xstefciax 18.05.25, 12:31 Zgadnijcie, ile kosztuje wymiana radia w golfie 7 w salonie. Można się pomylić o 500 zł. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tbernard Re: Zagadka 18.05.25, 12:41 Chodzi o samą usługę wymiany, czy ma to być połączone z kupnem radia w tym salonie? Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Zagadka 18.05.25, 13:11 Radio, czy radio z nawigacją, jak to drugie to czy z dużym ekranem (Discovery Pro), czy z małym ekranem (Discovery Media)? Samo radio ze 2. Discovery 5-7 (odpowiednio Media i Pro). Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Zagadka 18.05.25, 13:35 xstefciax napisała: > Samo radio 2 + robocizna (300-400 złotych bo tyle policzą). Samodzielnie? Radio (używka) 400 złotych, wymiana darmo (każdy sam będzie potrafił), zakodowanie VIN w nieautoryzowanym warsztacie 80-100 (o ile od razu nie zakoduje go sprzedający używkę). Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Zagadka 18.05.25, 15:46 Kradzione kosztuje od trzech miesiecy do pieciu lat. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Zagadka 18.05.25, 16:24 e-zybi napisał: > A kradzine ile? > A to ty już wiesz lepiej. W twoim półświatku. Odpowiedz Link Zgłoś
e-zybi Re: Zagadka 18.05.25, 17:02 hrasier_2 napisał: > A to ty już wiesz lepiej. W twoim półświatku. Zawsze masz płytki dowcip. Z Niemiec podobno zwoicie jakiś złom, to lasce mógłbyś zafundować. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Zagadka 22.05.25, 20:48 e-zybi napisa�: > Zawsze masz płytki dowcip. Z Niemiec podobno zwoicie jakiś złom, to lasce mógłb > yś zafundować. Abstrahując już od zachowania sześćdziesiony: W Niemczech trudno spotkać bieda-wersję Golfa VII z podstawowym radiem. Nawet mój Trendline z Niemiec miał 8 głośników i dużą nawigację (przez co w Polsce miałem problem z wykupieniem AC, bo w kalkulatorach ubezpieczycieli nie występował tak wyposażony Trendline). Każdy koncern ma politykę wyposażania samochodów na konkretne rynki. We Francji będzie klimatyzacja, ale poza tym może być gorszy "golas" niż z polskiego salonu. W Niemczech trudno spotkać wersje podstawowe, a nawet te najbardziej podstawowe bywają lepiej wyposażone, niż te "wyższe" na inne rynki. Widziałem niedawno roczną (a więc już po ostatnim lifcie) KIĘ Picanto, sprowadzoną z Francji. Nie miała nawigacji! Serio!!! W Polsce nie da się zamówić wersji bez nawigacji - 8'' ekran jest w najbidniejszej wersji ze stalowymi felgami, podstawowym lakierem, bez dywaników i ze schładzaczem zamiast klimatyzacji... we Francji najwyraźniej się da. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Zagadka 18.05.25, 16:32 e-zybi napisał: > A kradzine ile? To zalezy czy chcesz kpic czy sprzedac. Jak kupic to cena w duzej mierze zalezy od stopnia spragnienia sprzedajacego. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Zagadka 18.05.25, 16:22 xstefciax napisała: > Samo radio Teraz są radia dedykowane do danego samochodu i nie ma hop siup jak kiedyś. W serwisie siedzą mądre głowy, więc trzeba bulić. Odpowiedz Link Zgłoś
xstefciax Re: Zagadka 18.05.25, 18:15 Kupiłam używane, szkoda mi było 8 tysięcy na nowe. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Zagadka 18.05.25, 18:22 xstefciax napisała: > Kupiłam używane, szkoda mi było 8 tysięcy na nowe. A po co ci radio? Odpowiedz Link Zgłoś
xstefciax Re: Zagadka 18.05.25, 18:40 Nie jest mi potrzebne ale jak nie było radia to nie działał ten panel, gdzie byly komunikaty czy nawigacja. To radio już rok miałam zepsute. To jest auto na dłuższe trasy i przydałaby się nawigacja, choć do tej pory korzystam z telefonu. Oczywiście jako pasażer, nawigacja jest dużym ułatwieniem, zwłaszcza, gdy mieszka się na zadupiu i trzeba pojechać do dużego miasta:-) Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Zagadka 18.05.25, 19:00 xstefciax napisała: > Nie jest mi potrzebne ale jak nie było radia to nie działał ten panel, gdzie by > ly komunikaty czy nawigacja. To radio już rok miałam zepsute. To jest auto na d > łuższe trasy i przydałaby się nawigacja, choć do tej pory korzystam z telefonu. > Oczywiście jako pasażer, nawigacja jest dużym ułatwieniem, zwłaszcza, gdy mies > zka się na zadupiu i trzeba pojechać do dużego miasta:-) Obecnie mozna kupic panel ktory ma to wszystko - najnowsza navigacje, radio etc... i pewnie to tansze Np cos takiego www.amazon.com/2013-2018-Android-Upgrade-CarPlay-Navigation/dp/B0F4KR2PR5/ref=sr_1_1?crid=VXRE177YOSDY&dib=eyJ2IjoiMSJ9.3zYgZ9-jNV__3bDQZwMv1id-GbW_RU8KWvM9P23pmXq2ff7BH1G_3RgySBRgQVEmq37CL2Iba0a_egQh3iSmtnrtt24iorpTMc6-yyPeoJ0hK14NiVR1mfv7muOB1t-8rmbAUtaGgEAFAh8RBdrzUvhSz6M7NQlAMgfiPrv613EQ45vZRel5IDirAu7xQaZ20nDrXYBI9CCtIoSUwLf-6jViDaulph11XaRxdEhW1Xcoj6o6lsBHmMXmkRIxC63QvFfD8D-QgN4tymj1k61iASM1EtO-MvxPQko6PETbpIU.j1odBgvzLq8vA3iKa9wYhMgpvHcSwBjT3nF1icUplqM&dib_tag=se&keywords=car%2Bstereo%2Bwith%2Bnavigation%2Bfor%2Bvw%2BMK7&qid=1747587553&s=electronics&sprefix=car%2Bstereo%2Bwith%2Bnavigation%2Bfor%2Bvw%2Bmk7%2Celectronics%2C183&sr=1-1&th=1 Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Zagadka 18.05.25, 19:13 I to chyba najlepsza odpowiedź - tylko nie taka cienizna z 2GB RAM, a coś lepszego kupić. Do tego Danusia ma chyba zwykłe radio, a tutaj ramka jest pod konsolę z nawigacją - trzeba by było kogoś kumatego, żeby się dowiedzieć, czy nie będzie coś dodatkowego potrzebne do instalacji (jakieś ramki/zaślepki na przykład). Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Zagadka 18.05.25, 19:32 qqbek napisał: > I to chyba najlepsza odpowiedź - tylko nie taka cienizna z 2GB RAM, a coś lepsz > ego kupić. > Do tego Danusia ma chyba zwykłe radio, a tutaj ramka jest pod konsolę z nawigac > ją - trzeba by było kogoś kumatego, żeby się dowiedzieć, czy nie będzie coś dod > atkowego potrzebne do instalacji (jakieś ramki/zaślepki na przykład). > To byl tylko rzucony na slepo przyklad. Ato juz ile ram mam RAM to juz kwestia drugorzedna. Wiem ze generalnie wbudowne systemy sa zawsze do tylu (bo sa projektoane 2 lata zanim dnymodel wogle wyjdzi ena rynek) zwlaszcza w autach troche juz wiekowych i za aktualizacje nawigacji sie placi, a nowe maja wszelkie potrzebne i niepotrzebne duprele. Sa modele uniwersalne i takie co mozna latwo zamienic czy dopasowac do danego modelu . Dl kogos kto siena tym nie zna to najlepiej zlecic to warsztatowi co sie tym zajmuje. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Zagadka 18.05.25, 19:39 engine8t napisał: > Dl kogos kto siena tym nie zna to najlepiej zlecic to warsztatowi co > sie tym zajmuje. Ja chciałem do Zafiry kupić to nikt nie produkuje akurat do tego modelu, bo Opel był na tyle genialny, że dał w konsolę też sterowanie klimatyzacją, grzaniem i innymi takimi, a do tego radio robi też za włącznik świateł awaryjnych, więc musieliby więcej, niż tylko ramkę wymyślić, ale też i wszystkie te funkcje na nią przenieść. Golf jest normalny pod tym względem i w ostateczności wejdzie też radio 2DIN w miejsce fabrycznego (ale ładnie to wyglądać nie będzie), lepiej kupić z dedykowaną ramką, żeby wyglądało dobrze. Ale wymianę radia zlecać warsztatowi? Nie przesadzasz czasem? Jak w Zafirze wymieniałem, to rzeczywiście trzeba było pół kokpitu rozebrać w tym celu, ale poza upierdliwością i czasochłonnością to nic strasznego. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Zagadka 18.05.25, 19:48 Tu masz dla ilustracji: Radio "siedzi" za panelem od wielu różnych rzeczy (pierwsze zdjęcie, radio dopiero wydłubane) i po poskładaniu tego z powrotem do kupy - nawet listwy ozdobne po bokach trzeba rozebrać. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Zagadka 18.05.25, 20:04 qqbek napisał: > Tu masz dla ilustracji: > Radio "siedzi" za panelem od wielu różnych rzeczy (pierwsze zdjęcie, radio dopi > ero wydłubane) i po poskładaniu tego z powrotem do kupy - nawet listwy ozdobne > po bokach trzeba rozebrać. > LOL Niemiecka robota.... Znam ten bol. Musza pokazac ze maja takich super projektantow ze zaden mechanic (w koncy niewyksztalcony) sobie nie poradzi i wtedy wiadomo kto ma leb a kto musi miec poranione palce i co drugie slowo to "szajse". Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Zagadka 18.05.25, 19:59 qqbek napisał: > Ja chciałem do Zafiry kupić to nikt nie produkuje akurat do tego modelu, bo Ope > l był na tyle genialny, że dał w konsolę też sterowanie klimatyzacją, grzaniem > i innymi takimi, a do tego radio robi też za włącznik świateł awaryjnych, więc > musieliby więcej, niż tylko ramkę wymyślić, ale też i wszystkie te funkcje na n > ią przenieść. > Golf jest normalny pod tym względem i w ostateczności wejdzie też radio 2DIN w > miejsce fabrycznego (ale ładnie to wyglądać nie będzie), lepiej kupić z dedykow > aną ramką, żeby wyglądało dobrze. > > Ale wymianę radia zlecać warsztatowi? > Nie przesadzasz czasem? > Jak w Zafirze wymieniałem, to rzeczywiście trzeba było pół kokpitu rozebrać w t > ym celu, ale poza upierdliwością i czasochłonnością to nic strasznego. > Mozesz kupic panel i do "dolozyc" na czubku deski jak to ostatnio wszyscy robia..Zostawic stare co pracuje. A ty nie bierzesz pod uwaze ze nie kazdy taki sprytny zwalszcza jak trzeb rozebrac do gola, swoje zrobic i znow te wszytkie gacie pozakladac? ? Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Zagadka 18.05.25, 23:06 engine8t napisał: > Mozesz kupic panel i do "dolozyc" na czubku deski jak to ostatnio wszyscy robi > a..Zostawic stare co pracuje. No w tym wypadku stare padło najwyraźniej. > A ty nie bierzesz pod uwaze ze nie kazdy taki sprytny zwalszcza jak trzeb rozeb > rac do gola, swoje zrobic i znow te wszytkie gacie pozakladac? ? To mniej niż 2 godziny roboty było - w aucie w którym to jest dużo bardziej skomplikowane niż w Golfie. Gdybym chciał rwać panele "na żywca", a nie podważać delikatnie każdy zatrzask plastikowym "dynksem" (który sobie specjalnie kupiłem do tej zabawy za kilka złotych), to pewnie w mniej niż godzinę bym się obrobił i niewiele przy tym połamał. W Golfie to na góra 30 minut robotę szacuję (wiem, bo przecież też miałem "siódemkę" z niemalże tą samą elektroniką), przy takim samym "attention to detail". Ty sam robisz mechanikę, wymiany oleju (w co mi by się nie chciało babrać), ja sam robię drobną elektrykę i elektronikę - nie dla tego, że nie stać mnie, żeby komuś za to zapłacić, a dlatego, że mnie to po prostu bawi. Jak w Micrze naprawiłem moduł przepływomierza (korzystając z tutoriala z netu) to zaraz na grupie właścicieli tych wiekowych aut (wrzuciłem tam zdjęcia z naprawy "krok po kroku", bo angielska instrukcja była dość zdawkowa i części rzeczy musiałem się sam domyślić) zaczęli mnie pytać, czy im też nie zrobię... a to wymagało wymiany kilku lutów raptem! Ludzie są tak leniwi/nieporadni, że nie potrafią/nie chcą tego się sami podjąć, pomimo tego, że jest to banalnie proste (no i dostali ode mnie rozwiązanie "na talerzu", ze zdjęciami "krok po kroku" w miejsce dość mglistego opisu). Odpowiedz Link Zgłoś
xstefciax Re: Zagadka 18.05.25, 19:39 Mogłam was wcześniej zapytać, za radio juz zapłaciłam, na razie działa. Miałabym porządny rower. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Zagadka 18.05.25, 19:56 xstefciax napisała: > Mogłam was wcześniej zapytać, za radio juz zapłaciłam, na razie działa. Miałaby > m porządny rower. W pierwszej kolejności się Alledrogo sprawdza. Nówka sztuka, jeszcze z folią na ekranie - 449 + przesyłka jak nie masz Smarta: allegro.pl/oferta/aso-radio-odtwarzacz-vw-golf-vii-5g6035867-13076981384 (jak poszukałem w ogłoszeniach, to najtańsze nowe jeszcze 50 tańsze niż to) Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Zagadka 18.05.25, 20:01 xstefciax napisała: > Mogłam was wcześniej zapytać, za radio juz zapłaciłam, na razie działa. Miałaby > m porządny rower. Pamietaj aby ZAWSZE nalezy sie mezczyzny zapytac co masz zrobic bo nawet jak zle doradzi to jest na kogo zwalic Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Zagadka 18.05.25, 19:50 engine8t napisał: > A po co ci radio? A tam radio, fotel kierowcy jest niepotrzebny, mozna go wyjac i taki maly samochod prowadzic z tylnego siedzenia. Nie wierzysz? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Zagadka 18.05.25, 19:56 waga170 napisała: > engine8t napisał: > > > A po co ci radio? > > A tam radio, fotel kierowcy jest niepotrzebny, mozna go wyjac i taki maly samoc > hod prowadzic z tylnego siedzenia. > Nie wierzysz? Nie wierze... Ja jak siedze na tylnym siedzeniu to nie potrzebuje wycigac siedzenia kierowcy aby kierowac autem. Wscieka sie pyskuje ale slucha. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Zagadka 18.05.25, 21:41 Lepiej kierowac z boczneo siedzenia bo latwiej bic po lapach. Nie wierzysz? :) Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Zagadka 19.05.25, 01:02 waga170 napisała: > Lepiej kierowac z boczneo siedzenia bo latwiej bic po lapach. Nie wierzysz? :) Tez nie bo po ierwsze primo to siedzenie obok jest najmniej bezpieczne a po drugie primo one maja dlugie rece a na tylne siedzenie juz nie siegna ty zas siedzac z tylu masz o wiele lepsza pozycje i siedzenie za kierowca jest najbezpieczniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Zagadka 18.05.25, 20:45 xstefciax napisała: > Kupiłam używane, szkoda mi było 8 tysięcy na nowe. Nieważne, ale bez serwisu to nawet wymianę żarówkę ciężko. Kiedyś nie było takiego problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
xstefciax Re: Zagadka 18.05.25, 21:04 Wiem, w drugim aucie mi się zepsuło radio, to pan z okolicy wymienił tanio, ale auto było z 2010 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
loyezoo Re: Zagadka 18.05.25, 22:48 Dedykowanych do 7-ki jest pierdylion, tu takie średnio tanie (są poniżej 200zł, są i droższe) pl.aliexpress.com/item/1005008790968588.html?spm=a2g0o.productlist.main.7.20265oSf5oSfAB&algo_pvid=55056631-16fa-42c8-b0cd-c1991b3813ea&algo_exp_id=55056631-16fa-42c8-b0cd-c1991b3813ea-6&pdp_ext_f=%7B%22order%22%3A%222%22%2C%22eval%22%3A%221%22%7D&pdp_npi=4%40dis%21PLN%21934.55%21415.79%21%21%21214.63%2195.49%21%40211b804117476011612792338e6e76%2112000046675414986%21sea%21PL%214260997716%21X&curPageLogUid=wEmBD1sGVQVg&utparam-url=scene%3Asearch%7Cquery_from%3A Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: Zagadka 22.05.25, 09:25 Mogę Ci wymienić gratis. Do salonów nie zaglądam- bo to bezsens. Odpowiedz Link Zgłoś