Dodaj do ulubionych

V90 pierwsze wrażenia

07.01.21, 14:23
Wygoda. Fotele, zawieszenie, komfort jazdy - znakomite. NX jest w innej lidze.
Muzyka z systemu B&W, grube drzwi i szyby - zero drgań - 99%ludzi wewnątrz nie zauważy ze to diesel.
Przyjemność obcowania z wnętrzem (fotele, obsługa) - bardzo duża.
Dynamika wystarczająca, zmiana biegów calkowicie bezwstrząsowa , motor ma moment, od dołu wspomaga go (nie wiem kiedy bo nie.słychać) rozruszniko-motor elektryczny i jest też podobno jakiś cfancyk który na turbine daje przy niskich obrotach powietrze (nie spaliny) z jakiejs butli. Nie wiem, wazne że nie ma turbo dziury.
200 leci bez trudu. Cicho jest do.160.
Wady:
-układ.kierowniczy wymaga przyzwyczajenia.bo jest moim zdaniem przewspomagany. Ale precyzyjny i bezdrganiowy.
-hamulce maja specyficzne dawkowanie - najpierw nic potem burza. Ale to samo jest w lexie, honda mnie rozbestwiła bo tam jest bardzo liniowo.
-przekombinowane sterowanie klimą - myślałem że sie przyzwyczaję ale wkurwia mnie caly czas
-head up display jest słabo regulowany - chętnie odsunąłbym.sobie wyswietlane znaki na bok jak w bmw a nie mogę, mozna powyłaczac niektóre ikony.
-fotele odsuniete są od boku auta wiec wysiadając brudzę spodnie. Niby jest osloniety próg ale zawsze jest tam brudno. Chujnia. Tak wiem gdybym siedział wyżej problem by zniknął. Ale od siedzenia wysoko mam inne auto. Tu szuram dupą po asfalcie.

Spalanie na razie w mieście z 8, na trasie dwupasmowej z 6 a na autostradzie z 10 (ale jeżdze szybciej niz zwykle)
Piszę niekonkretnie bo przejechałem dwa baki czy trzy...
Auto pomyślane jako pojazd na wakacje - na razie wydaje się pomysłem trafionym.
Pozdro
Jeep
Obserwuj wątek
    • duze_a_male_d_duze_m Re: V90 pierwsze wrażenia 07.01.21, 14:42
      Butla ma 2L, technologia nazwana w Volvo "power pulse", debiutowała w dieslach serii D. Natomiast nigdzie nie widzę potwierdzonej informacji, że jest też w nowszych silnikach serii B z mildhybrid..
      • jeepwdyzlu Re: V90 pierwsze wrażenia 07.01.21, 18:16
        Butla ma 2L, technologia nazwana w Volvo "power pulse", debiutowała w dieslach serii D. Natomiast nigdzie nie widzę potwierdzonej informacji, że jest też w nowszych silnikach serii B z mildhybrid..
        --
        Dlatego właśnie napisałem podobno bo jedni w salonie twierdzili że to jest a drudzy że nie.
        A czy jest czy nie naprawdę - stwierdze dopiero po rozmowie z mechanikiem w serwisie. Tak czy siak, jest czy nie, tylko elektryk czy elektryk i pompka - dają radę.
        • duze_a_male_d_duze_m Re: V90 pierwsze wrażenia 07.01.21, 19:31
          Doczytałem, że butli w B już nie ma. Tak czy inaczej, te silniki to nowa jakość 4cyl. diesla.
    • klemens1 Re: V90 pierwsze wrażenia 07.01.21, 15:20
      Porównywałeś komfort, wyciszenie itp. z Mercedesem E-Klasą?
      • jeepwdyzlu Re: V90 pierwsze wrażenia 07.01.21, 17:11
        Porównywałeś komfort, wyciszenie itp. z Mercedesem E-Klasą?
        ---
        Owszem.
        Może w DB nieco lepiej.
        Ale mercedes był droższy i ma gorsze wnętrze.

Nizszym kosztem osiągam pozycje oryginała :-)
        Zwłaszcza w Niemczech.
    • bywalec.hoteli Re: V90 pierwsze wrażenia 07.01.21, 16:12
      Dlaczego kupiłeś diesla?? Nie mogłeś porządnej turbobenzynki kupić??
      • trypel Re: V90 pierwsze wrażenia 07.01.21, 16:14
        Ba na długie autostradowe przejazdy jeszcze nic lepszego nie wynaleziono
        • bywalec.hoteli Re: V90 pierwsze wrażenia 07.01.21, 16:28
          Turbobenzyna jest cichsza i nie trzęsie. Więc lepiej benzynkę.
          • trypel Re: V90 pierwsze wrażenia 07.01.21, 16:38
            Na długie trasy na autostrady?
            Jak jeepowi diesel spalił 10 to benzyny byłoby 15.
            I tankowanie co 3 h.
            Nie mówiąc ze nie bardzo wiem co trzesie i kiedy
            A co do ciszy to na autostradzie silnik słyszałem tylko we Wranglerze, w kazdy innym aucie słychać tylko szum powietrza
            • bywalec.hoteli Re: V90 pierwsze wrażenia 07.01.21, 16:49
              mi pali 7.5-8 na autostradzie
              • trypel Re: V90 pierwsze wrażenia 07.01.21, 17:12
                Ale nie jedziesz tak jak jeep tylko z 50/godz wolniej

Nawet w pożeraczu autostrad czyli super ekonomicznym C3 HDI cale 75 KM moich rodziców na autostradzie przy 160 nie słychać silnika wcale.
                • bywalec.hoteli Re: V90 pierwsze wrażenia 07.01.21, 18:43
                  jadę z maksymalna prędkością kiedy jazda na autostradzie jest płynna czyli 145-147 km/h na luczniku
                  • trypel Re: V90 pierwsze wrażenia 07.01.21, 20:02
                    Czyli dobrze powiedziałem
                    50 wolniej:)
                    • bywalec.hoteli Re: V90 pierwsze wrażenia 07.01.21, 22:01
                      a skąd wiesz z jaka prędkością jeździ jeep? jazda 200 naprawdę nie ma sensu
                      • trypel Re: V90 pierwsze wrażenia 08.01.21, 07:17
                        Skoro od razu zdjął ogranicznik do 180 to sugeruje ze jeździ takim autem zgodnie z przeznaczeniem
                        • bywalec.hoteli Re: V90 pierwsze wrażenia 08.01.21, 09:12
                          co ty - jeep to emeryt i jeździ jak emeryt.
                          90-110 na autostradzie.
                          • trypel Re: V90 pierwsze wrażenia 08.01.21, 09:17
                            youtu.be/1C2brhy17g8
                            • carnivore69 Re: V90 pierwsze wrażenia 08.01.21, 11:51
                              trypel napisał:

> youtu.be/1C2brhy17g8

Tak, dobre to było!

Choć pewnie dziś przez regulatora reklam/tv mogłoby już nie przejść.

Pzdr.
                              • samspade Re: V90 pierwsze wrażenia 08.01.21, 13:35
                                carnivore69 napisał:

> Choć pewnie dziś przez regulatora reklam/tv mogłoby już nie przejść.

Pogrążamy się w jakimś absurdzie. Wczoraj dzienikarz sportowy f1/motoryzacyjny mówił że gdy pisał artykuł o samochodzie program poinformował go że chce używać sformułowań mogących uchodzić za obraźliwe. Chodziło o pedał hamulca.
                                • trypel Re: V90 pierwsze wrażenia 08.01.21, 13:45
                                  Mnie zabiło użycie przez jakiegoś pastora czy księdza palanta z US na zakończenie modlitwy amen and awomen
                                  Poważnie
                                  Jakby kretyn nie wiedział co znaczy amen
                                  • carnivore69 Re: V90 pierwsze wrażenia 08.01.21, 14:52
                                    Może towarzystwo PC nadepnęło owemu pastorowi kiedyś na odcisk, to z nich chciał zakpić.

Pzdr.
            • nousecomplaining Re: V90 pierwsze wrażenia 07.01.21, 17:02
              > A co do ciszy to na autostradzie silnik słyszałem tylko we Wranglerze, w kazdy innym aucie słychać tylko szum powietrza
              W polo słychać jeszcze futrzastego, który wrzeszczy w ekstazie „kuuuurwa, spierdalać jak ja wyprzedzam!” (jadąc pasem awaryjnym oczywiście : )
              • bywalec.hoteli Re: V90 pierwsze wrażenia 07.01.21, 17:05
                oby pod prąd tylko nie jechał : „dlaczego wszyscy jedziecie chyje pod prąd?”
          • klemens1 Re: V90 pierwsze wrażenia 07.01.21, 17:17
            bywalec.hoteli napisał:

> Turbobenzyna jest cichsza i nie trzęsie. Więc lepiej benzynkę.

Przy jeździe od 80 km/h wzwyż z tą cichością różnie jest.
            A przy tej klasie auta ogólnie nic nie trzęsie.
            • hukers Re: V90 pierwsze wrażenia 07.01.21, 20:36

> bywalec.hoteli napisał:
              >
              > > Turbobenzyna jest cichsza i nie trzęsie. Więc lepiej benzynkę.
              >

Te dieselki w lux limuzynach są praktycznie niesłyszalne.
    • nousecomplaining Re: V90 pierwsze wrażenia 07.01.21, 19:31
      > Spalanie na razie w mieście z 8, na trasie dwupasmowej z 6 a na autostradzie z 10
      A ile się mieści w baku? Jaki zasięg przy jeździe takiej, no, nieemeryckiej?
    • marekggg Re: V90 pierwsze wrażenia 07.01.21, 23:25
      Volvo mialo swoje plusy i minusy w przeszlosci. ale od jakichs 10-15 lat ma naprawde super samochody.
      w porownaniu do subaru to moje volvo jest bajka.
      i zapewne nowsze v90 to juz super.
      mam kumpla ktory pracuje dla VAG - powiedzial ze caly czas probuja jakos dojsc do jakosci tych ekranow dotykowych w volvo. to bylo jakies 3 lata temu.
    • jeepwdyzlu Re: V90 pierwsze wrażenia 27.12.21, 12:57
      Średnie spalanie po 18 tys km mam 7,1- realne z faktur.
      Na autostradzie jednak nie pali 10 nigdy.
      Co do szybkości. Nawet w Niemczech nie latam 200. Bywa że przez chwilę może dosłownie kilka minut. Granica mojego komfortu - a raczej percepcji - to 170... A najczęściej wolniej jeszcze. Najczęsciej wbijam na tepomat 140...
      • hukers Re: V90 pierwsze wrażenia 27.12.21, 13:13
        jeepwdyzlu napisał:

> Średnie spalanie po 18 tys km mam 7,1- realne z faktur.
        > Na autostradzie jednak nie pali 10 nigdy.
        > Co do szybkości. Nawet w Niemczech nie latam 200. Bywa że przez chwilę może dos
        > łownie kilka minut. Granica mojego komfortu - a raczej percepcji - to 170... A
        > najczęściej wolniej jeszcze. Najczęsciej wbijam na tepomat 140...
        >
        >
        Polecasz Volvo, czy następną razą wział byś coś z wielkiej trójcy?
        • jeepwdyzlu Re: V90 pierwsze wrażenia 27.12.21, 13:43
          Polecasz Volvo, czy następną razą wział byś coś z wielkiej trójcy?
          ---
          Drugie auto mam lexusa, trójcy, a zwłaszcza audi jakos nie poważam- może.dlatego że miałem A6 Allroada...
          I tak. Lubię ten samochód :-)
      • tbernard Re: V90 pierwsze wrażenia 27.12.21, 13:14
        A jaka tam jest skrzynia biegów? Automatyczna, czy ręczna?
        • jeepwdyzlu Re: V90 pierwsze wrażenia 27.12.21, 13:44
          tbernard napisał:

> A jaka tam jest skrzynia biegów? Automatyczna, czy ręczna?
          Automat. Ręcznych chyba nie ma...
      • frequenter.light Re: V90 pierwsze wrażenia 27.12.21, 21:10
        no i elegancko. tutto bene.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka