bywalec_hoteli 10.04.23, 11:57 Ciagle ktos mnie ostatnio strzela z ucha. Zemsta stawrosa? 😹 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bywalec_hoteli Re: OT - Strzały z ucha 10.04.23, 12:02 Aha, pozdrawiam cieplutko życząc Wam smacznego mazurka i pysznej kawusi. Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: OT - Strzały z ucha 10.04.23, 12:49 Tej akcji ze Starvosrm to tak za bardzo nie przypominaj, bo krzywa w chuj była. Życzę miłego dnia, smacznego drinkusia, pozdrawiam i dziękuję, dziękuję i pozdrawiam, danke, do widzenia Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec_hoteli Re: OT - Strzały z ucha 10.04.23, 13:09 Masz racje tego xxxxx nie ma co przypominać niech wspomina zalany w podkarpackim smogu Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec_hoteli Re: OT - Strzały z ucha 10.04.23, 13:09 Masz racje tego xxxxx nie ma co przypominać niech spoczywa zalany w podkarpackim smogu Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: OT - Strzały z ucha 10.04.23, 12:58 A Ty trzeźwy Bywalec dzisiaj .Ludzie się nie zmieniają tylko nicki . Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - Strzały z ucha 10.04.23, 13:50 bywalec_hoteli napisał: > Ciagle ktos mnie ostatnio strzela z ucha. > Zemsta stawrosa? 😹 To nie Marek z Rzeszowa, to nasze forumowe ORMO. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: OT - Strzały z ucha 10.04.23, 14:12 Nie obywatelu głabku to wy sami swoim zachowaniem i chamstwem .mam ci wkleić wszystkie dawne posty ? Marek z Rzeszowa jest na ematce pod nickiem babcia 47 i enigine pod malgosią .Ja jak miałem bana to snajper mnie ścigal po roznych forach ,a tych nie tyka .To samo bywalec pisze pod różnymi nickami .Więc się łaskawie odwal . Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec_hoteli Re: OT - Strzały z ucha 10.04.23, 16:26 Czyli Teodor przyznajesz się do bycia ORMO? Qqbek ostatnio tez trochę ormo ale inaczej tj nie strzela z ucha do moderacji Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - Strzały z ucha 10.04.23, 17:26 Ej! Przecież i tak wszyscy wiedzą, z jakiego województwa jesteś, więc nie wygadałem niczego istotnego. Swoją drogą tak myślałem, że to on się odezwał, mało mam ludzi w killfile (właściwie to ORMO, niemotę i kilkanaście wcieleń futrzaka). Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec_hoteli Re: OT - Strzały z ucha 10.04.23, 19:29 No właśnie strzał niecelny Qqbek long tongue 😜 Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - Strzały z ucha 10.04.23, 19:32 No tak, z takimi poglądami politycznymi to rzeczywiście szybciej Podkarpacie, albo Białostocczyzna 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec_hoteli Re: OT - Strzały z ucha 10.04.23, 19:43 Ejno z poglądami! Ja nie wiem na kogo w tym roku na serio! Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec_hoteli Re: OT - Strzały z ucha 10.04.23, 21:13 Qqbek wie jedynie na kogo nie. Chociaż Qqbek chwali zarządzanie jego obecnym lokalnym fyrtlem przez PiS. Takie kwiatki;) Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - Strzały z ucha 10.04.23, 21:26 bywalec_hoteli napisał: > Qqbek wie jedynie na kogo nie. Chociaż Qqbek chwali zarządzanie jego obecnym lo > kalnym fyrtlem przez PiS. Takie kwiatki;) Oj nie, już nie - BO właśnie rozstrzygnięto i 3/4 kasy z BO dostała... lokalna parafia. Kurła! Ale obciach, ale wiocha! Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec_hoteli Re: OT - Strzały z ucha 10.04.23, 21:29 Z budzetu obywalskiego? A na jaki projekt? Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - Strzały z ucha 10.04.23, 21:34 bywalec_hoteli napisał: > Z budzetu obywalskiego? A na jaki projekt? Pozwól, że na to pytanie odpowiem ci prywatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: OT - Strzały z ucha 10.04.23, 21:55 qqbek napisał: > Pozwól, że na to pytanie odpowiem ci prywatnie. Nie boisz sie ze jak mu odpowiesz prywatnie to on to tu opublikuje? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec_hoteli Re: OT - Strzały z ucha 10.04.23, 22:02 waga173 napisał: > Nie boisz sie ze jak mu odpowiesz prywatnie to on to tu opublikuje? Jeśli chodzi o prywatnie, to ja umiem trzymać język za zębami a palec z dala od klawiatury. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: OT - Strzały z ucha 11.04.23, 22:29 shellyanna dlaczego ja Cię lubię 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - Strzały z ucha 10.04.23, 22:12 waga173 napisał: > Nie boisz sie ze jak mu odpowiesz prywatnie to on to tu opublikuje? Myślę, że ufamy sobie. Mamy z bywalcem takie "porozumienie ponad podziałami", trudno to wyjaśnić, ale już odpisał prywatnie (rzecz jasna wątpiąc w moje rewelacje, bo rzeczywiście ja trochę pokręciłem - to nie z BO, a z dotacji celowej UG dostała parafia, i nie 3/4, a jakieś 5/6 wszystkich środków, z BO dostali "ledwie" 1/3). Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec_hoteli Re: OT - Strzały z ucha 10.04.23, 22:27 Ja jestem ZDF - jak cos mi się nie zgadza to patrzę na liczby. Na priv wysłałem Ci ciekawostkę z innej atmosfery. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - Strzały z ucha 10.04.23, 21:34 borsuczyca.klusek napisała: > A kto wie 😒 Ja wiem! Ja wiem! Na Zandberga, bo lubię gościa. Śrubę (finansowo) i tak mi (przedstawicielowi klasy średniej) już dostatecznie PiS podkręcił, więc się lewicy nie boję (większej krzywdy mi nie zrobią, szybciej się wezmą za bogatych, których PiS oszczędza). Nadal mam nadzieję na wspólną listę, gdzie spośród rozmaitego planktonu z PO, gdzieś na dole listy będę mógł zaznaczyć kogoś z Razem. Skreślę ich tylko, jak w sondażach będą mieli poniżej progu (wtedy zagłosuję na KO). Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec_hoteli Re: OT - Strzały z ucha 10.04.23, 22:01 A nie jest tak, ze oni chcą każdego kto ma więcej niż średnia krajowa opodatkować wysoko? Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - Strzały z ucha 11.04.23, 00:06 bywalec_hoteli napisał: > A nie jest tak, ze oni chcą każdego kto ma więcej niż średnia krajowa opodatkow > ać wysoko? Wprost odwrotnie. W programie jest likwidacja podatku liniowego i wypowiedzenie umów o unikaniu podwójnego opodatkowania tzw. "rajom podatkowym". Do tego zniesienie progu dla składek emerytalnych i progresywny CIT. I choć mnie, tak przy 100-130k rocznie gdzieś (brutto, po odliczeniach), może to jeszcze dodatkowo "ugryźć" to widzę w tym sens. Dotychczasowa "reforma" PiS miała na celu jedynie obniżenie podatków najmniej zarabiającym (co samo w sobie było słusznym posunięciem), przy jednoczesnym "dociśnięciu śruby" klasie średniej (co było słusznym posunięciem jedynie z punktu widzenia strategii wyborczej, bo klasa średnia [z reguły - wiem, są wyjątki] nie głosuje na PiS) i olaniu jakichkolwiek zmian dla klasy wyższej. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec_hoteli Re: OT - Strzały z ucha 11.04.23, 10:05 Nie wierze takim. Boje się ze taki Leninek nienawidzi każdego kto ma 5k netto lub lepiej z własnej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: OT - Strzały z ucha 11.04.23, 11:44 To jest nas już trzech. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - Strzały z ucha 11.04.23, 11:48 To już możemy własną partie założyć? Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: OT - Strzały z ucha 11.04.23, 11:57 trypel napisał: > To już możemy własną partie założyć? > To się zaraz pokłócicie 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - Strzały z ucha 11.04.23, 12:46 borsuczyca.klusek napisała: > trypel napisał: > > > To już możemy własną partie założyć? > > > > To się zaraz pokłócicie 🙄 To będą takie kłótnie na pokaz jak w sejmie Niby się kłócimy ale naprawdę dogadujemy kto z czego ciągnie kokosy Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: OT - Strzały z ucha 11.04.23, 12:48 To weźcie jeszcze mnie będę za parytet robić 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec_hoteli Re: OT - Strzały z ucha 11.04.23, 12:51 Pewnie, jako rzeczniczkę prasową Cię zatrudnimy: będziesz przyciągać urodą, ale jak trzeba to zadziałasz tymi pazurkami jak rotweiler czy tam doberman Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: OT - Strzały z ucha 11.04.23, 22:18 Urodą nikogo nie przyciągnę, ale oko wydłubać mogę 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec_hoteli Re: OT - Strzały z ucha 12.04.23, 09:51 borsuczyca.klusek napisała: > Urodą nikogo nie przyciągnę, ale oko wydłubać mogę 🙄 hukersa i qqbka przyciągniesz. ale to psy na baby. Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: OT - Strzały z ucha 12.04.23, 10:26 bywalec_hoteli napisał: > borsuczyca.klusek napisała: > > > Urodą nikogo nie przyciągnę, ale oko wydłubać mogę 🙄 > hukersa i qqbka przyciągniesz. > ale to psy na baby. No nie wiem, nie wiem. W kwestiach urodowych jestem dość grymaśny. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: OT - Strzały z ucha 12.04.23, 10:36 Ale nie urodą skoro żaden z nich mnie nie widział 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec_hoteli Re: OT - Strzały z ucha 12.04.23, 10:46 Przecież umieściłaś zdjecie. Hukers powiedział ze jestes niezła a dalej nie napisze bo mnie znowu zbanują ale było to w tym kontekście komplementem Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: OT - Strzały z ucha 12.04.23, 11:13 bywalec_hoteli napisał: > Przecież umieściłaś zdjecie. Hukers powiedział ze jestes niezła a dalej nie nap > isze bo mnie znowu zbanują ale było to w tym kontekście komplementem O ile dobrze pamiętam, to tam była mowa o figurze, w sensie, że nie kluska. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec_hoteli Re: OT - Strzały z ucha 12.04.23, 18:27 W Lubelskiem mówi się ten klusek a nie ta kluska. Kluska to jest w Krakowie (zawsze mnie dziwiło Roman Kluska - ciekawe czy ktoś go pamięta?) Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - Strzały z ucha 11.04.23, 12:59 Lepiej czarnoskórego geja. Nikt wtedy nigdy się nie czepi Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec_hoteli Re: OT - Strzały z ucha 11.04.23, 13:12 dla pewności jeszcze z jakąś literką Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec_hoteli Re: OT - Strzały z ucha 11.04.23, 13:15 aaaa - literka już jest. Weźmy do partii też markaggg - będzie zarazem ochrona mniejszości narodowych i imigrantów. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec_hoteli Re: OT - Strzały z ucha 11.04.23, 13:27 memy.pl/mem/293261/Zandberg Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: OT - Strzały z ucha 11.04.23, 22:31 borsuczyca.klusek napisała: > trypel napisał: > > > To już możemy własną partie założyć? > > > > To się zaraz pokłócicie 🙄 Trypel się daje zmanipulować Borsuczku 😛 Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - Strzały z ucha 11.04.23, 13:21 trypel napisał: > To już możemy własną partie założyć? > Dla takiej partii zrezygnuję z Zoidberga :) Tak szczerze mówiąc, to to Razem to tak bardziej "na pohybel czarnym i czerwonym", niż z jakiegoś głębokiego przekonania. Jestem przekonany, że jak nie wejdzie do Sejmu lewica, to PO większość PiS-owskich przestępstw z 8 ostatnich lat zamiecie pod dywan - owszem - posadzą może Kamińskiego i Ziobrę... ale już nie Witkową, Kaczora, Kuchcińskiego czy Kurskiego, a oni wszyscy powinni siedzieć. Najgorsze w tym kraju jest to, że nie ma innej alternatywy dla PO-PiSu, o ile człowiek nie jest na tyle elastyczny, żeby się do Razem, albo Konfituracji nagiąć. Szymuś-Kruchta 1050 to średniowiecze, a do tego PiS-owska agentura (nawet ostatnio wyciekło, że kilka milionów złotych przytuliła jego fundacja od PiS). Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: OT - Strzały z ucha 11.04.23, 13:52 Szymuś to drugi Kukiz. Niestety masz rację nie ma na kogo głosować. Lewica to nie moja bajka, a konfederacja to zamordyzm większy niż PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - Strzały z ucha 11.04.23, 15:39 W przypadku Kukiza myślałem że nic mnie nie zaskoczy ale info o starcie z list pisu rozwaliło system Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec_hoteli Re: OT - Strzały z ucha 11.04.23, 15:51 only_the_godfather napisał: > Szymuś to drugi Kukiz. Niestety masz rację nie ma na kogo głosować. Lewica to n > ie moja bajka, a konfederacja to zamordyzm większy niż PiS. No i to jest zła wiadomość dla nas. Bo oznacza to ze ludzie nie będą głosować „za kimś” tylko „przeciw komuś”. Albo w ogóle nie głosować. Ja za ten Polski Ład to na serio nie chce głosować na PiS. Mogli wszystkim obniżyć podatki. A udawali żeby obniżyć podwyższając poprzez dodanie składki zdrowotnej poza podatkiem. Trochę potem obniżyli ale i tak uważam to za wałek (albo głupotę kogoś kto nie przeczytał projektu jakichs szczyli a był np ministrem). Ale nie mam na kogo. PO dla mnie spalone, polityka nic się nie da, morda w kubeł cieplej wody mi nie odpowiada. I jakoś ich europosłowie w EU głosują jakoś zdradziecko i wspierają idiotyczne decyzje. Razemki, SLD jako postpzrr i inne komuchy odpadają ma wstępie. Szymek - nie kumam tego gościa. Konfa - Mentzen niby spoko ale boje się ze chcą tu wprowadzić taliban z dostępem do broni (świry w rodzaju Brauna czy Krulla), nie ufam tez gościowi który uważa ze można nie płacić podatków bo to jednak z podatków są utrzymywane różne niezbędne dla nas rzeczy a taki cwany programista na IP Box tak samo potrzebuje szpitala dla siebie czy swojego dziecka co ja na UoP mimo ze on płaci procentowo podatków dużo nizej niż ja. Nie, Konfa zupełnie odpada. Chyba zostaje tylko piękny Włodek z PSL :) Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: OT - Strzały z ucha 11.04.23, 18:24 > owszem - posadzą może Kamińskiego i Ziobrę... Nie, nie posadzą nikogo, bo będą się bać bycia posadzonymi w przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - Strzały z ucha 11.04.23, 18:28 A poza tym nie robi się takich rzeczy kumplom Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: OT - Strzały z ucha 11.04.23, 18:37 > A poza tym nie robi się takich rzeczy kumplom No tak, to się wiąże jedno z drugim. Ja cię nie posadzę dzisiaj, ty mnie jutro i jest git. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - Strzały z ucha 11.04.23, 22:31 trypel napisał: > A poza tym nie robi się takich rzeczy kumplom > Zakładasz, że Zbynio Zero miał jakichś kolegów. Myślę, że możesz się mylić. www.polityka.pl/tygodnikpolityka/kraj/1739424,1,studenckie-sledztwo-zbigniewa-ziobry-ta-sprawa-obrosla-juz-legenda.read Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec_hoteli Re: OT - Strzały z ucha 11.04.23, 12:18 godfather zgadza się ze mną? jestem w szoku! :) Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: OT - Strzały z ucha 11.04.23, 12:38 No widzisz czasem mogę się z Tobą zgodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: OT - Strzały z ucha 14.04.23, 07:38 twitter.com/mloderazemki/status/1646181750081462274 Kuba a co powiesz na to?już chyba kiedyś to przerabialiśmy... Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - Strzały z ucha 14.04.23, 07:45 Ja dzisiaj na to trafiłem www.onet.pl/styl-zycia/onetkobieta/polska-wschodnia-ciagle-ostatnio-dostaje-po-tylku-na-kogo-w-wyborach-bedzie-glosowac/d157xpd,2b83378a I wiem że tam tak jest i wiem kto tam wygra. I kosciol, księża którzy "kaza" tak głosować itd nie mają z tym wiele wspólnego Po prostu ludzie widzą zmiany a cały pozytywny PR tych zmian spada na jednych. Bo cala reszta miała ten świat w dupie Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec_hoteli Re: OT - Strzały z ucha 14.04.23, 08:14 Ta reszta która miała ten wschodniej Polski świat w dupie dodatkowo hejtowala ludzi stamtąd którzy głosowali na tych którzy ich nie mieli w dupie. Jako głupich, ciemnogród itp. A dodatkowo światli, mądrzy i młodzi z zachodu Polski i duzych miast. Dodatkowo teksty „zmień prace, weź kredyt” itp. Tylko ze województwa lubelskie i podlaskie to zaledwie ok 3.3 mln ludzi z czego sporo mieszka w Lublinie i Białymstoku i cześć członków rodzin pracuje na co dzień w Warszawie albo za granicą. Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: OT - Strzały z ucha 14.04.23, 09:14 Już nie przesadzajcie bo rząd po-psl wpompował sporo kasy w programy dla Polski powiatowej na czym skorzystała też polska wschodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - Strzały z ucha 14.04.23, 09:46 only_the_godfather napisał: > Już nie przesadzajcie bo rząd po-psl wpompował sporo kasy w programy dla Polski > powiatowej na czym skorzystała też polska wschodnia. Ja mieszkam w gminie rządzonej przez PiS. I powiem tak - PiS dba o "swoich". Właśnie utwardzają u mnie ostatnie dwie gruntowe ulice w okolicy, budują też zupełnie nową (w szczerym polu, nawet jeszcze działek nie posprzedawano pod domy). Kasa jest na wszystko, a już w szczególności na kościół. 100% mieszkańców ma dostęp do kanalizacji sanitarnej, robią też pierwsze odcinki kanalizacji burzowej. Dostęp do Internetu światłowodowego ma jakieś 80%, do końca roku powinno być 90%. Potem będą dowcipy z "debili" na ścianie wschodniej, ale właściwie nie ma żadnych mechanizmów, które pomogłyby zapobiec takiemu rozdawnictwu PiS dla swojego elektoratu. Jak do mnie zagląda ktoś z Lublina, który wcześniej tu nie bywał, to jest zaskoczony, że "tak tu wszystko ładnie, czyściutkie, ulice równe, trawka koszona, chodniki proste i nowe, wszędzie drogi rowerowe - nie to co te dziury w Lublinie". Skąd mają na to kasę? Otóż ukradli samorządom, zagarniając do budżetu centralnego. Obniżka PIT? Super, ale PIT był jednym z głównych źródeł przychodu budżetów gmin. Zrekompensowano ją ponoć subwencjami, ale z centralnie rozdawanymi subwencjami jest tak, że Lublin dostał w tym roku na drogi (w przeliczeniu na mieszkańca) ponad 10 razy mniej niż moja gmina. I robi się śmiesznie i groźnie, bo malutki Zamość czy Chełm dostają nagle kilkukrotnie więcej, niż sporawy Lublin. No, ale Lublin głosował na PO. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - Strzały z ucha 14.04.23, 10:00 Plus mają dobry PR. Czyli nawet jak placi UE to komunikacja jest taka ze to pis załatwił i zrobił. Po prostu wcześniej nie pomyślał o tym żeby poza zrobieniem nagłośnić to i się chwalić Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: OT - Strzały z ucha 15.04.23, 00:44 Ja mieszkam w gminie rządzonej przez PiS Niesamowite . Odpowiedz Link Zgłoś
pekaes886 Re: OT - Strzały z ucha 14.04.23, 09:38 Pojechali z tą Polską wschodnią. Dla tych obszarów były specjalne programy unijne, a z petami na przystankach tak samo siedzą na prowincji zachodniopomorskiej czy dolnośląskiej. A północne Mazowsze to już w ogóle kraina jak w filmie Arizona. Jedyny fakt to odmienność mentalności pomiędzy byłym zaborem austriackim, a rosyjskim. Tu i tam mocna religijność, ale lubelskie, podlaskie to rosyjska bylejakość, natomiast małopolskie czy podkarpackie bardziej uporządkowane i w szwejkowskich klimatach. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec_hoteli Re: OT - Strzały z ucha 14.04.23, 10:39 pekaes886 napisał: > Jedyny fakt to odmienność mentalności pomiędzy byłym zaborem austriackim, a ros > yjskim. Tu i tam mocna religijność, ale lubelskie, podlaskie to rosyjska byleja > kość, natomiast małopolskie czy podkarpackie bardziej uporządkowane i w szwejko > wskich klimatach. A jakaż to masz wielka rocznicę mentalności między biednym województwem podkarpackim a biednym lubelskim. W województwie podkarpackim leży Podkarpacie w tym Bieszczady - dziura nad dziurami. W Lubelskiem przynajmniej sa sensowne drogi a jazda przez podkarpackie z północy na południe do granicy to jakaś porażka Aż zajechało piżmem stawrosa. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - Strzały z ucha 14.04.23, 09:36 only_the_godfather napisał: > twitter.com/mloderazemki/status/1646181750081462274 > Kuba a co powiesz na to?już chyba kiedyś to przerabialiśmy... Ja powiem tyle, że mamy młodzież która znacząco przecenia swoje kwalifikacje, a ktoś kto chce pracować, bez problemu znajdzie pracę nawet bez matury. Fakt - na start to będzie pomoc na budowie, "dokręć śrubkę" w fabryce, albo "dzień dobry dzwonię z firmy" w call centre, ale będzie. Trzeba mieć naprawdę "dwie lewe ręce", żeby w Polsce pracy nie mieć. Jeszcze na samej "skrajnej ścianie wschodniej" - czyli w pasie od Białej Podlaskiej po Przemyśl, gdzie bezrobocie rejestrowane jest nadal dwucyfrowe można wierzyć, że rzeczywista stopa bezrobocia wynosi jakieś 5-6% (gdy odejmiemy 3-4% tzw. "bezrobocia naturalnego" i 4-5% tych, którzy z racji zabiedzenia regionu robią na czarno, ale są zarejestrowani w PUP-ach po to, żeby im ktoś zdrowotne opłacał). Ale nawet u mnie, w Lublinie, gdzie ogłoszenia o pracę wiszą tygodniami bez odpowiedzi? No bez jaj! Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: OT - Strzały z ucha 14.04.23, 18:16 > Ja powiem tyle, że mamy młodzież która znacząco przecenia swoje kwalifikacje, a ktoś kto chce pracować, bez problemu znajdzie pracę nawet bez matury. Fakt - na start to będzie pomoc na budowie, "dokręć śrubkę" w fabryce, albo "dzień dobry dzwonię z firmy" w call centre, ale będzie. Trzeba mieć naprawdę "dwie lewe ręce", żeby w Polsce pracy nie mieć. Zgoda, ale tylko częściowa. Bo np. młody człowiek po studiach przyciśnięty do muru (bo chce/musi się usamodzielnić) ciągle zderza się z syndromem najniższej krajowej. Firmy zatrudniają na okres próbny (jak dobrze pójdzie, to na umowę o pracę) i wyciskają ile wlezie z pracownika. A potem się zobaczy. Przykre to, bo za najniższą krajową to wiadomo co można... W ogóle to dziwny kraj jest (znaczy ja się już niczemu nie dziwię) - w tzw. budżetówce pensje są takie, że człowiek przed emeryturą ze stażem typu 30 lat i wyższym wykształceniem zarabia niewiele więcej niż najniższa krajowa. Ja wiem, że nie idziesz do budżetówki, żeby spodziewać się kokosów, ale qrwa bez przesady. Taki np. urzędnik czy nauczyciel ma raczej więcej warte kwalifikacje/wykształcenie niż konserwator powierzchni płaskich? A może źle myślę... Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: OT - Strzały z ucha 14.04.23, 18:36 Młodzież nie taka głupia teraz ,starsi gorsi .I chwała im za to . Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: OT - Strzały z ucha 14.04.23, 20:19 Wiesz to zależy chyba. Sam pracuje w budżetówce (bo bezpieczny etat jest przydatny, szczególnie w branży gdzie dzięki budżetówce zdobywasz kontakty które potem wykorzystujesz w sektorze prywatnym) i widzę jak to wygląda. Często młodzi pracownicy zarabiają całkiem dobrze, za to ci z wieloletnim doświadczeniem gorzej. Jest to spowodowane np tym że mlodzi poza wyższym wykształceniem, jeżdżą na szkolenia, spotkania branżowe, poszerzają swoją wiedzę, natomiast starzy pracownicy często mają to gdzieś. Niewiem, może ja mam takie szczęście, że dość szybko awansowałem z podinspektora na zastępcę naczelnika, przechodząc po drodze staniwisko inspektora i specjalisty. Tak, są umnie w wydziale pracownicy którzy mają staż pracy ok 30 letni a mimo wszystko nie awansują. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec_hoteli Re: OT - Strzały z ucha 14.04.23, 20:35 Jestes vicenaczelnikiem urzędu skarbowego Godfather? Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: OT - Strzały z ucha 14.04.23, 20:55 Jakbyś dobrze czytał to co piszę, to byś wiedział, że zajmuje się transportem publicznym. Aż tak dobrze, żebym był zastępcą dyrektora jednostki to nie mam. Jestem tylko zastępcą naczelnika jednego z wydziałów stanowiących strukturę jednostki w której pracuje. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec_hoteli Re: OT - Strzały z ucha 14.04.23, 21:25 Dziękuję za objaśnienie. Aż tak się nie wczytywałem w twoje historie. Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: OT - Strzały z ucha 14.04.23, 22:30 only_the_godfather napisał: > Jakbyś dobrze czytał to co piszę, to byś wiedział, że zajmuje się transportem p > ublicznym. Bywalec Cię nie czyta, bo przynudzasz o jakimś transporcie. . Gdybyś pisał o dupach, spijalby słowa z Twych ust, niczym najcenniejszy nektar., Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec_hoteli Re: OT - Strzały z ucha 14.04.23, 23:03 Hukerski, nie rób projekcji swojej osoby na mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - Strzały z ucha 14.04.23, 23:09 bywalec_hoteli napisał: > Hukerski, nie rób projekcji swojej osoby na mnie. Uderz w stół ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: OT - Strzały z ucha 15.04.23, 02:50 qqbek napisał: > bywalec_hoteli napisał: > > > Hukerski, nie rób projekcji swojej osoby na mnie. > > Uderz w stół ;-) > > I już jesteś . Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - Strzały z ucha 14.04.23, 20:23 Z drugiej strony młodzi ludzie mają też skrzywiony obraz rynku pracy. Ledwo taki skończy studia, to już by chciał być kierownikiem budowy, projektantem, project managerem, partnerem w kancelarii czy choćby specjalistą. A prawda jest taka, że nasz system szkolnictwa wyższego przystaje do rzeczywistości jak pięść do nosa, produkując rocznie setkę tysięcy nikomu niepotrzebnych "specjalizdów", którym wydaje się, że "mgr" przed nazwiskiem coś znaczy. Nie znaczy nic. Jak ja kończyłem studia ponad 20 lat temu już wtedy "mgr" znaczyło niewiele (choć jeszcze nie było takiej liczby prywatnych uczelni, a jak zaczynałem studia to wszystkich miejsc było ponad dwukrotnie mniej niż kandydatów - licząc wszystkie kierunki, nawet matematykę, na którą wtedy brano "z łapanki" właściwie). Dziś nikt nie sprawdza kwalifikacji akademickich studentów. Studiują (i kończą studia!) osoby, które jeszcze 20-25 lat temu nawet na zaoczne studia by się nie dostały. Kilka raptem uczelni w Polsce (przykładowo UW, UJ, PW) trzyma poziom "trzeciej ligi światowej", mamy znośne uczelnie medyczne, jako-takie techniczne, a cała reszta uczelni uległa postępującej pauperyzacji. Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: OT - Strzały z ucha 14.04.23, 20:32 Jak to mawia mój kolega, studia to tak tak jakbyś robił prawo jazdy gdzie na kursie uczą cie co to jest droga, ale dopiero po zdanym egzaminie zaczynasz uczyć się jeździć. Tak to wygląda, na studiach jest tylko dużo teorii. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - Strzały z ucha 14.04.23, 21:21 only_the_godfather napisał: > Jak to mawia mój kolega, studia to tak tak jakbyś robił prawo jazdy gdzie na ku > rsie uczą cie co to jest droga, ale dopiero po zdanym egzaminie zaczynasz uczyć > się jeździć. Tak to wygląda, na studiach jest tylko dużo teorii. Nie wiem jak to wygląda na innych kierunkach, ale w moim fachu (tłumaczenia) byłem ostatnio pytany, czy przyjmę na praktyki zawodowe. Kandydatkę odrzuciłem z dwóch powodów: 1. chciała całość odbębnić "online" bez możliwości jakiejkolwiek weryfikacji jej postępów i pracy "na żywo", 2. po pytaniu o znajomość narzędzi CAT stwierdziła, że "coś tam na studiach mówili, ale niczego konkretnie się nie uczyli". Od przynajmniej dekady cała branża korzysta już z narzędzi CAT, ale te do programów polskich uczelni jeszcze nie dotarły (pomimo tego, że istnieją też darmowe, a komercyjne mają specjalne, tanie licencje dla studentów)... to tak, jak byś inżyniera dostał na praktyki studenckie, a ten by stwierdził, że nie zna narzędzi CAD, za to może bardzo ładnie wszystko na desce kreślarskiej ci rozrysować. Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: OT - Strzały z ucha 14.04.23, 21:26 Dużo zalezy też od o wykładowców. Za moich czasów część wykładowców była taka że trzeba się uczyć ustaw na egzamin na pamięć, za to inni pozwolili przynosić ustawy mówiąc, że mamy umieć znaleźć źródło prawa i z niego korzystać, a nie nauczyć się na pamięć ustawy, która jak będziemy kończyć studia już będzie nie aktualna. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - Strzały z ucha 14.04.23, 21:48 only_the_godfather napisał: > Dużo zalezy też od o wykładowców. Za moich czasów część wykładowców była taka ż > e trzeba się uczyć ustaw na egzamin na pamięć, za to inni pozwolili przynosić u > stawy mówiąc, że mamy umieć znaleźć źródło prawa i z niego korzystać, a nie nau > czyć się na pamięć ustawy, która jak będziemy kończyć studia już będzie nie akt > ualna. Mnie na prawie (nie ukończyłem) uczono zasad prawa, a nie wkuwania artykułów. Ale ja konstytucyjne zdawałem u Granata (później sędzia TK), karne u Skrętowicza (za Kwaśniewskiego członek komisji kodyfikacyjnej ds. zmian w kpk), rzymskie u Kuryłowicza (sędzia TS), finanse u Hanusza (sędzia NSA chyba od 2 dekad). Niektórych wykładowców ze skończonej socjologii pamiętam dopiero, jak sobie pamięć jakimiś pomocami odświeżę, tych "najcięższych" z prawa cały czas. Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: OT - Strzały z ucha 14.04.23, 20:45 > Ledwo taki skończy studia, to już by chciał być kierownikiem budowy, projektantem, project managerem, partnerem w kancelarii czy choćby specjalistą. No właśnie nie każdy tak ma (myślę, że większość tak nie ma, ale to chętnie powtarzany stereotyp). Wiem, bo mam dzieci, które dopiero co studia skończyły. Wiem, że każdy uważa, że jego dzieci są super duper wyjątkowe i sobie poradzą, ale życie weryfikuje. Pisałem o tej najniższej krajowej, bo to jak dla mnie jest patologia zatrudniania. Jak po studiach przechodzisz kilka etapów rekrutacji, to chyba ktoś uznał, że coś umiesz. I jak w końcowej rozmowie mówisz, że chcesz 3k netto i słyszysz, że to za dużo, to chyba jest coś nie halo. Nie mówię o firmach krzakach. A z "partnerem w kancelarii" to śmiech na sali. Córka kumpeli zapierdalała po prawie ukończonym z wyróżnieniem (ale nie z rodziny "prawniczej" niestety dla niej) w kancelarii przez cztery lata, odwalając całą robotę i czekając na aplikację, włącznie z tłumaczeniami na angielski, których szacowni właściciele nie ruszali, bo by się na tym zesrali. W końcu tym pierdolnęła i wyjechała za granicę. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - Strzały z ucha 14.04.23, 21:17 nousecomplaining napisał(a): > Jak po studiach przechodzisz kilka etapów rekrutacji, to > chyba ktoś uznał, że coś umiesz. I jak w końcowej rozmowie mówisz, że chcesz 3 > k netto i słyszysz, że to za dużo, to chyba jest coś nie halo. Nie mówię o firm > ach krzakach. Też racja, że to nie fair. Ja w pierwszej pracy wyciągałem 1,3-1,5 netto, ale to było ponad 20 lat temu, a wtedy to więcej było niż dziś 3 netto (minimalna była poniżej 800 brutto z tego co pamiętam). > A z "partnerem w kancelarii" to śmiech na sali. Córka kumpeli zapierdalała po p > rawie ukończonym z wyróżnieniem (ale nie z rodziny "prawniczej" niestety dla ni > ej) w kancelarii przez cztery lata, odwalając całą robotę i czekając na aplikac > ję, włącznie z tłumaczeniami na angielski, których szacowni właściciele nie rus > zali, bo by się na tym zesrali. W końcu tym pierdolnęła i wyjechała za granicę. Mogła po takim stażu tłumacza przysięgłego zrobić spokojnie. Choć pieniądze też żadne (przynajmniej na początku), to przynajmniej jakieś godziwe (i ciekawe) zajęcie. Co do aplikacji, to nie rozumiem - przecież teraz jest centralny egzamin, po zdaniu ORA czy OIRP musi przydzielić. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: OT - Strzały z ucha 15.04.23, 09:20 Albo chcesz płacić za wykształcenie, albo według zapotrzebowania rynku. Jeżeli ci konserwatorzy będą bardziej poszukiwani, zarobią więcej niż urzędnik. Czy szeregowy urzędnik na poczcie, w biurze paszportowym czy ZUS wykorzystuje w pracy wyższe umiejętności niż np stolarz? Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - Strzały z ucha 15.04.23, 09:55 kokosowy15 napisał(a): > Albo chcesz płacić za wykształcenie, albo według zapotrzebowania rynku. Jeżeli > ci konserwatorzy będą bardziej poszukiwani, zarobią więcej niż urzędnik. Czy sz > eregowy urzędnik na poczcie, w biurze paszportowym czy ZUS wykorzystuje w prac > y wyższe umiejętności niż np stolarz? Zgoda, z jednym wyjątkiem. Zasad rynkowych nie wolno stosować do szkolnictwa. Pensje nauczycieli winny być takie, jak przed wojną, by była pozytywna, a nie negatywna selekcja do tego zawodu. Teraz mamy jakąś zasraną patologię. Krawężnik w oddziale prewencji Policji, z chwilą zakończenia "szkółki" ma 4500 na rękę (bez dodatków). Nauczyciel dyplomowany (3. stopień awansu zawodowego) ma 4500... brutto (czyli mniej na rękę, niż dostaje dopiero uczący się na policjanta). Wyraźnie widać tym samym, do czego zmierza obecna władza... Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: OT - Strzały z ucha 15.04.23, 10:33 Fakt. W II RP większość nauczycieli (i pracowników administracji państwowej) zarabiało od 13 do 200 zł, czyli od posterunkowego do starszego przodownika. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - Strzały z ucha 16.04.23, 00:41 kokosowy15 napisał(a): > Fakt. W II RP większość nauczycieli (i pracowników administracji państwowej) za > rabiało od 13 do 200 zł, czyli od posterunkowego do starszego przodownika. Czyli nawet w zamordystycznym, pomajowym reżimie był szacunek dla pracy nauczyciela. 210 złotych zarabiał gros nauczycieli (jakieś 1,5 tyle, co robotnik wykwalifikowany). Ale profesorowie gimnazjalni (czyli ludzie z wykształceniem akademickim, a nierzadko doktoratami) mogli zarabiać i 700-1000 złotych. W obecnej Polsce żaden nauczyciel nie zarabia tyle, co generał, czy inspektor w policji. A w II RP i owszem. Odpowiedz Link Zgłoś