dodekanezowiec 18.06.25, 20:59 businessinsider.com.pl/wiadomosci/donald-trump-o-iranie-nikt-nie-wie-co-zrobie-w-tej-sprawie/x6xy1y9 Walną w Teheran mocniej (np. tak, żeby udaremnić praktycznie irańskie "sny o atomie"?) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
engine8t Re: OT dżebnie ten Trump w Teheran? 18.06.25, 21:04 No iranczycy nie moga sobie wybic z glowy snow o atomie bo wiedza co sie stalo z tym co to zrobil jak np Kadafi. Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: OT dżebnie ten Trump w Teheran? 19.06.25, 08:45 Rzecz tylko w tym- że za Kadafiego w Iraku nie było broni jądrowej i w Iranie dziś też nie ma ! Odpowiedz Link Zgłoś
bunkum Re: OT dżebnie ten Trump w Teheran? 19.06.25, 22:49 Ty tez zglupiales? Za duzo slonca czy idiotow jak Newsom? Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: OT dżebnie ten Trump w Teheran? 20.06.25, 09:32 Jeszcze nie zgłupiałem-może jestem stary-ale jeszcze nie głupi! Oczywiscie pomyliłem Libie z Irakiem. Chodziło o Saddama Hussajna a nie Kadafiego. I powtórzę- Iran nie ma broni jadrowej tak jak nie ma również obrony przeciwlotniczej . A Trump sie przestraszył/ i dobrze/- bo słowo ... za 2 tygodnie- oznacza raczej- nigdy. I dobrze- bo jeśli by zaatakował- to Iran zaatakował by USA na całym swiecie i to nie raz i nie 10 razy-tylko kilka lat i to byłby dzihad na dziesieciolecia. Takie WTC razy kilkanascie . Odpowiedz Link Zgłoś
loyezoo Re: OT dżebnie ten Trump w Teheran? 22.06.25, 07:55 Coś twoje przepowiednie się nie sprawdziły. Nie nigdy, wręcz przeciwnie,nie czekał 2 tygodnie i zaatakował.Normalne u tego pomarańczowego uja. Tak jak "skończył" wojnę na Ukrainie w 3 dni, tia Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Zabawa w proroka 18.06.25, 21:08 Nie wiem W kazdym razie to jest szalenstwo trampka i netanjahu.... Iran i tak tej bmby nigdy by nie wyprodukowal.... Jest caly czas obserwowany i namierzany... Wystarczyloby 1 ( slownie JEDNO uderzenie i po zabawie ) To nastapilo i sprawa jest zalatwiona.. Ciag dalszy to szalenstwo alzheimera trampka i netanjahu.... Zeyb to sie ku,wa nie skonczylo na 3 wojnie swiatowej Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Zabawa w proroka 18.06.25, 21:16 > Iran i tak tej bmby nigdy by nie wyprodukowal.... > Jest caly czas obserwowany i namierzany... Nie zakładałbym się. Koreę Północną też cały czas obserwowano - i co? A przy okazji tej całej awantury z Iranem przypomniał mi się najlepszy wers w polskim rapie (autorstwa, oczywiście, Łony): Wiem, że Koran broni jak esperal Ale kielonik? Od kielonika nie zawali się Teheran Żeby zrymować "esperal" z "Teheran" to trzeba być, kurna, mistrzem świata. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Zabawa w proroka 18.06.25, 21:19 Też te Izraelity se sezon Lato 2025 w turystyce zayebali. A durne Algierczyki i Libijczyki też nigdy o turystyce nie myśleli. Jakie to zacietrzewione wszystko tam. W Polsce niech głosują na Brauna, będą mieli Bogoojczyźnianą Rzeczpospolitą, może nie że kobity zakutane aż ale na pewno że potworki każą im rodzić itp. Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: Zabawa w proroka 18.06.25, 21:59 W temacie militarnym panowie…właśnie nad moim domem przeleciało nisko w formacji 3+2 czyli w sumie pięć cv-22 osprey. Kurwa przez chwilę nie wiedziałem co się dzieje ale z tarasu zaczaiłem ze wracają z G7 z Kananaskis, ode mnie dwa rzuty beretem. Cos niesamowitego taki widok na żywo… www.af.mil/About-Us/Fact-Sheets/Display/Article/104531/cv-22-osprey/ Odpowiedz Link Zgłoś
carnivore69x Re: Zabawa w proroka 18.06.25, 22:46 jackk3 napisał: > W temacie militarnym panowie…właśnie nad moim domem przeleciało nisko w formacj > i 3+2 czyli w sumie pięć cv-22 osprey. Nad plażą (koło lotniska) w Pafos przeleciały takie wprawdzie tylko dwa, gdy sączyliśmy jakieś mojita latem zeszłego roku. Ale też fajnie było zobaczyć. (Ogólnie to ruch tam porównywalne pewnie z tym w Jasionce jakiejś.) Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Zabawa w proroka 18.06.25, 23:03 carnivore69x napisał(a): > Nad plażą (koło lotniska) w Pafos przeleciały takie wprawdzie tylko dwa, gdy są > czyliśmy jakieś mojita latem zeszłego roku. Ale też fajnie było zobaczyć. (Ogól > nie to ruch tam porównywalne pewnie z tym w Jasionce jakiejś.) Jasionka? Wyłączone "z ruchu". Obecnie cały ruch wojskowy przekierowano "do mnie na wieś". Czegom ja nie widział przez ostatnie kilka dni - An-124, C-5, C-17, A-400m - wypisz wymaluj, wszystko to tu lata. Z racji tego, że to wsiowe lotnisko, to przyzwyczajony byłem do "scheduled" o określonych porach, a teraz "Panie, lotomy od rana do wieczora". Odpowiedz Link Zgłoś
carnivore69x Re: Zabawa w proroka 18.06.25, 23:19 > Jasionka? > Wyłączone "z ruchu". > Obecnie cały ruch wojskowy przekierowano "do mnie na wieś". > Czegom ja nie widział przez ostatnie kilka dni - An-124, C-5, C-17, A-400m - wy > pisz wymaluj, wszystko to tu lata. > Z racji tego, że to wsiowe lotnisko, to przyzwyczajony byłem do "scheduled" o o > kreślonych porach, a teraz "Panie, lotomy od rana do wieczora". A to ciekawe. Logistycznie im się lepiej spina (i mniej z ruchem pasażerskim koliduje) czy celem zdezorientowania przeciwnika to poczyniono? A z wymienionych wyżej to chyba tylko Antka nad ową plaża nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Zabawa w proroka 18.06.25, 23:33 carnivore69x napisał(a): > A z wymienionych wyżej to chyba tylko Antka nad ową plaża nie było. AN 2? :) Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Zabawa w proroka 19.06.25, 00:00 waga170 napisała: > carnivore69x napisał(a): > > > A z wymienionych wyżej to chyba tylko Antka nad ową plaża nie było. > > AN 2? :) Macierewicza. Waga, jak ten wierszyk szedł? Antek myslal ze to smalec, Włożył Hance w dupe palec Jakoś tak? Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Zabawa w proroka 19.06.25, 10:12 carnivore69x napisał(a): > A to ciekawe. Logistycznie im się lepiej spina (i mniej z ruchem pasażerskim ko > liduje) czy celem zdezorientowania przeciwnika to poczyniono? Nie, pas w Jasionce był już do remontu i nie mogli remontu pogodzić z obsługą całego ruchu (jednak Jasionka to też duże lotnisko pasażerskie, nasze to "popierdułka" przy Jasionce). Ktokolwiek mieszka w Lublinie i ma oczy (i czasami uszy), ten wiedział z wyprzedzeniem, że coś się kroi (sprowadzili sporo wojska już kilka tygodni temu i było tych wojskowych widać bardziej niż zwykle), ale dopiero jak An 124 przyleciał w ubiegłym tygodniu, to się oficjalne komunikaty w prasie pojawiły. Co do logistyki to nie wiem - niby od Zamościa i Biłgoraja jest LHS, ale przez podkarpackie też biegnie, a stolica średniowiecznego ma też autostradę, u nas ekspresówka kończy się kilkanaście kilometrów na wschód od Lublina. Inna sprawa, że nasze lotnisko ma w bezpośrednim sąsiedztwie normalnotorową linię kolejową, czego Jasionka nie ma. Czyli IMHO są "plusy dodatnie i plusy ujemne". > A z wymienionych wyżej to chyba tylko Antka nad ową plaża nie było. Żałuj, majestatycznie wygląda, jak na kilkuset metrach leci. Odpowiedz Link Zgłoś
carnivore69x Re: Zabawa w proroka 20.06.25, 11:09 qqbek napisał: > Nie, pas w Jasionce był już do remontu i nie mogli remontu pogodzić z obsługą c > ałego ruchu (jednak Jasionka to też duże lotnisko pasażerskie, nasze to "popier > dułka" przy Jasionce). Jakiś czas temu rozmawiałem ze znajomym, który pracował przy rozbudowywaniu możliwości przerobowych instalacji paliwowych w Jasionce. Mówił, że tak gdzieś o rząd wielkości musieli zwiększyć. Ciekawe, czy przełącenie się na Świdnik/Lublin było już wtedy planowane i wliczone w koszta, czy przy ogólnym budżecie specjalnej kontraoperacji militarnej był to już nic nie znaczący detal. > Żałuj, majestatycznie wygląda, jak na kilkuset metrach leci. Na pocieszenie byliśmy ostatnio w Imperial War Museum Duxford. Polecam jak ktoś będzie w okolicach Cambridge czy nawet Lądka (albo przyleci sobie na po prostu na Stansted, skąd jest już rzut beretem). Do zobaczenia m.in. Concorde (z wejściem do środka), B-52, SR-71 oraz mnóstwo innego sprzętu od Spitfire'ów po Thunderbolta i F-15 oraz sporo historii lotnictwa pasażerskiego. Ale z radzieckiej myśli technicznej tylko węgierski MiG-21 chyba jest. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Zabawa w proroka 20.06.25, 12:48 carnivore69x napisał(a): > Na pocieszenie byliśmy ostatnio w Imperial War Museum Duxford. Polecam jak ktoś > będzie w okolicach Cambridge czy nawet Lądka (albo przyleci sobie na po prostu > na Stansted, skąd jest już rzut beretem). Byłem w IWM i w Lądku i w Duxford. To w Lądku dużo mniejsze, za to u powały głównego hallu wisiał wtedy jeszcze He-162 (jeden z trzech ocalałych w Europie, drugi jest w muzeum RAF w Hendon, trzeci pod Paryżewem) - teraz też w Duxford jest (zamiast Salamandry w nowym hallu wisi teraz Harrier). Co tam Concord i Blackbird - He-162 to szczytowy przykład szaleństwa niemieckich konstruktorów w obliczu braków materiałowych. Sklejkowy odrzutowiec - tego nikt przed nimi (no może poza jednym Rumunem nazwiskiem Coanda), ani po nich nie próbował. Odpowiedz Link Zgłoś
carnivore69x Re: Zabawa w proroka 20.06.25, 14:49 - He-162 to szczytowy przykład szaleństwa niemieckic > h konstruktorów w obliczu braków materiałowych. Sklejkowy odrzutowiec - tego ni > kt przed nimi (no może poza jednym Rumunem nazwiskiem Coanda), ani po nich nie > próbował. He-162 nie znałem i niestety nie rzucił mi się w oczy (a wynalazek rzeczywiście mocno nieortodoksyjny). Z ciekawostek widziałem za to Bobra czyli niemiecką jednoosobowa łódz podwodną. Za to w IWM w Lądku, gdzie Harrier dumnie wisi, przykuł moja uwagę kombinezon ratunkowy Royal Mavy z poniższą adnotacją: THE SUIT WAS LEFT IN A PUB IN BARROW IN FURNESS, CUMBRIA, FOLLOWING A FANCY DRESS PARTY ATTENDED BY MEMBERS OF THE SHIP’S COMPANY OF ONE OF THE VANGUARD CLASS OF BALLISTIC MISSILE SUBMARINES. Odpowiedz Link Zgłoś
marecky81 Re: Zabawa w proroka 19.06.25, 07:47 Na Jasionce ruch cargo bardzo duży. Lublin obsługuje promil, bo jest za mały na globemastery i b747. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Zabawa w proroka 19.06.25, 10:05 marecky81 napisał(a): > Na Jasionce ruch cargo bardzo duży. Lublin obsługuje promil, bo jest za mały na > globemastery i b747. W Polsce produkuje się jakieś cargo? Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Zabawa w proroka 19.06.25, 10:23 marecky81 napisał(a): > Na Jasionce ruch cargo bardzo duży. Lublin obsługuje promil, bo jest za mały na > globemastery i b747. W dudzie był i Kaczyńskiego widział, ale i tak się musi wypowiedzieć. Boeing C-17 Globemaster III Aiport Lublin Ta, Lublin za mały na Globemastery. Czekam na kolejne wynurzenia z "podkarpackiej krynicy mądrości"🤣 Pas ma 2,5 km. Wystarczy, żeby wystartował z niego w pełni załadowany Globemaster. Sęk w tym, że one raczej przylatują pełne, a odlatują puste. Co do 747 - racja, on w pełni załadowany wymaga 500m dłuższego pasa. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Zabawa w proroka 19.06.25, 11:11 qqbek napisał: > Co do 747 - racja, on w pełni załadowany wymaga 500m dłuższego pasa. Czyli to robota w sam raz dla tych, dla których przedłużanie pasów startowych należy do codziennych obowiązków :) Na filmie widać też rower oparty o ogrodzenie. Spokojnie można założyć, że jest sprawny, bo gdyby przypadkiem zepsuł się, to błyskawicznie pojawiłby się ten oto gość w ramach codziennych obowiązków: Monty Python - skecz o mechaniku rowerowym Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Zabawa w proroka 19.06.25, 17:31 Zdezaktualizowały się informacje o 747 Mareczku z Rzeszowa. www.lublin112.pl/jeden-z-najwiekszych-samolotow-na-swiecie-wyladowal-na-lotnisku-w-swidniku-to-slynny-jumbo-jet-zdjecia/ Jednak nawet Jumbo siądzie na lubelskim lotnisku. Odpowiedz Link Zgłoś
al.1 Re: Zabawa w proroka 19.06.25, 22:03 carnivore69x napisał(a): > Nad plażą (koło lotniska) w Pafos przeleciały takie wprawdzie tylko dwa, gdy sączyliśmy > jakieś mojita latem zeszłego roku. Ale też fajnie było zobaczyć. (Ogólnie to ruch tam > porównywalne pewnie z tym w Jasionce jakiejś.) Też tam byłem w ubiegłym roku (pocz. czerwca, ASCOS - Tsokkos). Skwar nie do zniesienia, a że byłem na wszystko włączone, to chlałem tylko lokalne piwa i uzo, którego nikt nie zamawiał, więc lali mi chojnie :) Wylądował wtedy jakiś pocisk na ich bazę, więc wieźli nas okrężną drogą. A przy okazji, w nawiązaniu do tematu, to: "W jaki sposób Izrael ogranicza swoim mediom możliwość relacjonowania konfliktu w Iranie?" Na stronie tej są też zdjęcia z niektórych miejsc trafionych przez Iran. Niedobra mówić w co trafili. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Zabawa w proroka 19.06.25, 22:11 al.1 napisał: > którego nikt nie zamawiał, więc lali mi chojnie :) "chojnie" - aż boję się zapytać, z czego ci lali, ty nasz dyżurny foliarzu. Gdyby ktoś mi polał "chojnie", to bym się bał nos do tego zbliżyć, a co mówić o ustach 😝 > Niedobra mówić w co trafili. A po polsku, a nie foliarsku można? Bo szczerze mówiąc nie rozumiem powyższego zdania. Odpowiedz Link Zgłoś
al.1 Re: Zabawa w proroka 21.06.25, 01:14 qqbek napisał: > "chojnie" - aż boję się zapytać, z czego ci lali, ty nasz dyżurny foliarzu. O popieraczu ścierwomediów, czy ty wiesz w czym Ouzo (wym. uzo, w oryginale Ούζο) występuje? Otóż nalewali mi z flachy, bez rozcieńczania wodą. Anyżówki są moimi ulubionymi napojami. Natomiast spośród nich wolę turecką Yeni Rakı czy też syryjski Arak (piłem 60%). Ci którzy chcieli whisky, brandy itp. dostawali małe porcje, co zmuszało ich do do wielokrotnego zamawiania, jeśli mieli takie potrzeby. > Gdyby ktoś mi polał "chojnie", to bym się bał nos do tego zbliżyć, a co mówić o > ustach 😝 Miłość do anyżu zaszczepił mi Francuz Larroudé. > > > Niedobra mówić w co trafili. > > A po polsku, a nie foliarsku można? > Bo szczerze mówiąc nie rozumiem powyższego zdania. Nie przejmuj się. -- When I was in Greece, I heard a snake hiss, like this: Σσσσσσσσϛ Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: Zabawa w proroka 19.06.25, 14:57 > To nastapilo i sprawa jest zalatwiona.. Nie jest. Najważniejszy ośrodek jest ulokowany pod jakąś górą 90 m pod ziemią. Żeby to rozpirzyć, trzeba użyć bombowców B2 i jebutnej bomby. Nie wiadomo, czy srump się na to zgodzi. A tak BTW, to Iran już został tyle razy wydymany przez hamerykanów, że wcale im się nie dziwię, że chcą mieć swój arsenał. No ale co wolno wojewodzie... Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: OT dżebnie ten Trump w Teheran? 19.06.25, 08:43 W kampanii wyborczej miał zatrzymać wszystkie wojny tego swiata , w tym w 24 godziny - te na Ukrainie. teraz rozkręca konflikty . Oszust i idiota. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Trump jest zakladnikiem 20.06.25, 08:28 samego siebie i wlasnych obietnic w tym zakresie. Co do zasady, opacaloby im sie teraz dolaczyc do nalotow, szczgolnie, że mają GBU-57 E/B Massive Ordnance Penetrator. To realnie zakończyłoby temat broni jądrowej na wiele lat. Ale... Operacja lądowa na terenie Iranu nie wzhodzi w grę, co onzacza, reżim sie tam nie zmieni. To zas oznacza, że USA (obywatele USA na całym świecie) staną sie oficjalnym celem odwetu. To mogą być żołnierze w bazach na bliskim wschodzie ale równie dobrze cywilne samoloty czy dowolne inne obiekty osoby. Hezbollach i Hamas w jakiejś formie sie odbuduja predzej czy później - nie da sie zabić idei. Iran tak czy sial bedzie wspierać/finansować takie organizacje - "Idźcie zabijać amerykanów za wejście do raju". A z tym (i samą operacją bombradowania) jest o tyle kłopot, że Trump bardzo jasno się odgrażał w kamapni, że "nie wciągnie USA w żaden nowy konflikt zrbojny" i wśród republikanów ma bardzo mocnych przeciwników jakiejkolwiek reakcji militarnej i ingerencji USA. "While some Republican hawks like Senator Lindsey Graham and former Senate leader Mitch McConnell support U.S. involvement alongside Israel, a significant faction of Trump’s own base—particularly the MAGA-aligned isolationists—are pushing back hard. Prominent figures such as Tucker Carlson, Steve Bannon, Senator Rand Paul, and Congresswoman Marjorie Taylor Greene have all voiced concerns. They argue that military intervention contradicts Trump’s “America First” doctrine and risks dragging the U.S. into another costly Middle East conflict. Some have even warned that such a move could fracture Trump’s support coalition. Interestingly, polling shows that while a majority of Republicans agree with Trump’s stance that Iran must not acquire nuclear weapons, over half oppose direct U.S. military involvement in the Israel-Iran conflict. This creates a tension between ideological loyalty to Trump and skepticism about foreign entanglements." Takze... warto myśleć co sie pierdoli paszczą, bo wszystko ma konsekwencje. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Trump jest zakladnikiem 20.06.25, 20:39 trampek jest w stanie oglosic, ze USA przystepuja do wojny z Iranemm, zapewne o tym marzy... Ale moze jednak wiekszosc republikanow go powstrzyma... Go.no to da poza ryzykiem wywolania III wojny swiatowej... Ale pomaranczowy alzheimer to szaleniec Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Trump jest zakladnikiem 21.06.25, 09:25 wislok1 napisał: > trampek jest w stanie oglosic, ze USA przystepuja do wojny z Iranemm, zapewne o > tym marzy... On moze oglosic wszystko... i to jest problem... Bo jak sie najpierw wszyscy tym co agda martwili, tak teraz coraz mniej ktokolwiek zwraca na to uwage. To jest wbrew pozorom bardzo, bradzo slaby prezydent. > Ale moze jednak wiekszosc republikanow go powstrzyma... Biorac pod uwage, ze partia jest mniej wiecej podzielona pol na pol w tej sprawie to raczej kiepsko.... A ta polowa przeciw (wyznawcy MAGA i plaskiej ziemi) sa glosniejsi... a obecnie ten kto glosniej krzyczy ma racje. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Iran weryfikuje pomysł Trumpa ze stycznia... 20.06.25, 08:47 forward.com/fast-forward/691855/iron-dome-for-america-trump-executive-order/#:~:text=President%20Donald%20Trump%20signed%20on%20Monday%20%E2%80%94%20aboard,attacks%20and%20is%20credited%20with%20saving%20countless%20lives. Ze tak... Izraelski system to niejako 3 strefy i generalnie skupia sie na atakach z bilskiej odleglosci od granicy. To jak radzi sobie z rakietami dalekiego zasiegu widac w TV.... Do tego juz jest problem, bo antyrakiety sa drogie i Izrael produkuje ich mniej niz obecnie zuzywa a Iranskie zapasy male nie sa. Jedyna nadziej, to likwidacja maksymalnie duzej ilosci wyrzutni na terenie Iranu (bo rakiety lepiej wystrzeliwać w przeciwnikika niż nimi miotać ręcznie...) - co bez amerykanów, z uwagi na odległości i zasiegi samolotów nie jest możliwe. Nie cały Iran jest w zasiegu Izraleczyków. Mniej wiecej polowa Iranu jest bezpieczna bez tankowania Izraelskich samolotow w powietrzu... a do tego potrzebi sa amreykanie i ich aktywne wejscie w konflikt. Czytalem też, że z uwagi na różne techniczne ograniczenia nie da się realnie stworzyć skutecznego systemu tego typu innego niż działajacego mocno "loklanie". Sąd i "Giezdne Wojny" Regana się zesrały. W styczniu Trump wygrzebał kotleta o nazwie "kopuła" ze śmieci i tym samym wykopał studnię na $$$ bez dna i bez wody. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Zly znak dla UKR? 20.06.25, 09:12 Wlasnie w radio powiedzieli, ze Trump powiedzial, ze dycyzja o ataku bedzie w ciagu 2 tygodni... Umowmy sie, ze 2 tyg. to wiecznosc w takich sytuacjach i jakby mial uderzyc to by uderzyl. Na moje oko, to teraz jest na gwalt szukanie kompromisu i zaraz bedzie wlazenie do dupy dealami Izraelowi, zeby juz przestal zrzuca cbomby (pomijajac fakt, ze w pewnym momecie to przestanie byc skuteczne i sensowne). Teheran jest oslabiony, Hamas Hezbollah i Huti nie razie nie wiele moga... wiec da to moze pare lat (pozornego) oddechu, bo taki konflikt (nie rozwiazany) onazacza, ze wszyscy beda sie zbroic nadal po zęby i tylko szukać okazji... Terroryzm na pewno niedgługo wróci, bo za Iran, za krzywdy Palsetyczńcyzków swoje trzeba będzie odebrac. Ale fakt, że Trump (na moje oko obecnie 65% - 75% szans na brak udzialu w wojnie z Iranem, ok. 30% włączenie się w te wojne) nie wejdzie aktwwnie w ten konflik, pokazuje też czego/w jakim kierunku może sie spodziewać UKR. Tzn. pomimo tego, że Putni śmieje sie Trumpowie w twarz i ma go w dupie, nie przyjdzie raczej moment, gdy Trup powie dość i otworzy kran z pomocą militarną dla UKR na poważnie. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: Zly znak dla UKR? 20.06.25, 14:44 Tych dwoch klaunow Senator Lindsey Graham and former Senate leader Mitch McConnell Ma wreszcie swoja upragniona wojenke/grube kontrakty zbrojeniowe w izraelu i upadlina idzie w odstawke, nawet stany nie moga prowadzic dwoch wojen , zreszta wystrzelali sie z kapiszonow pokazuje też czego/w jakim kierunku może sie spodziewać UKR. Coz to mozna sie spodziewac Trump na g7 zignorowal klauenskiego Upadlina bez zaproszenia na szczyt nato w hadze Na marginesie jak tam wielki deal surowcowy nad ktorym sie wszyscy chyba z miesiac spuszczali Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: Zly znak dla UKR? 20.06.25, 14:50 finance.yahoo.com/news/here-s-where-lindsey-graham-gets-his-campaign-money-170203231.html?guccounter=1 Na marginesie jesli ktos jest bardzo ciekawy moze sobie sprawdzic kto finansuje ta ciote Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: Zly znak dla UKR? 20.06.25, 15:05 Poza tym Iran ma technicznie możliwość zablokowania cieśniny Ormuz, a to jest mocna karta przetargowa. 20% dostaw ropy tamtędy płynie. Napełniajmy kanistry : ) Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Zly znak dla UKR? 20.06.25, 15:24 zmien slowo "techniczne" na `"teoretyczne" na nawet "coraz bardziej teoretyczne" i bedzie gralo. Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: Zly znak dla UKR? 20.06.25, 15:41 Chiny sie postaraja zeby nie bylo teoretycznie Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Zly znak dla UKR? 20.06.25, 15:44 bigimax4 napisał: > Chiny sie postaraja zeby nie bylo teoretycznie Mileizne z chinczykow usypią? Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: Zly znak dla UKR? 20.06.25, 15:48 Typowy malo smieszny "zart" tvnowego leminga ktory nic nie rozumie Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Zly znak dla UKR? 20.06.25, 15:56 No to co konkretnie i jak zrobia... Bo nawet z tym rejonem nie sasiaduja. Poki co twoje pirdolenie (jak zawsze jak zejsc na poziom konkretow) znaczy tyle co nic. Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: Zly znak dla UKR? 20.06.25, 16:09 Nie siedze pod biurkiem misia pandy zebym wiedzial co zrobia, ale cos zrobia Konkrety z toba to strata czasu , nie masz kognitywnych zdolnosci rozwiazywania takich lamiglowek, jestes tylko zmanipulowanym lemingiem klepiacym to co ci tvn w ten pusty leb pcha Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Zly znak dla UKR? 20.06.25, 18:53 czyli chu- gufno wiesz, nawet posmu nie masz ale pierdolisz - snafca jego mac Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: Zly znak dla UKR? 20.06.25, 15:40 Ropa po powiedzmy 120- 150 $ to troche powazniejszy problem niz napelnienie kanistra Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Zly znak dla UKR? 20.06.25, 15:44 Ropa po tyle to koniec Trumpa. Inflacja by go politycznie zabila. Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: Zly znak dla UKR? 20.06.25, 15:47 Stany sobie poradza, ja bym sie bardziej przejmowal soba, europa dzielnie i brawurowo odcina sie od rosyjskich surowcow Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Zly znak dla UKR? 20.06.25, 16:00 bigimax4 napisał: > Stany sobie poradza, Jak? Jak niby swiatowa cena barylki na poziomie 120 150 docow nie sprawi, ze wybrocy trupa bedzie sie zylo zle...? Poza tym skoro obiecal america first to raczej nie bedzie chetny do bombardowania Iranu... i poki co wszystko na to wskazuje... Tradycjnie jak to bywa w przypadku Trumpa (co pokazali rosjanie - POKAZUJAC USA/Tumpowi- FUCKA, Chinczycy POKAZUJAC USA/Trumpowi - FUCKA, co pokazal Netanjahu pokazujac Trupowi FUCK'A). Trumo to takie... all talk and no walk.... krowa... duzo ryczy ale mleka nie daje. Pusty balonik, ktory swiat zaczyna olewac. Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: Zly znak dla UKR? 20.06.25, 16:17 Jak? Usa sa samowystarczalnym producentem ropy, Moze wprowadzic chociazby zakaz eksportu, zbije wewnetrznie cene w stanach , podbijajac cene na wolnym rynku Moze dogadac sie rosja zbije wewnetrznie cene w stanach , podbijajac cene na wolnym rynku Masz jakis cho ry przejaw megalomani Stany rosja chiny sobie poradza, to europa zostanie z gola d upa spadajac w kryzys Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Zly znak dla UKR? 20.06.25, 18:59 bigimax4 napisał: > Jak? > > Usa sa samowystarczalnym producentem ropy, > Moze wprowadzic chociazby zakaz eksportu, 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂 Teee, bo oplulem monitor. Ty serio sobie wyobrazasz ze trum mowi grubym misom, kolegom od Exxonow, ze "chlopaki, co prawda mozecie sprzedawac rope po 120, ale ja tu teraz MAGA i bedziedzie jom rzenic po 40 i ino lokalnie" 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂 Pomijam fakt, ze nimby skonczyl to zdanie to juz bylby pozwa w kazdym mozliwym sadzie. > Moze dogadac sie rosja W sensie jak, w czym, na jaki temat - konkrenie prosze. W czym sie niby dogaduja i co ma jak dzialac?????? Bo nie bardzowidze i rozumiem co niby masz na mysli... > zbije wewnetrznie cene w stanach , podbijajac cene na wolnym rynku Co kurwa?????? Ze u niego spadnie jak kaj indziej wzrosnie???????| Teee, eksper. Pisz jasniej bo z twojego pierdu pierdu to ni chuja prostak ja ja nic nie kuma... A moze masz racje...i ja nwet bym Ci brawo bil jakbys tak mondże nie pierdolil. > Masz jakis cho ry przejaw megalomani > Stany rosja chiny sobie poradza, to europa zostanie z gola d upa spadajac w kry > zys What??? Co ma piernik do watroka... co ja kajs pisze ze se nie poradzo? Kurwa... nie takie kryzysy siat przechodzi;.... Dzume przylim to i teraz damy rade... Ale takiemu Trumpowi to sie wszystko co mialo byc proste i latwie zaczyna w raczkach rozj;azic. Bo on taki kurwa snafca jak ty.... byle nikt o konkrety nie zapytal. Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: Zly znak dla UKR? 20.06.25, 20:01 Smiej sie na zdrowie A co do grubych misiow i wspolpracy, albo beda wspolpracowac , albo zrobi im takie regulacje ze zrobia w majteczki na zadko i nic nie beda miec Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Zly znak dla UKR? 21.06.25, 08:43 bigimax4 napisał: > Smiej sie na zdrowie > A co do grubych misiow i wspolpracy, albo beda wspolpracowac , albo zrobi im t > akie regulacje ze zrobia w majteczki na zadko i nic nie beda miec To odpowiesz konkretnie czy juz sie zesrales z wiedza? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Zly znak dla UKR? 20.06.25, 19:20 bigimax4 napisał: > Usa sa samowystarczalnym producentem ropy, > Moze wprowadzic chociazby zakaz eksportu, zbije wewnetrznie cene w stanach , po > dbijajac cene na wolnym rynku > > Moze dogadac sie rosja > > zbije wewnetrznie cene w stanach , podbijajac cene na wolnym rynku > > > Masz jakis cho ry przejaw megalomani > Stany rosja chiny sobie poradza, to europa zostanie z gola d upa spadajac w kry > zys > > Teoretycznie jest samowystarczalny a w rzeczyywostosci to niekoniecznie. Biden zredukowal wydobycie bo mialo byc zielono wiec zajmie czas aby to odwrocic. Kalifornia pozamykla odwierty, wydali zielone przepisy na tankowce tak ze tylko 6 czy 7 na swiecie moze rope/paliwo transportowac a do tego Stany maja rope jedengo gatunku a rafinerie do przerobu innego wiec swoja rope musza wyslac arabom a od nich kupowac taka co moga przrabiac. Kalifornia nalozyla tyle restrykcji na rafinerie ze co trche ktoras znika z rynku a nastepne sie juz przygotowuja. A wiec bedzie brakowac bo nie ma czym przywiezc tych niedoborow.. Mamy skutki lewackiej zielonej rewolucji. A Newsom mowi ze to nie ich wina ale firm petro ze sie wyprowadzaja. Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: Zly znak dla UKR? 20.06.25, 19:44 Nie mowie ze jest latwo i bez problemow, mowie ze ma wiecej opcji niz zdychajaca europa, Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Zly znak dla UKR? 20.06.25, 21:59 "przelaczyc" rafinerie na inny rodzaj ropy trwa pare lat i kosztuje krocie. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Ech.. ta fantazja.... - a takie sa FAKTY! 21.06.25, 09:43 bigimax4 napisał: > Nie mowie ze jest latwo i bez problemow, mowie ze ma wiecej opcji niz zdychajac > a europa, Zdychajaca Europa ma sie do faktow tak samo jak "Polska w ruinie" do rzeczywistosci w 2015 roku. Tobie naprawde nie wstyd te bzdury prawackie powtarzac a jednoczesnie pierdolic jak to sam za siebie myslisz? "Narracja: „Europa zdycha” – dlaczego to mit Długość życia i zdrowie publiczne W USA: średnia długość życia spadła do 76 lat. Brak powszechnej opieki zdrowotnej, epidemia fentanylu, ogromne nierówności społeczne. W Europie: średnia długość życia wynosi 80,6 lat, z dostępem do publicznej służby zdrowia, profilaktyką i opieką nad seniorami. Jakość życia i zabezpieczenia społeczne W USA: brak płatnych urlopów rodzicielskich, wysoki koszt edukacji i leczenia. W UE: uniwersalne systemy socjalne, darmowa edukacja, urlopy macierzyńskie i ojcowskie, tanie żłobki i wsparcie dla rodzin (np. „babciowe”). Stabilność polityczna i instytucjonalna W USA: atak na Kapitol, powrót Trumpa mimo zarzutów, chaos legislacyjny, ogromna polaryzacja. W UE: demokratyczne zmiany władzy odbywają się pokojowo i zgodnie z konstytucją. Instytucje unijne działają stabilnie mimo różnic narodowych. Siła gospodarcza USA: większy PKB nominalny (26,5 bln USD), ale ogromne zadłużenie (ponad 34 bln USD) i rosnące deficyty. UE: 18,5 bln USD PKB, największy blok handlowy na świecie, zróżnicowane źródła wzrostu i większe inwestycje w zrównoważony rozwój. Pozycja w innowacyjności USA: 2. miejsce w rankingu innowacyjności (GII), wysokie wydatki na B+R (3,5% PKB). UE: 7. miejsce średnio, ale wiele krajów (Niemcy, Holandia, Szwecja) to globalni liderzy, a cały blok inwestuje ponad 2,2% PKB w innowacje. Demografia i mobilność Chiny: spadek liczby ludności, starzejące się społeczeństwo, brak elastycznej polityki migracyjnej. UE: także starzenie się społeczeństw, ale z politykami rodzinnymi i integracyjnymi. Migracja zarobkowa wspiera rynki pracy. Bezpieczeństwo i przestępczość W USA: ponad 400 mln sztuk broni w rękach cywilów, masowe strzelaniny, najwyższy wskaźnik zabójstw w świecie zachodnim. W UE: surowe regulacje, marginalna liczba przestępstw z użyciem broni. Rynek pracy i bezrobocie UE: mimo spowolnienia gospodarczego stopa bezrobocia wynosi 5,9%, a w niektórych krajach (Niemcy, Czechy) poniżej 3%. USA: 3,8%, ale przy mniejszym zabezpieczeniu pracowników. Chiny: oficjalnie 5,2%, ale dane są często niepełne lub niejawne. Wolność osobista i prawa obywatelskie Chiny: cenzura internetu, brak wolnych mediów, represje wobec mniejszości. UE: niezależne sądy, pluralizm mediów, ochrona praw człowieka na poziomie instytucjonalnym i konstytucyjnym. WNIOSKI Europa nie „zdycha”. Europa żyje, chroni swoich obywateli i adaptuje się do nowych wyzwań: transformacji energetycznej, zmian demograficznych czy rywalizacji globalnej. W przeciwieństwie do USA czy Chin, UE łączy dobrobyt z wartościami, stabilność z solidarnością, i wolność z odpowiedzialnością. Narracja o „zdychającej Europie” to ideologiczna manipulacja, niepoparta faktami. Owszem, UE ma wyzwania: niższy wzrost PKB, problemy z inwestycjami w nowe technologie, spowolnienie w Niemczech. Ale: Jakość życia, stabilność, prawa człowieka i bezpieczeństwo są w Europie na wyższym poziomie niż w USA czy Chinach. UE to największy blok handlowy świata, lider w OZE i standardach społecznych. Problemy USA i Chin są głębokie i strukturalne – od demografii po instytucje. Europa nie zdycha. Ona szuka nowej roli w świecie wielobiegunowym – i robi to z głową, nie z hukiem." Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: Ech.. ta fantazja.... - a takie sa FAKTY! 21.06.25, 11:07 Nachodzcy , mordowane dzieci , w samych niemczech 11 tysiecy atakow nozem rocznie, Kryzys mieszkaniowy , mieszkania socialne dawane nachodzcom nie lokalnym mieszkancom, zamordystyczna cenzura, wrzucanie do wiezienia za twity, tego ci jakis posledniej jakosci ai czat nie napisal? Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone I znow rzeczywistosc mowi, ze PIE_DOLISZ 21.06.25, 14:39 bigimax4 napisał: > Nachodzcy , A Gdzie ich nie ma? > mordowane dzieci - what???? Co ty pierdolisz? > , w samych niemczech 11 tysiecy atakow nozem roczn > ie, Zrodlo tych bzdur prosze - oczywiscie wiem, ze nie dasz. "W 2023 roku odnotowano około 3550 ataków z użyciem noża, co stanowi wzrost o 7% w porównaniu do poprzedniego roku. W 2022 zarejestrowano 3317 przypadków, co przekłada się na średnio dziewięć ataków dziennie. " - polskiobserwator.de/ataki-nozownikow-w-berlinie-kolejne-ranne-osoby/ "Zgony w Niemczech w wyniku ataków nożem 2023: brak oficjalnych, pełnych danych o liczbie zgonów, ale media informują o setkach ataków, z czego kilkadziesiąt zakończyło się śmiercią. Przykładowo, tylko w Berlinie w ciągu jednego tygodnia sierpnia 2023 zginęły co najmniej 3 osoby w wyniku ataków nożem. 2024 (do sierpnia): również brak pełnych danych ogólnokrajowych, ale wiadomo, że w pierwszym półroczu doszło do 430 ataków z użyciem noża, z czego wielokrotnie odnotowano ofiary śmiertelne1. Przykładowo, w jednym tylko tygodniu w sierpniu 2024 zginęło kilka osób w różnych miastach. ➡️ Szacunkowo: liczba zgonów od noża w Niemczech w każdym z tych lat to kilkadziesiąt przypadków rocznie, choć brak jednolitych statystyk krajowych. 🔫 Zgony w USA z użyciem broni palnej 2023: według Gun Violence Archive, w całym roku zginęło ponad 44 000 osób z powodu użycia broni palnej. Z tego ok. 55% to samobójstwa, a reszta to zabójstwa, wypadki i masowe strzelaniny4. 2024: pełne dane jeszcze nie są dostępne, ale trend jest podobny — liczba ofiar śmiertelnych z broni palnej w USA utrzymuje się na poziomie 40–45 tys. rocznie." > Kryzys mieszkaniowy , mieszkania socialne dawane nachodzcom nie lokalnym mieszk > ancom, zamordystyczna cenzura, wrzucanie do wiezienia za twity, tego ci jakis p > osledniej jakosci ai czat nie napisal? A teraz trochę faktów zamiast krzyku: 🧱 Kryzys mieszkaniowy? Dotyczy całego Zachodu — w USA ponad 580 tys. bezdomnych, a ceny mieszkań w Kalifornii są tak wysokie, że ludzie z dyplomem mieszkają w samochodach. W UE inwestuje się dziesiątki miliardów euro rocznie w mieszkania społeczne. Mamy problem? Tak. Ale przynajmniej państwa nie stoją z boku, jak w USA. 🏠 "Mieszkania dla nachodźców"? Kłamstwo z internetu. W Niemczech, Francji i innych krajach UE obowiązują jasne kryteria dochodowe i pierwszeństwo dla obywateli. Uchodźcy mogą starać się o pomoc dopiero po uzyskaniu statusu i spełnieniu warunków — i to najczęściej tymczasową. 🛑 "Zamordystyczna cenzura" i więzienie za tweety? UE ma przepisy przeciwko mowie nienawiści i nawoływaniu do przemocy, nie za „poglądy polityczne”. A to USA — nie Europa — miało skandal związany z cenzurą Twittera i rządem federalnym (patrz: Censorship Industrial Complex). Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: I znow rzeczywistosc mowi, ze PIE_DOLISZ 21.06.25, 16:23 A Gdzie ich nie ma? W Polsce ta zaraza jest heszcze do opanowania Przykładowo, tylko w Berlinie w ciągu jednego tygodnia sierpnia 2023 zginęły co najmniej 3 osoby w wyniku ataków nożem No spoko, nic sie nie dzieje mozna zamknac oczy i sie ubigacac Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Nawet w tym chuja zrobill... 21.06.25, 08:50 engine8t napisał: > Teoretycznie jest samowystarczalny a w rzeczyywostosci to niekoniecznie. Biden > zredukowal wydobycie bo mialo byc zielono wiec zajmie czas aby to odwrocic. Co wiecej po przez chaos Trumpa nikt sie do tego nie pali, bo to nie sa drobne do wydania a kupa kasy zainwestowana na dlugie lata z dlugim zwrotem... I nic nie wskazuje na to, by trendy swiatowe (a te sa takkie, ze ropa ma coraz mniejsze znaczenie) mialy sie odwrocic. > Kalifornia pozamykla odwierty, wydali zielone przepisy na tankowce tak ze tylko > 6 czy 7 na swiecie moze rope/paliwo transportowac a do tego Stany maja rope j > edengo gatunku a rafinerie do przerobu innego wiec swoja rope musza wyslac arab > om a od nich kupowac taka co moga przrabiac. > Kalifornia nalozyla tyle restrykcji na rafinerie ze co trche ktoras znika z ry > nku a nastepne sie juz przygotowuja. A wiec bedzie brakowac bo nie ma czym przy > wiezc tych niedoborow.. Mamy skutki lewackiej zielonej rewolucji. A Newsom m > owi ze to nie ich wina ale firm petro ze sie wyprowadzaja. Ale wiesz, ze odwierty sa nie tylko u Was.... a brak checi do wiercenia jest powszechny. BO NA WIERCENIU SIE NIC NIE ZARABIA, TYLKO DUZO WYDAJE!!! "Despite Donald Trump's renewed push for aggressive fossil fuel development—his “drill, baby, drill” mantra—many U.S. oil companies are holding back on large-scale drilling. Here’s why: 1. Investor Pressure for Profits Oil companies today are under intense pressure from shareholders to prioritize profitability over production. After years of boom-and-bust cycles, investors now demand capital discipline—meaning fewer risky expansions and more stable returns2. 2. Oil Prices and Market Uncertainty The price of oil has hovered below the $70–$75 per barrel threshold that makes new drilling economically attractive. With prices recently dipping to around $58, many companies see limited incentive to expand operations. 3. Tariffs and Economic Instability Trump’s sweeping tariffs have introduced economic uncertainty, especially for industries like oil that rely on imported steel and machinery. This has made companies wary of investing in new infrastructure3. 4. Regulatory Whiplash While Trump has rolled back environmental regulations and streamlined permitting, legal challenges and policy reversals create a volatile regulatory environment. Companies are cautious about committing to long-term projects that could be reversed or delayed2. 5. Declining Drilling Activity Ironically, drilling activity has declined slightly since Trump returned to office. The number of active rigs and completed wells is down, and major firms like Chevron and ExxonMobil have announced job cuts and budget reductions. As one analyst put it: “It’s not ‘drill, baby, drill.’ It’s ‘profit, baby, profit.’”" Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Zly znak dla UKR? 21.06.25, 09:51 engine8t napisał: > A Newsom m > owi ze to nie ich wina ale firm petro ze sie wyprowadzaja. I w duzej mierze ma racje. Firmy nie sa zaintereswoane inwestowaniem dzis, zeby czekac latami na zyski - chuj wie co bedzie, kto bedzie prezesem, itd.. Zyjemy w swiecie gdzie liczy sie dzis, najdalej do konca tygodnia i w tym swiecie nr 1 sa zyski. Zatem jesli zamk niecie odwiertu i wyjebanie ludzi na pysk na dzis (lub najdalej do konca tygodnia) zwiekszy zysk - z zwieksza bo odpada fhuj kosztow - to sie to robi i juz. Podobnie sie dzialo w czasie wychodzenia firm z produkca do Azji - a teraz jest placz, ze sie "u nas Iphone nie skreca" i za kilka lat polityce beda sie drapac po glowie... kiedy ten przemysl sie zlikwidowal calikiem i dlaczego... Texas to nie Kaifornia a tam wskaziniki wydobycia tez spadaja.... po prostu,.... Na zmniejszeniu wydobycia mozna zarobic wiecej niz na inwestowaniu w nowe odwierty i zwiekszaniu wydobycia. Zapewne jakis "mondry" ktos wymyslil... ze po chuj inwestowac miliony, uzerac sie z pracownikami, martwic jak bedzie rynek wyglada za kilka lat skoro elektryki wchodza... Wyjebiemy polowe zalog (albo wiecej), zamkniemy odwierty, zmiejszy sie podaż, wzrosa ceny... zarobimy wiecej niz dzis. I TO ROBIA. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Coz 20.06.25, 20:43 Pozyjemy, zobaczymy, po pierwszych atakach Izraela na Iran bylo widac, ze dostali ostro w d... Iranczycy... Teraz ogryzaja sie skutecznie i paralizuja zycie mieszkancow Izraela... Bomby atomowej nie wyprodukuja prze nastepne 100 lat, ale pokazuja, ze sa w stanie atakowac skutecznie Izrael... Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Coz 20.06.25, 21:53 Pomarańczowy mial trzymać USA z dala od konfliktów. Wariata do władzy dopuścili i tylko zaognia jeszcze zamiast załagodzić. Miał w 1 dzien pokój zaprowadzić jeśli chodzi o Ukrainę. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Coz 20.06.25, 22:00 dodekanezowiec napisał: > Pomarańczowy mial trzymać USA z dala od konfliktów. Wariata do władzy dopuścili > i tylko zaognia jeszcze zamiast załagodzić. Miał w 1 dzien pokój zaprowadzić j > eśli chodzi o Ukrainę. Bo on się miota jak g. w przerębli. Ćwierćinteligent z bardzo zamożnej rodziny - to nie mogło się skończyć dobrze. A już naparzanka sekretarza z Muskiem w Białym Domu przypomina XIX-wieczne porządki w amerykańskiej polityce 🤣 Żeby tylko Stanów przez te 4 lata za bardzo nie rozpirzył, bo się trzeba będzie na starość chińskiego zacząć uczyć. Jedno jest pewne po pół roku jego kadencji - albo zmanipuluje kolejne wybory tak jak Jarek w Polsce, albo przez kolejne 8 będą rządzić demokraci, choćby wystawili znów Kamalę. Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: Zly znak dla UKR? 22.06.25, 03:06 galtomone napisał: > Wlasnie w radio powiedzieli, ze Trump powiedzial, ze dycyzja o ataku bedzie w c > iagu 2 tygodni... > > > Umowmy sie, ze 2 tyg. to wiecznosc w takich sytuacjach i jakby mial uderzyc to > by uderzyl. > > Na moje oko, to teraz jest na gwalt szukanie kompromisu i zaraz bedzie wlazenie > do dupy dealami Izraelowi, zeby juz przestal zrzuca cbomby (pomijajac fakt, ze > w pewnym momecie to przestanie byc skuteczne i sensowne). Jak zwykle miałeś rację!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: Zly znak dla UKR? 22.06.25, 04:12 Właśnie oglądnąłem krótkie, chyba trzyminutowe przemówienie Trumpa. Wow!!! Bez wątpienia najlepsze jakie kiedykolwiek wygłosił. To był ten Trump którego my zwykle szaraki praktycznie nigdy nie widzimy… Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT dżebnie ten Trump w Teheran? 20.06.25, 17:33 engin już się wypowiedział? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT dżebnie ten Trump w Teheran? 20.06.25, 19:31 bywalec.hoteli napisał: > engin już się wypowiedział? Wy sie na wszystkim amerykanskim znacie lepiej :) Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: OT dżebnie ten Trump w Teheran? 21.06.25, 09:22 engine8t napisał: > bywalec.hoteli napisał: > > > engin już się wypowiedział? > > Wy sie na wszystkim amerykanskim znacie lepiej :) Nawet lepiej. Jak zwykle totalny jazgot. Który nic nie wnosi. Ale niech sobie ludziska pogadają. Co mają do roboty😁 Odpowiedz Link Zgłoś