Dodaj do ulubionych

OT - Trump update 03.03

03.03.25, 13:52
Tak sie w temacie Prezydenta dużo dzieje, że chyba co troche nowy watek będziemy mieć.

Moje podsumowanie i p. widzenia.

1. Awantura w owalnym.

Po ludzku Zelenskiego rozumiem, ale jako, ze jest glowa panstwa to popelnil blad. Mogl swoje watpliowści przedstawiac poza kamerami - wiedzac jakie Trump ma EGO.

Przedstawienie w owalnym błow własnie po to, zeby Trumo mógł sie poczyc wazny i sprawczy i pokazac amerykanom i swiatu, że jest zajebisty.

2. Do rozmów wrócą - Trump to cwaniak... Na pewno nie raz na niego w biznesie slusznie pluli, ale to nie ma znaczenia. Na tym dealu nic nie traci. Wizerunkwo zyskuje, moze i kasa z tego bedzie kiedys a i z Rosja to karta (w kolejnych biznesach) przetargowa bardziej

3. Zero zaufania do Trumpa

To dla mnie maly czlowiek i biznesowy cfaniak z tych, ktorzy zamiast wizji i ciezkiej pracy wykorzystuja slizganie sie na granicy i najgorsze (ale najprostsze i jednak skuteczne) metody.

Mysle jednak, ze sa biznesmieni dla ktorych przedmiot teoretyczny pt. "Etyka w iznesie" to cit wiecej niz powod do smiechu.

Trump sporo mowi o wartościach... JD wysmiewa Europe... ale jakich wartosciach??? Czego oni sie trzymaja?
Bo mnie sie zdaje ze absolutnie niczego poza wlasnym interesem... Nawet ameryka i amerykanie to tylko pretekst, narzedzie i przykrywka.

Bez podstawowych wartosci, krzty uczciwości jedyne co sie liczy to sila i kto kogo pierwszy wykiwa.

Mysle jednak, ze tak sie nie buduje potęgi kraju i dzialajac w ten sposob chinczykom absolutnie nic nie zrobi dlugofalowo.

3. Ile Trump kosztuje gospodarke?

Firma mojej zony ostatnie dwa tyg polowe czasu pracy swoich ludzi przeznacza na telefony, maile i kolejne zmiany cennkowe... Chaos ktory trump wprowadzil sprawia, ze niepewnosc biznesowa zaczyna byc problematyczna, klieci boja sie zamawiac, oni boja sie wysylac oferty z cena na dalej niz jutro.

A to tylko jeden rynek dystrybucyjny jednej z korporacji.

Burdel i skala kosztów w skali krajów musi byc ogromna.

4. Chinczycy tylko czekaja az ameryka wycofa sie wojskowo z wielu rejonow - przyroda nie znosi pustki.

A to wojsko (alb jako sojusznicze albo jako argument sily) wplywalo na to kto i jak amerykanom na swiecie odpowiadal
Obserwuj wątek
    • marekggg Re: OT - Trump update 03.03 03.03.25, 14:10
      mniej wiecej tak to wygladalo
      • galtomone Re: OT - Trump update 03.03 03.03.25, 14:31
        Ale dal się sprowokować. Nie oceniam czy go celowo wkurwiali czy po prostu stan pierdolenia kocopołów jest dla nich naturalny/jedyny, ale miał zacisnąć zęby i tyle.
        • trypel Re: OT - Trump update 03.03 03.03.25, 14:43
          Dal się. A pomysl co by było jakby przyszedł do gościa o takim ego jak Trump i powiedział że w podzięce że wspaniały plan i opiekę postawi w Kijowie Trump Center. I byłoby po temacie. A tak niestety pokazał że przez 3 lata władza jemu też do głowy uderzyła i zostosowal technikę jaka działa w Europie + spóźnienie się co zawsze robił fiutin żeby pokazać kto ważniejszy
          • galtomone Re: OT - Trump update 03.03 03.03.25, 15:08
            Pewnie by Trump Tower nie zaszkodzilo. Co do reszty, nie wiem... nie znam go. Ma u siebie wojne i to co widzial i przezyl to mialo prawo odcisnac pietno.

Po ludzku go rozumiem, ale niestety odpowiada za kraj a nie tylko siebie.
        • nousecomplaining Re: OT - Trump update 03.03 03.03.25, 15:23
          > ale miał zacisnąć zęby i tyle
          Są różne punkty widzenia. Każdy z piszących tutaj pewnie też słucha w różnych mediach opinii ludzi, którzy więcej znacznie od nas wiedzą w temacie, i na tej podstawie jakoś buduje swoje zdanie (chociaż są też pewnie tutaj tacy, co to wiedzą najlepiej, bo... wiedzą najlepiej).
          Tylko że to "zaciśnięcie zębów i tyle", gdyby to zrobił, wcale nie musiało oznaczać, że coś by zyskał. Paskudna ta polityka i paskudni, cyniczni, pozbawieni skrupułów ludzie na najwyższych stołkach - to akurat dla mnie jest nie do podważenia. Obaj to skurwysyny z ogromną władzą niestety.
          • galtomone Re: OT - Trump update 03.03 03.03.25, 15:53
            nousecomplaining napisał(a):

> Tylko że to "zaciśnięcie zębów i tyle", gdyby to zrobił, wcale nie musiało ozna
            > czać, że coś by zyskał.

Nawet gdyby nie zyskał od Trumpa bo ten by znalazł inny pretekst (a w tej syt nie sadze, mysle ze on chcial podpisać deal i pokazac amerykanom ze on faktycznie jest "rain makerem" ale w swoim stylu zrobil z tego show/szopke) to nie staracilbym w oczach prawicowo-populistycznej tluszczy przed TV.

A jakby nie patrzec to oni Trumpa wybrali i ich kase z podatków Trump teraz dzieli....
            • nousecomplaining Re: OT - Trump update 03.03 03.03.25, 16:00
              > to nie staracilbym w oczach prawicowo-populistycznej tluszczy przed TV
              Pewnie tak, ale jakoś mu się nie dziwię, że mu nerwy puściły. Tak po ludzku się nie dziwię. Wiem, wiem, odpowiada za los narodu... Ale qrwa, jak słucham różnych wypowiedzi srumpa, to mnie na rzyganie bierze. Co wolno wojewodzie... A chuj z nim, gardzę takimi typami, to mi wolno przecież (jeszcze).
              • galtomone Re: OT - Trump update 03.03 03.03.25, 16:04
                Po ludzku mam to samo, mnie też ręce swędzą... ale...
                • bigimax4444 Re: OT - Trump update 03.03 04.03.25, 11:43
                  Po ludzku mam to samo, mnie też ręce swędzą... ale...

To idz walcz i nie pierdol
                  • galtomone Re: OT - Trump update 03.03 04.03.25, 12:01
                    O znowu pierdnąłeś - i to z buzi... wspolczuje
                  • tbernard Re: OT - Trump update 03.03 04.03.25, 12:21
                    bigimax4444 napisał:

> To idz walcz i nie pierdol

W interesie Polski jest aby Polacy walczyć nie musieli i jedynym sposobem aby to osiągnąć, to wsparcie sprzętowe Ukrainy aby podczas walk jak najwięcej kacapów zutylizowali ale niestety płacąc swoją krwią. Może to cyniczne ale od początku taki był polski interes i Ukraińcy o tym wiedzą lecz to oni chcą nadal walczyć w obronie kraju. Gdyby walczyć nie chcieli, to by błyskawicznie poddali się kacapom (bez łaskawej 'pomocy' jaką Trump oferuje) i obalili prezydenta. Wiadomym jest, że wbrew temu co mówią oni nie walczą za Polskę i Europę tylko o swoją niepodległość. Ale jako skutek uboczny osłabianie kacapów leży w polskim interesie, bo daje nam czas na przygotowanie się, żeby tą śmierdzącą zarazę odeprzeć jakby chciała kiedyś do nas wleźć.
                    • bigimax4444 Re: OT - Trump update 03.03 04.03.25, 12:55
                      W interesie Polski jest odpalic znowu jamał, rure przyjazni , rozwijac sie gospodarczo i militarnie
                      A nie zarzynac gospodarczo i oddac cale uzbrojenie
                      • galtomone Re: OT - Trump update 03.03 04.03.25, 13:18
                        W interesie rosji jest powrot PL do ruskiej macierzy i praca by rosjanom zylo sie dostatnio. Wtedy beda zadowoleni z wladzy na kremlu.
                      • tbernard Re: OT - Trump update 03.03 04.03.25, 14:39
                        bigimax4444 napisał:

> W interesie Polski jest odpalic znowu jamał, rure przyjazni , rozwijac sie gosp
                        > odarczo i militarnie

Z powodów ekologicznych nie podpalałbym tych rurociągów.
                        Ale dążenie do maksymalnego uniezależnienia się kacapstanu jest dla Polski priorytetem. To już nie te czasy, gdy taka przyjaźń panowała, że zabrali na przejażdżkę do kosmosu Hermaszewskiego.
          • galtomone Mam smutną konstatację rzeczywistosci 03.03.25, 16:03
            nousecomplaining napisał(a):

> Paskudna ta polityka i paskudni, cyniczni, pozbawieni s
            > krupułów ludzie na najwyższych stołkach - to akurat dla mnie jest nie do podważ
            > enia. Obaj to skurwysyny z ogromną władzą niestety.

Pełna zgody.

Dla mnie to dowód na to, że w USA ludzi głupich jest więcej niż mądrych, skoro sobie wybrali nikczemnego cfaniaka.

I wbrew słowo JD, to dowód na upadek wartości w USA a nie w Europie... my się ciągle jakoś trzymamy i potrafimy nazywać zło, złem.

Ale w przyszłość z optymizmem nie patrzę.... za to zdecydowanie wybuch populizmu i głupoty w takiej skali zawdzięczamy w sporej części ewolucji internetu.
    • wislok1 Prezydent Ukrainy to swietny facet 03.03.25, 16:57
      Zgadzam sie z ogromna wiekszoscia wnioskow, ale nie widze tu winy prezydenta Ukrainy...

Gdyby byl mniej asertywny, to ci dwaj by go wyru.. jak male dziecko....
      Przy okazji cala Ukraine ....

O to im chodzilo...

Nie dal sie i chwala mu za to

Trafila kosa na kamien

Ukraincy sa w takiej sytuacji, ze kapitulacja przed trampkiem oznacza jednoczesnie kapitulacje przed fiutinem
      trampke i fiutin to juz sa przyjaciele i chca sie podzielic Ukraina

Tylko trampek jeszcze nie wie, ze fiutin go wyr... jak male dziecko i zgarnie cala Ukraine dla siebie
      Albo wie, ale wykonuje rozkazy jako TW Krasnow, szpieg KGB

Gdyby prezydent Ukrainy podpisal kapitulacje przed trampkiem, to by go ludzie zlinczowali...

trampek wybral hanbe zamiast wojny., a USA beda i tak wojne mialy...
      Jak w Monachium 1938
      • bigimax4444 Re: Prezydent Ukrainy to swietny facet 04.03.25, 11:47
        Generalnie to niech to ciagna jak najdluzej sie (lepiej zeby nie za moje pieniadze ale trudno)
        Wova czysci ten swiat z banderowcow nazoli i to jest na plus,
        • tbernard Re: Prezydent Ukrainy to swietny facet 04.03.25, 12:10
          To bardzo ciekawe, bo największym banderowcem jest Putin.
          • bigimax4444 Re: Prezydent Ukrainy to swietny facet 04.03.25, 13:23
            Tyle ze to jakis ukrol grozil mencenowi smiercia a nie putin
            A polskie "elity" morda w kubel i cichutko jak by sie nic nie stalo
            • tbernard Re: Prezydent Ukrainy to swietny facet 04.03.25, 14:42
              A skąd wiesz, że ten ukrol co groził mencenowi, to nie jest wynajęty przez Putina?
              • bigimax4444 Re: Prezydent Ukrainy to swietny facet 04.03.25, 17:07
                Nie rozumiem twojej zlotej mysli, jak wynajety przez putina to grozemie smiercia polskiemu poslowi jest ok?
                • tbernard Re: Prezydent Ukrainy to swietny facet 04.03.25, 21:22
                  bigimax4444 napisał:

> Nie rozumiem twojej zlotej mysli, jak wynajety przez putina to grozemie smierci
                  > a polskiemu poslowi jest ok?

Oczywiście, że nie jest OK. Tak jak nie były OK zamachy na budynki w Moskwie, które były pretekstem do masakry dokonanej na narodzie czeczeńskim i śmierć Litwinienki, który wyjawił, kto za tymi zamachami stał.
    • wislok1 Kandydat na premiera rzadu rosyjskiego w PL.... 03.03.25, 17:11

...wrogiego wobec NATO i UE, za to wiernie oddanego fiutinowi

wiadomosci.wp.pl/czarnek-odpowiada-ambasadorowi-ukrainy-prosze-nie-przekrecac-7131096794110464a
      Idzie, idzie 5 kolumna fiutina do PL....

• hrasier_2 Re: Kandydat na premiera rzadu rosyjskiego w PL.. 03.03.25, 21:38
        wislok1 napisał:

>
        > ...wrogiego wobec NATO i UE, za to wiernie oddanego fiutinowi
        >
        > wiadomosci.wp.pl/czarnek-odpowiada-ambasadorowi-ukrainy-prosze-nie-przekrecac-7131096794110464a
        > Idzie, idzie 5 kolumna fiutina do PL....
        >
        Niech Niemce się dokładają do NATO. Nie tylko z ryjem.
    • bywalec.hoteli Re: OT - Trump update 03.03 03.03.25, 20:57
      I'm not sure...
      • tbernard Re: OT - Trump update 03.03 03.03.25, 21:37
        bywalec.hoteli napisał:

> I'm not sure...

Z chęcią pomagam w tłumaczeniu.
    • hrasier_2 Re: OT - Trump update 03.03 03.03.25, 21:37
      Straszne musisz z tym żyć. Nawet napisali do prezydenta USA petycję zaniepokojeni obywatele z Wałęsą na czele. Powinien się wzruszyć. Ciężko przez trzy lata oderwać się od wojny. Szatniarz na platformie X ciągle wspiera dobrym słowem Ukrainę. A pieniędzy nie ma na serwis F16. Zresztą w tym rządzie nie ma i nie było.
      • marekggg Re: OT - Trump update 03.03 04.03.25, 20:27
        kasy nie ma bo sie pisiory wzbogacili
    • tbernard Re: OT - Trump update 03.03 03.03.25, 21:53
      Miał zacisnąć zęby i przytaknąć, że to Ukraina rozpętała wojnę i chce doprowadzić do 3 WS. Ponadto podziękować Trumpowi za to, że w ONZ nakazał aby nie wspominać o tym, że Rosja dopuściła się agresji.
      Być może gdyby to był prezydent na uchodźctwie zamiast kogoś na kogo od kilku lat kacapscy skrytobójcy polują, to by nie miał aż tak zszarganych nerwów.
      W obecnej sytuacji powinien olać Trumpa i poprosić Putina o rozejm w celu przeprowadzenia wyborów. Jeśli Putin poczułby szansę na zainstalowanie jakiegoś swojego wasala na tronie w Kijowie, to może by na to przystał i tym samym poniżyłoby to Trumpa, że on gówno wskórał i gówno dostanie. A Zełeński mógłby pójść sobie na prezydencką emeryturę i mieć już wszystko głęboko w dupie. No chyba, że naród by ponownie go wybrał i wtedy ...
    • galtomone "Sprawdzam fakty" - całkiem ciekawy artykuł 04.03.25, 07:02
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,31737316,zelenski-dal-sie-sprowokowac-piec-mitow-o-pomocy-usa-dla.html#s=BoxMMtCzol2

"I tu pojawia się interesująca teoria: jeśli Trump zdał sobie sprawę, że Rosja na żadne porozumienia w tej chwili nie przystanie, a obiecał Amerykanom, że doprowadzi natychmiast do zakończenia wojny, to jedyne co mu pozostało, to znalezienie kozła ofiarnego. Czyli Zełenskiego. " - kto wie... nie jest to niemożliwe..
      • trypel Re: "Sprawdzam fakty" - całkiem ciekawy artykuł 04.03.25, 07:11
        Jak fajnie jest wierzyć tylko w te teorie jakie nam pasują. Prawda?
        Mam podobnie
        • galtomone Re: "Sprawdzam fakty" - całkiem ciekawy a 04.03.25, 08:35
          trypel napisał:

> Jak fajnie jest wierzyć tylko w te teorie jakie nam pasują. Prawda?
          > Mam podobnie

Wierz w co chcesz. Ja stwierdzam, ze nie jest to scenariusz niemożliwy.

A cała reszta opisanych w art rzeczy ma raczej twarde oparcie w faktach...
          • trypel Re: "Sprawdzam fakty" - całkiem ciekawy a 04.03.25, 08:50
            Tak jak oparcie w faktach ma to że ostatnie miesiące to spadek popularności Zelenskiego w kraju z uwagi na czystkę jaka zrobił w armii (wystarczy poczytać jak rosła popularność niektórych generałów i jak tylko była na tyle wysoka że zagrażała prezydentowi to nagle znajdowały się haki i więzienie albo koniec kariery) i to że jakby wojna skończyła się teraz to by ta armia w najlepszym przypadku wyniosła go na taczkach bo mogłoby się skończyć gorzej. Jakimś puczem.
            Oczywiście to że korzystanie z zasobności ziem ukraińskich po wojnie to rzecz dogadana z kimś innym to tylko gdybanie bez oparcia na faktach ale spieprzenie wizyty to już fakt (spóźniłbys się do prezydenta USA jakim by nie był, ponad 20 min z uwagi na inne WAZNIEJSZE spotkanie?)
            A teraz Europa i spotkanie w Lądku. Znow tylko gadanie i gadanie bez konkretów a jednocześnie wypływa informacja że Europa wciąż od ruskich wiecej kupuje niż wydaje.
            Szczerze mówiąc wole chama co wali prosto z mostu to co myśli i robi podobnie niż gości którzy uśmiechają się i poklepują po plecach jak to chcą pomoc a za plecami z fiutinem interesy dogadują. To jest dla mnie cynizm. A nie to co Trump robi
            • trypel Re: "Sprawdzam fakty" - całkiem ciekawy a 04.03.25, 08:51
              Niż wydaje na pomoc dla Ukrainy
            • galtomone Re: "Sprawdzam fakty" - całkiem ciekawy a 04.03.25, 09:39
              trypel napisał:

To wczesniej to nie bardzo wiem o co kaman. Az tak wszystkiego szczegolowo nie sledze zeby sie moc odniesc.

> Szczerze mówiąc wole chama co wali prosto z mostu to co myśli i robi

Spoko, tylko on co drugi dzien zmienia wresje tego co mowi i podobnie zmienia wersje tego co robi.

W firmie Zony zamiast pracowac to co chwile przeliczaja na nowo to co juz policzyli i gadaja o tym samym z kliuentami.

Od czasu jak T. zostal prezydentem to ok 35-40% czasu (bo tak wynika z dzialan korpo w USA ktorym musza sie podporzadkowac) jest tracone nie na prace na na robienie w kolko tego samego , uspokajanie klientow i martwienie sie jak teraz ofertowac kontrakty, ktore sie maja wydarzyc za wiele miesiecy.

Trump zaczal ich kosztowac realne pieniadze (a firma amerykanska ktora ma fabryki w UA i EU i obsluguje klientow na calym swiecie) - w sensie kosztow pracy, chaosu i dodatkowej roboty.

podobnie n
              > iż gości którzy uśmiechają się i poklepują po plecach jak to chcą pomoc a za pl
              > ecami z fiutinem interesy dogadują. To jest dla mnie cynizm. A nie to co Trump
              > robi

Przeciez wlasnie robi podchody pod to by robic wlasnie to, tylko na lepszych warunkach. Jego "pokoj" dla UKR to nic innego jak zgoda na rosujskie warunki z przed kilku miesiecy, ktorymi obecnie (bo dlaczego mieli by byc) juz nawet ruscy nie sa zainteresowani bo - powoli ida na przod, bo wszystkow skazuje na to, ze Trump odetnie UKR od wsparcia wiec pojda szybciej.... A Trump wie, ze skoro ich do pokoju (realnego a nie tylko ogoloszonego) nie zmusi, to usiluje to szybko wymoc na UKR.

Poddajcie sie, ale powiemy, ze to rozejm.
              • trypel Re: "Sprawdzam fakty" - całkiem ciekawy a 04.03.25, 09:58
                W sensie robi to samo co europejscy politycy ale mniej się przy tym uśmiecha i mniej rznie głupa? Zgadzam się

Tylko ze to nam powinno zależeć na zgnojeniu ruskich. A jemu to powiewa kalafiorem a my za plecami Ukrainy dalej prowadzimy interesy tak budując niby sankcje żeby czasem nie zaszkodzić sobie
                • galtomone Re: "Sprawdzam fakty" - całkiem ciekawy a 04.03.25, 10:58
                  trypel napisał:

> W sensie robi to samo co europejscy politycy ale mniej się przy tym uśmiecha i
                  > mniej rznie głupa? Zgadzam się

Taaaa.... wyobraź sobie, że Tusk tak opowiada o podatkach jak Trump o cłach i gospodarce...

>
                  > Tylko ze to nam powinno zależeć na zgnojeniu ruskich. A jemu to powiewa kalafio
                  > rem

A nie powinno. W jego interesie nie leży zgnojenie Ruskich ale też nie (a to zrobil i dlatego uslyszal grzeczne NIET) ustawianie sie w roli petenta.

Ruskie dobrze wiedza co obiecal amerykanom ale nie maja zadnego interesu by mu to ulatwiac.
                  Wazne, by zachowac pozory ze chca pokoju... a bomby jak lecialy leciec beda.

Tym bardziej w syt. gdy UKR traci wsparcie ameryki... jaki sens jest dla Rosjan przerywanie wojny gdy zaczynaja coraz wyrazniej wygrywac?

• tbernard Re: "Sprawdzam fakty" - całkiem ciekawy a 04.03.25, 10:38
              trypel napisał:

> Szczerze mówiąc wole chama co wali prosto z mostu to co myśli i robi podobnie n
              > iż gości którzy uśmiechają się i poklepują po plecach jak to chcą pomoc a za pl
              > ecami z fiutinem interesy dogadują. To jest dla mnie cynizm. A nie to co Trump
              > robi

Czyli w skrócie wolisz twardy biznes zamiast wartości, lojalność i inne sentymenty?
              • trypel Re: "Sprawdzam fakty" - całkiem ciekawy a 04.03.25, 10:49
                Nieuzasadniony wniosek

Nie lubię fałszywego poklepywanie po plecach a prowadzenia biznesu z ruskimi za plecami Ukrainy co robi Europa.
                Od tego wole szczere - nie pomogę bo nie mam w tym biznesu.
                • galtomone Re: "Sprawdzam fakty" - całkiem ciekawy a 04.03.25, 10:59
                  trypel napisał:

> Nieuzasadniony wniosek
                  >
                  > Nie lubię fałszywego poklepywanie po plecach a prowadzenia biznesu z ruskimi za
                  > plecami Ukrainy co robi Europa.

Robia wszyscy, ktorzy w dupie maja wartosci, etyke i przyszlosc bo zarobic mozna tu i teraz.

next.gazeta.pl/next/7,168930,31738721,pokerowa-gra-o-nord-stream-media-jest-wniosek-do-rzadu-usa.html#s=BoxMMtCzol4
                  • trypel Re: "Sprawdzam fakty" - całkiem ciekawy a 04.03.25, 11:03
                    Zgoda
                    Robią wszyscy
                    Ale akurat Europa sąsiaduje z ruskimi
                    Więc ma dość duży powód zeby tego nie robić
                    • galtomone Re: "Sprawdzam fakty" - całkiem ciekawy a 04.03.25, 11:36
                      trypel napisał:

> Zgoda
                      > Robią wszyscy

Ja tego nie napisalem...
                      • trypel Re: "Sprawdzam fakty" - całkiem ciekawy a 04.03.25, 11:37
                        A kto nie robi?
                        • galtomone Re: "Sprawdzam fakty" - całkiem ciekawy a 04.03.25, 11:45
                          Choćby Ci co spotkali sie w Londynie... Toz zdecydowanie lepszym interesem dla nas byloby jednak dogadanie sie z fiutinem... My blizej niz amerykanie.

Szczegolnie w sytuacji, gdy jednak militarnie nie bedzie to dla nas takie proste by dac mu po lapkach...

Nie jestem naiwny. Nie ma ludzie idealnych i bez skazy... a tym bardzeij w polityce.

Ale sadze, ze taki Regan i paru innych republikanów nie uwiezyliby w to co sie dzieje i co robi Trump.

Tym bardziej, ze ja na 1 cm nie wierze w jego "America First". Za to zdecydowanie wierze w "America first - read - ME, ME, ME, ME, ME!!! Just ME and only ME first."

A Ameryka to najskuteczniejsze narzędzie do tego.
                • tbernard Re: "Sprawdzam fakty" - całkiem ciekawy a 04.03.25, 11:10
                  trypel napisał:

> Nie lubię fałszywego poklepywanie po plecach a prowadzenia biznesu z ruskimi za
                  > plecami Ukrainy co robi Europa.

A czym innym jak nie fałszywym poklepywaniem po plecach jest zachwalanie Polski? A na pytanie, czy nie zostawi Polski nie odpowiedział, tylko farmazony wciskał, że Polska jest dobra bo wydaje na obronę, czyli kupuje w USA sprzęt.

> Od tego wole szczere - nie pomogę bo nie mam w tym biznesu.

O to w zasadzie pytałem i dzięki za odpowiedź. Czyli to czy nas sprzeda, to tylko kwestia ceny:
                  Za ile Trump sprzeda Polskę?
                  Wszak to tylko biznes. Jak dogada się z Putinem, to zdalnie uruchomi kody deaktywacyjne do broni którą nam sprzedał i da Putinowi wolną rękę. Może nawet powie to co lubisz bo szczerze: bardziej mi się to opłaca biznesowo a wy nie macie żadnych kart.
                  • trypel Re: "Sprawdzam fakty" - całkiem ciekawy a 04.03.25, 11:25
                    Ok, Ty wolisz falszywa przyjazn i cynizm a ja szczere - spierdzielaj bo mam cie w gdzieś bo zrobię tak jak mi się podoba.

Ludzie są rozni. Jeden woli rybki a drugi coś innego....
                    • galtomone Re: "Sprawdzam fakty" - całkiem ciekawy a 04.03.25, 11:39
                      trypel napisał:

> Ok, Ty wolisz falszywa przyjazn i cynizm a ja szczere - spierdzielaj bo mam cie
                      > w gdzieś bo zrobię tak jak mi się podoba.

Ale gdyby tak działała ludzkość to nadal byśmy w siebie kamieniami rzucali.

Nie bez powodu rozkwit cywilizacji na świecie jednak opierał się na powszechnym przyjęciu, uznaniu i szanowaniu specyficznych wartości.

I nie bylo to prawo piesci silniejszego
                      • trypel Re: "Sprawdzam fakty" - całkiem ciekawy a 04.03.25, 11:49
                        Te specyficzne wartosci to zakłamanie i fałszywa przyjaźń?
                        • galtomone Re: "Sprawdzam fakty" - całkiem ciekawy a 04.03.25, 12:00
                          trypel napisał:

> Te specyficzne wartosci to zakłamanie i fałszywa przyjaźń?
                          >

A na tym wyrosły Chiny czy Europa zachodnia?

Sojusz szeroko pojetego zachodu prowadzil do tego, ze byly wojny i ludziom sie coraz gorzej zylo czy coraz lepiej?

Dopiero jak korporacje zaczely rzadzic i urządziły nam globalizacje to zaczelo sie to wszystko walic...

Jak nie ma zadnych wartosci ktore laczal ludzi a wyznacznykiem dzialan/decyzji sa slupki w Excelu, prawo piesci i oczekiwanie na rezultat juz zaraz to zaczyna sie robic to co widzimy

Nikt na tym nie zyska na dluzsza mete
                          • trypel Re: "Sprawdzam fakty" - całkiem ciekawy a 04.03.25, 12:10
                            No to dlaczego uparcie pomijasz to co pisze o zachowaniu Europy?
                            Cały czas skupiamy się na tym co robi u siebie Trump a nie nad własnym zachowaniem od paru lat. I jak widać po kolejnych pakietach sankcje dalej robimy oszukując samych siebie.
                            Fajnie byłoby oprzeć działania na wartościach przez duże W ale na razie takich nie widzę. Nigdzie.
                            Bo gadanie o naszym wielkim przyjacielu Zelenskim to nie wartości jeśli za tym nic nie idzie
                            • tbernard Re: "Sprawdzam fakty" - całkiem ciekawy a 04.03.25, 12:26
                              Tu niestety masz rację. Po prostu Europę łatwo jest rozgrywać metodą 'dziel i rządź' aby nie zaistniała jedność na poziomie zbliżonym do USA lub USSR.
                              • trypel Re: "Sprawdzam fakty" - całkiem ciekawy a 04.03.25, 12:37
                                Dziękuję. Poza tym my (jako Europa) jesteśmy rozgrywani, ruscy próbowali nas skłócać od lat sponsorując różne organizacje z przeciwległych biegunów, stany robiły to samo.
                                A nasi politycy albo byli przekupni albo durni skoro tego nie widzieli. I jesteśmy gdzie jesteśmy
                                • ta Re: "Sprawdzam fakty" - całkiem ciekawy a 04.03.25, 13:01
                                  trypel napisał:

> Dziękuję. Poza tym my (jako Europa) jesteśmy rozgrywani, ruscy próbowali nas sk
                                  > łócać od lat sponsorując różne organizacje z przeciwległych biegunów, stany rob
                                  > iły to samo.
                                  > A nasi politycy albo byli przekupni albo durni skoro tego nie widzieli. I jeste
                                  > śmy gdzie jesteśmy

Temat na wielogodzinną debatę.

Zdecyduj się, czy masz na pierwszym planie „interesy”, czy wartości.
                                  Zrozumiałam z twoich wypowiedzi, że to pierwsze.
                                  Skąd zatem biorą się twoje utyskiwania na „rozgrywanie” nas przez kogokolwiek.
                                  Jako kraj średniej mocy wobec olbrzymów, które widzieć będą tylko biznes
                                  zawsze będziemy „rozgrywani”.

„Wartości” służą ochronie tych państw przed bandyterką takich „biznesmenów” jak Trump.
                                  Mądrzy, wielcy przywódcy doceniają sojusz biznesu z wartościami.
                                  Niestety teraz jest dramatyczny deficyt takich ludzi.
                            • ta Re: "Sprawdzam fakty" - całkiem ciekawy a 04.03.25, 12:35
                              trypel napisał:

> Fajnie byłoby oprzeć działania na wartościach przez duże W ale na razie takich
                              > nie widzę. Nigdzie.

Nie spostrzegasz ich, bo masz horyzont przesłonięty swoimi, zbieżnymi z prezentowanymi przez Trumpa: zysk, zysk, biznes, biznes. W tak ustawionej hierarchii nie ma miejsca na wartości ani z małych, ani dużych liter.

> Bo gadanie o naszym wielkim przyjacielu Zelenskim to nie wartości jeśli za tym
                              > nic nie idzie

Czy to, że krwią, ogromnymi kosztami i nadzludzkimi wysiłkami państwo sąsiednie powstrzymuje agresję dziczy, która celuje także w nas wartością żadną dla nas nie jest? Serio? Nie musisz szanować prezydenta Ukrainy, lubić czy podziwiać, ale doceń przynajmniej tyle, że dzięki Ukrainie pod jego prezydenturą nie graniczymy ( jeszcze!) z Rosją i dostajemy czas, nim staniemy się poligonem.
                              • trypel Re: "Sprawdzam fakty" - całkiem ciekawy a 04.03.25, 14:35
                                ta napisała:

> trypel napisał:
                                >
                                > > Fajnie byłoby oprzeć działania na wartościach przez duże W ale na razie t
                                > akich
                                > > nie widzę. Nigdzie.
                                >
                                > Nie spostrzegasz ich, bo masz horyzont przesłonięty swoimi, zbieżnymi z prezent
                                > owanymi przez Trumpa:
                                > > Bo gadanie o naszym wielkim przyjacielu Zelenskim to nie wartości jeśli z
                                > a tym
                                > > nic nie idzie
                                >
                                > Czy to, że krwią, ogromnymi kosztami i nadzludzkimi wysiłkami państwo sąsiednie
                                > powstrzymuje agresję dziczy, która celuje także w nas wartością żadną dla nas
                                > nie jest? Serio? Nie musisz szanować prezydenta Ukrainy, lubić czy podziwiać, a
                                > le doceń przynajmniej tyle, że dzięki Ukrainie pod jego prezydenturą nie granic
                                > zymy ( jeszcze!) z Rosją i dostajemy czas, nim staniemy się poligonem.

Przeczytaj jeszcze raz to co komentujesz i może wtedy odpowiedź. Bo na razie to jakoś nie na temat
                                • ta Re: "Sprawdzam fakty" - całkiem ciekawy a 04.03.25, 19:30
                                  Jak najbardziej na temat, nie chcesz zrozumieć.
                                  • dodekanezowiec Re: "Sprawdzam fakty" - całkiem ciekawy a 04.03.25, 19:35
                                    ta napisała:

> Jak najbardziej na temat, nie chcesz zrozumieć.

Proponuję tryplowi przeczytanie listu polskich opozycjonistow. W tym Grażyny Staniszewskiej posądzonej przez świra Macierewicza o współpracę z SB. A kto zgłosił propozycje uchwały lustracyjnej pod koniec maja 1992? Drugi proruski polityk Iwan Durak Korwin Mikke.
                                    Bo trypel zaczyna iść w cynizm engine'a.
                                  • trypel Re: "Sprawdzam fakty" - całkiem ciekawy a 04.03.25, 19:39
                                    Cyt-
                                    > Bo gadanie o naszym wielkim przyjacielu Zelenskim to nie wartości jeśli za tym
                                    > nic nie idzie

Czy to, że krwią, ogromnymi kosztami i nadzludzkimi wysiłkami państwo sąsiednie powstrzymuje agresję dziczy, która celuje także w nas wartością żadną dla nas nie jest? Serio? Nie musisz szanować prezydenta Ukrainy, lubić czy podziwiać, ale doceń przynajmniej tyle, że dzięki Ukrainie pod jego prezydenturą nie graniczymy ( jeszcze!) z Rosją i dostajemy czas, nim staniemy się poligonem.

Gdzie i w jakim momencie napisalem że wątpię w to co robi dla nas Ukraina? A nawet Zelenski?
                                    W którym momencie? I gdzie napisalem że to nie ma dla nas wartości.
                                    Czytaj że zrozumieniem.
                                    • ta Re: "Sprawdzam fakty" - całkiem ciekawy a 04.03.25, 22:30
                                      Czasem trudno się zrozumieć, bywa. Rozmowa przez net nie ułatwia.

Proszę, zaznaczaj starannie cytaty.
                                      W ostatnim twoim poście tak wkleiłeś moje słowa, jakby były twoimi,
                                      nie chcę myśleć, że to celowa manipulacja :)
                            • galtomone Re: "Sprawdzam fakty" - całkiem ciekawy a 04.03.25, 12:46
                              trypel napisał:

> No to dlaczego uparcie pomijasz to co pisze o zachowaniu Europy?

Ale gdzie pomijam.

Sytuacja sie zmienia i najwyrazniej europa (o ile my na to pozwolimy a inni gracze nie przeszkadza) zaczyna dzialac.

Do tej pory nie musiala, ale tez umowmy sie, ze bezpieczenstwo europy gwarantowane przez USA nie bylo li i jedynie wykorzystywaniem ameryki.

Dam Ci inny przyklad...

Czy USA dolaczylyby sie do wojny w 41 tak jak sie dolaczyly gdyby rzadzil Trump?

> Cały czas skupiamy się na tym co robi u siebie Trump a nie nad własnym zachowan
                              > iem od paru lat.

Bo ma to na nas wplyw. Poza tym przez X lat wartosci spoleczne w USA, Kanadzie, Europie, Australii, itd... jednak w duzej mierze byly spojne.

Zdecydowanie latwiej bylo sie amerykaninowi dogadac na jakis temat z niemcem niz np. Chinczykiem. Perspektywa patrzenia na swiat w wielu wymiarach byla jednak podobna, bo przeciez amerykanie z dupy do tej ameryki nie przyplyneli....

Teraz waska grupa ludzi zaczyna to przekreslac... Coz... skoro ma byc li i wylacznie cos za cos no to predzej czy pozniej (o ile Europa przetrwa) staniemy na przeciwko siebie nie jako partnerzy ale rywale, szkoda... 80 latktore uplynelo od II wojny swiatowej i jakby nie patrzec rozkit zachodu pokazuje, ze lepiej dzialac razem niz przeciwko sobie...

Tym jak dla jednej strony moze bedzie wygladac rywalizacja i jej koniec pokazuje to co stalo sie z ZSRR... Dzis przewage ma USA... jak bedzie za X lat - ciezko powiedziec.

Trump mysli od konferencji do konferencji... Rosja poki fiutin ma sile... Chiny planuja na 50 lub wiecej lat do przodu.

Jak nie Tjwan teraz..... to kiedys... wazne, ze USA sie wycofuja i bez wlaki robia im miejsce...

> nic nie idzie

Ale za tym idzie dosc sporo... Pomagamy bardziej niz USA i na tyle ile mozna w sytuacji, gdy czesc spoleczenstwa jest podburzana (przez fiutina) przeciw jakiejkolwiek pomocy.

Poza tym kasa to jedno a mozliwosci produkcji sprzetu wojskowego (takze w USA) sa skonczone. To nie tak, ze jak zamiast 100 mld EURO znajdziemy dla UKRainy 1 bln to bedzie mozna od razu to wudac i za miesiac bedzie 100 razy tyle rzeczy na froncie.
                              • vogon.jeltz Re: "Sprawdzam fakty" - całkiem ciekawy a 04.03.25, 13:09
                                > Chiny planuja na 50 lub wiecej lat do przodu.

Jednocześnie ich przeceniasz i nie doceniasz.

Przeceniasz, bo choć oczywiście nie planują w perspektywie raportu kwartalnego czy nawet kadencji, to tak samo nie planują na 50 lat do przodu. Nikt nie planuje, bo to po prostu niemożliwe. Musieliby mieć pierdylion scenariuszy, a tylu to nawet Chińczyków nie ma. Przypomnij sobie, jak wyglądał świat 50 lat temu i wyobraź sobie, że próbujesz coś zaplanować na dzisiejszą sytuację.

A nie doceniasz - bo oni doskonale wiedzą o tym, co powyżej.
                                • galtomone Re: "Sprawdzam fakty" - całkiem ciekawy a 04.03.25, 13:21
                                  50 lat to pewien ogolnik...
                                  • ta Re: "Sprawdzam fakty" - całkiem ciekawy a 04.03.25, 13:44
                                    galtomone napisał:

> 50 lat to pewien ogolnik...

Niestety nie pamiętam, nie zapisałam, który komentator podał tę informację, na pewno była to strona ukraińska.
                                    W każdym razie badania były prowadzone przed odłączeniem Ukrainy od matuszki.
                                    Może ktoś się dogrzebie do tych danych?
                                    Jestem bardzo ciekawa na jakiej podstawie szacuje się dzisiaj te złoża.
                              • trypel Re: "Sprawdzam fakty" - całkiem ciekawy a 04.03.25, 14:34
                                Ale rozumiem że ciagly sponsoring fiutina przez europe jest ok? To byłaby szybką i realna pomoc bo miałby mniej kasy na wojnę. A cholernie jej pptrzebuje
                    • tbernard Re: "Sprawdzam fakty" - całkiem ciekawy a 04.03.25, 12:03
                      Wolę relacje oparte na zaufaniu. W biznesie dla przykładu jak zapanuje całkowity brak zaufania, to powstanie model gangstarski z porachunkami i upadkiem cywilizacji. Jakaś banda zobaczy, że za dobrze ci się powodzi i fajowe masz auto, to cię pobiją, obrabują, najbliższych zgwałcą, a ty z podziwem stwierdzisz, że ich model biznesowy jest całkiem skuteczny.
                      • galtomone Re: "Sprawdzam fakty" - całkiem ciekawy a 04.03.25, 12:47
                        Szybkie wyniki przy niskich kosztach... Rewelacja!
                      • dodekanezowiec Re: "Sprawdzam fakty" - całkiem ciekawy a 04.03.25, 12:52
                        tbernard napisał:

> Wolę relacje oparte na zaufaniu. W biznesie dla przykładu jak zapanuje całkowit
                        > y brak zaufania, to powstanie model gangstarski z porachunkami i upadkiem cywil
                        > izacji. Jakaś banda zobaczy, że za dobrze ci się powodzi i fajowe masz auto, to
                        > cię pobiją, obrabują, najbliższych zgwałcą, a ty z podziwem stwierdzisz, że ic
                        > h model biznesowy jest całkiem skuteczny.

Nawet w mafii jednak jest jakaś przewidywalność.
                        A Trump jednego dnia pieprzy tak, innego inaczej.
                        Ale mimo wszystko życzmy sobie żeby deal z surowcami jakoś wyszedł. Wtedy atak na surowce = atak na USA i Stanom będzie zależeć.
                        Myślę że przyczyna w ogóle wojny też może między innymi tkwić w surowcach, dziwię się że mało się o tym mówi.
                        Problemem jest zaś to ze niestety i Rosja i Ukraina nie chca nic o ustępstwach terytorialnych myśleć.
                        • ta Re: "Sprawdzam fakty" - całkiem ciekawy a 04.03.25, 13:15
                          dodekanezowiec napisał:

> Myślę że przyczyna w ogóle wojny też może między innymi tkwić w surowcach, dziw
                          > ię się że mało się o tym mówi.

Oczywiście, że tak. Patrz, gdzie są pieniądze, znajdziesz przyczynę.
                          Budżet Rosji opiera się na eksporcie swoich zasobów naturalnych.
                          Pozyskanie złóż ziem rzadkich jest dopływem gotówki ustawiającej Rosję na dziesiątki lat.

> Problemem jest zaś to ze niestety i Rosja i Ukraina nie chca nic o ustępstwach
                          > terytorialnych myśleć.

Zrozumiałe. Na zajętych przez Rosję terenach te złoża mają się znajdować.
                          Szkopuł w tym, że szacunki zawartości i wielkości złóż opierają się na badaniach geologicznych sprzed 50 lat.
                          Na ile one są wiarygodne ze względu na ówczesne możliwości techniczne oraz wiarygodność badających
                          nikt jeszcze nie sprawdzał. To jest kot w worku, albo sprzedaż Niderlandów, jak kto woli.
                        • galtomone Re: "Sprawdzam fakty" - całkiem ciekawy a 04.03.25, 13:26
                          dodekanezowiec napisał:

> Ale mimo wszystko życzmy sobie żeby deal z surowcami jakoś wyszedł. Wtedy atak
                          > na surowce = atak na USA i Stanom będzie zależeć.

Mysle, ze (i stad problem) nie caliek tak to ma wygladac.

Nim USA tam $$$ zainwestuje minie wiele lat... ale tu i teraz Trump bedzie mogl fiutinowi pokazac papier.... pacz... chcesz robic biznesy? Spoko, to ile dasz jak przejmiesz te zloza?

Bo przeciez fiutinowi ufa...

Co prawda wycofa wojska z europy, wiec jak go fiutin oszuka to bedzie mogl go cmoknac w trabkne, ale taki scenariusz to raczej daleka przyszlosc... gdy faktycznie zacznie sie wymieniac ciosami z chinami.

A jak chce je tu zostawic ale do obrony swoich biznesow a nie nas... to niech placi albo wydupia.
                          Bo tylko cel z nas robi.
      • dodekanezowiec Re: "Sprawdzam fakty" - całkiem ciekawy artykuł 04.03.25, 07:58
        "jedyne co mu pozostało, to znalezi
        > enie kozła ofiarnego. Czyli Zełenskiego. " - kto wie... nie jest to niemożliwe.
        > .

Patrząc mniej emocjonalnie - może potem przejdzie do rozmow z Rosją i też pokaże ze Rosja nic nie chce oddać, żadnych ustępstw terytorialnych..
        I pokaże ze nikt nie chce pokoju.

• galtomone Re: "Sprawdzam fakty" - całkiem ciekawy artykuł 04.03.25, 08:40
          dodekanezowiec napisał:

> Patrząc mniej emocjonalnie - może potem przejdzie do rozmow z Rosją i też pokaż
          > e ze Rosja nic nie chce oddać, żadnych ustępstw terytorialnych..
          > I pokaże ze nikt nie chce pokoju.

Przecież amerykanie juz ze 2 tyg temu powiedzieli otwarcie rosjanom, ze nie maja i nie beda stawiac takich wymagan.

Jak znam ruskich i zycie, to beda grac z Trumpem w PRowa gre, czyli mowic to co on chce uslyszyc i co moze potem amerykanom jako sukces pokazac a robic swoje.

Zadnego realnego zawieszenia broni nie bedzie.

Zawsze moga powiedziec, ze to ukrainskie prowokacje (a jak bylo w Buczy i nie tylko), ze Ukraincy chva wojy i sami sie bombarduja...

Pamietacie kto wysadzil tame na Dnieprze? Przeciez, ze nie ruscy...

Wiec sie musza bronic (tak jak sie bronia przed ukrainska agresja od kliku lat) a zajmowanie kolejnych ziem to przez przypadek..

Ina sprawa, ze zeby dobrze sie Trumpowi robilo interesu z Rosja to jakas przeciwwaga w postaci UKR sie przyda po stronie USA.

A w calej ukladance trzeba jeszcze pamietac o Chinach... Oni tez chca miec ruskich w swoim obozie i skutecznie ich podkupuja...
          • ta Re: "Sprawdzam fakty" - całkiem ciekawy artykuł 04.03.25, 11:44
            galtomone napisał:

> A w calej ukladance trzeba jeszcze pamietac o Chinach... Oni tez chca miec rusk
            > ich w swoim obozie i skutecznie ich podkupuja...

I tak oto Rosja przeistoczyła się z upadającej kukły na glinianych nogach, brutalnego, podłego agresora
            w przepiękną, pełną powabów i zasobów pannę, o którą zabiegają dwie potęgi USA i Chiny.
            Świat zwariował.
            • galtomone Re: "Sprawdzam fakty" - całkiem ciekawy artykuł 04.03.25, 11:56
              ta napisała:

> galtomone napisał:
              >
              > > A w calej ukladance trzeba jeszcze pamietac o Chinach... Oni tez chca mie
              > c rusk
              > > ich w swoim obozie i skutecznie ich podkupuja...
              >
              > I tak oto Rosja przeistoczyła się z upadającej kukły na glinianych nogach, brut
              > alnego, podłego agresora
              > w przepiękną, pełną powabów i zasobów pannę, o którą zabiegają dwie potęgi US
              > A i Chiny.
              > Świat zwariował.

Zawsze taki byl... Stad taki twor jak EU byl tak ciekawy, nowy i niesamowity.

Dla ww Europa (jak i Afryka, Azja, Am Pd) to tak samo lakome kaski... tylko latwiej przelknac eropejskie kraje po kolei i po jednym niz jako calosc, ktora moze nie chciec byc polknieta.

Czekam az Europejczycy otworza oczy, dadza kopapopulistom wszelkiej masci a zaczna wyboerac tych, ktorzy beda dazyc do szybszej i glebszej integracji EU. Albo bedziemy jednym panstwem albo swiatowe potegi nas zaczna po kawalku zjadac i jako obywatele bedziemy sie cieszyc ochalpami na ktore nam pozwola...
    • bolo2002 Re: OT - Trump update 03.03 04.03.25, 07:46
      Widziałem dokładnie awanture w gabinecie owalnym. Słowo po słowie. Zeleński nie popełnił błedu-został przez Vanca celowo upokorzony niektórymi stwierdzeniami o wojnie w Ukrainie i było to zagranie celowe-zamierzone.
      Trump to głupek-facet, który robi to , co mu do głowy akurat przyjdzie. A nie to , co jest rozsadne i zamierzone. Ugotuje USA i Amerykanów. Juz wiadomo, ze gra z Putinem a Żeleńskiemu wmawia, ze ten nie chce pokoju!
      Awantura w Białym Domu to spotkanie człowieka bez garnituru z garniturem bez człowieka ! My jako kraj dostaniemy obuchem i to niebawem.
      • galtomone Re: OT - Trump update 03.03 04.03.25, 08:41
        bolo2002 napisał:

> Trump to głupek-facet,

Wiele negatywnych rzeczy mozna o nim powiedzieć, ale na pewno nie to... Glupek nie zostaje prezydentem 2 razy.
        • dodekanezowiec Re: OT - Trump update 03.03 04.03.25, 08:49
          Po prostu rzeczywistosc jest bardziej skomplikowana.
        • tbernard Re: OT - Trump update 03.03 04.03.25, 10:37
          galtomone napisał:

> bolo2002 napisał:
          >
          > > Trump to głupek-facet,
          >
          > Wiele negatywnych rzeczy mozna o nim powiedzieć, ale na pewno nie to... Glupek
          > nie zostaje prezydentem 2 razy.

Nie doceniasz głupoty społeczeństwa amerykańskiego. Zresztą Brytyjczycy też święcie byli przekonani, że brexit to był pomysł z ich własnej inicjatywy gdy za nim głosowali. Do głowy im jakoś nie przyszło, że agitatorzy co ich do tego namawiali byli opłacani przez kreml.
          • galtomone Re: OT - Trump update 03.03 04.03.25, 11:01
            tbernard napisał:

> Nie doceniasz głupoty społeczeństwa amerykańskiego.

Obecnie wszystkie spoleczenstwa grupowo glupieja na swiecie.

Swiat jest straszny, skompliowany - chcemy prostych i latwych rozwiazan.

A co.... my lepsi? Konfa rosnie, Min Obrony byl macierewicz.. toz to z naszego wyboru.
            • bigimax4444 Re: OT - Trump update 03.03 04.03.25, 11:33
              Oto
        • vogon.jeltz Re: OT - Trump update 03.03 04.03.25, 10:40
          > Glupek nie zostaje prezydentem 2 razy.

Jajebie, galtom, od kiedy ty po świecie chodzisz?
          • dodekanezowiec Re: OT - Trump update 03.03 04.03.25, 10:47
            Dziwi mnie ze rynek nie zareagował. Może "jeszcze nie zareagowal". Za chwile dolar może się zrownac z euro i obie waluty po 4,30...
            • vogon.jeltz Re: OT - Trump update 03.03 04.03.25, 10:50
              Reakcje (lub ich brak) tzw. rynku to od dawna jest przecież parodia.
              • trypel Re: OT - Trump update 03.03 04.03.25, 10:54
                Może dlatego że to wszystko o czym piszemy tutaj to takie atrakcje dla maluczkich. A ci co siedzą na gorze i poza razem szampana wiedzą co i jak się potoczy i jak skonczy.
                • vogon.jeltz Re: OT - Trump update 03.03 04.03.25, 11:00
                  > A ci co siedzą na gorze i poza razem
                  > szampana wiedzą co i jak się potoczy i jak skonczy.

Reptilianie czy Illuminati?
                  • trypel Re: OT - Trump update 03.03 04.03.25, 11:04
                    Wybieraj.
          • galtomone Re: OT - Trump update 03.03 04.03.25, 11:34
            vogon.jeltz napisał:

> > Glupek nie zostaje prezydentem 2 razy.
            >
            > Jajebie, galtom, od kiedy ty po świecie chodzisz?

A jaki to ma zwiazek z faktami?
            • vogon.jeltz Re: OT - Trump update 03.03 04.03.25, 12:40
              > A jaki to ma zwiazek z faktami?

Y?
              • galtomone Re: OT - Trump update 03.03 04.03.25, 12:48
                No to ja sie ciebie pytam... masz jakis argument do dyskusji i chcesz sie z czyms nie zgodzic czy tak sobie pytasz ile mam lat ale bez zwiazku?
                • vogon.jeltz Re: OT - Trump update 03.03 04.03.25, 13:11
                  Chcę się nie zgodzić stanowczo z twierdzeniem, że głupki nie zostają prezydentami.
                  • ta Re: OT - Trump update 03.03 04.03.25, 13:21
                    vogon.jeltz napisał:

> Chcę się nie zgodzić stanowczo z twierdzeniem, że głupki nie zostają prezydenta
                    > mi.

:)👍

Prezydentem nie zostaje się, bo się tak zamarzyło kandydatowi.
                    Prezydentem zostaje się „ zrobionym” przez nazwijmy to bardzo skrótowo „ silną grupę interesów”.
                    Grupie może być bardzo wygodny właśnie „ głupek”
                    cbdo
                    • galtomone Re: OT - Trump update 03.03 04.03.25, 13:28
                      Tyle, ze z takim EGO i osobowoscia trudno uznac, ze Trump to idealny glupek ktorym mozna sterowac.

A nawet jesli, to wsrod roznych glupkow byl najsprytniejszy, ze tej grupie dal sie dwa razy wystawic i przkonac 51% glupszych od siebie do glosowania na tak
                      • tbernard Re: OT - Trump update 03.03 04.03.25, 13:42
                        Jak powiada starożytne porzekadło które mi go głowy właśnie wpadło:

W krainie głupków pólgłupek jest królem.
                      • ta Re: OT - Trump update 03.03 04.03.25, 13:50
                        galtomone napisał:

> Tyle, ze z takim EGO i osobowoscia trudno uznac, ze Trump to idealny glupek kto
                        > rym mozna sterowac.

On jest idealnym głupkiem, którego można puścić bez sterowników, jeśli jego zadaniem ma być destrukcja państwa we wszystkich obszarach. Kto ma taki cel, dla niego Trump jest niezastąpiony.
                        • galtomone Re: OT - Trump update 03.03 04.03.25, 14:20
                          A to tak... ale to troche igranie z ogniem... "destrukcja państwa we wszystkich obszarach" - na tym chyba ciezko zarobic i miec mozliwosc cieszenia sie zyskiem...
                          • ta Re: OT - Trump update 03.03 04.03.25, 19:16
                            galtomone napisał:

> . "destrukcja państwa we wszystkich
                            > obszarach" - na tym chyba ciezko zarobic i miec mozliwosc cieszenia sie zyskie
                            > m...

Putin się zbiesi i nie zapłaci?
                            • galtomone Re: OT - Trump update 03.03 05.03.25, 07:19
                              Co ma do wybuchu burdelu w USA putin... pisales o destrukcji tkanki panstwowej...
                              • ta Re: OT - Trump update 03.03 05.03.25, 10:10
                                galtomone napisał:

> Co ma do wybuchu burdelu w USA putin... pisales o destrukcji tkanki panstwowej.

A co ma trener do wyniku meczu jakiejkolwiek drużyny/zawodnika?
                                Przecież nie ma go bezpośrednio na boisku/bieżni itd

Uważam, że Trump realizuje plany Putina i po to został przy jego pomocy usadowiony na stołku,
                                by rozwalać tkankę państwową USA. Wystarczy człowieka o takim psychotypie wsadzić gdzie trzeba, on zadanie wykona.
    • hrasier_2 Re: OT - Trump update 03.03 04.03.25, 10:38
      "Trafnie to Lewicki podsumował - bez złudzeń i na chłodno:
      — Stany Zjednoczone są po pierwsze darczyńcą, a nie "darbiorcą", a po drugie państwem znacznie większym i ważniejszym. Doceniamy bohaterstwo Ukraińców, ale to jednak nie jest starcie równych czy spotkanie równych przywódców — zauważa.

— Jeżeli mają gotową umowę, ta umowa jest do podpisania, to to nie jest moment, żeby coś ugrywać. Jak rozumiem, Zełenski chce jeszcze coś ugrać i to jest po prostu niepoważne, chociaż nie chcę też bronić Trumpa — podsumowuje prof. Lewicki. I amen.
      • bigimax4444 Re: OT - Trump update 03.03 04.03.25, 11:54
        W mojej ocenie , zielony goblin byl nacpany i lecial jak rakieta, rozbicie, slaba koordynacja , nie wiedzial co sie dzieje
        Po drugie , nie zna angielskiego, belkocze wyuczone formulki od trzech lat , dej ,dej , putin zly , bronimy caly swiat, ale rozmow na takim poziomie to nie powinien nawet zaczynac
    • galtomone I kolejny kamyczek.... 04.03.25, 13:42
      next.gazeta.pl/next/7,151003,31739228,trump-zaszachowal-swiat-wojna-handlowa-nieunikniona-jedno.html#s=BoxMMtImg1
      Zaczęła się "najgłupsza wojna handlowa". Amerykanie mogą na tym tylko stracić

Na początku lutego "Wall Street Journal" pisał, że Trump rozpętał "najgłupszą wojnę handlową w historii". Miesiąc później Piotr Kuczyński niezmiennie zgadza się z tym stwierdzeniem. I jak tłumaczy, cła bez wątpienia podniosą inflację w USA. Jednak według raportów - wylicza ekspert - przeciętna amerykańska rodzina straci na dotychczasowych ruchach około 1,2 tys. dolarów rocznie. - Niewiele, bo to 100 dolarów miesięcznie, a przedwyborcze raporty ekonomistów mówiły nawet o 8 tys. dolarów rocznie - mówi Kuczyński.

Warto pamiętać, że wbrew narracji Trumpa i jego doradców, to nie kwestie "woke" czy migracji zapewniły mu fotel prezydencki. Najbardziej znaczącym tematem okazała się inflacja. Jeśli ta wzrośnie....

[...]

Jedno jest jednak pewne: koszt życia przeciętnej amerykańskiej rodziny wzrośnie, inflacja będzie dla niej wyższa

[...]

Rolnicy oberwą na cłach. To kolejny cios, który wymierzył w nich Biały Dom

Cła z pewnością uderzą też w amerykańskich rolników. Donald Trump zdaje sobie z tego sprawę i już publikował na Truth Social odezwę, w której uspokajał ich, że w dłuższej perspektywie zyskają na tym ruchu. Prezydent USA kazał też rolnikom przygotować się na produkcje dużej ilości produktów rolnych sprzedawanych wewnętrznie.

Problem w tym, że amerykańscy rolnicy mają olbrzymią nadwyżkę rolną.

[...]

Dodatkowo w rolników uderza rozmontowanie USAID, amerykańskiej agencji ds. rozwoju międzynarodowego. Za jej pośrednictwem Amerykanie świadczyli pomoc na całym świecie, między innymi w zakresie żywności. Działalność USAID była więc olbrzymim wsparciem popytu na amerykańskie produkty rolne. Była, bo Elon Musk zamknął agencję.

[...]

Unia Europejska natomiast może tylko siedzieć i czekać. Trump zapowiedział, że nałoży na Wspólnotę 25-procentowe cła, wciąż jednak tego nie zrobił. - Kluczowy może być czwartek i nadzwyczajny szczyt Unii Europejskiej w sprawie Ukrainy. Trump zatrzymał pomoc dla Ukrainy, chcąc wymusić poddanie się Ukrainy. Zobaczymy, co z tym zrobi Unia. Jeżeli mocno się postawi, to według mnie Trump natychmiast narzuci cła na UE, ponieważ utrudni mu to zawarcie umiłowanego przez niego zawieszenia broni w Ukrainie - mówi Piotr Kuczyński.
      • galtomone Re: I kolejny kamyczek.... 04.03.25, 13:43
        Jakby wystarczyło podnosić cła żeby był dobrobyt, to wszyscy by podnosili co rano i tyle...

A jak podnisie USA, podniosa inni... to poza stratami dla Kowalskich wszedzie generalnie sprawa wraca do p. wyjscia... tylko dla wszystkich jest drozej i inflacja idzie do gory
      • bigimax4444 Re: I kolejny kamyczek.... 04.03.25, 14:03
        Gazetka ci tlumaczy a ty sluchasz z rozdziawiona geba

I jak tłumaczy, cła bez wątpienia podniosą inflację w USA. J

Zobaczymy czy bez watpienia czy z watpieniem
        Trump robi teraz wszystko zeby ceny ropy gazu spadly

Tsmc wladuje 100 miliardow w nowe fabryki czipow w stanach

Apple 500 miliardow w nowe fabryki w stanach

Tam bedzie rozwoj na sterydach
    • galtomone Nauka dla nas! 04.03.25, 14:18
      Dziś w ustach polityków PL to taki najbardziej fajny sojusznik dla USA i wogle jestesmy kumple, że chuj.

Co prawda Prezydenta nam po brzytwie gołą dudą spuścili, ale co tam...

Biorąc pod uwagę jak USA traktują UKR to warto mieć to w sercu, że jesteśmy dla nich tak samo ważni.

Poki kupujemy sprzęt i robimy co chce Trump, to spoko... ale jak nie daj bog przestaniemy placic albo bedziemy mieli inne zdanie, to (bo zadne wartosci nie obowiazuja) caly nasz sojusz okaze sie funt klaków wart.

Bede sie czul bezpieczniej jak w koncu Eropa postawi na wlasny przemysl zbrojeniowy i wspolne sily pod jednym (bez opcji VETO) dowodzwtwem, ktore bedzie pod kontrola politykow demokratycznie wybranych.
      • tbernard Re: Nauka dla nas! 04.03.25, 15:05
        W razie zgrzytu, to ten sprzęt od USA może błyskawicznie zamienić się w złom, gdy elektronika sterująca dostanie rozkaz deaktywacji i nic z tym zrobić się nie będzie dało. Wtedy dostaniemy "ofertę biznesową": proponujemy abonament na odblokowanie w takiej wysokości aby oferta od Putina była mniej atrakcyjna.
        • nousecomplaining Re: Nauka dla nas! 04.03.25, 15:46
          > proponujemy abonament na odblokowanie
          Muskojeb już to kiedyś zrobił ze "starlinkami". Razem ze srumpem będą teraz skutecznie zarządzać konfliktami 🤣
          • bigimax4444 Re: Nauka dla nas! 04.03.25, 17:05
            Polska placi ukrolom za starlinki abonament
            Wiedzieliscie o tym ?
            • galtomone Re: Nauka dla nas! 04.03.25, 17:22
              Wiedzieliscie. Nikt przeciez z tego tajemnicy nie robi.

I co?
            • trypel Re: Nauka dla nas! 04.03.25, 17:57
              Tak, chyba 200 mln PLN rocznie
              • bigimax4444 Re: Nauka dla nas! 04.03.25, 19:16
                Tak, chyba 200 mln PLN rocznie

A powodzianie pol roku po powodzi nadal w gnoju

Na malowanie f16 tez kasy nie ma
          • vogon.jeltz Re: Nauka dla nas! 04.03.25, 17:22
            > Muskojeb już to kiedyś zrobił ze "starlinkami".

To jest zresztą - żeby w końcu nawiązać, że tak powiem, do tematu forum - zasadniczy powód, żeby NIGDY nie kupować Tesli. Dopóki psychol ma zdolność zdalnego gmerania w sofcie samochodu - nie ma takiej opcji.
            • trypel Re: Nauka dla nas! 04.03.25, 17:58
              Zgoda ale Twoje auto chyba też jest online z centrala. Moje ma kartę sim (kolejne które ma) I może być sterowane z zewnątrz
              • nousecomplaining Re: Nauka dla nas! 04.03.25, 19:07
                > I może być sterowane z zewnątrz
                Tak jak moja pralka. Ale muszę jej na to pozwolić.
                • bigimax4444 Re: Nauka dla nas! 04.03.25, 19:19
                  Tak jak moja pralka. Ale muszę jej na to pozwolić.

Wydaje ci sie, twoje pozwolenie dziala tylko na ciebie ,nie na tego kto robil soft
              • vogon.jeltz Re: Nauka dla nas! 04.03.25, 19:21
                > Zgoda ale Twoje auto chyba też jest online z centrala.

Może - ale nie musi. Moje nie jest (bo małżonce nie chce się skonfigurować konta).
                • bigimax4444 Re: Nauka dla nas! 04.03.25, 19:22
                  Może - ale nie musi. Moje nie jest (bo małżonce nie chce się skonfigurować konta).

Vagon ales ty glupi
        • galtomone Re: Nauka dla nas! 04.03.25, 17:21
          tbernard napisał:

> W razie zgrzytu, to ten sprzęt od USA może błyskawicznie zamienić się w złom, g
          > dy elektronika sterująca dostanie rozkaz deaktywacji

To bylby koniec dla czesci ich przemyslu zbrojeniowego. Nikt juz nic wiecej by od USA nie kupil.
          • tbernard Re: Nauka dla nas! 04.03.25, 21:28
            galtomone napisał:

> tbernard napisał:
            >
            > > W razie zgrzytu, to ten sprzęt od USA może błyskawicznie zamienić się w z
            > łom, g
            > > dy elektronika sterująca dostanie rozkaz deaktywacji
            >
            > To bylby koniec dla czesci ich przemyslu zbrojeniowego. Nikt juz nic wiecej by
            > od USA nie kupil.

Ale on jak już zostało zauważone nie robi dalekosiężnych planów, tylko na tu i teraz. Zresztą przy założeniu, że on faktycznie jest na usługach kacapstanu, to może na dobrą sprawę mieć to gdzieś.
      • wislok1 Re: Nauka dla nas! 04.03.25, 18:31
        100 procent racji, trampek to alzheimer, ZDRAJCA WLASNEGO PANSTWA, ruski agent i swir

• engine8t Re: Nauka dla nas! 04.03.25, 18:47
          wislok1 napisał:

> 100 procent racji, trampek to alzheimer, ZDRAJCA WLASNEGO PANSTWA, ruski agent
          > i swir
          >

Wyglada ze wiecje lez w Europie a w Niemczech szczegolnie sie wylewa niz w USA.
          Moze wez sobie urlop, odpocznij od tych wiadomosci na ktore i tak wplywu nie masz...
          Srodki uspokajajce?
          • wislok1 Re: Nauka dla nas! 04.03.25, 19:11
            Ja tylko napisalem fakty, a twoj idol skonczy fatalnie
            • bigimax4444 Re: Nauka dla nas! 04.03.25, 19:20
              Zielony goblin? Ale on raczej idolem endzina nie jest
              Wracajac do goblina wpakuja w niego caly magazynek z kalacha
            • trypel Re: Nauka dla nas! 04.03.25, 19:26
              wislok1 napisał:

> Ja tylko napisalem fakty, a twoj idol skonczy fatalnie

Jesteś lekarzem ze diagnozujesz zdalnie choroby neurodegeneracyjne? Nawet lekarze tego nie potrafią bez badań.
              I pierdzielisz o faktach?
              Faktem jest tylko twoja postepujaca histeria
              • wislok1 Re: Nauka dla nas! 04.03.25, 19:49
                Dostaniesz order od trampka i fiutina, ruski trollu
                • trypel Re: Nauka dla nas! 04.03.25, 19:51
                  Spekulant histeryk :)
                  • wislok1 Re: Nauka dla nas! 04.03.25, 20:08
                    Historyk, a to roznica

A moze 2 ordery dostaniesz, 1 od trampka, 2 od fiutina ?

• trypel Re: Nauka dla nas! 04.03.25, 20:10
                      Zdecydowanie histeryk. No ale fakt ze nie pierwszym miejscu spekulant bez poparcia faktami
                      • dodekanezowiec Re: Nauka dla nas! 04.03.25, 20:21
                        Wislok troche przesadzasz moze.
                        Jednakowoż proponuje zobaczyć okładkę Angory.
                        www.angora.com.pl
            • engine8t Re: Nauka dla nas! 04.03.25, 19:36
              wislok1 napisał:

> Ja tylko napisalem fakty, a twoj idol skonczy fatalnie

Dziwne ze ci tego nie wymazali abo ci ewogolenie zbanowali bo przeciez to co wypiusujesz to hejt speech w europie karany?? Zwlaszcza ze to nawolywanie to przestepstwa ?
              • vogon.jeltz Re: Nauka dla nas! 04.03.25, 19:41
                > to co wypiusujesz to hejt speech w europie karany?? Zwlaszcza ze to nawolywanie to
                > przestepstwa ?

Enginku - pijesz, nie pisz.
              • wislok1 Re: Nauka dla nas! 04.03.25, 19:47
                Skonczy fatalnie, powtarzam

Zycze mu dobrego zdrowia, nie skojarzylem mojej wypowiedzi z zadnym zamachem, itp..

W czasie wojny ludzie masowo pisali, ze Hitler skonczy fatalnie i sie sprawdzilo...
                Trampek, amarykanski Hitler, tez skonczy fatalnie, a w jaki sposob, to juz zobaczymy
                ty jestes za NIEOGRANICZONA wolnoscia slowa
                • engine8t Re: Nauka dla nas! 04.03.25, 22:37
                  wislok1 napisał:

> Skonczy fatalnie, powtarzam
                  >
                  > Zycze mu dobrego zdrowia, nie skojarzylem mojej wypowiedzi z zadnym zamachem, i
                  > tp..
                  >
                  > W czasie wojny ludzie masowo pisali, ze Hitler skonczy fatalnie i sie sprawdzil
                  > o...
                  > Trampek, amarykanski Hitler, tez skonczy fatalnie, a w jaki sposob, to juz zoba
                  > czymy
                  > ty jestes za NIEOGRANICZONA wolnoscia slowa

My skonczymy podobnie - niestety wszyscy konczymy fatalnie.
    • bigimax4444 Re: OT - Trump update 03.03 04.03.25, 20:36
      Jakis qurwiszon wyrzucil moj wontasek o prezydencie to sie tu podlacze

Bo co pisze gazetka bez napletka
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,31741331,trzaskowski-traci-wsrod-mlodych-sztab-wie-ale-czy-ma-recepty.html#do_w=484&do_v=1316&do_st=RS&do_sid=1728&do_a=1728&do_upid=1316_ti&do_utid=31741331&do_uvid=1741113096704&s=BoxOpMT
      W piątek z kolei rusza akcja pod hasłem "Kobiety na wybory", w ramach której parlamentarzystki Koalicji Obywatelskiej ruszą specjalnym busem w trasę po Polsce.

Skrobanie po dnie z niesmiertelnym popieraniem aborcji, niewesolo musi byc u dupiarza, takze dobrze sproparowana aferka obyczajowa moze sie pojawic
      • tbernard Re: OT - Trump update 03.03 04.03.25, 21:35
        A ty popierasz Mencena, czy Czaskoskiego?
        • bigimax4444 Re: OT - Trump update 03.03 04.03.25, 22:34
          Zgadnij

Menzen odpierdziela kaszane, bo powinien schudnac i popracowac nad poruszaniem sie, bo jest jakis sztywny i by mu odrazu pare procent skoczylo
    • trypel Re: OT - Trump update 03.03 06.03.25, 20:28
      Jak to miało być z ropa bo mi się nie chce szukać co tu niektórzy pisali?
      businessinsider.com.pl/gielda/wiadomosci/szykuje-sie-mocny-spadek-cen-paliw-ropa-przebila-przelomowy-poziom/9e50cbc
      • dodekanezowiec Re: OT - Trump update 03.03 06.03.25, 21:36
        Trump znów coś tam nawypozmienial z tymi cłami. Nie idzie się połapać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka