04.06.21, 09:15
ogladalem dog demiuro ktory jezdzi po dzielni i szuka fajnych samochodow i rzucil ze stare pieniadze wybieraja kombi a reszta suv , no i mowie ok , az pewnego dnia przedemna dwa v90 stanely to sie zaczolem rozgladac i faktycznie kombi zostaly juz tylko mercedesy troche audi ,volvo czasem panamera komb, ale troche tego jest , tez macie podobne spostrzezenia ze kombiaki zostaly w klasie premium a pospolstwo wskoczylo do suv
Obserwuj wątek
    • vogon.jeltz Re: kombi 04.06.21, 09:24
      Nowych kombi wciąż jest pełno, ale w klasie kompaktów, która urosła prawie do rozmiarów klasy D sprzed 20 lat (było o tym zresztą niedawno): Astra, Corolla, Focus, Tipo, Octavia rzecz jasna. Kombiaki wymarły w rzeczonej klasie D, ale cały ten segment wymiera.
      • bywalec.hoteli Re: kombi 04.06.21, 10:24
        tipo to klasa C?
        • vogon.jeltz Re: kombi 04.06.21, 12:31
          Od, like, zawsze - tj. jeszcze od 1. generacji z lat 80.
          • bywalec.hoteli Re: kombi 04.06.21, 13:00
            ciekawe, myslalem, ze to male auto nastepca fiata uno, ale nie znam sie na fiatach
            • simr1979 Re: kombi 04.06.21, 13:10
              Tipo to następca Fiata ritmo, ale to Ci przecież też nic nie mówi ;‐)
              • bywalec.hoteli Re: kombi 04.06.21, 13:14
                Nie mówi. A fiata uno kto/co jest następcą?
                • simr1979 Re: kombi 04.06.21, 13:19
                  Punto
                  • only_the_godfather Re: kombi 04.06.21, 13:24
                    Aby na pewno Punto to następca Uno?Przecież oba modele przez dość długi czas były produkowane równolegle.
                    • simr1979 Re: kombi 04.06.21, 13:38
                      Zawsze przez jakiś czas stare produkuje się równolegle z nowym. Nie mówiąc już o produkcji starych w krajach niedo.....rozwijających się.
              • marekggg Re: kombi 04.06.21, 14:31
                Ritmo mi sie bardzo podobalo w latach '80 tego bylo pelno glownie na poludniu europy oraz o dziwo w algerii. to byl taki wloski golf, tylko ladniejszy moim zdaniem
            • only_the_godfather Re: kombi 04.06.21, 13:27
              bywalec.hoteli napisał:

> ciekawe, myslalem, ze to male auto nastepca fiata uno, ale nie znam sie na fiat
              > ach
              Nigdy nie widziałeś na ulicy Tipo?przecież wystarczy wpisać w google by zobaczyć, że to jest kompakt a nie małe miejskie auto.
              • bywalec.hoteli Re: kombi 04.06.21, 13:32
                only_the_godfather napisał:

> Nigdy nie widziałeś na ulicy Tipo?przecież wystarczy wpisać w google by zobaczy
                > ć, że to jest kompakt a nie małe miejskie auto.

Tipo wciąż kojarzę tak:
                [img]https://www.gieldaklasykow.pl/wp-content/uploads/2021/02/fiat-tipo-01.jpeg[/img]

Tych nowych dużych jeździ niewiele.
                • bywalec.hoteli Re: kombi 04.06.21, 13:34
                  Nie wiem czemu te durne forum nie pozwoliło wkleić obrazka. Wygląda to tak.
                  Źródło: www.gieldaklasykow.pl/fiat-tipo-1992-15950-pln-bytom/
                  • gzesiolek Re: kombi 04.06.21, 13:39
                    No i to był wtedy większy brat Uno...
                    Uno klasa B, Tipo klasa C... sprzedawane w tym samym/podobnym czasie...
                    Punto zastąpił Uno, a kilka innych wynalazków zastąpiło Tipo i dopiero ostatnio wrócili do takiego określenia na auto klasy C...
                  • vogon.jeltz Re: kombi 04.06.21, 14:30
                    I to też był kompakt.
          • toreon Re: kombi 06.06.21, 20:53
            Z tym akurat można dyskutować. Tipo jest następcą poprzedniego Tipo raczej tylko z nazwy. Realnie bardziej Sieny i jej podobnych. A to już niekoniecznie kompakty.
            • gzesiolek Re: kombi 06.06.21, 22:05
              E tam... To już doszukiwanie się dziury w całym... Nowe Tipo jest pełnoprawnym kompaktem. Może i prostym, może i z ograniczoną gamą silników, ale kompaktem... A Siena, Palio itp. to były jednak lekko nadmuchane auta klasy B... Jedyny związek to oferowanie trzech nadwozi na jednej płycie podłogowej... Bo wcześniejsze kompakty Fiata miewały zwykle jedno lub maks dwa typy nadwozia...
        • simr1979 Re: kombi 04.06.21, 13:08
          A cóż innego?
    • samspade Re: kombi 04.06.21, 09:31
      Kombi jest od wuja i ciut ciut.
    • marekggg Re: kombi 04.06.21, 10:14
      a co to jest SUV? w wersji europejskiej podwyzszone kombi. kazdy kto ma rodzine i troche oleju w glowie to ma v domu kombi, SUV, albo multivana. a drugi czy trzeci samochod to juz moze byc cokolwiek.
      • savignonblanc Re: kombi 04.06.21, 12:23
        Co ty gadasz. Widziałeś kiedyś bagażniki w typowych suvach typu x5, o kaszkajach i innych ravkach nie mówiąc?
        Suvy nie są zdecydowanie zbudowane na płytach kombi, tylko sedanów / hatchbacków.
        Jeśli ktoś chce mieć duży bagażnik w pięcioosobowym aucie to suv jest niemądrym wyborem.
        • gzesiolek Re: kombi 04.06.21, 13:16
          Czy ja wiem... jeśli jest możliwość pakowania pod dach, to ma czego w sedanie nie było i nigdy nie będzie...
          Ale rzeczywiście większość SUVów to przerośnięte hatchbacki... I to co w kombi pakujesz w poziomie to tam musisz w pionie... Oczywiście mówią o rodzinnych SUVach, Kodiaq, Tarraco, CRV, Outlander, czy X5, ale w wersjach 5os. Tam bagażnik nie jest mniejszy niż w kombi tylko bardziej spionizowany...
          Drugą grupę stanowią SUVy/Crossovery miejskie... gdzie bagażnik ma służyć na wypad na zakupy a nie zapakowanie rodziny na wakacje... To tam zwykle jest bagażnik wielkości bagażnika kompaktowego hatchbacka... W moim brzydalu jest chyba mniejszy niż w Golfie (przynamniej przy odsuniętej maksymalnie do tyłu kanapie)...
          • bywalec.hoteli Re: kombi 04.06.21, 13:25
            Golf 8 kombi ma 611 litrów pojemności baggażnika a twój brzydal? :)
            • gzesiolek Re: kombi 04.06.21, 13:56
              Nie mówię tutaj o tych katalogowych... I nie mówię o kombi, bo do kombi jeśli chodzi o bagażnik tak jak pisałem można tylko porównywać te rodzinne SUVy, a nie te bulwarówki na zakupy...
              Pisałem o porównaniu bagażnika Brzydala z bagażnikiem Golfa hatchbacka... Organoleptycznie jest podobny, ale chyba jednak mniejszy...
              a mój Brzydal to zależy kto i jak mierzy, ale oficjalnie nie ma 400dm3 (chyba 370-380dm3)...
              Dopiero przesuwanie kanapy zwiększa do maks chyba 420-430dm3 do półki...
              Ja mam wersję przedostatnią jeszcze bez systemy dźwiękowego Rockforda, bo tam jeszcze jest z 10dm3 mniej na całkiem solidny subwoofer zabudowany z prawej strony...
              • bywalec.hoteli Re: kombi 04.06.21, 14:09
                ja wiem że Ty nie lubisz vw ale golf jest fajny, hehe
                • gzesiolek Re: kombi 04.06.21, 15:41
                  To źle wiesz... Nic nie mam do Golfa...
                  Mam duży znak zapytania co do ostatniego, bo skoro fanatycy VW na niego klną po zakupie tzn. że jednak VW spieprzył (a znam kilku takich)...
                  Plus uważam, że VW bywał przehype'owany w naszym społeczeństwie... Bo nawet jak robi wtopy ludzie nie mogą w nie uwierzyć, aż sami nie wdepną... a i tak szybko im wybaczają jeśli tylko w kolejnej generacji się problemu wyzbędą...
                  Tak jak już pisalem, za tą umiejętność wychodzenia z fuckupów ich nawet podziwiam...
          • savignonblanc Re: kombi 04.06.21, 15:11
            Pod dach powiadasz... a przy wypadku bagaże zadziałają jak gilotynka... o komforcie prowadzenia bez widoczności w tylnym lusterku już nawet nie wspomnę.
            My dlatego pare lat temu mimo, ze bardzo chciałam suva (właśnie BMW x5), kupiliśmy przy dwójce małych dzieci piątkę ale w wersji kombi. Miejsca w kabinie tyle samo, ale nieporównywalnie większy bagażnik z możliwością zasłonięcia bagaży i kratką z siatki i taką wysuwaną zasłonką.
            I nieprawda jest wrażenie wizualne, ze w suvie masz więcej przestrzeni nad głowa. Masz dokładnie tyle samo miejsca, po prostu płyta siedzi wyżej.

• marekggg Re: kombi 04.06.21, 15:26
              no tak - ochroni cie kawalek materialu. kratki na prezwozenie wiekszego ladunku w kombi/SUVie tez istnieja.
            • vogon.jeltz Re: kombi 04.06.21, 15:44
              > o komforcie prowadzenia bez widoczności w tylnym lusterku już nawet nie wspomnę.

Nie różni się specjalnie od prowadzenia z widocznością. To naprawdę nie jest nasza wina, że nie umiesz korzystać z bocznych lusterek ani zapakować w efektywny sposób samochodu.
            • gzesiolek Re: kombi 04.06.21, 15:46
              Sam mam kombi jako auto rodzinne... Po drugie tak jak piszesz stosuje się osłonki zabezpieczające w razie pakowania powyżej rolety... I takowe są i kombi i w SUVach... w X5 nie było?
              A co do bagażnika to te SUVy rodzinne które oglądały miały znacznie więcej przestrzeni od podłogi bagaznika po sufit niż w kombiaku... Nad głową niekoniecznie, bo zwykle fotele w wyższym SUVie też są nieco wyżej od podłogi niż w naleśniku...
              • savignonblanc Re: kombi 05.06.21, 14:48
                A które to te rodzinne suvy z wielkim bagażnikiem?
                • simr1979 Re: kombi 05.06.21, 15:16
                  Kodiaq - bagażnik 650 l, jak twierdzi producent (i raczej ma rację).
                • marekggg Re: kombi 05.06.21, 19:01
                  XC60, XC90, rzeczony Kodiak, Range Rover, Q5, Q7, MB ML i pewnie sa rowniez kolejne
                • gzesiolek Re: kombi 05.06.21, 21:51
                  Trojaczki od grupy VW... Kodiaq, Tarraco, Allspace, do tego Mitsu Outlander... Te auta w wersji 5os. miały przepastne bagażniki...
                  • only_the_godfather Re: kombi 06.06.21, 11:11
                    W megane mam 520 litrów bagażnika, w służbowy kadjar ma 470 litrów niby mniej, a jakoś szczególnie tej różnicy pakując się nie widać. Do jedno i drugiego wchodzi praktycznie tyle samo bagaży.
                    • trypel Re: kombi 06.06.21, 11:32
                      Bo przy takiej różnicy bardziej liczy się ustawność niż pojemność
                      Też nie zauważam żeby do tiguana wchodziło mniej niż do Passata.
                      • only_the_godfather Re: kombi 06.06.21, 11:43
                        ano właśnie, dużo zależy od ustawności. Co z tego, że w thalii też było 520 litrów bagażnika, jak był on kompletnie nie ustawny.
                    • samspade Re: kombi 06.06.21, 12:08
                      Miałem niedawno zastępczą octavię kombi. 610 litów pojemności deklarowane przez producenta. Ale długie to i trudniej zapakować rzeczy niż do krótszego ale wyższego bagażnika w kuraku. Przez to że w kuraku jest wyższy bagażnik dobrze układa się walizki jedna na drugiej.
                      • bywalec.hoteli Re: kombi 06.06.21, 17:46
                        zależy co przewozisz. wózeczki, wózki, łóżeczka turystyczne, meble z ikei do złożenia łatwiej się ładuje i przywozi jak bagażnik jest długi jak w kombi
                        • vogon.jeltz Re: kombi 07.06.21, 12:35
                          > meble z ikei do złożenia łatwiej się ładuje i przywozi jak bagażnik
                          > jest długi jak w kombi

Nie ma znaczenia. Jak masz długą paczkę (typu szafa), to w każdym przypadku i tak musisz złożyć fotele z tyłu oraz położyć oparcie pasażera z przodu. Paczek, które weszłyby ze złożonym tyłem w kombiaku, ale które wymagałyby dodatkowo kładzenia fotela z przodu w SUV-ie, praktycznie nie ma.
                          • simr1979 Re: kombi 07.06.21, 12:42
                            vogon.jeltz napisał:

> Paczek,
                            > które weszłyby ze złożonym tyłem w kombiaku, ale które wymagałyby dodatkowo kła
                            > dzenia fotela z przodu w SUV-ie, praktycznie nie ma.

Polemizowałbym - przykład pierwszy z brzegu: kierowca plus osoba towarzysząca ( w tym przypadku nawet kładzenie przedniego fotela w SUVie psu na budę) ;-)
                            • trypel Re: kombi 07.06.21, 12:45
                              Dlaczego?
                              Zona siada z tyłu a ja składam połowę tylnego i kładę przedni fotel
                              • simr1979 Re: kombi 07.06.21, 12:50
                                :-))) To nie o to chodziło.
                                • trypel Re: kombi 07.06.21, 12:52
                                  Moje myśli dzisiaj innymi torami widac idą :)
                            • vogon.jeltz Re: kombi 07.06.21, 13:08
                              > Polemizowałbym - przykład pierwszy z brzegu: kierowca plus osoba towarzysząca
                              > ( w tym przypadku nawet kładzenie przedniego fotela w SUVie psu na budę) ;-)

No właśnie o to mi chodzi: NIE MA takich mebli z IKEI, które zmieścisz do kombi jadąc z osobą towarzyszącą, a do SUV-a nie (oczywiście nie mówimy o "SUV-ach" typu C-HR czy inny Captur). W obu przypadkach albo paczki wchodzą ci do tyłu na złożonych fotelach, albo są długie i wąskie i musisz kłaść fotel z przodu, a pasażera przesadzać za kierowcę.
                              • simr1979 Re: kombi 07.06.21, 13:16
                                Więcej dystansu plizzz - miałem na myśli "paczkę" składającą się z dwóch osób dorosłych w pozycji horyzontalnej. Co do innych układów bagażowych obaj macie ofkorz rację ;-)
                                • vogon.jeltz Re: kombi 07.06.21, 13:21
                                  > miałem na myśli "paczkę" składającą się z dwóch osób dorosłych w pozycji horyzontalnej.

A tak - to tak. Ale mowa była wcześniej o meblach.
            • carnivore69 Re: kombi 07.06.21, 16:33
              savignonblanc napisał:

> My dlatego pare lat temu mimo, ze bardzo chciałam suva (właśnie BMW x5), kupili
              > śmy przy dwójce małych dzieci piątkę ale w wersji kombi. Miejsca w kabinie tyle
              > samo, ale nieporównywalnie większy bagażnik z możliwością zasłonięcia bagaży i
              > kratką z siatki i taką wysuwaną zasłonką.

Akurat przez tylny napęd i wysoką podłogę z miejscem w bagażniku w piątce kombi (w porównaniu np. z ML czy Touaregiem) jest tak sobie. Np. walizki "na sztorc" nie wchodzą.

Pzdr.
        • samspade Re: kombi 04.06.21, 13:31
          Bagażnik sufika czy krosołwera wielkości kaszkaja a nie mówiąc o rawce spokojnie wystarcza dla rodziny 2+2.
          • savignonblanc Re: kombi 04.06.21, 14:46
            😂
            • simr1979 Re: kombi 04.06.21, 14:50
              Zapominasz, że tutaj niektórzy wybierają się na rodzinne wakacje z samą kartą kredytową (w skrajnych przypadkach z bagażem podręcznym). ;-)
              • samspade Re: kombi 04.06.21, 14:53
                simr1979 napisał:

> Zapominasz, że tutaj niektórzy wybierają się na rodzinne wakacje z samą kartą k
                > redytową (w skrajnych przypadkach z bagażem podręcznym). ;-)

Serio nie dasz rady zmieścić się na wakacje do bagażnika o pojemności 500 litrów?
                • simr1979 Re: kombi 04.06.21, 15:01
                  Serio to ja się mieściłem na wakacje do 126pe.
                  Ale kaszkaj nie ma 500 nawet po wyjęciu podłogi.
                  • samspade Re: kombi 04.06.21, 15:04
                    Do mojejgo sufika z 530 litrami mieszczę wszystko. Bez wyjmowania podłogi.
                    • samspade Re: kombi 04.06.21, 15:05
                      A może to krosołwer
                    • simr1979 Re: kombi 04.06.21, 15:10
                      Nie wiem co to za suvik, ale zapytam - mierzyłeś?
                      • samspade Re: kombi 04.06.21, 15:31
                        Nie wlewałem wody jeśli o to się pytasz. Wierzę więc w to co podaje producent.
                        • simr1979 Re: kombi 04.06.21, 15:37
                          To nie wierz. I to się nie wodą mierzy, tylko prostopadlościanami 50x100x200 mm. Akurat kaszkajem (2 generacji) byłem na wakacjach i pamiętam bagażnik.
                          • gzesiolek Re: kombi 04.06.21, 15:50
                            On ma Kuraka a nie Kaszkaja...
                            Kurak ma nieco większy bagażnik, niż Kaszkaj... A Kaszkaj ma nieco większy niż mój Brzydal na miasto...
                            A Kodiak 5osobowy, ma bagażnik nawet większy niż Superb kombi...
                            Paletę załadowaną pod sufit tam można wsadzić (jak nośność wytrzyma)
                          • samspade Re: kombi 04.06.21, 16:34
                            simr1979 napisał:

> . Akurat kaszkajem (2 generacji) byłem na wakacjach i pamiętam bagażnik.

A pamiętasz jak wygląda bagażnik w moim sufiku/krosołwerze? Producent podaje że ma 530 litrów. Nie mam chęci mierzyć a uwierz mi że na pomiarach wszelakich znam się doskonale. Pewnie najlepiej na forum.
                            Natomiast bez wątpienia mieścimy się rodzina 2+2 na tygodniowy wyjazd nad nasze morze. W zeszłym roku braliśmy też pierdoły typu hulajnogi i nocnik.
                            • simr1979 Re: kombi 04.06.21, 17:19
                              Spoko, ja tylko napisałem że kaszkaj nie ma 500, a nie że karoq nie ma 530. Skoda akurat zwykle podaje uczciwe dane o bagażniku.
                • savignonblanc Re: kombi 04.06.21, 15:19
                  Ja nie. Na weekend moooże... i to przy założeniu, ze dzieci nie mam wózkowych.
                  Na tydzień, przy założeniu, ze masz pewność co do pogody i nie musisz brac kaloszy, kurtek, polarow itp, 4 średnie kabinowki (dla każdego po jednej). Za chuja Wacława ci to do suva nie wejdzie na luzie, bo żadna żona się do kabinowki na tydzień nie spakuje 😁 i większość wyjazdów z dziećmi = kalosze, kurtki, to się może przydać, mamo muszę wziąć te 3 maskotki!, tato czy zabraliśmy mojego laptopa?, weźmy jeszcze planszowke!, a czy na miejscu będą mieli te pieluchy? Lepiej weźmy....
                  • samspade Re: kombi 04.06.21, 15:34
                    Całe szczęście że bez żadnego problemu mieścimy się do dwóch kabinówek i jednej dużej walizki. Na tydzień z żona. Rodziną 2+2. Z zabawkami, butami na zmianę itp.
                    Może dlatego że na dzień bierzemy mniej więcej jedną "kreację"
                  • bywalec.hoteli Re: kombi 04.06.21, 15:39
                    Ta gwiazda to zapchałaby każdą landarę i gablotę stadem niepotrzebnych klunkrów.
                    Więc SUV jest jej konieczny jak jedzie na działkę 50km pod Poznań na weekend a co dopiero do Włoch.

Ech gdzie te kobiety, co potrafiły spakować się w małą torbę? A i sukienka fajna i seksowna weszła i wszystko co potrzeba.
                    • savignonblanc Re: kombi 05.06.21, 14:49
                      Akurat na wakacje suvem nie jadę 🙄
                      A do Włoch kaloszy i kurtek nie biorę. Dzieci mam bezwózkowe i bezfotelikowe.
                      • samspade Re: kombi 05.06.21, 16:11
                        I nie mieścisz się do bagażnika 500 litrów który trudno nazwać małym? Spoko.
                        Ale nie mów że nie da się zmieścić tylko ty się nie mieścisz.
                      • bywalec.hoteli Re: kombi 06.06.21, 17:47
                        savignonblanc napisał:

> Akurat na wakacje suvem nie jadę 🙄
                        > A do Włoch kaloszy i kurtek nie biorę. Dzieci mam bezwózkowe i bezfotelikowe.

przeć chwila mówiłaś o zabieraniu pieluch…
                        • savignonblanc Re: kombi 06.06.21, 20:20
                          Bo jako marka trójki dzieci kilka ładnych lat tak właśnie podróżowałam. Z pieluchami, wózkiem, nocniczkiem i o ile przy pierwszym dziecku dawaliśmy radę hatchbackiem, o tyle przy dwójce z różnica 3 lat, błogosławieństwem okazało się kombi. A i tak pamietam jedne wakacje z moja mama (bez męża). I problem z upychaniem wszystkiego.
                          7 osobowe suvy maja ta zaletę, ze można złożyć ostatni rząd siedzeń.
                          Tem którym teraz jeżdżę ma normalnie 450 l bagażnik. I sorry... ale to jest bagażnik na tygodniowe zakupy, a nie wyjazd rodzinny.
                          A gdzieś wyżej widziałam wypowiedz ze wow, auto ma 500 l bagażnik i ze na luzie się do tego można spakować. No nie... a już napewno nie - mając małe dzieci.
                          Suvy są śliczne, ładniejsze niż kombi. Ale niestety mniej praktyczne.
                          • savignonblanc Re: kombi 06.06.21, 20:27
                            Przepraszam! Cofam! Mój ma przy złożonych 290 l. Moje kombi miało 500 z kawałkiem.
                            • samspade Re: kombi 06.06.21, 22:23
                              savignonblanc napisał:

>Moje kombi miało 500 z kawałkiem.

Czyli 500 z kawałkiem starczało ale 530 w moim nie starczy? Czy ponad 600 w X5 nie stacza?
                              • savignonblanc Re: kombi 06.06.21, 22:37
                                Oj.. tu już zaczynamy wkraczać na niewygodny dla waszego kolegi Bywalca grunt 😁
                              • savignonblanc Re: kombi 07.06.21, 16:00
                                Obstawiam, ze dane dot. pojemności bagażnika w BMW 5 toureg są podane z zasłonięta plandeka. Stad tak mała wielkość , niby podobna do pojemności x5.
                                Tylko, ze spróbuj wsadzić wózek i walizkę do jednego i drugiego auta.
                                • trypel Re: kombi 07.06.21, 16:32
                                  Przeciez i w 5 touring i w x5 mierzy się tak samo. Do rolety.
                                  • savignonblanc Re: kombi 07.06.21, 16:47
                                    Możliw. Nadal będę twierdzić, ze nie tyle litry co ich rozłożenie się liczy.
                                    A tu proszę bardzo:
                                    www.auto-swiat.pl/testy/testy-nowych-samochodow/kombi-czy-suv-co-wybrac/l4enkpb
                                    • savignonblanc Re: kombi 07.06.21, 16:48
                                      Praktyczniejsze kombi (jak mówiłam), ładniejsze suvy (jak uważam) :) 🤷‍♀️
                                    • bywalec.hoteli Re: kombi 07.06.21, 18:32
                                      savignonblanc napisał:

> Możliw. Nadal będę twierdzić, ze nie tyle litry co ich rozłożenie się liczy.
                                      > A tu proszę bardzo:
                                      > www.auto-swiat.pl/testy/testy-nowych-samochodow/kombi-czy-suv-co-wybrac/l4enkpb

Zaskoczyło mnie w tym artykule ze tiguan wygrał z passatem.
                                      • trypel Re: kombi 07.06.21, 19:25
                                        A jakby wzięli allspace'a to passat by przegrał jeszcze bardziej. A allspace dalej krótszy od passata
                                        Resztę potwierdzam
                                        Miałem passata i teraz w życiu bym po tiguanie nie wrócił
                                        • gzesiolek Re: kombi 07.06.21, 19:33
                                          Mnie zaskoczyło, nie że Tiguan wygrał z Passatem, choć osobiście wolę Paska to co kto lubi... Ale to że jednocześnie Leon wygrał z bliźniaczką Tiguana czyli Ateca...
                                          Czyli co Leon lepszy od Passata?
                                          • trypel Re: kombi 07.06.21, 19:51
                                            Cena tez wpłynęła
                                            Leon tańszy od ateki a tiguan od paska
                                            A poza tym jeśli Leon i pasek to bliźniaki to spójrz na masę obu w teście
                                            200 kg różnicy
                                            • gzesiolek Re: kombi 07.06.21, 20:35
                                              No właśnie Leon i Passat to przepaść. Przestrzeń, wykończenie, wyciszenie, no i te nowe multimedia...
                                              Leon może nieco ładniej wygląda...
                                              No i albo mnie w salonach w konia robili, albo dorwanie jakiegokolwiek nieźle wyposażonego Leona z 1.5TSI poniżej 100tys PLN graniczyło z cudem... Co prawda szukałem kombi z DSG ale jednak...
                                              • bywalec.hoteli Re: kombi 07.06.21, 21:07
                                                gzesiolek napisał:

> No właśnie Leon i Passat to przepaść. Przestrzeń, wykończenie, wyciszenie, no i

Przecież Leon to kompakt a Passat to klasa średnia?
                                                W ogóle ten artykuł pisze, że Passat i Tiguan są oparte na płycie golfa, tak jakby oba były kompaktami.
                                                Tiguan to kompakt suv czy tam krosower ale passat?
                                                Strange.
                                                • trypel Re: kombi 07.06.21, 21:14
                                                  Nie jest napisane że oba są kompaktami tylko ze na tej samej płycie
                                                  Ważne co oferuje a nie jaka klasa
                                          • samspade Re: kombi 07.06.21, 20:35
                                            Ateca nie do końca jest bliźniakiem Tiguana. Jeśli już to mniejszym.
                                            • gzesiolek Re: kombi 07.06.21, 21:30
                                              Ja tam nie widziałem wewnątrz znaczącej różnicy w przestrzeni ani między Ateca i Tiguanem, ani między Tarraco a AllSpacem
                                              • gzesiolek Re: kombi 07.06.21, 21:37
                                                Ale przyznaję, że na bagażnik w przypadku mniejszych niespecjalnie zwracałem uwagę.
                                    • samspade Re: kombi 07.06.21, 20:39
                                      Jak to robisz że 500 z hakiem wystarcza w kombi a 530 w sufiku to mało? Tam 530 ponad 600 to mało.
                                      • marekggg Re: kombi 07.06.21, 21:26
                                        nowe bmw5 tourer to cena od 53k ojro a x5 od 69k ojro w gore. wiec to moze tlumaczyc roznice w pojemnosci.
                          • only_the_godfather Re: kombi 06.06.21, 20:27
                            Przy dwójce czy trójce dzieci, to już nawet nie kombi a raczej jakiś van jest idealnym rozwiązaniem, szczególnie, że większość kombi ma takie kanapy że wejdą tylko dwa foteliki.
                            • x49xx Re: kombi 06.06.21, 22:00
                              Moim kombi teraz brat jeździ, ma 3 dzieci i jest bardzo zadowolony z mojego auta. Dwa foteliki mieszczą się bez problemu z tyłu i podkładka, czyli dla 3 dzieci. Bratowa czasami sama jeździ i 3 dzieci z tyłu auta.
                              • gzesiolek Re: kombi 06.06.21, 22:08
                                Dać się da, ale wygodniej jak masz trzy niezależne fotele miast kanapy z tyłu... Ja na szczęście mam dwójkę więc nigdy nie musiałem się dostosowywać z autem do ilości dzieci... Ale mam kumpli z 3 i wiem, że z tym miejscem na tylnej kanapie, aż tak słodko nie jest...
                                • bywalec.hoteli Re: kombi 07.06.21, 16:08
                                  gzesiolek napisał:

> Dać się da, ale wygodniej jak masz trzy niezależne fotele miast kanapy z tyłu..
                                  > . Ja na szczęście mam dwójkę więc nigdy nie musiałem się dostosowywać z autem d
                                  > o ilości dzieci... Ale mam kumpli z 3 i wiem, że z tym miejscem na tylnej kanap
                                  > ie, aż tak słodko nie jest...

U mnie w kombi nie zmieszczą się z tyłu 2 foteliki i podkładka. Człowiek między fotelikami zmieści się z trudem.
                                  • only_the_godfather Re: kombi 07.06.21, 17:52
                                    U mnie w kombi jak zainstaluje się dwa foteliki to na środkowym miejscu siądzie co najwyżej dziecko i to pod warunkiem, że nie będzie miało podkładki.
                  • vogon.jeltz Re: kombi 04.06.21, 15:41
                    > 4 średnie kabinowki (dla każdego po jednej). Za chuja Wacława ci to
                    > do suva nie wejdzie na luzie,

Cztery kabinówki nie wejdą ci do SUVa typu Kaszkaj? Chyba mamy inną definicję kabinówki. Zresztą, kabinówki są w samochodzie niepraktyczne, ja pakuję moje graty w brezentową torbę, która ma pojemność taką jak kabinówka lub większą, ale jak nie napcham jej do pełna, to jest znacznie mniejsza i wszędzie ją upchnę.

> bo żadna żona się do kabinowki na tydzień nie spakuje

Bredzisz.

> większość wyjazdów z dziećmi = kalosze, kurtki, to się może przydać,
                    > mamo muszę wziąć te 3 maskotki!

Trzeba uczyć dzieciarnię, że nie wszystko może się przydać, jak coś będzie naprawdę potrzebne, to się dokupi, a maskotki i tak lądują w kabinie.
                    • trypel Re: kombi 04.06.21, 15:47
                      Juz nie tylko moja zona ale cala rodzina wie o zakazie pakowania sie w twarde torby na wakacje.
                      Najzwyklejsze torby z decathlonu załatwiają sprawę i wykorzystuja całe 600 l suvowego bagaznika idealnie
                      A na wyloty samolotem kabinowka w lecie do tygodnia jest ok. Również dla żony
                      • vogon.jeltz Re: kombi 04.06.21, 15:59
                        No właśnie, twarde walizki to nie tylko zbędna skorupa oraz wożenie powietrza, jeśli nie są zapakowane do pełna, ale także najczęściej cholerne wystające kółka, które zawsze o coś zawadzają. Kto wymyślił, żeby na wakacje samochodem pakować się w coś tak niepraktycznego?
                  • gzesiolek Re: kombi 04.06.21, 15:54
                    Muszę żonie powiedzieć, że nie jest prawdziwą kobietą...
                    Bo spokojnie się na tydzień w kabinówkę potrafi spakować...
                    Ale wg mnie kształtne 500litrów to takie optimum dla rodziny na tydzień... Nie trzeba się wtedy gimnastykować... Ale w Lancerze miałem 400dm3 i to z wąskim otworem sedana i też daliśmy radę na tydzień 2+2...
                    Ale trauma była taka, że szybko zmieniłem na kombi z >500dm3
            • samspade Re: kombi 04.06.21, 14:51
              Cieszę się że cię rozśmieszyłem. Mówię to z autopsji. 530 litrów spokojnie wystarcza dla rodziny 2+2. Owszem na wyjazd wakacyjny zapakowany jest do oporu ale daje radę.
              • vogon.jeltz Re: kombi 04.06.21, 14:57
                Na luziku to może nie, ale wchodzą bagaże dla 2+2 plus jeszcze transporter z psem. Ale ja mam "dużego" Kaszkaja.
                • samspade Re: kombi 04.06.21, 15:01
                  Dlatego napisałem że na wyjazd zapakowany jest w opór. Więc na dwie podróże zapakowany w opór a w pozostały czas wozi się powietrze.
        • bunkum Re: kombi 04.06.21, 13:47
          "Suvy nie są zdecydowanie zbudowane na płytach kombi, tylko sedanów / hatchbacków."
          Ty tez nie wiesz, co to takiego ten suv.
        • marekggg Re: kombi 04.06.21, 14:23
          widzialem rozne bagazniki i rozne samochody. X5 akurat nie. Mnostwo samochodow kombi jest zbudowanych na tych samych plytach lub o pare centymetrow wiekszych niz sedany. I oczywiscie nie kazde kombi ma ladownosc superba, passata, czy nawet octavii. ale takie kombi volvo - to niektore tak. rowniez starsza astra lub focus kombi byly tez spoko.
          kaszkaj to taki SUV jak maluch rodzinnym samochodem.
      • bunkum Re: kombi 04.06.21, 13:45
        Nie wiesz, co to suv, ani tez co to kombi.
        • gzesiolek Re: kombi 04.06.21, 14:03
          Ja też nie wiem dokładnie co to SUV, bo pierwotna definicja tyle razy się już zmieniała a producenci marketingowo wciąż stawiają na inne atrybuty jako podobno determinujące tą klasyfikację, a nie znam żadnej niezależnej organizacji badającej tego typu klasyfikację wg ogólnie ustalonych i akceptowanych kryteriów...Więc po prostu dla mnie auto jak jest suvowate to określe je ogólnie SUVem, niezależnie czy to terenówka ala Pajero, czy bulwarówka/crossover ala EclipseCross... Po prostu nie wiem czy jeden czy drugi spełniają jakiekolwiek kryteria które umożliwiają zaliczenie go do SUV czy nie...
          I szczerze mówiąc uważam każdego wielce przekonanego, że wie na 100% jak jakieś auto zaliczyć do kategori SUV (a które wręcz przeciwnie) za bajkopisarza o przerośniętym ego, który musi udowadniać innym swoją ważność...
          • simr1979 Re: kombi 04.06.21, 14:21
            Terenówka (Pajero) to nie suv.
            • gzesiolek Re: kombi 04.06.21, 15:37
              Bo? Ja właśnie nie dostrzegam różnicy...
              Ostatnie Pajero przynajmniej dlugie, to był bardziej rodzinny dziadkowóz do dojazdu do domu za miastem niż klasyczna terenówka na jakikolwiek offroad (np. nadwozie samonośne)
              • simr1979 Re: kombi 04.06.21, 15:46
                Wszystkie jeepy cherokee (bez ostatniej generacji) i grandy od 40 lat mają samonośne nadwozia i nikt przy zdrowych zmysłach nie odmówi im terenowości. Tak samo ostatnie Pajero, które co więcej ma niezależne zawieszenie 4 kół, to jednak terenówka.
    • only_the_godfather Re: kombi 04.06.21, 12:42
      Przecież kombi jest od cholery, Astra,Megane,Focus,Tipo, Octavia,Corolla,308, itd. Chyba nie wmówisz, że to są auta klasy premium.
      • bigimax Re: kombi 04.06.21, 16:17
        mowie ze ci ktorzy mieli by brac megane biora tuscona a ci co mogli by brac x5 biora merca kombi jak sa "stare pieniadze" a nie nuworyszami
        • samspade Re: kombi 04.06.21, 16:36
          A nawet jeśli to co? Osiągnęli sukces więc kupują co chcą. Ci którzy pieniądze dostali od rodziców też kupują co chcą. Big dil.
          • bigimax Re: kombi 04.06.21, 16:51
            nic to miala byc dyskusja o zachowaniach i typach samochodow jakie ludzie wybieraja , nic wiecej
            • samspade Re: kombi 04.06.21, 17:07
              Spoko. Ci majetninz domu kupują Octavię kombi ci nuworysze kaszaka i itp.
              • bigimax Re: kombi 04.06.21, 17:22
                no nie , nie chodzilo mi o takich majetnych , wpadlem ostatnio na bardzo bogata dzielnie ,ogromne 100 czy 200 letnie domy i tez jakiejs nadmiarowej ilosci suv nie widzialem , moze wlasnie moda sie zmienia
                • samspade Re: kombi 05.06.21, 10:29
                  A może suvy zawodziły dzieci do szkoły. Z drugiej strony jakie ma znaczenie czy jako trzeci czy czwarty samochód w domu jest SUV czy roadster?
        • trypel Re: kombi 04.06.21, 17:04
          To z tych co ja znam co ich stać na s klasę to biora bmw x7 albo gelende albo kajena
          A ja raz wziąłem sedana zamiast suva i żałuję
          • bigimax Re: kombi 04.06.21, 17:16
            i to jest jakas odpowiedz , jak pisalem wczesnej widocznie nie doszlo to do polski
            • trypel Re: kombi 04.06.21, 19:24
              Do Hiszpanii i UK widac tez
              Bo te osoby to PL, ES i UK
              • bigimax Re: kombi 05.06.21, 09:49
                ale ten z uk czy hiszpanii to jakis sir czy lord z zajebista wielka wielomionowa posiadlosc po dziadku , czy go stac bo sie dorobil na fidzet spinerach , pojedziesz do city to zobaczysz najnowsze supersamochody ale nie o to mi chodzi w moim pytaniu
                • trypel Re: kombi 05.06.21, 18:06
                  Nie spotykam się z lordami
                  Raczej z biznesem w I czy II pokoleniu.
                  A jedyny gosc jakiego znam ze starych pieniędzy jeździ faktycznie sedanem. A8 z 98 bodajże roku. Wszystkich przekonuje ze to najlepsze auto ale prawda jest bardziej prozaiczna. Na nowe a8 kasy już nie ma.
                  • bigimax Re: kombi 06.06.21, 20:20
                    prawda jest bardziej prozaiczna. Na nowe a8 kasy już nie ma.

obsluga i utrzymanie majatku pochlania wszytkie pieniadze, wiec sa bogaci tylko gotowki nie maja , ale jak przycisnie to moze sprzedac jakis tam obraz ze sciany , czy papierosnice po cesarzu wilchelmie ktora dziadek dostal czy wygral w karty i by straczylo na trzy panamery ale jednak tego nie robia bo nie ma co swirowac , na marginesie widzialem dzisaj bmw x2 ktore ewoluowalo z minivana w niby corsovera tyle ze nie bez sensu podnesionego , czy to znak ze idiotyczna moda na crosovery niby suvy przemija
                    • gzesiolek Re: kombi 06.06.21, 22:14
                      To nie ewolucja 2 ActiveTourera, tylko X1 z innym tyłkiem...
                      Poza tym to już od dłuższego czasu nowe crossovery od kompaktów różnią się większymi kołami i plastikowymi dokładkami/osłonkami...
                      Wsiadłem do takiej CX30 od Mazdy i siedziałem tak samo jak w mojej 6...
                      Prześwit też identyczny... Ot moda modą, ale spalanie trzeba trzymać w ryzach, a kioskowatosc w tym nie pomaga...
    • simr1979 Re: kombi 04.06.21, 13:13
      Podobno kolejna generacja Passata ma być produkowana TYLKO jako kombi (choć nie bardzo w to wierzę).
      • bywalec.hoteli Re: kombi 04.06.21, 16:36
        tak ma być. Zbyt duża popularność krosowerów
        • simr1979 Re: kombi 04.06.21, 17:49
          Raczej zbyt mała popularność sedanów.
      • marekggg Re: kombi 04.06.21, 16:49
        i do tego w fabrykach skody! o zgrozo!
        • simr1979 Re: kombi 04.06.21, 17:52
          E tam zgroza - w czasach nowożytnych ta fabryka znana była z produkcji Porsche Cayenne. Good reference.
          • bywalec.hoteli Re: kombi 05.06.21, 10:32
            fabryka w Bratysławie? to nie skoda
            • marekggg Re: kombi 05.06.21, 12:54
              pierwotnie byla, ale od pewnego czasu tam produkuja tuaregi, caymany, Q7. i wszystko ma naklejke "made in germany" :-).
            • simr1979 Re: kombi 05.06.21, 13:04
              To była Skoda za komuny, teraz też którąś skodę tam montują.
              • simr1979 Re: kombi 05.06.21, 15:18
                Karoqa, od zeszłego roku.
              • bywalec.hoteli Re: kombi 06.06.21, 00:19
                Fabryka w Bratysławie to nie była Skoda za komuny tylko BAZ: Bratislavské automobilové závody. Produkowali tam różne pojazdy, skody też.
                Cayenne podają, że produkują :)
                "The Bratislava plant of Volkswagen Slovakia is the only car-producing plant in the world to manufacture five brands under one roof. It is the exclusive producer of the Volkswagen Touareg, Audi Q7, Audi Q8, Porsche Cayenne, Volkswagen up!, Volkswagen e-up!, ŠKODA Citigo and SEAT Mii. More than 99 % of its output is exported to 158 different countries."
                sk.volkswagen.sk/en/company/plants.html

To i passaty kombi tam mają robić?
                • marekggg Re: kombi 06.06.21, 11:15
                  jak chca zainwestyowac 1 miliard euro to dlaczego nie?
          • marekggg Re: kombi 05.06.21, 12:55
            bratyslawa nie lezy w czechcach. te pasaty maja byc produkowane wlasnie w czeskich a nie slowackich fabrykach. to ale tak naprawde zadna roznica.
            • simr1979 Re: kombi 05.06.21, 13:03
              Nie upieram się, ale przeczytałem, że nowe Passaty mają być produkowane w Bratysławie.
              • simr1979 Re: kombi 05.06.21, 15:21
                Jeszcze raz przeczytałem - Bratysława, mają w tą produkcję zainwestować miliard euro (jak dla engina - one billion).
                • marekggg Re: kombi 05.06.21, 16:13
                  OK, ja to widzialem w telewizorni jakis czas temu, wiec sie moze pozmienialo. on tam produkowali wszystko mozliwe, rowniez skody.
    • bigimax Re: kombi 04.06.21, 16:16
      faktycznie zapomnialem o skodzie ale malo tego widuje
      nie chodzilo mi o firmowki i przedstawicieli a o ludzi powiedzmy majetnych,
      i nie o stare pierdy tylko fury nowe do 3 lat , bycmoze kierowniczki zauwazyly ze x5 czy x7 to nienajlepszy wybor zeby wozic dzieciory do szkoly a moze suv stal sie zbyt osytentacyjny i sobie bogaci biora kombi merca czy porsche zeby nie bylo ze sa nowobogackimi , takaobserwacja ale chyba do polski to jeszcze nie doszlo
    • bolo2002 Re: kombi 05.06.21, 09:21
      Jeden lubi pomarańcze a drugi- jak mu się nogi pocą- zwłaszcza nocą! czyli punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia. Po co Merce czy inne Audi. Sa kombiaki tansze i bardzo dobre i nie wymarły! Np nowy Kia Ceed kombi-bagazniczek 626 l i kupisz niedrogo i 7 lat gwarancji. A jeszcze lepszy i tani to Kia Optima kombi- samochód wielkosci Audi A6 kombi i gwarantowana jakosc. A i 245 KM w wersji GT! Absolutny pewniak w przeciwienstwie do Merca czy Audi!
      • samspade Re: kombi 05.06.21, 10:30
        Ale to Kia. Czyli słaba jakość. Chujowy marketing.
        Brzydkie jak noc.
        Już nawet dacia lepsza.
    • engine8 Re: kombi 05.06.21, 21:53
      Subaru Outback to tez kombi
      • marekggg Re: kombi 06.06.21, 00:02
        subarakow w europie nie jest jakos duzo. najwiecej widzialem w szwajcarji.sam mialem, wiec wiem ze znalezenie warsztatu jest problem. inna sprawa ze w europie przez normy emisyjne sprzedaja tylko gowniane motoryzacje i na czesci sie czeka dlugo i sa drogie.
      • marekggg Re: kombi 06.06.21, 19:04
        w zeszlym roku tego zarejestrowali 576 sztuk. gosciu stwierdzil ze to marka niszowa jak bentley.
    • x49xx Re: kombi 06.06.21, 19:16
      Mnie czasami brakuje kombi, którym jeździłam 10 lat.
      • engine8 Re: kombi 07.06.21, 21:50
        A ja nigdy nie mialem kombi i nigdy mi nie brakowalo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka