Dodaj do ulubionych

OT/ Jaka lodówka?

21.11.24, 17:15
Noszę się z zamiarem wymiany lodówki, bo w tej czasem świeci się światło pomimo zamknięcia, chyba uszczelki już nie spełniają swojej funkcji. Podobają mi się te większe, mam miejsce w kuchni. Niemniej zastanawiam się, czy nie jest za duża i czy nie pożera za dużo energii elektrycznej. Jakie macie lodówki? Warto taka duża kupić?
Obserwuj wątek
    • waga173 Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 17:28
      Biale sa dobre.
      • xstefciax Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 17:34
        Taka mam teraz.
      • engine8t Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 17:47
        waga173 napisał:

> Biale sa dobre.

No co ty. to przeszlosc, teraz to SS jest cool
      • hukers Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 17:50
        Tylko srebrna.
      • trypel Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 18:09
        waga173 napisał:

> Biale sa dobre.

Rasista!!!!!
        BLM!!!!
        • engine8t Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 18:49
          trypel napisał:

> waga173 napisał:
          >
          > > Biale sa dobre.
          >
          > Rasista!!!!!
          > BLM!!!!
          >
          >

Czyli SS juz jest OK a BLM jest teraz be ?
          • bywalec.hoteli Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 20:44
            Dlatego najlepiej kupić tęczową
      • waga173 Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 23:23
        Przeczytalem tylko tytul watku i odpowiedzialem ze biale lodowki sa dobre. Teraz dodam ze absolutnie najlepsze sa lodowki bezzebne.
    • engine8t Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 17:48
      To sie w motoryzacji nie nazywa lodowka ale klimatyzacja..
    • jeepster Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 17:50
      Jak lodówka to tylko SubZero z dwoma kompresorami. Aczkolwiek nie wiem czy są one dostępne w Europie.
      • xstefciax Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 17:56
        Dziękuję
      • hrasier_2 Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 18:07
        jeepster napisał(a):

> Jak lodówka to tylko SubZero z dwoma kompresorami. Aczkolwiek nie wiem czy są o
        > ne dostępne w Europie.
        Są w Polsce dostępne. Ale nie jest to lodówka budżetowa.
        • xstefciax Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 18:13
          Budżet 5-10 więcej nie dam.
          • hrasier_2 Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 18:28
            xstefciax napisała:

> Budżet 5-10 więcej nie dam.
            To ta nie dla Ciebie.
            • xstefciax Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 18:46
              Pewnie tak
          • jackk3 Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 19:17
            xstefciax napisała:

> Budżet 5-10 więcej nie dam.
            Na drzwi od Sub-Zero wystarczy...
            • xstefciax Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 19:18
              Aha
            • engine8t Re: OT/ Jaka lodówka? 22.11.24, 00:08
              jackk3 napisał:

> xstefciax napisała:
              >
              > > Budżet 5-10 więcej nie dam.
              > Na drzwi od Sub-Zero wystarczy...

Pytanie czy Sub-Zero jest warte aby za to placic 3x tyle ile reszta kosztuje?
              • jeepster Re: OT/ Jaka lodówka? 22.11.24, 00:16
                To samo jak ze wszystkimi innymi rzeczami, które są drogie. Czy Rolex jest wart by za niego płacić tyle kasy? A BMW czy Porsche? Mój kumpel ma komplet noży kuchennych za $3000. Dla niego warte każdej ceny.
                • jackk3 Re: OT/ Jaka lodówka? 22.11.24, 00:29
                  jeepster napisał(a):

> To samo jak ze wszystkimi innymi rzeczami, które są drogie. Czy Rolex jest wart
                  > by za niego płacić tyle kasy? A BMW czy Porsche? Mój kumpel ma komplet noży ku
                  > chennych za $3000. Dla niego warte każdej ceny.
                  Japońskie?
                  • jeepster Re: OT/ Jaka lodówka? 22.11.24, 00:36
                    Nie chce ujawnić. Ponoć robione na specjalne zamówienie. Zresztą $3000 to wcale nie jest jakaś cena z kosmosu. Zestaw noży Zwilling czy Wusthof to co najmniej $1000. Oczywiście za model z górnej półki.
                • waga173 Re: OT/ Jaka lodówka? 22.11.24, 00:30
                  jeepster napisał(a):

> Mój kumpel ma komplet noży ku
                  > chennych za $3000. Dla niego warte każdej ceny.

Zacjekawiles mnie. Nje, nie, co to za noze, tylko co to za kumpel. Na przyklad podejrzyj za ile ma widelce i lyzki a zwlaszcza co tymi nozami kroi i ile za to placi.
                  • jackk3 Re: OT/ Jaka lodówka? 22.11.24, 00:33
                    waga173 napisał:

> jeepster napisał(a):
                    >
                    > > Mój kumpel ma komplet noży ku
                    > > chennych za $3000. Dla niego warte każdej ceny.
                    >
                    > Zacjekawiles mnie. Nje, nie, co to za noze, tylko co to za kumpel. Na przyklad
                    > podejrzyj za ile ma widelce i lyzki a zwlaszcza co tymi nozami kroi i ile za to
                    > placi.
                    No ale jak ktoś lubi gotować i robi to naprawdę dobrze to dobre noże to podstawa..
                    • waga173 Re: OT/ Jaka lodówka? 22.11.24, 01:02
                      jackk3 napisał:

> No ale jak ktoś lubi gotować i robi to naprawdę dobrze to dobre noże to podstaw
                      > a..

Zwlaszcza przy kotletach mielonych i krojeniu cebuli:)
                      To ostatnie to nie zart. Ja swoj noz do krojenia cebuli tak lekko podgielem na czubku ze kolejne plasterki klada sie jak zyto w zniwiarce dziadka albo skiba przy orce zamiast ciagnac sie za nozem/plugiem.
                      Uwazalbym na ludzi z zauwazonym fetyszem, bo cholera wie czy to tylko ten jeden.
                      • jeepster Re: OT/ Jaka lodówka? 22.11.24, 01:14
                        Ja uważam, że każdy ma jakiś fetysz. I tak długo, jak nie jest to jakieś "zbączenie" to nie widzę w tym problemu. Według mnie twój fetysz to Mercedes "beczka". Czyż nie?
                        • waga173 Re: OT/ Jaka lodówka? 22.11.24, 01:50
                          Wspomniales o "Ile jest wart Rolex". No to pojade wykladem Profesora Tutki na temat "wartosci", obejrzyj najpierw a potem poczytaj moja opowiesc.

www.youtube.com/watch?v=6RFq_bjqq2I

W jednym znanym mi od polwiecza malzenstwie zadne z nich nie nosi obraczki, wiec kiedys podpytalem go dyskretnie dlaczego. Otoz kiedy on byl biednym studentem, a dopiero zaczynali "chodzic" kupil jej za pol swojego stypendium pierscionek miedziany z bursztynem. Ona go przy pierwszej klotni wrzucila do Wisly z mostu Poniatowskiego. Nie wiedzial ze jej ojciec byl zlotnikiem/jubilerem i akurat dostala od niego zlote kolczyki i piierscionek z opalem bo to niby jej kamien. On postanowil wtedy ze w zyciu nie kupi jej zadnego swiecidelka. Lata pozniej przy okazji wspomnien z mlodosci poruszyla temat owego pierscionka! I zacytowala "Za ten pierscionek oddala bym dzis sto innych".
                          Wiec moja beczka dla zlomiarzy ma wartosc kilogramow zelaza, a dla mnie ma wartosc kilogramow zlota ze wzgledu na wspomnienia ktore sie w niej przezylo bezpowrotnie:)
                          • noitak Re: OT/ Jaka lodówka? 22.11.24, 11:50
                            waga173 napisał:

> Lata pozniej p
                            > rzy okazji wspomnien z mlodosci poruszyla temat owego pierscionka! I zacytowala
                            > "Za ten pierscionek oddala bym dzis sto innych".

Historia z dobrą puentą :)

Mam i ja pierścionek z historią, szczęśliwie nie wylądował gdzieś w czeluściach, choć było sto powodów tam go wyekspediować. Skromny ale niebanalny wyrób ze srebra, taniutki, gdyby mierzyć go ceną srebra.
                            Nosi go teraz moja córka, której się lata temu ogromnie spodobał i stwierdziła, że nosić gomusi!, bo ów ją „woła”.
                            Jest bardzo szczęśliwą kobietą z dobrze poukładanym radosnym życiem.
                            Twierdzi, że ten srebrny drobiazg ją od lat wspiera, ma młoda na swój użytek magiczną bajkę z przymrużeniem oka ;)
                  • jeepster Re: OT/ Jaka lodówka? 22.11.24, 00:41
                    Jego fetysz to noże. Cała reszta to pikuś. Kamień do ostrzenia kosztował go też parę setek i sprowadził go z Japonii.

Inny znajomy z pracy, stolarz-amator, ma komplet dłut za co najmniej $1000. Jak mu powiedziałem, że kupiłem sobie 3 dłuta za $100 to mi powiedział, że on takie dłuta używa do wyciągania gwoździ.

Dla każdego, coś innego...
                    • vogon.jeltz Re: OT/ Jaka lodówka? 22.11.24, 22:27
                      A audiofile mają kable ze złoconymi końcówkami za pierdyliard cebulionów. I zarzekają się, że słyszą różnicę, której poza nimi nikt inny nie słyszy.
                      • jeepster Re: OT/ Jaka lodówka? 23.11.24, 17:22
                        Kable głośnikowe to klasa sama w sobie. Nie wiem czy jest jakaś inna rzecz o takiej przebitce. Przy nich to te $3000 za noże czy $1000 za dłuta to pikuś.

• jackk3 Re: OT/ Jaka lodówka? 23.11.24, 20:17
                          jeepster napisał(a):

> Kable głośnikowe to klasa sama w sobie. Nie wiem czy jest jakaś inna rzecz o ta
                          > kiej przebitce. Przy nich to te $3000 za noże czy $1000 za dłuta to pikuś.
                          >
                          Głośnikowe to nic…audiofile-kretyni kupują sieciówki ze srebra albo lepiej audiofilskie HDMI…
                          Sam mam porządne kable ale nie za te sumy i tylko dlatego ze przetrwają wieeele lat (ładnie tez wyglądają, che, che…
                          • jeepster Re: OT/ Jaka lodówka? 23.11.24, 21:17
                            jackk3 napisał:

> Głośnikowe to nic…audiofile-kretyni kupują sieciówki ze srebra albo lepiej audi
                            > ofilskie HDMI…
                            > Sam mam porządne kable ale nie za te sumy i tylko dlatego ze przetrwają wieeele
                            > lat (ładnie tez wyglądają, che, che…

No i zapomniałeś jeszcze dodać audiofilskie gniazdka elektryczne, kable USB a nawet kable Ethernet. O audioliskich podstawkach pod kable głośnikowe to nawet nie wspomnę.

W Hamilton, Ontario jest fajny sklep ze sprzętem, głównie high-end. Jeżdżę tam od czasu do czasu bo mają duży wybór muzyki, głównie winyle. Kiedyś byłem świadkiem, jak sprzedawca informował klienta, że kable głośnikowe, które zakupił mają z jednej strony strzałkę i to właśnie ten koniec należy podłączyć do głośników. Już miałem na końcu języka zapytać się "a co się stanie jak się je podłączy odwrotnie?". Niemniej jednak się powstrzymałem, bo lubię tam jeździć i nie chcę sobie narobić wrogów. Jak to mówi mój kumpel: nie mój cyrk, nie moje małpy.
                            • bywalec.hoteli Re: OT/ Jaka lodówka? 23.11.24, 21:40
                              Hehe, uśmiałem się z tymi audiofilskimi gniazdkami.

Otóż ten biznes działa tak jak na poniższym filmie. A skoro mówiąc po enginowemu „to pracuje”, to po co się czepiać? ;)

• jackk3 Re: OT/ Jaka lodówka? 23.11.24, 22:23
                                bywalec.hoteli napisał:

> Hehe, uśmiałem się z tymi audiofilskimi gniazdkami.
                                >
                                > Otóż ten biznes działa tak jak na poniższym filmie. A skoro mówiąc po enginowem
                                > u „to pracuje”, to po co się czepiać? ;)
                                >
                                >
                                Audiofile maja nawet bezpieczniki audiofilskie które słychać… ale na poważnie to jednak są pewne normy które kable musza spełniać… a niektore wzmacniacze z lampami to faktycznie warto rozgrzać (jak tak robię do 10min)…
                                • jeepster Re: OT/ Jaka lodówka? 23.11.24, 23:14
                                  jackk3 napisał:

> Audiofile maja nawet bezpieczniki audiofilskie które słychać…

No tak zapomniałem o bezpiecznikach. Muszą być z rodu (po angielsku rhodium) inaczej wszystkie inne usprawnienia o d..ę rozbić.
                            • engine8t Re: OT/ Jaka lodówka? 23.11.24, 23:59
                              "Już miałem na końcu języka zapytać się "a co się stanie jak się je podłączy odwrotnie?""

No jakbym ci wytlumaczyl ze jak podlaczysz odwrotnie to zamieniasz faze sygnalu idacego do glosnika tzn glosnik zamiast pchac powietrze w Twoja strone bedzie je ciagnal do siebie i odwrotnie.
                              (a to zwykle niszczy sygnal basow )
                              Przy jednym glosniku to prawie nikt nie zauwazy ale przy kilku to juz...

A ze to za trudne do pojccei to moze by podobnie taka jak pomiedzy ssaaniem i dmuchaniem np w gwizdek .
                              Albo jeszcze latowej - jak pomiedzy sucking i blow job.
                              • bywalec.hoteli Re: OT/ Jaka lodówka? 24.11.24, 00:02
                                Dlatego jak ja odkurzaczem chce przedmuchać to po prostu włączam wtyczkę odwrotnie do gniazdka. Wtedy elektronu zamiast wciągać - dmuchają ;)
                                • engine8t Re: OT/ Jaka lodówka? 24.11.24, 00:04
                                  bywalec.hoteli napisał:

> Dlatego jak ja odkurzaczem chce przedmuchać to po prostu włączam wtyczkę odwrot
                                  > nie do gniazdka. Wtedy elektronu zamiast wciągać - dmuchają ;)

Ales ty niekumaty.
                                  Wtedy rurke mu wkladasz zamiast do "geby" to do tylka..
                                  • bywalec.hoteli Re: OT/ Jaka lodówka? 24.11.24, 01:06
                                    Niezrozumiałes żartu ;)
                                    • engine8t Re: OT/ Jaka lodówka? 24.11.24, 01:54
                                      bywalec.hoteli napisał:

> Niezrozumiałes żartu ;)

Wiesz ze sie na zartach nie znam :)
                                      • bywalec.hoteli Re: OT/ Jaka lodówka? 24.11.24, 16:00
                                        engine8t napisał:

> Wiesz ze sie na zartach nie znam :)

No to nie trzeba mu przekładać rurki z paszczy do tyłka tylko wystarczy wtyczkę włączyć odwrotnie do gniazdka i elektrony będą biegły w przeciwną stronę co zrobi robotę ;)
                                  • vogon.jeltz Re: OT/ Jaka lodówka? 24.11.24, 15:56
                                    > Wtedy rurke mu wkladasz zamiast do "geby" to do tylka..

Ty naprawdę masz jakieś niezdrowe obsesje, engine...
                                    • engine8t Re: OT/ Jaka lodówka? 24.11.24, 17:03
                                      vogon.jeltz napisał:

> > Wtedy rurke mu wkladasz zamiast do "geby" to do tylka..
                                      >
                                      > Ty naprawdę masz jakieś niezdrowe obsesje, engine...

Ja? alez skad? To moze ty masz jakies niezdrowe skojarzenia?
                                      • vogon.jeltz Re: OT/ Jaka lodówka? 24.11.24, 17:11
                                        Ale tu nie trzeba mieć żadnych skojarzeń, jest wprost napisane o wkładaniu do tyłka.
        • engine8t Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 18:51
          hrasier_2 napisał:

> jeepster napisał(a):
          >
          > > Jak lodówka to tylko SubZero z dwoma kompresorami. Aczkolwiek nie wiem cz
          > y są o
          > > ne dostępne w Europie.
          > Są w Polsce dostępne. Ale nie jest to lodówka budżetowa.

Najlepiej szukac na portalach "oddam za darmo" bo wiele ludzi oddaje calkime dobre a co niektorzy nawet oferuja ze dostarcza do domu.. :)
          • jackk3 Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 19:19
            engine8t napisał:

> hrasier_2 napisał:
            >
            > > jeepster napisał(a):
            > >
            > > > Jak lodówka to tylko SubZero z dwoma kompresorami. Aczkolwiek nie w
            > iem cz
            > > y są o
            > > > ne dostępne w Europie.
            > > Są w Polsce dostępne. Ale nie jest to lodówka budżetowa.
            >
            > Najlepiej szukac na portalach "oddam za darmo" bo wiele ludzi oddaje calkime do
            > bre a co niektorzy nawet oferuja ze dostarcza do domu.. :)
            Tyz prawda...Wolf czy Sub-Zero to w domach od 1.5mln$ wiec tego nikt nie zabiera przy sprzedazy. Trzeba tylko kupic dom za 2 banki i sie ma lodowke na lata.
            • jackk3 Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 19:35
              Tutaj przyklad gdzie Wolf & Sub-Zero pasuje...wstyd byloby jakies Miele czy Bosha dawac...
              www.realtor.ca/real-estate/27309685/92-hawks-landing-drive-priddis-greens-hawks-landing
              • bywalec.hoteli Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 21:01
                jackk3, fajną chałupę zalinkowałeś.

Nawet nie taka droga: 2M C$ dla Was to pewnie jak dla nas 2M PLN.
                Przeraża mnie wizja tego że ktoś tam wiele detali musiał przygotować, wykończyć, wyposażyć. Samych punktów świetlnych jest pewnie z 200 i tyle lamp do zamontowania było. Więc trzeba sporo na utrzymanie i sprzątanie wydać. No i na ogrzewanie w klimacie Calgary 🙂

A ten realtor Robert N. to Ty? 🙂
                • jackk3 Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 21:34
                  bywalec.hoteli napisał:

> jackk3, fajną chałupę zalinkowałeś.
                  >
                  > Nawet nie taka droga: 2M C$ dla Was to pewnie jak dla nas 2M PLN.
                  > Przeraża mnie wizja tego że ktoś tam wiele detali musiał przygotować, wykończyć
                  > , wyposażyć. Samych punktów świetlnych jest pewnie z 200 i tyle lamp do zamonto
                  > wania było. Więc trzeba sporo na utrzymanie i sprzątanie wydać. No i na ogrzewa
                  > nie w klimacie Calgary 🙂
                  >
                  > A ten realtor Robert N. to Ty? 🙂
                  Nie nie ja. Polskie nazwisko ale czy mowi po polsku, tego nie wiem. Takie domy sa bardzo dobrze zaizolowane podejrzewam ze za ogrzewanie (gas) nie placi wiecej jak CAD 250/miesiac w zimie a moze nawet mniej (choc czesto sa dwa piece po jednym na kazda kondygnacje). Swiatlo? To wszystko energooszczedne wiec podejrzewam ze parenascie dolcow wiecej niz ja wydaje. A sprzatanie bys sie zdziwil jak tutaj sie malo kurzy (nie zartuje). W takim domu chyba najbardziej upierdliwe mycie na zewnatrz okien no ale raz do roku mozna wynajac ekipe. Nawiasem mowiac to miejsce jest bardzo ladne doslownie dwa rzuty beretem ode mnie (~20km wiec 35min na rowerze) jakbym byl mlodzsy o 10 lat to kto wie???
                  • bywalec.hoteli Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 21:51
                    Z tym niekurzeniem to nawet ja Ci nie uwierzę a co dopiero pierwszą lepsza baba :) tych miejsc gdzie może się gromadzić kurz półeczek, załaman, scianeczek gipsowych, blacikow itp jest tu bardzo dużo a pomieszczen tez mega dużo.

Bardziej chodziło mi o to, że ktoś kto to projektował i potem dopilnowywal zakupow i całego wykonawstwa musiał mieć naprawdę bardzo dużo na głowie. Chyba że pracowała cała firma architekt - generalny wykonawca.

Ale chałupa bardzo fajna.

Tylko trochę starawa, bo 14 lat. Ciekawe czy ktoś zrobił w miarę niedawno remont
                    • jackk3 Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 22:20
                      14 lat na taki dom to jest nic pod warunkiem ze wykonawca byl dobry ale w tej okolicy sa sami dobrzy...Tu sie tak nie buduje jak w PL - bierzesz firme i w zasadzie twoje zmartwienia sie koncza ale...Mowisz co i jak i jak mniej wiecej ma wygladac twoj przyszly dom itd itp. Dostajesz kilka gotowcow (projektow) z ktorych wybierasz powiedzmy jeden. No i tutaj wkracza wykonawca (w tym achitekt wnetrz) iktory wszystko projektuje pod twoj gust. Wiele rzeczy projektowych i zmian (przy takim domu) jest free ale za wieksze zmiany - becalujesz) no i to wydluza czas budowy i wykonczenia.Z nikim sie nie uzerasz tak to tutaj wyglada... Nikt nie ma czasu aby na czas budowy zamieniac sie w kierownika ktory notabene nie ma pojecia co robi. Dom gotowy do oddanie placisz ostatnia porcje szmalu na spotkaniu u prawnika i dom jest twoj. Oczywiscie przy tanszych domach to wyglada troche inaczej .
                      • bywalec.hoteli Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 23:07
                        Fajnie, ja bym chciał żeby w Polsce deweloperzy budowali domy z wykończeniem i wyposażeniem w meble albo chociaż z wykończeniem jak w Europie Zachodnim. A nie, że dostajesz otynkowane ściany, okna, kaloryfery, dziury z zaślepkami od wszystkich punktów wodnych, kable od światła ze ścian i sufitów a jak masz szczęście to przyciski i gniazdka, jak nie to wystające przewody od w/w. Ja przy budowie i wykończeniu spędziłem z żoną bardzo dużo czasu. A mimo ponad 2 lat mieszkania jeszcze są gdzieniegdzie gołe żarówki na przewodach czy rzeczy w pojemnikach, ktore nie mają jeszcze swoich mebli. Coś tam trzeba domalować, parę zmian jeszcze zrobić. Ale jest już przyzwoicie.

Ale są szaleńcy w PL, którzy domy budują własnymi siłami, po pracy, w wieczory, weekendy i na urlopie, mąż razem z teściem, szwagrem albo ojcem a nieraz z żoną układają pustaki, itp. Widać to na grupach na fb o budowaniu domu.

Nie wiem, dlaczego u nas deweloperzy nie robią wykończenia w pakiecie w standardzie. Przecież to byłaby kasa dla dewelopera i robota dla pracowników.

• jackk3 Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 23:33
                          Tu w zdecydowanej wiekszosci przypadkow cos takiego jest niemozliwe u nas. Jak dom na hipoteke to zaden bank nie wypisze czeku dla developera za niewykonczony dom (wartosc domu moze byc znacznie mniejsza). A jesli chodzi o apartamenty to juz w ogole - ktos miesiacami bedzie sie tlukl w sciany - zaden tzw. condo board' nie wyda na to pozwolenia ja w ogole nie wiem czy to jest dozwolone w tzw. prawie budowlanym. Takie samemu budowanie domu to moze czlowieka wykonczyc. Na poczatku to wszystko jest proste a potem sie okazuje ze nie za bardzo...
                          • bywalec.hoteli Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 23:43
                            No a jak mieszkasz w bloku ale chcesz zrobić remont, na przykład całościowy, to ten Cosmo board wyrazi zgodę? Kiedyś obok sąsiedzi zrobili taki remont - 2 miesiące było kucie i inne atrakcje ale wtedy nie mieliśmy dzieci i wychodziliśmy do pracy jak kuli.

Z tym że budowa domu samemu może wykończyć to się zgadzam - ktoś może też dostać zawału przed 40ka. Niestety organizm szybko da znać jeśli ktoś realnie pracuje na 2 etaty jeden w pracy i drugi na budowie. A i związek się nieraz rozleci na takiej budowie bo babka będzie miała dość tego
                            • jackk3 Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 23:47
                              bywalec.hoteli napisał:

> No a jak mieszkasz w bloku ale chcesz zrobić remont, na przykład całościowy, to
                              > ten Cosmo board wyrazi zgodę? Kiedyś obok sąsiedzi zrobili taki remont - 2 mie
                              > siące było kucie i inne atrakcje ale wtedy nie mieliśmy dzieci i wychodziliśmy
                              > do pracy jak kuli.
                              >
                              > Z tym że budowa domu samemu może wykończyć to się zgadzam - ktoś może też dosta
                              > ć zawału przed 40ka. Niestety organizm szybko da znać jeśli ktoś realnie pracuj
                              > e na 2 etaty jeden w pracy i drugi na budowie. A i związek się nieraz rozleci n
                              > a takiej budowie bo babka będzie miała dość tego
                              Dokladnie tak! Szczegolnie jak ktos buduje sie i jest finansowo na styk - bo budowa praktycznie nigdy nie miesci sie w budzecie. Prosi maja na to sposoby.
                              Co do remontow to juz troche inna para kaloszy jasne ze dadza pozwolenie ale jak to wyglada w praktyce to nie wiem.
                        • vogon.jeltz Re: OT/ Jaka lodówka? 22.11.24, 22:25
                          > Nie wiem, dlaczego u nas deweloperzy nie robią wykończenia w pakiecie w standardzie.
                          > Przecież to byłaby kasa dla dewelopera i robota dla pracowników.

Bo developer doliczyłby sobie 30% narzutu i nikt by tego nie kupił?
                          • bywalec.hoteli Re: OT/ Jaka lodówka? 22.11.24, 23:58
                            Przy hurtowym zakupie materiałów i hurtowym wykonawstwie bez przestojów mogłoby wyjść taniej niż jak się samemu szuka wykonawców.
                            Sprawy chyba się o podatki rozbijają: dużo wykonawców robi na czarno.
                    • jeepster Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 23:26
                      bywalec.hoteli napisał:

> Z tym niekurzeniem to nawet ja Ci nie uwierzę a co dopiero pierwszą lepsza baba

Musisz wziąć pod uwagę, że tutejsze domy są ogrzewane/chłodzone powietrzem o obiegu wymuszonym. W suficie/podłodze/ścianach są schowane kanały powietrzne, którymi "pompowane" jest gorące lub zimne powietrze. Oprócz kanałów "dopływowych", których jest co najmniej jeden w każdym pomieszczeniu, są też kanały powrotne, co najmniej jeden na piętro. Powietrze dmuchane jak i te powrotne przechodzi przez system filtracji, nawilżania (jak jest za sucho) czy odwilżania jak jest za wilgotno. Dodatkowo kratki przez które powietrze jest dmuchane do pomieszczenia też mogą być wyposażone w swoje własne filtry. Dlatego też jest tutaj o wiele mniej kurzu niż w innych typach ogrzewania. Oczywiście zakładając, że filtry te wymienia się na bieżąco.
                      • jackk3 Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 23:35
                        Poza tym u mnie powietrze czyste jak krysztal bo gory tuz tuz i ciagle wieje. No chyba ze pozary sa i dymu nawieje... Naprawde to robi olbrzymia roznice niz jak ktos mieszka np w takim NYC
                      • bywalec.hoteli Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 23:36
                        Jeepster to co opisujesz to jest u nas jak najbardziej znane i nazywa się „wentylacja mechaniczna z rekuperacją”. Chyba nawet Trypel założył sobie remontując dom zbudowany jeszcze za PRL.

Akurat my wolimy jednak mieć możliwość otworzyć sobie normalnie okna jak jest ciepło a wentylację zapewniają nam w sezonie grzewczym nawiewniki na oknach i kanały wentylacyjne. Wentylacja grawitacyjna działa akurat bardzo dobrze. Do tego ogrzewanie zapewniają rurki z ogrzaną wodą pod podłogą. Więc też tak się mocno nie kurzy - ale zawsze - kurz to ludzki naskórek, roztocza które się nim żywią i wydalają. Więc jak są ludzie to jest też kurz. Jak Ci wieje z rury twojego systemu to nadal ten kurz się unosi.
                        • jeepster Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 23:43
                          Nikt ci nie zabrania otwierania okien. Ja tylko opisałem, jak ten typ ogrzewania filtruje powietrze, które jest w obiegu. Łącznie z tym ludzkim naskórkiem.

A tak a propos ogrzewania podłogowego, czy używasz go też do chłodzenia jak są upały? W jaki sposób nawilżasz mieszkanie (całe a nie pojedyncze pomieszczenie) gdy jest za sucho? A jak osuszasz, jak jest za wilgotno?
                          • bywalec.hoteli Re: OT/ Jaka lodówka? 22.11.24, 07:41
                            jeepster napisał(a):

> Nikt ci nie zabrania otwierania okien.

No to dobrze. Ale ja mam w okresie ciepłym caly czas otwarte okna. To wówczas wentylacja mechaniczna traci sens. Dodatkowo nie lubię jak mi coś szumi a ten mechaniczny nawiew plus silnik jednak szumią?

> A tak a propos ogrzewania podłogowego, czy używasz go też do chłodzenia jak są
                            > upały? W jaki sposób nawilżasz mieszkanie (całe a nie pojedyncze pomieszczenie)
                            > gdy jest za sucho? A jak osuszasz, jak jest za wilgotno?

Mam dobrze zaizolowany dom, w którym jest chłodno w upały a ciepło w mrozy. Niepotrzebna jest klimatyzacja. Zarówno rekuperacja jak i klimatyzacja powodują osuszanie powietrza i konieczność jego dodatkowego nawilżania. U nas mam czujniczki temperatury i wilgotności powietrza w pokojach i one zazwyczaj pokazują wilgotność ok.

U nas największym problemem jest brudne powietrze zimą, kiedy właściciele starszych domów palą byle czym. Na to sprawdza się oczyszczacz powietrza. Można też sobie nawilżacz powietrza sprawić jak ktoś chce.

Mam nadzieję że to w przyszłych latach zostanie rozwiązane, tj właściciele pieców na węgiel i „ekogroszek” dostaną dotacje na wymianę na piec gazowy lub inne rozwiązanie
                            • trypel Re: OT/ Jaka lodówka? 22.11.24, 08:13
                              W wentylacji mechanicznej masz opcje (w każdym razie w mojej) ustawienia na otwarte okna- wtedy działa tylko funkcja wyciągu.
                              Na brudne powietrze zima sprawdza się nie żaden oczyszczacz tylko właśnie filtry w wentylacji żeby do środka już powietrze przefiltrowane wpadało.
                              • bywalec.hoteli Re: OT/ Jaka lodówka? 22.11.24, 09:49
                                ale tryb otwarte okna włącza się automatycznie czy musisz o nim pamiętać?
                                • trypel Re: OT/ Jaka lodówka? 22.11.24, 10:42
                                  Muszę pamiętać.
                                  Ale przecież tego się nie robi co chwile. W lecie znow za gorąco żeby otwierać okno
                            • bywalec.hoteli Re: OT/ Jaka lodówka? 22.11.24, 20:09
                              A ogólnie to lubię „amerykańskie domy”, do Ameryki wliczam również Kanadę, więc liczę na to że panowie Jackk, Jeepster i Engine coś mi jeszcze o swoich albo innych fajnych domach i rozwiązaniach technicznych opowiedzą.
                              • jackk3 Re: OT/ Jaka lodówka? 27.11.24, 23:12
                                bywalec.hoteli napisał:

> A ogólnie to lubię „amerykańskie domy”, do Ameryki wliczam również Kanadę, więc
                                > liczę na to że panowie Jackk, Jeepster i Engine coś mi jeszcze o swoich albo i
                                > nnych fajnych domach i rozwiązaniach technicznych opowiedzą.
                                Tutaj masz przyklad Bywalcu na specyficzny dom z bardzo duza dzialka poza miastem (tylko 25min) taki specyficzny styl jak to u nas na prerii w Albercie gdzie kupa miejsca... cena ??? Ale jak ktos lubi takie zycie to takich domow jest sporo i mozna juz cos kupic za 1.5 banki ale mozna duuuzo drozej.
                                youtu.be/88FrKMr-7Ro
                                i link do oficjalne strony: www.realtor.ca/real-estate/27381605/242075-1280-drive-w-rural-foothills-county
                                Takze Kanada to nie tylko drywall i OSB...
                                No ale minusem jest ze jak meszkasz w takim domu i robisz cos w ogrodku to raczej tzw. Bear Spray to musisz miec pod reka...che che. Tereny dosc dobrze znam bo to raj dla kolarzy...
                                • trypel Re: OT/ Jaka lodówka? 28.11.24, 06:18
                                  A czy taki dom jest przynajmniej uczciwie murowany czy też takie kartonowe goowno oklejone imitującymi płytkami?
                                  Coś jak ten złapany niżej ja plaży w newport beach?
                                  Te miśki to chyba kolarzy nieźle motywują do wytężonego treningu :)
                                  • engine8t Re: OT/ Jaka lodówka? 28.11.24, 18:29
                                    trypel napisał:

> A czy taki dom jest przynajmniej uczciwie murowany czy też takie kartonowe goow
                                    > no oklejone imitującymi płytkami?
                                    > Coś jak ten złapany niżej ja plaży w newport beach?
                                    > Te miśki to chyba kolarzy nieźle motywują do wytężonego treningu :)
                                    >

I jak sie taki dom (jak na obrazku) oklei

to wyglada tak jak na zalczonym linku i kosztuje tez...
                                    (wprawdzie nie w newport beach ale w poblizu)

www.redfin.com/CA/Dana-Point/21-Strand-Beach-Dr-92629/home/7204353

• engine8t Re: OT/ Jaka lodówka? 28.11.24, 18:35
                                      I teraz pytanie

Czy lepiej kupic jeden taki jak powyzej czy tez prawie 20 takich jak tu o doslwnie rzut czapka dalej
                                      www.redfin.com/CA/Dana-Point/23852-Marmara-Bay-92629/home/4958025
                                      • jackk3 Re: OT/ Jaka lodówka? 28.11.24, 18:47
                                        Jak to mówią? Location, location….
                                    • jackk3 Re: OT/ Jaka lodówka? 28.11.24, 18:45
                                      engine8t napisał:

> trypel napisał:
                                      >
                                      > > A czy taki dom jest przynajmniej uczciwie murowany czy też takie kartonow
                                      > e goow
                                      > > no oklejone imitującymi płytkami?
                                      > > Coś jak ten złapany niżej ja plaży w newport beach?
                                      > > Te miśki to chyba kolarzy nieźle motywują do wytężonego treningu :)
                                      > >
                                      >
                                      > I jak sie taki dom (jak na obrazku) oklei
                                      >
                                      > to wyglada tak jak na zalczonym linku i kosztuje tez...
                                      > (wprawdzie nie w newport beach ale w poblizu)
                                      Piękny!!! No ale zaraz ci powiedzą ze tektura, OSB a dach to nawet nie blacha… Poza tym ta szeregowa zabudowa. Fuj. A dom wspaniały Ale u nas kupisz podobny za 1/3 ceny No ale oceanu nie ma ale za to -40C w zimie jest i możesz sobie uciąć drzewko z własnego lasu.
                                      • bywalec.hoteli Re: OT/ Jaka lodówka? 28.11.24, 18:55
                                        jackk3 napisał:

> Piękny!!! No ale zaraz ci powiedzą ze tektura, OSB a dach to nawet nie blacha…
                                        > Poza tym ta szeregowa zabudowa. Fuj. A dom wspaniały Ale u nas kupisz podobny z
                                        > a 1/3 ceny No ale oceanu nie ma ale za to -40C w zimie jest i możesz sobie ucią
                                        > ć drzewko z własnego lasu.

Wygląda jak kalifornijski dom meksykańskiego szefa gangu narkotykowego…
                                        Dom cieszy go dopóki go nie zapuszkują… albo zabija
                                    • trypel Re: OT/ Jaka lodówka? 28.11.24, 18:47
                                      Może i wygląda. Ale dalej jest z kartonu. To jest coś co mi bardzo przeszkadzało. Akustyka i ruchy.
                                      Jak oglądałem filmy amerykańskie z gośćmi mieszkającymi kolo kolejek czy innego metra i jak się wszystko trzęsło podczas przejazdu to myślałem że to taka bajka.
                                      A to niestety rzeczywistość. Słychać wszystko i czuć przejezdzajace duże auta. To przeszkadza jak ktoś lubi ciszę w domu, mam w dupie jak dom wygląda, ja żyje w nim a nie obok niego
                                      • jackk3 Re: OT/ Jaka lodówka? 28.11.24, 18:52
                                        trypel napisał:

> Może i wygląda. Ale dalej jest z kartonu. To jest coś co mi bardzo przeszkadzał
                                        > o. Akustyka i ruchy.
                                        > Jak oglądałem filmy amerykańskie z gośćmi mieszkającymi kolo kolejek czy innego
                                        > metra i jak się wszystko trzęsło podczas przejazdu to myślałem że to taka bajk
                                        > a.
                                        > A to niestety rzeczywistość. Słychać wszystko i czuć przejezdzajace duże auta.
                                        > To przeszkadza jak ktoś lubi ciszę w domu, mam w dupie jak dom wygląda, ja żyje
                                        > w nim a nie obok niego
                                        >
                                        A nie mowilem?
                                        • trypel Re: OT/ Jaka lodówka? 28.11.24, 18:54
                                          No bo to naprawdę jest różnica.
                                          Jak masz 40 cm murowanej ściany plus okna z pakietem akustycznym to nawet jak na ulicy strzelają na nowy rok to słyszysz tylko przytłumione dźwięki. Jak spaliśmy tam nie daj bozena od ulicy to nas budził przejazd większego auta. Bo drgania budynku i hałas. Jasne Jak masz wielka działkę to to nie problem ale w mieście i owszem
                                          • jackk3 Re: OT/ Jaka lodówka? 28.11.24, 18:58
                                            trypel napisał:

> No bo to naprawdę jest różnica.
                                            > Jak masz 40 cm murowanej ściany plus okna z pakietem akustycznym to nawet jak n
                                            > a ulicy strzelają na nowy rok
                                            A te okna to jakiś polski wynalazek? Poza tym wg ciebie to cegła albo pusta albo inne wynalazki to są świetnie izolujące materiały od drgań i hałasu?
                                            • duze_a_male_d_duze_m Re: OT/ Jaka lodówka? 28.11.24, 19:13
                                              A gdzie się małe koncerty najlepiej nagrywa? W murowanych kościołach.
                                              • jackk3 Re: OT/ Jaka lodówka? 28.11.24, 19:28
                                                duze_a_male_d_duze_m napisał:

> A gdzie się małe koncerty najlepiej nagrywa? W murowanych kościołach.
                                                >
                                                A masz salon taki jak kościół? Poza tym nie każdy kościół ma dobra akustykę. Nowoczesne filharmonie są o wiele lepsze. A komora bazechowa to jak jest zbudowana i zaizolowana?
                                                • duze_a_male_d_duze_m Re: OT/ Jaka lodówka? 28.11.24, 19:39
                                                  Najpierw beton, potem można się bawić w dopieszczanie akustyczne.
                                            • trypel Re: OT/ Jaka lodówka? 28.11.24, 19:24
                                              No akurat ciężkie materiały izolują lepiej niż te lekkie szkielety
                                              Okna to nie polski wynalazek aczkolwiek w ostatnich latach to miejsce gdzie są robione najlepsze
                                              Nawet jak pressglass wygrał jakiś przetarg w stanach to musiał kupić na miejscu fabrykę i wprowadzić swoje standardy bo nikt nie umiał tego zrobić.
                                          • engine8t Re: OT/ Jaka lodówka? 28.11.24, 19:12
                                            trypel napisał:

> No bo to naprawdę jest różnica.
                                            > Jak masz 40 cm murowanej ściany plus okna z pakietem akustycznym to nawet jak n
                                            > a ulicy strzelają na nowy rok to słyszysz tylko przytłumione dźwięki. Jak spali
                                            > śmy tam nie daj bozena od ulicy to nas budził przejazd większego auta. Bo drgan
                                            > ia budynku i hałas. Jasne Jak masz wielka działkę to to nie problem ale w mieśc
                                            > ie i owszem
                                            >

‘A Little Learning is a Dangerous Thing’

No ale Wy spalisci tam gdzie wlascile nie chca spac.
                                            Jajk masz dom przy ruchliwej ulicy to slyszysz i nie tylko tutaj.
                                            Ja tez spalem kiedys w Krakowie a poblizu skrzyzowania dwoch ulic i nie moglem spac bo cl noz trmwaje nie pozwlaly...
                                            Wszytko zalezy gdzie masz dom.
                                            Ja tam jak mam okna otwarte to slysze tylko ptaki i raz w tygodniu auto - tzn smieciarke i tylko kiedy sie przysluchuje . I nie, nic sie nie trzesie bo dom drewniany ale na betonowyc h fundamentach :))

A jak mam zamkniete to niczego nie slysze..
                                            Jest wrecz az za cicho.

• vogon.jeltz Re: OT/ Jaka lodówka? 29.11.24, 13:21
                                              > Ja tez spalem kiedys w Krakowie a poblizu skrzyzowania dwoch ulic i nie moglem spac
                                              > bo cl noz trmwaje nie pozwlaly...

Coś ściemniasz jak zwykle. Tramwaje w nocy nie jeżdżą. Kiedyś jeździły we Wrocławiu, ale je zlikwidowali - ze względu na hałas własnie. Szkoda w sumie, bo taki nocny tramwaj to była fajna jazda, szczególnie gdy był to 102Na. Autobus to już nie to samo.
                                              • hukers Re: OT/ Jaka lodówka? 29.11.24, 14:59
                                                vogon.jeltz napisał:

> > Ja tez spalem kiedys w Krakowie a poblizu skrzyzowania dwoch ulic i nie m
                                                > oglem spac
                                                > > bo cl noz trmwaje nie pozwlaly...
                                                >
                                                > Coś ściemniasz jak zwykle. Tramwaje w nocy nie jeżdżą.

W Krakowie jeżdżą, aczkolwiek z umiarkowaną częstotliwością.
                                              • jackk3 Re: OT/ Jaka lodówka? 29.11.24, 16:55
                                                vogon.jeltz napisał:

> > Ja tez spalem kiedys w Krakowie a poblizu skrzyzowania dwoch ulic i nie m
                                                > oglem spac
                                                > > bo cl noz trmwaje nie pozwlaly...
                                                >
                                                > Coś ściemniasz jak zwykle. Tramwaje w nocy nie jeżdżą. Kiedyś jeździły we Wrocł
                                                > awiu, ale je zlikwidowali - ze względu na hałas własnie. Szkoda w sumie, bo tak
                                                > i nocny tramwaj to była fajna jazda, szczególnie gdy był to 102Na. Autobus to już nie to samo.
                                                Za moich czasów jeździły ale nie wszystkie i zależy do której godziny. Nieraz wracałem 18 albo 17 z miasteczka studenckiego do siebie na Grzegorzki ch che. To jak cegła świetnie tłumi drgania i izoluje hałas widać doskonale podczas koncertów w filharmonii. Polecam każdemu zrobić ten test.
                                                • trypel Re: OT/ Jaka lodówka? 29.11.24, 17:01
                                                  Po co mi test?
                                                  Mieszkam w domu z betonu, z betonowymi stropami.
                                                  Jak zona na górze słucha swojej muzyki to ja nie słyszę nic.
                                                  Jak jedzie coś na zewnątrz tez.
                                                  A w domu szkieletowym słyszę i czuje
                                                  • jackk3 Re: OT/ Jaka lodówka? 29.11.24, 17:27
                                                    trypel napisał:

> Po co mi test?
                                                    > Mieszkam w domu z betonu, z betonowymi stropami.
                                                    > Jak zona na górze słucha swojej muzyki to ja nie słyszę nic.
                                                    > Jak jedzie coś na zewnątrz tez.
                                                    > A w domu szkieletowym słyszę i czuje
                                                    >
                                                    Ja tez mieszkalem w cegłe wczesnego PRL-u i słychać było nawet jak ktoś rozmawiał w sąsiednim pokoju sąsiadów a słuchanie muzyki na normalnym poziomie to już było stukanie sklerotyków. Cegła jest dobrym izolatorem ze względu na masę ale tez nie absorbuje czyli tłumi dźwięków tylko je odbija w sporym stopniu. Dom szkieletowy możesz prawie tak samo dobrze zaizolowac tylko to kosztuje pare stow więcej tak samo w środku. Cegłę tez musisz czymś wyłożyć bo dźwięk mówiąc kulturalnie będzie do dupy. Stad te wszystkie dywany, wykładziny i inne akustyczne ekrany na polskich forach audio. Ja tego praktycznie nie potrzebuje.
                                                  • trypel Re: OT/ Jaka lodówka? 29.11.24, 17:35
                                                    Ja nie mam domu z cegły
                                                    Jack ja w budownictwie pracowałem całe życie zawodowe, w latach 90 szkoliłem wykonawców z nowej wówczas technologii czyli konstrukcji z płyt gk
                                                    Parę razy mieszkałem w szkieletowkach i to nie dla mnie. Nawet standardy skandynawskie (sporo powyżej usa jeśli chodzi o izolacyjność i cieplna i dźwiękowa)
                                                  • jackk3 Re: OT/ Jaka lodówka? 29.11.24, 17:46
                                                    trypel napisał:

> Ja nie mam domu z cegły
                                                    > Jack ja w budownictwie pracowałem całe życie zawodowe, w latach 90 szkoliłem wy
                                                    > konawców z nowej wówczas technologii czyli konstrukcji z płyt gk
                                                    > Parę razy mieszkałem w szkieletowkach i to nie dla mnie. Nawet standardy skandy
                                                    > nawskie (sporo powyżej usa jeśli chodzi o izolacyjność i cieplna i dźwiękowa)
                                                    >
                                                    OK w porządku… jak całe życie to się nie będę wymądrzać ale dom szkieletowy tez można dobrze wyciszyć. Pamiętaj ze standardy USA nie są takie same jak u mnie. U mnie building code czyli prawo budowlane jest dość dobrze określone chociaż niektóre normy mogłyby być wyższe. Mamy surowe zimy wiec chocby dlatego lepsze normy od ISA.
                                                  • trypel Re: OT/ Jaka lodówka? 29.11.24, 18:02
                                                    Oczywiście że można. Ja się w ogóle nie odnoszę do Kanady tylko do tego co widziałem w stanach.
                                                    Tam było to zrobione tanio i kiepsko.
                                                    Nawet jak spaliśmy w wypasionym b&b to że szczegółami słyszalelismy co robi para 2 pokoje dalej..
                                                  • bywalec.hoteli Re: OT/ Jaka lodówka? 29.11.24, 18:09
                                                    Jack, a czym się u was ociepla domy?
                                                    U nas chyba 20 albo 25 cm styropianu idzie na zewnątrz pustaka z którego jest zbudowany dom
                                                  • jackk3 Re: OT/ Jaka lodówka? 29.11.24, 18:20
                                                    bywalec.hoteli napisał:

> Jack, a czym się u was ociepla domy?
                                                    > U nas chyba 20 albo 25 cm styropianu idzie na zewnątrz pustaka z którego jest z
                                                    > budowany dom
                                                    www.homedepot.ca/en/home/categories/building-materials/insulation/fiberglass.html
                                                    Są rozne spray czasami tez jest w użyciu.
                                                  • bywalec.hoteli Re: OT/ Jaka lodówka? 29.11.24, 20:21
                                                    jackk3 napisał:

href="www.homedepot.ca/en/home/categories/building-materials/insulation/fiberglass.html" target="_blank" rel="nofollow">www.homedepot.ca/en/home/categories/building-materials/insulation/fiberglass.html</a>
                                                    > Są rozne spray czasami tez jest w użyciu.

Ta strona nie działa
                                                  • jackk3 Re: OT/ Jaka lodówka? 29.11.24, 21:24
                                                    bywalec.hoteli napisał:

> jackk3 napisał:
                                                    >
                                                    > href="www.homedepot.ca/en/home/categories/building-materials/insulation/fiberglass.html" target="_blank" rel="nofollow">www.homedepot.ca/en/home/categories/building-materials/insulation/fiberglass.html</a>
                                                    > > Są rozne spray czasami tez jest w użyciu.
                                                    >
                                                    > Ta strona nie działa
                                                    A u mnie tak - to jest zwykle Home Depot.
                                                  • jeepster Re: OT/ Jaka lodówka? 30.11.24, 18:04
                                                    bywalec.hoteli napisał:

> jackk3 napisał:
                                                    >
                                                    > href="www.homedepot.ca/en/home/categories/building-materials/insulation/fiberglass.html" target="_blank" rel="nofollow">www.homedepot.ca/en/home/categories/building-materials/insulation/fiberglass.html</a>
                                                    > > Są rozne spray czasami tez jest w użyciu.
                                                    >
                                                    > Ta strona nie działa

Wygląda na to, że chłopcy z Home Depot filtrują klientów z poza Kanady i Stanów. Nie mają tam swoich sklepów, więc nie zależy im. Ja jak się podłączam do homedepot.com (wersja amerykańska) to mam opcję kontynuować do strony amerykańskiej lub przełączyć się do strony kanadyjskiej (homedepot.ca).

Jak ciebie interesuje sprawa izolacji budynków, to rzuć hasło "Owens Corning pink insulation". Jest to najpopularniejszy typ izolacji (wełna szklana) używany w Ameryce. Drugim typem jest izolacja (wełna mineralna) firmy Rockwool, która zresztą ma dużą fabrykę niedaleko Toronto.
                                                  • engine8t Re: OT/ Jaka lodówka? 29.11.24, 18:41
                                                    bywalec.hoteli napisał:

> Jack, a czym się u was ociepla domy?
                                                    > U nas chyba 20 albo 25 cm styropianu idzie na zewnątrz pustaka z którego jest z
                                                    > budowany dom

No jak to czym - mchem przeciez :))
                                                  • trypel Re: OT/ Jaka lodówka? 29.11.24, 18:45
                                                    Ten zawód to się optyk nazywa.
                                                    Taki gosc co mchem chałupy optyka
                                        • engine8t Re: OT/ Jaka lodówka? 28.11.24, 19:00
                                          jackk3 napisał:

> trypel napisał:
                                          >
                                          > > Może i wygląda. Ale dalej jest z kartonu. To jest coś co mi bardzo przesz
                                          > kadzał
                                          > > o. Akustyka i ruchy.
                                          > > Jak oglądałem filmy amerykańskie z gośćmi mieszkającymi kolo kolejek czy
                                          > innego
                                          > > metra i jak się wszystko trzęsło podczas przejazdu to myślałem że to tak
                                          > a bajk
                                          > > a.
                                          > > A to niestety rzeczywistość. Słychać wszystko i czuć przejezdzajace duże
                                          > auta.
                                          > > To przeszkadza jak ktoś lubi ciszę w domu, mam w dupie jak dom wygląda, j
                                          > a żyje
                                          > > w nim a nie obok niego
                                          > >
                                          > A nie mowilem?

LOL
                                      • engine8t Re: OT/ Jaka lodówka? 28.11.24, 18:58
                                        trypel napisał:

> Może i wygląda. Ale dalej jest z kartonu. To jest coś co mi bardzo przeszkadzał
                                        > o. Akustyka i ruchy.
                                        > Jak oglądałem filmy amerykańskie z gośćmi mieszkającymi kolo kolejek czy innego
                                        > metra i jak się wszystko trzęsło podczas przejazdu to myślałem że to taka bajk
                                        > a.
                                        > A to niestety rzeczywistość. Słychać wszystko i czuć przejezdzajace duże auta.
                                        > To przeszkadza jak ktoś lubi ciszę w domu, mam w dupie jak dom wygląda, ja żyje
                                        > w nim a nie obok niego
                                        >

co kraj to obyczaj.
                                        Kanada i USa to tylko konstrukcje drewniane i nikomu to nie przeszkadza.
                                        A dom mozesz zaizolowac tak ze nic nie slyszysz. A jaeszcze jak mas zpolozony tak ze niec ci nie przeszkadza...
                                        A ludzie mogliby przeciez budowac z cegly ale wybieraja drewniane jako ze te maja swoje plusy dodatnie.

• bywalec.hoteli Re: OT/ Jaka lodówka? 28.11.24, 19:11
                                          Podobno wcale nie we wszyskich stanach domy drewniane
                                          • engine8t Re: OT/ Jaka lodówka? 28.11.24, 19:20
                                            bywalec.hoteli napisał:

> Podobno wcale nie we wszyskich stanach domy drewniane

Genralnie to chyba nie-drewnaine to wyjatek.
                                            A to dlatego ze tu domow sie nie buduje dla generacji - srednio ludzi zmieniaj dom kilka a moze wiecej razy w ciagu zycia no i drweniane sa tansze.
                                            tu wybierasz sobi emiejsce wygodne zo zycia i tam sie przperowadzasz a nie odrowtnie jak to w Polsce bywa.
                                            Caly przemysl budowlany jest oparty na kostrukcjach i std drewnianych a wiec gdybs probowal buwoac inny to ze wszytkim mialbys problem - wszytko musialoby byc "custom".
                                            A cokolwiek chcesz zrobic czy zmienic w domu drewnianym to to jest babnalnie latwe w porownaniu z takim z betonu.
                                            W mojej okolicy budowano orginalnie kilka modeli ale po 50 latach wszystkie wygldaja inaczej jak custom czy craftsman poniewaz wszystkie maja duzo przrobek zewnetrznych i wewnetrznych ato dlatego ze to lawe.
                                • bywalec.hoteli Re: OT/ Jaka lodówka? 28.11.24, 08:59
                                  Jack, fajna chałpa, za duża i drewniana, co dla mnie dyskwalifikuje, ale fajna.
                                  No i jest nawet domek dla teściowej jak przyjedzie! Ten zielony albo czerwony blaszany hangarek. 😀 i sauna chyba jest?

Ciekawe kto tam mieszkał bo jak na jedną rodzinę to jest tam zdecydowanie za dużo rzeczy do ogarnięcia.
                                  • jackk3 Re: OT/ Jaka lodówka? 28.11.24, 19:22
                                    bywalec.hoteli napisał:

> Jack, fajna chałpa, za duża i drewniana, co dla mnie dyskwalifikuje, ale fajna.
                                    > No i jest nawet domek dla teściowej jak przyjedzie! Ten zielony albo czerwony b
                                    > laszany hangarek. 😀 i sauna chyba jest?
                                    >
                                    > Ciekawe kto tam mieszkał bo jak na jedną rodzinę to jest tam zdecydowanie za du
                                    > żo rzeczy do ogarnięcia.
                                    Oczywiscie ze jedna rodzina ostatecznie to około 450m w sam raz na taka działkę nic nadzwyczajnego. Jak się kupuje droższe nieruchomości to tutaj każdy myśli czy nie będzie trudno sprzedać o kupno domu na całe życie to tutaj rzadkość. Poza tym nie ma czegoś takiego jak za duży dom. A co do ogarnięcia to co tutaj jest do ogarnięcia? Największym problemem zima wiec jak ci się chce to kupujesz sprzęt zmechanizowany do odśnieżania albo pług do pick-upa który musisz mieć w takiej lokalizacji. A jak ci się nie chce to płacisz miesięcznie i jak spadnie śnieg to pojawia się pług i w 15 min ci wszystko odśnieży (drogi lokalne odśnieża gmina i robią to dobrze). No chyba ze lubisz konie itp to przy nich trochę roboty jest (sporo ludzi to ma). Największym wyzwaniem jest logistyka jak masz dzieci ale takie domy to kupują ludzie gdzie pracuje tylko wyłącznie głowa rodziny wiec druga osoba zajmuje się wszystkim innym. No i sprawa bezpieczeństwa to już indywidualne podejście ale giwera w domu albo dwie to podstawa…
                                    • trypel Re: OT/ Jaka lodówka? 28.11.24, 19:28
                                      Nie ma czegoś takiego jak za duży dom?

W 2011 firma dala mi do dyspozycji dom. Jakieś 350 m kw na 3 poziomach. 4 łazienki. 4 sypialnie. 2 garaze osobno. W piwnicy służbówka 2 pokojowa extra.
                                      Jezuu jak myśmy się tam męczyli.
                                      Super lekcja bo jak szukaliśmy naszego to 200 m kw było górna granica do zakceptowania
                                      • jackk3 Re: OT/ Jaka lodówka? 28.11.24, 19:40
                                        trypel napisał:

> Nie ma czegoś takiego jak za duży dom?
                                        >
                                        > W 2011 firma dala mi do dyspozycji dom. Jakieś 350 m kw na 3 poziomach. 4 łazie
                                        > nki. 4 sypialnie. 2 garaze osobno. W piwnicy służbówka 2 pokojowa extra.
                                        > Jezuu jak myśmy się tam męczyli.
                                        > Super lekcja bo jak szukaliśmy naszego to 200 m kw było górna granica do zakcep
                                        > towania
                                        >
                                        >
                                        Co tutaj jest za duże? Rodzina 2+2 albo 2+3 i więcej to taki dom w sam raz i u nas standard chociaż najczęściej nie jak pierwszy dom bo cena kiedy ma się 25-30 lat tez ma znaczenie.
                                        • trypel Re: OT/ Jaka lodówka? 28.11.24, 20:26
                                          Pierwszy jaki wybudowałem miał 90 m kw
                                          3 pokoiki, łazienka, garderoba i salon z kuchnią:)
                                          Garaz osobno.
                                          Na tych 350 po prostu było niefajnie
                                          Byliśmy za daleko od siebie;)
                                          • engine8t Re: OT/ Jaka lodówka? 28.11.24, 20:35
                                            trypel napisał:

> Pierwszy jaki wybudowałem miał 90 m kw
                                            > 3 pokoiki, łazienka, garderoba i salon z kuchnią:)
                                            > Garaz osobno.
                                            > Na tych 350 po prostu było niefajnie
                                            > Byliśmy za daleko od siebie;)
                                            >
                                            Kwestia przyzwyczajenia.
                                            Cala przyjemnosc w tym ze mozna sie odizolowac jak sie chce miec soj teren i miec swiety spokoj bo jak sie chce byc blisko to nie problem. Problem raczej odwrotny.
                                            My tez kupilismy dom na emryture za duzy na nasze potrzeby ale po dwoch latach juz nie byl za duzy ale w sam raz..:)
                                            Ale znajomi rzeczywiscie kupili duzy dom i rozklad byl taki ze trudno bylo znalezc gdzie kto jest a ze mieli 3 dzieci w wieku szkolnym to nie bylo szans aby miec na nich i ich "urzadzenia" oko i w koncu zmienili na troche mniejszy ale bardziej latwy do kontroli. :)
                                • engine8t Re: OT/ Jaka lodówka? 01.12.24, 01:13
                                  O np co i gdzie mozna kupic za $1M w roznych stanach USA

youtu.be/ycIqDlsTMAQ

Albo na swiecie
                                  youtu.be/Bc1wMLNd-w0

Wybieraj bywalcu gdzie chcialbyc mieszkac
                                  • bywalec.hoteli Re: OT/ Jaka lodówka? 01.12.24, 02:45
                                    engine8t napisał:

> Wybieraj bywalcu gdzie chcialbyc mieszkac

Na pewno nie w USA. Nawet nie w Kalifornii.
                                    Pomimo wspaniałości Ameryki nie chciałbym żyć w kraju 3 świata.

Wystarczy mi Europa tam gdzie nie ma zimy i dużo słonecznych dni.
                                    Nawet niedaleko od Polski tak jest.
                                    • engine8t Re: OT/ Jaka lodówka? 01.12.24, 20:33
                                      bywalec.hoteli napisał:

> engine8t napisał:
                                      >
                                      >
                                      > > Wybieraj bywalcu gdzie chcialbyc mieszkac
                                      >
                                      > Na pewno nie w USA. Nawet nie w Kalifornii.
                                      > Pomimo wspaniałości Ameryki nie chciałbym żyć w kraju 3 świata.
                                      >
                                      > Wystarczy mi Europa tam gdzie nie ma zimy i dużo słonecznych dni.
                                      > Nawet niedaleko od Polski tak jest.

I ja sie z tego tez ciesze :)
                                      • bywalec.hoteli Re: OT/ Jaka lodówka? 01.12.24, 23:11
                                        no co ty? :)
                                        • engine8t Re: OT/ Jaka lodówka? 02.12.24, 01:09
                                          bywalec.hoteli napisał:

> no co ty? :)

No a co dziwnego... Kto by chcial wiecej socjalistow tutaj?
                                          A jak Tobie sie tm podoba - a powodow moze byc wiele, to fajne.

• bywalec.hoteli Re: OT/ Jaka lodówka? 02.12.24, 01:14
                                            O Stanach marzę nie od dziś, ale nie jako i miejscu zamieszkania tylko na wakacje i kiedyś jak Trypel i Hukers spełnię to marzenie.

Ale mieszkać tam: no way!

Specjalistów byłbym jednym z milionów więc żadna konkurencja
                                            • engine8t Re: OT/ Jaka lodówka? 02.12.24, 04:00
                                              bywalec.hoteli napisał:

> O Stanach marzę nie od dziś, ale nie jako i miejscu zamieszkania tylko na wakac
                                              > je i kiedyś jak Trypel i Hukers spełnię to marzenie.
                                              >
                                              > Ale mieszkać tam: no way!
                                              >
                                              > Specjalistów byłbym jednym z milionów więc żadna konkurencja

A teraz jestes jednym z ilu i co z tego masz?

Mysle ze bycie jednym z 5 a nawet 10 milionow to na piramidzi finansowej wcale nie takie zle tutaj.
                                  • trypel Re: OT/ Jaka lodówka? 01.12.24, 07:30
                                    A jakby nie chciał w stanach to każda z poniższych bije (dla mnie) atrakcyjnością oferty Twoje linki
                                    Ho trovato questo immobile su Casa•it: www.casa.it/immobili/49611660/
                                    Ho trovato questo immobile su Casa•it: www.casa.it/immobili/48898340/
                                    Ho trovato questo immobile su Casa•it: www.casa.it/immobili/50014736/
                                    • jackk3 Re: OT/ Jaka lodówka? 01.12.24, 17:25
                                      trypel napisał:

> A jakby nie chciał w stanach to każda z poniższych bije (dla mnie) atrakcyjnośc
                                      > ią oferty Twoje linki
                                      > Ho trovato questo immobile su Casa•it: www.casa.it/immobili/49611660/
                                      > Ho trovato questo immobile su Casa•it: www.casa.it/immobili/48898340/
                                      > Ho trovato questo immobile su Casa•it: www.casa.it/immobili/50014736/
                                      >
                                      >
                                      Betonoza i brzydkie choć pewnie stare… ostatnie bardzo ładnie położone choć ten styl to nie moja bajka. No i te 13 zdjęć - na wnętrza już kliszy brakło? Ciekawe dlaczego?
                                      • trypel Re: OT/ Jaka lodówka? 01.12.24, 19:07
                                        Bo tu inaczej do tego podchodzą.
                                        Mam na stałe zapisane szukanie 15 km wokół mojej wiochy i niektóre ogłoszenia mają np 1 zdjęcie. Jak cię interesuje to zapytasz a jak nie to po co marnować klisze :)
                                        Są takie co wiszą od momentu kiedy szukaliśmy czyli ponad 3 lata. Ludzie nie mają parcia na sprzedaż bo to też nie majątek.
                                        I życia tym sobie nie zmienia. Pierwsze to raczej nie betonoza bo ma 220 lat :)
                                        W każdym razie dla mnie każde z nich fajne.
                                        Ale tu od razu z założenia wkładasz w remont pod swoje potrzeby... Plus meble itd. Inna filozofia. Dla nas lepsza
                                      • trypel Re: OT/ Jaka lodówka? 01.12.24, 19:20
                                        Tu masz przykład takiego ogłoszenie
                                        Ho trovato questo immobile su Casa•it: www.casa.it/immobili/44911755/
                                        Chcesz to się dowiesz. Z innej strony akurat tej agencji nie polecam, córka właściciela co prawda zna angielski ale tak sfoszałej i w dupie mającej obowiązki baby to że swieca szukać.

Ja teraz szukam jakiejś kamiennej stodoły w okolicy żeby sobie przez kolejne lata wyszykowac taki domek spartanski z kominkiem :) ale musi być na pochyłym zboczu z widokiem i ze strumykiem obok.
                                        • jackk3 Re: OT/ Jaka lodówka? 01.12.24, 23:51
                                          trypel napisał:

> Tu masz przykład takiego ogłoszenie
                                          > Ho trovato questo immobile su Casa•it: www.casa.it/immobili/44911755/
                                          > Chcesz to się dowiesz. Z innej strony akurat tej agencji nie polecam, córka wła
                                          > ściciela co prawda zna angielski ale tak sfoszałej i w dupie mającej obowiązki
                                          > baby to że swieca szukać.
                                          >
                                          > Ja teraz szukam jakiejś kamiennej stodoły w okolicy żeby sobie przez kolejne la
                                          > ta wyszykowac taki domek spartanski z kominkiem :) ale musi być na pochyłym zbo
                                          > czu z widokiem i ze strumykiem obok.
                                          >
                                          Życzę powodzenia bo widoki są przednie. Kiedyś tak dawno temu kontemplowaliśmy kupno czegoś w Krakowie oczywiscie w obrębie 1-szej obwodnicy albo na Kazimierzu ale dość szybko nam przeszło i to nawet nie ze względu na ceny. Taka rzecz spartańska ma sens ale trzeba kupić kompletna ruinę za grosze i wyremontować. No ale do tego to trzeba być na miejscu a np w moim przypadku to było niewykonalne ( w dawnych latach sporo tego było w Krakowie).
                                          • trypel Re: OT/ Jaka lodówka? 02.12.24, 16:23
                                            Już jedna znalazłem ale bez strumyka a druga to stary młyn. Piękny kamienny plus mostek ale zero widoku.
                                            Mam an miejscu goscia co chętnie ogarnie remont, zona mowi - baw się jak chcesz to szukamy :) a widoki naprawdę super
                                            • trypel Re: OT/ Jaka lodówka? 02.12.24, 16:30
                                              Tu niestety nie ma strumyka ale poza tym to coś w tym stylu
                                              www.immobiliare.it/annunci/112948711/#foto9
                                            • waga173 Re: OT/ Jaka lodówka? 02.12.24, 17:57
                                              trypel napisał:

> a druga to stary młyn. Piękny kamienny...

Jeszcze potrzebujesz czarnego barana zeby w tym mlynie bywal. Bywalec mlynow.
                                              • trypel Re: OT/ Jaka lodówka? 02.12.24, 18:08
                                                Ja będę robił za barana. Tylko nie czarnego bo podobno teraz już nie wolno udawać w ten sposób
                                              • trypel Re: OT/ Jaka lodówka? 02.12.24, 18:14
                                                Zobacz Waga
                                                100 SP40
                                                maps.app.goo.gl/hA99DRp7F224r8138?g_st=ac
                                                • waga173 Re: OT/ Jaka lodówka? 02.12.24, 20:33
                                                  trypel napisał:

> Zobacz Waga
                                                  > 100 SP40
                                                  > maps.app.goo.gl/hA99DRp7F224r8138?g_st=ac>

Mnie by sie ten mlyn bardzo podobal gdybym byl nietoperzem. Nikt by mi nie zklocal spokoju bo nie mialby tam jak wjechac.
                                                  • trypel Re: OT/ Jaka lodówka? 02.12.24, 20:59
                                                    Tam można wjechać. Stawałem tam pare razy. Nietoperz, baran (też czarny) to masz osla dla towarzystwa (też z oboka)
                                                  • waga173 Re: OT/ Jaka lodówka? 02.12.24, 21:35
                                                    Bardzo sympatyczni sasiedzi. Dlugie uszy zeby Cie lepiej slyszec. Zapomniales o dobrze widocznych na tym zdjeciu kretach. Gdzie mieszkasz? Na Krecie!
                                    • engine8t Re: OT/ Jaka lodówka? 01.12.24, 20:34
                                      trypel napisał:

> A jakby nie chciał w stanach to każda z poniższych bije (dla mnie) atrakcyjnośc
                                      > ią oferty Twoje linki
                                      > Ho trovato questo immobile su Casa•it: www.casa.it/immobili/49611660/
                                      > Ho trovato questo immobile su Casa•it: www.casa.it/immobili/48898340/
                                      > Ho trovato questo immobile su Casa•it: www.casa.it/immobili/50014736/
                                      >
                                      >

Kwestia gustu i potrzeb..
                                      Mnie to nie ujelo....
                                      • trypel Re: OT/ Jaka lodówka? 01.12.24, 20:37
                                        No jak Twoje mnie :)
                                        Prawdopodobnie dlatego mieszkamy gdzie mieszkamy :)
                                        • engine8t Re: OT/ Jaka lodówka? 02.12.24, 01:14
                                          trypel napisał:

> No jak Twoje mnie :)
                                          > Prawdopodobnie dlatego mieszkamy gdzie mieszkamy :)
                                          >

Jednak jest roznica w tym na ile znamy te miejsca..
                                          Sorry ale Ty ciagleni emozesz powiedziec ze wiesz jak sei tu zyje...
                                          Wiesz moze jak wygladaja autostrady sklepy hotele, jakies domy do wynajecia ale zycia nie widziales i nie poznales.
                                          Na to trzeba lat i mieszkania dluzej
                                          • trypel Re: OT/ Jaka lodówka? 02.12.24, 06:21
                                            Biorąc pod uwagę kiedy wyjechałeś z Polski to dokładnie to samo można powiedzieć o Tobie.
                                            Że nie wspomnę o Wloszech.
                                            Ale na wakacje i tak znow będą stany bo macie zajebiscie dużo do zaoferowania pod tym kątem co mi się podoba.
                                            • engine8t Re: OT/ Jaka lodówka? 02.12.24, 18:34
                                              trypel napisał:

> Biorąc pod uwagę kiedy wyjechałeś z Polski to dokładnie to samo można powiedzie
                                              > ć o Tobie.
                                              > Że nie wspomnę o Wloszech.
                                              > Ale na wakacje i tak znow będą stany bo macie zajebiscie dużo do zaoferowania p
                                              > od tym kątem co mi się podoba.
                                              >
                                              Naprawde Tobie sie wydaje ze ja z Polski wyjechalkem w latach 80-tych i od tego czasu stracilem kontakt?
                                              nic bardziej blednego.
                                              Sledzeinie i ocena zmian w Polsce pod kazdym wzgledem bylo na czyms naturalnym i na porzadku dziennym
                                              W Polsce spedzilem po wyjezdzie dosc duo czasu i odwiedzalem dosc czesto (nigdy ktorej niz 3 tygodnie a byly czasy ze 2-3 mieisace) mieszkajac, podrozujac i spotykajac sie oraz rozmwiajc/dyskutujac z rodzina i znajomymi na tematy zycia, problemow, polityki oraz zalatwialem sprawy w urzedach wiec mam dosc niezle pojecie i wiem dosc dobrze gdzie jak sie zyje - szczegolnie na poludiu i Dolnym Slasku..
                                              PRzez jakis czas nawet przymierzalismy sie aby "cos kupic" dla siebie i miec swoje miejsce na pobyty ale przy dokladniejszych oblicenieach zdecydwalismy sie na nie.
                                              Moglbym sie przeprowadzic i na drugi dzien zaczac zyc majac ta przewage nad loklanymi ze moglbym olewac wiekszsc problemow z ktorymi oni sie borykaja. A do reszty rzeczy upierdliwych musialbym sie przywzwyczaic.
                                              Ale niepotrzebowalbym nikogo aby mnie instruowal co jak i gdzie robic albo gdzi sie umiejscowic.

Jesli chodzi o Wlochy to w sumie w ciagu 3 lat to przebywalem tam co najmniej pol roku - wiekszosc to Piemonte - okolice Ivrea a weekendy zwykle w Toskani ale masz racje, pomimo ze pracowalem i znalem ludzi i rozmwialismy na wiele tematow i widzialem jak mieszkaja, pracuja i zyja tam ludzi to ja sam meszklame w hotelu i nie mialem do czynieniaa z codzinnymi problermai zycia a wiec uwzam ze mam jedynie "blade pojecie" o mieszkaniu i zyciu we Wlszech. ale gdybym sie zdecydowal to piewszym kierunkiem bylaby Toskania - okolice gdzies pomiedzy Forte de Marmi a Livorno.

A Ty widziales mniej wiecej taka ameryka jaka ja widze jezdzac na wycieczki czy urlopy i tu sie zgadzaam bo tez w 90% miejsc ktore odwiedzam turystcznie za cholere nie chcialbym mieszkac ale jako turysta to co innego..

Co ciekawe to miescowosc gdzie mieszkam spodobala sie nam przypadkowo jak kiedys przejazdem wstapilismy na lunch.
                                              Potem przez niecala godzine platalismy sie po tej miejscowosci i jej osiedlach i wydawalo si enam ze wjechlaismy dosc gleboko i ocenilismy ze tu mozna by zamieszkac.
                                              A jak sie zdecydowalismy na przeprowadzke to wynajelismy mieszkanie na 3 mies i to nawet blisko tych miejsc ktore ogladlismy ..i co sie okazalo?
                                              A to ze te okolice ktore sie nam wtedy podobaly juz wogole nie bralismy pod uwage szukajc domu do zamieszkania. Zobaczenie okolicy okiem turysty a poznanie okolicy i srodowiska to duza roznica.
                                              • trypel Re: OT/ Jaka lodówka? 02.12.24, 18:51
                                                Prawda. Myśmy szukali we wloszech czegoś gdzie indziej, w Alpach Julijskich. Po drugiej stronie autostrady i rzeki. Aż kiedys przypadkowo znaleźliśmy tu nocleg w hotelu i się okazało że tu jest fajniej. Jest wszystko czego szukaliśmy. Blisko do ulubionego dużego miasta (40 min) blisko to świetnego małego miasta (10 min), 15 min na narty, szlag w góry zaczyna się za domem (ostatnia linia zabudowy przed lasem) I jakimś cudem wcześniej nie wiedzieliśmy że takie miejsce istnieje :)
                                                A co do PL to sorry ale trochę racji mam, od wielu lat nie masz codziennego kontaktu z krajem a bazujesz na informacjach mało obiektywnych przekazywanych lub tuningowancyh przez rodzinę. Pamiętam jak pisałeś jak to ciężko z pracą jest u nas :D
                                                Jak odwiedzimy jeszcze ze 3-4 x po pare stanow to mniej więcej nasze pojęcie będzie podobne.
                                                I jak pisalem- jako turysta zauważam wiele rzeczy których ty nie widzisz bo jest to dla ciebie codzienność. I pewnie ty masz tak będąc w Polsce.
                                                W każdym razie nie mogę się doczekać kolejnego urlopu i kolejnych super miejsc.
                                                • engine8t Re: OT/ Jaka lodówka? 02.12.24, 20:33
                                                  trypel napisał:

> I jak pisalem- jako turysta zauważam wiele rzeczy których ty nie widzisz bo jes
                                                  > t to dla ciebie codzienność. I pewnie ty masz tak będąc w Polsce.
                                                  > W każdym razie nie mogę się doczekać kolejnego urlopu i kolejnych super miejsc.
                                                  >
                                                  >
                                                  Jako turysta to poznalem" Portugalie, Hiszpanie, Szwjacarie, troche Francji czy Niemiec
                                                  W Polsce zas to chyba zdecydowanie roznie sie od typowego turysty poniewaz bedac tam nie tylko obserwuje (w miare na biezaco) ale rozmawaim i partycypuje na wszystkie sposoby w zyciu rodziny, "gospodrzy" i znajomych a mam tam takich cale spekrtum ot takich co siedza na zapomogach ale i takich co maja dobrze prosepruace biznesy i zyja na poziomie podobnym do naszego. A bedac w Posce zawsze odwiedzam i tych w Warszawie i okolicach, Krakowie i okolicach, Rzeszowie i okolicach, Wroclawiu i wsiach dookola a czasami poznaniakow czy tych na Ziemi lubuskiej odwiedze. Ziemie Klodzka natomiast zjezdze wszerz i wzdloz bo to rodzinne strony i wszedzie rozawiamy o wszytkich bo kazdy chce prownywac - jedni sie chwala inny narzekaja.
                                                  Taak ze m in dlatego prodroze sa bardzo meczace bo kazdego przynajmniej na chwile trzeb odwiedzic i jeszcze sie przespac bo przeciez bez piwa czy gorzolki sie nie obejdzie a jak nie mozna pogadac o polityce ? Z jednymi trzeb chwalic Pis z innymi PO a jeszcze z innymi mozna o biznesach i dzieciach oraz dobrych starych czasach szkolnych czy studenckich oczywoscie.
                                                  Nie wiem kiedy pisalem o trudnosci znalezieni a pracy w Polsce. W Polsce pracy nie brakuje tylko sprobuj znalezc kogos kto ci posprzata chalupe czy ogarnie ogrodek..
                                                  No i jak wiedze jak sie pracuje w Polsce a jak tutaj to u Was traktuja pracowikow z wyzszym wyksztalceniem tak jak u nas w Amazonie tych co paczki pakuja.
                                                  Za to medycyna Panie to juz inna rzecz. Pan doktor i na wsi ale i w Szpitalu lokalnym to ciagle Panisko i jak jestes "nieznanym" to jestes dzinnym urobkiem ale jak masz "protektora" to zupelnie inne drzwi sie otwieraja.

I tu zauwazylem ze masz racje ze jako turysta widze swiat ktorego oni chyba nie widze bo np w rodzinie nie oni mnie ale ja ich instruuje jak sie poruszac po systemie opieki medycznej a ostatnio to nawet szkoly medycznej LOL

• trypel Re: OT/ Jaka lodówka? 02.12.24, 20:46
                                                    No mowie ze ty masz jakąś rodzinę w tej Polsce dziwna.
                                                    To może być tak jak mieszkałem na Podlasiu i pracowałem w miasteczko ok 15 tys mieszkańców. I ogólnie po roku przeżyłem kryzys bo znaleźć tam kogoś do roboty z chęcią do pracy było trudniej niż znaleźć uczciwego polityka.
                                                    I jakiś miejscowy mi powiedzial- czego ty oczekujesz, wszyscy którym się coś chciało i mieli coś w głowie siedzą w Londynie albo Warszawie. Zostali ci kptrym się nie chce nic. Albo nic nie umieją niezależnie od wykształcenia
                                                  • engine8t Re: OT/ Jaka lodówka? 02.12.24, 21:05
                                                    trypel napisał:

> No mowie ze ty masz jakąś rodzinę w tej Polsce dziwna.

Tez tak uwazam.

Ale wiekszsc z nich po prostu wierzy ze w Polsce jest juz dobrze, komuny nie mam, urzedy i przepisy sa bo sa potrzebne, wszytko jest, rzadza prawa, skonczyly sie przekrety i nikt nie daje lapowek - ba moze juz wszytkiego wymagac oraz moze sie swoich praw domagac bo przeciez zyje w kraju europejskim.

• jeepster Re: OT/ Jaka lodówka? 02.12.24, 16:11
                                            Wychodzi na to, że jesteś hipokrytą. Jak ktoś po krótkim pobycie w Stanach przedstawia swoją opinię o tym kraju, to się nie zna, bo był za krótko. Ty sam za to po kilkudniowym pobycie w Vancouver, autorytatywnie stwierdzasz jaka ta Kanada jest lewacka i w ogóle sam syf. Czyli co? Ty możesz a inni nie?
                                            • jeepster Re: OT/ Jaka lodówka? 02.12.24, 16:18
                                              jeepster napisał(a):

> Wychodzi na to, że jesteś hipokrytą. Jak ktoś po krótkim pobycie w Stanach prze
                                              > dstawia swoją opinię o tym kraju, to się nie zna, bo był za krótko. Ty sam za t
                                              > o po kilkudniowym pobycie w Vancouver, autorytatywnie stwierdzasz jaka ta Kanad
                                              > a jest lewacka i w ogóle sam syf. Czyli co? Ty możesz a inni nie?

Żeby było jaśniej to powyższy post tyczy się tego postu engina:

trypel napisał:

> No jak Twoje mnie :)
                                              > Prawdopodobnie dlatego mieszkamy gdzie mieszkamy :)
                                              >

Jednak jest roznica w tym na ile znamy te miejsca..
                                              Sorry ale Ty ciagleni emozesz powiedziec ze wiesz jak sei tu zyje...
                                              Wiesz moze jak wygladaja autostrady sklepy hotele, jakies domy do wynajecia ale zycia nie widziales i nie poznales.
                                              Na to trzeba lat i mieszkania dluzej
                                            • engine8t Re: OT/ Jaka lodówka? 02.12.24, 18:56
                                              jeepster napisał(a):

> Wychodzi na to, że jesteś hipokrytą. Jak ktoś po krótkim pobycie w Stanach prze
                                              > dstawia swoją opinię o tym kraju, to się nie zna, bo był za krótko. Ty sam za t
                                              > o po kilkudniowym pobycie w Vancouver, autorytatywnie stwierdzasz jaka ta Kanad
                                              > a jest lewacka i w ogóle sam syf. Czyli co? Ty możesz a inni nie?

Nie wiem do kogo pijesz ale ja to w Vancouver bywalem czesto i gesto. Przez ponad 6 lat tam bylo polowa mojej firmy i przynajmniej raz na kwartal - a czesto czesciej, bywalem tam, pracowalem etc przez co najmniej 2 tygodnie.
                                              Toronto i okolice jedynie odwiedzilem pare razy spedzajac tm po ok 2 tygodnie za kazdym razem - polowa czasu w Toronto a polowa na pn gdzie swiat - a na pewno drogi sie koncza a na loklanych smietnikach niedzwiedzie nie byly niczym niezwyklym :)
                                              A gdzi to ja pisalem ze Kanada to syf? Kanada jesli chodzi o "suche zycie" - tzn infrastrukturei, jest bardzo podobna do USA wrecz uwazam ze tam jest mniejszy syf niz w USA poniewaz jest bardziej europejska - przynajmnije na wschodzie ale Vancouver juz bylo opanowane przez chinczykow i marihuana na ulicach Vancouver o wiele bardziej do przodu niz nawet w LA czy SF. Obecnie juz chyba odwrotnie. Ale chyba w Kandzie jest mniej brzydoty czy tez wiecej zwrac sie uwage nie tylko na to jak to jest wygodne ale jak wyglada - w sensie jak sie ludzi ubieraj, jak buduja domy i osiedla etc ..na kazdym kroku ...
                                              A rozni sie tym ze w normalnym sklepie nie mozna kupic whisky czy nawet piwa a whisky kosztuje fortune... Reszta to czasami trudno ocenic gdzie sie jest. Ale to ze w czasie lunchu (ok , troche prxedluzonego) mozna bylo wyskocyc na narty to nie do pobicia oczywiscie.:)
                                              Nawet rozptrywalem przeperowadzenier sie w okolice Vncouver a wiec rozeznalem i rynek domow i srodowisko dosc dokladnie.
                                              A ze lewackaa? to zupelnie inny problem i mi osobisci dosc bliski poniewaz moj stan chyba nie mniej lewacki. Tylko ze my chcemy z tym walczyc Kanadyjczycy (tzn oczywiscie nie wszyscy ale wielu) to akceptuje i uwaza za dobre ipostepowe i to bylo glownym powodem na nie. Na tematy polityczne za cholre sie nie moglismy dogadac z bialymi nasiaknietymi socjalizmem kanadyjczykami.
                                              • jeepster Re: OT/ Jaka lodówka? 02.12.24, 20:07
                                                engine8t napisał:

> A ze lewackaa? to zupelnie inny problem i mi osobisci dosc bliski poniewaz mo
                                                > j stan chyba nie mniej lewacki. Tylko ze my chcemy z tym walczyc Kanadyjczycy
                                                > (tzn oczywiscie nie wszyscy ale wielu) to akceptuje i uwaza za dobre ipostepow
                                                > e i to bylo glownym powodem na nie. Na tematy polityczne za cholre sie nie mo
                                                > glismy dogadac z bialymi nasiaknietymi socjalizmem kanadyjczykami.

I tu jest właśnie problem. Oceniasz cały kraj po kontakcie z kilkoma osobami z Vancouver. To tak jak ja bym oceniał Stany po pobycie w Bentonville, AR, gdzie co któryś mieszkaniec chodził po mieście z "gnatem" przypiętym do pasa. Nie tylko widziałem to na ulicy ale również w restauracjach.

Brytyjska Kolumbia, a Vancouver w szczególności, to zupełnie inna mentalność niż pozostała Kanada. No może z wyjątkiem Toronto downtown, które zostało opanowane przez politycznie poprawnych wyborców partii Liberalnej. Aczkolwiek nie nazwał bym ich lewakami.
                                                • trypel Re: OT/ Jaka lodówka? 02.12.24, 20:32
                                                  Czy tak jest w całym arkansas? Bo to też ciekawe do zobaczenia :)
                                                  • jeepster Re: OT/ Jaka lodówka? 02.12.24, 20:38
                                                    trypel napisał:

> Czy tak jest w całym arkansas? Bo to też ciekawe do zobaczenia :)
                                                    >

Byłem tylko w Little Rock i Bentonville. W Little Rock tego nie widziałem , ale w Bentonville już tak. Największe wrażenie na mnie wywarło jak dwóch biznesmenów w restauracji jadło lunch i coś dyskutowało i oboje mieli "gnaty" w holsterach (kaburach). Nie wiem czy były to rewolwery czy pistolety, bo widziałem tylko rękojeść, a na broni się nie znam.
                                                  • trypel Re: OT/ Jaka lodówka? 02.12.24, 20:42
                                                    Zapisane. Chciałbym to zobaczyć:)
                                                    Dzięki
                                                  • jeepster Re: OT/ Jaka lodówka? 02.12.24, 21:03
                                                    trypel napisał:

> Zapisane. Chciałbym to zobaczyć:)
                                                    > Dzięki
                                                    >
                                                    Zarówno Little Rock jak i Bentoville to fajne miejsca. W pierwszym jest prezydencka biblioteka Clintona. Co by nie mówić o Clintonie, to jednak sama biblioteka jest ciekawa. Głowna jej część jest zrobiona na wzór Trinity College w Dublinie. Jest też tam replika "Oval Office" tak jak wyglądał on za czasów Clintona. Miasto jest bardzo czyste.

Bentonville to miejsce gdzie powstał Walmart i to właśnie Walmart pakuje tam kasę, że miasto wygląda jak z obrazka. Mają tam fajną galerię sztuki (wstęp wolny), gdzie w tym czasie co my byliśmy była duża wystawa prac Andy Warhol'a . Zresztą tamte strony wraz z górami Ozark są bardzo ciekawe.

• bywalec.hoteli Re: OT/ Jaka lodówka? 01.12.24, 22:41
                                      trypel napisał:

> ią oferty Twoje linki
                                      > Ho trovato questo immobile su Casa•it

Trypel, niespecjalnie podobają mi się te oferty, ale fajnie, że tanie, ceny w sumie niższe niż w PL.
                                      Ale jednak Italia.
                                      Tylko czy tam ciepło w tym regionie?
                                      • jackk3 Re: OT/ Jaka lodówka? 01.12.24, 23:40
                                        bywalec.hoteli napisał:

> trypel napisał:
                                        >
                                        > > A jakby nie chciał w stanach to każda z poniższych bije (dla mnie) atrakc
                                        > yjnośc
                                        > > ią oferty Twoje linki
                                        > > Ho trovato questo immobile su Casa•it
                                        >
                                        > Trypel, niespecjalnie podobają mi się te oferty, ale fajnie, że tanie, ceny w s
                                        > umie niższe niż w PL.
                                        > Ale jednak Italia.
                                        > Tylko czy tam ciepło w tym regionie?
                                        Polska to nie tylko Zakopane, Karpacz, Krakow cz Warszawa. Tez można znaleźć tanie nieruchomości na wygwizdowie. W ogóle te porównania są kompletnie bez sensu…
                                        • trypel Re: OT/ Jaka lodówka? 02.12.24, 06:28
                                          Znajdz w Polsce w górach kolo ośrodka narciarskiego. Życzę powodzenia.
                                      • trypel Re: OT/ Jaka lodówka? 02.12.24, 06:25
                                        Bywalec, ja szukałem 2 lata a podałem 3 pierwsze oferty jakie wyskoczyły mi w apce przy moich parametrach wczoraj
                                        Też bym żadnej nie kupił. Tyle że każda mi się podoba bardziej niż domy linkowane w usa.
                                        My mamy swoje mieszkanie i już póki żyjemy go nie sprzedamy.
                                        • bywalec.hoteli Re: OT/ Jaka lodówka? 02.12.24, 07:38
                                          Trypel kumam. I kosztują one znacznie mniej niż 1M$
                                        • engine8t Re: OT/ Jaka lodówka? 02.12.24, 19:11
                                          trypel napisał:

> Bywalec, ja szukałem 2 lata a podałem 3 pierwsze oferty jakie wyskoczyły mi w a
                                          > pce przy moich parametrach wczoraj
                                          > Też bym żadnej nie kupił. Tyle że każda mi się podoba bardziej niż domy linkowa
                                          > ne w usa.
                                          > My mamy swoje mieszkanie i już póki żyjemy go nie sprzedamy.
                                          >
                                          >

No i dynamika rynku nieruchomosci doslwnie wszedzie to jest rzucajca sie w oczy roznica.
                                          Tu wybierasz miejsce gdzi chcesz mieszkac i znajdujesz dom na rynku albo od reki albo poczekasz pare miesiecy.
                                          W Polsce to zupelnie inny swiat - nie tylko ze maly ruch w interesie to sam proces handlu - gdzie posrednicy ukrywaj informacje a polowa to ciagle idzie bez posrednikow.
                                          M in dlateg tutaj wystawiajac dom na rynek musisz podac jak najwiecje informacji poniewaz kupjacy maj tyle opcji ze musz sie zdecydowac szybko czy dany dom brac pod uwage.. Bo jak nie to za pare dni go nie ma.
                                          Namije ulicy w ciagu ostatneigo roku spredaly sie 5 cy 6 i wszystkie dostaly oferte w ciagu pierwszego tygodnia na rynku i wszytki epozly powyej ceny oferty. Juz slysze ze to dlatego ze za nisko wycenili.. Nieprawda - byly wycenione wlasciwie poniewaz co pare dni pkazuje sie nowy a ze ceny sprzedazy sa podawne do publiznej wiadowmosci wiec latwo ocenic za ile dany dom mozna sprzedac czy kupic a jak atrakcyjny to lepiejh wycenic nizej bo wtedy masz tlumy chetnych a wiec gwarantowane kilka ofert i cena poleci w gore sama jako ze robi sie cicha aukcja.
                                          Pomimo ze my sie tu osiedlilismy "na stale" to mnie ostatnio syn pyta czy mamy zamiar tu mieszkac do konca dni swoich....na co ja ze "skad mam wiedziec? - czas pokaze"
                                          Przy dobrych ukladach i chweciach sprzedaz i kupno domu to kwesti miesiaca czy najwyzej dwoch.
                                          • trypel Re: OT/ Jaka lodówka? 02.12.24, 19:19
                                            Przeciez to nie ogłoszenia z polski.
                                            W Polsce my już sprzedajac wzięliśmy profesjonalnego fotografa, był virtual Tour itd
                                            A tu masz nieraz 3 foty i nam samym 2 x właściciel powiedział podczas negocjacji że chyba jednak nie chce sprzedać:D ale może w Polsce w Bieszczadach też tak jest
                                            • engine8t Re: OT/ Jaka lodówka? 02.12.24, 20:59
                                              trypel napisał:

> Przeciez to nie ogłoszenia z polski.
                                              > W Polsce my już sprzedajac wzięliśmy profesjonalnego fotografa, był virtual Tou
                                              > r itd
                                              > A tu masz nieraz 3 foty i nam samym 2 x właściciel powiedział podczas negocjacj
                                              > i że chyba jednak nie chce sprzedać:D ale może w Polsce w Bieszczadach też tak
                                              > jest
                                              >

W Polsce tez sie toi zmiena i masz wiecej zdjec i to profesjonalnie zrobionych ale tez nie masz adresu domu?
                                              Tu masz adres i mozesz zrobic sobie dosc dokladne anlizy i obejrzec z wierzchu zanim zaczniesz angazowac agentow. No i tu kazdy agent wie gdzie dom jest i jak go pokazac klientowi - nikt niczegonie ukrywa bo sprawy kto ile dostanie po sprzedazy sa dosc dobrze uregulowane - nie przez rzd federalny ale poprzez zrzeszenie agentow.
                                              Ale ostaatnio rzady demokratow staniwych zaczynaj sie w to wtracac i skonczy sie na tym ze biedych bedzie mniej stac na kupno...
                                              • trypel Re: OT/ Jaka lodówka? 02.12.24, 21:13
                                                W Polsce adresu nie ma. We wloszech zazwyczaj jest ulica co najmniej.
                                                Ale tam z tego co widzę większość nieruchomości idzie przez jedną agencje a my kupiliśmy bezpośrednio i to była rzadkość.
                                                W Polsce znow ludzie mają takie chujowe podejście że żal im wydać % na dobrego agenta. Jak sprzedawaliśmy to za każdym razem nabywca próbował czy się dogadamy jakoś bez :(
                • engine8t Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 23:27
                  bywalec.hoteli napisał:

> jackk3, fajną chałupę zalinkowałeś.
                  >
                  > Nawet nie taka droga: 2M C$ dla Was to pewnie jak dla nas 2M PLN.
                  > Przeraża mnie wizja tego że ktoś tam wiele detali musiał przygotować, wykończyć
                  > , wyposażyć. Samych punktów świetlnych jest pewnie z 200 i tyle lamp do zamonto
                  > wania było. Więc trzeba sporo na utrzymanie i sprzątanie wydać. No i na ogrzewa
                  > nie w klimacie Calgary 🙂
                  >
                  > A ten realtor Robert N. to Ty? 🙂

hehhehe Tobie to sie zaraz kojarzy ze ktos to mial "na wlasne wykonczenie" i musial sie z tylom duperlami uzerac i bawic .
                  Pewnie takie developer oddal
              • trypel Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 21:38
                Wstyd to kraść i z dupy spaść jak mówi przysłowie pszczół
              • duze_a_male_d_duze_m Re: OT/ Jaka lodówka? 22.11.24, 06:55
                Jedną rzecz którą bym do siebie zabrał to taka kuchenka gazowa z płytą z żeliwnymi kratkami. Barek i kino z małą maszyną do popcornu mam :)
    • hrasier_2 Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 18:03
      Ja mam Amicę. Nie narzekam. Mogła by być większa, ale o 20 cm. Bo kuchnia zabudowana. Coś z przełącznikiem jest. Możesz wykręcić żarówkę i zakleić oprawkę taśmą.
      • xstefciax Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 18:08
        Ja mam z Elektroluxa, od razu była feralna. Wcześniej miałam Ardo, prawie 18 lat działała beż zarzutu.
        • xstefciax Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 18:09
          Mam kuchnie gazowo- elektryczna z Amici. Ma już 14 lat.
          • hrasier_2 Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 18:34
            Ja mam Gorenje hula.
            • xstefciax Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 18:49
              Kuchenkę też muszę wymienić, bo szyba "lata", ale poza tym ok. Trzeba trochę zainwestować w dom, dopóki pracuję. Na emeryturze będą mniejsze dochody.
              • hrasier_2 Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 19:09
                To trzeba po trochu. Jak wszystko się sypie. My młodzi nam bimber nie zaszkodzi. Zmobilizuj chłopa na dwa etaty.
    • klatwafornittyzostalarzucona Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 18:13
      jakas mala, zeby malo zrec ;)
      • engine8t Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 18:54
        klatwafornittyzostalarzucona napisał(a):

> jakas mala, zeby malo zrec ;)

Ty po babsku myslisz.

Jak masz mala to bediesz musiala wszytko zezrec zeby sie nie popsulo
        A jak kupisz duza i wszytko co przyniesz wlozysz i za pol godziny juz tego zjesc nie mozna a wiec zanim cos zjesz to musisz poczekac dzien az sie odmrozi i wtedy jesc ci sie odechce..
        • klatwafornittyzostalarzucona Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 19:06
          w lodowce ci sie popsuje? i pomylilo ci sie- duza lodowka, to nie to samo co zamrazarka :P rzeczywiscie po babsku mysle- bo z sensem :P a ty tutaj po mesku cwaniakujesz, a wszystko zle mowisz
          • jackk3 Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 19:21

> w lodowce ci sie popsuje? i pomylilo ci sie- duza lodowka, to nie to samo co za
            > mrazarka :P rzeczywiscie po babsku mysle- bo z sensem :P a ty tutaj po mesku cw
            > aniakujesz, a wszystko zle mowisz
            To tak jak z silnikiem w samochodzie (nie tylko) jesli chodzi o lodowke to rozmiar ma znaczenie...
            • klatwafornittyzostalarzucona Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 19:34
              we wspolczesnym swiecie to juz tylko (duzy) rozmiar sie liczy :/ portfela, penisa, piersi... chyba z Ameryki do nas przyszla gigantomania. a ja zawsze mowie: lepszy maly, ale- wariat :P
              • engine8t Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 21:33

> we wspolczesnym swiecie to juz tylko (duzy) rozmiar sie liczy :/ portfela, peni
                > sa, piersi... chyba z Ameryki do nas przyszla gigantomania. a ja zawsze mowie:
                > lepszy maly, ale- wariat :P

Ta myslala ze sobie latwo z duzym poradzi... no i kto sobie tu z kim poradzil ikoto kogo na lopatki rozlozyl??

www.youtube.com/watch?v=ZrPvUd7E9HU&pp=ygUOcG9saWNlIGFjYWRlbXk%3D
                • klatwafornittyzostalarzucona Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 21:53
                  co ty linkujesz :D ona jest bardzo zadowolona na koncu, przeciez widze :P
      • waga173 Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 20:31

> jakas mala, zeby malo zrec ;)

Nie, mala zby jej chlop w tej lodowce nie zamykal. Bo skad ona wie ze po zamknieciu w srodku pali sie swiatlo?
        • klatwafornittyzostalarzucona Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 20:35
          ty, faktycznie! trzeba gdzies zglosic przemoc w rodzinie stefanskich. ot- swiatlo sie nie pali, swiatlo sie swieci, drogie dzieci ;)
        • bywalec.hoteli Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 20:46
          waga173 napisał:

> klatwafornittyzostalarzucona napisał(a):
          >
          > > jakas mala, zeby malo zrec ;)
          >
          > Nie, mala zby jej chlop w tej lodowce nie zamykal. Bo skad ona wie ze po zamkni
          > eciu w srodku pali sie swiatlo?

A zamknie tam jakiegoś poznaniaka to chętnie sprawdzi czy sie zgasza
        • xstefciax Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 21:04
          Gdy schodzę pi ciemku do kuchni to widać, że się pali światło.
          • klatwafornittyzostalarzucona Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 21:09
            :D to jak bedziesz schodzic, jak sie przestanie swiecic? calkiem po ciemku? ryzykowne...
            • waga173 Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 21:30
              Po co ona w nocy po ciemku schodzi do lodowki? Zeby w tajemnicy podezrec!
              • klatwafornittyzostalarzucona Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 21:49
                nocna skrytożerczyni. akurat ten grzech jest mi obcy... wole inne nocne grzechy ;)
    • loyezoo Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 18:54
      Miele i tyle w temacie
      • jackk3 Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 19:09
        loyezoo napisał:

> Miele i tyle w temacie
        >
        Moze wiele lat temu. Przereklamowana...
      • xstefciax Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 19:33
        Nie widziałam takich, chyba, że zamówić przez internet. Niemniej wolałabym zobaczyć przed kupnem, ale dzięki.
      • jeepster Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 20:12
        loyezoo napisał:

> Miele i tyle w temacie
        >
        Miele to przede wszystkim pralki, suszarki i zmywarki. I te są doskonałe. Kuchenki i lodówki, niekoniecznie. Jest wiele innych firm, które mają lepsze kuchenki i lodówki, za te same pieniądze lub taniej. Przynajmniej w Kanadzie.
      • waga173 Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 20:28
        loyezoo napisał:

> Miele i tyle w temacie
        >

Wkladasz kawal miesa i wyjmujesz zmielone!
        • bywalec.hoteli Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 20:47
          I wyprane i osuszone! Sama korzyść
          • hrasier_2 Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 22:15
            bywalec.hoteli napisał:

> I wyprane i osuszone! Sama korzyść
            Mój Boże bywalec daj se siana. Później się dziwisz że cię ematki nie lubią i hejtują, jak ty to samo robisz. Bądź mądrzejszy chociaż.
    • kreinto Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 20:39
      xstefciax napisała:

> Jakie macie lodówki? Warto ta
      > ka duża kupić?
      Jak lodówka to tylko Ford. Miałem kiedyś służbowego Forda lodówka. Był świetny!
      Nie był jednak zbyt duży.
      • bywalec.hoteli Re: OT/ Jaka lodówka? 21.11.24, 20:48
        Bolo zaproponuje Kia Cerata z 1995
    • bolo2002 Re: OT/ Jaka lodówka? 22.11.24, 09:36
      Kup sobie lodówkę o wysokosci 195 do 205 cm marki Samsung. Oszczędna, pojemna i na lata. U mnie chodzi od 2002 roku. A druga firmy Daewoo tez juz 20 lat-oczywiscie bezszronowa. Haier kosztuje 2 x tyle i jest przerost ambicji nad treścia. Tylko koreańskie.
      • vogon.jeltz Re: OT/ Jaka lodówka? 22.11.24, 11:04
        Boluś, powiedz, płaci ci ambasada Korei Południowej? Czy raczej, jak podejrzewam, Korei Północnej, bo tak świetnie idzie ci zohydzanie produktów południowokoreańskich?
        • bolo2002 Re: OT/ Jaka lodówka? 23.11.24, 08:51
          Nie biorę za reklamę produktów koreańskich nic -one są same w sobie świetne i nie trzeba ich reklamować. Fakty sie liczą - poczytaj sobie na ich temat-to może sie zorientujesz-, ze są faktycznie na rynku najlepsze. Niemieckiego czy francuskiego gówna nie kupuję . W Korei Płd nie ma globalizacji-która rozwala jakość-byłem i widziałem na własne oczy..
          • hrasier_2 Re: OT/ Jaka lodówka? 23.11.24, 09:52
            bolo2002 napisał:

> Nie biorę za reklamę produktów koreańskich nic -one są same w sobie świetne i
            > nie trzeba ich reklamować. Fakty sie liczą - poczytaj sobie na ich temat-to mo
            > że sie zorientujesz-, ze są faktycznie na rynku najlepsze. Niemieckiego czy fra
            > ncuskiego gówna nie kupuję . W Korei Płd nie ma globalizacji-która rozwala jako
            > ść-byłem i widziałem na własne oczy..
            Tłumacz się bolo, tłumacz, że nie jesteś koniem. Nawet tak spokojnego faceta trzeba dopaść i utopić.
      • xstefciax Re: OT/ Jaka lodówka? 22.11.24, 11:54
        Dziękuję, nie mam lodówki w zabudowie więc mogę wybrać. Miejsca też jest dużo. Ta ma 14 lat i już widać na niej ślady użytkowania. Trzeba wymienić.
        • hrasier_2 Re: OT/ Jaka lodówka? 22.11.24, 12:14
          xstefciax napisała:

> Dziękuję, nie mam lodówki w zabudowie więc mogę wybrać. Miejsca też jest duż
          > o. Ta ma 14 lat i już widać na niej ślady użytkowania. Trzeba wymienić.
          Black Friday będzie 29 listopada w piątek. Więc może coś znajdziesz więcej, oprócz lodówki i kuchenki 😁
    • tbernard Re: OT/ Jaka lodówka? 22.11.24, 11:09
      Znalazłem bardzo mało znaną stronę gdzie można wyszukiwać informacje. Oto co znalazłem.
      Ta mało znana strona ma adres: www.google.com/
      Tylko nikomu o tej stronie nie mów, bo zleci się tam tłum i wtedy strona ta straci elitarny charakter.
      • xstefciax Re: OT/ Jaka lodówka? 22.11.24, 11:57
        Dzięki, nawet jest Samsung w przyzwoitej cenie.
        • engine8t Re: OT/ Jaka lodówka? 26.11.24, 20:48
          xstefciax napisała:

> Dzięki, nawet jest Samsung w przyzwoitej cenie.

A samsung samsungowi nie rowny.
          • xstefciax Re: OT/ Jaka lodówka? 27.11.24, 07:21
            Mam fajny odkurzacz z tej firmy, bardzo wygodny i praktyczny.
      • hrasier_2 Re: OT/ Jaka lodówka? 22.11.24, 23:51
        tbernard napisał:

> Znalazłem bardzo mało znaną stronę gdzie można wyszukiwać informacje. Oto co znalazłe
        > m.

> Ta mało znana strona ma adres: www.google.com/
        > Tylko nikomu o tej stronie nie mów, bo zleci się tam tłum i wtedy strona ta str
        > aci elitarny charakter.
        Śmieszny człowieczek z wysokim ego. Tu nie chodzi o to by wyszukać w Google, tylko podyskutować. Widać że ciągle na tym forum nic nie jarzysz..panie mądraliński.
        • tbernard Re: OT/ Jaka lodówka? 26.11.24, 19:19
          Przecież wziąłem udział w dyskusji.
    • klatwafornittyzostalarzucona Re: OT/ Jaka lodówka? 22.11.24, 12:36
      przepraszam, czy ja tu moge wrzucic filmik pozegnalany na czesc daniela andre tandego? bo juz nie wiem, gdzie i co moge pisac, zeby nie wycinali... jak nie moge, to grzecznie napiszcie, nie bijcie od razu :-O
      • waga173 Re: OT/ Jaka lodówka? 22.11.24, 13:24
        Z filmikiem pozegnalnym na jego czesc musisz chyba poczekac.
        • klatwafornittyzostalarzucona Re: OT/ Jaka lodówka? 22.11.24, 14:11
          ale ty masz makabryczne skojarzenia! to nie jego koniec, a jego kariery sportowej. ale juz i tak nie chce, tyle razy ten filmik obejrzalam, ze juz rzygamTandem.
          • klatwafornittyzostalarzucona Re: OT/ Jaka lodówka? 22.11.24, 14:13

albo macie :)
      • vogon.jeltz Re: OT/ Jaka lodówka? 22.11.24, 22:28
        Nie wiem, kto to... znaczy - teraz już wiem, ale napisałaś tak, jakby umarł.
        • klatwafornittyzostalarzucona Re: OT/ Jaka lodówka? 22.11.24, 22:37
          to moze w waszym swiecie ludzi sie zegna i czci dopiero po smierci :P noz kuswa, niedawno zegnalismy szczesnego i tego drugiego, kryche. mile jest zegnanie milych ludzi, tak zeby im bylo milo. bo trupom to juz wszystko jedno. mozecie MNIE jakos milo pozegnac na przyklad... a do grobu sie nie wybieram, spokojna glowa :p
          • vogon.jeltz Re: OT/ Jaka lodówka? 22.11.24, 23:06
            > to moze w waszym swiecie ludzi sie zegna i czci dopiero po smierci

W moim świecie żadnych ludzi się nie czci. A już na pewno nie zawodowych sportowców - bo niby za co?
            • klatwafornittyzostalarzucona Re: OT/ Jaka lodówka? 22.11.24, 23:15
              za jajco :P albo za lico. albo po prostu dlatego, ze daja kibicom frajde, dokladnie tak samo jak np muzycy, pisarze, malarze... nie samym kurwa chlebem czlowiek zyje.
              • hrasier_2 Re: OT/ Jaka lodówka? 23.11.24, 06:16

> za jajco :P albo za lico. albo po prostu dlatego, ze daja kibicom frajde, dokla
                > dnie tak samo jak np muzycy, pisarze, malarze... nie samym kurwa chlebem czlowi
                > ek zyje.
                Wątek jest o czym innym. Ale można klepać o tyłku Maryny i co ślina przyniesie na język. Jakby nie można swojego założyć. Ludzie to się nudzą, nie mają innego życia niż fora..
                • e-zybi Re: OT/ Jaka lodówka? 23.11.24, 13:35
                  hrasier_2 napisał:

> Wątek jest o czym innym. Ale można klepać o tyłku Maryny i co ślina przyniesie
                  > na język. Jakby nie można swojego założyć. Ludzie to się nudzą, nie mają innego
                  > życia niż fora..

Właśnie! Siedzisz całymi dniami, gadasz od rzeczy, a innym wymawiasz. Zajmij się czymś, babę sobie znajdź, daj sobie na powstrzymanie bo nudne to Twoje gadanie...jedno i to sami 🫤
                  • waga173 Re: OT/ Jaka lodówka? 23.11.24, 14:10
                    W watku "Czyja wina" ponad sto wpisow i ani jednego wpisu tego nieudacznika. Bo on w watkach motoryzacyjnych nie mial nigdy nic do powiedzenia. On nie ma samochodu!.
                  • xstefciax Re: OT/ Jaka lodówka? 23.11.24, 15:42
                    Zbyszku, Fornita nazwala mnie stara krowa, a ostatnio u Asada bzdziagwa. To, że jest młodsza dużo ode mnie nie upoważnia ja do tego, by mnie obrażać. Nie oczekuje od Ciebie, byś stanął w mojej obronie, ale dziwi mnie to,,że tolerujesz chamstwo innych kobiet. Pozdrawiam
                    • e-zybi Re: OT/ Jaka lodówka? 23.11.24, 17:20
                      xstefciax napisała:

> Zbyszku, Fornita nazwala mnie stara krowa, a ostatnio u Asada bzdziagwa. To, ż
                      > e jest młodsza dużo ode mnie nie upoważnia ja do tego, by mnie obrażać. Nie oc
                      > zekuje od Ciebie, byś stanął w mojej obronie, ale dziwi mnie to,,że tolerujesz
                      > chamstwo innych kobiet. Pozdrawiam

Odpisałem, co moderator ma zaakceptować? Tego nie rozumiem 🫤
                    • hrasier_2 Re: OT/ Jaka lodówka? 23.11.24, 18:02
                      xstefciax napisała:

> Zbyszku, Fornita nazwala mnie stara krowa, a ostatnio u Asada bzdziagwa. To, ż
                      > e jest młodsza dużo ode mnie nie upoważnia ja do tego, by mnie obrażać. Nie oc
                      > zekuje od Ciebie, byś stanął w mojej obronie, ale dziwi mnie to,,że tolerujesz
                      > chamstwo innych kobiet. Pozdrawiam
                      Zalisz się temu pajacykowi co produkuje mnóstwo nicków i sam Cię obraża na forum tarnobrzeskim? Tak się włóczy za nami po forach. Przecież to nie ma co robić. Wygaś go i tyle.
                      • e-zybi Re: OT/ Jaka lodówka? 23.11.24, 18:35
                        Nie bądź taki Makłowicz z lodówki, prąd Cię kopnie, a ja poprawię. Zaryjesz nosem w uszczelce i problem z wadliwym oświetleniem zostanie rozwiązany 🤣
                      • irsila Re: OT/ Jaka lodówka? 23.11.24, 18:36
                        No wreszcie się doczekałam,
                        że się xstefciax, na swoim ziomalu przejechała,
                        a tak mi go polecała, kiedy ja go lekceważyłam, znieważałam.
                        Tak sobie tylko czytam,
                        gdyż co do powiedzenia ma, nie zmotyrozowana, starsza ze mnie kobita.:D
                        • xstefciax Re: OT/ Jaka lodówka? 23.11.24, 18:41
                          Pisałaś nieprawdę o nim, dlatego stanęłam w jego obronie, bo nie lubię plotek.
                          • irsila Re: OT/ Jaka lodówka? 23.11.24, 18:43
                            On o mnie większą nieprawdę pisał.
                            Pod wieloma nickami.
                      • xstefciax Re: OT/ Jaka lodówka? 23.11.24, 18:44
                        Sama decyduje o tym, z kim rozmawiać. Mam swój rozum.
                        • irsila Re: OT/ Jaka lodówka? 23.11.24, 18:46
                          I ja również, tak samo mam.
                          • xstefciax Re: OT/ Jaka lodówka? 23.11.24, 18:51
                            Dlatego szanuj bliźniego swego!
                            • irsila Re: OT/ Jaka lodówka? 23.11.24, 19:10
                              Co to za bliźni, który bluźni na wszystkie wartości, w 10 przykazaniach zawarte.
                              Na kościół , na wartości.
                              Tylko seks i dupy ma w głowie.
                              Co to za człowiek?

Ponoć jakąś podyplomówkę z religii chrześcijańskiej,
                              bezpłatną, ukończyłaś, kościół sponsorował
                              by tylko na etacie sie utrzymać.

Czy Ty wszystkich, za idiotów masz?
                              A teraz jaki kurs robisz za ministre Nowackiej?
                              By się na etacie utrzymać?

Lodówkę na chodzie masz
                              i nowej szukasz.
                              Ileż wam dwóch lodówki potrzebujecie?
                              W takim przypadku, z jałmużny będziesz rozliczana,
                              jeśli o zbawienie chodzi...
                              • xstefciax Re: OT/ Jaka lodówka? 23.11.24, 19:20
                                Mam 3 podyplomowki, w tym zawodzie trzeba się rozwijać i dokształcać. Wyczuwam zlosliwosc w Twoich pytaniach. Wyluzuj, Urszulko, życzę spokojnego wieczoru i serdecznie pozdrawiam.
                            • hrasier_2 Re: OT/ Jaka lodówka? 23.11.24, 19:10
                              Ale on nie szanuje Ciebie. Jest wątek na oślej o wiejskiej nauczycielce. Łazi tak za nami po wszystkich forach. Oszukiwał, klamał i produkował mnóstwo nicków. Dobry jest na rowerze. Ale o samochodach ma nikłe pojęcie. A mustanga to wklejał z Allegro. Łazi tu i się czepia znudzony swoim życiem. Ile można o tym klepać. Klótliwy jak baba. Pozwalasz mu by się tu nakracał ciągle.
                              • xstefciax Re: OT/ Jaka lodówka? 23.11.24, 19:23
                                Ależ ja jestem wiejska nauczycielka i nie obrażam się za prawdę. Wyluzuj i daj mu spokój. Wątek jest o lodówkach.
                                • irsila Re: OT/ Jaka lodówka? 23.11.24, 19:29
                                  Serdecznie Cie pozdrawiam.
                                  Dokładnie wiem, z własnej praktyki, czym on jest.
                                  • irsila Re: OT/ Jaka lodówka? 23.11.24, 19:45
                                    A jeśli mowa o lodówkach,
                                    czy raczej zamrażarkach,
                                    to od lat taka jedną skrzyniową mam.
                                    Matka lata temu mi ją kupiła i do tej pory chodzi.
                                    A jeśli prądu zabraknie, to do słoików zawartość przełoże,.
                                    i kilka razy zagotuje na gazie,
                                    Taką tyndalizacje zastosuję.
                                    A Tak w ogóle to sie zastanawkiam, co ja w tej zamrażarce trzymam,
                                    gdyż ona pełna ciągle jest.

• irsila Re: OT/ Jaka lodówka? 23.11.24, 20:20
                                      Mądra gospodyni, co ma w skrzyni.
                                      Takie przysłowie ponoć jest.
                                      No to się pochwale, że łososia na zawołanie mam,
                                      i piersi z kaczki
                                      i nic poza tym, szczególnego.
                                      Mielone dziś z łopatki w l... kupiłam, po promocji,
                                      i nie będę tego zamrażać.
                                      Kotlety na bieżaco zrobie
                                      i jakies miejsca w lodówce zwyczajnej mam...
                                      • xstefciax Re: OT/ Jaka lodówka? 23.11.24, 20:30
                                        My mieliśmy dziś łososia.
                                        • hrasier_2 Re: OT/ Jaka lodówka? 24.11.24, 11:27
                                          Nie zazdroszczę teraz nauczania w szkole. Nowacka wprowadza nowy program pod tytułem "edukacja zdrowotna. Budżet spięty jak baranie jaja. Nie ma pieniędzy na podwyżkę nauczycieli. Musisz brać dodatkowe lekcje. I tyrać ciężko do emerytury.
                                    • xstefciax Re: OT/ Jaka lodówka? 23.11.24, 20:27
                                      Ja też mam pelna zamrażarkę, wygoda.
                                      • irsila Re: OT/ Jaka lodówka? 23.11.24, 20:33
                                        Ale przed świętami,
                                        trzeba ją jakoś uporządkować,
                                        by uszek z poprzedniego roku
                                        na wigilie nie podawać:D
                                        Ani coś z makiem:D
                                        • xstefciax Re: OT/ Jaka lodówka? 23.11.24, 22:00
                                          Ja zawsze lepiej pierogi i uszka w Wigilię.
                                          • xstefciax Re: OT/ Jaka lodówka? 23.11.24, 22:01
                                            Lepie
                                    • xstefciax Re: OT/ Jaka lodówka? 23.11.24, 20:31
                                      Kiedyś po zabiciu świni robiło się w sloiki mięso a nawet kiełbasę.
                                • hrasier_2 Re: OT/ Jaka lodówka? 23.11.24, 19:41
                                  Żeby tylko wiejska nauczycielka to pikuś. Ale facet nie takie rzeczy wypisywał, że głowa mała. A odwalał takie numery, że klękajcie narody. Staram się go ignorować. Ale się nie da. Ta odyseja się ciągnie już dwa lata.Facet już dostał chopla na moim tle i Twoim.
                                  • xstefciax Re: OT/ Jaka lodówka? 23.11.24, 20:29
                                    Nie wciągaj mnie w takie rozmowy, oglądam program muzyczny.
                                  • e-zybi Re: OT/ Jaka lodówka? 24.11.24, 06:09
                                    hrasier_2 napisał:

> Żeby tylko wiejska nauczycielka to pikuś. Ale facet nie takie rzeczy wypisywał,
                                    > że głowa mała. A odwalał takie numery, że klękajcie narody. Staram się go igno
                                    > rować. Ale się nie da. Ta odyseja się ciągnie już dwa lata.Facet już dostał cho
                                    > pla na moim tle i Twoim.

Taka z Was para celebrytów, prawie jak Rozenek - Majdan, a konta na Instagramie nie macie? 🤣 Dziwi mnie to, by nie powiedzieć zniesmacza. Jeden i ten sam tekst klepiesz znudzony rencisto, podklejasz się z tym ptasim rozumkiem pod każdy wątek i piszesz nie na temat 🫤 Wspierany przez patologię krakowską nie zaistniejesz, ale swój swojego zawsze znajdzie...powodzenia!
          • klatwafornittyzostalarzucona Re: OT/ Jaka lodówka? 22.11.24, 23:11

albo ja Was pozegnam! wroce jak bedzie juz Qqbek i jak na tym forum przestana mordy kneblowac ;)
            i wtedy "wypijemy co sie zmiesci, i we lbach zakreci mlyn, bedzie czas na opowiesci kto dla kogo gral i z kim... to nie koniec, tylko chwila na sen" :) ;*
            • waga173 Re: OT/ Jaka lodówka? 23.11.24, 01:05
              Ludmila Jakubczak ze wzgledu na sposob w jaki zmarla zasluguje na wzmianke na forum Auto-Moto. Tak konczy sie jazda bez pasow po pijaku po nocy w listopadowej mgle. Single car accident, typowo polskie, drzewo po zewnetrznej stronie zakretu. Reszta jeszcze bardziej typowo polska. Na pogrzebie na Powazkach tlumy od Huty Warszawa po Wyscigi na Sluzewcu. Liczyli ze co zobacza? I okrzyki w srone Abratowskiego "Ty morderco!" Ja bym powiedzial nieumyslny zabojco. A teorie spiskowe nie zaczely sie od Smolenska. Juz wtedy glupie bezzebne baby spod koscielnego radia Baba byly przekonane ze to Abratowski z Irena Santor mieli romans i tak sie pozbyli niewygodnej Jakubczak.
              • bywalec.hoteli Re: OT/ Jaka lodówka? 23.11.24, 15:46
                Znałeś Wago Ludmiłe Jakubczak?
                • waga173 Re: OT/ Jaka lodówka? 23.11.24, 16:08
                  Oczywiscie ze znalem Ludmile Jakubczak. Ona mnie nie znala:)
                  To byly poczatki telewizji (1961), Wicherek pokazal na tekturce napis 1961 po czym tekturke obrocil i dalej bylo 1961. Ona byla gwiazda radia. Urode miala raczej radiowa niz telewizyjna:) Gdy mi ciebie zabraknie to byl szlagier lecacy w kolko. Tuz przed jej smiercia. To jeszcze "podsycalo" publike, na pogrzeb rzeczywiscie przyszla cala Warszawa i pol Polski.
                  Jeszcze raz pol Warszawy polazlo na cmentarz na Sadybie (1972 czy3), z okazji pogrzebu nikomu przedtem nie znanej niejakiej Radziwill, bo tam miala byc Kenedowa (Jacqueline). Zenada i debilizm.
                  • waga173 Re: OT/ Jaka lodówka? 23.11.24, 16:16
                    To byl jednak 1971. Pamiec juz zawodzi, Specjalnie wygooglowalem:

"Pani Krystyna wspomniała jednak również o mniej przyjemnej stronie związku ze słynnym amerykańskim rodem – o osobistej przykrości, jakiej doświadczyła w związku z koniecznością przeciskania się przez tłum na pogrzebie jej własnego ojca kilka lat później, w 1971 r.. Powodem pojawienia się tłumu na Cmentarzu Czerniakowskim przy ul. Powsińskiej była wtedy chęć obejrzenia z bliska przybyłych na pogrzeb krewnego słynnych przedstawicieli rodu Kennedych, w tym przede wszystkim żony zmarłego tragicznie amerykańskiego prezydenta, Jacqueline Kennedy.

Tramwaj na ratunek

Państwo Radziwiłłowie opowiadali też krótko o innych prywatnych spotkaniach z rodziną Kennedych na Sadybie – o wizytach Edwarda w 1961 r., Jacqueline w 1971 r., oraz znów Edwarda w 1987 r. Swoje wspomnienia związane z tymi wizytami zgłaszały też osoby z sali. Jedna z nich przypomniała, jak po pogrzebie krewnego Jacqueline musiała uciekać przed napierającym tłumem. Motorniczy tramwaju, który jeździł jeszcze wtedy ulicą Powsińską, tuż przy bramie cmentarza, zatrzymał się na chwilę przed cmentarzem, zabrał Jacqueline na pokład i odjechał. Inna z uczestniczek filmowego spotkania stwierdziła z kolei, że była bliską koleżanką ze szkoły Krystyny Radziwiłł-Milewskiej i chciała jej złożyć kondolencje na pogrzebie, ale widząc tłum gapiów, szybko zrezygnowała.
                  • bywalec.hoteli Re: OT/ Jaka lodówka? 23.11.24, 16:26
                    Ładnie już masz lat na koncie. A Młynarskiego poznałeś?
                    • waga173 Re: OT/ Jaka lodówka? 23.11.24, 17:01
                      bywalec.hoteli napisał:

> Ładnie już masz lat na koncie.

Mam juz tylko jeden zab, u gory z przodu. Sluzy mi do otwierania piwa.
      • marekggg Re: OT/ Jaka lodówka? 23.11.24, 07:29
        a kim on jest?
    • bywalec.hoteli Re: OT/ Jaka lodówka? 24.11.24, 11:34
      Danka - czy wiesz że ciągniemy z Ciebie tutaj bekę?
      • e-zybi Re: OT/ Jaka lodówka? 24.11.24, 12:21
        Nie wszyscy, temat traktuję serio. Jeżeli mogę doradzić to chętnie to robię, z pogrzebu ( lodówki ) jaj nie robię 🫤 Przecież ciągle nie można żartować jeśli ktoś jest w kłopocie, sklepy daleko i trzeba fundować sobie wycieczkę do miasta. Takie rozeznanie wiele ułatwia.
        • xstefciax Re: OT/ Jaka lodówka? 24.11.24, 13:19
          Na pewno, dlatego założyłam ten wątek prosząc o pomoc. Pozdrawiam
      • xstefciax Re: OT/ Jaka lodówka? 24.11.24, 13:17
        Nie pisz w imieniu wszystkich. Udanej niedzieli!
        • hrasier_2 Re: OT/ Jaka lodówka? 24.11.24, 16:14
          xstefciax napisała:

> Nie pisz w imieniu wszystkich. Udanej niedzieli!
          To bity chamek spod Poznania. Wyrobił się jak majtki w kroku. Żałosne dziadzisko..
          • e-zybi Re: OT/ Jaka lodówka? 25.11.24, 13:27
            Cóż, niewiele mu ustępujesz, tylko tyle , że jesteś z Częstochowy. Nawet starsza pani obnaża Twój poziom inteligencji, styl pisania...itd. Po co być takim hipokrytą? Czep się tramwaju...
      • trypel Re: OT/ Jaka lodówka? 24.11.24, 13:28
        bywalec.hoteli napisał:

> Danka - czy wiesz że ciągniemy z Ciebie tutaj bekę?

Uwazaj Bywalec, jak mówi mądre przysłowie- ciągnął wilk razy kilka, wydupcyli i wilka.
        • bywalec.hoteli Re: OT/ Jaka lodówka? 24.11.24, 14:12
          Znaczy się Qqbek był wilkiem? No to faktycznie trzeba uważać.
          • hrasier_2 Re: OT/ Jaka lodówka? 24.11.24, 16:11
            bywalec.hoteli napisał:

> Znaczy się Qqbek był wilkiem? No to faktycznie trzeba uważać.
            Szymek z ciebie to kobiety na ematce mają taką bekę że szok. Już któryś raz łapiesz tam bana. I ty szczytujesz że masz jakieś wykształcenie. Ostatnio to kompletne dno. Ty nigdy nie znajdziesz kobiety. I pomyśleć, że takie coś kiedyś broniłem. Ale pajac. Czym starszy tym gorszy. Jak ty złożysz wątek z zapytaniem to pokaże twój wpis. Żenada.
          • trypel Re: OT/ Jaka lodówka? 24.11.24, 16:34
            Był? Ja mam nadzieje ze będzie
            Bez niego to już nie to samo miejsce
            • bywalec.hoteli Re: OT/ Jaka lodówka? 24.11.24, 16:51
              Czeka na odblokowanie po banie
              • hrasier_2 Re: OT/ Jaka lodówka? 24.11.24, 17:30
                Napisz mu na priv jak wcześniej, by zmienił IP i nicka to go szybciej odblokują. Tak mu doradziłeś. Pojawiła się tu pewna czikita pod nickiem corkasloncaiksiezyca. I jakoś szybko ktoś usuwał wpisy. To nie jest forum prywatne i zamknięte dla oczów, by można sobie beztrosko klepać farmazony. Przecież każdy z was może sobie założyć takie. Ja jestem na paru.
    • noitak Re: OT/ Jaka lodówka? 24.11.24, 13:35
      Skorzystaj z rankingów sprzętu AGD
      na stronie: www.agdmaniak.pl

Poniżej podaję ci link do strony z rankingiem lodówek 2024:

www.agdmaniak.pl/58148/najlepsze-lodowki-top-10/

Autor strony takźe odpowiada na pytania dotyczące sprzętów w dyskusjach pod rankingami.

Korzystałam kilkukrotnie, korzystali znajomi. Jestem b. zadowolona.
      • xstefciax Re: OT/ Jaka lodówka? 24.11.24, 17:51
        Dzięki, ciekawa stronka.
    • engine8t Re: OT/ Jaka lodówka? 26.11.24, 00:35
      Typowe lodowki nie sa sprzetem zbyt skomplikowanym i zwykle mozna samemu naprawic wiekszosc rzeczy.
      Wlasnie pare dni temu zona zglosila ze w Samsungu jej jakas szuflada sie nie wyciaga.. Sprawdzilem - rzeczywoscie bo przymarznieta a wiec skoro przymarznieta tzn ze jest woda a woda z nieba nie spada ale zwykle z parownika bo to jest czescia jego pracy a wyciekac powinna tam gdzie je wyznaczono kanaly...
      A wiec jak wycieka do srodka tzn ze albo kanal/odplyw zatkany albo parownik zalodzony bo rozmrazanie szwankuje , albo cos cieknie z systemu produkcji lodu czy chlodzenia/filtrowania wody.
      Wystarczy wyciagnac lodowke na srodek, wlaczyc tryb serwisowy (wtedy nie odcina sie dosepu pradu ale komresor nie pracuje, wyciagnac polki, zdjac tylna i wewnetrzna pokrywe i sprzwdzic skad cieknie..
      A jak sie wie skad to reszta juz prosta..
      Tu akurat tak bylo i zajelo mi ok godziny i wszytko gra - zatkany kanal odprowadziajcy wode od parownika - przepchaany drutem :) przy okazji odkurzylem kompresor, sprawedzilem ze parownik i odmrazanie pracuje jak nalezy, odplywy przetkane i drozne i... szafa gra - nie kupujemy nowej :)
      • jeepster Re: OT/ Jaka lodówka? 26.11.24, 00:50
        U mnie jakieś pół roku temu był problem z temperaturami w zamrażalniku i chłodziarce. Rozebrałem zamrażalnik i okazało się, że wentylator, który przepompowuje zimne powietrze do chłodziarki nie działa jak powinien. Zamówiłem nowy, zainstalowałem i wszystko wróciło do normy. Stopień trudności - szafka nocna.
        • engine8t Re: OT/ Jaka lodówka? 26.11.24, 01:07
          W takich lodowkach jak mamy tzn dla plebsu (sub-zero co to bogaci maja to ma pompowane uszczelki ) , dobrze jest co kilka lat wymieniac uszczelki na drzwiach zewnetrznych bo jak te traca szczelnosc - a traca bo sztywnieja, to wilgoc sie dostaje i albo ma sie kondensacje albo zamarzanie i problemy ktore sie kumuluja.
          • waga173 Re: OT/ Jaka lodówka? 26.11.24, 03:05
            Engine, z czystej ciekawosci zapytam czy pamietasz czasy gdy w zimie przed Swietami na co drugim balkonie wisial zajac, zeby "skruszal" i czesto tez stal na parapecie jakis garnek z flakami czy bigosem bo nie bylo zamrazarek? Bo ja pamietam:) I pamietam ze jeden mi znany Kazio Wezyk w tym czasie ochoczo stawial, bo zamiast z wedka na karpie chodzil w nocy z sekatorem na zajace?);;;
          • jackk3 Re: OT/ Jaka lodówka? 26.11.24, 05:20
            engine8t napisał:

> W takich lodowkach jak mamy tzn dla plebsu (sub-zero co to bogaci maja to ma po
            > mpowane uszczelki ) , dobrze jest co kilka lat wymieniac uszczelki na drzwiach
            > zewnetrznych bo jak te traca szczelnosc - a traca bo sztywnieja, to wilgoc si
            > e dostaje i albo ma sie kondensacje albo zamarzanie i problemy ktore sie kumulu
            > ja.
            Wymieniać uszczelki? Mamy lodówkę 25 lat i nigdy o czymś takim nie słyszałem.
            • xstefciax Re: OT/ Jaka lodówka? 26.11.24, 17:02
              Da się wymienić uszczelki, jakoś nie widzę tego.
            • engine8t Re: OT/ Jaka lodówka? 26.11.24, 18:27
              jackk3 napisał:

> engine8t napisał:
              >
              > > W takich lodowkach jak mamy tzn dla plebsu (sub-zero co to bogaci maja to
              > ma po
              > > mpowane uszczelki ) , dobrze jest co kilka lat wymieniac uszczelki na dr
              > zwiach
              > > zewnetrznych bo jak te traca szczelnosc - a traca bo sztywnieja, to wil
              > goc si
              > > e dostaje i albo ma sie kondensacje albo zamarzanie i problemy ktore sie
              > kumulu
              > > ja.
              > Wymieniać uszczelki? Mamy lodówkę 25 lat i nigdy o czymś takim nie słyszałem.

Teoretycznie nie trzeba i mozna po prostu okresowo smarowac, przegladac, testwac etc albo po prostu wymienic i miec z glowy.
              Bo o tym ani tego ze uszczelka "przecieka" sie nie slyszy....ale lodowka pracuje bez przerwy, temp trudna do utrzymania, wilgoc i woda w srodku, evaporator sie nie odmraza etc W pewnym momencie po prostu lodowke sie wymienia bo "nie dziala" a o powody juz nikt nie pyta.

Ale to nie tylko z lodowkami tak jest..
              Znam takich co jezdza 25 lat autem i nigdy plynu hamulcowego nie wymieniali - i auto jezdzi i hamuje.
              • jackk3 Re: OT/ Jaka lodówka? 26.11.24, 18:33
                Lodówka to nie auto - w sumie proste urządzenie lis trochę elektroniki. U mnie klimat suchy to tez być może działa na plus.
                • engine8t Re: OT/ Jaka lodówka? 26.11.24, 18:35
                  jackk3 napisał:

> Lodówka to nie auto - w sumie proste urządzenie lis trochę elektroniki. U mnie
                  > klimat suchy to tez być może działa na plus.

Moj klimat tez suchy ale ja od czasu do czasu sprzwdzam i smaruje wazelina a jak widze ze sztywnieje to wymieniam. Szczelnonsc a w zasadzie jej brak jest powodem wiekszosci problemow z cala reszta.
              • trypel Re: OT/ Jaka lodówka? 26.11.24, 18:33
                Bmw samo każe. Co 2 lata. W sensie system pokładowy
                Pierwszy raz coś takiego mam. Co dwa lata to tylko w motocyklu wymieniałem.
                • engine8t Re: OT/ Jaka lodówka? 26.11.24, 18:38
                  trypel napisał:

> Bmw samo każe. Co 2 lata. W sensie system pokładowy
                  > Pierwszy raz coś takiego mam. Co dwa lata to tylko w motocyklu wymieniałem.
                  >

Nie tylko BMW - ale BMW to jest "analne".. no i w moim to mi przypomina z definicji co 2 lta albo tak czesto jak to ustawie :) Acura podobnie - przypomina co 2 lata a honda sugeruje wymine co 3.
                  Ja wymieniam tak mniej wiecj co 2-3 lata - metoda cisnieniowa a to proste i latwe.
                  • engine8t Re: OT/ Jaka lodówka? 26.11.24, 18:45
                    engine8t napisał:

> trypel napisał:
                    >
                    > > Bmw samo każe. Co 2 lata. W sensie system pokładowy
                    > > Pierwszy raz coś takiego mam. Co dwa lata to tylko w motocyklu wymieniałe
                    > m.
                    > >
                    >
                    > Nie tylko BMW - ale BMW to jest "analne".. no i w moim to mi przypomina z defin
                    > icji co 2 lta albo tak czesto jak to ustawie :) Acura podobnie - przypomina
                    > co 2 lata a honda sugeruje wymine co 3.
                    > Ja wymieniam tak mniej wiecj co 2-3 lata - metoda cisnieniowa a to proste i la
                    > twe.

Mam tez tester wilgotnosci plynu i co ciekawe ze w BMW jest DOT4 a w Acurze DOT3.. a
                    Teoretycznie to roznica m.in. w tym ze Dot3 powinien byc mniej higroskopijny od Dot4 ( a wiec powinine byc batdzije odporny na wsiakanie wody i wymaga mniej czestych wymian) a sie okazuje ze DOT3 pokazuje ponad 3% (czyli nalezaloby wymienic) po 2 latach a DOT4 w BMW po 3 ciagle ponizej 2% (a wiec OK)
                    By cmoze BMW ma szczelnieszy system?
                    • bywalec.hoteli Re: OT/ Jaka lodówka? 26.11.24, 19:01
                      Geniusze DIY w zakresie lodówek: a powiedzcie co może być przyczyną jak lodówkę włączasz do jednego gniazdka i działa ok a do drugiego które ma odwrotnie położone wejście prądu to od razu wyłącza się bezpiecznik nadprądowy?
                      • jackk3 Re: OT/ Jaka lodówka? 26.11.24, 19:06
                        bywalec.hoteli napisał:

> Geniusze DIY w zakresie lodówek: a powiedzcie co może być przyczyną jak lodówkę
                        > włączasz do jednego gniazdka i działa ok a do drugiego które ma odwrotnie poło
                        > żone wejście prądu to od razu wyłącza się bezpiecznik nadprądowy?
                        Ty lepiej zadzwoń do jakiegoś elektryka ale takiego prawdziwego żeby ci instalacje sprawdził…
                        • engine8t Re: OT/ Jaka lodówka? 26.11.24, 20:53
                          jackk3 napisał:

> bywalec.hoteli napisał:
                          >
                          > > Geniusze DIY w zakresie lodówek: a powiedzcie co może być przyczyną jak l
                          > odówkę
                          > > włączasz do jednego gniazdka i działa ok a do drugiego które ma odwrotni
                          > e poło
                          > > żone wejście prądu to od razu wyłącza się bezpiecznik nadprądowy?
                          > Ty lepiej zadzwoń do jakiegoś elektryka ale takiego prawdziwego żeby ci instala
                          > cje sprawdził…

Widac to drugie gniazdko jest homo i nie lubi lodowki ktora jest "Straight"
        • jackk3 Re: OT/ Jaka lodówka? 26.11.24, 05:22
          jeepster napisał(a):

> U mnie jakieś pół roku temu był problem z temperaturami w zamrażalniku i chłodz
          > iarce. Rozebrałem zamrażalnik i okazało się, że wentylator, który przepompowuje
          > zimne powietrze do chłodziarki nie działa jak powinien. Zamówiłem nowy, zainst
          > alowałem i wszystko wróciło do normy. Stopień trudności - szafka nocna.
          To nie buła wina wentylatora…
          • jeepster Re: OT/ Jaka lodówka? 26.11.24, 16:55
            Może i nie była. Niemniej jednak wentylator strasznie hałasował, więc i tak nadawał się do wymiany. Po wymianie lodówka jest cicha a temperatura wróciła do normy. I tak już jest ponad rok, więc coś tam zadziałało.

Z drugiej strony to nie mam specjalnie chęci i czasu aby zagłębiać się w naprawę lodówki, bo mam coś bardziej ciekawego do roboty. Urządzenie stare, ale jare, ze zdjęcia.

• jackk3 Re: OT/ Jaka lodówka? 26.11.24, 18:27
              > Z drugiej strony to nie mam specjalnie chęci i czasu aby zagłębiać się w napraw
              > ę lodówki, bo mam coś bardziej ciekawego do roboty. Urządzenie stare, ale jare,
              > ze zdjęcia.
              Super sprzęt! Dawno temu tez za mną chodził R2R
              ale strasznie ciężko coś teraz kupić w możliwym stanie a naprawa takiego sprzętu podobno nie jest prosta. Tak ze dałem sobie siana i ze staroci pozostaje przy swoich winylach.
              Co do lodówki to nieprecyzyjnie się wyraziłem.. tam jest tak klapka która reguluje przepływ zimnego powietrza do lodówki z agregatu i najczęściej jeden z relays siada - koszt naprawy kilkadziesiąt CAD za części i robociznę plus trochę elbow grease aby to wymontować. A serwis? Kilkaset CAD jeśli części są bo ci obecni ‘technicy’ to tylko całe podzespoły potrafią wymienić niestety… A wentylator faktycznie może wyzionąć ducha nic nie jest wieczne. A teraz spadam bo dzisiaj mnie czeka wymiana uszczelki od pokrywy zaworów w starej Sonacie mojej żonki. 1.5 godz roboty??? Zobaczymy che che.
              • jeepster Re: OT/ Jaka lodówka? 26.11.24, 19:33
                jackk3 napisał:

> Super sprzęt! Dawno temu tez za mną chodził R2R
                > ale strasznie ciężko coś teraz kupić w możliwym stanie a naprawa takiego sprzęt
                > u podobno nie jest prosta. Tak ze dałem sobie siana i ze staroci pozostaje przy
                > swoich winylach.

Odnawianie starych sprzętów audio wiąże się w moją wyuczoną profesją, choć teraz to tylko hobby. Na początku pobytu w Kanadzie pracowałem jako elektronik, ale nie dało się z tego wyżyć na dłuższą metę, więc się przebranżowiłem na IT. Moim głównym źródłem też są winyle, aczkolwiek mam też sporą kolekcje CD i SACD. Ostatnio do tego doszło Blu-ray Audio.

> Co do lodówki to nieprecyzyjnie się wyraziłem.. tam jest tak klapka która regul
                > uje przepływ zimnego powietrza do lodówki z agregatu i najczęściej jeden z rela
                > ys siada - koszt naprawy kilkadziesiąt CAD za części i robociznę plus trochę el
                > bow grease aby to wymontować.

Klapka, a w zasadzie dwie klapki, bo jedna była taka "ogólna", a druga tzw. "express chill" działały OK.
                Teraz mam inny problem, bo kostkarka nagle "zwolniła" i robi lód 10 razy wolniej niż normalnie. Pewnie będę musiał wyjąć całe ustrojstwo i zobaczyć czy tam coś nie padło. Ale teraz jest zima, więc zużycie lodu jest dużo mniejsze, więc nie ma pośpiechu.
            • e-zybi Re: OT/ Jaka lodówka? 27.11.24, 09:03
              jeepster napisał(a):

> Z drugiej strony to nie mam specjalnie chęci i czasu aby zagłębiać się w napraw
              > ę lodówki, bo mam coś bardziej ciekawego do roboty. Urządzenie stare, ale jare,
              > ze zdjęcia.

Tych staroci jest sporo na rynku, wystarczy poszukać. Ostatnio trafiłem na AKAI GX - 210D w bardzo dobrym stanie i na chodzie. To 50 letni zabytek, ale klasa sama w sobie...
              • jeepster Re: OT/ Jaka lodówka? 28.11.24, 01:05
                Akai, podobnie jak Sony i Teac, to była bardzo popularna marka magnetofonów szpulowych (jak i kasetowych) w Stanach i Kanadzie. Jest ich bardzo duży wybór na rynku sprzętu używanego. Niestety, ale przez ostatnie 10 lat ceny poszybowały strasznie do góry. Jeśli 10 lat temu można było znaleźć dobry deck w sklepach z rzeczami używanymi (Salvation Army, Goodwill), za przysłowiowe grosze, to teraz idzie to w setki. Oczywiście nikt tego za takie pieniądze nie kupi, ale przedający usłyszeli od znajomych, że jest moda, więc trzeba ceny podnieść. Powoli chyba coś się zaczyna zmieniać. Obserwuję modele, które miesiącami stały na sprzedaż na różnego rodzaju portalach za dużą kasę, teraz zaczynają spadać cenowo. Zresztą cała ta zabawa ma sens finansowy jeśli kupiłeś dobry jakościowo deck, który został profesjonalnie odnowiony lub gdy sam jesteś w stanie go odnowić. Kupienie urządzenia w złym stanie i oddanie go do serwisu może kosztować kupę kasy.
      • xstefciax Re: OT/ Jaka lodówka? 26.11.24, 17:00
        Ja też tak oczyszczam od czasu do czasu.
    • xstefciax Re: OT/ Jaka lodówka? 26.11.24, 17:06
      Może jakoś zmiękczyć te uszczelki?
      • engine8t Re: OT/ Jaka lodówka? 26.11.24, 18:33
        xstefciax napisała:

> Może jakoś zmiękczyć te uszczelki?

Jak juz sa twarde to niewiele pomoze i najlpeiej wymienic ale trzeba je okresowo - tzn czesto i regularnie, "czyscic" a od czasu do czasu "smarowac" tzn przetrzec wazelina.
        • hrasier_2 Re: OT/ Jaka lodówka? 26.11.24, 18:41
          Nie pomoże woda z Wisły... Black Friday w piątek 29 listopada. Kupić nową.
        • xstefciax Re: OT/ Jaka lodówka? 26.11.24, 19:00
          Dziękuję spróbuję to zrobić, może pomoże.
          • e-zybi Re: OT/ Jaka lodówka? 27.11.24, 07:59
            Z powodzeniem można zastosować również glicerynę kosmetyczną. Guma twardnieje i wymaga nawilżenia, regenerowałem tak gumy wycieraczek samochodowych. Dokładnie wyczyścić, nanieść za pomocą namoczonego ręcznika papierowego i odczekać. Efekt był zadowalający.
            • engine8t Re: OT/ Jaka lodówka? 27.11.24, 17:27
              e-zybi napisał:

> Z powodzeniem można zastosować również glicerynę kosmetyczną. Guma twardnieje i
              > wymaga nawilżenia, regenerowałem tak gumy wycieraczek samochodowych. Dokładnie
              > wyczyścić, nanieść za pomocą namoczonego ręcznika papierowego i odczekać. Efek
              > t był zadowalający.
              >

A ty myslisz ze te uszczelki sa gumowe?
              • e-zybi Re: OT/ Jaka lodówka? 27.11.24, 19:14
                Tak myślę ;-)
                • engine8t Re: OT/ Jaka lodówka? 27.11.24, 19:32
                  e-zybi napisał:

> Tak myślę ;-)
                  >

Moze nawet z tej samej co kondony ktore nawet sie zwia "gumkami"?
                  • hrasier_2 Re: OT/ Jaka lodówka? 27.11.24, 21:48
                    engine8t napisał:

> e-zybi napisał:
                    >
                    > > Tak myślę ;-)
                    > >
                    >
                    > Moze nawet z tej samej co kondony ktore nawet sie zwia "gumkami"?
                    Nie wiem, ale muszę zabrać głos. Ja słyszałem o magnetycznych. Ale ja tam nie wiem. Załóż gumę na instrument 😆
                    • engine8t Re: OT/ Jaka lodówka? 27.11.24, 23:07
                      hrasier_2 napisał:

> engine8t napisał:
                      >
                      > > e-zybi napisał:
                      > >
                      > > > Tak myślę ;-)
                      > > >
                      > >
                      > > Moze nawet z tej samej co kondony ktore nawet sie zwia "gumkami"?
                      > Nie wiem, ale muszę zabrać głos. Ja słyszałem o magnetycznych. Ale ja tam nie
                      > wiem. Załóż gumę na instrument 😆

Slyszales o magnetycznych kondonach? :))
                      • hrasier_2 Re: OT/ Jaka lodówka? 27.11.24, 23:17
                        Nie, ale tych z żywicy syntetycznej tak😁
                      • waga173 Re: OT/ Jaka lodówka? 28.11.24, 02:02
                        Jezeli o kondonach, to nie moge sie powstrzymac od komentrza bo pamietam jak je kupowalem pierwszy raz w zyciu. Tu jest fragment na ten temat, ale tu wyglada to zupelnie inaczej niz u mnie (kiosk Ruchu na Placu Konfederacji na warszawskich Bielanach). Film Lato 42 uwazam za arcydzielo sztuki kinematograficznej a jak ktos sie nie zgadza to przynajmiej muzyka i z tym musi sie zgodzic.

www.youtube.com/watch?v=bR8arJMOu7A
                        • engine8t Re: OT/ Jaka lodówka? 28.11.24, 03:15
                          waga173 napisał:

> Jezeli o kondonach, to nie moge sie powstrzymac od komentrza bo pamietam jak je
                          > kupowalem pierwszy raz w zyciu. Tu jest fragment na ten temat, ale tu wyglada
                          > to zupelnie inaczej niz u mnie (kiosk Ruchu na Placu Konfederacji na warszawski
                          > ch Bielanach). Film Lato 42 uwazam za arcydzielo sztuki kinematograficznej a ja
                          > k ktos sie nie zgadza to przynajmiej muzyka i z tym musi sie zgodzic.
                          >
                          > www.youtube.com/watch?v=bR8arJMOu7A

Ja pier - toz to tortury psychiczne...

W Ruchu kupowalo sie Robotnicza i ...."tu sie mrugalo okiem"..... i pani wiedziala ze o co chodzi wkladala paczke do srodka gazety..

Mnie kiedys wlozyla bo niechco mrugalem okiem jako ze mnie jakas alergia dopadla.
                          • e-zybi Re: OT/ Jaka lodówka? 28.11.24, 05:52
                            >Mnie kiedys wlozyla bo niechco mrugalem okiem jako ze mnie jakas alergia dopadla.

Teraz to nazywa się alergia? ;-)

- Poproszę 50 prezerwatyw
                            - Mam tylko 48
                            - Dobra niech będą, ale muszę pani powiedzieć, że spieprzyła mi pani cały wieczór!
                      • noitak Re: OT/ Jaka lodówka? 28.11.24, 08:21
                        engine8t napisał:

> Slyszales o magnetycznych kondonach? :))

Panowie, żeby kobieta was poprawiała :)?

KondoMy !
                        • trypel Re: OT/ Jaka lodówka? 28.11.24, 09:03
                          Może Wy tak a My nie.
                          Kobietom najlepiej poprawianie wychodzi.
                          • noitak Re: OT/ Jaka lodówka? 28.11.24, 16:10
                            Ale, żeby mężczyźni i to mocno zaawansowani wiekiem ( domyślnie doświadczeni) nie znali poprawnej nazwy kondomu to jednak dziwi. KondoM, tryplu, kondoM i nie ma co fukać na kobiety :)

• bywalec.hoteli Re: OT/ Jaka lodówka? 28.11.24, 16:21
                              Jak byłem dzieckiem to też się mówiło kondony.
                              O ile dobrze pamiętam to były erosy i jakiś drugi rodzaj, może amory? W kiosku Ruchu można było kupić.
                            • waga173 Re: OT/ Jaka lodówka? 28.11.24, 16:27
                              noitak napisała:

> Ale, żeby mężczyźni i to mocno zaawansowani wiekiem ( domyślnie doświadczeni) n
                              > ie znali poprawnej nazwy kondomu to jednak dziwi. KondoM, tryplu, kondoM i nie
                              > ma co fukać na kobiety :)

Nieprawda, kondom to jakas dziwna nowomowa, zawsze mowilo sie kondon. W literaturze pieknej i w piesni ludowej:
                              Pamietasz Manka te noc w tataraku gdy twoje majtki wisialy na krzaku, ty lezalas na ziemi zmeczona a ja zmienialem osmego kondona?
                              • noitak Re: OT/ Jaka lodówka? 28.11.24, 16:33
                                Wago :)
                                Mówi się różnie, ale poprawnie jest z „m” i zawsze tak było.
                                Nawet ósmy kondom, to jest kondom i kropka :)

W piosenkach ludowych i języku potocznym nie takie wykrętasy się słyszy.
                                Najważniejsze w tej materii, że wiadomo o co chodzi.
                                • waga173 Re: OT/ Jaka lodówka? 28.11.24, 16:42
                                  Nieprawda, nie zawsze tak bylo. Byla tu kiedys dyskusja na ten temat. Zacytowalem Bronislawa Zielinskiego tlumaczenie Hemingwaya, ze prad Golfstrom unosi "puste kondoNy naszych wielkich milosci".
                                  • waga173 Re: OT/ Jaka lodówka? 28.11.24, 16:49
                                    Dowod:

Zapytany jednak przez Kandinsky'ego, czy uważa, że pisanie warte jest tego całego zachodu, Hemingway odpowiada zdecydowanie: tak. Porównuje je do Golfsztromu od wieków niewzruszenie omywającego wybrzeża Ameryki. Mimo śmiecia historii i cywilizacji wysypywanego systematycznie do tej błękitnej morskiej wody, pozostaje ona czysta i niezmącona. „I oto palmy naszych zwycięstw, zużyte żarówki naszych odkryć i puste kondony naszych wielkich miłości spływają, nie mając żadnego znaczenia wobec jednej jedynej trwałej rzeczy – prądu” (s. 113).
                                  • noitak Re: OT/ Jaka lodówka? 28.11.24, 16:50
                                    Pan tłumacz zrobił błąd, lub, co bardziej prawdopodobne korekta tłumacza „ poprawiła”.
                                    Boju toczyć nie będę, to jakby bardziej męska sprawa ;)
                                    • trypel Re: OT/ Jaka lodówka? 28.11.24, 16:55
                                      Jal to było- poszedł Waga do apteki ( w mlodosci) I mrugajac i szepczac mówi- poproszę 25 kondoNow
                                      Aptekarka (w tamtych czasach pani magister), przychodzi i mówi, podając szara torbe- przykro mi ale mam tylko 22. Waga na to - trudno, biorę, ale niech pani magister wie że zepsuła mi wieczór.
                                      • waga173 Re: OT/ Jaka lodówka? 28.11.24, 17:16
                                        Pewna wizyte w tej aptece pamietam do dzis bo tam mialo miejsce cos pierwszego w moim zyciu.
                                        Nie, nie pierwszy zakup kondonow:) Mialem 14 lat. Pierwszy raz w zyciu ktos z kolejki powiedzial "bede stal za panem" a nie "za toba", hehe, a ja to zapamietalem.

No to pociagniemy Twoj kawal dalej. Na drugi dzien Waga przynosi niezuzyte kondony i prosi o zwrot pieniedzy, bo one bez przerwy pekaja. Wtedy zza Wagi wychodzi typ o inicjalach B.H. i mowi: A ja chce zwrotu pieniedzy bo moje spadaja!
                                        • trypel Re: OT/ Jaka lodówka? 28.11.24, 17:27
                                          Waga jakie niezużyte jak miało ci braknąć paru...
                                          Ehhh
                                          • waga173 Re: OT/ Jaka lodówka? 28.11.24, 17:40
                                            Poradzilem sobie sposobem nauczonym od omawianych tu kiedys trzech zolnierzy co mieli dwa kondony.
                                            • trypel Re: OT/ Jaka lodówka? 28.11.24, 17:47
                                              Przypomnij bo nie zasnę tak będę główkował
                                              • waga173 Re: OT/ Jaka lodówka? 28.11.24, 17:55
                                                trypel napisał:

> Przypomnij bo nie zasnę tak będę główkował
                                                >
                                                waga173
                                                Re: Kiedys to były gumy. Nie to co teraz.
                                                24.06.24, 22:16
                                                No to mam pytanie-konkurs.
                                                Jest na przepustce trzech zolnierzy. Jest tez jedna taka co kroku nie zaluje. Po okolicy co rusz to ktos zapada na wstydliwa chorobe. Jak wszyscy trzej maja sie bezpiecznie z nia zabawic jak maja tylko dwa kondony?
                                                Odpowiedz Cytuj Link Zgłoś
                                                waga173
                                                24.06.24, 22:25
                                                Poprawka do pytania konkursowego: Jak maja sie wszyscy czworo bezpiecznie zabawic, ona i trzej zolnierze, jak maja tylko dwa kondony.
                                                wislok1
                                                24.06.24, 22:31
                                                Ktos bedzie sie bawil inaczej, zrobia losowanie i u jednego bedzie bicie ogiera

A pozostala dwojka i dziewczyna, to bedzie to:

pl.wikipedia.org/wiki/Sza%C5%82_uniesie%C5%84
                                                waga173
                                                24.06.24, 23:13
                                                Widac ze nie byles w wojsku:)
                                                wislok1
                                                24.06.24, 23:14
                                                Nie bylem

A jaka jest prawidlowa odpowiedz ?
                                                waga173
                                                24.06.24, 23:31
                                                Chcialbym poczekac, niech inni sie poglowia. A prawidlowa odpowiedz jest.
                                                waga173
                                                25.06.24, 15:03
                                                wislok1 napisał:

> A jaka jest prawidlowa odpowiedz ?

Pierwszy zolnierz zaklada oba kondony jeden na drugi. Po bzykaniu drugi zolnierz bierze zewnetrzny kondon, zaklada sobie i bzyka. Po bzykaniu trzeci zolnierz bierze ten pierwszy wewnetrzny kondon pierwszego zolnierza, wywraca go na druga strone, a na niego zaklada pozostaly kondon. I bzyka.
                                                Dwa kondony maja cztery strony. Jest czworo uczestnikow, kazdy dotyka tylko jednej (swojej) strony.
                                                Uslyszane dawno od zolnierza, przypomnialo mi o tym jedno zdanie z Twojego linku gdzie jest mowa o uzyciu dwoch naraz, dla super bezpieczenstwa.
                                                trypel
                                                25.06.24, 16:04
                                                Ja pierdziele to się nazywa sodomia z gomorią :D
                                                Od razu przypomnialo mi to zawody w noszeniu arbuzów pomiędzy Gruzinem a Tadżykiem
                                                Wygrał Gruzin. 5 arbuzów. Dużych arbuzów.
                                                • trypel Re: OT/ Jaka lodówka? 28.11.24, 18:00
                                                  Skleroza
                                                  Postaram się zapamiętać.
                                                  Jakbym był jednym z żołnierzy.
                                                  Chyba że ucieknę.
                                        • bywalec.hoteli Re: OT/ Jaka lodówka? 28.11.24, 17:59
                                          Spadają dlatego że tylko na sam czubek udaje się je założyć. Ale odkąd używam poleconego przez ciebie klucza do świec do ich dokręcenia to nic nie spada!
                                          • trypel Re: OT/ Jaka lodówka? 28.11.24, 18:00
                                            I tak co wieczór sobie tym kluczem kręcisz?
                                            • bywalec.hoteli Re: OT/ Jaka lodówka? 28.11.24, 18:07
                                              Tak jak waga mi polecił: 3 obrotu w prawo, jeden w lewo. Co wieczór
                                              • trypel Re: OT/ Jaka lodówka? 28.11.24, 18:10
                                                Chyba też sobie taki klucz sprawie
                                                Na delegacje będę bral
                                          • waga173 Re: OT/ Jaka lodówka? 28.11.24, 18:30
                                            Jak mnie pytales o klucz do swiec to myslalem ze chodzi o swiece samochodowe.Do TYCH celow to ja uzywam klucza do gromnicy:)
                                            • bywalec.hoteli Re: OT/ Jaka lodówka? 28.11.24, 19:43
                                              waga173 napisał:

> Jak mnie pytales o klucz do swiec to myslalem ze chodzi o swiece samochodowe.Do
                                              > TYCH celow to ja uzywam klucza do gromnicy:)

Nawijasz na niego jajka?
                            • trypel Re: OT/ Jaka lodówka? 28.11.24, 16:29
                              Za czasów mojej młodości mówiło się erosy a nie kondomy
                              • waga173 Re: OT/ Jaka lodówka? 28.11.24, 16:37
                                Raz w aptece klient przede mna cos cichutko szepnal do pani magister a ta poszla na zaplecze i przyniosla 10 paczek waty. Klient wtedy szepnal glosniej: Dziesiec prezerwatyw!
                                A w drogerii wisial na scianie "automat" do sprzedawania kondoNow, za uiszczeniem aluminiowej monety pieciozlotowej. Byl zasloniety paprotka i wisial bardzo wysoko, chyba zeby dzieci nie mogly dosiegnac:)
                              • noitak Re: OT/ Jaka lodówka? 28.11.24, 16:48
                                trypel napisał:

> Za czasów mojej młodości mówiło się erosy a nie kondomy

Tak przy okazji, jak już temat jest ;)

Bardzo dobry kumpel prosił wszystkich z paczki przyjaciół, w tym mnie o dostarczanie owych kondomów gdyż zużywał ich ilości hurtowe, a były to czasy, gdy towar był ekskluzywny i trudno dostępny.
                                Strasznie się krępowałam, ale cóż, pomóc niemal bratu mus był.

Szeptało się do okienka w aptece, mrugało, stękało. Najlepiej działało w moim mieście hasło „proszę kon”, na hasło „erosy” kolejka strzygła uszami. Towar pakowany był w szare torby papierowe, hipokryzja, bo i tak każdy wiedział co i jak.

Kolega został ojcem bardzo wcześnie, najwcześniej z całego towarzystwa, wyjawił, że wpadli, gdy ten jeden jedyny raz założył jednego i mu pękł, bo zawsze zakładał dwa! Taki był ostrożny :)
                              • vogon.jeltz Re: OT/ Jaka lodówka? 29.11.24, 13:12
                                > Za czasów mojej młodości mówiło się erosy a nie kondomy

Bo "Eros" to zdaje się marka prezerwatyw była. Czyli coś jak "adidasy".
                                • trypel Re: OT/ Jaka lodówka? 29.11.24, 13:17
                                  Adidasy miały zdecydowanie inne zastosowanie
                                  • vogon.jeltz Re: OT/ Jaka lodówka? 29.11.24, 13:22
                                    > Adidasy miały zdecydowanie inne zastosowanie

Lol, jasne. Ale jak miałeś wtedy prawdziwe Adidasy, to łatwiej było o moment odpowiedni do użycia erosów.
                                    • trypel Re: OT/ Jaka lodówka? 29.11.24, 13:32
                                      A jak miałeś relaksy to zostawała Renia
                        • engine8t Re: OT/ Jaka lodówka? 28.11.24, 20:37
                          noitak napisała:

> engine8t napisał:
                          >
                          > > Slyszales o magnetycznych kondonach? :))
                          >
                          > Panowie, żeby kobieta was poprawiała :)?
                          >
                          > KondoMy !

Noz K znow baba sie pojawila co bedzie nas uczyc?
                          My wiemy lepiej
                          • mifredo Re: OT/ Jaka lodówka? 29.11.24, 10:24
                            O schizofreniamia miła.
                            Niektórzy, tak te gloski mylą
                            ale zwawsze przyczepi sie jakiś człowiek,
                            który kontekstu nie kuma.
                            • hrasier_2 Re: OT/ Jaka lodówka? 29.11.24, 12:18
                              Fascynujący się wątek zrobił. Ludzie to ogromnie się nudzą. Wspomnienia z PRLu. Można by osobny założyć o tym, niektórzy mieli by co wspominać. Ja jedynie, że komuny wyjechałem i się dorobiłem. Później to już było z górki. Sztandary PZPR wyprowadzić, niech nigdy nie wracają.
                            • vogon.jeltz Re: OT/ Jaka lodówka? 29.11.24, 13:15
                              > O schizofreniamia miła.
                              > Niektórzy, tak te gloski mylą

Do tego stopnia, że inbus i imbus są oba poprawnymi określeniami klucza heksagonalnego.
                              • waga173 Re: OT/ Jaka lodówka? 29.11.24, 14:55
                                vogon.jeltz napisał:

> Do tego stopnia, że inbus i imbus są oba poprawnymi określeniami klucza heksago
                                > nalnego.

Kiedys popularniejsza byla nazwa klucz ampulowy.
                                • noitak Re: OT/ Jaka lodówka? 29.11.24, 15:14
                                  waga173 napisał:

> Kiedys popularniejsza byla nazwa klucz ampulowy.

Nie ampułowy, a anpułowy. Tak było od zawsze ;D
                                  • waga173 Re: OT/ Jaka lodówka? 29.11.24, 15:19
                                    noitak napisała:

> Nie ampułowy, a anpułowy. Tak było od zawsze ;D

Anem!
                                    • noitak Re: OT/ Jaka lodówka? 30.11.24, 00:37
                                      noitak napisała:
                                      > Nie ampułowy, a anpułowy. Tak było od zawsze ;D

waga173:
                                      > Anem!
                                      — — —
                                      👍😀
    • xstefciax Re: OT/ Jaka lodówka? 01.12.24, 20:14
      Umyłam porządnie uszczelki i nasmarowałam tłuszczem, pomogło, lepiej trzymają i światło nie pali się po jej zamknięciu. Dziękuję za pomoc i serdecznie pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka