marekggg 20.10.23, 21:10 w brukseli kiedys pytal bywalec. no to jest na zdjeciu. Zrobione kolo 19 w piatek. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wislok1 Re: maly korek 20.10.23, 21:22 W Monachium jest tak samo, bardzo czesto.... Tak samo na obwodnicy Monachium autostradowej i wewnetrznej obwodnicy ( Ring ) w samym miescie.... Trudno cos z tym zrobic, bo jest zwyczajnie za duzo aut na aktualna siec autostrad i na miejska obwodnice ... Ta siec autostrad i miejskich obwodnic jest TEORETYCZNIE wypasiona, ale jak zbudowano, to aut bylo ZNACZNIE mniej i teraz musi sie korkowac w dni robocze po pracy, czesto takze rano... I to wszystko przy bardzo sprawnie dzialajacym metrze w Monachium.... ALe juz autobusy czy tramwaje tych korkow nie przeskocza. a nie da sie zbudowac metra na kazdej wiekszej ulicy Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: maly korek 21.10.23, 08:39 Koleżanka jak przeniosła się do Monachium to podkreślała ze tam w ogóle nie potrzeba samochodu. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: maly korek 21.10.23, 20:23 Czasami tak jest... Moja siostra mieszkala w Wiedniu i auta nie potrzebowala... Ale u niej stacja metra byla 100 metrow od mieszkania, a kilka przystankow metra dalej byla firma, gdzie pracowala.. Ale nie zawsze tak jest Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: maly korek 20.10.23, 22:02 Tak z ciekawości - ci z prawej (skrajnej prawej) to po chodniku, po "moskiewsku" jadą, czy to jakaś boczna uliczka? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: maly korek 20.10.23, 22:46 Tu chyba nie ma sciezek rowerowych wiec to normalny pas do jazdy - w czym problem? U nas kiedy masz zamiar skrecac w prawo i jak jest sciezka rowerowa to masz nie tylko prawo ale i obowiazek na nia wjechac i zblizyc sie max do chodnika na 200 fiutkow przed skrzyzowaniem (przejezdzanie rowerzystow nie jest zalecane) Rowerzysci maj obowiazek to respektowac bo oni nie sa Paniskami na drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: maly korek 21.10.23, 11:08 Dobrze, że tylko zbliżyć się do chodnika. Przecież piesi nie są paniskami na drodze, w odroznieniu od kierujących. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: maly korek 21.10.23, 00:53 to jest tylko boczna rownolegla jezdnia. z niej sa wjazdy do garazow, czy do postronnych ulic Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: maly korek 21.10.23, 22:03 Podoba mi się ta Bruksela. Ale za brukselkami to nigdy nie przepadałem. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: maly korek 21.10.23, 08:40 Eurokraci wracają na weekend do domu? Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: maly korek 21.10.23, 22:00 nie, zwykly piatek wieczor w brukseli. do tego jest pare remontow na innych trasach, wiec duzo ludzi sie pcha przez miasto. i ze kraj maly, miasto male a sporo ludzi ma sluzbowe samochody. na domostwo w belgi jest 1.06 samochodu. co ciekawe - w brukseli tylko 0.57 sam znam sporo ludzi, ktorzy nie posiadaja samochod, chociaz ich stac. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: maly korek 21.10.23, 22:06 marekggg napisał: > sam znam sporo ludzi, ktorzy nie posiadaja samochod, chociaz ich stac. Może po prostu nie są w stanie egzaminu na prawo jazdy zdać, bo nie mają do tego zdolności. Jak na przykład u na Kaczyński, którego też na pewno stać bo ma głowę do interesów. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: maly korek 22.10.23, 00:02 prawo jazdy maja. ale czesto jezeli jest im potrzebny samochod - wypozyczaja. ja mam w sumie samochod rowniez tylko na jakies wyjazdy poza miasto, lub na urlop. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: maly korek 22.10.23, 00:23 marekggg napisał: > nie, zwykly piatek wieczor w brukseli. do tego jest pare remontow na innych tra > sach, wiec duzo ludzi sie pcha przez miasto. > i ze kraj maly, miasto male a sporo ludzi ma sluzbowe samochody. na domostwo w > belgi jest 1.06 samochodu. co ciekawe - w brukseli tylko 0.57 > sam znam sporo ludzi, ktorzy nie posiadaja samochod, chociaz ich stac. Wszystko wina Tuska z czasów kiedy był w Brukseli ;) Odpowiedz Link Zgłoś
oixio Re: maly korek 21.10.23, 23:35 Stojąc w korku nie powinni używać świateł STOP-u! Światło czerwone powoduje wzrost ciśnienia i wzrost agresji:) Korkowanie miast to celowe działanie - wszak zero ruchu=zero wypadków. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: maly korek 22.10.23, 00:17 oixio napisał: > Stojąc w korku nie powinni używać świateł STOP-u! > Światło czerwone powoduje wzrost ciśnienia i wzrost agresji:) Powiedz mi szczerze - nie jeździłeś nigdy z automatyczną skrzynią biegów? Może mi poradź jakiś wyłącznik Stopów, bo nie wiem, jak inaczej mam sobie z tym poradzić 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: maly korek 22.10.23, 17:36 Ja wspomagam się ręcznym podczas zatrzymania i puszczam pedał hamulca. Ale ja nie mam automatu. W automatach to chyba na takich zatrzymaniach korkowych lub pod światłami to trzeba wciskać pedał hamulca i sam ręczny by nie wystarczył. Być może powinny te światła świecić gdy pojazd jest w ruchu i kierowca zmniejsza prędkość. Zupełnie zbędna jest informacja dla mnie, że w pojeździe który stoi przede mną kierowca naciska na hamulec. Ale z drugiej strony gdy gabaryty tego pojazdu zasłaniają mi widok w przód to przydatna bywa informacja, gdy światła stop gasną, sugerując, że zaraz będzie ruszał i tym samym mogą odrobinę wcześniej przygotować się. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: maly korek 22.10.23, 18:14 Zawsze mozesz przelaczyc na N i zaciagnc reczny - jak w manualu? Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: maly korek 22.10.23, 18:36 no - ja bym tego nie robil, bo ci jakis inny wjedzie w kufer, bo mu sie bedzie wydawac, ze wlasnie ruszasz. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: maly korek 22.10.23, 18:38 engine8t napisał: > Zawsze mozesz przelaczyc na N i zaciagnc reczny - jak w manualu? Czyli brandzlować dźwignią? Myślałem, że automat jest po to, żeby niczego nie dotykać i mieć łapki wolne od zbędnych czynności? Zresztą na "N" w części skrzyń nie ma dostatecznego chłodzenia i trzymanie "N" w długaśnym korku, zwłaszcza po zjeździe z dłuższej trasy, może skrzyni mocno zaszkodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: maly korek 23.10.23, 02:33 P (Park). This mode locks the movement of the vehicle in any direction. P is the only mode in which cars can be started, other than N (Neutral). The P mode is used when you have to stop and park the car for long time. i.e at your house, office, shopping center parking, etc. In most cars, you won't be able to pull out the car key from the ignition, unless you put the car in the P mode. A car should come to a complete stop before setting this transmission mode., to prevent damage to the gearbox. In many cars, the foot brake must be applied before taking the gear out of the P mode. N (Neutral): It is same as P (Park) mode, except that the movement of the vehicle is not restricted. You should use this mode if you are driving in a stop-and-go situation when you do not want to take the extra effort of continuously applying foot brakes when the car should not be moving. This mode can also be used if the car has to be towed. In N mode you can switch the car engine on and off. www.scientificera.com/engineering/engineering/automatic-gear-modes-in-auto-transmission-vehicles-cars Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: maly korek 23.10.23, 06:47 jak wrzuce P, to mi sie tak samo swieca wszystkie swiatla stopu, jakbym dal po heblach. z tym N to juz jakas perwersja - tak jak napisal qbek - nie po to kupujesz automat. ten moj spoko rusza i sie zatrzymuje w korku sam. ale napewno nie w trybie N. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: maly korek 24.10.23, 02:36 No ja tez nigdy nie wylaczam D tylko po to aby temu z tylu w oczy nie swieciec. N wlaczzam jedynie na myjni gddzie auto wjezdza na tasme i jest popychane a silnk pracuje. Malo tego, w BMW wlozylem zamiast normalnych zarowek LED ktore maja 2x jasniejsze swiatlka stopu... To oczywiscie dla mojego bezpieczzenstwa anie tych za mna co to musza sami o siebie dbac. Ja kupuje automat z kilku powodow - niektore marki i modele ida tylko z AT - wygoda w ruchu gdzi sa korki i wogole jezdzie. - zona nie jezdzi na "kija" Mialem z reczna dla siebie do jazdy zwykle swojej. a obecny to masz racje. auto sie zatrzymuje samo ale zanim to zrobi to Naciskam D, potem CC, (tempomat) potem Dystans, (jak dalke za czyjas D) potem ustawiam predkosc max, (jak nikogo nie ma przed soba zeby ato sobie za duzo nie pozwalalo) potem LKC (trzymanie sie na pasie) i sie relaksuje. Odpowiedz Link Zgłoś