Dodaj do ulubionych

Mgła i debile bez świateł

10.10.22, 08:16

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,29003423,gesta-mgla-spowila-polske-alerty-imgw-dla-szesciu-wojewodztw.html#do_w=46&do_v=718&fallback=true&do_st=RS&do_sid=1014&do_a=1014&s=BoxNewsImg5
Kiedyś miałem poruszyć ten temat ale dzisiaj, to już słabo mi się zrobiło. Wyszedłem rano z piesełem, czekam na kuriera. Jedzie coś, widmo. Mgła, że nie widać na 50m, a barany jadą na dziennych, oczywiście widocznych z kilku metrów może. O tym, że z tyłu nic nie świeci, chyba wspominać nie muszę.

To nie jest tak, że tylko mgła. Nie wiem co z tymi "automatycznymi" światłami w nowszych autach ale w/g mnie, też nie spełniają swojej funkcji. Nie raz widzę, mimo szarówy, często dodatkowo deszczu, auto na dziennych. Wierzcie mi, te auta są prawie nie widoczne o takiej porze i w taką pogodę, no ale kurwa przecież ma automat, on/ona (właściciel) nie muszą już używać mózgu. To jest właśnie ta nowa technologia, która ewidentnie wyłącza myślenie ( o ile kiedyś u tych osób, takowe miało miejsce)

Musiałem się wyżalić przy kawie :)) ale jak wspomniałem, chciałem poruszyć ten temat już kiedyś
Obserwuj wątek
    • trypel Re: Mgła i debile bez świateł 10.10.22, 08:43
      Pojedz sobie za odre. Tam nawet jak leje to co chwila zdarza się ktoś bez żadnych świateł. Jak mnie to tam wkurza
    • tiges_wiz Re: Mgła i debile bez świateł 10.10.22, 09:25
      Pisałem o tym nie raz, ale tu jest taki jeden miłośnik automatów i ci "udowodni", że nie masz racji.

Do tego chińskie ledy... dramat.

• wislok1 Re: Mgła i debile bez świateł 10.10.22, 17:00
      W Niemczech sa liczni dosc idioci, przewaznie emeryci, co jezdza bez swiatel ZAWSZE....

W starszych autach nie wlaczaja sie automatycznie dzienne i dziadek napier.ala bez swiatel, bo on widzi....
      A ze jego nikt nie widzi, to juz alzheimer nie puszcza
      • wislok1 Re: Mgła i debile bez świateł 10.10.22, 17:01
        No, prawie zawsze, bo jak juz jest prawie calkiem ciemno, to swiatla wlaczaja, bo inaczej nie widza drogi
        • donvito52 Re: Mgła i debile bez świateł 10.10.22, 20:53
          A jak jadą spod słońca, to nie świecą ... przecie wszystko świetnie widać.
          Potrafią włączyć jadąc pod słońce ... co nie jest złe, lecz zbyteczne ...
          Cóż, mam swą teorię, że duża część populacji to the bille.
          Trzeba ich za rączkę, pokazywać palcem kierunek ruchu ...

No, prawie zawsze, bo jak juz jest prawie calkiem ciemno, to swiatla wlaczaja, bo inaczej nie widza drogi

Jak latarnie są na ulicy to nie zawsze ;-)
    • qqbek Re: Mgła i debile bez świateł 10.10.22, 21:25
      Ja mam taką zasadę, że automat od dziennych w okolicach końca września wyłączam i do marca nie dotykam - jest "zawsze mijania".
      Trzeci samochód z automatycznymi światłami mijania i trzeci w którym tak robię (rzecz jasna jak jest deszcz, czy mgła, to też wyłączam i wrzucam mijania).
      • kanna13 Re: Mgła i debile bez świateł 10.10.22, 22:12
        qqbek napisał:

> Ja mam taką zasadę, że automat od dziennych w okolicach końca września wyłączam
        > i do marca nie dotykam - jest "zawsze mijania".

A nie ma w opcjach regulacji czułości układu i powiązania z czujnikiem deszczu?
        • qqbek Re: Mgła i debile bez świateł 10.10.22, 22:19
          kanna13 napisał:

> A nie ma w opcjach regulacji czułości układu i powiązania z czujnikiem deszczu?
          >

Nie - czułość czujnika deszczu ustawia się pierścieniem na manetce od wycieraczek (tak było w BMW, tak jest teraz w Oplu). W VW było też jakoś tak podobnie.
          A czujnik zmierzchu "żyje swoim życiem" - widzę jak na przykład jadę pod wiaduktem i na chwilę mi ekran nawigacji przełącza się w tryb nocny.
          • kanna13 Re: Mgła i debile bez świateł 11.10.22, 11:38
            qqbek napisał:

> A czujnik zmierzchu "żyje swoim życiem" - widzę jak na przykład jadę pod wiaduk
            > tem i na chwilę mi ekran nawigacji przełącza się w tryb nocny.
            >
            Czekaj, ale jak przełącza się ekran nawigacji na tryb nocny to włącza jednocześnie światła mijania?
            A czujnik deszczu jak jest ustawiony na automat to jak zaczyna mocniej padać to nie włącza świateł mijania jak ich przełącznik jest też w pozycji auto?
            W VW w menu jest ustawianie czułości czujnika zmierzchu a także połączenie czujnika deszczu ze światłami.

I chyba jest jeszcze taki bajer, że jak jedzie się pod ostre słońce to włącza a potem rozjaśnia zegary.
            • qqbek Re: Mgła i debile bez świateł 11.10.22, 12:13
              kanna13 napisał:

> Czekaj, ale jak przełącza się ekran nawigacji na tryb nocny to włącza jednocześ
              > nie światła mijania?

Tak

> A czujnik deszczu jak jest ustawiony na automat to jak zaczyna mocniej padać to
              > nie włącza świateł mijania jak ich przełącznik jest też w pozycji auto?

Szczerze mówiąc - nie wiem, jak pada to sam przekręcam z "Auto" na "Mijania" pokrętło od świateł. Robię to właściwie bezwiednie.

> W VW w menu jest ustawianie czułości czujnika zmierzchu a także połączenie czuj
              > nika deszczu ze światłami.

3 lata miałem Golfa i nie babrałem się w to - działało, to stwierdziłem, że "nie trzeba psuć".

> I chyba jest jeszcze taki bajer, że jak jedzie się pod ostre słońce to włącza a
              > potem rozjaśnia zegary.

Nie zauważyłem.
      • klemens1 Re: Mgła i debile bez świateł 11.10.22, 14:39
        qqbek napisał:

> Ja mam taką zasadę, że automat od dziennych w okolicach końca września wyłączam
        > i do marca nie dotykam - jest "zawsze mijania".

Ja automatu nigdy nie włączam i sam decyduję czy dzienne, czy mijania.
        Raz że mi nie włączy w mgłę jak jest widno a dwa - nie chcę, żeby mi włączał jak pod wiaduktem jadę albo drzewo zrobi cień.
        • waga173 Re: Mgła i debile bez świateł 12.10.22, 04:06
          klemens1 napisał:

> Ja automatu nigdy nie włączam i sam decyduję czy dzienne, czy mijania.

Ja mam tak z tempomatem. Samemu decyduje kiedy dodac gazu a kiedy ujac i ile.
          Moja beczka 1983 flaki z olejem diesel miala tempomat! Wyrwalem wszystko z korzeniami i wypierdolilem.
    • taniarada Re: Mgła i debile bez świateł 12.10.22, 00:45
      Ale problem po co wyłaczać .Pokrętło na mijania i jadę. Automat na ladną pogodę ,która jeszcze będzie .Ludzie sami stwarzają sobie problemy .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka