trypel
17.07.26, 10:00
I to co gorsza w Monachium wiec nasz kolega sie wkurzy.
Wczoraj znow najchu*owsze linie lotnicze spóźniły sie na tyle do Monachium ze nie złapałem ostatniego Wrocławia. 3 x w ciągu 2 msc.
No nic, hotel znalazłem sobie obok (bo linie zaoferowały taki 18 km od lotniska) i w sbahn z lotniska 1 przystanek do Ibisa (2.1 zapłacone grzecznie w automacie na lotnisku).
Ale ponieważ lało a ja wracałem z gorącego kraju (UK) nawet bez kurtki, to jak wszedłem do hotelu i sie ze mnie lało to nawet chyba zrobiło im sie mnie zal i mowia zeby dzisiaj nie jechac ciapongiem tylko wziac autobus co staje koło hotelu i jezdzi co jakies 6 czy 10 minut. I ze bilet tez 2.1 euro
No to dzisiaj zameldowałem sie na przystanku, na przystanku automatu do biletów brak, ale Niemiec obok mówi że bilet mozna u kierowcy. Luz.
Wsiadam do autobusu pierwszy, mówię ze chce bilet na 2 terminal, 2.1 wuro, to pokazuje telefon a on ze tylko gotówką (!!!!!!!), to sięgam fo zaskurniakow na taka okazje i pokazuje mu 100 euro :) a on mrucząc pod nosem cos o jakis szajsach każe mi isc dalej i nie płacić, za mną 2 Czechów- scenariusz ten sam tyle ze oni mieli tylko karty a na koncu jakis azjata (raczej japończyk niz chinczyk) i ten to najbardziej przeżył bo przez cala 6 minutową trasę rozglądał sie na boki czy ktos go nie wyrzuci i chyba paskudnie sie czuł jadac na gape.
A ja oczywiście z uwagi na swoją ponad aktywność kory mózgowej zaczalem liczyc
Linia 635 wykonuje ok 150 kursów na dobe.
Ja jechalem juz po porannym szczycie wiec byl luz ale załóżmy ze w kazdym autobusie trafi sie 5 osob bez gotówki.
750 osob
2.1 euro
W zaokrągleniu 1500 euro w 3.14zdu
X 364 dni = ponad pół miliona euro.
Wg AI pełny validator autobusowy czytnik wszelkich kart, biletów, kart miesięcznych zintegrowany z systemem kosztuje ok 1500 euro.
Czyli z roku z takiej jednej linii wyposażyłaby 365 autobusów w czytniki a w kolejnym juz tylko spijali śmietankę (obliczenia uproszczone). Moze sie mylę i trafiłem na jedyny autobus bez mozliwowci płacenia karta - w takiej sytuacji oczywiście wale farmazony
Ale jesli nie to zaprawdę Bawaria to bogaty land ktory stac na wyrzucanie takiej kasy w błoto..
A ja mam cały czas wyrzuty sumienia za przejazd na gape