nazimno 26.10.18, 12:58 W tym cel MIT(uniwerysytet, USA) prowadzi badania: moralmachine.mit.edu/ ...no to sie bawcie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klemens1 Re: Dylematy moralne autonomicznych pojazdow 26.10.18, 14:17 Było, ale dobrze że przypomniałeś - zagadnienie jest naprawdę ciekawe. Zwłaszcza ciekawe jest zapytanie osób kupujących takie auto, czy zdają sobie sprawę, że przy decyzji ich życie vs życie 5 przechodniów automat podejmie decyzję racjonalną, ale niekoniecznie zbieżną z interesem jego właściciela. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Dylematy moralne autonomicznych pojazdow 04.11.18, 15:14 Juz widze reklamy "Nasze auta zawsze chronią wlasciciela". Odpowiedz Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: Dylematy moralne autonomicznych pojazdow 26.10.18, 14:22 Bardzo ciekawe.. Najprościej i najsprawiedliwiej byłoby zdać się na los, czyli rzut monetą. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Dylematy moralne autonomicznych pojazdow 03.11.18, 17:49 A NADAL MACIE DYLEMAT KTO ODPOWIE ZA WYPADEK - AUTO, CZY WLASCICIEL ? A JAK PIES KOGOS POGRYZIE TO ODPOWIADA PIES, CZY WLASCICIEL ? Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Dylematy moralne autonomicznych pojazdow 03.11.18, 18:47 Właściciel odpowiada wtedy, ze pogryziony musiał psa czymś sprowokować. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Dylematy moralne autonomicznych pojazdow 04.11.18, 16:15 Mogl tez np.psu smakowac. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Dylematy moralne autonomicznych pojazdow 04.11.18, 17:20 Raczej psy nalezy chronic przed agresja ludzi niz odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Dylematy moralne autonomicznych pojazdow 05.11.18, 06:10 "Raczej psy nalezy chronic przed agresja ludzi niz odwrotnie." Zgadza sie. Ilu ludzi zostalo zjedzonych przez psy? A ile bylo psow zjedzonych przez ludzi? No niby te ludzie zolte, ale wedlug definicji, tez ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
oixio Planowane zabijanie 04.11.18, 19:10 Przerażające jest to, że nie pytają o zgodę na zabijanie tylko pytają kogo by tu zabić !!! A nawet przy awarii systemu hamulcowego nie ma potrzeby zabijania! Można znaleźć tysiąc rozwiązań zapobiegających takich sytuacji. Automat rozpozna bezdomnego, chorego, szkodliwego społecznie ... szczyt idiotyzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
do.ki Re: Planowane zabijanie 04.11.18, 22:11 Punktem wyjścia jest sytuacja gdy czyjejś śmierci nie da się uniknąć. Moim zdaniem to nadmierne rozkminianie. MÓJ samochód ma chronić mnie i pasażerów, a dopiero potem jest cała reszta świata. Podstawą przeżycia jest egoizm. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Planowane zabijanie 05.11.18, 00:47 Może więc każdy wybiera sobie "profil" i przy Twoim pójdziesz po prostu do pierdla na dożywocie, gdy Twój samochód podejmie decyzję skutkującą śmiercią osób postronnych. Odpowiedz Link Zgłoś
szymi_mispanda Re: Planowane zabijanie 05.11.18, 06:51 hyhyhy to on wybierze profil pojscia do pierdla a ty profil pojscia do raju hehe Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Planowane zabijanie 05.11.18, 08:12 Spoko, ale skoro fantazjujemy, to może by tak wprowadzić w tym pierdlu obowiązkowe roboty katorżnicze. Wolał byś na głodowej diecie dożywotnio w galerach tyrać? Odpowiedz Link Zgłoś
szymi_mispanda Re: Planowane zabijanie 05.11.18, 09:11 I co jeszcze? Za spowodowanie wypadku drogowego nieumslnie dozywotnie roboty katorznicze. To moze za promocje homoseksualizmu publicznie lamanie kolem? Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Planowane zabijanie 05.11.18, 11:16 Zaraz mowa była o umyślnym wyborze profilu "jakby co to mnie oszczędź a zabijaj innych postronnych". Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1080 Re: Planowane zabijanie 05.11.18, 11:42 szymi_mispanda napisał(a): > To moze za promocje homoseksualizmu publicznie lamanie kolem? Już było pytane, ale nie dałeś odpowiedzi. Co to jest "promocja homoseksualizmu"? Odpowiedz Link Zgłoś
do.ki Re: Planowane zabijanie 05.11.18, 08:48 Dlaczego niby miałbym dostać dożywocie? Gdybym ja sam prowadził, tobym się wybronił. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Planowane zabijanie 05.11.18, 11:22 Oczywiście uzależnione musiało by to być od tego po czyjej stronie wina. Bo gdyby rzecz działa się na autostradzie, gdzie pieszy ni z tego i owego wbiegł przed nadjeżdżający pojazd i został zabity, to nikt by pojazdowi/właścicielowi nie stawiał zarzutu, że nie podjął gwałtownych manewrów w celu uratowania pieszego. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Planowane zabijanie 05.11.18, 06:46 > MÓJ samochód ma chronić mnie i pasażerów, a dopi > ero potem jest cała reszta świata. Podstawą przeżycia jest egoizm. Niet Nikolai, na sucho naczinaj. Przestaw sie na inne myslenie: JA MAM CHRONIC MOJ SAMOCHOD, wtedy Ty inni pasazerowie tego samochodu tez bedziecie chronieni. Odpowiedz Link Zgłoś
szymi_mispanda Re: Planowane zabijanie 05.11.18, 06:54 wy to naprawde chcecie stworzyc nowy gatunek - ale to bedzie wymagalo chyba jakiejs inzynuerii genetycznej hyhy kazdy zdrowie czlowiek jak nie jest na forum publicznym I nie musi klamac a jest w jakiejs sytuacji ostrej zyciowej najpierw zawsze bedzie chronil siebie a reszta tak naprawde mu ku... zupelnie zwisa I jakies rzewne teksty ze "tym drugim jechala matka z dziecmi" itd tp tego nie zmienia nie wazne kto jedzie tym drugim - adolf hitler czy matka boska - zawsze kazdy zachowa sie tak samo - tak ze to on jest najwazniejszy a nie ci drudzy hehe Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Planowane zabijanie 05.11.18, 07:16 Lekko mnie zgubiles Szymi, bo dalej nie wiem czy jezdze jak Adolf Hitler czy jak Matka Boska, ale uczylem moich uczniow: pie...psa/kota/jeza/nietoperza, nie wykonuj naglego wjazdu na inny pas i nie zjezdzaj nagle do rowu, tylko jak to mowia w samolotach, brace yourself for impact, a jak jedziesz czyms duzym to nawet tego nie musisz robic. Moim zdaniem rowerzysta czy matka z wozkiem wlazaca pod jadacy samochod zasluguje na rozjechanie bardziej niz mlody jezyk co po raz pierwszy tej nocy odwazyl sie przejsc na druga strone drogi. Odpowiedz Link Zgłoś