Gość: Marcin_ IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.10.04, 19:55 Przymierzam sie do tego autka, co o nim sadzicie, pytam o zdanie wlascicicieli, A na marginesie, jak ten silniczek reaguje na zagazowanie? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Jaca Re: Megane II 1.4 opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.04, 21:16 Przemysl czy nie doplacic do 1.6 Ten samochod jednak troche wazy. A jesli mowisz o Meganie II to pewnie nowka, a wtedy gwarancja nie przewiduje gazu - czyli 2 lata raczej bez gazu. Link Zgłoś
Gość: Marcin_ Re: Megane II 1.4 opinie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.10.04, 21:38 Mysle i o nowce i o roczniku 2003. 1.4 ma 98 km, to powinno wystarczyc do przyzwoitej jazdy. Chodzi o to, aby auto bylo ekonomiczne i tez mialo jakies przyspieszenie. Link Zgłoś
Gość: Bonifacy Re: Megane II 1.4 opinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.04, 22:56 Ja mam Megana II, ale 1,6. Generalnie jestem b. zadowolony po 12 tys. km. Miałem wprawdzie jedną naprawę gwarancyjną (wymiana pompki sprzęgła), ale to nie zmienia pozytywnej oceny. Początkowo miałem wrażenie, że trochę mało elastyczny (poprzednio też miałem Megana 1,6), ale teraz zmieniam zdanie na plus. Może się wyrobił on, może ja się przyzwyczaiłem. Natomiast trzeba przyznać, że pali dużo w mieście i na autostradzie (130-150 km/h), bo tak zasadniczo jeżdżę. Jak tylko w mieście, to 8-9 l/100 km. Autostrada ok. 8 l/100. Bradzo spokojna trasa (90-100 kom/h) - 6,3 l/100. Sprawdź sobie rozmaite opinie na www.autocentrum.pl - oceń swoje auto. Mnie cieszy dobre wyposażenie (wziąłem wersję Lux Dynamique), różne miłe bajery. Link Zgłoś
Gość: mort_subite Re: Megane II 1.4 opinie IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 19.10.04, 21:42 Też sądzę, że silnik 1.6 to byłoby lepsze rozwiązanie. Nie twierdzę, że jednostka 1.4 jest zła (wielką Octavię II sprzedają z silnikiem 1.4 75 KM więc chyba jakoś to się rusza), ale mimo wszystko... No chyba, że osiągi maja dla Ciebie marginalne znaczenie - wtedy 1.4 też będzie OK. Tak na marginesie - chcąc zamontować gaz do nowoczesnego silnika benzynowego jesteś raczej skazany na instalację z wtryskiem sekwencyjnym. Czyli raczej kosztowną w zakupie. Może lepiej byłoby kupić 82-konnego diesla 1.5? Różnica w cenie pomiędzy 1.4 16V a słabszym 1.5 dci ("słabszym" bo dostępne są dwie wersje: 82 i 100KM) wynosi bodajże niecałe 5 tys. PLN. Czyli niewiele więcej (jeśli w ogóle) niż przyzwoita instalacja gazowa. Plusem jest to, że taniej jeździsz od samego początku i nie tracisz gwarancji (z gazem - w przypadku auta z salonu - miałbyś dylemat: albo niższe koszty eksploatacji, albo utrata gwarancji; dokładnie tak jak napisał to Jaca), a przy tym nie grożą Ci ewentualne problemy z silnikiem. Link Zgłoś
Gość: Virgin Re: Megane II 1.4 opinie IP: *.gdynia.mm.pl 20.10.04, 00:15 ja mam 1,6 grandtoura i pali mi w mieście 7,5 wszystko zalezy od techniki, szkoda kasy na takie auto z silnikiem 1,4 Link Zgłoś
Gość: Marcin_ Re: Megane II 1.4 opinie IP: *.sejm.gov.pl / *.sejm.gov.pl 20.10.04, 08:54 Ale ta 1.4 jest w sumie dosc dynamiczna, chodzi mi o jak najmniejsze spalanie. Link Zgłoś
Gość: Gamoń Re: Megane II 1.4 opinie IP: 212.160.138.* 20.10.04, 10:50 Gość portalu: Marcin_ napisał(a): > Ale ta 1.4 jest w sumie dosc dynamiczna, chodzi mi o jak najmniejsze spalanie. Diesel spali Ci najmniej... Od strony kosztów paliwa eksploatacja "gazowca" i ropniaka jest podobna - niższa cena gazu równowazona jest przez większe spalanie. Link Zgłoś
Gość: bimp Re: Megane II 1.4 opinie IP: *.imp.sosnowiec.pl 20.10.04, 13:54 Czy możesz coś więcej powiedzieć o różnicy między grandtourem a hachbackiem. Mam zamiar przetestować (i być może zakupić) MII Grandtour. Interesuje mnie wersja Lux Privillige (chyba tak sie pisze). Najbardziej chodzi mi o różnice w prowadzeniu auta. (większy rozstaw osi). Jeździłem MII 1.4 hachback i wydawał mi się trochę mułowaty. Link Zgłoś
Gość: Herman Re: Megane II 1.4 opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.04, 16:35 Ja jeździłem Meganem 1.5dCi z 80-konnym silnikiem i powiem szczerze że bardzo mi sie ten silnik sposobał. Może nie jest to rakieta ale i tak przyspiesza naprawde przyzwoicie i w dodatku ten dizelek pięknie chodzi - tak kulturalnie jak benzyna niemal. Ile pali tego nie wiem bo nie jezdziłem długo i dużo ;) Ja bym właśnie wybrał ten motor lub mocniejszy 100km. Ale to jak ktoś wcześniej powiedział to koszt 5tys. więcej. Dlatego pewnie można kupić moduł za 1000 zł i mieć praktycznie to samo - ale tego nie jestem pewien na 100% Wracając do kwestii związanej z samym samochodem to kupując sprawdził bym zawieszenie bo różne egzemplaże nawet nowe, mogą je mieć nieco spartolone (trzeszczenie na dziurach, tłuczenie itp.). Trzeba też sie przygotować na to że może w tym samochodzie coś sie zrombać, znam osobe która ma 1.6 16V (nie jeździłem jeszcze) i po roku czasu coś wysiadło z elektryką. Bede kończył bo troche sie rozpisałem DODAM jeszcze że tylne siedzenia są troche twarde, ale przednie OKI. Link Zgłoś