Dodaj do ulubionych

OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro

17.07.26, 10:00
I to co gorsza w Monachium wiec nasz kolega sie wkurzy.
Wczoraj znow najchu*owsze linie lotnicze spóźniły sie na tyle do Monachium ze nie złapałem ostatniego Wrocławia. 3 x w ciągu 2 msc.
No nic, hotel znalazłem sobie obok (bo linie zaoferowały taki 18 km od lotniska) i w sbahn z lotniska 1 przystanek do Ibisa (2.1 zapłacone grzecznie w automacie na lotnisku).
Ale ponieważ lało a ja wracałem z gorącego kraju (UK) nawet bez kurtki, to jak wszedłem do hotelu i sie ze mnie lało to nawet chyba zrobiło im sie mnie zal i mowia zeby dzisiaj nie jechac ciapongiem tylko wziac autobus co staje koło hotelu i jezdzi co jakies 6 czy 10 minut. I ze bilet tez 2.1 euro
No to dzisiaj zameldowałem sie na przystanku, na przystanku automatu do biletów brak, ale Niemiec obok mówi że bilet mozna u kierowcy. Luz.
Wsiadam do autobusu pierwszy, mówię ze chce bilet na 2 terminal, 2.1 wuro, to pokazuje telefon a on ze tylko gotówką (!!!!!!!), to sięgam fo zaskurniakow na taka okazje i pokazuje mu 100 euro :) a on mrucząc pod nosem cos o jakis szajsach każe mi isc dalej i nie płacić, za mną 2 Czechów- scenariusz ten sam tyle ze oni mieli tylko karty a na koncu jakis azjata (raczej japończyk niz chinczyk) i ten to najbardziej przeżył bo przez cala 6 minutową trasę rozglądał sie na boki czy ktos go nie wyrzuci i chyba paskudnie sie czuł jadac na gape.
A ja oczywiście z uwagi na swoją ponad aktywność kory mózgowej zaczalem liczyc
Linia 635 wykonuje ok 150 kursów na dobe.
Ja jechalem juz po porannym szczycie wiec byl luz ale załóżmy ze w kazdym autobusie trafi sie 5 osob bez gotówki.
750 osob
2.1 euro
W zaokrągleniu 1500 euro w 3.14zdu
X 364 dni = ponad pół miliona euro.
Wg AI pełny validator autobusowy czytnik wszelkich kart, biletów, kart miesięcznych zintegrowany z systemem kosztuje ok 1500 euro.
Czyli z roku z takiej jednej linii wyposażyłaby 365 autobusów w czytniki a w kolejnym juz tylko spijali śmietankę (obliczenia uproszczone). Moze sie mylę i trafiłem na jedyny autobus bez mozliwowci płacenia karta - w takiej sytuacji oczywiście wale farmazony
Ale jesli nie to zaprawdę Bawaria to bogaty land ktory stac na wyrzucanie takiej kasy w błoto..

A ja mam cały czas wyrzuty sumienia za przejazd na gape
Obserwuj wątek
    • bywalec.hoteli Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 17.07.26, 10:42
      Nie ukradłeś tylko dostałeś w promocji gratis.
      Czytnik jeden masz za 1500, ale w autobusie takich czytników potrzeba kilka w różnych miejscach autobusu, do tego dochodzi koszt roczny zasilenia tych czytników, łączności z siecią, utrzymania ich, serwisu, wymiany zużytych po kilku latach, dochodzi też udział w systemie, który też kosztuje zapewne niemało. Może wyjść więcej niż kilku takich okazjonalnych w promocji pasażerów ;)
      • trypel Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 17.07.26, 10:46
        Kilku? To moze te autobusy koło lotniska powinny to miec? Jesli w miescie nie muszą. Bo raczej przy ruchu na tym lotnisku to ja poważnie zanizylem liczbę osob a nie zawyżyłem.
        • trypel Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 17.07.26, 10:47
          Poza tym po co kilka? Wchodzisz frontem jal chcesz kupić bilet i masz jeden
        • bywalec.hoteli Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 17.07.26, 10:48
          nie wiem, jak Poznań wdrażał Pekę, to autobusy i tramwaje miały po 6-8 czytników jeśli dobrze zapamiętałem
          zamontowanie takiego czytnika to też nie jest za free - trzeba jakieś metalowe konstrukcje, żeby je zawiesić przygotować, trzeba zamontować, podłączyć gdzieś w tych rurkach autobusowych prąd i sieć itp. itd.
          • trypel Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 17.07.26, 10:54
            Sprawdziłem- sam pojedynczy moduł to 200-300 euro. System na cały autobus to te 1500-2000 euro
            • bywalec.hoteli Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 17.07.26, 10:59
              No nie wiem... zapewne nasz bawarsko-austriacko-cieszyński kolega nam wyjaśni
              • trypel Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 17.07.26, 11:02
                I nawet moze będzie mial racje ze w monachium Niemcy placa gotówką. Dlatego widze to przez pryzmat jednej linii na lotnisku dla ktorej pewnie spory % pasazerow to ludzie używający kart a niekoniecznie mający gotowke przy sobie.
                • bywalec.hoteli Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 17.07.26, 11:08
                  no ba, na pewno będzie miał rację i wytłumaczy nam, że Niemcy są tak nowoczesne, bo wszędzie się płaci gotówką a nie kartą, używa papierowych listów do załatwiania spraw i faksów zamiast aplikacji, internetu i maili itp itd
              • wislok1 Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 17.07.26, 21:09
                No, ale co mam wyjasniac ?

Mooim zdaniam cala historia zostala totalnie zmyslona
                • trypel Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 17.07.26, 22:43
                  W sensie mozna w autobusie płacić kartą? Aha. Super. Widac ja trafiłem na ten jedyny gdzie nie mozna i dlatego przejechałem sie za free
      • bywalec.hoteli Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 17.07.26, 10:47
        Ale pewnie Wisłok będzie chciał, żebyś uniknął reputacji Lewandowskiego i przy najbliższym pobycie w Monachium wykupi bilet za Ciebie.
        • trypel Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 17.07.26, 10:53
          Właśnie dlatego mam wyrzuty.. jakby to frankfurt byl to byloby mi lżej.
          Najlepsze ze jakbym zapłacił to i tak lufthansa musiałaby mi oddać bo w tym roku jestem na nich taki cięty ze rozliczam kazde goowno jak sie spóźnia. Wiec naprawde chciałem zaplacic
          • engine8t Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 17.07.26, 22:12
            trypel napisał:

> Właśnie dlatego mam wyrzuty.. jakby to frankfurt byl to byloby mi lżej.
            > Najlepsze ze jakbym zapłacił to i tak lufthansa musiałaby mi oddać bo w tym rok
            > u jestem na nich taki cięty ze rozliczam kazde goowno jak sie spóźnia. Wiec nap
            > rawde chciałem zaplacic
            >

Wyslij im ta kase i bedziesz mial czyste sumienie .. :) Problem moze byc w biurakracji - jak taki Niemiec to zaksieguje?
            • sclass Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 18.07.26, 20:38
              2 euro ma ci wysłać? Pewnie koszt przelewu wyższy i kto dopłaci do intresu? hehe
              • engine8t Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 18.07.26, 21:32
                sclass napisał(a):

> 2 euro ma ci wysłać? Pewnie koszt przelewu wyższy i kto dopłaci do intresu? heh
                > e

Najwazniejsze to aby bylo zalatwione zgodnei z prawem niemieckim nawet jak mieliby do tego doplacic.

• trypel Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 18.07.26, 21:35
                  No wlasnie nie. Bo jednak ten kierowca poszajsował pod nosem ale przepuścił bez płacenia. Czyli niezgodnie z prawem
                  • engine8t Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 18.07.26, 22:11
                    trypel napisał:

> No wlasnie nie. Bo jednak ten kierowca poszajsował pod nosem ale przepuścił bez
                    > płacenia. Czyli niezgodnie z prawem
                    >

Zaloze sie ze ma na takie rzeczy przyzwolenie i jesli z nim ni epresadza to nwet niemickei instytycje na to pozwlaja. No bo przeciez mj tyle osob bez groesz o ktorych trzeba dbac i na wszzytko im pozwalac?
      • sclass Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 18.07.26, 20:37
        Jadący na gapę to koszty nieszczelnego systemu. Wystarczy uszczelnić system , zrobić bramkę w drzwiach gdzie żeby wejść skanujesz kartę z której ściągana jest opłata. Koszt czytników byłby mniejszy niż owa strata pół miliona. Kurcze, jaki ja jestem mądry.
      • chybagupi Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 18.07.26, 22:12
        bywalec.hoteli napisał:

> Nie ukradłeś tylko dostałeś w promocji gratis.

Lub ramach reparacji wojennej.
    • engine8t Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 17.07.26, 20:21
      A nie mogles BLIKiem ?
      • qqbek Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 17.07.26, 20:31
        engine8t napisał:

> A nie mogles BLIKiem ?

Mógłby... w Polsce :P
        W Niemczech w niektórych miejscach nadal chcą gotówkę (choć i tak widać sporą poprawę po kowidku).
        W Polsce gotówka ginie.
        Kupowałem dzisiaj córce telefon za gotówkę, to się pani mocno zdziwiła w sklepie (córka postanowiła przejść na jabcokową stronę mocy, więc tanio nie było).
        • engine8t Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 17.07.26, 20:58
          qqbek napisał:

> engine8t napisał:
          >
          > > A nie mogles BLIKiem ?
          >
          > Mógłby... w Polsce :P
          > W Niemczech w niektórych miejscach nadal chcą gotówkę (choć i tak widać sporą p
          > oprawę po kowidku).
          > W Polsce gotówka ginie.
          > Kupowałem dzisiaj córce telefon za gotówkę, to się pani mocno zdziwiła w sklepi
          > e (córka postanowiła przejść na jabcokową stronę mocy, więc tanio nie było).

Po w miare dlugim pobycie w Polsce i bacznje obserwacji a wrecz poszukiwaniu sytuacji ze ktos placi BLIKime nie spotkalem sie ani z jednym przypadkiem - ani w sklepach, ani w restauracjch ani w urzedach ani nigdzie .. Wiec podejrzewam ze ten BLIK to sciema.. LOL A tak chcialem zobaczyc jak to pracuje w realu.
          • qqbek Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 17.07.26, 21:12
            engine8t napisał:

> Po w miare dlugim pobycie w Polsce i bacznje obserwacji a wrecz poszukiwaniu sy
            > tuacji ze ktos placi BLIKime nie spotkalem sie ani z jednym przypadkiem - ani w
            > sklepach, ani w restauracjch ani w urzedach ani nigdzie .. Wiec podejrzewam ze
            > ten BLIK to sciema.. LOL A tak chcialem zobaczyc jak to pracuje w realu.
            >

Dziwne - ja regularnie widuję w sklepach.
            Do tego sam często tak płacę za zakupy internetowe.
            • engine8t Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 17.07.26, 22:10
              qqbek napisał:

> Dziwne - ja regularnie widuję w sklepach.
              > Do tego sam często tak płacę za zakupy internetowe.
              >
              >
              >

No ja tez uwazalem ze to dziwne.
              Ale to moze byc ze ja jako turysta odwiedzlem te placowki w godzinach pracy klasy pracujacej a wiec wiekszsc konsumentow i klientow to ludzie niepracuajacy i czesto wiekowi?
              Ale sobie mysle ze to moze miec sens jako ze BLIK nie jest bankiem a posrednikiem wiec tam musisz miec dolaczona karte platnicza albo konto w banku. A wiec placenie karta debetowa poprzez dotkniecie czynika jest o wiele prostsza operacja niz otwieranie aplikacji, generowanie kodu i komunikowanie go oraz wpisanie do kasy sklepu. A kasa idzie z tego samego banku i konta a wiec placeni eblikime nie jest ani tansze ani prostrze ani szybsze? . Moze to bylo podobne kiedy opcja zblizeniowa karty nie byla tak wszedzie dostepna a teraz to sie zmienilo? Bo widzilem na przdku dziennym jak dziadek czy bacie palcili karta zblizenuwo albo telefonem bo to proste i logicznei i manualnie. A teraz jak soebie wyobrazic babcie co to musi wyciagnc telfon, odblokowac otworzyc aplikacje , wygentorac kod i go komus tam podac to zupelnie inna sprzwa....
              • qqbek Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 17.07.26, 22:15
                Ja córce czasami wysyłam BLIK-a - jak nie ma kasy.
                Ona sobie wpisze w sklepie, ja zatwierdzę płatność i wszyscy kontent.
                BLIK, czyli inaczej Polski Standard Płatności to wymysł Związku Banków Polskich, pozwalający omijać prowizje Visa i Mastercard. Opłaca się bankom, opłaca się odbiorcom płatności, nie opłaca się Visa i Mastercard - znam takich, którzy świadomie płacą BLIK-iem, żeby nie płacić obcym firmom.
                A- kod BLIK można wygenerować bez logowania do aplikacji banku - tylko później trzeba biometrycznie płatność potwierdzić - ale tak samo bywa nawet przy Google Pay/Apple Pay przecież.
                • engine8t Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 18.07.26, 00:34
                  qqbek napisał:

> Ja córce czasami wysyłam BLIK-a - jak nie ma kasy.

I tu uczysz dziecko regul zycia?
                  Jak nie ma kasy to nie kupuje.?
                  A do tego drogie smartphony etc....
                  potem sie dziwimy jaka to ta mloda generacja jest i bedzie?

Ja jak uzywam Googole Pay to - jesli nie chce wybrac specyficznej karty do zaplaceniaa, to klepie telefonem w terminal juz z palcem ustawionym na miejscu gdzie sie pokaze odcisk aby dotkanc i zwykle od reki zaplacone.

> Ona sobie wpisze w sklepie, ja zatwierdzę płatność i wszyscy kontent.
                  > BLIK, czyli inaczej Polski Standard Płatności to wymysł Związku Banków Polskich
                  > , pozwalający omijać prowizje Visa i Mastercard. Opłaca się bankom, opłaca się
                  > odbiorcom płatności, nie opłaca się Visa i Mastercard - znam takich, którzy świ
                  > adomie płacą BLIK-iem, żeby nie płacić obcym firmom.

No wlasnie - dlaczego nie placic obcym ktorzy ci umozliwiaja placenie tylko swojemu bankowi ktory nie dosc ze nic ci enie daje to jeszcze byc moze liczy sobie za prowadzenie konta?

Ja tam wole Vise czy MC bo nie dosc ze darmowe to jeszcze dostaje devidendy i to jak pisalem dosc spore.

Nie wiem jak sie visa rozlicza bo nawet w Polsce jak kupowalem nia paliwo za dostaje za to 4% zwrotu.
                  No i moj bank mi zwraca za wszelkie koszty ktore bankomaty sobie pobieraja. A wiec prosta decyzja kiedy bankomat w Polsce daje opcje: dobre przwalutowanie ale oplata albo bez oplatry ale dziadowski przelicznik walut. A ja tez nie mam oplaty za tranzakcje miedzynarodowe.. O wlasnie widze ze za czas pobytu w Polsce bank mi zworcil ponad $50 za oplaty bankomtowe.
                  Wiec nasze banki wiedz jak o nas dbac abysmy i o nie dbali :)

O jeszcze interesujaca sprawa jak nas traaktuja karty kredytowe.
                  Zaplacilem Amex za wynajecie auta w Polsce i po oddaniu widze ze mi naliczono jakies doplaty ale nie mam pojecia skad sie to wzielo...moze to kwestia przelicznikow walutowych , a moze cos o czym nie wspomnieli rezerwacji a moze to ja cos przeoczylem.. Za cholre ni emoge sie tego doszykac w kontrakcie
                  A wiec napisalem grzecznie do oddzialu firmy w Polsce aby mi wyjasnili za co to jest. Natychmiast dostalem emaila ze dostali, zalzyli numer sprzwy i prosimy czekac..
                  2 tygodnie i cisza. Pisze znow. To samo jak wyzej. Mogli by napisac ile czekac?

(Bo kiedys slyszalem ze w Polsce jest jakies "prawo konsumenta" ze jak napiszesz ze do firmy sa ci cos winni i nie masz odpwiedzi w 14 dni tzn ze firma sie przyznaje i twoja racja? nie wiem ile w tym prawdy?
                  No ale gdyby tak bylo to jak niby to mam to egzekwowac?)

Zadwonilem do ich naczalstwa w USA a oni mowia ze wysla ponaglenie i powinienem dostac odpowiedz w 24 godziny.. Nope..
                  Moglem dalej pisac czy dzwonic .. ale przeciez jest prostrzy sposob?
                  Zadzwonlem wiec do Amex i mowie o co chodzi a oni prosto "OK masz racje powinni ci wyjasnic . Zaraz zdejmiemy ta sume z zaplaty i to ich na pewno powinno zmotywowc" LOL Kto wie moze i to ich nie zmotywuje ?

Pytam czy Amex potrzebuja jakies dokumenty na popracie ? Nope - Jak chcesz to dolacz - damy ci link, ale niema koniecznosci bo Twoje slowo wystarczy i jak beda potrzebne dokumenty to poprosimy. Kasa spadla z konta natychmiast i czekamy na wyjasnie czy i ile rzeczywoscie jestem im winien..
                  Nie moge narzekac na taki serwis. J'akbym zaplacil ze swojego konta to bylby to moj problem. A jak firma nie odpwiada to co moge zrobic... "nie mamy pana palszcza... "?

> A- kod BLIK można wygenerować bez logowania do aplikacji banku - tylko później
                  > trzeba biometrycznie płatność potwierdzić - ale tak samo bywa nawet przy Google
                  > Pay/Apple Pay przecież.
                  >
                  • golfer2004 Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 18.07.26, 01:55
                    tek tek, amerykanskie zawsze w h... najlepsze
                    • engine8t Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 18.07.26, 18:51
                      golfer2004 napisał:

> tek tek, amerykanskie zawsze w h... najlepsze

Ale mnie za to nie win... ja tylko tu mieszkam :)
                  • qqbek Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 18.07.26, 19:11
                    engine8t napisał:

> I tu uczysz dziecko regul zycia?

Jak chce iść do Empiku i kupić sobie książkę droższą niż myślała (a karty prawie ze sobą nie nosi)?
                    Najczęściej do Empiku te BLIK-i wysyłam.

> Jak nie ma kasy to nie kupuje.?

Książek mojemu molowi książkowemu będę żałował?

> A do tego drogie smartphony etc....

A tam "drogie" - zwykła "17", do tego trafiła się sporo taniej (i to w stacjonarnym sklepie, a nie w necie).
                    Sam mam telefon tej klasy, to mam dziecku odmawiać, które od drugiej klasy podstawówki miało "Chińczyka ze średniej półki", który już ledwie zipał, a aktualizacje przestał otrzymywać już ze 3 lata temu?
                    Teraz ma podpiętą pod telefon kartę przynajmniej, wcześniej się bałem.
                    A Apple akutalizacje systemu wydaje nawet dla modeli sprzed 7 lat (najnowszą aktualizację dostał nawet "11", czyli konstrukcja z 2019 roku), dłużej będzie spokój.

> potem sie dziwimy jaka to ta mloda generacja jest i bedzie?

Miała obiecany nowy telefon już w ubiegłym roku, ale zaproponowała, że kupię lepszy za rok, jak się do dobrego liceum dostanie - a ja z buzi ścierki nie robię. Średnia na świadectwie ukończenia podstawówki 5,65 , niech się dalej tak uczy, to może jeszcze jeden telefon w życiu ode mnie dostanie.

> Ja jak uzywam Googole Pay to - jesli nie chce wybrac specyficznej karty do zapl
                    > aceniaa, to klepie telefonem w terminal juz z palcem ustawionym na miejscu g
                    > dzie sie pokaze odcisk aby dotkanc i zwykle od reki zaplacone.

Ja też najczęściej Google Pay, zresztą od lat już, jak się jeszcze Google Wallet nazywała.

> No wlasnie - dlaczego nie placic obcym ktorzy ci umozliwiaja placenie tylko swo
                    > jemu bankowi ktory nie dosc ze nic ci enie daje to jeszcze byc moze liczy sobie
                    > za prowadzenie konta?

1. prowadzenie kont (przynajmniej osobistych) jest w Polsce darmowe,
                    2. za BLIK-a też się nie płaci (i to ani nadawca, ani odbiorca płatności nie płacą).

> Ja tam wole Vise czy MC bo nie dosc ze darmowe to jeszcze dostaje devidendy i t
                    > o jak pisalem dosc spore.

Ja mam dwie Visa (plus jedną córki, która podpięta jest pod jej subkonto) i jedną MC - tylko za MC płacę, jak nie wyrobię iluś tam transakcji (a zdarza mi się, bo rzadko jej używam) - ale ona jest podpięta pod firmowe, a nie prywatne konto.

> Nie wiem jak sie visa rozlicza bo nawet w Polsce jak kupowalem nia paliwo za do
                    > staje za to 4% zwrotu.

Są jakieś programy lojalnościowe, ale ja się nigdy w to nie bawię.
                    Czasem mi tylko wyskoczy w apce "kup ten szajs, a dostaniesz xx zwrotu na kartę".

> No i moj bank mi zwraca za wszelkie koszty ktore bankomaty sobie pobieraja.

A możesz sobie podpiąć kartę pod rachunek w innej walucie i płacić i wypłacać za granicą bez żadnych prowizji?
                    Bo ja mogę.

> O wlasnie widze ze za czas pobytu w Polsce
                    > bank mi zworcil ponad $50 za oplaty bankomtowe.

No to wujowo - byłeś przez dłuższą chwilę bez 50 baksów na koncie, podczas gdy ja nie zapłaciłbym nic, a kurs wymiany interesowałby mnie tyle, co zeszłoroczny śnieg, bo płaciłbym z konta walutowego, na którym walutę mogę w każdej chwili dokupić po kursie, którego nie znajdziesz w żadnym kantorze (albo poprosić Zofię, bo ona ma Revolut-a, żeby kupiła jeszcze taniej i mi wysłała SEPA Instant, które w Revolut są darmowe).

> Wiec nasze banki wiedz jak o nas dbac abysmy i o nie dbali :)

Serio?

> O jeszcze interesujaca sprawa jak nas traaktuja karty kredytowe.
                    > Zaplacilem Amex za wynajecie auta w Polsce i po oddaniu widze ze mi naliczono
                    > jakies doplaty ale nie mam pojecia skad sie to wzielo...moze to kwestia przelic
                    > znikow walutowych , a moze cos o czym nie wspomnieli rezerwacji a moze to ja co
                    > s przeoczylem.. Za cholre ni emoge sie tego doszykac w kontrakcie
                    > A wiec napisalem grzecznie do oddzialu firmy w Polsce aby mi wyjasnili za co t
                    > o jest. Natychmiast dostalem emaila ze dostali, zalzyli numer sprzwy i prosimy
                    > czekac..

Wystarczy reklamować opłatę i jak nie odpowiedzą w 2 tygodnie, albo odpowiedzą w sposób odmowny to uruchomić Chargeback w banku.
                    Uwierz mi, mało czego się boją dostawcy bardziej, niż kar od organizacji kart płatniczych za nadmierny poziom Chargebacków.
                    • dodekanezowiec Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 18.07.26, 19:59
                      W Polsce lepsiejsza Mastercard przez wzgląd na Bezcenne Chwile.
                      Co do głównego wątku to dobrze miec przy sobie trochę drobnych, a w kantorach czasem bilon euro jest nawet za 4,10 przy cenie papierków np. za 4,35.
                      • trypel Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 18.07.26, 20:49
                        Mamy dwa pudełka bilonu ok pół kilo. W sumie pewnie z 10 euro.
                        W kantorze nie chca, w banku we wloszech tylko jakbyśmy mieli konto. I tak rosnie waga
                        • dodekanezowiec Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 18.07.26, 21:00
                          Jasiu Himilsbach w Brunecie wieczorowa pora z fontanny w muzeum wyjmował drobne i na piwko szedł z tym:)
                    • engine8t Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 18.07.26, 21:01
                      qqbek napisał:

> engine8t napisał:
                      >
                      > > I tu uczysz dziecko regul zycia?

> Książek mojemu molowi książkowemu będę żałował?

Nie chodzi o zalowanie ale o to ze nalezy sie uczyc planwac i mic "zapasy" albo kupowc to naa co masz kase bo te nawyki zostaja a rodzice to juz niekoneicznie.

>
                      > 1. prowadzenie kont (przynajmniej osobistych) jest w Polsce darmowe,
                      > 2. za BLIK-a też się nie płaci (i to ani nadawca, ani odbiorca płatności nie pł
                      > acą).
                      >

> Ja mam dwie Visa (plus jedną córki, która podpięta jest pod jej subkonto) i jed
                      > ną MC - tylko za MC płacę, jak nie wyrobię iluś tam transakcji (a zdarza mi się
                      > , bo rzadko jej używam) - ale ona jest podpięta pod firmowe, a nie prywatne kon
                      > to.
                      >

Jest Visa jako Karte kredytowa podpieta pod bank i jest Visa czy MC jako posrednik w platnosciaach z twojego banku np na kartach debetowych. Mowiac o Visie mam na mysli tylko i wylacznie karte kredytowa.
                      Te podpiete pod konto prywatne czy firmowe to ciagle karta debetowa a visa to posrednik i nie wiem czy wogole maj jakies "benefity". Takich wogole nie trktuje jako Visa czy MC pomimo ze maja logo.

> > Nie wiem jak sie visa rozlicza bo nawet w Polsce jak kupowalem nia paliwo
                      > za do
                      > > staje za to 4% zwrotu.
                      >
                      > Są jakieś programy lojalnościowe, ale ja się nigdy w to nie bawię.

Nie nazywam tego programem lojalnosciowym ale benefitem tej karty kredytowej.
                      Visa ktora mam to karta kredytowa Citibank sponsorowna przez costco bo ma wyrazny zysk bo dostaje w USa 5% na zaukup paliwa w na stacjach Costco, 4% na paliwo globalnie, 3% na wszelkie wydatki turystyczne i restaracje, 2% na wszytko co kupuje w Costco i 1% na wszytko inne gdziekolwiek. Nie ma taranzakcji "darmowych" :)
                      Tu rocznie dostaje zwrotow na ok $600- $800
                      Amex mam za $95 rocznie ale ten zwraca 6% w sklepach/markietach spozywczych i ma max w sensie ze mi zwraca 6% lle nie wiecej niz $500 rocnie. A do tego oferuje mi calkowite ubezpieczenie na wynajmwane auta jako "primary" czyli nic ni epytaja - wszelkie koszty uszkodzenia czy kradziezy biora na siebie. Jedynie co musz to wynajmujac auto odrzucic wszelkie opcje ubezpiecenia proponowane przez forme wynajmujaca. A moze rezerwowac i bezzposrednio albo przez posrednikow wynajmujacych auta. Byle tylko rezerwowac i placic amexem.
                      No i oni tez za wszelkie wydatki zwracja ten juz tu std 1% a co troche si edgoaduj z kims - np z ubezpeczycilem aut i domow i jak uzywasz ich to dostajesz 2% "kick-back".
                      A to ze wszelmkie karty proponuje didatowe benefity i dysknty jak kuujesz przez ich strone to nie wspominam bo na to nie zagladam i z tego nie korzystam

> Czasem mi tylko wyskoczy w apce "kup ten szajs, a dostaniesz xx zwrotu na kartę
                      > ".
                      >
                      > > No i moj bank mi zwraca za wszelkie koszty ktore bankomaty sobie pobieraj
                      > a.
                      >
                      > A możesz sobie podpiąć kartę pod rachunek w innej walucie i płacić i wypłacać z
                      > a granicą bez żadnych prowizji?
                      > Bo ja mogę.
                      >
                      Ja nie musze nic podpinac poniewaz moje karty majo ZERO prowizji od tranzakcji miedzynarodowych.
                      przlicznik jest taki jak na gieldzie.

> > O wlasnie widze ze za czas pobytu w Polsce
                      > > bank mi zworcil ponad $50 za oplaty bankomtowe.
                      >
                      > No to wujowo - byłeś przez dłuższą chwilę bez 50 baksów na koncie, podczas gdy
                      > ja nie zapłaciłbym nic, a kurs wymiany interesowałby mnie tyle, co zeszłoroczny
                      > śnieg, bo płaciłbym z konta walutowego, na którym walutę mogę w każdej chwili
                      > dokupić po kursie, którego nie znajdziesz w żadnym kantorze (albo poprosić Zofi
                      > ę, bo ona ma Revolut-a, żeby kupiła jeszcze taniej i mi wysłała SEPA Instant, k
                      > tóre w Revolut są darmowe).
                      >

No tak. Masz racje bylem przez 2 czy 3 tygodnie bez $50 na koncie ktore i tam m prawie zerowe oprocentowanie poniewaz to jest konto operacyjne - czekowe . a wiec "stracilem niecale 5 centow LOL

> > Wiec nasze banki wiedz jak o nas dbac abysmy i o nie dbali :)
                      >
                      > Serio?
                      >
                      Serio.
                      Uzywam kase baanku a oni mi za to placa i jak cos nie tak to ich problem

> Wystarczy reklamować opłatę i jak nie odpowiedzą w 2 tygodnie, albo odpowiedzą
                      > w sposób odmowny to uruchomić Chargeback w banku.
                      > Uwierz mi, mało czego się boją dostawcy bardziej, niż kar od organizacji kart p
                      > łatniczych za nadmierny poziom Chargebacków.
                      >

Tzn jak wyglada ten proces reklamacji? I jaki jest % sukcesow?
                      Kto ma obowiazek udowodnic ze ma racje?
                      A co jak ten co dostal kase powie ze nie zwroca to Twoja karta bierze to na siebie czy to twoj problem udowdnic ze masz racje?

Moja karta zwraca kase kiedy tylko zadzwonie albo on line zrobie notatke ze nie jestem zadowolny z serwisu. I teraz ta druga strona ma malpe na karku aby udowodnic ze jednak im sie platnosc nalezy.
                      I jak pokaza i ja sie z tym zgadzam to kasa dopiero wtedy wraca do zaplaty.
                      kiedys posszedlem wymienic olej i zaplacilem za wynaime oleju i filtra. Wracam do domu i patrze ze olej wymienili ale filtra nie. " Wracam a ci mowia "sorry zaraz ci filtr wymienimy" . No co ja: "Sorry ale teraz musicie wymienic rowniez olej bo nowym olejem wyplukaliscie mi stary filter" Oni mowia ze nie zgodzaja sie.
                      Nie to nie... No ale jak CC zatrzymala platnosc to nie oponowali i malem stary filtr a nowy olej za darmo iI wybor co dalej robic. To jest wasnie rocnica - zalezy czyich pieniedzy uzywsz ten ma interes w wyegzekwowaniu wlasciwej jakosc tego za co placisz.

A "niezadowolenie z serwisu" to moze byc zupelnie co innego jak reklamacja i chargeback z konta.
                      • trypel Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 18.07.26, 21:45
                        U nas takich zwrotów nie daja.
                        Patrze teraz na swoją kartę kredytową z pekao sa i mam 2% zwrotów ale max 360 rocznie czyli 100 usd. Dla mnie ważniejsze byly mile. Realnie karta daje mi 2000 mil w M&M miesiecznie a za 24000 w roku moge z Zofia walnąć 2 przyzwoite loty w europie w obie strony albo 1 w biznes. Plus w razie opoznienia lotu daje mi i 3 osobom ze mną wstęp do saloniku nawet jak normalnie do niego nie moge.
                        Plus ubezpieczenie w podróży na niska kwotę ale zawsze jest..
                        No i ubezpieczenie zakupów w internecie do 6000. Działa. Wypróbowałem.
                        Ale takich zwrotów jak 6 % to bez szans.
                      • bywalec.hoteli Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 18.07.26, 21:47
                        Czekaj Engin, dziecko jak dziecko, ale jak cię wnusia poprosi "dziadku daj na lody", to nie dasz? 😄
                        • engine8t Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 18.07.26, 23:39
                          bywalec.hoteli napisał:

> Czekaj Engin, dziecko jak dziecko, ale jak cię wnusia poprosi "dziadku daj na l
                          > ody", to nie dasz? 😄

Wnusia jest juz duza. Ma konto w banku (a wiec i karte debetowa) ktore uzupelnia kieszonkowe od rodzicow ktore wydaje na to czego rodzice nie funduja i musi sie uczyc gospodarowac tym co ma.
                          Ani razu jeszcze nas nie poprosila o kase i nie wyglada ze bedzie.
                          Widac z tego co ma na lody jej wystarcza. A jak nie to moze wynegocjowac z rodzicami wyzsze kieszonkowe i zawsze moze dorobic - np wyprowadzaniem psa sasiadow :)
                          kiedys slyszalem ze umowa jest tak ze jak chce wiekesze kieszonkowe to musi od razu propnowc co od siebie zrobi aby to umotywowac. A opcji ma w domu duzo. :)
                          Zadowolona z telefonu ktory dostaje po rodzicach i wartosci materialne nie sa u niej widoczne.
                          Dostaje rzeczy nie na zasadzie "na ile rodzicow stac" ale na ile to jest prezent walsciwy w dnym wieku i sytuacji.
                          A to ze kolezanki maja nie jest u nich zadnym argumentem do dyskusji.
                          Jakby poprosila o kase na lody to ja bym ja po prostu na lody zaprosil :)
                          A na urodziny czy pod choinke robi liste rzeczy ktore by chciala dostac i na tej liscie nigdy nie bylo $ ale duzo niedrogich "dupereli" do wyboru. Pytalem kiedys ojca czy ta lista to orginalna czy tez rodzice ocenzurowali?
                          Okazuje sie ze orginalna. U nas zreszta sie nie daje prezentow pienieznych. Moze dlatego ze tego rczej nikmu nie brakuje.
                          A na prezenty urodzinowe czy swiateczne dla nas sama robi cos recznie.
                • sclass Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 18.07.26, 20:49
                  we Francji jest limit płatności gotówką 1 000 euro.
                  W Grecji 500
        • sclass Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 18.07.26, 20:40
          qqbek napisał:

> engine8t napisał:
          >
          > > A nie mogles BLIKiem ?
          >
          > Mógłby... w Polsce :P
          > W Niemczech w niektórych miejscach nadal chcą gotówkę (choć i tak widać sporą p
          > oprawę po kowidku).
          > W Polsce gotówka ginie.
          > Kupowałem dzisiaj córce telefon za gotówkę, to się pani mocno zdziwiła w sklepi
          > e (córka postanowiła przejść na jabcokową stronę mocy, więc tanio nie było).

BLIK to genialny wynalazek.
          Unia wprowadza limit płatności gotówką.
          Chyba wiem po to robi.
          • qqbek Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 18.07.26, 23:23
            sclass napisał(a):

> BLIK to genialny wynalazek.
            Mnie przekonywać nie musisz, ja wiem.
            Przekonaj Engine.

> Unia wprowadza limit płatności gotówką.
            > Chyba wiem po to robi.
            Żebyś kasy przekręconej przez "krewnego i znajomego misiaczka" z Funduszu Sprawiedliwości nie mógł zbyt swobodnie wydawać?
            Ja lubię mieć gotówkę, jestem pod tym względem bardzo konserwatywny, ale nie mam też nic przeciwko elektronicznym formom płatności.
            Zarabiam ile zarabiam, przychody i wydatki mają swoje odzwierciedlenie w stanach konta, nie mam się czego bać (ale pomimo tego wolę mieć te 5k+ w gotówce w domu "w razie gdyby wszystko to miało walnąć" - no teraz chyba nie mam 5k, przynajmniej nie w złotówkach, w domu, bo młodej aj-waj fona kupiłem wczoraj - ale tak generalnie to zazwyczaj mam).
            • engine8t Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 18.07.26, 23:58
              qqbek napisał:

> sclass napisał(a):
              >
              > > BLIK to genialny wynalazek.
              > Mnie przekonywać nie musisz, ja wiem.
              > Przekonaj Engine.

No po co mnei przekonywaac? Ja go nie bede uzywal
              Na pewno ma swoje miejsce na waszym rynku jako ze wyglad na polaczenie karty debetowej z PayPall czy Google Pay.
              >
              > > Unia wprowadza limit płatności gotówką.
              > > Chyba wiem po to robi.

Chyba nwet nie ukrywa ze celem jest pelna kontrola nad wydatkami ludzi.

> Żebyś kasy przekręconej przez "krewnego i znajomego misiaczka" z Funduszu Spraw
              > iedliwości nie mógł zbyt swobodnie wydawać?
              > Ja lubię mieć gotówkę, jestem pod tym względem bardzo konserwatywny, ale nie ma
              > m też nic przeciwko elektronicznym formom płatności.

Ja nie lubie gotowki bo pieniadze sa brudne :)

> Zarabiam ile zarabiam, przychody i wydatki mają swoje odzwierciedlenie w stanac
              > h konta, nie mam się czego bać (ale pomimo tego wolę mieć te 5k+ w gotówce w do
              > mu "w razie gdyby wszystko to miało walnąć" - no teraz chyba nie mam 5k, przyna
              > jmniej nie w złotówkach, w domu, bo młodej aj-waj fona kupiłem wczoraj - ale ta
              > k generalnie to zazwyczaj mam).
              >

Ja tez mam rolke $ schowan w domu na wypadek gdybym potrzebowal.. Musze sprawdzic czy nie butwieja bo dawno ich nie ogladalem. Niedlugo byc moze trzeba bedzie je "wyprac" albo odnowic LOL
              >
              >
              • qqbek Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 19.07.26, 00:17
                engine8t napisał:

> No po co mnei przekonywaac? Ja go nie bede uzywal
                > Na pewno ma swoje miejsce na waszym rynku jako ze wyglad na polaczenie karty d
                > ebetowej z PayPall czy Google Pay.

To nie tyle "połączenie karty z czymś tam", co zupełnie osobna usługa.
                My używamy.
                Często i gęsto.

> Chyba nwet nie ukrywa ze celem jest pelna kontrola nad wydatkami ludzi.

Raczej nad ukrywanymi dochodami.
                Ale rzeczywiście też mam wrażenie, że o kontrolę tu przede wszystkim chodzi.

> Ja nie lubie gotowki bo pieniadze sa brudne :)

A kto lubi?
                (Niemieckich emerytów wyłączamy).
                Ale jak "rezerwa" w domu za bardzo "puchnie" to wydaję.

> Ja tez mam rolke $ schowan w domu na wypadek gdybym potrzebowal.. Musze sprawdz
                > ic czy nie butwieja bo dawno ich nie ogladalem. Niedlugo byc moze trzeba bedzie
                > je "wyprac" albo odnowic LOL

Rolkę?
                5k w złotówkach to 10 banknotów.
                W razie "W" schowasz w kondomierce od Levis-ów.
                Jak już musisz tak tezauryzować, to wrzuć pomiędzy strony w książce.
                Do tej pory pamiętam, jak siedząc u babci w wakacje wziąłem "Krzyżaków" Sienkiewicza do czytania i jak już Danusia ratowała Zbyszka przed stryczkiem, to spomiędzy stron wypadło 500 baksów (podkreślę - pięćset, z McKinleyem, a nie pięćdziesiąt z Grantem - a to była w Polsce fortuna w połowie lat 80-tych). Nie wiem, skąd to mieli - podejrzewam, że jeszcze z dziadka działalności w AK w trakcie wojny - ale to był pierwszy i ostatni raz, gdy takie cacko widziałem :)
                • engine8t Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 19.07.26, 00:39
                  qqbek napisał:

>
                  > Rolkę?
                  > 5k w złotówkach to 10 banknotów.
                  > W razie "W" schowasz w kondomierce od Levis-ów.
                  > Jak już musisz tak tezauryzować, to wrzuć pomiędzy strony w książce.
                  > Do tej pory pamiętam, jak siedząc u babci w wakacje wziąłem "Krzyżaków" Sienkie
                  > wicza do czytania i jak już Danusia ratowała Zbyszka przed stryczkiem, to spomi
                  > ędzy stron wypadło 500 baksów (podkreślę - pięćset, z McKinleyem, a nie pięćdzi
                  > esiąt z Grantem - a to była w Polsce fortuna w połowie lat 80-tych). Nie wiem,
                  > skąd to mieli - podejrzewam, że jeszcze z dziadka działalności w AK w trakcie w
                  > ojny - ale to był pierwszy i ostatni raz, gdy takie cacko widziałem :)

U nas $100 to najwiekszy banknot w obiegu. A wiec tylko $5k to juz 50 bnknotow.

• qqbek Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 19.07.26, 00:50
                    engine8t napisał:

> U nas $100 to najwiekszy banknot w obiegu. A wiec tylko $5k to juz 50 bnknotow

A widzisz.
                    A tak krytykujesz UE za ograniczanie obrotu gotówkowego, a w UE największy banknot to 500 Euro, czyli jakieś 570 dolarów. Wniosek? Trzymaj w Euro :)
                    Najbardziej ta tendencja do ograniczania nominałów mnie w UK uderzyła.
                    Zacząłem pracę tam od pracy na budowie... minimalna oficjalnie, reszta "pod stołem". Pod stołem dostałem pierwszą tygodniówkę w banknotach 50-funtowych (najwyższy nominał w UK). Po wypłacie pojechałem na zakupy i próbowałem jedną z tych 50-funtówek zapłacić w Asda (to lokalny klon Wallmart w UK)... daje kasjerce, a ta kierowniczkę zmiany wezwała, bo pierwszy raz taki banknot widziała 🤪
                    • engine8t Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 19.07.26, 03:12
                      qqbek napisał:

> engine8t napisał:
                      >
                      > > U nas $100 to najwiekszy banknot w obiegu. A wiec tylko $5k to juz 50 bn
                      > knotow
                      >
                      > A widzisz.
                      > A tak krytykujesz UE za ograniczanie obrotu gotówkowego, a w UE największy bank
                      > not to 500 Euro, czyli jakieś 570 dolarów. Wniosek? Trzymaj w Euro :)
                      > Najbardziej ta tendencja do ograniczania nominałów mnie w UK uderzyła.
                      > Zacząłem pracę tam od pracy na budowie... minimalna oficjalnie, reszta "pod sto
                      > łem". Pod stołem dostałem pierwszą tygodniówkę w banknotach 50-funtowych (najwy
                      > ższy nominał w UK). Po wypłacie pojechałem na zakupy i próbowałem jedną z tych
                      > 50-funtówek zapłacić w Asda (to lokalny klon Wallmart w UK)... daje kasjerce, a
                      > ta kierowniczkę zmiany wezwała, bo pierwszy raz taki banknot widziała 🤪
                      >
                      >

Jakos nie mam zaufania do Euro :)
                      A poza tym czy to nie prawda ze zwykle slabe waluty maja duze nominaly ?

No i w praktyce tylko maly procent dolarow i pewnie wszytkich innych walut jest fizycznie wydrukowanych - cal reszta ma forme cyfrowa. Sprobuj isc do bnku i poprsic o 20 tys.. Wysmieja cie i poprosza aby przyjsc za pare dni..

• marekggg Blik 18.07.26, 23:15
        engine8t napisał:

> A nie mogles BLIKiem ?

BLIK jest polskim wynalazkiem. nigdzie w europie tego nikt nie uzywa. A to ze niemcy lubia gotowke to juz inna historia. 15 lat temu bylem w szwecji i chcialem w barze placic gotowka, ale zadnej nie mialem. to zapytalem gzdie jest bankomat - powiedzieli w banku na przeciwko. no bankomat niby byl, ale kobita mnie zapytala czy mam u nich konto. no oczywiscie ze nie mialem, to mowi ze najblizszy bankomat (jeden z pieciu w miescie) to jest jakies 1,5 km. to zrezygnowalem i placilem w barze karta.

w europie, glownie w zachodniej zonie euro rozwijany jest system Wevo BLIKiem w belgii nie zaplace nic, tak samo jak na slowacji czy w czechcach sa rozne systemy.

Jedno co jest dobre, ze jak place w eurozonie mnie nic nie interesuje, jazeli to jest poza strefa euro, bank nalicza jakies 2%.

Kiedys mialem Amex, ale dzisiaj poza jakimis sklepami dla turystow i duzymi hotelami, to wszystcy olewaja.
        Jest moze pare prywatnych bankow, ktore wydaja Amex, ale co z tego jak z tym nic nie kupie i jest horrenadlnie droga.

Dzisiaj place moja MC, Visa, albo Revolut w calej europie bez problemow. i mi to wystarcza.

i sie nie zaladkuje jakimis pie...mi.

wiem ze sa sklepy, ktore nie lubia vise, to place MC debetowa. dla mnie zadna roznica.
        • bywalec.hoteli Re: Blik 18.07.26, 23:32
          marekggg napisał:

> BLIK jest polskim wynalazkiem. nigdzie w europie tego nikt nie uzywa. A to ze n

Blik dziala na całym świecie

• marekggg Re: Blik 19.07.26, 00:34
            a powiedz mi - Mastercard ci doplaca przy przewalutowaniu? nie sadze.

zapytam zofie czy za nastepne zakupy moze zaplacic blikiem w belgii. i niech zobaczy konto.
    • wislok1 Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 17.07.26, 21:08
      Straszne, poryczalem sie
      • wislok1 Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 17.07.26, 21:15
        W Monachium teraz problemem sa gigantyczne korki w miescie,,,,

TO jest realny prooblem...

Remonruja Obwodnice Srodmiejska Mittlerer Ring i to jest KOSZMAR..

Z placeniem karta za przejazd KOMUNIKACJA MIEJSKA to jest zaden problem, online wszystko dziala, ale ja nie kupuje u kierowcow, kupuje w DE w internecie...

Wiem, ze zdaniem kilku osob na forum internet w DE nie istnieje, ale musze ich rozczarowac
        • wislok1 Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 17.07.26, 21:17
          NO, ale trzeba wymyslic problem, zeby dokopac tym zlym
          • qqbek Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 17.07.26, 21:22
            Znowu sam sobie odpowiadasz.
            A prawda jest taka, że płatności gotówkowe w Niemczech nadal mają się dobrze i Niemcy przyzwyczajeni są do gotówki (a w niektórych punktach nadal są limity płatności kartą "od").
            W PL właściwie znika gotówka, nawet na straganach w miejscowościach turystycznych w Koziej Wólce, jak nie można kartą, to przynajmniej BLIK-iem na telefon można.

Opisałem powyżej zdziwienie paniusi z dzisiaj, że córce za japcoka gotówką zapłaciłem... akurat 20-ty niedługo, trzeba będzie się krwawicą podzielić z US i ZUS, więc wolałem zostawić konto w spokoju i skorzystać z "rezerw gotówkowych", które pomimo urlopu jakoś się jeszcze trzymały.
            • wislok1 Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 18.07.26, 22:45
              To jest totalny mit, ze w DE nie da sie placic karta czy telefonem, kosmiczne glupoty
              • wislok1 Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 18.07.26, 22:46
                To, ze glownie starsi ludzie lubia placic gotowka, to jest ich wybor

Maja do tego prawo

W wielu miejscach w PL placi sie tylko gotowka, nie akceptuja kart
                • qqbek Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 18.07.26, 22:52
                  wislok1 napisał:

> To, ze glownie starsi ludzie lubia placic gotowka, to jest ich wybor
                  >
                  > Maja do tego prawo

W Polsce też.
                  Ale w Polsce nie spotkasz już "płatność kartą od xx".

> W wielu miejscach w PL placi sie tylko gotowka, nie akceptuja kart

Gdzie?
                  Ja się pytam gdzie?
                  Nawet jak terminala nie ma, to BLIK-iem najczęściej można.
                  Nawet na targu, jak pietruszkę kupujesz.
                  • marekggg Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 18.07.26, 23:18
                    do BLIKa musisz miec konto w polskim banku i polska komorke. Pytanie za 100 punktow - ilu obcokrajowcow ma cos takiego?
                    • qqbek Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 18.07.26, 23:34
                      marekggg napisał:

> do BLIKa musisz miec konto w polskim banku i polska komorke. Pytanie za 100 pun
                      > ktow - ilu obcokrajowcow ma cos takiego?

Też racja.
                      Ale zakładam, że Engine, który nigdy nie odciął do końca "pępowinki" łączącej go z krajem ma nie tylko konto w polskim banku, ale nawet jakąś nieruchomość tutaj.
                    • bywalec.hoteli Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 18.07.26, 23:44
                      marekggg napisał:

> do BLIKa musisz miec konto w polskim banku i polska komorke. Pytanie za 100 pun
                      > ktow - ilu obcokrajowcow ma cos takiego?

Nieprawda, blik dziala na przykład na Słowacji

www.blik.com/sk/faq
                      • bywalec.hoteli Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 18.07.26, 23:49
                        I jeszcze integruja go z lokalnymi systemami w innych krajach:
                      • marekggg Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 19.07.26, 00:27
                        moze i tak, ale ja juz nie mam konta na slowacji. mam jeszcze w polsce, ale juz nie mam komorke z polska SIM
                  • wislok1 Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 18.07.26, 23:32
                    W wielu miejscach
                    • qqbek Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 18.07.26, 23:34
                      wislok1 napisał:

> W wielu miejscach

Przykłady proszę.
                      A nie komunały.
                      • wislok1 Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 18.07.26, 23:51
                        Np. w Cieszynie jest CH Stela , Galerie handlowa i platnosc tylko gotowka
                        W wielu budkach z hamburgerami,hotdogami w Cieszynie i okolicach tylko gotowka
                        • wislok1 Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 18.07.26, 23:54
                          Platnosc za parking
                          • qqbek Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 19.07.26, 00:31
                            wislok1 napisał:

> Platnosc za parking

Gdzie?
                            Przez ostatnie pięć lat nie płaciłem nigdzie za parking inaczej niż z apki, za wyjątkiem "parkingu u pana Wiesia" przy przychodni w centrum Lublina, do której czasem muszę z synem podjechać. Jak pan Wiesio jest trzeźwy to sam wychodzi, jak nie, to do jego nory zaglądam i reguluję płatność.
                            Plac jest dziedzicznie pana Wiesia, żula do kwadratu.
                            Deweloperzy mu proponowali milionowe kwoty za to, ale pan Wiesio jest zasadniczy i 0,7 chleba swojego powszedniego kupuje z wpływów z placu, o którym wiedzą tylko wtajemniczeni.
                            To jedyny przykład płatności za parking, którą konsekwentnie reguluję gotówką (i to bez paragonu, rzecz jasna). Nawet odkurzaczem tam staję, choć na miejskim miałbym darmowo, bo wiem, że siostrzeniec pana Wiesia tam kamery zainstalował i w razie "W" nie będzie problemu ze zlokalizowaniem kogoś, kto by mi tam auto uszkodził.
                            • wislok1 Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 19.07.26, 00:46
                              W Cieszynie w Centrum Handlowym Stela tylko gotowka
                              • trypel Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 19.07.26, 06:58
                                wislok1 napisał:

> W Cieszynie w Centrum Handlowym Stela tylko gotowka

galeriastela.pl/marki/
                                W ktorym z punktow nie przyjmują karty? Mozna latwo sprawdzić.
                                • dodekanezowiec Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 19.07.26, 14:43
                                  Ponieważ wislok napisal "tylko" a nie "TYLKO" więc to "tylko" ma słabsza moc.
                                • qqbek Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 19.07.26, 15:40
                                  trypel napisał:

> galeriastela.pl/marki/
                                  > W ktorym z punktow nie przyjmują karty? Mozna latwo sprawdzić.

Pewnie w PKO Banku Polskim, zawsze twierdziłem, że oni zacofani są ;)
                                  • wislok1 Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 19.07.26, 19:23
                                    Dopisalem zaraz, ze chodzi o parking w CH Stela
                                    • trypel Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 19.07.26, 19:39
                                      Na tym parkingu co do 3 h jest bezpłatnie a potem placi sie w automacie?
                                      galeriastela.pl/regulamin-parkingu/
                                      • wislok1 Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 19.07.26, 20:03
                                        Tam nie ma innego parkingu
                                        • wislok1 Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 19.07.26, 20:04
                                          Pardon, jeszcze mi sie teraz przypomnialo...
                                          U fryzjera w CIeszynie tez tylko gotowko, cash only, cash baby....

• trypel Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 19.07.26, 20:20
                                            wislok1 napisał:

> Pardon, jeszcze mi sie teraz przypomnialo...
                                            > U fryzjera w CIeszynie tez tylko gotowko, cash only, cash baby....
                                            >

To juz w Cieszynie sa 2 miejsca gdzie nie przyjmują karty? To tyle co na 20 m jednej ulicy w przeciętnym niemieckim miescie
                                            • wislok1 Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 20.07.26, 20:00
                                              Ja pie.dole

Byles choc raz w NIemczech w ostatnim roku ?

Bo wszystkie twoje glupoty o DE na tym forum to sa idoniesienia sprzed wielu lat
                                              • trypel Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 20.07.26, 20:08
                                                maps.app.goo.gl/We9CDneJPFpxZSpj8?g_st=ac
                                                maps.app.goo.gl/ZNGRh3tU2ngoPx5n9?g_st=ac
                                                maps.app.goo.gl/zNkRidkD1GLucRaQ8?g_st=ac

Jedna ulica w centrum wypoczynkowego miasteczka. Max 50 m
                                                Zadna nie akceptuje kart. Przepraszam- nie akceptowała w kwietniu. 2026.
                                                Na 5 pizzerii w tym miescie, karty akceptuje tylko jedna, wiem bo nawet wywołałem awanturę pierwsze zamawiając 12 pizz dla zespołu a potem jak powiedziałem ze gotówki nie mam i wyszedlem bez odebrania. W kolejnych juz pytałem czy akceptują.
                                              • wislokowy Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 20.07.26, 20:27
                                                Akurat Trypel bazuje na konkretach.
                                                Twoje wypociny to totalne głupoty, chyba że bywasz na odprawach u fiutina, jarkacza i innych i lubisz sprawozdawczość.

wislok1 napisał:

> Ja pie.dole
                                                >
                                                > Byles choc raz w NIemczech w ostatnim roku ?
                                                >
                                                > Bo wszystkie twoje glupoty o DE na tym forum to sa idoniesienia sprzed wielu la
                                                > t
                                          • wislokowy Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 20.07.26, 20:23
                                            Jak po znajomości "strzyże" cie jakiś domorosły fryzjer/ka, to nie wymagaj rozbudowanych form płatności.

wislok1 napisał:

> Pardon, jeszcze mi sie teraz przypomnialo...
                                            > U fryzjera w CIeszynie tez tylko gotowko, cash only, cash baby....

• qqbek Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 19.07.26, 20:06
                                        trypel napisał:

> Na tym parkingu co do 3 h jest bezpłatnie a potem placi sie w automacie?
                                        > galeriastela.pl/regulamin-parkingu/

Może terminal do kart im się chwilowo zepsuł?
                                        Też tak ostatnio miałem - natura wezwała młodego na bulwarach nad Wisłą w Krakowie, lecę do publicznej, a tam babcia klozetowa mówi "sorry tylko gotówka, bo mi się dzisiaj terminal popsuł i poszedł do wymiany, ewentualnie może pan zapłacić kartą w damskiej obok i przyjść z paragonem"... wysupłałem te kilka zeta za młodego i siebie jakoś.

Swoją drogą - który z facetów jest w stanie wysiedzieć w takiej "galerii" handlowej dłużej niż kilkadziesiąt minut? 180 minut darmochy to chyba dla kobiet i ich pantoflarzy wymyślono - tego powinna jakaś konwencja genewska zakazywać 🤪 Uchwalmy jakąś konwencję "o humanitarnym traktowaniu samców towarzyszących swoim samicom na zakupach", która ograniczy czas darmowego parkingu do 90, może góra 120 minut i nakaże przy dozwolonym darmowym postoju powyżej godziny zapewnić pub z piwem i jakiś kącik z grami na konsoli.
                                        • trypel Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 19.07.26, 20:18
                                          Rzadko tam bywam ale sprawdzę jak trafie. I tez w zyciu nie byłem w żadnej galerii dluzej niz 2 h (bo nieraz kino).
                                          • qqbek Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 19.07.26, 20:23
                                            trypel napisał:

> Rzadko tam bywam ale sprawdzę jak trafie. I tez w zyciu nie byłem w żadnej gale
                                            > rii dluzej niz 2 h (bo nieraz kino).
                                            >

No ale z kinem to jest tak, że na bilecie dostajesz kod QR do automatu, który wydłuża ci czas darmowego parkowania (przynajmniej tak jest u nas na wsi, w Lublinie, w tych dwóch galeriach przy których postój jest płatny, a jest też i multipleks - a także w CSK z tego co pamiętam).
                                            W trzeciej galerii z multipleksem parkowanie jest zupełnie darmowe.
                                        • wislok1 Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 19.07.26, 20:22
                                          Tam nigdy nie bylo zadnego terminala do kart
                                          • trypel Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 19.07.26, 20:30
                                            Fakt
                                            W opiniach (beznadziejnych ) o galerii, 2 osoby podkreślają brak możliwości płatności karta.
                                            Qqbek poczytaj opinii, nie znam innej galerii o tak beznadziejnych opiniach a służbowo odwiedzam ich sporo :)
                                            Wislok ma rację
                                            • qqbek Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 19.07.26, 21:09
                                              trypel napisał:

> Fakt
                                              > W opiniach (beznadziejnych ) o galerii, 2 osoby podkreślają brak możliwości pła
                                              > tności karta.
                                              > Qqbek poczytaj opinii, nie znam innej galerii o tak beznadziejnych opiniach a s
                                              > łużbowo odwiedzam ich sporo :)
                                              > Wislok ma rację
                                              >

Fakt - wrzuciłem opinie z Google i rzeczywiście ludzie się skarżą, żeby z wiaderkiem na drobne z reszty przychodzić, jak wychodzicie z kina i da się tylko Kazimierza Wielkiego z bankomatu wypłacić.
                                              Nie sądziłem, że taki cyrk jest w Polsce jeszcze możliwy.

W Niemczech rzeczywiście nadal na każdym kroku (pamiętam jak się teraz w maju zdziwiłem, że mogę za kibel na dworcu w Dreźnie zapłacić kartą, bo wszędzie indziej się nie dało i jako turysta tachałem drobne po 50 centów i 1 jewro zawsze ze sobą), ale w Polsce mnie szokuje.
      • wislokowy Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 17.07.26, 22:00
        nie po raz pierwszy i ostatni
        • qqbek Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 17.07.26, 22:02
          wislokowy napisał:

> nie po raz pierwszy i ostatni

A ten nadal sam sobie odpisuje.
          Trzeba tą jednostkę chorobową opisać i nazwać.
          • marekggg Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 18.07.26, 23:19
            eee tam spoko, wislok jest OK
            • qqbek Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 18.07.26, 23:35
              marekggg napisał:

> eee tam spoko, wislok jest OK

Nie no upierdliwy i germanocentryczny jest, ale rzeczywiście jest w porządku.
              • wislok1 Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 18.07.26, 23:39
                Dzieki
                • qqbek Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 18.07.26, 23:56
                  wislok1 napisał:

> Dzieki

Gern geschehen
                  • wislok1 Re: OT Okradlem panstwo niemieckie na 2.1 euro 19.07.26, 00:47
                    Nicht verstanden

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka