26.02.22, 06:49
Zacytuje co kiedys powiedzial Churchill o Niemcach po inwazji Norwegii, co teraz przypomina ruskich po inwazji Ukrainy. Muchy zrobily inwazje na lep na muchy.
Obserwuj wątek
    • trypel Re: O/T wojna 26.02.22, 07:43
      Widzielakes kolejki do punktów poboru na Ukrainie? Ciekawe jak by to bylo u nas.
      • waga173 Re: O/T wojna 26.02.22, 08:45
        Inaczej sie broni domu i rodziny jak cie napadna, a inaczej jest jak ktos powie zolnierzowi masz isc i napasc na cudzy dom i rodzine.
        "Ciekawe jak by to bylo u nas" Juz bylo, Pierwszego Sierpnia 1944.
        Wiesz dlaczego mozesz byc spokojny ze rusek do nas nie wejdzie? Bo dobrze wie co by go u nas czekalo. Nie ze strony jakiegos nieistniejacego wojska, tylko ze strony babc i wnuczkow z butelkami z benzyna, itp. Ja stary pryk juz nie biegam szybko ale bym masowo produkowal "zabki". To taka wycieta z blachy czteroramienna gwiazda, dwie strony podgina sie do dolu a drugie dwie do gory. Zeby nie wiem jak to rozsypal po jezdni, to trzy spoczna na jezdni a czwarta bedzie zawsze sterczala pionowo do gory i czekala na opone:)
        • trypel Re: O/T wojna 26.02.22, 10:43
          Już bylo ale od tamtych czasów minęło 80 lat.
          Widzisz obecnego 20 latka rzucającego smartfon i biorącego broń? Ja sam nie wiem jak się zachowam. Mogę opowiadać różne historie ale życie może to zweryfikować
          Wiem jedno, patrząc na nasze położenie geograficzne. Chciałbym móc bronić Polski w razie czego (I żeby odwagi nie zabraklo) ale nie mam najmniejszego zamiaru ryzykować życia broniąc reszty Europy przed ruska banda. Niech się bronią sami wyrazami oburzenia i sankcjami
        • nousecomplaining Re: O/T wojna 26.02.22, 16:39
          > Inaczej sie broni domu i rodziny jak cie napadna, a inaczej jest jak ktos powie zolnierzowi masz isc i napasc na cudzy dom i rodzine.
          Dokładnie. A tak BTW (nieco wracając do tematu czołgowo- giżyckiego), to jakoś trudno mi uwierzyć w informacje podawane przez Ukrainę w temacie 102 zniszczonych czołgów rosyjskich. Owszem, życzyłbym im zniszczenia wszystkich, ale wygląda mi to trochę na propagandową gadkę. Dobra, to też jakiś element walki.
          Obawiam się też, że jak ruskim zacznie być żal kasy na precyzyjne rakiety, to przypierdolą po całości, zupełnie nie patrząc, co niszczą. I wtedy Kijów może wyglądać jak Warszawa w 44. Oby się to nie stało. Zbieram i kupuję rzeczy, które zawiozę, żeby im pomóc. Слава Україні!
          • trypel Re: O/T wojna 26.02.22, 19:22
            Wróciliśmy właśnie z zakupów. Dopiero w 3 sklepie kołdry były. I w razie czego możemy przyjąć jedna rodzinę. Tyle przynajmniej możemy pomóc
            • nousecomplaining Re: O/T wojna 26.02.22, 20:16
              > I w razie czego możemy przyjąć jedna rodzinę. Tyle przynajmniej możemy pomóc
              To bardzo dużo. Tak trzeba. Jak przestaniemy sobie pomagać, to nic z nas nie zostanie.
            • bywalec.hoteli Re: O/T wojna 26.02.22, 22:15
              w moim lokalnym „fyrtlu” tez zbiórka darów i ochotnicy jada zawieźć je na granice i przywieźć uchodźców.

trzeba się dorzucić
        • engine8 Re: O/T wojna 26.02.22, 18:09
          Albo co byla na filmie Rancho... Chopy sie zebraly i flinty sie znalazly i wroga ze wschodu pokonali.. :))
      • bywalec.hoteli Re: O/T wojna 26.02.22, 09:43
        przecież oni są w stanie wojny od 8 lat - wielu potrąciło bliskich, musiało uciekać, wyjeżdżać za chlebem za granice

oni są zdeterminowani i gotowi na wszystko bardziej niż pierdolony putin
    • marekggg Re: O/T wojna 26.02.22, 10:15
      czy to prawda? nie mozna tego sprawdzic na stronie sejmu.
      • qqbek Re: O/T wojna 26.02.22, 16:56
        Nieprawda.
        Z obecnych PiS-uarów przeciwko głosowała radiomaryjna (p)osłanka Anna Sobecka.
        Ale ona się wycofała przed ostatnimi wyborami już z polityki, bo mocno senilna już jest.
        Pogadanki u agenta Muchomorka w radyju zdaje się nadal prowadzi.
    • qqbek Re: O/T wojna 26.02.22, 14:59
      Eee - Niemcy zawsze logistykę miały na ostatni guzik zapiętą, a nie taka prowizorka jak u Ruskich.

Ja się dziwię, że Polska poprzestała na tych kilkudziesięciu ciężarówkach amunicji.
      Jest w Polsce tyle sprzętu wojennego, który stoi w rezerwie (bo już do niczego się nie przyda) - jak na przykład artyleria 152 mm, haubice 122 mm (zdaje się ponad połowa "Goździków" stoi od lat zakonserwowana i nie ma za bardzo pomysłu, co z nimi zrobić), broń ręczna na kacapską amunicję, czy czołgi T-72, których mamy jeszcze w chuj i ciut ciut, a tak niespecjalnie nam do czegokolwiek pasują, bo nawet przy PT-91 to już skansen (a Ukraińcy mają głównie jeszcze starsze T-64, więc zmodernizowany T-72 z nowoczesnym systemem kierowania ogniem, nowoczesnym radiem i noktowizorem to byłby dla nich kosmos... co najważniejsze porównywalny z tym, czym dysponują Ruskie).

Na to, że to sprzedamy gdzieś (przynajmniej do krajów nieobjętych embargiem ONZ) nie ma szans. Handlarze bronią nam się ostatni na respiratory przerzucili, więc dupa. A utrzymywać ten niezgodny z natowskimi normami skansen to też przecież niemały koszt.
      • trypel Re: O/T wojna 26.02.22, 19:34
        Slowacja właśnie to robi - 12 000 sztuk amunicji kaliber 120 mm, poza tym dostarcza 10 tys ton paliwa i 2500 ton nafty lotniczej
        Belgia dostarczy 2000 karabinów maszynowych
        • trypel Re: O/T wojna 26.02.22, 20:36
          Ukraina podała ze Niemcy wreszcie zdecydowali się wysłać im uzbrojenie- 500 stingerow i 1000 rakiet przeciwpancernych

Z drugiej strony komunikat sprzed 15 min - ruscy zrzucają na Charków miny kasetowe :(
          • qqbek Re: O/T wojna 26.02.22, 22:44
            trypel napisał:

> Ukraina podała ze Niemcy wreszcie zdecydowali się wysłać im uzbrojenie- 500 sti
            > ngerow i 1000 rakiet przeciwpancernych

I to jest dobra wiadomość.

> Z drugiej strony komunikat sprzed 15 min - ruscy zrzucają na Charków miny kaset
            > owe :(

Nie ma min kasetowych.
            Jest amunicja kasetowa, którą charakteryzuje już to, że jakieś naście procent małych ładunków to niewybuchy, które potem jeszcze długo zabijają cywilów (jak miny).

111 państw, będących stroną konwencji dublińskiej jej nie wykorzystuje.
            Do tych 111 państw nie należą, między innymi:
            1. USA.
            2. Ukraina.
            3. Rosja.
            4. Polska (sic!).
            • trypel Re: O/T wojna 26.02.22, 22:51
              masz racje. To były bomby kasetowe
              Teraz piszą że spodziewają się dzisiaj w nocy uderzenia na Kijów wszystkimi siłami
              • qqbek Re: O/T wojna 26.02.22, 23:07
                trypel napisał:

> masz racje. To były bomby kasetowe
                > Teraz piszą że spodziewają się dzisiaj w nocy uderzenia na Kijów wszystkimi sił
                > ami

O ile nie stanie się nic strasznego, to się bardzo rozczarują, jeżeli to prawda.
                Nie nauczyły się niczego kacapy z pierwszego szturmu na Grozny najwyraźniej.

Kijów to teraz takie "trofeum" dla Putlera... ale o ile Zełenski to przeżyje, to mogą sobie nawet zamienić Kijów w pole kartofli... Ukraina ma lidera. Komika, który stał się mężem stanu. Rosja ma oderwanego od rzeczywistości klauna.
                • nousecomplaining Re: O/T wojna 27.02.22, 12:13
                  Dość ciekawa analiza (ogólnie kanału Zychowicza nie polecam, ale tutaj jego rozmówca rozsądnie gada):
                  www.youtube.com/watch?v=EO3SnMqS4R8
    • engine8 Re: O/T wojna 26.02.22, 22:01
      U was wieczor wiec moze nalejscie sobie piwa czy whisky i posluchajcie - chyba warte
      www.youtube.com/watch?v=dNnq8gMAE-8&t=407s
      • waga173 Re: O/T wojna 26.02.22, 22:27
        Trzy dni stare, nieaktualne. Ten chudy gosciu mysli ze Ukraina sie podda bo nikt nie bedzie chcial isc i zginac na wojnie skazanej na przegranie. Gruuubo sie pomylil. Ale co do historii regionu ma duzo wiedzy.
        • engine8 Re: O/T wojna 26.02.22, 23:21
          I tak to trzeba brac. wysortowac informacje i wiedza od osobistej opini.
          • engine8 Re: O/T wojna 27.02.22, 00:32
            I ciagle uwazam ze to jest warte to obejrzenia w calosci. Bo to ze to ma dwa dni w sumie nie ma tu zadnego znaczenia.
            • qqbek Re: O/T wojna 27.02.22, 00:57
              engine8 napisał(a):

> I ciagle uwazam ze to jest warte to obejrzenia w calosci. Bo to ze to ma dwa dn
              > i w sumie nie ma tu zadnego znaczenia.

Dziadek!
              Ja pierdolę.
              Co ty tutaj bredzisz?
              Przetrzeźwiej może trochę, pomyśl co chcesz napisać, a następnie powolutku i ze zrozumieniem podejdź do tego pisania.
              Mam 70 kilometrów od domu strefę wojny, a ty tu pierdolisz coś ledwo przytomny.
              Ogarnij się dziadziu,
              • engine8 Re: O/T wojna 27.02.22, 01:44
                O co Tobie chodzi? Trzezwy jestes ?
                Co to wideo i dyskusja ma do rzeczy z odlegoscia 70km od granicy?
                Gdzie ja tu jestem?
                Masz wideo i dyskusje w ktorej ja udzialu nie biore a jedynie uwazam ze warta posluchania.

• nousecomplaining Re: O/T wojna 27.02.22, 21:28
                  > O co Tobie chodzi? Trzezwy jestes ?
                  Od pewnego czasu mam wrażenie, że qqbek cierpi na schizofrenię. Albo że jest ich kilku.
                  • qqbek Re: O/T wojna 27.02.22, 21:36
                    nousecomplaining napisał(a):

> Od pewnego czasu mam wrażenie, że qqbek cierpi na schizofrenię. Albo że jest ic
                    > h kilku.

Nas?
                    Nas mnoga!
                    Popiłem trochę ze szwagrem wczoraj, ale bez przesady.
                    • nousecomplaining Re: O/T wojna 28.02.22, 15:06
                      > Popiłem trochę ze szwagrem wczoraj, ale bez przesady.
                      Aaa, to zazdraszczam szwagra i rozumiem. Mojemu szwagrowi to jak go widzę od razu mam chęć zajebać z misia.
      • wislok1 Re: O/T wojna 27.02.22, 21:18
        Turasy fajna bron wymyslily
        • qqbek Re: O/T wojna 27.02.22, 21:22
          wislok1 napisał:

> Turasy fajna bron wymyslily

Na YT jest dłuższy film (ponadminutowy) na którym widać co się dzieje, gdy ogień dochodzi do drugiej wyrzutni.
          Myślę, że choć jedna para walonek wróciła do matuszki Rossiji po tym pierdolnięciu.
    • duze_a_male_d_duze_m Re: O/T wojna 01.03.22, 21:53
      Koktajl molotowa. Rano w jakiejs stacji, amerykanskiej, widzialem relacje jak Ukraincy robili niby takie koktajle w plastikowych butelkach. Slaby pomysł chyba?
      • marekggg Re: O/T wojna 01.03.22, 22:10
        zalezy od plastiku moim skromnym zdaniem.
      • waga173 Re: O/T wojna 01.03.22, 23:37
        Nie wolno w amerykanskiej telewizji pokazywac jak prawidlowo zrobic bombe, ale wolno pokazywac jak niewlasciwie zrobic bombe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka