Dodaj do ulubionych

Colt po latach

18.02.22, 12:45
Czy to jeszcze produkuja ? Bo jak cos fajnego to znika...

Przyznaje sie, ze nieslusznie krytykowalem. Tzn slusznie, bo widocznosc w zakretach slaba, ale to pewnie cecha VANow typowa, a ogolnie to nawet fajnie auto, a przede wszystkim pakowne, nie wiem czy jest cos bardziej kompaktowego w tej klasie. Jakosc tez OK.

Ale radio jakie tam sprzedawca zamontowal to jakas paranoja. Nie wiem jak Kenwood mogl wypuscic cos takiego... Choc pewnie dzisiejsze sa jeszcze gorsze...
Obserwuj wątek
    • marekggg Re: Colt po latach 18.02.22, 12:51
      pierwsze mitsu colt jakie ja pamietam to nie byly zadne vany, ale male miejskie 3-drzwiowe toczydelka. to bylo jakos 1988-1990 i pare lat pozniej. nawet nie zle. jakby nie rdza to by to jezdzilo w nieskonczonosc.
    • kreinto Re: Colt po latach 18.02.22, 13:37
      bimota napisał:

> Czy to jeszcze produkuja ? Bo jak cos fajnego to znika...
      Teraz to się nazywa Space Star ale czy jeszcze jest, nie wiem.
      • marekggg Re: Colt po latach 18.02.22, 13:44
        byla jakas tam wersja hinduska podobno :-)

i na tym forum o niej dyskutowano.
      • kreinto Re: Colt po latach 18.02.22, 20:53
        Nawet jest:
        Tekst linku
        • gzesiolek Re: Colt po latach 18.02.22, 21:12
          Ale to auto pół rozmiaru mniejsze... Ale rzeczywiście w ofercie w UE zastąpiło Colta
          • kreinto Re: Colt po latach 18.02.22, 23:12
            gzesiolek napisał:

> Ale to auto pół rozmiaru mniejsze... Ale rzeczywiście w ofercie w UE zastąpiło
            > Colta
            Poprzedni model, który był bezpośrednim następcą był większy. Taki mikrovan. Obecny się skurczył i wrócił do pierwotnych rozmiarów Colta.
            • gzesiolek Re: Colt po latach 19.02.22, 07:56
              Wg nazwy tak...
              W sumie Colt w 2004 zastąpił po części poprzedniego SpaceStara...
              Ot pojemna klasa B z 5drzwiami...
              A co do pierwotnych rozmiarów to aktualny SS jest jednak 5drzwiowy, no i teraz jest to duża klasa A, a w latach 90tych był w tym samym rozmiarze małą klasą C...
    • gzesiolek Re: Colt po latach 18.02.22, 16:25
      Ale który Colt...
      Bo w latach 80-90 to był taki mały popylacz hatchback - taki odpowiednik 3drzwiowego Civica... Dopiero w 2004, stał się taką pojemniejszą klasą B, coś jak Honda Jazz, ale jednak raczej nie vanem...
      Zresztą w 2008 poszedłem do salonu z zamysłem, że może by i takiego Colcika kupić, a zamówiłem Lancera, bo okazał się niewiele w sumie droższy jak na to co oferował...
      • tbernard Re: Colt po latach 18.02.22, 19:15
        Lancerów już dawno w sklepach nie ma. Czy zaprzestano produkcji tej marki?
        • gzesiolek Re: Colt po latach 18.02.22, 19:56
          Tak. Model Lancer jak na razie skończył się na IX cywilnej generacji i odpowiadającym mu Evo X.
          Długo go robili, ale już chyba przestali... W Polsce chyba w 2015 lub 2016 skończyli, a Azji był jeszcze jeden lifting... Ale chyba już skończyli... Od 2007 wypadałoby... Choć Evo X cały czas mi chodzi po głowie...
          • tbernard Re: Colt po latach 19.02.22, 13:49
            Szkoda, bo dobre opinie o nich czytałem. Ale ponoć miały minus, że były nieznośnie głośnie przy prędkości autostradowej.
            • gzesiolek Re: Colt po latach 19.02.22, 14:03
              Oj tak... I od silnika, bo skrzynia była 5biegowa i od szumu kół/powietrza...

Auto niezniszczalne, ale najlepiej jeździć do 120km/h max ;)

• dr.hayd Re: Colt po latach 18.02.22, 20:46
        Ostatni Colt był blisko spokrewniony ze Smartem, robili to chyba w Holandii. Rzeczywiście z zewnątrz taki podobny do Hondy Jazz, ale w środku bez tej praktycznosci i pomysłowosci. Ale tego nie ma w salonach już od dobrych kilku lat. W 2010 też w salonie oglądałem z ewentualnym zakiarem zakupu, ale cena była wygórowana, można było mieć za to normalny kompakt.
        • gzesiolek Re: Colt po latach 18.02.22, 21:20
          Tak jest. Zaprojektowali to w ramach sojuszu Global coś tam coś tam (zresztą poza Daimlerem i Mitsubishi, był tam Chrysler zanim udziały kupił FCA, a wcześniej chyba Hyundai...)
          Dlatego jedna rodzina silników jest wspólna między Mitsu a Daimlerem (i techniczni bracia Colt i Smart ForFour), a inna Mitsu i Chrysler (Lancer/ASX miał technicznego brata w Dodge'u Caliber itp.)
          Wtedy jak kupiłem Lancera ten w drugiej wersji wyposażenia Invite miał to co w maksie było w Colcie, a różnica była chyba 5-6tys PLN po rabatach... Kurcze wtedy nieźle wyposażony kompakt był za ok. 50k PLN... Teraz było by pewnie 100k PLN...
          • gzesiolek Re: Colt po latach 18.02.22, 21:22
            A i rozmiarowo wewnątrz kabiny naprawdę był porównywalny z Jazz, ale nie miał tych sprytnych foteli z tyłu...
      • zimnadzidzia Re: Colt po latach 19.02.22, 08:31
        Colt to autko dla kobiet.
        • zimnadzidzia Re: Colt po latach 19.02.22, 08:33
          no właśnie

www.google.com/amp/s/kobieta.wp.pl/mitsubishi-colt-auto-dla-damy-5983063437431937g%3famp=1
          • zimnadzidzia Re: Colt po latach 19.02.22, 08:40
            (Komentarz musiała pisać baba)
          • bimota Re: Colt po latach 19.02.22, 18:53
            Wlasnie o takim mowilem. Zapomnialem,z e przez pewien czas byly chyba produkowane 2 rozne Colty...

A jaka praktycznosc w srodku miala Jazz ?
            • tbernard Re: Colt po latach 19.02.22, 19:45
              bimota napisał:

> A jaka praktycznosc w srodku miala Jazz ?

Na przykład magic seats.
              • bimota Re: Colt po latach 20.02.22, 22:34
                W Colcie mozna w sek. siedzenia wywalic. Zaloze sie, ze w Colcie wiecej zmieszcze.
                • dr.hayd Re: Colt po latach 21.02.22, 18:26
                  bimota napisał:

> W Colcie mozna w sek. siedzenia wywalic. Zaloze sie, ze w Colcie wiecej zmieszc
                  > ze.
                  >
                  To byłoby ciekawe porównanie. Nie wiem ile sekund zajmuje wyjecie siedzeń w Jazzie. Ale dużo robi fakt, że Jazz miał zbiornik paliwa pod przednimi siedzeniami. Co daje z tyłu podłogę jak w furgonetce i stąd dużo możliwości dla tych "magic sits".
                  • bimota Re: Colt po latach 21.02.22, 21:44
                    Skladane siedzienia to "magic". To moze otwierane okna, to super magic...
                    • gzesiolek Re: Colt po latach 22.02.22, 08:17
                      Jak zwał tak zwał ale przeniesienie zbiornika pod przednie siedzenia w takim aucie świetnie się sprawdza...
                      • bimota Re: Colt po latach 22.02.22, 10:18
                        Nie interesuje mnie gdze jest zbiornik tylko ile wloze... W Colcie wozilem szafy. Nie sadze by ten smieszny jazz dal rade...
                        • gzesiolek Re: Colt po latach 22.02.22, 11:02
                          Dlaczego? Bardzo podobne wielkościowo auta...
                          Miałem do czynienia i z Coltem i z Jazzem z podobnych roczników (ok 2008-2009)
                          i naprawdę nie widzę w czym ten śmieszny Jazz miałby być gorszy...
                          • bimota Re: Colt po latach 22.02.22, 16:15
                            Colt bardziej prostokatny
                        • dr.hayd Re: Colt po latach 23.02.22, 07:48
                          bimota napisał:

> Nie interesuje mnie gdze jest zbiornik tylko ile wloze... W Colcie wozilem szaf
                          > y. Nie sadze by ten smieszny jazz dal rade...
                          >
                          Równie dobrze może nie interesować Cię gdzie jest silnik. Ale jednak do samochodów z silnikiem z tyłu zapakujesz mniej bagażu.
                          Podobnie duże koła. Duże koła = duże nadkola = mniej miejsca w bagażniku.
                          Jazz z płaską, nisko poprowadzoną podłogą i małymi nadkolami daje możliwość przewozu większych gabarytów niż spodziewasz się oceniając wymiary zewnętrzne. Bezpośrednie porównanie i pomierzenie możliwości Colta i Jazz to byłby ciekawy filmik lub artykuł. Ale nikt nie da dziennikarzom do testów samochodów, których nie ma w ofercie dilera. Niestety, prasa motoryzacyjna to dzisiaj wyłącznie marketing.
        • gzesiolek Re: Colt po latach 19.02.22, 09:12
          E tam...
          Auto które stawiało przede wszystkim na praktyczność... Ani modne, ani designerskie, ani nie da się tym pochwalić koleżankom... Lata świetlne od Mini, Audi A1, Merca A, czy mini crossoverów ala Mazda CX-3...
        • tbernard Re: Colt po latach 19.02.22, 13:52
          zimnadzidzia napisał:

> Colt to autko dla kobiet.

Jak tak, to musi być konstrukcja niezniszczalna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka