Dodaj do ulubionych

Dylematy moralne autonomicznych pojazdow

26.10.18, 12:58
W tym cel MIT(uniwerysytet, USA) prowadzi badania:

moralmachine.mit.edu/
...no to sie bawcie...
Obserwuj wątek
    • klemens1 Re: Dylematy moralne autonomicznych pojazdow 26.10.18, 14:17
      Było, ale dobrze że przypomniałeś - zagadnienie jest naprawdę ciekawe.

Zwłaszcza ciekawe jest zapytanie osób kupujących takie auto, czy zdają sobie sprawę, że przy decyzji ich życie vs życie 5 przechodniów automat podejmie decyzję racjonalną, ale niekoniecznie zbieżną z interesem jego właściciela.
      • engine8 Re: Dylematy moralne autonomicznych pojazdow 04.11.18, 15:14
        Juz widze reklamy "Nasze auta zawsze chronią wlasciciela".
    • duze_a_male_d_duze_m Re: Dylematy moralne autonomicznych pojazdow 26.10.18, 14:22
      Bardzo ciekawe.. Najprościej i najsprawiedliwiej byłoby zdać się na los, czyli rzut monetą.
    • bimota Re: Dylematy moralne autonomicznych pojazdow 03.11.18, 17:49
      A NADAL MACIE DYLEMAT KTO ODPOWIE ZA WYPADEK - AUTO, CZY WLASCICIEL ?

A JAK PIES KOGOS POGRYZIE TO ODPOWIADA PIES, CZY WLASCICIEL ?
      • tbernard Re: Dylematy moralne autonomicznych pojazdow 03.11.18, 18:47
        Właściciel odpowiada wtedy, ze pogryziony musiał psa czymś sprowokować.
        • nazimno Re: Dylematy moralne autonomicznych pojazdow 04.11.18, 16:15
          Mogl tez np.psu smakowac.
          • kokosowy15 Re: Dylematy moralne autonomicznych pojazdow 04.11.18, 17:20
            Raczej psy nalezy chronic przed agresja ludzi niz odwrotnie.
            • waga170 Re: Dylematy moralne autonomicznych pojazdow 05.11.18, 06:10
              "Raczej psy nalezy chronic przed agresja ludzi niz odwrotnie."

Zgadza sie. Ilu ludzi zostalo zjedzonych przez psy? A ile bylo psow zjedzonych przez ludzi? No niby te ludzie zolte, ale wedlug definicji, tez ludzie.
    • oixio Planowane zabijanie 04.11.18, 19:10
      Przerażające jest to, że nie pytają o zgodę na zabijanie tylko pytają kogo by tu zabić !!!

A nawet przy awarii systemu hamulcowego nie ma potrzeby zabijania!

Można znaleźć tysiąc rozwiązań zapobiegających takich sytuacji.

Automat rozpozna bezdomnego, chorego, szkodliwego społecznie ... szczyt idiotyzmu.
      • do.ki Re: Planowane zabijanie 04.11.18, 22:11
        Punktem wyjścia jest sytuacja gdy czyjejś śmierci nie da się uniknąć. Moim zdaniem to nadmierne rozkminianie. MÓJ samochód ma chronić mnie i pasażerów, a dopiero potem jest cała reszta świata. Podstawą przeżycia jest egoizm.
        • tbernard Re: Planowane zabijanie 05.11.18, 00:47
          Może więc każdy wybiera sobie "profil" i przy Twoim pójdziesz po prostu do pierdla na dożywocie, gdy Twój samochód podejmie decyzję skutkującą śmiercią osób postronnych.
          • szymi_mispanda Re: Planowane zabijanie 05.11.18, 06:51
            hyhyhy

to on wybierze profil pojscia do pierdla a ty profil pojscia do raju hehe

• tbernard Re: Planowane zabijanie 05.11.18, 08:12
              Spoko, ale skoro fantazjujemy, to może by tak wprowadzić w tym pierdlu obowiązkowe roboty katorżnicze. Wolał byś na głodowej diecie dożywotnio w galerach tyrać?
              • szymi_mispanda Re: Planowane zabijanie 05.11.18, 09:11
                I co jeszcze?

Za spowodowanie wypadku drogowego nieumslnie dozywotnie roboty katorznicze.

To moze za promocje homoseksualizmu publicznie lamanie kolem?
                • tbernard Re: Planowane zabijanie 05.11.18, 11:16
                  Zaraz mowa była o umyślnym wyborze profilu "jakby co to mnie oszczędź a zabijaj innych postronnych".
                • bwv1080 Re: Planowane zabijanie 05.11.18, 11:42
                  szymi_mispanda napisał(a):
                  > To moze za promocje homoseksualizmu publicznie lamanie kolem?

Już było pytane, ale nie dałeś odpowiedzi.
                  Co to jest "promocja homoseksualizmu"?
          • do.ki Re: Planowane zabijanie 05.11.18, 08:48
            Dlaczego niby miałbym dostać dożywocie? Gdybym ja sam prowadził, tobym się wybronił.
            • tbernard Re: Planowane zabijanie 05.11.18, 11:22
              Oczywiście uzależnione musiało by to być od tego po czyjej stronie wina. Bo gdyby rzecz działa się na autostradzie, gdzie pieszy ni z tego i owego wbiegł przed nadjeżdżający pojazd i został zabity, to nikt by pojazdowi/właścicielowi nie stawiał zarzutu, że nie podjął gwałtownych manewrów w celu uratowania pieszego.
        • waga170 Re: Planowane zabijanie 05.11.18, 06:46
          > MÓJ samochód ma chronić mnie i pasażerów, a dopi
          > ero potem jest cała reszta świata. Podstawą przeżycia jest egoizm.

Niet Nikolai, na sucho naczinaj. Przestaw sie na inne myslenie: JA MAM CHRONIC MOJ SAMOCHOD, wtedy Ty inni pasazerowie tego samochodu tez bedziecie chronieni.
          • szymi_mispanda Re: Planowane zabijanie 05.11.18, 06:54
            wy to naprawde chcecie stworzyc nowy gatunek - ale to bedzie wymagalo chyba jakiejs inzynuerii genetycznej hyhy

kazdy zdrowie czlowiek jak nie jest na forum publicznym I nie musi klamac a jest w jakiejs sytuacji ostrej zyciowej najpierw zawsze bedzie chronil siebie

a reszta tak naprawde mu ku... zupelnie zwisa

I jakies rzewne teksty ze "tym drugim jechala matka z dziecmi" itd tp tego nie zmienia

nie wazne kto jedzie tym drugim - adolf hitler czy matka boska - zawsze kazdy zachowa sie tak samo - tak ze to on jest najwazniejszy a nie ci drudzy hehe
            • waga170 Re: Planowane zabijanie 05.11.18, 07:16
              Lekko mnie zgubiles Szymi, bo dalej nie wiem czy jezdze jak Adolf Hitler czy jak Matka Boska, ale uczylem moich uczniow: pie...psa/kota/jeza/nietoperza, nie wykonuj naglego wjazdu na inny pas i nie zjezdzaj nagle do rowu, tylko jak to mowia w samolotach, brace yourself for impact, a jak jedziesz czyms duzym to nawet tego nie musisz robic.
              Moim zdaniem rowerzysta czy matka z wozkiem wlazaca pod jadacy samochod zasluguje na rozjechanie bardziej niz mlody jezyk co po raz pierwszy tej nocy odwazyl sie przejsc na druga strone drogi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka