Dodaj do ulubionych

Tiguan Allspace

27.06.24, 20:35
Pytanie do użytkowników tego wozidełka. Jak się jeździ, jak pojemność, przestronność, pakowność?
Obserwuj wątek
    • engine8t Re: Tiguan Allspace 27.06.24, 23:38
      Ignoruja cie wiec ja ci odpowiem

Jak się jeździ, - OK

jak pojemność, - OK

przestronność, - OK

pakowność? - OK

Mam nadzieje ze pomoglem?
      • hrasier_2 Re: Tiguan Allspace 28.06.24, 09:07
        engine8t napisał:

> Ignoruja cie wiec ja ci odpowiem
        >
        > Jak się jeździ, - OK
        >
        > jak pojemność, - OK
        >
        > przestronność, - OK
        >
        > pakowność? - OK
        >
        >
        > Mam nadzieje ze pomoglem?
        Jak nikt nie jeździł takim autem to jak się ma wypowiadać. Czy ignorują ???
    • tbernard Re: Tiguan Allspace 28.06.24, 07:47
      Tiguan Allspace
    • trypel Re: Tiguan Allspace 28.06.24, 09:55
      Bywalec. All space różni się od zwykłego TYLKO pojemnoscia bagażnika i paroma cm więcej z tyłu. Nic więcej. Poza tym to dokładnie ten sam samochód. I 99% kierowców nie zauważy różnicy ani w prowadzeniu ani w osiągach.
      Dokladnie to samo.
      • bywalec.hoteli Re: Tiguan Allspace 28.06.24, 12:12
        Trypel. Potrzebuję tego, żeby dzieciarnia z tyłu sztuk 3 miała bardziej wygodnie niż w kompakcie kombi. Tiguan Allspace kosztuje 160-200k w dolnych wersjach.
        • trypel Re: Tiguan Allspace 28.06.24, 12:48
          Na szerokość jest to tiguan. Tyle. Ale ma przepastny bagaznik.
          Jeździ się tak samo dobrze.
          Możesz zawsze poczekać na tayrona.
          Może będzie szerszy.
          • bywalec.hoteli Re: Tiguan Allspace 28.06.24, 13:29
            Nie wiem czy będzie mnie stać na Tayrona
            • vogon.jeltz Re: Tiguan Allspace 28.06.24, 13:30
              A sprawdziłeś tego Caddy?
              • bywalec.hoteli Re: Tiguan Allspace 28.06.24, 15:31
                O, dobrze, że wspominasz Caddy, Vogon!
                Sprawdziłem już Tiguana Allspace'a i raczej odpada. Za ciasny dla 5 osobowej rodziny a trzeci rząd siedzeń w bagażniku to jakiś żart.

Myślę o Caddy lub Caddy Maxi.
                • vogon.jeltz Re: Tiguan Allspace 28.06.24, 15:48
                  Widzę, że pojawiło się też dużo ofert Toyoty Proace City Verso po małym liftingu. Wiem, że to tak naprawdę Stellantis, ale ma gwarancję Toyoty (nawet do 15 lat) i trzy oddzielne siedzenia w drugim rzędzie, co dla ciebie może być zaletą.
                  • bywalec.hoteli Re: Tiguan Allspace 28.06.24, 16:04
                    Vogon a przypomnij mi, Ty masz piątkę w maxi budzie czy w zwykłej?
                    • vogon.jeltz Re: Tiguan Allspace 28.06.24, 16:16
                      Maxi
                      • bywalec.hoteli Re: Tiguan Allspace 28.06.24, 17:36
                        Brawo! Jak się sprawuje trzeci rząd siedzeń?

A Zofia Twoja twoja nie narzeka że maxi za długi?
                        • vogon.jeltz Re: Tiguan Allspace 28.06.24, 17:54
                          > Brawo! Jak się sprawuje trzeci rząd siedzeń?

Trzeci rząd wyjęty, śpi w garażu, bo w bagażniku jeżdżą klatki z psami. Aktualnie jestem na etapie projektowania i tworzenia takich klatek, żeby można było ich używać także z trzecim rzędem foteli albo w wersji sześciomiejscowej.

> A Zofia Twoja twoja nie narzeka że maxi za długi?

Nie narzeka. Samochód nie jest w sumie taki duży, 4,8 metra, a wcześniej jeździła Qashqaiem+2 więc różnica nie jest taka znowu wielka - jak przesiadka z kompakta do klasy średniej. Tylko czasem jak ma pojechać gdzieś do centrum któregoś z miasteczek, gdzie wiadomo, że jest ciasno i mało miejsca do parkowania, to jej mówię, żeby wzięła moją Toyotę.
                          • bywalec.hoteli Re: Tiguan Allspace 28.06.24, 18:30
                            Brzmi zachęcająco. A dzieci macie?
                            • vogon.jeltz Re: Tiguan Allspace 29.06.24, 08:11
                              Mamy dwójkę. Jedna jeszcze jeździ na foteliku (lub poddupniku - ostatni etap), druga gabarytowo dorosła. Ostatnio jechaliśmy wszyscy plus teściowa czyli cały drugi rząd zajęty z jednym fotelikiem i było spoko.
                              • bywalec.hoteli Re: Tiguan Allspace 29.06.24, 15:13
                                Dzięki Vogon. A Ty masz zdaje się DSG? Jak się to sprawuje?
                                • bywalec.hoteli Re: Tiguan Allspace 01.07.24, 18:00
                                  no i czy starczają Ci Vogon te 122 konie? U nas benzyna jest tylko jedna do dyspozycji i jest to 114 koni
                                  • pffpffpff Re: Tiguan Allspace 01.07.24, 19:21
                                    Mi by zdecydowanie brakowało mocy.

• bywalec.hoteli Re: Tiguan Allspace 01.07.24, 22:32
                                      To już musisz wysłać męża do odpowiedniego lekarza, jeśli mocy brakuje.
                                      Pytanie było do Vogona.
                                      • pffpffpff Re: Tiguan Allspace 02.07.24, 06:54
                                        Myślę, że każdemu by brakowało. 114 km to tyle co nic i to nie jest podszyte złośliwością.
                                      • pffpffpff Re: Tiguan Allspace 02.07.24, 07:02
                                        Sprawdziłam elastyczność silnika. 60-100 km/h przyspiesza w 10 sekund. Niewyobrażalne dla mnie przy wyprzedzaniu chociażby.
                                  • vogon.jeltz Re: Tiguan Allspace 02.07.24, 14:02
                                    122 KM spoko, wiadomo, że to nie jest wyścigówka. Tym bardziej, że moment obrotowy taki sam jak w Nissanie, który miał 150 KM i dostępny od takich samych obrotów. Nie rozumiem tej chorej fascynacji koniami mechanicznymi, przecież maksymalna moc i tak osiągalna jest gdzieś pod koniec użytecznego zakresu obrotów. Poza tym jest to dokładnie ten sam silnik co w Golfie i Passacie, gdzie ma 150 a nawet 190 koni i można bez problemów tę moc mu podnieść. Ja nawet wolę, że jest osłabiony - mniejsze wyżyłowanie to potencjalnie dłuższa żywotność.

Z wyprzedzaniem problemów nie mam. Skrzynia DSG też daje radę. Powiem więcej, jestem nią bardzo pozytywnie zaskoczony.

Nie wiem jak ze 114-konną benzyną, ale podejrzewam, że podobnie. Ona też jest raczej nastawiona na oszczędność niż na osiągi (system dezaktywacji cylindrów przy niskim obciążeniu).
                                    • bywalec.hoteli Re: Tiguan Allspace 02.07.24, 14:24
                                      Dzięki za wskazówki Vogon. No właśnie u mnie by była taka benzynka 114 konna, to nawet mniej niż to 122 co teraz mam w mniejszym golfie kombi
                                      • vogon.jeltz Re: Tiguan Allspace 03.07.24, 16:26
                                        > Dzięki za wskazówki Vogon. No właśnie u mnie by była taka benzynka 114 konna,
                                        > to nawet mniej niż to 122 co teraz mam w mniejszym golfie kombi

Się tym nie pościgasz, ale rodzinę pięcioosobową ze wszystkim czego zapragną albo siedem osób z niewielką ilością bagażu spokojnie i bez szaleństw przewieziesz z A do B.
                                        • vogon.jeltz Re: Tiguan Allspace 03.07.24, 16:29
                                          Pamiętaj, że te wszystkie Kangoo, Doblo, pierwsze Caddy itd. protoplaści segmentu miały w pierwszych wersjach po ok. 75 KM, a wszelkiej maści fachowcy targali tym w wersjach "blaszak" całe masy rozmaitego sprzętu.
                                          • bywalec.hoteli Re: Tiguan Allspace 03.07.24, 17:08
                                            Ale miały też wersje 2.0 a potem 1.0 TDI gdzie tych koni było 140.
                                            Natomiast słyszałem że ten silniczek 1.5 TSI 114 KM bardzo łatwo zachipować do 150 KM :)
                                            • vogon.jeltz Re: Tiguan Allspace 03.07.24, 21:28
                                              > Natomiast słyszałem że ten silniczek 1.5 TSI
                                              >114 KM bardzo łatwo zachipować do 150 KM

Nie interesowałem się tym zbytnio w przypadku silnika benzynowego (w ogóle tak tylko bardzo pobieżnie sprawdziłem, że się da), ale zakładam, że jak najbardziej jest to możliwe. To przecież też jest dokladnoe ten sam silnik, który montowany jest w "cywilnych" osobówkach typu Golf z mocą rzędu 150 KM. Ja w ogóle jestem z tych, którzy uważają, że w normalnym samochodzie 150 koni to max co jest człowiekowi potrzebne, więc 114 czy 122 KM mieści się w kategorii "zupełnie wystarczające".
                                              • bywalec.hoteli Re: Tiguan Allspace 04.07.24, 08:56
                                                Aha, możliwe, trzeba to sprawdzić :)
                                                • trypel Re: Tiguan Allspace 04.07.24, 09:08
                                                  Każdy uturbiony silnik można podkręcić.
                                                  Z reguły z korzyścią dla zużycia paliwa i komfortu jazdy.
                                                  • bywalec.hoteli Re: Tiguan Allspace 09.07.24, 10:33
                                                    Thx
    • hukers Re: Tiguan Allspace 03.07.24, 14:26
      Bywalec, zareklamowałem Cię na Ebabie, kasa tak jak zwykle na konto.
      Czuwaj.
      • bywalec.hoteli Re: Tiguan Allspace 03.07.24, 14:39
        Gdzie w jakim wątku Hukerski wierny druhu?
        • hukers Re: Tiguan Allspace 03.07.24, 14:53
          bywalec.hoteli napisał:

> Gdzie w jakim wątku Hukerski wierny druhu?

Zareklamowałem Cię wierny druhu Bywalcze w wątku "Kogo chciałyście zobaczyć na żywo, czy tam li
          ve"

Czuwaj.

PIniędze na konto to co zwykle....
          .
          • bywalec.hoteli Re: Tiguan Allspace 03.07.24, 15:25
            Wierny druhu Hu(j)kersie! Dziękuję. Kaska na to same konto co za ostatnio. Inna sprawa, że ebaby i tak skrytykują. Ebabie (poza może Fornittą) nie dogodzisz...
            • hukers Re: Tiguan Allspace 03.07.24, 15:47
              bywalec.hoteli napisał:

> Wierny druhu Hu(j)kersie! Dziękuję. Kaska na to same konto co za ostatnio. Inna
              > sprawa, że ebaby i tak skrytykują. Ebabie (poza może Fornittą) nie dogodzisz..
              > .
              E tam, wystarczy, że znajdziesz punkt wychwytu...
              • bywalec.hoteli Re: Tiguan Allspace 03.07.24, 16:12
                Punkt wychwytu to znajdują pewne lekarstwa działające na mózg?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka