Dodaj do ulubionych

Mokre auta

05.12.24, 13:11
Wycieracie auto do sucha? Trzymam swoje auto w garażu blaszanym. Wczoraj przetarłam tylko szyby. Blacha dziś była mokra z rana, nie wyschlo. Czy lakier się porysuje? Są resztki piachu, czy błota. Zostawić mokre, czy wytrzeć? Pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • duze_a_male_d_duze_m Re: Mokre auta 05.12.24, 13:30
      Auto wycieramy po dokładnym umyciu. Najlepiej "na dwa wiadra".
      • xstefciax Re: Mokre auta 05.12.24, 13:43
        Wiem, że najlepiej byłoby go umyć, ale nie zawsze jest taka możliwość.
    • hrasier_2 Re: Mokre auta 05.12.24, 14:13
      Zostawić mokre. Po umyciu też się nie wyciera na myjni. Bo ostatni program jest nabłyszczający. Umyj i wysusz. I go na woskuj przed śniegiem.
      • xstefciax Re: Mokre auta 05.12.24, 14:18
        Ok, dzięki, jutro podjadę, bo i tak będę czekać na mamusię. Zawiozę ją do fryzjera.
        • trypel Re: Mokre auta 05.12.24, 14:52
          U fryzjera są suszarki. Weź przedłużacz z domu.
          Wysuszysz. Mamusia poczeka
          • hukers Re: Mokre auta 05.12.24, 15:04
            trypel napisał:

> U fryzjera są suszarki. Weź przedłużacz z domu.
            > Wysuszysz. Mamusia poczeka
            >
            Najlepiej tą suszarkę wielkogabarytową, którą się na głowę nakłada.
            Będzie szybciej, bo zwykłą to będzie dmuchać do świąt.
          • jeepster Re: Mokre auta 05.12.24, 15:39
            trypel napisał:

>

A tak na poważnie, to dmuchawa do liści całkiem nieźle tutaj działa.
            Właśnie wczoraj spadł u nas pierwszy śnieg. Jakieś 2 cm. Dmuchawa poradziła sobie z tym w 2 minuty.

• xstefciax Re: Mokre auta 05.12.24, 15:43
              Nie mam dmuchawy do liści.
              • hrasier_2 Re: Mokre auta 05.12.24, 15:58
                Zależy jaka moc. Teraz moda na dmuchawy jak się nie chce zamiatać.
                • jeepster Re: Mokre auta 05.12.24, 16:13
                  hrasier_2 napisał:

> Zależy jaka moc. Teraz moda na dmuchawy jak się nie chce zamiatać.

Tutaj masz dmuchawę, która nie tylko wydmucha ci wodę ale też i kawałki rdzy jak się gdzieś trafią.
                  Żeby było w temacie auto-moto, to jest napędzana silnikiem cztero-suwowym o pojemności 80 cc.

• hrasier_2 Re: Mokre auta 05.12.24, 16:32
                    I to jest moc, a nie takie brzęczki co robią sporo hałasu jedynie. Napisałem że taka trwa moda na zamiatanie. Bo facet wziął się za sprzątanie. I od rana morduje wszystkich.
                  • bywalec.hoteli Re: Mokre auta 05.12.24, 20:13
                    jeepster napisał(a):

> hrasier_2 napisał:
                    >
                    > > Zależy jaka moc. Teraz moda na dmuchawy jak się nie chce zamiatać.
                    >
                    > Tutaj masz dmuchawę, która nie tylko wydmucha ci wodę ale też i kawałki rdzy ja
                    > k się gdzieś trafią.

O ku***, to jakaś kanadyjska atomowa dmuchawa którą można zamarznięty lod na jeziorze łamać

W tę 2 cm w Kanadzie śniegu to nie uwierzę, prędzej w 2m
                    • jeepster Re: Mokre auta 05.12.24, 21:15
                      bywalec.hoteli napisał:

> W tę 2 cm w Kanadzie śniegu to nie uwierzę, prędzej w 2m

2 metry śniegu to spadło jakieś 150 km. na północ od Toronto.
                      U nas tylko 2-3 cm. Nawet szufli nie opłaca się wyciągać z garażu.
                      • bywalec.hoteli Re: Mokre auta 05.12.24, 21:40
                        Widzisz, skarpetkowy przyglup ściągnął nawet na Ontario efekt cieplarniany?
                        • bywalec.hoteli Re: Mokre auta 05.12.24, 21:43
                          Swoją drogą, to dużo śniegu i mróz w Kanadzie w grudniu raczej nikogo nie zdziwi.
                          Ale że latem upały po 40 stopni w Minnesocie i pożary od gorąca w Kanadzie to już jest szok.😮
          • engine8t Re: Mokre auta 05.12.24, 18:44
            trypel napisał:

>

Ale ile one kosztuja.....
          • tbernard Re: Mokre auta 05.12.24, 19:54
            trypel napisał:

>

A potem mamusia da pieniążki na ciuciu.
    • e-zybi Re: Mokre auta 05.12.24, 15:21
      xstefciax napisała:

> Wycieracie auto do sucha? Trzymam swoje auto w garażu blaszanym. Wczoraj przeta
      > rłam tylko szyby. Blacha dziś była mokra z rana, nie wyschlo. Czy lakier się po
      > rysuje? Są resztki piachu, czy błota. Zostawić mokre, czy wytrzeć? Pozdrawiam s
      > erdecznie

Mokrego auta po przejażdżce nigdy się nie wyciera, chyba, że zostanie dokładnie umyte. Brudne auto można jedynie w ten sposób porysować. Co do garażu, brak przewiewu sprawia, że po nocy auto pozostaje mokre. Wypada zrobić otwory przewietrzające w drzwiach i tylnej ścianie, założyć w otworach siatkę by gryzonie nie buszowały i po sprawie. Jedynie garaż ogrzewany z nadmuchem od spodu daje komfort użytkowania, ale nie każdy ma takie możliwości i warunki.
      • waga173 Re: Mokre auta 05.12.24, 15:34
        "Wypada zrobić otwory przewietrzające w drzwiach i tylnej ścianie"

I teraz kobita narobi dziur w samochodzie.
      • xstefciax Re: Mokre auta 05.12.24, 15:46
        Myślałam o tym, żeby zrobić okno w tym blaszaku. Gdybym sama potrafiła, to dawno bym to zrobiła.
        • hrasier_2 Re: Mokre auta 05.12.24, 16:14
          Okno, oknem, ale zrób porządną wylewkę. Bo wilgoć idzie od podłogi. Kiedyś były modne wiaty i dalej są.
          • xstefciax Re: Mokre auta 05.12.24, 16:28
            Mam wylewkę
            • engine8t Re: Mokre auta 05.12.24, 18:46
              xstefciax napisała:

> Mam wylewkę

Nie leiej zrobic po prostu ogrzewanie w garazu i wtedy bedzi i sucho i cieplo.?
              • xstefciax Re: Mokre auta 05.12.24, 19:00
                Mam ogrzewany garaż w domu. To dobry pomysł, ale dla garażu w budynku. Pomyślę o tym. Szkoda auta.
              • hrasier_2 Re: Mokre auta 05.12.24, 19:09
                engine8t napisał:

> xstefciax napisała:
                >
                > > Mam wylewkę
                >
                > Nie leiej zrobic po prostu ogrzewanie w garazu i wtedy bedzi i sucho i cieplo.?
                >
                Sa osuszacze, ale to kosztują. Nagrzewnice na prąd też. Na gaz z butli trzeba mieć dobrą wentylację. lepiej nie domykać drzwi od garażu jak nie pada.
    • wislok1 Re: Mokre auta 05.12.24, 20:43
      Jak sie wyciera auto
      szczotka druciana

tiny.pl/8qgc19x7

,to sie porysuje

Mokre auto to jakis dramat ?
      • trypel Re: Mokre auta 05.12.24, 21:07
        Mokre auto może być nawet fajne
      • xstefciax Re: Mokre auta 05.12.24, 21:14
        Niby nie, ale jak w nocy będzie przymrozek, to mi całe zamarznie i będę musiała z rana go skrobać.
        • qqbek Re: Mokre auta 05.12.24, 22:30
          Auto jest rodzaju nijakiego.
        • hrasier_2 Re: Mokre auta 05.12.24, 22:39
          xstefciax napisała:

> Niby nie, ale jak w nocy będzie przymrozek, to mi całe zamarznie i będę musiała
          > z rana go skrobać.
          Będzie przymrozek jutro i deszcz ze śniegiem. Po prostu rzuć coś na przednią szybę. Pogoda dopisuje na ten czas.
          • engine8t Re: Mokre auta 05.12.24, 23:14
            hrasier_2 napisał:

> xstefciax napisała:
            >
            > > Niby nie, ale jak w nocy będzie przymrozek, to mi całe zamarznie i będę m
            > usiała
            > > z rana go skrobać.
            > Będzie przymrozek jutro i deszcz ze śniegiem. Po prostu rzuć coś na przednią sz
            > ybę. Pogoda dopisuje na ten czas.

No tak, wieczorem rzuc cos na na przod a rano nawet nie wiesz kto ci ten lud zrobil i trzeb skrobac na wlasna reke.
            • hrasier_2 Re: Mokre auta 06.12.24, 04:20
              engine8t napisał:

> hrasier_2 napisał:
              >
              > > xstefciax napisała:
              > >
              > > > Niby nie, ale jak w nocy będzie przymrozek, to mi całe zamarznie i
              > będę m
              > > usiała
              > > > z rana go skrobać.
              > > Będzie przymrozek jutro i deszcz ze śniegiem. Po prostu rzuć coś na przed
              > nią sz
              > > ybę. Pogoda dopisuje na ten czas.
              >
              > No tak, wieczorem rzuc cos na na przod a rano nawet nie wiesz kto ci ten lud
              > zrobil i trzeb skrobac na wlasna reke.
              Masz alufolię matę na przednią szybę. Nie jest duży mróz, a za oknem auta przymrożone. Dzisiaj śnieg z deszczem. Ale na pogodę nie ma co narzekać.
        • engine8t Re: Mokre auta 05.12.24, 23:13
          xstefciax napisała:

> Niby nie, ale jak w nocy będzie przymrozek, to mi całe zamarznie i będę musiała
          > z rana go skrobać.

Tylko mi tu bez zadnego skrobania z rana...jak sie z wieczora uwaza to rano skrobac nie trzeba.
    • bolo2002 Re: Mokre auta 06.12.24, 15:00
      Juz sam fakt trzymania samochodu w garażu-to totalne nieporozumienie i straszny błąd. Wyjasniam, że samochód w garażu to albo murowanym, albo drewnianym i tylko z dobra wentylacją. Bez wentylacji- to lepiej trzymac pod chmurką. Natomiast garaz blaszany to podwójne nieporozumienie- i ogromne niebezpieczenstwo dla blach karoseryjnych. Blacha trzyma parę wodną i wodę- przy różnicach temperatur. Tam od wewnatrz para wodna bedzie sie zawsze zbierała- w zależnosci od róznicy temperatur i ta woda bedzie stała - jak nie masz ogrzewania. Wycieranie do sucha blachy nic nie da i nie ma to sensu-bo za dzień -czy 2 masz powtórkę z rozrywki. Jesli juz masz ten okropny blaszany garaż- to zrób przynajmnie wentylację i samochód sam bedzie Ci sechł. Na wejsciu-od strony dzie wieja główne wiatry-na dole a wyjscie na górze. Takie 2 kratki wentylacyjne-zamykane od wewnatrz na linke. To koszt ca 60-100 zł. Moja 18-letnia Kia stoi pod wiatą na dworze-choć mam ogrzewany garaż/3000 W/i wentylację. Lakier perłowy metalik- piekny jak nowy. Nigdy nie wycieraqm, nie ma wody , nie ma rosy-zawsze schnie . I to jest rozwiazanie. Postaw sobie wiate-zamiast tego blaszanego g....a.
      • xstefciax Re: Mokre auta 06.12.24, 17:00
        Chciałam wiatę i chyba sobie zrobię.
        • hrasier_2 Re: Mokre auta 06.12.24, 18:19
          Na przyszły rok. Dzisiaj zaczął padać śnieg. Ale szybko.stopniał. Dostałaś jakiś prezent od Mikołaja😁
          • xstefciax Re: Mokre auta 06.12.24, 21:17
            Dostałam, ale nie zauważyłam, już wczoraj był włożony pod poduszkę. Dziś po południu znalazłam po podpowiedzi " Mikolaja":-)
      • vogon.jeltz Re: Mokre auta 06.12.24, 23:23
        > Lakier perłowy metalik- piekny jak nowy

Zastanawiałeś się, czy nie zacząć pisać fantasy? Pozycja Sapkowskiego byłaby poważnie zagrożona.
        • waga173 Re: Mokre auta 07.12.24, 00:21
          Ten piekny jak nowy to moze byc w kategorii fantasy. Ale lakier/kolor perlowy metalik to nic innego jak nie czerwony, nie niebieski czy zielony, ale BIALY metalic. Perlmutter, macica perlowa, ale pewnie za uzycie slowa macica usuna moj wpis albo caly watek wiec pospiesz sie z przeczytaniem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka