Dodaj do ulubionych

OT kocham Rafała Brzoske

21.12.22, 13:40
Miłością platoniczna acz gleboka i szczera
To kolejne święta gdzie nawet nie zajrzałem do żadnego sklepu. Wszystko idzie do paczkomatu na rogu.
W ciągu ostatnich 2 tyg zamówione do 12.00 jest kolejnego dnia u mnie.
A ja nie muszę nigdzie łazić.
11 przesyłek w tym tygodniu.
Wiem że na pewno gdzie indziej jest jeszcze lepiej ale ja naprawdę doceniam idee paczkomatu
Obserwuj wątek
    • nousecomplaining Re: OT kocham Rafała Brzoske 21.12.22, 15:51
      > ale ja naprawdę doceniam idee paczkomatu
      Fakt, Nobel się należy. Serio. Działa jak ta lala. A poczta polska - ja prdole, toż oni w głębokim PRLu ciągle tkwią. Ktoś widział ich "portal" do płacenia abonamentu? Wiem, frajer jestem, że płacę, ale odkąd nas namierzyli i wsiedli na wypłatę żony, to nie kopię się z koniem. Przez te 24,50 nie zbiednieję. Mogę pewnie wyrejestrować wszystkie odbiorniki, ale jakoś mi się nie chce tym zajmować.
      • trypel Re: OT kocham Rafała Brzoske 21.12.22, 16:06
        Nie gadaj nawet o poczcie.
        W ramach redukcji kosztów chyba zatrudnili u mnie jakiegoś ograniczonego listonosza. Gosc łazi po ulicy gada i śpiewa do siebie i wrzuca co popadnie i gdzie popadnie. A my potem po sąsiedzku roznosimy po sąsiadach a oni po nas.
        A po paczkę muszę jechać do Leśnicy. Z kolejka ma miejscu mam 1.5 h w plecy
        Od roku zaczynam zakupy na allegro od filtra - paczkomat
        • nousecomplaining Re: OT kocham Rafała Brzoske 21.12.22, 16:46
          > jakiegoś ograniczonego listonosza
          Kurde, może to jest "zamierzona polityka firmy"? U nas też taki jest, przemieszcza się na rowerze w taki sposób, jakby przy każdym manewrze wymagającym ruchu kierownicą miał spaść z siodełka : )
          Nie chce mu się też dzwonić, tylko na wszystko zostawia awizo w skrzynce. Kiedyś na poczcie poprosiłem o rozmowę w tym temacie kierowniczkę, to powiedziała, że "on taki trudny człowiek jest" i że jak chcę, to mam złożyć skargę. Olałem, co będę trudnemu jeszcze utrudniał bardziej.
          • trypel Re: OT kocham Rafała Brzoske 21.12.22, 16:50
            No to zaczyna mi to wyglądać na celowe działania. I faktycznie prosto w oczy trudno gościowi coś powiedzieć bo wariatów się ludzie boją
            :D
          • galtomone Re: OT kocham Rafała Brzoske 22.12.22, 10:32
            nousecomplaining napisał(a):

> > jakiegoś ograniczonego listonosza
            > Kurde, może to jest "zamierzona polityka firmy"? U nas też taki jest, przemiesz
            > cza się na rowerze w taki sposób, jakby przy każdym manewrze wymagającym ruchu
            > kierownicą miał spaść z siodełka : )

A ile zarabia listonosz?

Bo może "nieograniczeni" są za drodzy?
            • trypel Re: OT kocham Rafała Brzoske 22.12.22, 10:46
              Ile zarabia to jest tez istotny element polityki personalnej firmy
            • nousecomplaining Re: OT kocham Rafała Brzoske 22.12.22, 11:51
              > A ile zarabia listonosz?
              Mało. Ale nieźle może dorobić przy roznoszeniu emerytur. A jak jest obrotny, to wraca z pracy około południa.
            • engine8t Re: OT kocham Rafała Brzoske 22.12.22, 20:04
              Tyle na ile sie zgodzi...
    • al.1 Re: OT kocham Rafała Brzoske 21.12.22, 21:46
      Jest taka firma, która działa błyskawicznie. Zamówienie złożyłem w niedzielę, a w poniedziałek rano już mi dostarczyli towar.
    • galtomone Re: OT kocham Rafała Brzoske 22.12.22, 10:31
      Ale mógłby te paczkomaty większe stawiać.
      W "moim" nie było miejsca i teraz albo musze iść dalej, albo czekać 2 dni dłużej.
      • qqbek Re: OT kocham Rafała Brzoske 22.12.22, 16:43
        galtomone napisał:

> Ale mógłby te paczkomaty większe stawiać.
        > W "moim" nie było miejsca i teraz albo musze iść dalej, albo czekać 2 dni dłuże
        > j.

Ale przecież tak jest zawsze w okolicach "W".
        Przed Świętami najlepiej jednak odżałować na kuriera, albo zamówić z odbiorem w sklepie.

Z drugiej strony ja też najczęściej "piczkomat".

Mam z nimi trochę do czynienia od innej strony i trochę mnie ich model biznesowy śmieszy, ale co do paczkomatów to ma trypel 100% racji.
    • engine8t Re: OT kocham Rafała Brzoske 22.12.22, 18:18
      To moze jeszcze wyjasnij kto to jest Rafal ze go tak kochasz i za co?
      Jakies paczkomaty postawil i to takie seksy?
      U nas tez cos takiego gdzies tam jest - w zyciu nie korzystalem bo to ,niej wiecej tyl samo zachdu co isc do sklepu?

Mnie tam wszystko dostarczaja pod drzwi ale przez to nikogo nie kocham. Zwykly brutalny biznes. Z jednej strony wygoda ale z drugiej staram sie kupowac w sklepach lokalnych kiedy tylko moge poniewaz jak je opuscimy to znikna na zawsze - a szkoda by bylo.
      • trypel Re: OT kocham Rafała Brzoske 22.12.22, 18:28
        Napisałem że gdzie indziej na pewno jest jeszcze lepiej. Właśnie ciebie brałem pod uwagę.
        Do paczkomatu idę piechota. 250 M.
        Jeśli chodzi o sklepy to piechota mam tylko spożywcze. A mowie o zakupach innych rzeczy.
        I wole dostawę do paczkomatu niż do domu. Choćby dlatego ze małe paczki wole wyjmować z paczkomatu niż zostawiać na żywo dzien na dworze
        Ale to ja wole. Ty nie musisz bo u was i tak lepiej
        • engine8t Re: OT kocham Rafała Brzoske 22.12.22, 18:48
          No nic na to poradze ze u nas moze nie wszytko ale wiekszosc jest lepiej... no ale do was to tez dociera :)
          No i wiadomo ze jak sie nie ma co sie lubi to trza lubic co sie ma.
          No u nas nie pada deszcz, raczej nie kradna paczek, mnie wnosza za bramke i rzucaj na wycieraczke przed drzwi domowe i niektorzy nawek dwonek nacisna zanim znikna.. (bo u nas podpisac trzeba jedynie alkohol i naboje) i natychmiast po porzucenieu przesylki dostaje SMSa.
          Kiedys i tylko raz sie zdarzylo - jak juz pisalem, ze zamowilem na amazoonie kask na rower i dostawca zostawil paczke przedz drzwimai garazowym...a ze ja nie patrze jak wyjezdzam to go pieknie splaszczylem. Zanioslem ta paczke do lakalnegoo sklepu amazona, opierd ich rowno ze leniwe a ci przeprosili i na drugi dzien wyslali mi nowy helm ekspresem.
          Jedynie jedna instytucja - rzadowa oczywoscie tzn poczta - jak sie nie zmiesci do dziury na listy to za bramke nie wejda tylko zostawia przed bramka wejsciow bo sie ponc boja psow... K prywatni sie nie boja a rzadowy to juz sie boi - widac sumienie nieczyste?
          • trypel Re: OT kocham Rafała Brzoske 22.12.22, 19:20
            Dociera dociera
            Pamiętaj że ja z Legnicy jestem i 20 lat żyłem przez płot z takimi co u nich w domu zawsze wszystko bylo najlepsze i najwieksze
            • engine8t Re: OT kocham Rafała Brzoske 22.12.22, 19:46
              To moze Ty K byles moim sasiadem w tej Legnicy? LOL
              Chyba nie bo ja "w blokach" mieszkalem a Ty pewnie ze smoczkiem w gebie latales albo wolalesdo ruskich "Ruski daj kopiejke" jak ja tam mieszkalem. :)

To nie chodzi o to co w domu ale serwisy u nas sa w zdecydowanej wiekszosci lepsze zebys nie wiem jak to cial..
              A wieksze to naprawde wszytko tu jest...a tu to jeszcze nie najwieksze bo najwieksze to w Teksasie :) .Co nie znaczy ze mniejsze jest gorsze....ale mniejsze :)
              • trypel Re: OT kocham Rafała Brzoske 22.12.22, 19:52
                No mowie ze w Legnicy za płotem byli ruscy i u nich zawsze było wszystko lepsze i większe
                • engine8t Re: OT kocham Rafała Brzoske 22.12.22, 20:03
                  A to o nich mowisz. Moji ruscy kolesie nie mowili tak.. pewnie skroni byli....ale chlac jak oni nikt nie potrafil :)
                  Na mnie mowil ze "Ty Paljak- drobnyj pijak" bo nie potrafilem wychylic aluminiowego kubka pelnego cieplej Pszenicznej - jednym duszkiem.. Oni mowili ze pol litra ma mniej sie nie dzieli - tylko na 2.
                  • trypel Re: OT kocham Rafała Brzoske 22.12.22, 20:16
                    O nich bo oni dokladnie jak ty się zachowywali.
                    • engine8t Re: OT kocham Rafała Brzoske 22.12.22, 20:40
                      No bo jak sie przyjezdza do Polski to tam wszytko male i blisko- horyzont na wyciagniecie reki.
                      • nousecomplaining Re: OT kocham Rafała Brzoske 23.12.22, 17:01
                        > No bo jak sie przyjezdza do Polski to tam wszytko male i blisko- horyzont na wyciagniecie reki.
                        A to jakaś wada jest? Lepiej jak wszystko jest duże i daleko?
                        • engine8t Re: OT kocham Rafała Brzoske 23.12.22, 18:15
                          A kto mowi ze wada? absolutnie nie....Nawet zaleta bo wszedzie blisko :)
      • qqbek Re: OT kocham Rafała Brzoske 22.12.22, 18:37
        Rafał Brzoska to twórca firmy InPost.
        Wybił się na kontrakcie na dostawę korespondencji sądowej kilka lat temu, ale potem wpadł na pomysł paczkomatów i zupełnie wycofał się z rynku usług pocztowych.

W skrócie - możesz sobie cokolwiek ze sklepu internetowego zamówić online - czy to kurierem, czy pocztą, ale paczkomat Brzoski wygrywa. Z kurierem (nie wszyscy jesteśmy emerytami!) trzeba się "trafić" - co bywa trudne, bo przesyłki wożą do 17-18-ej, a większość ludzi pracuje do 14-16-ej, więc ani zamówienie "do domu", ani "do pracy" nie daje gwarancji, że się "zgadacie"... a jak się nie zgadacie, to trzeba jechać po paczkę do oddziału... który jest na absolutnym zadupiu najbliższego większego miasta. Z pocztą jest jeszcze weselej, bo listonosze przywykli wystawiać awiza (mam grypę i wyjątkowo siedzę w domu i dwa razy już gnoja z okna zdybałem, jak mi bez dzwonienia próbował awizo na polecony do skrzynki wrzucić)... więc i tak kończy się odbiorem z Urzędu Pocztowego.

No i tu wchodzi InPost.
        Maszynka do której możesz zamówić sobie swoją paczuszkę, a która jest pewnie nie dalej niż kilkaset metrów od twojego domu. Kurier dowożąc paczuszkę skanuje ją i wrzuca do indywidualnej skrytki, system wysyła tobie SMS-a i wiesz, że możesz już odebrać. Możesz, ale nie musisz, na odbiór masz 48 godzin - odbierzesz sobie w drodze z pracy, na spacerze z psem, czy przy okazji zakupów. Żeby odebrać wystarczy wpisać kod wysłany SMS-em, albo zeskanować kod w aplikacji (albo po prostu otworzyć skrytkę z poziomu aplikacji). To samo z wysyłką - wchodzisz na ich stronę internetową, podajesz numer telefonu i adres paczkomatu odbiorcy, generujesz etykietę, naklejasz na przesyłkę i żeby wysłać wystarczy zeskanować etykietę (czy to fizyczną, czy w aplikacji). Żadnego umawiania się z kurierem, stania w kolejkach na poczcie, srania w banie.

Do tego paczkomat jest dwukrotnie tańszy niż najtańszy kurier, a do tego nieporównywalnie szybszy, bo niektóre firmy mają z InPostem podpisane umowy dotyczące kompletowania zamówień bezpośrednio z ich centrów logistycznych - ostatnio żona zamówiła coś po 23-ej w niedzielę, a w poniedziałek po 14-ej odebrałem z paczkomatu.
        Gdyby było zamawiane w niedzielę z dostawą kurierem, to typowy termin dostawy byłby na środę (odbiór przesyłki w poniedziałek + 48 godzin na realizację usługi "standard").
        • engine8t Re: OT kocham Rafała Brzoske 22.12.22, 19:05
          OK... dzieki....to wyjasnia.
          Ale to kosztuje.
          U nas my ni emamy wyboru kto nam dostarcza przesylki zamowne na internecie - oni decyduja.... Tzn w wiekoszscu sa opcje ale te sa polczone z cena a ja zwykle klikam na "free delivery and free returns"

Ja od lat - jak by trzeba placic za przesylke to nie kupuje albo szukam opcji gdzie nie trzeba. Do tego kupuje tam gdzie sa darmowe zwroty. Wtedy jak chce zwrocic to dzwonie czy ide na ich strone a oni mi wyslylaja emailem etykiete zwrotna i mam opcje wrzycic przesylke do agencji/kuriera - kiedy mi po drodze, albo zadzwonic doo kuriera ze przesylka do odebrania lezy przed brama i oni sobie odbieraja.

Amazon ma prpgram "Prime" za ktory plcisz chyba $100 rocznie i masz dostawe darmoa na drugi dzien..
          Ale ja nie place i pomimo ze oni oferuje do 5 dni to maja tu taki ruch ze zwykle albo na drugi dzien czy za 2 i tak sie "zabierze przy okazji na stopa" jako ze amazon ma super logistyke i nie lataja pusto.
          Wszytko zalezy czy maj to w loklanym albo bliskim magazynie. Ale wazne to zawsze moge miec gwarantowane na drug dzien - zapisuje sie jednym kliknieciem na Prime i mam 30 drni "trial" .. A przed uplywem 30 dni rezygnuje.... Sam amzon to sugeruje tak ze nie czuje sie zle :) ale nie robie tego czesciej noz pare razy w roku bo oni licza ze sie zapisze i zapomne skasowac wiec mnie po 30 dniach skasuja.. :)

A ja w niedziele ok 22:00 zamowilem 7L oleju i filtr do auta gdzies w Utah i obiecali dostawe (darmowa) po swietach a juz we wtorek wieczorem mialem przed drzwiami.
          Wiem , wiem nic nie jest darmowe ale ja szukam najnizszych cene z dostawa....:) Ku... sknera jestem to prawda .. jakos nie lubie placic za przesylke. :) Tak samo jak kupowc cokolwiek po normanych cenach. Akle za auto zaplacilem "normalna" bo takie czasy ze normalna to juz good deal LOL
          • trypel Re: OT kocham Rafała Brzoske 22.12.22, 19:17
            Tak kosztuje
            59.90 chyba rocznie za darmowe dostawy powyżej 45 pln
            Ja w niedzielę zamówiłem jointy dla mamy na święta i dostałem je w poniedziałek. A szły z Gdańska a nie z Utah
            • engine8t Re: OT kocham Rafała Brzoske 22.12.22, 19:47
              "jointy" dla Mamy?? Serious? Ja pierd...
              • engine8t Re: OT kocham Rafała Brzoske 22.12.22, 19:49
                www.cannabox.com/what-is-a-joint/
              • trypel Re: OT kocham Rafała Brzoske 22.12.22, 19:51
                Spoko
                Bez THC
                Ojciec poszedl w olejek a ja probuje mamę przekonać żeby rzuciła papierosy i poszła w coś zdrowszego
            • qqbek Re: OT kocham Rafała Brzoske 22.12.22, 20:05
              trypel napisał:

> Tak kosztuje
              > 59.90 chyba rocznie za darmowe dostawy powyżej 45 pln

Jak mówimy o Amazonie, to dochodzą do tego całkiem niegłupie propozycje filmowe.
              Może "dupy nie urywa", ale za 60 złotych rocznie to to jest darmocha.
              • trypel Re: OT kocham Rafała Brzoske 22.12.22, 20:15
                Ja o allegro
                Tam robię w sumie 99% zakupów
          • marekggg Re: OT kocham Rafała Brzoske 23.12.22, 00:50
            mam amazon prime niemiecki, chociaz mieszkam w belgii

9 euro miesiecznie, w tym filmy i inne pierdoly.

niektore przesylki przychodza nastepnego dnia, niektore troche pozniej.
            niezle sa niektore francuskie firmy, maja czesto lepsze ceny niz amazon.
            w czasie internetow, to warto posprawdzac ceny.
            z paczkomatow nie koprzystam, jest ich za malo w belgii. z poczta roznie bywa, ale niektorzy dostawcy korzystaja z innych firm. amazon ma wlasny serwis, poczta belgijska dostarcza ostatnio nawet w niedziele.... swiat sie zmienia....
            • engine8t Re: OT kocham Rafała Brzoske 23.12.22, 02:52
              Czyli koszt Amazon Prime podobny... tu tez filmy i iles tam procent znizki na wiekszsc towarow w ich sklepach..
              U nas Amazon wykupil siec sklepow "Whole Foods" i tam maja szufladki or punt zwrotow.
              Byla to raczej siec z wyzszej polki a jak wykupili to wszystko spadlo...
              Przez jakis czas w kasach mieli takich z tatuazami i kolczykami w nosie i podejsciem do klienta na wage millenials ale ostatnio wracja do normalnosci i zatrudniaja ludzi w srednim wieku - milych i uczynnych.
              Troche ludzi uzywa szufladki ale malo m in dlatego ze Amazon i inni sami dbaja aby dostarczone paczki nie ginely poniewaz oni za to biora odpowiedzialnosc...
              Jak zadzwonie ze nie dostalem to nikt nie kwestionuje i nie zwala na mnie (chciaz ciagle pokazuja ze sa czarni co to jda za kurierem i zbieraja dostarczone paczki) tylko co najwyzej pytaja czy zwrocic kase czy tez przeslac zaginina rzecz..
              Dodatkowo maja punkty zwrotow w sklepie z odzieza.
              U nas tez dostarczaja w Niedzile - i kurierzy i poczta, ale chyba tylko jakies "specjalne" ...bo generalnie wiekszosc od poniedz do soboty..
            • trypel Re: OT kocham Rafała Brzoske 23.12.22, 07:16
              No właśnie to jest piękne ze u nas tych paczkomatow nastawiali wszędzie jak mrowkow
              Nawet ostatnio młody wrócił od babci z Legnicy i okazało się zostawił ulubiona bluzę. No nieszczęście na miarę trzęsienia ziemi. 5 min w aplikacji. Wysłałem mamie kod nadania. Spakowała, wrzuciła do paczkomatu i kolejnego dnia bluza wylądowała na mojej ulicy. Chyba dychę to kosztowało.
              Dla mnie genialne rozwiązanie. Mogę odebrać paczkę tesciow. Oni mogą nasze jak nas nie ma.
              To ze zona szaleje na vinted i bez paczkomatu to by nie poszło, nie wspomnę;)
              • engine8t Re: OT kocham Rafała Brzoske 23.12.22, 18:19
                A to znaczy to jest oddzielan siec - "od skrzynki do skrzynki" ale inni kurierzy moga z tego tez korzystac - lcznie z poczta?

W sumie to chyba nawet niezly pomysl.

Ta taki smartphone gdzie jak masz np Whatsapa to darmowo gadasz z inymi co maja ale mozez tez wychodzic-dzwonic, poza siec i i ci z poza do ciebie?
                • marekggg Re: OT kocham Rafała Brzoske 23.12.22, 20:13
                  nie, whatsapp na razie nie obsluguje polaczenia poza aplikacje. skype tak ma. pewnie jakies inne komunikatory tez,.
                  • engine8t Re: OT kocham Rafała Brzoske 23.12.22, 23:56
                    To ciagle Amazon goruje....
                    Zamowienia Amazona moga przyjsc bezposrednio od amazona i ich transprtem, poprzez konkurencyjnych kurierow jak UPS czy Fedex, prywatnych dostawcow, przez poczte albo kombinacje powyzszych bo np UPS male paczki podrzuca noca do urzedow pocztowych i listonosze je rano roznosza razem z listami. Amazon to wszytko koordynuje.
                    • marekggg Re: OT kocham Rafała Brzoske 24.12.22, 00:05
                      dokladnie jak w europie... albo przynajmniej w belgii i niemczech
                    • trypel Re: OT kocham Rafała Brzoske 24.12.22, 07:21
                      To tak jak z allegro. Mogę wybrać czy paczka przyjdzie pp, dpd czy innym Orlenem.
                      Ale mi pasuje Brzoska i jego paczkomaty
                      A allegro to koordynuje
                      • engine8t Re: OT kocham Rafała Brzoske 24.12.22, 19:06
                        Wy to macie przynajmniej wybor... My nie - wysylaja nam czym moga byle szybko i tanio (darmowo) dotarlo :)
                        • bywalec2023 Re: OT kocham Rafała Brzoske 26.12.22, 20:23
                          engine8t napisał:

> Wy to macie przynajmniej wybor... My nie - wysylaja nam czym moga byle szybko i
                          > tanio (darmowo) dotarlo :)

To nie ma znaczenia - ty masz Amazon który korzysta z polskiej siły roboczej ale w Polsce jest mało popularny.

Zdecydowanie wole zrobić zakupy na polsko-afrykańskim Allegro niż na Amazonie. Amazon ma dziwne artykuły i dziwne ceny.

Tanio części samochodowe znajduje sobie na angielskim albo niemieckim Ebayu 😀
                          • engine8t Re: OT kocham Rafała Brzoske 29.12.22, 18:01
                            No wiec znw macie wiekszy wybor... :) pomiedzy Polska i Afryka
                            A z ta polska sila robocza to roznie bywa...chyba mnie to za bardzo nie pomaga ale jak ws gonia do roboty to chyba dobrze - macie prace w amerykanskiej korpo :)

Ha,, ciekawe czy ty zdecydowanie wolisz czy tez nie za bardzo masz opcje z amazone w Polsce?
                            Nie rozumiem co dziwnego ma ten Amazon u was bo u nas nic dziwnego nie zauwazylem. Diwne co najmniej. A moze zyje w dziwnym kraju i widac dziwnosci nas nie dziwia?

Ebya to zpelnie inna bajka... Ja czasami (od 30 lt pewnie) kupuje cos tam od czasu do czasu ale rzeczy rczej takie tanie bo kto wie kto tam sprzedaje masa podrobek... Taki ruski a raaczej chinski targ.
                            I jak cos nie tak to potem niby mozna to rozwiklac - ale ile zachodu..

Na Amazonie praktycznie jest wszytko co chcesz, wszystkie normalen rzeczy na swiecie , darmowa dostawa i oddawanie bez pytan dla czego oddajesz, w pobliskim sklepie albo wysylaja darmowa nalepke.
                            • trypel Re: OT kocham Rafała Brzoske 29.12.22, 19:26
                              Po cholera wysyłają nalepke? Nie możesz sobie sam wygenerować albo po prostu wsadzić do paczkomatu na rogu?
                              • engine8t Re: OT kocham Rafała Brzoske 29.12.22, 20:44
                                Ale do paczkomatu na rogu ni ewrzucisz "golej" oqczki bez adresu odbiorcy?

Tzn "wysylaja" ci "naklejke" emailem do wydrukowania i link jak chcesz to mozesz isc na ich strone i sobie kliknac na link potem jeszcze jakies tam guziki i cos jeszcze i dopisac RMA number i wtedy dostaniesz sie na strone gdzie ta "nalepka" jest... A tak wysylaj ci emailem - klikasz albo na swoja drukarke (jak chcesz zostawic na progu aby sobie odebrali czy przykleic do paczki a potem ja wrzucic albo do mijesca odbioru albo ich skrzynek ktor sa gdzies tam wlasni ena rogu) albo na drukarke miejsca gdzie chcesz oddac..i tam czek na ciebie..... . Nie wiem jak mozna to zrobic aby bylo wygodniej?
                                • trypel Re: OT kocham Rafała Brzoske 29.12.22, 21:06
                                  Wrzucasz do paczkomatu korzystając z aplikacji. Resztę załatwi już ten co zabierze. I sobie oklei
                                  Tak jak nadaje dpd, nic nie drukuje, to problem tego co odbiera
                                  • engine8t Re: OT kocham Rafała Brzoske 29.12.22, 21:34
                                    Moze i kiedys do nas - konserwatywnych ludzi, to dotrze.
                                    Ale u nas to byloby zaraz posadzenie o dyskryminacje tych co nie maja aplikacji.. :)
                                    • trypel Re: OT kocham Rafała Brzoske 29.12.22, 21:39
                                      To będzie pewnie ten sam moment w którym zrezygnujecie z wypisywania czeków
                                      • engine8t Re: OT kocham Rafała Brzoske 29.12.22, 22:38
                                        moze i tak ..
                                        Ale ja czeki nawet lubie.. nie ma w tym nic zlego.
                                        • qqbek Re: OT kocham Rafała Brzoske 29.12.22, 22:44
                                          engine8t napisał:

> moze i tak ..
                                          > Ale ja czeki nawet lubie.. nie ma w tym nic zlego.

Powiedział neandertalczyk wystukując telegram pięściakiem na granitowej płytce.
                                          Znam jedną osobę, która płakała po wycofaniu czeków przez PEKAO SA w 2002 roku - moją mamę, dla której stanowiły najwygodniejszą formę płatności i która (20 lat temu!) musiała się w końcu pogodzić z kartą płatniczą.

Moja mama, jako prawdziwy dinozaur JDG w Polsce po prostu przywykła do czeków, bo "się przyzwyczaiła".
                                          • bywalec2023 Re: OT kocham Rafała Brzoske 29.12.22, 22:51
                                            amerykanie są na tyle dziwni ze boja się komuś podawać swój numer konta (z którym co możesz zrobić?) czy robić przelewów ale nie boja się wydawać i odbierać czeki jak i rozdawać wszędzie gdzie się da swój numer karty kredytowej.

Dlatego nienawidze tych amerykanskich serwisów gdzie dwbile domagają się podania nr karty zamiast po ludzku ogarnąć szybki przelew albo blika.
                                            • engine8t Re: OT kocham Rafała Brzoske 30.12.22, 00:16
                                              Znow jestes niedoedukowany....i to tym razem bardzo powaznie :)

Chopie , nazwa banku numer konta w banku i nazwisko oraz twoj adres i czesto nr telfonu jest wydrukowany na czeku.... o czym ty mowisz?
                                          • engine8t Re: OT kocham Rafała Brzoske 30.12.22, 00:14
                                            W sumie to prymitywny sposob pojmowania
                                            Rownie dobrze mozna by ppowiedziec to samo wielu innych rzeczach. Jest to opcja, opcja corz rzadziej stosowana ale czasami konieczna a czasami bardzo wygodna i darmowa a najwazniejsze ze zawsze dostepna - nie wazne czy masz telefon, aplikacje, czy jest prad etc.. My tez mamy opcje placenie inneymi spsobami ale ten jeszcze dlugo bedzie w uzyciu.. Tak samo jak telefony stacjonarne, skoble, klodki i zamki Yale pomimo ze zamki elektronczne sie tak spopularyzowaly.
                                            Ale moze zrobisz liste argumentow dlaczego ten sposob jest taki niby prymitywny i powinien byc natychmiast zaniechany a uzytkownicy powinni sie wstydzic?
                                            Serio - ciekaw jestem.
                                            Wasze czeki i nasze to zupelnie inna bajka zacznijm od tego..
                                            A karty platnicze u nas byly uzywane kiedy wy jeszcze ni emileiscie pojecia co to wogole jest i jaks czekow zupelnie nie wyeliminowaly :) Widocznie jest ku temu powod?
                                  • bywalec2023 Re: OT kocham Rafała Brzoske 29.12.22, 22:48
                                    I tak powinno być. Nie każdy ma drukarkę. Za rzadko drukuję a w dzisiejszych czasach nie powinno sie prawie nic drukować.
                                    Miałem drukarkę ale od zbyt rzadkiego używania zaschly jej dysze tak, ze wymiana atramentu nic nie dała. Niech se inpost sam drukuje odbierając z konkretnej komórki w paczkomacie - prawidłowo.

Widać cywilizacja przesyłek do USA jeszcze nie dotarła
                            • bywalec2023 Re: OT kocham Rafała Brzoske 29.12.22, 23:02
                              engine8t napisał:

> Ha,, ciekawe czy ty zdecydowanie wolisz czy tez nie za bardzo masz opcje z amaz
                              > one w Polsce?
                              > Nie rozumiem co dziwnego ma ten Amazon u was bo u nas nic dziwnego nie zauwazyl
                              > em. Diwne co najmniej. A moze zyje w dziwnym kraju i widac dziwnosci nas n
                              > ie dziwia?

Na polskim allegro są generalnie polscy sprzedawcy majacy towar dla polskiego odbiorcy.
                              Przesyłka bedzie w ustandaryzowane cenie albo darmowa w ramach Allegro Smart. Dostawa po 1-2 dniach.

Amazon.pl to bedzie śmietnik dostawców i towarów z całego świata, różne ceny dostawy, nazwy produktu i opisy przetłumaczone automatycznie z angielskiego czy niemieckiego. Czas dostawy nie musi być szybki.
                              No jest dziwny co tu dużo mówić. Allegro dla mnie jest dużo lepsze. Juz kiedyś eBay próbował zdobyć polski rynek, ale nie udało mu się - Allegro wygrało. Potem Amazon próbował ale gnojki przez lata nie mieli witryny polskiej, potem mieli niemiecka udająca polska, olewali nasz rynek i moim zdaniem nie ma juz startu do Allegro na naszym rynku. Poza tym oferty allegro są znajdywane w ceneo.
                              Bezos miał nas długo w dupie choć korzystał z naszych magazynów w zachodniej Polsce na potrzeby Niemiec i korzystał z gdańskiej firmy która zrobiła soft do rozpoznawania mowy dla Alexy. Z tego co słyszę jest tez złym pracodawca, zle traktującym pracownikiem, wykorzystującym ludzi w trudnej sytuacji życiowej, nie zapewniającym np ochrony przed śmiercią czy szybkiej pomocy medycznej w wypadku czy przepracowaniu - takie wypadki bywaly w poznańskich albo innych magazynach. To my możemy mieć w dupie Amazon 😀
                              • engine8t Re: OT kocham Rafała Brzoske 30.12.22, 00:21
                                Aha pojmuje....
                                Fakt ze macie ograniczona ilosc towarow i inne opcje to ma byc plus? LOL
                                No tak wy jestescie przyzwyczajeni do wielu ograniczen tego typu..

A to ze amazon sie waha to nie wiem czy nie ma tu innego zrodla problemu..
                                Ale jak widzisz amazon was wykorzystuje jako tania sile robocza ale nie traktuje waszego rynak na tyle powaznie zeby tam sprzedawac? O czym to swiadczy?
                                • bywalec2023 Re: OT kocham Rafała Brzoske 30.12.22, 00:37
                                  Nie pojmujesz. No np jak chce kupić jakieś narzędzie np zestaw wierteł Boscha to łatwiej znajdę to co chce na Allegro niż na Amazonie. Np ostatnio byłem w lokalnym sklepie budowlanym Leroy Merlin albo Castorama i widziałem jakaś rzecz zestaw wkrętów za 118 zł i na allegro było za 80 chyba. To niedlugo zamowilem. Wrzuciłem tylko numer z kodu kreskowego do wyszukiwarki i mi znalazło.

> A to ze amazon sie waha to nie wiem czy nie ma tu innego zrodla problemu..
                                  > Ale jak widzisz amazon was wykorzystuje jako tania sile robocza ale nie traktuj
                                  > e waszego rynak na tyle powaznie zeby tam sprzedawac? O czym to swiadczy?

O tym ze nie traktuje polskiego rynku poważnie, mysli sobie ze w Europie liczą się np tylko Niemcy i Francja. A Allegro było w PL juz chyba ćwierć wieku temu i jest to firma z Poznania. Potem została wykupiona chyba przez Naspersa (not sure)
                                  • marekggg bywalcu, tak sie zastanawiam, 30.12.22, 01:39
                                    czego ty chcesz komus udowdnic? ze allegro to taki super na polski amazon? (allegro totalne poleglo poza polska)

tez ma swoje granice.

amazon tez ma swoje granice.

i weszystko sie rozwija, czasami zwija, niektore kraje maja swoje specyficzne uwarankowania, tak naprawde wszystkie maja.
                                    naprzyklad platnosci. bedac zagranica, nie mam jak zaplacic tym twoim blikiem, tak samo jak ty nie masz szans zaplacic naprzyklad w moim niemieckim amazonie przez belgijska karte. itp itd.

wiec to czy ktos placi czekami lub nie, czy karta kredytowa, czy paypalem.... wszystko jedno. podemnie jeszcze zadna firma ze stanow nie chciala zadnego numeru telefonu, ale czasami musze miec ze soba idiotyczne urzadzenie, zeby zaplacic belgijska karta kredytowa. nie zawsze mam go ze soba.

swiat jest bywalcu bardziej skomplikowany niz poznan i okolice. moze trypel by ci powiedzial bardziej dosadnie.

e-bay - no to juz zupelnie oddzielna sprawa, tam co prawda jest cena sprzedawcy, ale cena koncowa to jedna wielka niewiadoma, szczegolnie jak wysylka jest z poza kraju zamwiajacego.
                                    • bywalec2023 Re: bywalcu, tak sie zastanawiam, 30.12.22, 09:51
                                      marek, jestes cięty na mnie odkąd powiedziałem ci ze masz zabezpieczona przyszłość, a niepotrzebnie, nie chce udowodnić ze allegro jest najlepsze, próbuje wytłumaczyć wąsatemu wujkowi z Kalifornii dlaczego dla mnie Alle jest lepsze niż Ama.

Jeśli Ama w PL nie odniesie sukcesu bo tu wygrywa Alle to mnie osobiście jako Polaka z Poznania cieszy.

Co do lokalnych płatności to masz racje: byłem zażenowany ze w Niemczech nie mogłem zaplacic karta bo nie przyjmowali kart w ogóle (McDonald na dworcu- dla mnie szok) albo przyjmowali tylko jakieś dziwne niemieckie VPay i cos tsm jeszcze (Visa i Mastercard takie jakie mialem nie były obsługiwane)
                                      • marekggg Re: bywalcu, tak sie zastanawiam, 30.12.22, 12:33
                                        ja jestem ciety na ciebie z innego powodu - bo w sumie skonczyles jakies tam studia, ale czasami jestesz kompletnie oderwany od rzeczywistosci.
                                        i nie mowiac o tym, ze uwazasz ze w polsce jest raj na ziemi i wszystko dziala fantastycznie, otoz tak nie jest.
                                        o tym ze 2 razy glosowales na piSSuar i zrobisz to i trzeci raz nie wspomne. i wina tuska.
                                        • bywalec2023 Re: bywalcu, tak sie zastanawiam, 30.12.22, 13:53
                                          Ja mam o Tobie Marku takie samo wrażenie: w sumie skończyłeś jakieś tam studia, mieszkałeś w kilku krajach, niby jesteś człowiekiem światowym, ale czasami jesteś( :D :D :D) kompletnie oderwany od rzeczywistosci. Co więcej, jesteś uparty jak czechosłowacki Kozel w swoich poglądach i nie potrafisz zrozumieć poglądów innych, żyjesz swoim wyobrażeniem.

Po pierwsze nie uważam, że w Polsce jest raj na ziemi. Ale jesteśmy w gronie 20-30 krajów na świecie o najwyższym poziomie życia. Wobec takich krajów nordyckich, Niemiec, Francji oczywiście jesteśmy mocno do tyłu, ale wobec choćby takiej Ukrainy jeszcze przed wybuchem wojny jesteśmy duże lata do przodu.
                                          Nie wiem czy przeciętny człowiek nie ma lepiej w Polsce niż w Stanach obecnie.

Po drugie nie uważam, że wszystko działa fantastycznie, co więcej, dużo rzeczy działa słabo: choćby ochrona i służba zdrowia. Inflacja. Komunikacja kolejowa powinna być szybsza i bardziej punktualna. Komunikacji więcej więcej i powinna być darmowa.

Po trzecie: nie podjąłem jeszcze decyzji na kogo zagłosuję w 2023.
                                          • marekggg Re: bywalcu, tak sie zastanawiam, 30.12.22, 14:10
                                            jestem uparty, to fakt. ale w zdecydowanej wiekszosci przypadkow mam racje i to pozniej przyznawaja moi adwerserzy.

nie porownoj ukraine i byle kraje zsrr do polski, bo to jendak inna liga byla. w europie srodkowej nie bylo az takiego zamordyzmu jak w zsrr. i kraje baltyckie sie szybko pozbieraly, bo to byly male kraje a wiec takimi latwiej rzadzic.

co do tych 20-30 krajow najzamozniejszych na swiecie - tej pierwszej 20-tki bym sobie odpuscil, z ta 30-tka - no moze moze. ale znowu mowie - zapomnij o swoim poznanskim mikroswiecie i wyjedz w kraj i sie przekonasz.

cywilizacja sie nie konczy i nie zaczyna na wybrukowanym chodniku kostka bauma za unijne pieniadze.
                                            • bywalec2023 Re: bywalcu, tak sie zastanawiam, 30.12.22, 14:33
                                              Mówie o poziomie życia a nie o byciu najzamożniejszym na świecie.
                                              USA może być jednym z najbogatszych krajów na świecie i mieć 20-30% dzieci w ubóstwie.
                                        • engine8t Re: bywalcu, tak sie zastanawiam, 30.12.22, 18:33
                                          Malo tego, bywalec to taka sprzedajna dziwka.... Wszystko co tu uslyszy leci i sprzedaje na egrazynie zeby im sie podlizac? A one go i tak traktuje jak szmate. Leja na niego a on mowi ze deszcz pada... Za grosz lojalnosci.

Myslem Bywalec zes Ty ze porzadny czlowiek a tu sie okazuje ze to zwykla gnida.
                                          Niestety nie ma wyjscia tylko go wpisac na "shit list" .
                                          • bywalec2023 Re: bywalcu, tak sie zastanawiam, 30.12.22, 18:38
                                            nie sprzedajna dziwka tylko wkurza mnie twoja hipokryzja na temat imigrantów, biednych, bezdomnych, wąsaty wujku z Kalifornii, nawet waga ci to wytknął przy okazji twojego chamskiego wstrętu na temat zmarłych Meksykanów

jak nie chcesz ze mną o tym rozmawiac i być poważnym to xuj ci
                                            • bywalec2023 Re: bywalcu, tak sie zastanawiam, 30.12.22, 18:41
                                              ktos ci podał rękę 40 lat temu inaczej do dzisiaj moze bys siedział w jakimś zatęchłym laboratorium zamiast rozwijać dyski twarde - ale zapomniałeś skąd i jak przyszedłeś, w swoim samozadowoleniu uważasz ze to tylko twoja zasługa
                                              • engine8t Re: bywalcu, tak sie zastanawiam, 30.12.22, 18:46
                                                Tak moze K bym pracowal w magazynie amazona...

A czyja to zasluga wg ciebie?
                                                • bywalec2023 Re: bywalcu, tak sie zastanawiam, 30.12.22, 18:50
                                                  wuja sama który podawał rękę wszystkim którzy chcieli z commies countries do USA.

Ukraińcy tak dzisiaj uciekają nie tylko przed brakiem perspektyw i bieda ale przed wojna i śmiercią.
                                                  • car_fox Re: bywalcu, tak sie zastanawiam, 30.12.22, 19:10
                                                    I ty ciagle wierzysz ze wuj Sam albo Polski rzad podaje reke imigrantom z dobroci serca?

Ty sie K nigdy nieczego nie nauczysz.

Tak ci z zachodniej Ukrainy uciekaj przed smiercia - tylko na ten czas aby odebrac kase z Przemysla i wrocic.
                                                  • engine8t Re: bywalcu, tak sie zastanawiam, 30.12.22, 19:13
                                                    Eh tam . .Niech mu bedzie..
                                                    On wierzy ze wuj sam tez pomaga Ukrainie z dobroci serca :)))
                                                  • bywalec2023 Re: bywalcu, tak sie zastanawiam, 30.12.22, 19:22
                                                    Engin, przecież Car fox to twój drugi nick - przelobowałes się i gadasz sam ze sobą? 😂

Ukraińcom pomagają w dużej mierze prywatni ludzie - oczywiście rząd i samorząd również.

Jakie pobudki za tym stoją nie mi oceniać. Oczywiście na nowych obywatelach myślimy ze Polska skorzysta.

Może tobie odruch serca jest obcym pojęciem ale dla wielu nie. Tych co wpuścili np Ukr pod swój prywatny dach.
                                                  • trypel Re: bywalcu, tak sie zastanawiam, 30.12.22, 19:39
                                                    Czymś innym jest pomoc Ukrainie a czymś innym Ukraincom.
                                                    I wiadomo że Ameryka nie pomaga bo taka dobra i pomocna jest.
                                                    Ale mam w dupie pobudki jeśli to ruskich boli
                                                  • bywalec2023 Re: bywalcu, tak sie zastanawiam, 30.12.22, 19:51
                                                    mam nadzieje, ze Engin to nie jest w rzeczywistości „Zawód Amerykanin” (The American, świetny serial, polecam)
                                            • engine8t Re: bywalcu, tak sie zastanawiam, 30.12.22, 18:48
                                              Zapytalbys tutejszych meksykanow co sadza na ten temat to bys wiedzial.

Cipa jestes ale zycze ci na 2023 Pokoju i spokoju.
                                              • bywalec2023 Re: bywalcu, tak sie zastanawiam, 30.12.22, 18:51
                                                a ty stary pijus i kutas ale wybaczam Ci i życzę zdrowia i radości z wnuczki
                                  • engine8t Re: OT kocham Rafała Brzoske 30.12.22, 03:26
                                    Nasz Amazon widac traktuje inaczej poniewaz ja na Amazon znajde chyba wszytko co jest w sklepoach plus 3x tyle i ceny sa jesli nie duzo nizsze to rowne najnizszymi.
                                    Jedynie gdzi mozna kupic taniej t Costco - sklep jak waszy chyb aMakro ktoorym wymaga czlonkostwa.. ale tam jest ogrniczona gam produktow.
                                    I co to znaczy? To ze w Was Amazon z jakichs powodow nie inwestuje bo pewnienie liczy ze na was moze zarobic?

No i byc moze Trudno im konkurowac ze starym handlarzem jakim jest Alegro?
                                    A moze po prostu bardziej im sie oplaca Polska tania praca niz chude polskie portfele ? Moze jakis inne przepisy?
                                    • trypel Re: OT kocham Rafała Brzoske 30.12.22, 08:29
                                      Myślę że po trochę wszystkiego.
                                      Dobrym przykładem są Bałtykiem- tam nie wchodzi zaden duży międzynarodowy gracz. Bo kraje są małe, mają swoje sieci i ewentualne wejście nie dało by zbyt wiele. To po co się męczyć.
                                      W przypadku allegro - ich właściciel ma też podobny market place w Rumunii - eMag, też pewnie dlugo amazon nie wejdzie bo rynek ograniczony, trudny z punktu widzenia dostawcy i tani. Więc po co i o co się bić. W Polsce to samo. Póki lokals jest równie dobry albo lepszy to koszt wejścia byłby bardzo wysoki a zyski przewidywane niskie.
                                      No i ostatnie - od czerwca tego roku sprzedaż online poleciała na łeb na szyję w porównaniu z pandemia. To też ogranicza inwestycje
                                      • bywalec2023 Re: OT kocham Rafała Brzoske 30.12.22, 09:08
                                        Trypel, skąd masz info ze sprzedaż online poleciała na łeb na szyje i jakie są tego powody? Myślałem ze skoro Inpost i Allegro tak szaleją z nowymi paczkomatami to ta sprzedaż cały czas rośnie.

Czy to wynik wysokich cen i zbiednieni społeczeństwa?
                                        • trypel Re: OT kocham Rafała Brzoske 30.12.22, 09:29
                                          Od klientów onlinersow
                                          Załamanie przyszło ok czerwca. Dotknęło pierwsze zachód. Spadek nie o 10 ale o 30-40%
                                          Potem poszło na wschód.
                                          Ludzie mieli dosyć kupowania online jak się skończyła pandemia. Ale dokładnej odpowiedzi nikt nie zna.
                                          Ale uderzyło mocno
                                          • bywalec2023 Re: OT kocham Rafała Brzoske 30.12.22, 10:01
                                            Na mój nos to bardziej koniecznosc oszczędzania (czyli nie kupię sobie dodatkowych butow czy kiecki online w tym miesiącu) niż to ze maja dość kupowania online jak się pandemia skończyła.
                                            Wyższe koszty życia i wyższe raty kredytów to i pieniędzy w portfelu zostaje mniej.

W sklepach stacjonarnych tez widzę mało ludzi.

Ciekawe czy zastopuje to - mniejszy popyt - inflacje czy nie.
                                            • trypel Re: OT kocham Rafała Brzoske 30.12.22, 10:30
                                              W stacjonarnych spadek jest mniejszy bądź wręcz zaden
                                              • bywalec2023 Re: OT kocham Rafała Brzoske 30.12.22, 10:34
                                                Ciekawe. A mówisz o jakiego rodzaju artykułach?
                                                • trypel Re: OT kocham Rafała Brzoske 30.12.22, 10:52
                                                  Mowie o nie-fmcg
                                        • marekggg Re: OT kocham Rafała Brzoske 30.12.22, 12:39
                                          czytaj tez co innego niz GW i SE, to sie dowiesz. ale napewno nie w tvpiSS
                                        • engine8t Re: OT kocham Rafała Brzoske 30.12.22, 18:08
                                          Tzn u nas to bylo tak ze jak sie zaczela pandemia i Rzad dawal darmowa kase to Amazon polecial blisko ksiezyca...narody siedzilay przed komuterem i zamawiali wszytko co potrzebnie i co nie...Amazon zatrudnil mase nowych dostawcow i to sie stalo norma. A jak sie pandemia skonczyla i nie dosc ze darmwa kasa sie skonczyla to inflacja dal kopa ...no i oczywiscie wszystko polecialo na pysk nawet ponizej poziomu przed pandemia jako ze ludzie maja wszytkiego na zapas a tez musieli przeznaczyc kase na inne rzeczy ktore w pandemii zaniedbali a inflacja kradnie. Wszystko jest jak woda w oceanach...sa fale, raz wymyja paisek z plazy , potem go naniosa ..i jak zwykle potem wszytko sie wyrowna...
                                      • marekggg Re: OT kocham Rafała Brzoske 30.12.22, 12:37
                                        do belgii amazon wszedl dopiero pare miesiecy temu. wczesniej zamawialem wszystko przez niemiecki i teraz mnie kusi belgijski, zeby do nich przesc. nie chce. i na razie nie musze.

a le co mnie u amazona wkurwilo najbardziej, to to ze jestes w prime w jednym kraju, ale w innym juz nie. i czasami ceny tych samych artykulow sa rozne miedzy niemcami i francja. jak chcialem zamowic z francji, to mnie automatycznie zapisal do prime we francji, czyli bym musial placic 2 razy.
                • trypel Re: OT kocham Rafała Brzoske 23.12.22, 21:28
                  Paczkomaty to osobna struktura
                  Pracuje z nimi większość sklepów internetowych. Vinted. Możesz prywatnie nadać. Odebrać.
                  Poczta Polska jakby musiała skorzystać paczkomatu to chyba by zarządowi żyłka pierdząca pękła
                  • engine8t Re: OT kocham Rafała Brzoske 30.12.22, 20:35
                    I tez ma swoje plusy i minusy jak widac
                    forum.gazeta.pl/forum/w,567,174085400,174085400,reklamacja_paczkomat_inpost_wrrrrrr.html
                    • trypel Re: OT kocham Rafała Brzoske 30.12.22, 21:12
                      Podejrzane byłoby gdyby nikt nie narzekał.
                    • bywalec2023 Re: OT kocham Rafała Brzoske 30.12.22, 23:50
                      Cos dla ciebie Engin:

www.money.pl/gospodarka/hot-dogi-z-costco-nie-podrozaly-od-1985-r-zalozyciel-firmy-powiedzial-prezesowi-ze-go-zamorduje-jesli-kiedykolwiek-ruszy-cene-6809164289210912a-komentarze.html
                      • engine8t Re: OT kocham Rafała Brzoske 31.12.22, 01:44
                        No ciagle mowie zonie zeby sprobowala bo one sa naprawde dobre ...ale nigdy jakos nie pasuje.. Za $1. 50 dlugi hot dog plus napoj - jaki chcesz i ile chcesz..
                        A Costco Pizza bije wszytkie inne na glowe.. i to nie tylko cena ( niecale $10 za 18 cali srednicy) ale jest naprawde dobra i odgrzewna jeszcze lepsza..
                        Ostatnio patrze a kobieta laduje 10 takich na wozek.... Party w parku dla mlodych.

No i caly kurczak z rozna tam kosztuje $4.99. To duzo ponizej ich kosztow ale podobnie jak z paliwem - ludzi przyjezdzaja po kurczaka czy paliwo a wychdza z wozkime na ktorym jest $150 towarow.

Costco sie utrzymuje w 100% z oplat czlonkowskich dlatego wiekszsc towarow moga sprzedawac z bardzo minimalna marza..
    • kreinto Re: OT kocham Rafała Brzoske 23.12.22, 08:42
      trypel napisał:

> A ja nie muszę nigdzie łazić.
      Współczuję, to straszne, że człowiek prawie się nie rusza zamiast znajdować pretekst do jak najdłuższych przechadzek.
      • trypel Re: OT kocham Rafała Brzoske 23.12.22, 08:49
        Ja raczej współczuję tym dla których wyprawa do centrum handlowego to robi za przechadzkę
        • qqbek Re: OT kocham Rafała Brzoske 23.12.22, 09:04
          trypel napisał:

> Ja raczej współczuję tym dla których wyprawa do centrum handlowego to robi za p
          > rzechadzkę
          >

To nie jest przechadzka, to jest kult.
          Nienawidzę zakupów, zwłaszcza "ubraniowych"... nie rozumiem ludu wpadającego do "galerii" handlowych z pianą na pyskach i wychodzących po trzech godzinach z jedną czy dwoma małymi torbami.
          Jak już mnie sytuacja zmusi, żeby pojechać po ubrania, to wpadnę, kupię w 5 minut 2 pary spodni, w kolejne 5 minut ze dwie koszulę, wcisną mi do tych koszul jeszcze jakiś krawat czy pasek, kolejne 5 minut na skarpety i gacie, ewentualnie jeszcze 5 do 10 na buty. Góra 40 minut i mam na ładne parę miesięcy z głowy, nie muszę zaglądać.

A ludzie łażą i "przeglądają", choć ani pewnie takiej potrzeby, żeby kupić, nie mają, ani też specjalnie pieniędzy na to, żeby kupić też. Jeszcze kobiety to trochę rozumiem, jak żona jedzie się ubrać, to wolę z dziećmi zostać... ale mój szwagier potrafi tak też 3 godziny łazić po butikach i wyjść z parą skarpetek.
          • trypel Re: OT kocham Rafała Brzoske 23.12.22, 09:17
            No więc właśnie.
            Jak już muszę wejść do magnolii (raz na kwartał pewnie się zdarzy) to jest to sobota 9.00 żeby nie było ludzi. I max 9.30 jestem z powrotem w aucie. A tam są tacy co siedzą pol dnia
            To ja jednak wolę spacer nad Odrą
        • kreinto Re: OT kocham Rafała Brzoske 23.12.22, 22:15
          trypel napisał:

> Ja raczej współczuję tym dla których wyprawa do centrum handlowego to robi za p
          > rzechadzkę
          Każda okazja jest dobra. Jechać autem to można, gdy jest chociaż 20km.
          • qqbek Re: OT kocham Rafała Brzoske 23.12.22, 22:36
            kreinto napisał:

> Każda okazja jest dobra.

Śmiem wątpić.

> Jechać autem to można, gdy jest chociaż 20km.

Jak jest pogoda, to 15 kilometrów do pracy jadę rowerem.
            Ale jestem chyba jednym z naprawdę niewielu.
            Pierdzielenie, że chodzisz na takich dystansach na zakupy raczę między bajki włożyć.
            • kreinto Re: OT kocham Rafała Brzoske 24.12.22, 08:03
              qqbek napisał:

> Ale jestem chyba jednym z naprawdę niewielu.
              > Pierdzielenie, że chodzisz na takich dystansach na zakupy raczę między bajki wł
              > ożyć.
              Raczej na karb braku rozumu niektórych czytających.
              • qqbek Re: OT kocham Rafała Brzoske 24.12.22, 11:26
                kreinto napisał:

> Raczej na karb braku rozumu niektórych czytających.

Czytających, czy piszących? 🤔
                Oto jest pytanie!
                • kreinto Re: OT kocham Rafała Brzoske 24.12.22, 12:31
                  qqbek napisał:

> kreinto napisał:
                  >
                  > > Raczej na karb braku rozumu niektórych czytających.
                  >
                  > Czytających, czy piszących? 🤔
                  > Oto jest pytanie!
                  Jeśli chodzi o mniej to jasne, że tak i nikt tego nie ukrywa ale, że Tobie się wydaje, że masz jakiś rozum skoro nie potrafisz zrozumieć prostego zdania...
    • schweppes1 Re: OT kocham Rafała Brzoske 23.12.22, 21:19
      A jeszcze niedawno chwalił Orlen, który za nasze podatki stworzył nieuczciwą konkurencję dla Paczkomatów...

Co tu się odpierdala?
    • trypel Re: OT kocham Rafała Brzoske 29.12.22, 17:17
      I zupełnie przypadkiem
      Pierwsze paczkomaty Brzoski w Rzymie
      tecnogazzetta.it/smart-office/2022-12-27-atac-locker-amazon-metro-roma.html

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka