17.12.22, 18:22
Z tym śniegiem to jest prze...bane. Odkopałeś, odmiotłeś sobie ładnie auto, naciskasz kluczyk, a tu zaczyna migać ta kupa śniegu obok ;)
Obserwuj wątek
    • wislok1 Re: śnieg 17.12.22, 18:32
      Snieg to jedno, a snieg+lod to drugie-----

Wczoraj mialem dojechac do firmy, droga w stanie masakrycznym, gora lodowo-sniezna, nachylenie z 20 procent...

Auto sluzbowe, nie chcialem ryzykowac, bo mnie szefpotem zabije....
      Zaparkowalem po prawej, pare miut spaceru wyjdzie na zdrowie...

A tu kobitka elektrykiem VW napier.ala pod gore....
      Stanela w srodku te gory snoezno-lodowej, a potem bez kontroli nad autem zaczela napier.alac w druga strone, na dol, prosto na moje auto...
      Szybki refleks to podstawa. zwialem, ona nie ropzpierdolila mi auta, w koncu jakos wyhamowala...
      • wislok1 Re: śnieg 17.12.22, 18:44
        Moje auto to tez elektryk..........
        Ale tu nie jest problem...

Sam widzialem wczoraj, jak kobitka chciala dojechac z niepelnosprawnym dzieckiem do domu, a to inna gora sniezno-lodowa, je.la niezle, jak auto zaczelo zjezdzac bez jej zgody na dol. blacharze i lakiernicy zarobia...
        Zderzak do wymiany minimum, plus zapewne inne rzeczy....
      • jackk3 Re: śnieg 17.12.22, 19:49
        Ja wczoraj kupilem kola+zimowki (Sottozero 3) do mojego G70 dzisiaj zaraz zakladam. Widze niestety lekkie pierwsze objawy UPG w moim spec.b wiec albo mnie czeka niezly wydatek (to bedzie 3-cia UPG) albo sprzedaz.
        4 auta na 3 osoby wiec straty nie bedzie duzej. A kola oxczywiscie czarne! U mnie zima w pelni kupa sniegu i tylko -15C ale w prognozie nawet do -30C. Zobaczymy jak to auto bedzie sie zachowywac w takich warunkach.
        • trypel Re: śnieg 17.12.22, 21:40
          U mnie subaru się właśnie sprzedało.
          W sumie po ponad 2 latach za 50% więcej niż kupiłem. Takie czasy
    • trypel Re: śnieg 17.12.22, 19:03
      :D
      Czyli jednak moja opcja - otwórz, zapal, zamknij, odśnieżaj jest lepsza
      Na razie wciąż odśnieżanie lubię. Te pierwsze dni sam wychodzę do łopaty bez wołania
      • nousecomplaining Re: śnieg 17.12.22, 19:35
        > Czyli jednak moja opcja - otwórz, zapal, zamknij, odśnieżaj jest lepsza
        Ta opcja zostanie najlepszą zawsze. Miałem malucha, tak robiłem, miałem kolejne auta, tak robiłem, będę miał (hmm?) kolejne auta, tak będę robił.
        Ale jedna uwaga - przed "otwórz" odśnieżam drzwi kierowcy i całe ich okolice, żeby uniknąć zaśnieżenia wnętrza : )
        • wislok1 Re: śnieg 17.12.22, 19:37
          To jest dobra koncepcja....
        • trypel Re: śnieg 17.12.22, 20:44
          Oczywiscie. Mała zmiotka i pierwsze drzwi wokół.
          Bo snieg na siedzeniu to niedobrą rzecz
      • qqbek Re: śnieg 17.12.22, 21:16
        Poprzednia sobota - kilka centymetrów śniegu.
        Niedziela - kilkanaście.
        Poniedziałek - jeszcze kilka tego badziewia.
        Wtorek - jeszcze naście.
        Środa-czwartek - spokój, nawet słonko wyszedł.
        Wczoraj - ze dwadzieścia (4 razy chodziłem odśnieżać).
        Dzisiaj - znów to białe gówno leci, dwa razy odśnieżałem, plus trzeci jak pług przejechał i zasypał mi podjazd tym, co wcześniej na jezdni leżało...
        • jackk3 Re: śnieg 17.12.22, 23:05
          Che che to w Kanadzie (No chyba ze w Vancouver) to byś raczej nie lubił mieszkać…
          • qqbek Re: śnieg 17.12.22, 23:45
            jackk3 napisał:

> Che che to w Kanadzie (No chyba ze w Vancouver) to byś raczej nie lubił mieszka
            > ć…

Mam znajomego Kanadyjczyka z Saskatchewan, który twierdzi, że trochę za bardzo się przejmujemy tym śniegiem.
            Może i racja :)
          • marekggg Re: śnieg 18.12.22, 07:43
            ja to bym mogl, uwielbiam snieg.
            • jackk3 Re: śnieg 18.12.22, 20:32
              No ale sa granice....
              • jackk3 Re: śnieg 18.12.22, 20:34
                Jak by ktos byl ciekawy to na ten tydzien temps w Yukonie.
                • marekggg Re: śnieg 18.12.22, 22:40
                  tam mieszkasz?
                  • jackk3 Re: śnieg 18.12.22, 23:41
                    Nie. Ale u mnie teraz tylko -25 ale z wiatrem -37 wiec nie jest zle 😀
        • wislok1 Re: śnieg 17.12.22, 23:34
          www.youtube.com/watch?v=JoTeF5_8XPQ
          • qqbek Re: śnieg 17.12.22, 23:43
            wislok1 napisał:

> www.youtube.com/watch?v=JoTeF5_8XPQ

Kurła, to już brodę ma taką, że samo się o nią potyka :P
            • wislok1 Re: śnieg 17.12.22, 23:57
              Ale filmik nowy....
    • bolo2002 Re: śnieg 18.12.22, 09:21
      No i dlatego- nie ma jak wiata samochodowa. Na dachu wiaty 30 cm sniegu- a mój wózek piękny czysty i lśniący i nie wstawiam do garażu- choć mam- bo mi się nie chce! No a potem to patrzą na Ciebie- jakbyś był z innego świata, bo wszystkie prawie zasypane a ty - czysty. Polecam wiaty samochodowe-do zbudowania samemu za małe pieniądze- no chyba , ze mieszka sie w blokowisku- to tu nic nie doradzę. Ale sprawdziłem prognoze pogody do czerwca 2023 włacznie. Dzis kończy sie zima! Ani tkich opadów ani takich mrozów juz nie bedzie. Teraz do marca mamy przedzimie - albo jak kto woli- przedwiosnie!
      • wislok1 Re: śnieg 18.12.22, 12:56
        W Gornej Bawarii to sie nazywa carport....
        I nie jest to okreslenie gwarowe....

• bolo2002 Re: śnieg 19.12.22, 09:26
          W całych Niemczech nazywa sie Carport- ale to chyba po angielsku i w Holandii - tez Carport.
          • wislok1 Re: śnieg 19.12.22, 18:03
            I jest to na pewno po angielsku....

Cos innego to garaz, czyli Garage
      • loyezoo Re: śnieg 21.12.22, 07:36
        Jak mieszkasz w blokowisku, to kupujesz za kilka stówek webasto (najlepiej z pilotem) Cyk z balkonu/okna. Idziesz napić się porannej kawusi, a w aucie +20 i wszystko samo spływa. "Trochę" tańsze od wiaty.
    • wislok1 Odwilz w Gornej Bawarii 21.12.22, 17:29
      Przynajmniej miedzy Monachium a szczytami w Alpach
      Plus 7 stopni dzisiaj....
      Biale g.wno znika blyskawicznie

Fajnie to wyglada : zielone laki i w tle osniezone Alpy

Ja pier...

Zeby wiosna przyszla....

A snieg niech sobie bedzie do maja tylko w samych Alpach....
      • marekggg Re: Odwilz w Gornej Bawarii 21.12.22, 17:43
        dopiero sie moga zaczac problemy - powodzie - i to juz nie bedzie tak pieknie
        • trypel Re: Odwilz w Gornej Bawarii 21.12.22, 18:04
          Mi się podoba w Finlandii. Zaczyna się zima. Robi się biało. I do końca zimy jeździ się po białym.
          Żadnego błota pośniegowego poza wybrzeżem zadnego deszczu w zimie. Mróz i snieg.
          U mnie też już dzisiaj tylko placki na poboczu leżą. A tak bylo fajnie. Połowa aut zniknęła z ulic. Zona jechała 20 min zamiast 30 do szpitala.
          Ale we Wrocławiu to raczej na kolejny snieg dlugo poczekam
          • wislok1 Re: Odwilz w Gornej Bawarii 21.12.22, 18:53
            W Finlandii jest plasko, jakbys mial jezdzic firmowo do miejsc w Alpach, to bys zmienil zdanie....

Czasem 20% i wiecej pod gore albo w dol, jazda bez trzymanki, jesli wczesniej nie przejechal plug....
            Nie ma cudow....

Umiejetnosc, dobre auto i i dobre opony pomagaja zawsze, ale jak naje,alo sniegu duzo i nikt tego nie odgarnal,
            to lepiej nie ryzykowac i napier.alac na piechote.....
            • wislok1 Re: Odwilz w Gornej Bawarii 21.12.22, 18:55
              Ma byc 20 stopni, nie procentow....
            • trypel Re: Odwilz w Gornej Bawarii 21.12.22, 18:59
              Jakbym miał jeździć służbowo w takich warunkach to 4x4 obowiązkowo
              Tam jeszcze kolce obowiązkowo bo ta Finlandia wcale nie taka płaska
              W każdym razie najgorsze są kolejne przejścia przez zero. Błoto posniegowe i potem przymrozek
              Jal jest czy czas mróz to jeździ się lepiej
        • wislok1 Re: Odwilz w Gornej Bawarii 21.12.22, 19:01
          Snieg w gorach sie bedzie trzymal......

Rok czy 2 lata temu byla katastrofa sniegowa i mala wioske Jachenau w Bawarii odcielo od swiata....
          Naje.alo tyle sniegu, ze oglosili zagrozenie lawinowe, zamkneli obie drogi do wioski....

Transport zorganizowala Bundeswehra.....

W bawarskiej telwizji pokazywali
          zolnierzy, co przywiezli NAJPOTRZEBNIEJSZE artykuly...
          Dzeinikarz wymienial: chleb, maslo, mleko, mieso, kielbasy, PIWO

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka