nousecomplaining 13.07.26, 10:11 www.portalsamorzadowy.pl/inwestycje/koniec-bramek-i-trzeci-pas-ruchu-panstwo-przejmuje-kluczowa-autostrade,667424.html#google_vignette Ciekawe, co z tego wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bywalec.hoteli Re: Państwowa A4 13.07.26, 10:36 zazdroszczę i mam nadzieję, że A2 też państwo przejmie wcześniej niż za 10 lat Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Państwowa A4 13.07.26, 19:31 bywalec.hoteli napisał: > zazdroszczę i mam nadzieję, że A2 też państwo przejmie wcześniej niż za 10 lat Masz nadzieje ze panstwo przejmuje biznesy? Czasami to nie sciezka w strone komunizmu? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Państwowa A4 14.07.26, 00:36 Wcześniej była ścieżka drogą oligarchicznych układów na linii Kulczyk - państwo, gdzie Kulczyk wykorzystywał swoje wpływy wśród oolitykow, żeby została zawarta bardzo niekorzystna dla kierowców i państwa umowa czyli tak jakby podpisywał umowę sam ze sobą, więc zdecydowanie nie lepiej żebu się tym zajmowało państwo niż Jacys oligarchowie Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Państwowa A4 14.07.26, 03:42 bywalec.hoteli napisał: > Wcześniej była ścieżka drogą oligarchicznych układów na linii Kulczyk - państwo > , gdzie Kulczyk wykorzystywał swoje wpływy wśród oolitykow, żeby została zawart > a bardzo niekorzystna dla kierowców i państwa umowa czyli tak jakby podpisywał > umowę sam ze sobą, więc zdecydowanie nie lepiej żebu się tym zajmowało państwo > niż Jacys oligarchowie No to sie zdecyduj czy chcesz kapitalizm czy komunizm? Odpowiedz Link Zgłoś
carnivore69x Re: Państwowa A4 14.07.26, 21:54 > No to sie zdecyduj czy chcesz kapitalizm czy komunizm? A co to za pseudo dychotomia? Po prostu w pewnym momencie “Socjalizm totalitarny zmienił się w koncesyjno-etatystyczny”. I ten drugi ze zdrowym systemem rynkowym miał niewiele wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Państwowa A4 15.07.26, 10:52 engine8t napisał: > No to sie zdecyduj czy chcesz kapitalizm czy komunizm? To nie był żaden kapitalizm, tylko posubeckie układy. Co to za kapitalizm, gdy komuś państwo daje całkowitą gwarancję, że nie może splajtować? Ktoś z takim glejtem może bez własnego kapitału dostać wielomiliardowe kredyty w banku na budowę swojego biznesu. Ciekawe dlaczego tylko kilku wybrańcom państwowi urzędnicy dali takie glejty i dlaczego tylko znajomym królika. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Państwowa A4 15.07.26, 15:55 tbernard napisał: > To nie był żaden kapitalizm, tylko posubeckie układy. Co to za kapitalizm, gdy > komuś państwo daje całkowitą gwarancję, że nie może splajtować? Ktoś z takim gl > ejtem może bez własnego kapitału dostać wielomiliardowe kredyty w banku na budo > wę swojego biznesu. Ciekawe dlaczego tylko kilku wybrańcom państwowi urzędnicy > dali takie glejty i dlaczego tylko znajomym królika. Dokładnie. I jeszcze dodajmy tajne umowy z państwem, że państwo nie może polepszać standardu dróg równoległych do autostrady (akurat z Poznania do Wrześni jedzie fajna dwupasmówka darmowa DK92 równoległa do kulczykówki A2, ale żeby Autostradzie Wielkopolskiej robić dobrze, to co chwile są na niej światła w każdej pipidówie, choć mogłyby być skrzyżowania bezkolizyjne i jedzie się ciężko, wolno i mniej bezpiecznie. Że jak będzie za mało kierowców jeździło, to państwo wypłaci spółce rekompensaty itp itd. mafijno - postkomunistyczno - oligarchiczny układ jak rzadko bezczelny Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Państwowa A4 15.07.26, 08:06 engine8t napisał: > bywalec.hoteli napisał: > > > zazdroszczę i mam nadzieję, że A2 też państwo przejmie wcześniej niż za 1 > 0 lat > > Masz nadzieje ze panstwo przejmuje biznesy? Panstwo nie przjmuje biznesow, tylko odzyskuje to, co samo za nasze pieniadze ywubudowalo. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Państwowa A4 15.07.26, 20:05 galtomone napisała: > Panstwo nie przjmuje biznesow, tylko odzyskuje to, co samo za nasze pieniadze y > wubudowalo. No wybudowano za Twoje ale przeciec Ty bedziesz to uzywal? Co sie zmieni jak panstwo przejmie? Kasa pojdzie na urzednikow panstwowych a oni to przejedza. A firmy prywatne splajtuja bo ludzie uwazja ze to niesprawiedliwe aby prywaciarze na tym zarabiali i sie rozwijali? Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: Państwowa A4 15.07.26, 23:45 On myśli że jak będzie ‘państwowe’ to będzie ‘taniej’…. 😀😀😀😀😀 Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Państwowa A4 16.07.26, 08:32 jackk3 napisał: > On myśli że jak będzie ‘państwowe’ to będzie ‘taniej’…. 😀😀😀😀😀 Tak się akurat składa, że zarządzany przez 'prywatną' firmę odcinek Katowice-Kraków był znacznie droższy od przejazdów odcinkami państwowymi, gdy jeszcze na osobówki były opłaty. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Państwowa A4 16.07.26, 08:45 jackk3 napisał: > On myśli że jak będzie ‘państwowe’ to będzie ‘taniej’…. 😀😀😀😀😀 Nie "on mysli" tylko on wie Pierdolicie obaj siedzac po drugiej stronie atlnantyku o loklanych sprawach o ktorych nie maic ebladego pojecia. I to sie tyczy wiekszosci tego co piszecie o polsce, europie i sytuacji na swiecie ktorea dla nas jest istotna. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Państwowa A4 16.07.26, 11:02 galtomone napisała: > jackk3 napisał: > > > On myśli że jak będzie ‘państwowe’ to będzie ‘taniej’…. 😀😀😀😀😀 > > Nie "on mysli" tylko on wie > > Pierdolicie obaj siedzac po drugiej stronie atlnantyku o loklanych sprawach o k > torych nie maic ebladego pojecia. > > I to sie tyczy wiekszosci tego co piszecie o polsce, europie i sytuacji na swie > cie ktorea dla nas jest istotna. Dokładnie. Jakoś państwowa autostrada jest bezpłatna, bez bramek, korków i dobrze utrzymana, natomiast prywatna jest płatna, permanentnie drożeje, z bramkami, korkami, remontami i w przypadku A4 źle utrzymana. Dodatkowo przejazd dla ciężarówki jest tak drogi, że ciężarówki rozjeżdżają drogi równoległe bezpłatne - co niszczy infrastrukturę publiczną by kulczykom i stalexportom zrobić dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Państwowa A4 16.07.26, 19:25 bywalec.hoteli napisał: > Dokładnie. Jakoś państwowa autostrada jest bezpłatna, bez bramek, korków i dobr > ze utrzymana, natomiast prywatna jest płatna, permanentnie drożeje, z bramkami, > korkami, remontami i w przypadku A4 źle utrzymana. > Dodatkowo przejazd dla ciężarówki jest tak drogi, że ciężarówki rozjeżdżają dro > gi równoległe bezpłatne - co niszczy infrastrukturę publiczną by kulczykom i st > alexportom zrobić dobrze. No bo w komunie to wiele a nawet wiekszosc rzeczy jest "bezplatna". Jakos nkt nie mysli ze NIC co jest bezplatne to nie jest darmowe. ? No tak, wszystkim sciagaja podatki i niektorzy maja rzeczy "za darmo" i to jest fair... Emeryci placa za wasza darmowa jazde. :) Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Państwowa A4 17.07.26, 09:04 engine8t napisał: > Emeryci placa za wasza darmowa jazde. :) A my za ich lekarzy... Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Państwowa A4 17.07.26, 19:44 galtomone napisała: > engine8t napisał: > > > Emeryci placa za wasza darmowa jazde. :) > > A my za ich lekarzy... Czyli "same plusy?" Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Państwowa A4 16.07.26, 19:28 galtomone napisała: > jackk3 napisał: > > > On myśli że jak będzie ‘państwowe’ to będzie ‘taniej’…. 😀😀😀😀😀 > > Nie "on mysli" tylko on wie > > Pierdolicie obaj siedzac po drugiej stronie atlnantyku o loklanych sprawach o k > torych nie maic ebladego pojecia. > > I to sie tyczy wiekszosci tego co piszecie o polsce, europie i sytuacji na swie > cie ktorea dla nas jest istotna. No masz racje.. Punkt widzenie zalezy od punktu siedzenia.. A my uwazamy ze NIC nie powinno byc bezplatne poniewaz NIC nie jest za darmo a u was placi caly narod a korzysta mala czesc. I to jest tzw "sprawiedliwosc spoleczna" No i my uwazamy ze im mniejszy system panstwowy tym mniej biurokracji i wszytko pracyuj elpeij w rekach prywatnych. Wy uwazacie inaczej i to chyba dlatego ze wasz szlag trafia jak ktos prywatny zarabia za duzo..:) Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Państwowa A4 17.07.26, 09:07 engine8t napisał: > A my uwazamy ze NIC nie powinno byc bezplatne poniewaz NIC nie jest za darmo a > u was placi caly narod a korzysta mala czesc. I to jest tzw "sprawiedliwosc sp > oleczna" I znow wylazi z ciebie brak wiedzy na temat w ktorym sie wypowiadasz. To, ze panstwo nie bedzie pobierac oplat jak prywatna firma nie oznacza ze przejazd jes za darmo i panstwo za niego nie bierze kasy. Bierze, tylko w innej formie niz bramki na autostradzie. Co wiecej bierze duzo uczciwiej, bo ci co jezdza wiecej, sa ciezsi, itd placa proporcjonalnie wiecej. > No i my uwazamy ze im mniejszy system panstwowy tym mniej biurokracji i wszytko > pracyuj elpeij w rekach prywatnych. Wy uwazacie inaczej i to chyba dlatego ze > wasz szlag trafia jak ktos prywatny zarabia za duzo..:) To tak jak my... teraz nie trzeba bedzie urzednikow do kontrolowania tych firm, PIP bedzie mogl sie zajac innymi podmiotami, itd..., itd... Same plusy dla ludzi z tej zmiany i zero minusow. Ba! Plusy odczuja nawet Ci co mieszkaja dalego od tej autostrady i znie nie korzystaja. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Państwowa A4 17.07.26, 19:43 galtomone napisała: > > To tak jak my... teraz nie trzeba bedzie urzednikow do kontrolowania tych firm, > PIP bedzie mogl sie zajac innymi podmiotami, itd..., itd... > > Same plusy dla ludzi z tej zmiany i zero minusow. > > Ba! Plusy odczuja nawet Ci co mieszkaja dalego od tej autostrady i znie nie kor > zystaja. Co mi tlumaczysz jak sie takim systemie "samych plusow" wychowalem :) Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Państwowa A4 19.07.26, 09:00 engine8t napisał: > galtomone napisała: > > > > > > To tak jak my... teraz nie trzeba bedzie urzednikow do kontrolowania tych > firm, > > PIP bedzie mogl sie zajac innymi podmiotami, itd..., itd... > > > > Same plusy dla ludzi z tej zmiany i zero minusow. > > > > Ba! Plusy odczuja nawet Ci co mieszkaja dalego od tej autostrady i znie n > ie kor > > zystaja. > > Co mi tlumaczysz jak sie takim systemie "samych plusow" wychowalem :) W jakim, "takim" jak tego co bylo nie ma. Tobie sie naprawde roi w glowie, ze jest to samo co przed 89? I wyjasnij mi, czy w USA tez ludzie by sie cieszyli jakby np. mieszkancy dalnego masta czy hrabstwa by w podatakach lokalnych oplacili budowe drogi, a potem jakis biznesmen przez kolejne 30 lat balby od nich kase za przejazd nia z gwarancja, ze jak jednak nie beda ni jezdzic, to z podatkow mieszkancow miasto wyplaci mu rekomensate za utracone zyski... I wytlumacz i, jak rozwiazanie ten umowy wplynie negatywnie na cala sytuacja i na czym straca ci mieszkancy? Czekam. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Państwowa A4 16.07.26, 08:43 engine8t napisał: > galtomone napisała: > > > > Panstwo nie przjmuje biznesow, tylko odzyskuje to, co samo za nasze pieni > adze y > > wubudowalo. > > No wybudowano za Twoje ale przeciec Ty bedziesz to uzywal? Co sie zmieni jak p > anstwo przejmie? Nie bede placil dodatkowo za przejazd $8,00 za przejazd 60 km do prywatnej kieszeni. > Kasa pojdzie na urzednikow panstwowych a oni to przejedza. Jak kasa? Teraz dodatkowa kasa idzie do prywatnej kieszeni operatora autostrady i przejada to prezes z zarzadem, jakos nie sadze by kasjerka na bramkach miala udzial % w zyskach z drogi... A inwestycji w te droge (Stalexport ma na to koncesje od 1997 roku!!!!!!!) jak nie bylo tak nie ma. 30 lat maja z tego kase i nic nie dodali od siebie. > A > firmy prywatne splajtuja bo ludzie uwazja ze to niesprawiedliwe aby prywaciarz > e na tym zarabiali i sie rozwijali? Na A4 nie da sie splajtowac - piszesz o rzeczach o ktiych nie masz bladego pojecia. Z p. widzenia Stalexportu to najlpeiej jakby nic ta droga nie jezdzilio i mozna bylo A4 zamknac i 99,9% pracownikow zwolnic. Panstwo wyplacaloby rekompensate za utracone korzysic a kosztow operacyjnych by nie bylo. Tak w 97 roku podpisano umowe. Odpowiedz Link Zgłoś
skitenis Re: Państwowa A4 13.07.26, 13:22 Będzie ciasno, aktualna ilość przejazdów plus ci co nie chcieli płacić. Do tego nowo budowana S1 sparaliżuje nieprzebudowany węzeł z A4 w Brzęczkowicach i wtoczy dodatkowy potok pojazdów. Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: Państwowa A4 13.07.26, 16:00 > plus ci co nie chcieli płacić Pytanie, ile ich było. Bo mimo zwężeń i ogólnej "dupiatości" tej drogi, była najszybsza. Bokami, jak się komuś spieszy, to na pewno nie jechał. Wszyscy, którzy cisną na lotnisko w Balicach, też nie jadą alternatywą na pewno mimo opłat. Odpowiedz Link Zgłoś
skitenis Re: Państwowa A4 13.07.26, 16:29 A4 płatnym odcinkiem przez te 30 lat jechałem max 3 razy. Nie będę płacił Wąsaczom,. Tym bardziej jak wyremontowali 780 i zrobili obwodnicę Babic oraz normalny wjazd na A4 za Liszkami. Do Balic zawsze przez Alwernię Rożnica z mojej lokalizacji to 10-15 min uwzględniając czas na bramkach. Z samych Katowic może bardziej się opłaca, ale Galtomone do tej pory turla są przez Olkusz. Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: Państwowa A4 13.07.26, 17:52 Ja kiedyś przez kilka lat jeździłem codziennie do pracy od Katowic do Krakowa i turlanie się przez Olkusz albo przez Alwernię nie wchodziło w grę, jeśli miałem w miarę szybko dojechać do roboty. "Bokami" było zawsze co najmniej pół godziny dłużej (z naciskiem na "co najmniej"), co przy codziennych dojazdach dla mnie było nie do przyjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Państwowa A4 15.07.26, 08:14 skitenis napisał: > Z samych Katowic może > bardziej się opłaca, ale Galtomone do tej pory turla są przez Olkusz. Najgorsze sa bramki... Bywalo, ze i ponad 30 min stalem zeby dojechac. A nie daj boze jakis wypadek... gdzie na A4 albo tuz przed/za Zreszta obwodnica KRK to tez KOSZMAR. Szczegolnie przy zjezdzie na zakopianke. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Państwowa A4 15.07.26, 08:13 nousecomplaining napisał: > > plus ci co nie chcieli płacić > Pytanie, ile ich było. Bo mimo zwężeń i ogólnej "dupiatości" tej drogi, była na > jszybsza. Bokami, jak się komuś spieszy, to na pewno nie jechał. Wszyscy, którz > y cisną na lotnisko w Balicach, też nie jadą alternatywą na pewno mimo opłat. Ja jazdze bokami jak mi sie spieszy. Jak jade przez Olkusz bardziej niż zgodnie z przepisami to (no. wczoraj) z pod domu, pod biuro w KRK 1:25h Jak pozwole sobie na kawałku dwupasmowym szybciej niz wolno to bywa, że te 15/20min szybciej. A do tego jest jeszcze droga Mysłowice, Jaworzno - kawałek A4 do Alwernii - i potem bokiem do KRakowa... Bardzo malownicza, ale dziiurawa bardziej wiec nie uzywam zbyt czesto. Tak czy siak roznice czasowe sa nie wielkie a finansowe ogrome. Komputer mi wczoraj spalanie w drodze do pracy pokazal na poziomie 3.3l/100km - na autostradzie nieosiagalne... A potem sie stoi w korku na bramkach i placic haracz. Nie wspominajac o tym, że jaza autostrada mniej niz 150km/h jest nudna do pożygania. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Państwowa A4 15.07.26, 10:59 galtomone napisała: > Nie wspominajac o tym, że jaza autostrada mniej niz 150km/h jest nudna do pożygania. Na nudności podczas jazdy warto zastosować Aviomarin. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Państwowa A4 15.07.26, 11:06 tbernard napisał: > galtomone napisała: > > > > Nie wspominajac o tym, że jaza autostrada mniej niz 150km/h jest nudna do > pożygania. > > Na nudności podczas jazdy warto zastosować Aviomarin. Albo jezdzić szybciej niz 150. Ja tak robie bo dbam o watrabe Odpowiedz Link Zgłoś
carnivore69x Re: Państwowa A4 15.07.26, 12:39 > Na nudności podczas jazdy warto zastosować Aviomarin. A na nudę słownik ortograficzny. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Państwowa A4 16.07.26, 08:33 carnivore69x napisał(a): > A na nudę słownik ortograficzny. Nie mam aż takich nudności aby było to konieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
carnivore69x Re: Państwowa A4 16.07.26, 12:15 tbernard napisał: > Nie mam aż takich nudności aby było to konieczne. Spoko, to była porada nr 2 dla przedpiścy. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: Państwowa A4 13.07.26, 13:49 Trzeci pas zobaczą wszyscy jak mi kaktus wyrośnie. Tyle lat łupienia kierowców. 36 zł za przejechanie 50 km pseudo autostrady, wiecznie w remoncie. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Państwowa A4 13.07.26, 19:24 Wyjda korki na autostradzie w czasie jej przebudowy... Ale brak korkow na bramkach to zrownowazy Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Państwowa A4 15.07.26, 08:21 Tam ruch tylko rosnie. 3 pasmowa A4 to must have i minimum. Tak naprawde to przydałby sie szybki pociąg Kato - KRK. taki co w 20 - 30 min z centrum Kato jest w centryum Krk (i odwrotnie) i do tego jezdzi tak, ze mozna by dzien w dzien do/z pracy jezdzic. Oba miast sa coraz bardzie polaczone na poziomie spolecznym i biznesowym. Zmiany na A4 sa nieodzowne. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Państwowa A4 15.07.26, 11:02 W takim razie może by połączyć miasta w jedno o nazwie Krakowice. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Państwowa A4 15.07.26, 11:08 tbernard napisał: > W takim razie może by połączyć miasta w jedno o nazwie Krakowice. Brzmi to zdecydowanie lepiej niz Katoraków czy Katorak Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Państwowa A4 15.07.26, 13:02 zrobić jak Niemce: powołać miejscowość Kraków-Katowice Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Państwowa A4 15.07.26, 13:22 bywalec.hoteli napisał: > zrobić jak Niemce: powołać miejscowość Kraków-Katowice Po pierwsze nuda, po drugie sie nie zgadzam bo KA jest przed KR 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Państwowa A4 15.07.26, 15:50 galtomone napisała: > Po pierwsze nuda, po drugie sie nie zgadzam bo KA jest przed KR 😁 Marketingowo Katowice-Kraków jest dużo słabsze niż Kraków-Katowice, bo turyści będą się sugerować pierwszym członem, a jaki turysta chciałby lecieć czy jechać do Katowic? :D Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Państwowa A4 15.07.26, 16:01 bywalec.hoteli napisał: > a jaki turysta chciałby lecieć czy jechać > do Katowic? :D 😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱 Dać mu bana! Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: Państwowa A4 15.07.26, 18:29 > Dać mu bana! Bany srany, gorole do szole a lina upolić 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Państwowa A4 17.07.26, 19:23 galtomone napisała: > bywalec.hoteli napisał: > > > a jaki turysta chciałby lecieć czy jechać > > do Katowic? :D > > 😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱 > > Dać mu bana! Moze nie turystycznie ale przy okazji jutro wracając z Dębicy wypada nam akurat późny lancz w rejonie Katowic. Zofia chce kluski śląskie. Ja też chętnie. Gdzie mamy sie udac na dobre? Gugiel mowi ze warto do żurowni. Warto? A moze cos innego z kuchnia Śląska? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Państwowa A4 18.07.26, 19:58 Nikt nie pomogl. Trafilismy do Starej Ponderozy. Żarcie bylo zajebiste. Warte zjechania Zreszta faktycznie tam sie fajnie zrobiło, znaleźliśmy 8a jakies 3 x większe niz we wroclawiu. Potem zakupy w fajnym bo pustym oszonie No i byłem zaskoczony Dębica bo to juz nie jest biedne podkarpackie miasto :) Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Państwowa A4 18.07.26, 22:15 trypel napisał: > Nikt nie pomogl. Trafilismy do Starej Ponderozy. Żarcie bylo zajebiste. > Warte zjechania > Zreszta faktycznie tam sie fajnie zrobiło, znaleźliśmy 8a jakies 3 x większe ni > z we wroclawiu. Potem zakupy w fajnym bo pustym oszonie > No i byłem zaskoczony Dębica bo to juz nie jest biedne podkarpackie miasto :) > www.youtube.com/watch?v=4EJebBY-Yk0 W Ponderozie to jak pamietam to chinczyk gotowal? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Państwowa A4 18.07.26, 22:28 Moze i chinczyk ale po slasku swietnie gotuje Odpowiedz Link Zgłoś
carnivore69x Re: Państwowa A4 15.07.26, 17:47 >, a jaki turysta chciałby lecieć czy jechać > do Katowic? :D Np. ci kolesie chcieli: Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Państwowa A4 15.07.26, 19:00 Ci kolesie byli raz w Katowicach, ale po tym co tam zobaczyli, to już woleli jeździć do Chorzowa i do Warszawy 😂 W ogóle to Śląsk jest piękny, ale jak ktoś chce go zwiedzać to jedzie do Wrocławia a nie Katowic 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Państwowa A4 15.07.26, 23:07 Oczywiście wybaczcie mi chłopaki z Górnego Śląska moje żarciki. Chciałem tylko sprowokować nieco Galtomka :D Natomiast przeciętny turysta z Anglii to raczej poleci do Krakowa niż Katowic - sorry taki klimat. Odpowiedz Link Zgłoś
carnivore69x Re: Państwowa A4 15.07.26, 23:24 bywalec.hoteli napisał: > Ci kolesie byli raz w Katowicach, ale po tym co tam zobaczyli, to już woleli je > ździć do Chorzowa i do Warszawy 😂 > Może z Katowic się w pewnym momencie wyrasta. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Państwowa A4 16.07.26, 08:37 carnivore69x napisał(a): > Może z Katowic się w pewnym momencie wyrasta. A może Katowice przekształcić w Katolice. Kojarzyłyby się wtedy z wiarą katolicką a nie z katowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
carnivore69x Re: Państwowa A4 16.07.26, 12:17 tbernard napisał: > A może Katowice przekształcić w Katolice. Kojarzyłyby się wtedy z wiarą katolic > ką a nie z katowaniem. Albo z katowaniem, po którym następuje strzał w potylicę... Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Państwowa A4 16.07.26, 15:19 carnivore69x napisał(a): > tbernard napisał: > > > A może Katowice przekształcić w Katolice. Kojarzyłyby się wtedy z wiarą k > atolic > > ką a nie z katowaniem. > > Albo z katowaniem, po którym następuje strzał w potylicę... Skoro mam wybor to wole to katowanie niz katolikowanie Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Państwowa A4 16.07.26, 08:48 carnivore69x napisał(a): > Może z Katowic się w pewnym momencie wyrasta. Do Katowic to sie raczej dorasta... Ilosc ludzi, ktorzy wrocili do Kato mnie zaskakuje. Co wiecej, rosnie grupa ludzi, ktorzy uciekaja z KRK do Kato. Bo miast mniejsze, spokojniejsze, tansze, wszystko jest, do KRK rzut beretem a tam coraz trudniej sie zyje.. bo turysci, bo ceny wynajmu/zakupu miekszan, bo jazda autem to koszmar, bo centrum juz nie nie dla loklasow, itd... Turystycznie spoko... ale do zycia... ludzie maja Krakowa dosc. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Państwowa A4 16.07.26, 11:04 galtomone napisała: > Do Katowic to sie raczej dorasta... > Ilosc ludzi, ktorzy wrocili do Kato mnie zaskakuje. > Co wiecej, rosnie grupa ludzi, ktorzy uciekaja z KRK do Kato. > Bo miast mniejsze, spokojniejsze, tansze, wszystko jest, do KRK rzut beretem a > tam coraz trudniej sie zyje.. bo turysci, bo ceny wynajmu/zakupu miekszan, bo j > azda autem to koszmar, bo centrum juz nie nie dla loklasow, itd... > Turystycznie spoko... ale do zycia... ludzie maja Krakowa dosc. Na serio też tak uważam. Nie chciałbym mieszkać w miejscu bardzo turystycznym jak Kraków czy Gdańsk. W Katowicach zdobyliśmy też mistrzostwo świata w siatkówce a w Krakowie odpadliśmy z ME Odpowiedz Link Zgłoś
carnivore69x Re: Państwowa A4 16.07.26, 12:21 galtomone napisała: > carnivore69x napisał(a): > > > Może z Katowic się w pewnym momencie wyrasta. > > Do Katowic to sie raczej dorasta... > Vogon wyjechał, Galtom nie wyjechał, ale tylko dlatego, że ciągle młody duchem. A na serio - chodziło mi bardziej o to, że z katowickiego Spodka można wyrosnąć (jak się wiatr złapie w żagle). Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Państwowa A4 16.07.26, 15:21 Spodek... ech... Najlepsze kino EVER!!!!!!!!!!!!!!!! Do tego miałem chyba z 7 lat, jak mnie Mama na Imperium Kontratakuje zabrała… Tego sie nie da pobić! Odpowiedz Link Zgłoś
carnivore69x Re: Państwowa A4 16.07.26, 16:18 galtomone napisała: > Do tego miałem chyba z 7 lat, jak mnie Mama na Imperium Kontratakuje zabrała… T > ego sie nie da pobić! Ja z Imperium Kontratakuje w owych czasach najbardziej pamiętam to, że kuzyn na rondzie o mało co nie wypadł z taksówki-dużego Fiata, bo drzwi się otworzyły(a pasów nie było, przynajmniej w użyciu). A Spodek tylko z zwewnątrz przy okazji odwiedzin u rodziny w Superjednostce. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Państwowa A4 17.07.26, 09:11 W Superjednostce to bylem moze ze 4 razy i zawsze sie gupiblem.. Ale Spodek znam dobrze (moze raczej znalem). Bo i na imprezy rozne chodzilem a potem za mlodego (prawie) nastolatka latalismy z kumplem wlasciwie wszedzie... Jego mama pracowala w biurach "Spodka" wiec caly rok mielismy dostp do roznych, dziwnych miesc (poki ktos nas nie przegonil). A do tego potem jeszcze w liceum jakies fuchy dla TV robilem wiec w ekipach technicznych bylem przed roznymi imprezami. Ale nawet dzis Spodek... przestrzen , zapach w sordku i akustyka robia fajne wrazenie. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Państwowa A4 15.07.26, 08:05 Jak to co? Likwidacja obecnych oplat bo koncesja sie konczy i przdluzonoa nie bedzie. Potem czeka nas kilka lat kolejnego koszmaru, ale 3 pas między Katowicami i Krakowem jest konieczny, bo jak A4 na tym kawałku będzie za free, to ruch będzie kosmicznie duży. A potem spodziewa się tam kilku odcinkowych pomiarów prędkości i/lub policji z grupy speed i obniżenia prędkości maks. Bo tak ruchliwa droga, przy takim natężeniu ruchu.... każdy wypadek to będzie sajgon. Wiec lepiej jechac wolniej. Odpowiedz Link Zgłoś