Dodaj do ulubionych

Też tak macie?

10.12.23, 01:05
Stoi auto z karteczką i już chcecie kupić?
Właśnie do porzygu znudziłem się Zafirą i już się przykładam do kolejnego auta.
Chyba tylko E36 miałem więcej niż 3-5 lat. Resztą się po prostu nudzę i zaczynam szukać.
Przeglądałem już wszystko - od nowych T-Roc, po dobrze utrzymanych "weteranów szos" i chyba ledwie rok się skończy (z powodów podatkowych) wywalę "Zosię" za bramę. Choćby ze stratą.
Nudzą mnie auta szybko.
"Miesiąc miodowy" mam nadal z Micrą za to - pojechałem dziś całą rodziną "do miasta"... kurde, to spod świateł dystansuje wszystkich ospałych dziadków w wielokrotnie mocniejszych autach... nawet załadowane po dach. 50 koni, CVT co bardziej wyje niż jedzie... a mimo wszystko daje to radę i daje mnóstwo frajdy, którą zapomniałem gdzieś ponad 20 lat temu, jak zacząłem kupować auta wypełnione elektroniką (nawet E36 miało poduchy, napinacze pasów, ABS i kontrolę trakcji (dało się wyłączyć) - z tych wszystkich Micra ma tylko poduchę kierowcy).

Siedzę na Otoszroto i kombinuję.
Coś mniejszego niż "syndrom sztokholmski" - tj. ze 4,40 długości, chyba, że "staruch", tutaj dopuszczalne do 4,8 m (kwestia długości obecnego garażu). 80-90 za używkę, do 130 za nówkę. Wybór naprawdę średni.
Obserwuj wątek
    • engine8t Re: Też tak macie? 10.12.23, 04:26
      Jo tak ni mom to ci nie poradza. Jo swojom starom lubie.
    • waga173 Re: Też tak macie? 10.12.23, 04:27
      Kup czerwone. Pierwsze slysze od czasu kiedy wujek ksiadz kupowal z metra czarna krepe na sutanne, zeby ktos kupowal samochod na metry:) Zarty zartami, ale ja kiedys kupilem takie cudo prawie szesciomertowe, ze w garazu wisiala pileczka tenisowa zeby stanac jak dotknie przedniej szyby a jak nie to i centymetr dalej deska na podlodze zatrzymywala tak ze i z przodu i z tylu zostawal centymetr zapasu.
      • bywalec.hoteli Re: Też tak macie? 10.12.23, 22:29
        Jak z przodu i z tyłu zostawał 1 cm zapasu to jak wychodziłeś z auta? Miałeś drzwi do domu po lewej czy też musiałeś wychodzić na zewnątrz?
        • waga173 Re: Też tak macie? 11.12.23, 07:39
          bywalec.hoteli napisał:

> Jak z przodu i z tyłu zostawał 1 cm zapasu to jak wychodziłeś z auta? Miałeś dr
          > zwi do domu po lewej czy też musiałeś wychodzić na zewnątrz?
          >
          Jak juz zyje sto z czyms lat to jeszcze nie mialem i nie bede mial starego Fiata Multipla ani Messershmitta czy Isetty co sie wchodzi i wychodzi z przodu. O wychodzeniu z tylu to slyszala tylko moja kiszka.
          Kupiles ten klucz do swiec czy dalej szukasz zapytam niesmialo. Wychodzenie na zewnatrz czego a z czego o roznice znaczen tez bym poprosil.
          • bywalec.hoteli Re: Też tak macie? 11.12.23, 11:00
            waga masz słabą wyobraźnię.
            jak masz garaz gdzie auto zajmuje całą jego długość, to którędy dostaniesz się do domu?
            albo drzwi do domu masz po tej samej stronie co kierowca albo musisz wyjść przez bramę garażową na zewnątrz
            • waga173 Re: Też tak macie? 11.12.23, 11:21
              bywalec.hoteli napisał:

> waga masz słabą wyobraźnię.

Zimno, zimno...

> jak masz garaz gdzie auto zajmuje całą jego długość, to którędy dostaniesz się
              > do domu?
              > albo drzwi do domu masz po tej samej stronie co kierowca

Cieplo, cieplo, goraco!

Przy mojej wyobrazni to upijam sie zakaska.
              • bywalec.hoteli Re: Też tak macie? 11.12.23, 11:46
                i wszyscy pasażerowie wychodzili po lewej? :D
                • waga173 Re: Też tak macie? 11.12.23, 11:58
                  bywalec.hoteli napisał:

> i wszyscy pasażerowie wychodzili po lewej? :D
                  >
                  Nie, nie wszyscy. Tesciowa specjalnie zawczasu posadzilem po prawej i po roku nie mogac wyjsc dalej tam siedzi tylko jakby obwisnieta.
    • tbernard Re: Też tak macie? 10.12.23, 04:30
      Ja rozważam Hondę Jazz Crosstar hybrydę. Większość jazdy wykonuję w mieście a raz na jakiś czas w trasę też powinna dać radę bez nadmiernego szarpania się. W licytacji na gabaryty na zewnątrz może niepozorne ale można tym sporo przewieść.
      • qqbek Re: Też tak macie? 10.12.23, 23:20
        Dla mnie trochę jednak za małe.
        Zwłaszcza ten bagażnik.
    • only_the_godfather Re: Też tak macie? 10.12.23, 08:15
      Do 130 za nówkę to za duzego wyboru nie masz, raczej jakieś kompakty typu Megane, Focus, Tipo, pewnie jakaś Dacia się załapie. Niewiem jak cenowo wychodzą nowe crossovery ale to małe jest.
      • dodekanezowiec Re: Też tak macie? 10.12.23, 09:51
        130k daje jednak naprawdę duży wybór. 123k to 100 netto, zwykle można 50% vat odliczyć a jak komuś się chce prowadzić ewidencję to 100% VAT odliczy. Ale qqbek ma jdg więc parkuje pod domem to się przyczepia ze dojeżdża do pracy więc używa tez prywatnie. I może 50% odliczyć. Ale w reżimie "50%" to z kolei praktycznie każdy czynny podatnik VAT może odliczyć. Chyba że działalność zwolniona - obrót poniżej 200k na rok
        • dodekanezowiec Re: Też tak macie? 10.12.23, 09:54
          Jakieś 130k Tucson wersja piętro wyżej od podstawowej. Jakieś 115k captur z automatem 1.3 140. Ale co kto lubi. T-roc strasznie drogi jak na tak małe auto.
          • qqbek Re: Też tak macie? 10.12.23, 22:45
            dodekanezowiec napisał:

> Jakieś 130k Tucson wersja piętro wyżej od podstawowej. Jakieś 115k captur z aut
            > omatem 1.3 140. Ale co kto lubi. T-roc strasznie drogi jak na tak małe auto.

No właśnie dealer ma wypasioną wersję (1.5 benzyna, wszystko łącznie z grzaniem łapek o kierownicę i łopatkami zmiany biegów przy kierownicy w środku - czyli też asystent pasa, czujnik martwego pola, duża nawigacja, szklany kokpit, kamerki, z tego co pamiętam to grzany i tylny rząd) za 125 po rabacie na rocznik 2023.
            Jak się porówna z cenami katalogowymi, to naprawdę tanio.

Z drugiej strony ten MG 4 kwalifikuje się do dopłaty z "mojego elektryka", więc w 130 mieści się wersja na wypasie i z większą "bateryjką", a do tego za cenę Dacii Spring dostajesz normalnej wielkości auto, które do tego w EuroNCAP zdobyło 2x tyle gwiazdek co ta Dacia.

Więc może się skuszę i stanę się pierwszym forumowym właścicielem chińsko-brytyjskiego elektryka?
            Musiałbym się tym wpierw przejechać.
            Na papierze wygląda za pięknie, żeby to mogło być prawdziwe.
    • bolo2002 Re: Też tak macie? 10.12.23, 10:00
      Wybór jest bardzo duży - a nie sredni. przeglądam kilka portali z samochodami uzywanymi-co mają papiery na rozum i widzę, co jest grane. Moja Cerata wkroczyła w 18-ty roczek i za nic nie chce sie zepsuc. Więc zostawiam ja- niech tak do 20-tki dociagnie. Mechanik powiedział jasno-nie sprzedawał tego wózka, bo lepszych nie ma/ w tej klasie oczywiscie/. Więc rozglądam sie za kolejnym-tylko dieslem i tylko koreańskim i tylko produkowanym w Korei a nie w Europie. Do 45 tys zł max masz 5-latka w bardzo dobrym stanie, z ogromnym bagaznikiem i zdrową blachą. A za 35 tys zł to 6-7 latek też do znalezienia. I ... dmuchasz kolejne 10-12 lat bez problemów. mój mechanik jasno powiedział. że takich marek jak Opel, Fiat, Citroen, Renault i Vw sie nie kupuje. koniec i kropka i ja mu wierzę-bo naprawia je na okrągło. A Dacia -to raczej na obrazku. I to by było na tyle-co i na przedzie.
      • dodekanezowiec Re: Też tak macie? 10.12.23, 10:14
        Bolo - miałem/mam Koreanczyki i z Czech/Słowacji i z Korei, nie widzę dużej różnicy.
        • bolo2002 Re: Też tak macie? 11.12.23, 08:33
          Prawie masz rację-tylko, ze w modelach produkowanych w czechach czy na Słowacji zagosciła tzw. globalizacja i masz dużo podzespołów znacznie gorszej jakosci niz koreańskie. Bo produkowane w tzw, 3-cim swiecie-sprawdziłem to. Ale generalnie co Hyundai i Kia to nie Europa ze swoimi szrotami.pozdrawiam
    • nousecomplaining Re: Też tak macie? 10.12.23, 10:46
      Nową Cytrynę C5 Aircross z dobrym wyposażeniem wyhaczysz za niecałe 130 k (benzyna albo diesel).
      • qqbek Re: Też tak macie? 10.12.23, 11:04
        Trochę mi on C-HR przypomina - dużo samochodu, mało miejsca (choć tutaj akurat tanio, w C-HR dodatkowo drogo).
        • nousecomplaining Re: Też tak macie? 10.12.23, 11:35
          > dużo samochodu, mało miejsca
          Kumpel tym jeździ i nie narzeka na brak miejsca, a jest wysoki (jego żona też). No ale ja w tym nie siedziałem. C-HR jak dla mnie ma wygląd totalnie przekombinowany, ale wiem, że się podoba i dobrze sprzedaje, kwestia gustu. I droga w cholerę, fakt. C5 jak dla mnie znacznie ładniejszy i "normalniejszy".
          • qqbek Re: Też tak macie? 10.12.23, 21:58
            Ja C-HR do tego jeździłem.
            Dla masochistów samochód.
            Nie dość, że przekombinowany, to z fatalną widocznością.
      • dodekanezowiec Re: Też tak macie? 10.12.23, 12:37
        nousecomplaining napisał(a):

> Nową Cytrynę C5 Aircross z dobrym wyposażeniem wyhaczysz za niecałe 130 k (benz
        > yna albo diesel).

130k raczej benzyna, że słynnym Puretech. To już nie chodzi nawet o Puretech ale 3 cylindry 130 koni do tak dużego auta..
        • dodekanezowiec Re: Też tak macie? 10.12.23, 12:38
          Ale C5 Aircross bardzo praktyczny. Dużo miejsca i bardzo wygodny. Teraz chyba niemiłosiernie zdrożał ale citroen ma promocje i rabaty
          • dodekanezowiec Re: Też tak macie? 10.12.23, 12:39
            Jeśli komuś nie przeszkadza nastepca Ceraty to alternatywa dla nastepcy Garbusa czyli t roca - jest Xceed. Cena, wygląd, wyposażenie, moc silnika, mala awaryjność.
            • dodekanezowiec Re: Też tak macie? 10.12.23, 12:44
              Trochę się tego t roca uczepiłem, fajne auto ale za taką cenę to już nie wiem czy nie lepiej celować w podstawowe wyposażenie Cupry Formentor.
        • nousecomplaining Re: Też tak macie? 10.12.23, 12:50
          > 130k raczej benzyna
          Diesla też się da:
          www.otomoto.pl/osobowe/oferta/citroen-c5-aircross-c5-aircross-c-series-1-5-bluehdi-130-km-automat-ID6FYGTq.html
          • dodekanezowiec Re: Też tak macie? 10.12.23, 13:08
            No to to jest mega sprawa. Cena jak za sportage czy tucson w benzynce manual.
            • nousecomplaining Re: Też tak macie? 10.12.23, 15:29
              > Cena jak za sportage czy tucson w benzynce manual.
              No właśnie. Te aircrossy C5 zdecydowanie nie mają wzięcia takiego jak sportage czy tuscon, nie wiem w sumie czemu. Może mało ludzi w ogóle kojarzy, że takie auto jest. Fakt, że w mediach różnych Kia i Hyundai rozreklamowane są bardzo. Gdybym miał wybierać z tej trójki, kupiłbym Citroena.
              • dodekanezowiec Re: Też tak macie? 10.12.23, 16:11

> > Cena jak za sportage czy tucson w benzynce manual.
                > No właśnie. Te aircrossy C5 zdecydowanie nie mają wzięcia takiego jak sportage
                > czy tuscon, nie wiem w sumie czemu. Może mało ludzi w ogóle kojarzy, że takie a
                > uto jest. Fakt, że w mediach różnych Kia i Hyundai rozreklamowane są bardzo. Gd
                > ybym miał wybierać z tej trójki, kupiłbym Citroena.

I tu każdy wybór jest nieco problematyczny w kwestii silnika. Chyba najgorzej z puretech benz. 1.2. Maly silnik do dużego auta i z tym paskiem w oleju problem największy. Blue hdi - tu też trzeba uważać. Diesel francuski bywa bardzo udany ale czasem tez może generować koszty. W sportage i tucson 1.6 150 narzekają na gpf ze się często zapycha.
                • nousecomplaining Re: Też tak macie? 10.12.23, 18:15
                  > Chyba najgorzej z puretech benz. 1.2. Maly silnik do dużego auta
                  Też miałem takie podejście, że te "małe" silniki jakoś nie "pasują" do sporych aut, ale trochę to jest uprzedzenie chyba. Zależy, jak ten mały pracuje, trzeba pojeździć, popróbować. Sam jeżdżę renówką z 1.3 Tce 140 KM i nie narzekam, zbiera się wystarczająco dobrze jak dla mnie, silnik sprawdzony też w Mercedesie.
                  > Diesel francuski bywa bardzo udany ale czasem tez może generować koszty.
                  No ale sorry, każdy koncern może wyprodukować coś "bardzo udanego", albo badziewie. A jak kupujesz nowe auto, to masz te przynajmniej 5 lat gwarancji (wiem, czasem trzeba do tych pięciu lat coś dopłacić, ale to niewiele kosztuje względem ceny zakupu) i święty spokój przez ten czas.
                  • dodekanezowiec Re: Też tak macie? 10.12.23, 21:12
                    1. Puretech ma ten problem z paskiem w oleju.
                    2. Diesel - trza dbać bardziej, w tym sensie.
                    3. Turbobenzyna - hyundai kia - taki sam problem poniekąd jak w dieslu w sensie gpf jak dpf.
                    Ja mam bardzo dobre zdanie o silnikach 3cylindrowych z którymi miałem do czynienia ale do c5 aircross, 3008 czy crosslanda?
                    No widzisz - sam jeździsz 4-cylindrowym.
                    Generalnie jednak ten zapodany link - ok. Popieram.
                    • nousecomplaining Re: Też tak macie? 11.12.23, 16:30
                      > ale do c5 aircross, 3008 czy crosslanda?
                      Ej, crossland raczej z tego zestawienia odpada, to niższa półka (znaczy dużo mniejsze auto).
                      Fakt, 3-cylindrowe silniki w sporych autach jakoś do mnie nie przemawiają, ale faktem jest też, że nie jeździłem takowymi.
                      > No widzisz - sam jeździsz 4-cylindrowym.
                      Tak, i jak pisałem, chwalę sobie. Tyle że jeszcze nie tak dawno też to było dla mnie podejrzane i ryzykowne, bo turbina etc. Wcześniej jeździłem benzyniakami typu 1,6 albo 2,0 i myślałem, że tek ma być przy średniej wielkości aucie. Cóż, Dylan już dawno śpiewał, że "The Times They Are A-Changin" : )
                      • dodekanezowiec Re: Też tak macie? 11.12.23, 16:55

> > ale do c5 aircross, 3008 czy crosslanda?
                        > Ej, crossland raczej z tego zestawienia odpada, to niższa półka (znaczy dużo mn
                        > iejsze auto).

Oczywiście grandland :)
                        • qqbek Re: Też tak macie? 11.12.23, 20:09
                          dodekanezowiec napisał:

> Oczywiście grandland :)

W domu powieszonego nie mówi się o sznurku.
                          W skrócie - żadnych Opli.
                          • waga173 Re: Też tak macie? 11.12.23, 20:39
                            qqbek napisał:

> W skrócie - żadnych Opli.

Opel Rekord 1900 to byl kiedys samochod moich marzen, skonczylo sie na Mancie ktora pamietam do dzis, ladna byla yebana.
                          • dodekanezowiec Re: Też tak macie? 11.12.23, 21:20
                            qqbek napisał:

> dodekanezowiec napisał:
                            >
                            > > Oczywiście grandland :)
                            >
                            > W domu powieszonego nie mówi się o sznurku.
                            > W skrócie - żadnych Opli.
                            >
                            >
                            Właśnie odradzałem Puretech. Choc jest też diesel ale pewnie drożej niż c5 aircross.
                            Na marginesie to opel w drużynie puga i cytryny teraz czyli PSA.
                    • dodekanezowiec Re: Też tak macie? 12.12.23, 16:45
                      dodekanezowiec napisał:

> 1. Puretech ma ten problem z paskiem w oleju.
                      > 2. Diesel - trza dbać bardziej, w tym sensie.
                      > 3. Turbobenzyna - hyundai kia - taki sam problem poniekąd jak w dieslu w sensie
                      > gpf jak dpf.
                      We wszystkich tych 3 silnikach - prawie ze o mało co - najlepiej w ogóle nie jeździć po mieście:)
    • galtomone Re: Też tak macie? 10.12.23, 14:31
      "Mamy", tzn ja mam. Sercem już dawno bym się pozbył lexa, ale rozum mówił nie + długo nie bardzo było sensownego powodu.
      Druga połówka nie lubi takich zmian, bo każde nasze auto lubi i rozstaje się niechętnie... co też jakoś jest argumentem dla mnie (bo po co mi wojna w domu).

Gorzej, że niby ogłoszeń w pizdu, ale jak się szuka konkretnej marki/modelu/wyposażenia, to przestaje być różowo.
      • only_the_godfather Re: Też tak macie? 10.12.23, 21:02
        Ja mam ten problem nawet nie szukam konkretnego modelu bo aktualnie pod uwagę biorę kilka marek i modeli z różnych segmentów,ale jak zaczyna się robić od ogółu do szczegółu to okazuje się że aut jest mało.
        • galtomone Re: Też tak macie? 11.12.23, 07:22
          Nooo... Wychodzisz na otoszroto, widzisz ponad 200 tyś ogłoszeń i po włączeniu filtra dochodzisz do 14 ofert , z których żadna nie jest tym co chcesz 🤣
          • only_the_godfather Re: Też tak macie? 11.12.23, 07:36
            Ale to nie tylko na otoszroto tak jest. Przeglądam też strony z ogłoszeniami za granicą głównie Szwecja, bo mam akurat znajomego który ściąga auta z tamtego rynku i sytuacja jest podobna. Ogłoszeń niby dużo a jak zaczniesz filtrować to okazuje się że aut jest mało albo wcale.
      • tbernard Re: Też tak macie? 11.12.23, 03:11
        galtomone napisał:

> Gorzej, że niby ogłoszeń w pizdu, ale jak się szuka konkretnej marki/modelu/wyposażenia, to przestaje być różowo.

To prawda, że aut w kolorze różowym nie widuje się za wiele :)
    • duze_a_male_d_duze_m Re: Też tak macie? 10.12.23, 14:34
      Kup Alfę 159. Piękna motoryzacja, wspaniałe rodzina właścicieli. Byle na chodzie
      • qqbek Re: Też tak macie? 10.12.23, 21:11
        duze_a_male_d_duze_m napisał:

> Kup Alfę 159. Piękna motoryzacja, wspaniałe rodzina właścicieli. Byle na chodzi
        > e
        >

Sąsiad w poprzednim miejscu zamieszkania miał z silnikiem 3.2 (ten od GM niestety, bo wcześniej miał 156 z Busso) i to była jego ostatnia Alfa, tak więc bym się mocno wpierw zastanowił.
        • duze_a_male_d_duze_m Re: Też tak macie? 10.12.23, 22:33
          A jeszcze w większości silników E10 nie można lać. Ale to jednak jedna z ostatnich możliwości obcowania z prawdziwą włoską motoryzacją. Wad kupa jednak.
    • kreinto Re: Też tak macie? 10.12.23, 14:35
      qqbek napisał:

> 80-90 z
      > a używkę, do 130 za nówkę. Wybór naprawdę średni.
      MG HS chyba się łapie? Kawał niebylejakiego auta.
      • qqbek Re: Też tak macie? 10.12.23, 14:58
        kreinto napisał:

> MG HS chyba się łapie? Kawał niebylejakiego auta.

Łapie się nawet w topowej wersji z automatem, nawet jakieś dodatki dałoby się dobrać.
        Ale ciekawszy, z mojego punktu widzenia, (i trochę mniejszy) jest MG4 tej samej marki.

Cena jak za Dacię Spring, a w zamian normalny kompakt z dużą bateryjką, a nie jakiś 45-konny wypierd.
    • wislok1 Re: Też tak macie? 10.12.23, 21:09
      Kwestia gustu...

Ja KONIECZNIE musialem zmienic na inne auro Astre z Gliwic, jak mi sie zepsula na gwarancji w DE ....

Ladne auto, ale totalna fuszerka z Gliwic

Zmienilem na Toyote Auris...
      Jezdzilbym do dzisiaj, ale totalnie rozkojarzona kobitka ja rozwalila na skrzyzowaniu w DE

Zmienilem na Megane

Jak cos jest dobre, to nie zmieniam
    • hukers Re: Też tak macie? 11.12.23, 12:06
      Bier lekko przechodzone A4 w "benie".
      • nousecomplaining Re: Też tak macie? 11.12.23, 16:08
        > Bier lekko przechodzone A4 w "benie".
        Eee tam, w tym budżecie to niech biere od razu A8 w tedeiku i na alumach i bez depeefa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka