Dodaj do ulubionych

Hybrydy! Teraz pokażcie na co was stać!

09.03.25, 07:11
www.rmf24.pl/sport/news-2873-kilometry-na-jednym-baku-nieoficjalnie-miko-marczyk-pob,nId,7926325#crp_state=1
Galto Ty nie dasz rady pobic? Toyotą hybrid?
Wstyd zeby dyzle takie rekordy bily.
Obserwuj wątek
    • bigimax4444 Re: Hybrydy! Teraz pokażcie na co was stać! 09.03.25, 07:43
      Galto juz jezdzi za tirami 80 km/h , ryzykujac ze zrobia z niego miazge , ale oszczedza pol litra paliwa
      • kreinto Re: Hybrydy! Teraz pokażcie na co was stać! 09.03.25, 08:44
        bigimax4444 napisał:

> Galto juz jezdzi za tirami 80 km/h , ryzykujac ze zrobia z niego miazge , ale o
        > szczedza pol litra paliwa
        Da się znacznie więcej. Trzeba tylko blisko jechać. 🙂
        Bez ciężarówki jest np. 6l. Za ciężarówka 2l. Tylko trzeba jechać dwa metry za TiR-em. To bezpieczniejsze niż jazda 20m za nim. 🙂
    • skitenis Re: Hybrydy! Teraz pokażcie na co was stać! 09.03.25, 08:21
      Startując spod Spodka w Katowicach, średnicówką do Gliwic , na rozgrzanym silniku, jedna osoba, na tempomacie 80 km/h, corollą 1.8 wykręciłem 2,8km/100. Myślę że dałoby się osiągnąć te 2,6.
      A jakbym założył gaz, to łooo Panie za darmo by było.
      • trypel Re: Hybrydy! Teraz pokażcie na co was stać! 09.03.25, 09:28
        Ale jemu wyszla taka średnia. Na sporo dłuższym kawałku. Tzn ze jechal często ponad 100
    • bolo2002 Re: Hybrydy! Teraz pokażcie na co was stać! 09.03.25, 08:43
      1500 km na jednym baku z klimą-moim starym dieslem, a jest diesel co 1800 km przejedzie i nazywa sie Citroen C4 .-
      • galtomone Re: Hybrydy! Teraz pokażcie na co was stać! 09.03.25, 09:13
        bolo2002 napisał:

> 1500 km na jednym baku z klimą-moim starym dieslem, a jest diesel co 1800 km p
        > rzejedzie i nazywa sie Citroen C4 .-

W okolicy roku 94 zrobiłem tyle samo w Pugu 405 GRDT - zwykły, stary diesel z turbo, bez żadnego wtrysku bezpośredniego.

Takze, twoje + 100km do tego to gowno nie postep.
        • tiges_wiz Re: Hybrydy! Teraz pokażcie na co was stać! 09.03.25, 18:59
          Ojciec miał peugeota 605 2.1 TD i tam był zbiornik chyba z 80 litrów. Też można było zapomnieć o stacjach
    • galtomone Re: Hybrydy! Teraz pokażcie na co was stać! 09.03.25, 09:10
      Nie dam rady.

Mam 37l w baku i ani kropli więcej. Z włączoną klimą (i całą resztą) minimum spalania jaki uzyskałem dla całego baku to 3,71l jeżdżąc praktycznie normlanie. Nie mam czasu,/sily/ochoty na extreme ekodriving + 2,6l jest nie do osiągniecia. Okolice 3,2.... moze, ale nie chce mi sie.
    • galtomone Jedna uwaga 09.03.25, 09:35
      Rekord super i w ogóle brawo, ale.... jest to jednak dość specyficzny scenariusz jazdy, który akurat dla tego auta i silnika się sprawdza.

Można by to odwrócić i sprawdzić, ile w warunkach czysto miejskich ta sama Skoda przejedzie na 37l paliwa lub jakie wyjdzie średnie spalanie.

Jakoś mam wrażenie, że tu już się nie uda uzyskać poniżej 3l/100 i hybryda wygra.

Czy to coś znaczy? Absolutnie nic, poza tym, że ciężko o kompromis między:

- ekonomiczne w trasie i ekonomiczne w mieście,
      - wysoko zawieszone i wyglądające jak SUV, ale prowadzące się jak sedan BMW
      - że ciężko mieć pojemność kombi w aucie, w którym możesz cieszyć się jak w carbrio słońcem i wiatrem na twarzy a przy okazji mieć cisze i komfort sedana

Itd.... itd...

Dlatego mamy wybór i jeździmy różnymi autami.
      • trypel Re: Jedna uwaga 09.03.25, 09:38
        Chodzi tylko o to że w trasie ekonomia diesla wciąż jest poza zasięgiem hybrydy z benzynowym silnikiem (nawet Toyoty:))
        • galtomone Re: Jedna uwaga 09.03.25, 10:06
          trypel napisał:

> Chodzi tylko o to że w trasie ekonomia diesla wciąż jest poza zasięgiem hybrydy
          > z benzynowym silnikiem (nawet Toyoty:))
          >

A woda jest mokra...

Ktoś twierdzi, że jest inaczej?

Inna sprawa, że jak Ty chciałbys uzyskać w takiej Skodzie podobny wynik to byś sie po 50 km poddał jak sadze.

Ja (jako ciekawostke) podaje albo wyniki krokich eksperymentów albo po prostu jak to auto jeździ normalnie.

Poprzednia sobota, jazda do Zawoi (buda na dachu) graty w bagazniku - wiec daleko od optymalnej aerodynamiki i wagi.... klima działa, radio działa, czasem na tempomacie, czasem bez, tam gdzie sie dalo wyprzedać wyprzedzalem.

Do Zawoi (pod górę) - 116k km / 2h = 4,6l/100 km
          Do domu (ta sama trasa w dół tylko dodatkowe graty + młody którego odbierałem) - 116 km / 2,05 min = 3,7l / 100 km

Średnia z całej trasy 4,15 l/100km

Ja na takie spalanie nie narzekam .

• trypel Re: Jedna uwaga 09.03.25, 10:11
            Ja na swoje też nie narzekam, to wynik jednego dnia z zeszłego tygodnia:)
            I cały czas się zastanawiam dlaczego hybrydy nie wchodzą mocno w pojazdy użytkowe miejskie. Mimo ze maja niby same zalety
            Ba nawet w trasie jakby temu tirowi dorzucić 100Km z prądu i baterie na kilkanaście sekund to nie wątpię że byoby mu łatwiej i ekonomiczniej
            A jednak się tak nie dzieje
            • galtomone Re: Jedna uwaga 09.03.25, 10:30
              7,4l/100 w PHEV to chyba jednak sporo 😜
              • trypel Re: Jedna uwaga 09.03.25, 10:40
                Ale ja też nie narzekam :) podobnie jak Ty.
                Narzekam tylko na pojemność baku :)
                • galtomone Re: Jedna uwaga 10.03.25, 07:05
                  trypel napisał:

> Ale ja też nie narzekam :) podobnie jak Ty.
                  > Narzekam tylko na pojemność baku :)

A ja na to nie narzekam... choć na większy bym sie nie obraził ;-)
            • vogon.jeltz Re: Jedna uwaga 09.03.25, 10:40
              > I cały czas się zastanawiam dlaczego hybrydy
              > nie wchodzą mocno w pojazdy użytkowe
              > miejskie.

Bo Toyota w zasadzie nie robi pojazdów użytkowych miejskich? Wszystkie jej vany to zrebrandowane Stellantisy.
              • trypel Re: Jedna uwaga 09.03.25, 10:50
                Generalnie hybrydy. Przeciez na miejski autobus hamujący co km na przystanku to idealne rozwiązanie
                • vogon.jeltz Re: Jedna uwaga 09.03.25, 10:54
                  Przecież są autobusy hybrydowe. Robi je m.in. Solaris, Volvo, Mercedes. Z tym że autobus łatwiej zrobić od razu elektryczny - jest.gdzie upchnąć duże baterie.
                • tbernard Re: Jedna uwaga 09.03.25, 11:37
                  trypel napisał:

> Generalnie hybrydy. Przeciez na miejski autobus hamujący co km na przystanku to
                  > idealne rozwiązanie

We Wrocławiu taksówki z firmy Ryba to mam wrażenie dzielą się na:

1. Dacie, bo po prostu tanie w zakupie i może im zwisać ile to pali, bo przez cały okres eksploatacyjny większe spalanie nie przebije różnicy w cenie.
                  2. Tojoty Priusy i Corolle.
                  3. Może jeszcze coś czego prawdopodobieństwo zauważenia jest tak niskie, że nie kojarzę abym to widział.

Wizualnie dominują pojazdy z punktu 2.
                  • trypel Re: Jedna uwaga 09.03.25, 11:39
                    Potwierdzam. Właśnie dlatego dziwi mnie z p2 nie rozwija się bardziej w kierunku pojazdów przewidzianych do miejskiego używania ale dostawczych, ciężarowych, wieloosobowych
                    • tbernard Re: Jedna uwaga 09.03.25, 12:13
                      Być może jest to nisza do zagospodarowania.
                    • vogon.jeltz Re: Jedna uwaga 09.03.25, 12:16
                      Właśnie pojawił się na rynku Caddy / Tourneo plug-in hybrid.
                    • galtomone Re: Jedna uwaga 09.03.25, 14:57
                      trypel napisał:

> Potwierdzam. Właśnie dlatego dziwi mnie z p2 nie rozwija się bardziej w kierunk
                      > u pojazdów przewidzianych do miejskiego używania ale dostawczych, ciężarowych,
                      > wieloosobowych
                      >

Może to pytanie z gatunku.... Skoro SUVy i crossovery sa tak popularne, to czemu nikt ich nie oferowal 30 lat temu?

Umówmy sie, że z hybrydami to dopiero od +/- 2017 a bardziej 19 "BOOM" na sprzedaż i popularność.

Wczesniej byly w ofercie Tojki ale rekord ow sprzedazy nie bylo bo:
                      - cena
                      - bo nowe
                      - bo brak zaufania
                      - bo diesel jest super

Wiec kto wie, czy poki co w Excelu nie wychodzi, ze koszt opracowania takiej ciezarowki i jej cena sprzedazy bedzie na tyle dogi/wysplki, ze malo kto to kupi.... Ergo nie ma sensu

Dzis.
        • vogon.jeltz Re: Jedna uwaga 09.03.25, 10:43
          > Chodzi tylko o to że w trasie ekonomia diesla wciąż > jest poza zasięgiem hybrydy z benzynowym
          > silnikiem (nawet Toyoty:))

Z drugiej strony ja tu u siebie po niemałych górkach mam średnią z komputera 3,9-4,3 (realnie 4,1-4,5). Żaden diesel, którym jeździłem, nie schodził w tych warunkach poniżej 6.
          • trypel Re: Jedna uwaga 09.03.25, 10:51
            Jakbyś miał taką drogę z Łodzi do Paryża to byś wygrał z superbem
            Niestety pobudowali tych autostrad bez sensu
            • vogon.jeltz Re: Jedna uwaga 09.03.25, 11:02
              Ale ja nie jeżdżę z Łodzi do Paryża. Ba, z Rzymu do Wrocławia jadę ledwie 3 razy w roku. I zarówno diesel VW jak i hybryda Toyoty palą mi przy podobnych prędkościach... tyle samo tj. ok. 6-6,5. Oczywiście biorę poprawkę, że Caddy maxi to wielka landara o aerodynamice budki telefonicznej, w dodatku jadę nim przeważnie wyładowany po sufit i z kompletem załogi, a Yariska to mały piździ, którym śmigam przeważnie sam, ale koniec końców różnica w spalaniu nie jest znów taka wielka.
              • trypel Re: Jedna uwaga 09.03.25, 11:40
                No właśnie. Jakbyś jezdzil dieslem wielkości Yaris to byś na tej trasie spalił 2 l mniej
                • vogon.jeltz Re: Jedna uwaga 09.03.25, 15:23
                  > No właśnie. Jakbyś jezdzil dieslem wielkości
                  > Yaris to byś na tej trasie spalił 2 l mniej

Ba, jakbym jeździł Ceratą bola, to by mi produkowała paliwo.
    • galtomone Jeszcze inne porównanie 09.03.25, 11:35
      W czwartek byłem na spotkaniu w Krk.

Do Krk (bardzo się spieszyłem) przez A4, do domu przez Olkusz.

Wyniki wg komputera

Do krk
      73 km, 1,10h, 25% EV, 4,8l/100 km

Do domu (Olkusz) - 32 zł taniej 😜
      79 k., 1,26h, 44% EV, 4l/100 km
      • hrasier_2 Re: Jeszcze inne porównanie 09.03.25, 17:18
        galtomone napisał:

> W czwartek byłem na spotkaniu w Krk.
        >
        > Do Krk (bardzo się spieszyłem) przez A4, do domu przez Olkusz.
        >
        > Wyniki wg komputera
        >
        > Do krk
        > 73 km, 1,10h, 25% EV, 4,8l/100 km
        >
        > Do domu (Olkusz) - 32 zł taniej 😜
        > 79 k., 1,26h, 44% EV, 4l/100 km
        Wiesz że komp nie pokazuje bezpośrednio spalanego paliwa. Rozumiem, że byłeś w dawnej stolicy Polski.
        • galtomone Re: Jeszcze inne porównanie 10.03.25, 07:06
          Ale wiesz, że w obie strony pokazuje tak samo wiec można porównać autostradę vs zwykle drogi
    • tbernard Re: Hybrydy! Teraz pokażcie na co was stać! 09.03.25, 11:43
      Ciekawe czy mierzono siłę i kierunek wiatru.
      Bo jakoś wydaje mi się, że inny byłby wynik eksperymentu, gdyby traf akurat sprawił, że ciągle ma wiatr w plecy od sytuacji, gdy akurat ciągle musiałby pod wiatr przedzierać się.
      • trypel Re: Hybrydy! Teraz pokażcie na co was stać! 09.03.25, 11:54
        Wiatry przeważnie wieją z zachodu (stąd u części ludzi powszechne aż fałszywe przekonanie- panie na niemieckim paliwie to mniej o litr mi palił jak wracalem) więc podróż tam i z powrotem raczej nie wykorzystywała tylko wiatro w plecy
        • tbernard Re: Hybrydy! Teraz pokażcie na co was stać! 09.03.25, 12:18
          trypel napisał:

> Wiatry przeważnie wieją z zachodu (stąd u części ludzi powszechne aż fałszywe p
          > rzekonanie- panie na niemieckim paliwie to mniej o litr mi palił jak wracalem)
          > więc podróż tam i z powrotem raczej nie wykorzystywała tylko wiatro w plecy
          >

Dlatego napisałem o trafie. Czasem zachodzi zdarzenie o niskim prawdopodobieństwie.
          Dlatego wiarygodność byłaby większa, jakby kilka takich prób przeprowadzono i przebadano średnie oraz wariancję/odchylenie.
          • galtomone Testy spalania 09.03.25, 14:53
            tbernard napisał:

> trypel napisał:
            >
            > > Wiatry przeważnie wieją z zachodu (stąd u części ludzi powszechne
            > aż fałszywe p
            > > rzekonanie- panie na niemieckim paliwie to mniej o litr mi palił jak wrac
            > alem)
            > > więc podróż tam i z powrotem raczej nie wykorzystywała tylko wiatr
            > o w plecy
            > >
            >
            > Dlatego napisałem o trafie. Czasem zachodzi zdarzenie o niskim prawdopodobieńst
            > wie.
            > Dlatego wiarygodność byłaby większa, jakby kilka takich prób przeprowadzono i p
            > rzebadano średnie oraz wariancję/odchylenie.

Dlatego, że tak zawsze jest - tzn. wiatru, deczszu i innych nie da sie uniknąc powinno sie wreszcie REALNIE znormalizować testy i podawanie wyników spalania.

W całej Europie wylosować 1000 kierowców i mieżyć jak jeżdzą. W jakiej temperaturze, wilgotnosci, itd.,
            jak przyspieszaja, jak hamują, ile stoja w korku i ile REALNIE wlewaja do baku paliwa.

Dac każdemu tak zarobić te +/- 10 tyś km i mamy wreszcie realną średnią do pomiarów _ info ile w miescie, ile na trasie i jakiej.

W dzisiejszych czasach AI spoko zrobi algorytm, ktory bedzie wstanie tak dobrac obciazenia silnika, ze w warunkach laboratoryjnych sie to da odwzorowac na ktrorszym dystansie i podac, ile auto faktycznie bedzie palic przeciętnemu Kowlaskiemu.
            • tbernard Re: Testy spalania 09.03.25, 15:07
              galtomone napisał:

> W całej Europie wylosować 1000 kierowców i mieżyć jak jeżdzą.

Tylko należy zastosować jakąś sensowną miarę.
              • galtomone Re: Testy spalania 09.03.25, 15:16
                R oger that
    • duze_a_male_d_duze_m Re: Hybrydy! Teraz pokażcie na co was stać! 09.03.25, 15:02
      Fizyki się nie oszuka. Diesel jest sprawniejszy od benzynowego o ponad 20%, a olej napędowy jest bardziej energetyczny. Kropka
      • vogon.jeltz Re: Hybrydy! Teraz pokażcie na co was stać! 09.03.25, 15:26
        Ale jak jeżdżę hybrydą, to jest aż przerażające, ile z tej sprawności idzie w atmosferę. Po drogach miejskich i lokalnych połowę przejeżdżam na prądzie, czyli mniej więcej tyle się marnuje bez sensu, czy to w dieslu, czy w benzynie. Oczywiście w jeździe autostradowej te proporcje są inne.
        • duze_a_male_d_duze_m Re: Hybrydy! Teraz pokażcie na co was stać! 09.03.25, 16:00
          "Połowę przejeżdżam na prądzie". Nie mam już siły kolejny raz dyskutować z tak błędną tezą. Humaniści kurła. ;)
          • vogon.jeltz Re: Hybrydy! Teraz pokażcie na co was stać! 09.03.25, 18:23
            Czepiasz się. Wiadomix, że cześć przejeżdżam po prostu na wyłączonym ICE i że cześć ładowania to zjazdy z górki. Ale mimo wszystko jest tej zmarnowanej sprawności dużo. Porównywalny pojazd nehybrydowy w porównywalnych warunkach (pod)miejskich spali o połowę więcej.
            • trypel Re: Hybrydy! Teraz pokażcie na co was stać! 09.03.25, 18:32
              Sprawdzić czy nie cerata bola
              A tak zupełnie poważnie to te mniej zaludnione wloskie zadupia (nie w Rzymie u Ciebie) sprzyjają ekonomii. Wklejałem tu chyba zdjęcie jak przdluzona V klasa z automatem zszedłem do okolic 5 l
            • duze_a_male_d_duze_m Re: Hybrydy! Teraz pokażcie na co was stać! 09.03.25, 20:58
              Hybrydowcy to sekta.
              • vogon.jeltz Re: Hybrydy! Teraz pokażcie na co was stać! 09.03.25, 21:55
                Hybrydowcy to kościół. Elektrycy to sekta.
                • qqbek Re: Hybrydy! Teraz pokażcie na co was stać! 09.03.25, 22:01
                  vogon.jeltz napisał:

> Hybrydowcy to kościół. Elektrycy to sekta.

Samochody z napędem spalinowym to sekta!
                  Kto to widział, żeby kupować paliwo w aptece i nie zapewniać koniowi obroku na wieczór!
                  No i wydech z tyłu! Kto to widział! Furman musi siedzieć zaraz za "wydechem", żeby wiedzieć od razu, że kuń przypadkiem skrętu kiszek nie dostaje!
    • waga173 Re: Hybrydy! Teraz pokażcie na co was stać! 09.03.25, 17:06
      To jest chuj a nie rekord.

TO JEST REKORD:

www.hagerty.com/media/automotive-history/more-than-70-years-ago-louie-mattar-drove-6320-miles-non-stop-in-his-fantastic-perpetual-motion-machine/
      • trypel Re: Hybrydy! Teraz pokażcie na co was stać! 09.03.25, 17:24
        Jak ja go rozumiem :) zasieg i niezależność
        Ale ten bar w aucie świadczy że to mogła być również wesoła podróż
        • duze_a_male_d_duze_m Re: Hybrydy! Teraz pokażcie na co was stać! 09.03.25, 18:20
          Nie tylko bar. "Louis siedzi za kierownicą i pali fajkę wodną, ​​a tytoń, którym się posługuje, okazuje się być dobry i odurzający."
      • galtomone Re: Hybrydy! Teraz pokażcie na co was stać! 09.03.25, 18:31
        Ciut się od tego czasu zmieniło....

Frequent oil changes were standard maintenance in the ’50s, with a generally recommended interval of 2000 miles.
        • trypel Re: Hybrydy! Teraz pokażcie na co was stać! 09.03.25, 20:03
          Ale to nie znaczy że teraz jest lepiej dla silnika tylko święta ekologia zabrania takich zmian :)
          • galtomone Re: Hybrydy! Teraz pokażcie na co was stać! 10.03.25, 07:09
            trypel napisał:

> Ale to nie znaczy że teraz jest lepiej dla silnika tylko święta ekologia zabra
            > nia takich zmian :)

Bez przesady... od lat wymieniam olej co ok 10kkm, czyli 6 2137 mil a nie 2000 (a teraz przejde na zmiany co 15kkm bo mam olej wysokiej lepkości 0w16 😂😂😂) i zaden z silnikow nie mial z tego powodu problemow.
            • trypel Re: Hybrydy! Teraz pokażcie na co was stać! 10.03.25, 08:14
              Widzisz w motocyklach jeszcze niedawno były interwały 3 albo 6 i jeszcze w instrukcji kazali po zapaleniu trzymać wolne obroty aż temperatura nie uzyskała jakiejś wartości albo jak blok byl ciepły przy dotknięciu:)
              A teraz bez żadnej zmiany w technice nagle już można wymieniać (trzeba raczdj) co 10-12 tys i zaczynać jazdę natychmiast po zapaleniu :)
              • galtomone Re: Hybrydy! Teraz pokażcie na co was stać! 10.03.25, 08:37
                "A teraz bez żadnej zmiany w technice"

No nie wiem jak w motocyklach ale w autach technika w silnikach i jakość/dokładność produkcji jednak się mocno zmieniła.

Od lat przebieg 100kkm już nie jest wyznacznikiem "kiedy remont silnika".
                • trypel Re: Hybrydy! Teraz pokażcie na co was stać! 10.03.25, 09:07
                  Ale w przypadku motocykli ja nie pisze o tym co było 100 lat temu ale 10-15
      • tbernard Re: Hybrydy! Teraz pokażcie na co was stać! 10.03.25, 08:27
        To jest REKORD.
        • waga173 Re: Hybrydy! Teraz pokażcie na co was stać! 10.03.25, 08:36
          Samochodem moich marzen byl kiedys 1973 Opel Rekord 1900. Googlnij sobie.
    • qqbek Re: Hybrydy! Teraz pokażcie na co was stać! 09.03.25, 19:35
      Sprawność klekota to około 0,5 najlepsze benzyniaki to 0,4 - a więc diesel już na starcie jest 25% sprawniejszy.
      Wartość opałowa benzyny to 32 MJ/litr, ON już 36 MJ/litr (a więc z jednego litra benzyny benzyniak "wyciągnie" maksymalnie 12,8 MJ, czyli trochę ponad 3,5 kWh energii, a z jednego litra ON diesel ma 18 MJ, czyli równe 5 kWh).
      Tu się nie ma co dziwić, to matematyka i fizyka.
      Jeden litr ON przekłada się na 143% energii dostępnej z jednego litra benzyny... i to przy założeniu najbardziej wydajnego wykorzystania tejże energii.
      • qqbek Re: Hybrydy! Teraz pokażcie na co was stać! 09.03.25, 19:39
        A, jak mamy wyciągać na stół ptaki i chwalić się, czyj większy, to pobijcie to (zdjęcie z piątku):
        • trypel Re: Hybrydy! Teraz pokażcie na co was stać! 09.03.25, 19:45
          Trzymałeś się autobusu?
          • qqbek Re: Hybrydy! Teraz pokażcie na co was stać! 09.03.25, 19:57
            trypel napisał:

> Trzymałeś się autobusu?

Przez 54 kilometry?
            Nie - "rozszerzona poranna rozwózka".
            Młodego do przedszkola, żonę do pracy, córkę do dalszej rodziny (mieli wyjście do teatru na spektakl na którym córka już była, więc nie szła do szkoły) niecałe 20 km poza Lublin i z powrotem do Lublina do pracy.
            15 km na drodze z dopuszczalną 70, 30 km po wojewódzkiej (do +10 poza zabudowanym, zabudowanych trochę, ale nie non-stop) 10 km po mieście.
            Jak stanąłem pod pracą i popatrzyłem na stan naładowania, to zanim "zgasiłem" sprawdziłem statystyki (i szczerze mówiąc szczękę z podłogi zebrałem).
          • galtomone Re: Hybrydy! Teraz pokażcie na co was stać! 09.03.25, 20:02
            W przeliczeniu na benzynę ok 1l/100km

Nieźle
            • qqbek Re: Hybrydy! Teraz pokażcie na co was stać! 09.03.25, 20:31
              galtomone napisał:

> W przeliczeniu na benzynę ok 1l/100km
              >
              > Nieźle

Najlepsze jest to, że to chyba pierwszy samochód w którym regularnie osiągam "zużycie katalogowe" (dla e-up! to 14,4 kWh/100 km), albo poniżej niego. W Sportsvanie zdarzało mi się do niego (3,6) zbliżać, ale tylko na wyjątkowo spokojnych trasach, a tu nie robię właściwie nic i mimo wszystko "da się".
              Gdy były mrozy, to było po 18-19 kWh/100 km (up nie ma grzanej baterii, ani pompy ciepła - ogrzewanie jest "farelkowe").
        • duze_a_male_d_duze_m Re: Hybrydy! Teraz pokażcie na co was stać! 09.03.25, 20:49
          Mało, ja jak ruszę z przygotowaną baterią to koło 12 jestem w stanie zrobić po mieście.
          • qqbek Re: Hybrydy! Teraz pokażcie na co was stać! 09.03.25, 21:02
            duze_a_male_d_duze_m napisał:

> Mało, ja jak ruszę z przygotowaną baterią to koło 12 jestem w stanie zrobić po
            > mieście.

No baterię należy uznać za przygotowaną, bo noc spędził w ogrzewanym garażu (Zafira jest u szwagra, pewnie do końca miesiąca), to też pewnie pozwoliło znacznie zaoszczędzić na ogrzewaniu, bo był już ogrzany na starcie (było od +6 przy wyjeździe do +9 pod pracą, w pięknym słońcu, więc farelka nie musiała się wysilać za bardzo). Tylko jazdy "typowo miejskiej" to mniej niż 1/3 była w tym i pod tym kątem takie zużycie uznać należy za rewelacyjne :-)
          • qqbek Re: Hybrydy! Teraz pokażcie na co was stać! 10.03.25, 10:28
            Tak przy okazji - dzisiejszy dojazd do pracy (z odwiezieniem młodego) - niecałe 15 km, 8,8/100 - to się zaczyna układać w pewien schemat - i to pomimo tego, że w kilku miejscach mocno "deptałem", żeby wyprzedzić/sprawnie się do ruchu włączyć.
            Pewnie gorzej się zrobi, jak klimatyzacja będzie chodzić.
    • bywalec.hoteli Re: Hybrydy! Teraz pokażcie na co was stać! 10.03.25, 12:13
      najlepsze (i najdłuższe) hybrydy to ma Borsuczyca
      • galtomone Re: Hybrydy! Teraz pokażcie na co was stać! 10.03.25, 12:28
        A to to samo co implanty?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka