Dodaj do ulubionych

Nowe znaki, nowe kary

28.08.26, 08:18
moto.pl/Porady/7,152988,32990185,rzad-szykuje-drogowa-rewolucje-na-drogach-pojawia-sie-nowe.html#do_w=484&do_v=1870&do_st=RS&do_sid=1794&do_a=1794&do_upid=1870_ti&do_utid=32990185&do_uvid=1787821249901&s=BoxOpImg8
"Trzy nowe znaki drogowe i przy okazji trzy kary dla kierowców przyłapanych przez kamery. System stanie się w pełni automatyczny. Ministerstwo Infrastruktury szykuje zmiany, które raczej nie przypadną do gustu użytkownikom dróg. O jakie wykroczenia chodzi?"

Nie wiem, jak wam, ale mnie one BARDZO PRZYPADAJĄ do gustu.

Moja jedyna sugestia dla rządzących to nie rezygnacja z takich, ale przyjrzenie się systemowi znaków w PL generalnie, bo mam wrażenie, że mamy ich za dużo.

Jakby samych znaków było przy drogach trochę mniej, to zdecydowanie łatwiej byłoby "widzieć" te naprawdę ważne.
A do tego nasze auta radziłyby sobie lepiej.

Przykład:

Rezygnacja z tego, że "przecznica " odwołuje ograniczenie, a nowy znak je odwołuje.
Wiem, wydaje sie bez sensu, że mowie, ze chce miej znaków a proponuje nowy, ale....
Obserwuj wątek
    • marekggg Re: Nowe znaki, nowe kary 28.08.26, 09:15
      to pierwsze zdjecie zrobione na efekt, no ale OK.

a drugie - no to juz przesada, ale widocznie zarzadca drogi sie chce ubezpieczyc, no ale mozna tez inaczej to rozwiazac, ale to zalezy od kraju.
      • galtomone Re: Nowe znaki, nowe kary 28.08.26, 10:10
        To drgir to EjAj bo nie moge sobie teraz p[rzypomniec gdzie takie sytuacje 1:1 widzialem i nie chcielo mi sie szukac.

Ale że skrzyżowanie dowoluje u nas ograniczenie, to często jest nawet gorzej, bo poza lasem takich 50 są dodatkowe znaki o przejściach dla pieszych, zakazach skrętu, przejściach dla pieszych, itd.…

Za duzo tego jest.
        • marekggg Re: Nowe znaki, nowe kary 28.08.26, 10:17
          galtomone napisała:

> Ale że skrzyżowanie dowoluje u nas ograniczenie, to często jest nawet gorzej, b
          > o poza lasem takich 50 są dodatkowe znaki o przejściach dla pieszych, zakazach
          > skrętu, przejściach dla pieszych, itd.…

wszystko zalezy od kraju oraz lokalnych przepisow. w austrii naprzyklad nie odwoluje (zapytam jeszcze kumpla austriaka)

> Za duzo tego jest.
          • galtomone Re: Nowe znaki, nowe kary 28.08.26, 13:02
            Ale ja mówię o znakach u nas a nie wszędzie indziej.
    • vogon.jeltz Re: Nowe znaki, nowe kary 28.08.26, 09:25
      Ale wiesz, że rezygnacja z odwoływania ograniczenia przez skrzyżowanie jest topologicznie tożsama z tym, że takie ograniczenie będziesz musiał ustawić na każdej z przecznic? W żaden sposób nie redukuje to liczby znaków.

Natomiast znak, który poszukujesz, żeby tak działał już od dawna mamy - to strefowe ograniczenie prędkości B43.
      • galtomone Re: Nowe znaki, nowe kary 28.08.26, 10:14
        Masz rację, ale jakoś jest tak, że np. z Niemiec nie kojarzę sytuacji jak u nas, gdzie znaków jest naje...e z naddatkiem i na wszelki wypadek.

Byc moze znaki sa na takich skrzyzowaniach dla tych co wjezdzja na moja droga, wic choc sa to ja jada c glowna ich nie widze co skrzyzowanie. Nie wiem nie jestem od syste,ow oznakowania natomiast jako kierowcy wydaje mi sie, ze mamy ich u nas za duzo na raz.

Ale nowe kary za czerowne, za odstep czy za bus pass to mi nie przeszkadzaja.
        • tbernard Re: Nowe znaki, nowe kary 28.08.26, 13:05
          galtomone napisała:

> Ale nowe kary za czerowne, za odstep czy za bus pass to mi nie przeszkadzaja.

No ale po jakie licho tworzyć nowe znaki których jedyną funkcją jest ostrzeganie, że tutaj łamanie przepisów ma skutkować nagraniem tego zdarzenia zwiększającym szansę na mandat? Może ktoś to jakoś sensownie wytłumaczyć?
          To może teraz w każdym innym miejscu jak ktoś zostanie złapany, to odmówi mandatu, bo nie było ostrzeżenia, że w tym miejscu za niestosowanie się do przepisów może skutkować mandatem? Na przykład ktoś sobie zaparkuje na skrzyżowaniu lub przejściu dla pieszych. Nie było ostrzeżenia, to niech policja spada z mandatem.
          • galtomone Re: Nowe znaki, nowe kary 29.08.26, 08:43
            Zakładam, że taki znak ma charakter przypominajki, że nie wolno.

Niby ograniczenie jest na drodze ale tam gdzie jest info, ze jest fotoradar wszyscy jada wolniej.... Na odcinkowym to samo.. a tak moze bylliby tacy co nie zauwazyli, ze jest.

A celem fotoradaru nie jest lapanie zapominalskich, tylko zeby auta jechaly zgodnie z ograniczeniem i wtedy znak ma sens.
    • oixio Re: Nowe znaki, nowe kary 28.08.26, 11:03
      Są wyniki kontroli NIK z 2025:
      www.nik.gov.pl/plik/id,30702,vp,33762.pdf

Obejmują tylko część obszaru Polski.
      Okazuje się, że MI za nic nie odpowiada, ma szkolić samorządy, które za nic nie odpowiadają.

Dalej w sprawach ruchu drogowego decyduje "budowlanka" i ludzie bez karty rowerowej.
      Mamy drogi jako budowle, mamy definicję skrzyżowania, drogi twardej niezgodne z Konwencją Wiedeńską.
      "Specjaliści" o możliwych rozwiązaniach komunikacyjnych konsultują się z gospodyniami domowymi!!!
      • qqbek Re: Nowe znaki, nowe kary 28.08.26, 13:10
        Mam znajomych projektantów (architektów).
        Z tego, co mi powiedziano, to pani, która w lubelskim Zarządzie Dróg, Mostów i Transportu Miejskiego zatwierdza projekty rozwiązań drogowych nie ma i nigdy nie miała prawa jazdy (a na rowerze też nie jeździ) 🤦‍♂️

Ale co do ostrzeżeń przed kamerami (i od czerwonych świateł i na buspasach) to nie jest to durny pomysł.
        Codziennie, sunąc buspasami, widzę takich "niebinarnych", którzy "identyfikują się jako elektryki". Policyjne służbówki z Lublina i okolic jako-tako rozpoznaję, więc to nie "ten" przypadek. Po prostu ludzie mają w dudach. A potem płacz i zgrzytanie zębami na Spotted Lublin, bo akurat na dwóch buspasach kamery systemu zarządzania ruchem wyłapują tych "nie do końca elektrycznych".
        • tbernard Re: Nowe znaki, nowe kary 28.08.26, 13:36
          qqbek napisał:

> Ale co do ostrzeżeń przed kamerami (i od czerwonych świateł i na buspasach) to
          > nie jest to durny pomysł.

Mam inne zdanie na ten temat. Co konkretnie stoi na przeszkodzie aby po prostu zacząć karać za to bez wprowadzania do obiegu nowych znaków? To niby jak takie znaki wprowadzą, to już będzie można śmiało wjeżdżać na czerwonym świetle, jeśli akurat w jakimś konkretnym miejscu nie będzie ostrzeżenia, że za to grozi kara?
          Nie rozumiem ich sensu.
          • qqbek Re: Nowe znaki, nowe kary 28.08.26, 22:09
            tbernard napisał:

> Nie rozumiem ich sensu.

Prewencja zamiast karania.
            Karać będą tylko tych, którzy rzeczywiście chcą łamać przepisy.
            Dla mnie ma to sens.
            A co do buspasów - biorą się powoli za to - jechałem po południu z pracy do domu, śmigałem buspasem rzecz jasna. Stoi radiowóz na sygnałach na chodniku, ja sunę za jakimś Boltem (więc rejestracji nie widać) - widzę, że uradowany funkcjonariusz już lizaka wyjmuje, bo widzi, że na skrzyżowaniu jadę prosto... a tu Zonk, zobaczył rejestrację, lizak w dół, łapki mu opadły.

Fajnie jest jeździć elektrykiem, który ma też (dużo popularniejszą i dość powszechną) wersję spalinową 🤣
            W Lublinie widziałem ostatnio trzeciego e-up, bo na razie były na całe 360-tysięczne miasto (plus 100k+ "opłotków"), a w samej "dostawie" jeździ ze 100 benzynowych up! i citigo 😁
            • sclass Re: Nowe znaki, nowe kary 28.08.26, 22:43
              😉
          • carnivore69x Re: Nowe znaki, nowe kary 28.08.26, 23:03
            tbernard napisał:

To mniej więcej tak jak 'deadline' i 'absolute deadline'.
            • qqbek Re: Nowe znaki, nowe kary 28.08.26, 23:09
              carnivore69x napisał(a):

> To mniej więcej tak jak 'deadline' i 'absolute deadline'.

No z "korposzczurkowego na polski" to mniej więcej tak to wygląda w mojej opinii.
              Są tacy, którzy i tak mają przepisy w dudzie i fakt, że ich kontrolują nijak nie wpłynie na ich zachowania, ale jest spora liczba oportunistów, którzy zachowywaliby się przyzwoiciej, gdyby tylko ktoś ich kontrolował... i jak tychże ostrzeże się o kontroli, to też będą się zachowywali przyzwoiciej.
          • galtomone Re: Nowe znaki, nowe kary 29.08.26, 08:47
            tbernard napisał:

> qqbek napisał:
            >
            > > Ale co do ostrzeżeń przed kamerami (i od czerwonych świateł i na b
            > uspasach) to
            > > nie jest to durny pomysł.
            >
            > Mam inne zdanie na ten temat. Co konkretnie stoi na przeszkodzie aby po prostu
            > zacząć karać za to bez wprowadzania do obiegu nowych znaków?

Ale nie o to chidzi zeby karac, tylko zeby ludzie tego nie robili.

To tak jak z kara dla tego co zabil ludzi na chodniku. Co z tego, ze bedzie kara i ze kazdy wlasciwie taki sprawca jest karany?

Jak jedziesz busem i buspass nie bedzie wolny a ty sie gdziesz spoznisz to co ci z tego, ze ktos dostanie 2 tyg. pozniej mandat? Lepiej zeby by byl ostrzezony i tym buspassem nie jechal.

A teraz? Gdy juz wiesz, ze kara nie jest celem.
            • trypel Re: Nowe znaki, nowe kary 29.08.26, 08:58
              Moze to ze samo ostrzeżenie bez konsekwencji nie dziala w żaden sposób. A pewność dostania mandatu dziala duzo skuteczniej od ostrzezen.
              Zobacz ze juz nie trzeba ostrzegać przed wjeżdżaniem za rogatki jak dalej mrugaja bo drakońska kara zadzialala (przynajmniej u mnie) nawet na pedalarzy
              • galtomone Re: Nowe znaki, nowe kary 30.08.26, 08:46
                trypel napisał:

> Moze to ze samo ostrzeżenie bez konsekwencji nie dziala w żaden sposób.

No ale jakie konsekwencje, skoro czegos nie robisz bo zostaels ostrzezony???

Ludzim zdarzaja sie bledy. Wolimy nie ponosic ich konsekwencje ale wplywac na to by ich nie poelniali.

Co wiecej, rozmawiamy o ZAUTOMATYZOWANYM systemie, wiec kara jest w 100% pewna.

To o czym ty piszesz?

> A pewno
                > ść dostania mandatu dziala duzo skuteczniej od ostrzezen.

No to tu masz pewnosc dostania mandatu, ale koszt instalacji takich systemow wszedzie.. Chyba nawet w skandynawii 100% drog nie jest tak monitorowanych.

> Zobacz ze juz nie trzeba ostrzegać przed wjeżdżaniem za rogatki jak dalej mruga
                > ja bo drakońska kara zadzialala (przynajmniej u mnie) nawet na pedalarzy

Zalezy czy przejazd monitorowany. Jak nie jest to roznie bywa.
                • trypel Re: Nowe znaki, nowe kary 30.08.26, 10:03
                  A po co wszędzie? Tam gdzie ma to sens bo podwyzsza bezpieczenstwo.
                  Tam gdzie jest ruch. Gdzie jest kupa ludzi. A nie wszędzie.
            • carnivore69x Re: Nowe znaki, nowe kary 29.08.26, 13:13
              galtomone napisała:

> Jak jedziesz busem i buspass nie bedzie wolny

Gwoli ścisłości, jak już ktoś chce sklecić jedno słowo, to będzie to ‘buspas’, czyli pas dla autobusów.

Nie ma to nic wspólnego z jakąś “przepustką dla autobusów” z angielskiego (tam jest ‘bus lane’ tak czy inaczej).
              • sclass Re: Nowe znaki, nowe kary 29.08.26, 14:37
                Bus pasy powinny być jak nazwa wskazuje wyłącznie dla autobusów i busów. Dla transportu zbiorowego, by w mieście nie było korków, by autobus nie stał w korku, by mógł dojechać na czas by się ludzie do pracy nie spóźniali. Nie dla różnego rodzaju bogatych cwaniaków którzy kupili elektryka na pokaz by jeździć bus pasem 😅
                • qqbek Re: Nowe znaki, nowe kary 29.08.26, 15:07
                  A kto ci misiu broni kupić elektryka, albo motocykl, którymi też będziesz mógł jeździć buspasami?
                  Czas przejazdu w Lublinie jest tak ostatnio skandaliczny, że nie miałem innego wyjścia.
                  Jechałem z tydzień temu złem wcielonym do pracy rano i zajęło mi to 32 minuty.
                  Elektrykiem wyrabiam się w poniżej 20.
                  A w Lublinie rozwalili komunikację miejską i za bardzo nie ma co po buspasach jeździć. To raczej Bolt-pasy, niż buspasy są, biorąc pod uwagę kto (poza mną) nimi głównie jeździ.

Bogaty cwaniak?
                  5 dych z hakiem mnie up wyszedł "na gotowo", z nowymi oponami i pełnym pakietem ubezpieczeniowym.
                  To raczej "bieda-motoryzacja" niż bogate cwaniactwo.
                  Zresztą Lublin zamożny nie jest, jeżdżą też Dacie Spring, pierwsze Leaf-y, czy "trojaczki" PSA/Mitsubishi (najczęściej widuje Pug-i i-on i jest ich naprawdę wiele sztuk w Lublinie). Na chwilę obecną elektryka "do jazdy wokół komina" można kupić za trochę ponad dwie dychy.
                  • nousecomplaining Re: Nowe znaki, nowe kary 29.08.26, 16:17
                    > Na chwilę obecną elektryka "do jazdy wokół komina" można kupić za trochę ponad dwie dychy.
                    No ale to za chwilę może być tak, że bus pasy się zapchają tymi elektrykami, bo każdy będzie chciał zamiast 32 minut jechać 20 i se kupi takie vozidlo do jazdy po mieście.
                  • tbernard Re: Nowe znaki, nowe kary 30.08.26, 19:11
                    Jeśli już robić wyjątki to nie dla samochodów elektrycznych lecz dla pojazdów gdzie oprócz kierowcy podróżuje co najmniej 2 pasażerów. Dla środowiska będzie korzystniej no i nie ma wielkiego ryzyka, że tak zapełnione auta zapchają ten uprzywilejowany pas.
            • qqbek Re: Nowe znaki, nowe kary 29.08.26, 13:36
              galtomone napisała:

> Jak jedziesz busem i buspass nie bedzie wolny a ty sie gdziesz spoznisz to co c
              > i z tego, ze ktos dostanie 2 tyg. pozniej mandat? Lepiej zeby by byl ostrzezony
              > i tym buspassem nie jechal.

Właśnie.
              Bo karanie to jedna sprawa, powinno się, ale ostrzeżenie o nieuchronności kary ma też funkcję prewencyjną, która pozwala usprawnić ruch (wyjątkiem są tutaj odcinkowe, ale to zrzucam na karb tego, że się ludzie jeszcze nie "naumieli" jeździć po nich).

> A teraz? Gdy juz wiesz, ze kara nie jest celem.

O to właśnie chodzi.
              Po co karać, jak można cel osiągnąć ostrzeżeniem o karze?
              W ten sposób karani będą jedynie "zatwardziali", którzy i tak wszystko mają gdzieś.
              • galtomone Re: Nowe znaki, nowe kary 30.08.26, 08:48
                Mnie zawsze "dziwi" odcinkowy na A1 (kilka razy powtorzony), ktory po prostu miedzy czy nie jediesz wiecej niz 140

Wszystkie inne, ktore znam sa na ograniczeniach.
                • qqbek Re: Nowe znaki, nowe kary 30.08.26, 12:05
                  galtomone napisała:

> Mnie zawsze "dziwi" odcinkowy na A1 (kilka razy powtorzony), ktory po prostu mi
                  > edzy czy nie jediesz wiecej niz 140
                  >
                  > Wszystkie inne, ktore znam sa na ograniczeniach.

Wszystkie odcinkowe, które mam "w bliższej i dalszej okolicy" (a więc S17, S19 i odcinek A4 od Karkowa do Rzeszowa) są na "nominalnej" prędkości.

Na A4 przed początkami dwóch z tych odcinkowych jest ograniczenie do 100 (przed zjazdami), ale odcinkowe zaczynają się już za węzłami (a więc same węzły odwołują tą setkę, bo to skrzyżowania są). Na S17 (dwa w kierunku Warszawy) i S19 (jeden pod samym Lublinem) jest 120, beż żadnych ograniczeń.
                  W Yanosiku się ostatnio pojawiła funkcja zliczania średniej na OPP, co okazuje się bardzo pożyteczne, bo jak trafisz na "zamulaczy", to potem można trochę odrobić średnią, bez ryzyka wyłapania "pocztówki z wakacji".

Na A4 jest prawie 15 km OPP pod Tarnowem i tam się cuda dzieją, ludzie po niecałe 100 lewym pasem jadą (a prawym naginają 90 cieżarówki, więc ciężko jest jechać z dozwoloną).
                  • galtomone Re: Nowe znaki, nowe kary 31.08.26, 07:48
                    qqbek napisał:

> W Yanosiku się ostatnio pojawiła funkcja zliczania średniej na OPP, co okazuje
                    > się bardzo pożyteczne, bo jak trafisz na "zamulaczy", to potem można trochę odr
                    > obić średnią, bez ryzyka wyłapania "pocztówki z wakacji".

Odkadm mam Android Auto przestałem korzystac z Yanosika bo nie da się dwóch nawigacji odpalić.

U mnie, "w mieście" jest jednen OPP i ma ogranicznie do 80. Ustawiam 85 i mi wystarcza.

Bardziej mnie wkurza fotoradar na drodze do Olkusza. Jest na 70…, więc zamiast jechać 75 (stoi przed światłami, więc nie ma sensu szybciej)… to zwykle muszę 60, a czasem i mniej.

Chyba, ze uda mi sie byc pierwszym

> Na A4 jest prawie 15 km OPP pod Tarnowem

Nie dojeżdżam tak daleko na wschód. Z A4 zjeżdżam na Brzesko.
                    • qqbek Re: Nowe znaki, nowe kary 31.08.26, 08:28
                      galtomone napisała:

> Odkadm mam Android Auto przestałem korzystac z Yanosika bo nie da się dwóch naw
                      > igacji odpalić.

Przecież możesz spokojnie przełączać.
                      Gugielmapa w mieście (bo lepiej rzeczywiście przez korki prowadzi i mniejszego "laga" ma, jeśli chodzi o natężenie ruchu), a za miastem wrzucasz Yano.

> Bardziej mnie wkurza fotoradar na drodze do Olkusza. Jest na 70…, więc zamiast
                      > jechać 75 (stoi przed światłami, więc nie ma sensu szybciej)… to zwykle muszę 6
                      > 0, a czasem i mniej.

A widzisz, ja od niedawnej zmiany przepisów zawsze z przepisową mijam "fotopstryczki". Może ci, którzy jadą 60/70 to ci sami, którzy już kiedyś zapłacili za 78/70?

> Nie dojeżdżam tak daleko na wschód. Z A4 zjeżdżam na Brzesko.

Żałuj, naprawdę "cuda wianki" się tam dzieją.
    • bolo2002 Re: Nowe znaki, nowe kary 29.08.26, 10:03
      Jeżeli kary dla kierowców przypadają Ci do gustu-to robisz sie podejrzany. Ja mam inne zupełnie spostrzezenie.
      Od lat drogówka poluje na kierowców uzywajac coraz to bardziej wyrafinowanych urzadzeń i metod. To zwykłe świństwo i chamstwo -bo im chodzi tylko o kasę- bo tej kasy władza rzadząca samorządom daje za mało/ wg nich/. Wiec urządzaja polowania na kierowców juz nawet OPP czy dronami. Teraz wpadli na pomysł- że wymyślą znaki drogowe-których wiekszośc kierowców nie zna- bo tego nie śledzi. I w ten oto obrzydliwy sposób znów zarabiaja kasę. Wiec człowieku-ocknij sie i zacznij mysleć .
      • sclass Re: Nowe znaki, nowe kary 29.08.26, 10:45
        Pełna zgoda.
        Coraz to nowe przepisy zaostrzające kary, ograniczają swobodę i wolność. Coraz więcej radarów i znaków to ma na celu zwiększenie kontroli i wyciąganie pieniędzy od kierowców. Pieniędzy których brakuje w budżecie, bo jaśnie nam panujący zadłużyli kraj na POtegę. A kierowca zapłaci. Musi. W drogim paliwie, w wysokich mandatach, w nowych przepisach których połowa kierowców nie zna, a jak zna to nie rozumie , bo nikt nie prowadzi kampanii medialnej aby im je pokazać i wytłumaczyć. Ciekawostką.
        1. Dotychczas wszystkich kierowców obowiązywał limit 0,2 promila spożycia alkoholu. Teraz chcą wprowadzić przepisy, że dla nowych kierowców do 2 lat będzie limit 0,0 promila.
        2. Dla świeżych kierowców po przekroczeniu 12 punktów. Po jego przekroczeniu kierowca musi odbyć szkolenie . Cena 500 zł.
        3. Gdy kierowca prowadzi pojazd mimo decyzji o czasowym zatrzymaniu prawa jazdy, za przekroczenie prędkości o ponad 50 km/h, przedłużano zatrzymanie o kolejne trzy miesiące. Od września straci rawko na pięć lat. Po tym okresie nie wystarczy odebrać dokumentu – trzeba ponownie zdać egzamin i zapłacić.
        Znaczy o co chodzi? Będzie bezpieczniej? Nie wiem, może....na pewno będzie więcej kasy z mandatów 8 oplat. Kasa misiu, Kasa 😂
        • sclass Re: Nowe znaki, nowe kary 29.08.26, 12:57
          Znika ulga na internet. Znika zerowy PIT dla młodych.
          By żyło się lepiej. KOlegom 😂

wiadomosci.wp.pl/zapytali-tuska-o-ulge-dla-mlodych-teraz-beda-gwizdy-7323384137271328a

www.pit.pl/pit-roczne/znika-popularna-ulga-w-pit-inne-czekaja-zmiany-rzad-przedstawil-projekt-zmian-w-rozliczeniach
          • boggi_dan Re: Nowe znaki, nowe kary 29.08.26, 17:33
            Ale komu to mówisz jak tu sami, gdzie młodość mają już za sobą. Lub mieszkają gdzie indziej. Sam się dziwię, że młodzi z uporem maniaka glosują ciągle na to PO/K0. Nie będzie przedłużenia okresu bezpodatkowego dla osób powyżej 26 roku życia - ogłosił premier Donald Tusk w trakcie wystąpienia na Campusie Polska Przyszłości w Olsztynie. Na ten Campus co niektóre samorządy sponsorują.
      • vogon.jeltz Re: Nowe znaki, nowe kary 31.08.26, 09:28
        > Od lat drogówka poluje na kierowców uzywajac coraz to bardziej wyrafinowanych urzadzeń i metod.

Od lat nie zauważyłem, żeby drogówka urządzała sobie jakieś "polowania" na kierowców. Przeciwnie, patrole policji widuję bardzo okazjonalnie. W ciągu ostatnich kilku tygodni, które spędziłem w Polsce, radiowóz przy drodze widziałem może dwa razy. Oczywiście żaden mnie nie zatrzymał, ale może to dlatego że... jechałem przepisowo?

> To zwykłe świństwo i chamstwo -bo im chodzi tylko o kasę- bo tej kasy władza rzadząca samorządom daje za mało

Kasa z mandatów wystawionych przez drogówkę trafia do budżetu centralnego, nie do samorządów, głupku.

> Teraz wpadli na pomysł- że wymyślą znaki drogowe-których wiekszośc kierowców nie zna- bo tego nie śledzi.

Twoim obowiązkiem jaki kierowcy jest orientować się w obowiązujących przepisach drogowych.
    • kokosowy15 Re: Nowe znaki, nowe kary 29.08.26, 12:36
      Jest tam zbyt duzo znakow? Widze, ze latarni na tym odcinku jest rakze za duzo, doslownie jedna dotyka drugiej.
      • tbernard Re: Nowe znaki, nowe kary 30.08.26, 19:14
        To też wydaje się być bez sęsu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka