Dodaj do ulubionych

Toyota camry, hybryda

14.06.22, 17:01
Jak lubię skrzynie bezstopniowe i nie mam nic przeciwko hybrydom to ta kupa zrobiła na mnie mocno kiepskie wrażenie.
450 km, z tego tylko 100 Ska, reszta krajoznawcze trasy na wschodzie bez dużego ruchu, bez dużych prędkości.
Auto obciążone
3 osoby plus bagaż.
Auto duże. Z tyłu nie narzekali. Bagaznik spory.
Przyspieszenie ok. Na samym prądzie dzisiaj przejechałem w korku całą Łomże (do 30 na godz)
Jeszcze jakieś zalety? Duże lusterka, niezle Ledy i super cisza przy ruszaniu.
Fotele jak dla Japończyka, mam tylko 177 cm ale fotel kończył mi się dobre 15 cm przed kolanem, brak nawet w opcji wydłużenia siedziska. Nieregulowany podłokietnik. A to wersja executive byla
Żeby dobrać pozycje odsunąłem fotel na maxa i podniosłem do góry, między głowę a podsufitkę weszła mi wtedy tylko dłoń, a kierownica zasłoniła cala górę tablicy wskaźników (podniesiona na maxa i wysunięta na maxa). Dobre ze nawet wtedy z tyłu było dużo miejsca, gorzej ze po 200 km wczoraj w jednym ciągu skończyło się to Olfenem Patch na kolanie i na łokciu.
A to tylko 3 h były.
Zużycie paliwa , spokojna jazda, 90-100 i te 120 km na Sce przy 120 i 6.3 l, dużo. Moim zdaniem.

Nieintuicyjne menu. W ciągu 2 dni nie podłączyłem telefonu. Nie uaktywniłem apple car play ( telefon trzymałem w uchwycie na kubek przy skrzyni, świetnie się nadawał do tego.
Opony 18tki (jedyna opcja) twarde i zapewniają komfort tylko na gładkich drogach.
Ogólnie wolałbym corolla hybrydowa niż camry. Bo wygodniejsza pozycja, lepsze zawieszenie na gorsze drogi, lepiej z tego co pamiętam dzialajacy system telefoniczno nawigacyjny (a nawigacja w camry, w nowym aucie z tego roku, nie pokazywała Ski na Suwalszczyznie
Co jeszcze wkurzalo- tempomat aktywny w najmniej czułym położeniu działał i tak z większej odległości niż vw na najbardziej czułym. Co wkurzało bo zaczynał hamować a Sce długo zanim chciałem zmienić pas żeby wyprzedzić. No i włączenie migacza nie przerywało hamowania.
Obserwuj wątek
    • nousecomplaining Re: Toyota camry, hybryda 14.06.22, 17:52
      > Zużycie paliwa , spokojna jazda, 90-100 i te 120 km na Sce przy 120 i 6.3 l, dużo
      Ale jaki tam silnik był? Kumpel ma służbową corollę w najbogatszej wersji i kurwuje, że tym się nie da jeździć. I właśnie u flotowca załatwia dla siebie camry...
      • trypel Re: Toyota camry, hybryda 14.06.22, 17:59
        Ta najmocniesza opcja 220 KM
        Ale w corolli też masz dwie- jakieś 130 i 180. I jest przepaść między oboma. I mam wrażenie że 180 jest dynamiczniejsza niż camry
    • bigimax4 Re: Toyota camry, hybryda 14.06.22, 18:50
      slyszalem ze cala koncepcja tego samochodu to duzy za rozsadne pieniadze
      nie jezdzilem ale z zewnatrz wyglada OK
      • trypel Re: Toyota camry, hybryda 14.06.22, 20:21
        Może sie podobać. Prawda.
        Duży tez jest.
        • qqbek Re: Toyota camry, hybryda 14.06.22, 22:53
          trypel napisał:

> Może sie podobać. Prawda.
          > Duży tez jest.

No tak - ale przecież jak ma być duży, a ze zbyt krótkimi siedziskami, to po co duży, skoro do miasta będzie jak pięść do nosa pasował, a na trasę się nie nadaje?

Że "wyględny"?
          Nie wiem - mam awersję do Camry.
          • jackk3 Re: Toyota camry, hybryda 15.06.22, 00:49
            Bo Camry to się kupuje z V6 i to jest bardzo dobre auto. Na trasy tez.
            • waga173 Re: Toyota camry, hybryda 15.06.22, 01:50
              Ostatnia dobra Camry, wielka jak szafa, to byl model 2005-2007. A kola miala 14-stki:)
            • trypel Re: Toyota camry, hybryda 15.06.22, 05:47
              W sensie ze z v6 maja dłuższe siedzenia?
              • jackk3 Re: Toyota camry, hybryda 15.06.22, 06:07
                Napisał ze na trasę się nie nadaje wiec ponad 300KM raczej wystarczy poza tym Japonce z tymi najmocniejszymi silnikami są zazwyczaj wypasione wiec i siedzenia pewno lepsze.
                • trypel Re: Toyota camry, hybryda 15.06.22, 06:21
                  To była najbardziej wypasiona wersja na polskim rynku. I chyba na europejskim. Siedzeń innych tu brak. Wiec pytam czy nowa camry u was ma inne i czy występuje jako v6?
                  Tu jedynie 2.5 hybryda 218 KM
                  Akurat dla takiej kanapy mocy starcza.
                  • jackk3 Re: Toyota camry, hybryda 15.06.22, 06:34
                    Jeszcze jest V6 model TRD. A bryka z tym silnikiem jest dynamiczna zaręczam. Dla sedana tych rozmiarów 218 to jest kiepsko. U mnie sporo taksówkarzy jeździ hybrydami.
                    • trypel Re: Toyota camry, hybryda 15.06.22, 06:45
                      Ale ja przecież nie narzekam na moc tylko inne kwestie.
                      I tak przez bezstopniowa skrzynie podczas wyprzedzańia na krajowych co rusz łapałem sie na tym ze nie wiadomo kiedy przekraczam 150
              • waga173 Re: Toyota camry, hybryda 15.06.22, 06:10
                trypel napisał:

> W sensie ze z v6 maja dłuższe siedzenia?
                >
                Tak, w standartach samochodowych odleglosc miedzy oparciem kierowcy a najnizszym punktem kierownicy jest oznaczana jako wymiar "E". Dlatego nalezy kupowac Toyoty i Hondy LE. bo to znaczy Long "E". A Mercedesy SEL co znaczy "E" Lange.
                • trypel Re: Toyota camry, hybryda 15.06.22, 06:47
                  To już rozumiem skąd sie wziął Fiat 126 el
                  Ten model miał długie e
                  • waga173 Re: Toyota camry, hybryda 15.06.22, 07:03
                    :)) W wiekszosci samochodow dol kierownicy jest dokladnie w pionie nad przodem siedziska kierowcy. Gdyby siedzenie siegalo za/przed kierownice, to kierowca wsiadajac musialby prawa noge nie wkladac a jakos wkrecac w tamta przestrzen. Moznaby dla wygody kierowcy wydluzyc siedzisko, ale nie do przodu tylko do tylu, co by odebralo "leg room" pasazerom z tylu. Jak sam zauwazyles, miejsca z tylu bylo sporo. Kosztem wygody kierowcy.
    • waga173 Re: Toyota camry, hybryda 15.06.22, 02:04
      Nie unos fotela tak ze miedzy glowe a podsufitke wejdzie tylko dlon. Chyba ze swoj drugi krag szyjny masz w... dupie, hehe. Te za krotkie siedzisko tez by mnie wkurwialo. Wygodne siedzenie by mialo z przodu wlasnie w tych 15-tu centymetrach "klapki" o regulowanym kacie albo chociazby pas troche sztywniejszy niz reszta siedziska. A jeszcze bywa tak ze przod siedzenia pochyla sie w dol i niby tam jest ale noga go nie dotyka. Ze Japonczyki takiej elementarnej rzeczy nie potrafia zaprojektowac. A, juz wiem. Im nie sa znane nawet deski klozetowe bo sraja w kucki.
      • engine8 Re: Toyota camry, hybryda 15.06.22, 04:26
        Nie dosc ze sraja w kucki to jeszcze kucaja twarza w strone sciany tak ze gowno zanim wleci w rury przelatuje im pod dupa i przed oczami i leci tak powoli przed nimi ze widza co wysrali a wiec codzinnnie sprawadzja kolr/jakosc srania - zdrowe podejscie co nie?
        No a ze sa eco to maja umywalki nad zbiornikiem spluczki a wiec nie traca wody.
        A w domach maja specjalne klapki przed kiblem ktore nalezy ubierac aby tam wejsc.. I zawsze widomo kiedy kibel jest zajety - bo nie ma klapek.
        A deski kozetowe sa im znane - skopiowali od szwajcarow te z myjkami i tam od lat 80-tych sie bardzo spopularyzowaly. A ze maja funkcje mycia odbytu ciepla woda i funkcje lewatywy wiec zaczynaja miec problemy z wyplukiwaniem z D flory bakteryjnej.
        • bigimax4 Re: Toyota camry, hybryda 15.06.22, 07:35
          Nie dosc ze sraja w kucki to jeszcz

powiem wam maly sekret
          spawanie na psa ,ze zwyklym kibelkiem mozna to rozwiazac podnozkiem ,
          idea jest zeby kolana byly wyzej bioder ,
          rozwiazuje i zapobiega wielu problemom
          • waga173 Re: Toyota camry, hybryda 15.06.22, 07:48
            bigimax4 napisał:

> powiem wam maly sekret
            > spawanie na psa ,ze zwyklym kibelkiem

To ma byc maly sekret? Na czym polega spawanie na psa to juz wielki sekret, a w dodatku ze zwyklym kibelkiem to juz najwiekszy sekret swiata! Wiekszy niz Tajemnica Fatimska.
            • bigimax4 Re: Toyota camry, hybryda 15.06.22, 08:25
              wez waga wiewiorke na smycz i sie przejdzicie do parku
              tam sobie popatrz na robiace dwojke psy
              a potem wyobraz sobie siebie w takiej pozycju na kibelku
          • engine8 Re: Toyota camry, hybryda 17.06.22, 20:19
            A to dzieki - teraz wiem po co u nas w kiblu ten stoleczek stoi.praktycznie od zawsze .. Za ch nie moglem wymyslec i myslalem ze zona nie ma go gdzie postawaic albo siada zeby sobie paznokci epoobcinacLOL
    • gzesiolek Re: Toyota camry, hybryda 15.06.22, 09:47
      >fotel kończył mi się dobre 15 cm przed kolanem
      Hmmm... Mam tak w każdym aucie z fotelami bez regulacji długości siedziska (do 10 do nawet 20cm w małych autach azjatyckich, ale mam te 10cm więcej i wielkie nogi - długie, mocno zbudowane i stopy nr 46)... A jak mam regulacje to i tak najwygodniej mi jest jak mam min 5cm luzu... I nigdy z tego powodu nie mam żadnych problemów...
      Dla mnie najważniejszy w fotelu jest odcinek lędźwiowy i miejsce na prawe kolano obok kierownicy, a najlepiej miękkie wykończenie w miejscu gdzie może się stykać z konsolą środkową...
      Tutaj właśnie mam główną wadę Brzydala do Mazdy w fotelach i wygodzie... Bo siedzi się wyżej, wygodniej, ale ciaśniej na moje wielgachne nogi po prawej i twardsze wykończenie w tym miejscu no i w Maździe jest regulacja odcinka lędźwiowego, a w Mitsu w tej wersji co mam nie (nie jest źle, ale delikatnie bym poprawił).

Aha w Corolli mi wygodnie nie było... To już nieco lepiej w Ravce...

• trypel Re: Toyota camry, hybryda 15.06.22, 10:43
        Mam 47
        Mi w żadnej Toyocie wygodnie nie bylo ale w corolli wygodniej niż w camry.
        Ale zawsze z uwagi na za krótkie siedziska i pozycje.
        W maluchu teraz mam lepiej bo co prawda siedzisko krótkie ale za to fotel podnoszony wysoko i mogę kolano zgiąć o 90 stopni i dalej mieć podparte udo
        • gzesiolek Re: Toyota camry, hybryda 15.06.22, 12:11
          W sumie ciekawe... jak w tej starej Cytrynie bym się mieścił... Bo w nowej C3 się nie mieszcze... Kierownicy nie da się podnieśćna tyle wysoko bym siedział wygodnie na fotelu i miał miejsce na nogi pod, obok kierownicy... Dopiero w tym wyższym prawie SUVIe lub w Cactusie było ok... W zwykłej nowej C3 się nie dało...
    • simon921 Re: Toyota camry, hybryda 15.06.22, 11:22
      Eee... spalanie chyba nie takie złe. Ja mam corolla ze zwykłą benzyną (Coś ok 130KM), i średnie spalanie z ostatnich 4000km - 6,2. Jazda właściwie 100% trasa. I ja bardzo delikatnie jeżdżę. Hybrydy poza miastem bym nie przeceniał.
    • jeepwdyzlu Re: Toyota camry, hybryda 17.06.22, 13:05
      Ogólnie wolałbym corolla hybrydowa niż camry.
      ----
      Dokładnie takie wrażenia mieli Pertyn i Marek Drives.
      I o ile pamiętam strasznie narzekali na elektronikę w aucie - że przedpotopowa.
      Z drugiej strony - to auto było tanie. Wypasione wersje nyły tańsze o 10 tys od byle jakiego passata, a to większe auto jednak.
      Niemniej - duży japoński sedan najlepszy w tym segmencie to moim zdaniem mazda 6. Szkoda że z racji szaleństwa eko nie ma w Europie hondy accord.
      • engine8 Re: Toyota camry, hybryda 17.06.22, 20:29
        Toyta Camry ad poczatku byla samochodem rodzinnym "bez chaarakteru" ale za to stosunkowo tanim. Takim ktory spelnial swoje funkcje i sie nie psul i nikt na niego nie zwracal uwagi a wiec nie mozna bylo go ani za co chwalic ani za co ganic. No i mila za zadanie nie onkurowac z Leksuem a wiec musial byc na nizszej polce pomimo ze maja wspolne platoformy i mase podzespolow.
        Carolla byla i jest mniejsza i tansza i jeszcze skromniej wyposazona - to bylo auto dla studentow i ubogich.
        Pisalme ze mielismy Camry chyba przez 4 lata - nowy i przejchalismy tylko 8 tys mil. Nikt go nie chcila wyciagac z garazu jesli nie musial.
        Pozniej je podrobobili i jak Lexus wychodzil wyzej w strone luksusu dodali wiecej rzeczy podobnych do Lexusa ale ciagle musza trzymac dystans
        Ostatnimi laty podrasoali Camry aby sie utrzymac na rynku gdzie sedany przestaly ludzi interesowac ale ciagle chyba nie jest to auto o ktorym by ktos marzyl. To cagle auto ktore ma sens.
    • al.1 Re: Toyota camry, hybryda 17.06.22, 21:12
      trypel napisał:

> Jak lubię skrzynie bezstopniowe i nie mam nic przeciwko hybrydom to ta kupa zrobiła na mnie mocno kiepskie
      > wrażenie.

A ja mam elektryka Camry i jestem bardzo zadowolony. Pełna nazwa to Camry CR 1239.
      Ale... jest to czajnik :D :D
      Jak rozwaliłem dotychczas używany, nie potrafiłem sobie odmówić nawiązania do motoryzacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka