Dodaj do ulubionych

Coraz większe bagno

11.09.26, 10:42
Ciekawe czy do Donalda zaczyna docierać, jak dużą puszkę Pandroy otworzył

next.gazeta.pl/inwestycje/7,187015,33017638,ceny-ropy-wystrzelily-rynki-w-panice-huti-zadaja-potezny-cios.html#s=BoxPWDImg3
Jak Saudowie zaczynają grozić Iranowi, to ta wojna USA z Iranem - juz 106 razy wygrana - idzie w bardzo nieciekawym kierunku.
Obserwuj wątek
    • qqbek Re: Coraz większe bagno 11.09.26, 11:19
      Córka się ucieszy.
      W ramach przedmiotu "Biznes i Zarządzanie" mają wirtualne portfele inwestycyjne i apkę, grają do końca semestru na krótkich pozycjach.
      Wczoraj spieniężyła z zyskiem jakieś fintechy i pyta mnie (wracaliśmy akurat z Lublina samochodem) czy kupować ropę na giełdzie towarowej - powiedziałem "bierz, ryża małpa z brzytwą do końca tygodnia jeszcze coś wymyśli, nie stracisz".
      • vogon.jeltz Re: Coraz większe bagno 11.09.26, 11:22
        Serio jest taki przedmiot w szkole i nauka spekulowania... eee... inwestowania w programie? Wow!
        • qqbek Re: Coraz większe bagno 11.09.26, 11:27
          vogon.jeltz napisał:

> Serio jest taki przedmiot w szkole i nauka spekulowania... eee... inwestowania
          > w programie? Wow!

Generalnie to jest konkurs ministerialny.
          Dostają wirtualne 10 tysięcy na start i mają jak najbardziej pomnożyć przez semestr.
          Na długie pozycje to za krótki czas, więc grają jak spekulanci giełdowi.

Mi się to podoba.
          Przynajmniej będą mieli pierwszy "bezbolesny" kontakt z rynkiem i jego nagłą zmiennością.

Nagrodą w konkursie jest już zupełnie niewirtualna kasa (kilkanaście tysięcy złotych), więc marchewkę powieszono zdecydowanie sporą (są też wyjazdy szkoleniowe, stypendia i inne zachęty).
          • qqbek Re: Coraz większe bagno 11.09.26, 11:31
            A - żeby było jeszcze śmieszniej - ceny są prawdziwe (rynkowe), a dostępnych instrumentów jest w ciul i ciut ciut (od akcji i obligacji, przez instrumenty pochodne, giełdy towarowe po kryptowaluty).
          • engine8t Re: Coraz większe bagno 12.09.26, 22:03
            qqbek napisał:

> vogon.jeltz napisał:
            >
            > > Serio jest taki przedmiot w szkole i nauka spekulowania... eee... inwesto
            > wania
            > > w programie? Wow!
            >
            > Generalnie to jest konkurs ministerialny.
            > Dostają wirtualne 10 tysięcy na start i mają jak najbardziej pomnożyć przez sem
            > estr.
            > Na długie pozycje to za krótki czas, więc grają jak spekulanci giełdowi.
            >
            > Mi się to podoba.
            > Przynajmniej będą mieli pierwszy "bezbolesny" kontakt z rynkiem i jego nagłą zm
            > iennością.
            >
            > Nagrodą w konkursie jest już zupełnie niewirtualna kasa (kilkanaście tysięcy zł
            > otych), więc marchewkę powieszono zdecydowanie sporą (są też wyjazdy szkoleniow
            > e, stypendia i inne zachęty).
            >

Wnuczka wlasnie zaczel szkole srednia i zapisal sie na zajecia "R&D i manyfiacturing" czy cos w tym stylu. Jest to "klasa" ktora po sknczeniu jest zaliczna na poziomie szkoly wyzszej... A wiec jak skonczy to dostanie za to "College Credits".
            A ja zostalem konsultantem :)
            Beda miec nie tylko teorie projetowania i produkcji ale maja ako zadanie koncowe zrobic pracujacy projekt - 2 "roboty" ktore beda sie ze soba komunikowc.
            No musze przyznac ze nauka poszla w przod od moich czasow. Moge pomoc w temaci bo cos tam wiem na tematr projektowaania i produkowania ale z robotami i AI to juz musi liczyc na ojca.
            Na temty inwestowania to romawialismy chyba jk byla w 4 czy 5 tej klasie szkloly podstawowej.
            Z koleznakmai wtedy zorbiuly biznes prpdukcji bransoletek i nawet zaczely na tym zarabiac. I to bylo OK ale jak stwierdzily ze aby to sie oplacalo to przeniosa produccje do Meksyku bo tam im to zrobia za pol ceny to rodzice sie wytraszyli i zmienili jej szkole LOL. I chyba slusznie. Dziecko ma sie rozwijc jak dziecko.
            • bywalec.hoteli Re: Coraz większe bagno 12.09.26, 22:21
              żeby przy okazji pomysłu na rozpoczęcie produkcji w Meksyku nie wpadla wnusia na pomysł produkcji czego innego bardziej dochodowego... ;)
            • vogon.jeltz Re: Coraz większe bagno 12.09.26, 22:31
              > stwierdzily ze aby to sie oplacalo to przeniosa produccje do Meksyku

Słabo tam uczą te wasze dzieciaki. Jak całą produkcję przeniosą do Meksyku (albo Chin), to kto w kraju będzie zarabiał wystarczające pieniądze, żeby te meksykańskie (albo chińskie) brandzlonetki kupować? Tzn. ja oczywiście mówię o przypadku ogólnym, bo wy zawsze możecie eksportować w zamian zadrukowane na zielono papiery.
            • qqbek Re: Coraz większe bagno 12.09.26, 22:33
              engine8t napisał:

> Dziecko ma sie rozwijc jak dz
              > iecko.

No u mnie to już 15 lat i powinna zderzyć się "z realiami".
              Trochę umoczyła ostatnio na innych inwestycjach i jest ledwie "nad kreską".

Myślę, że to bardzo pożyteczny projekt - kilka osób zgarnie niesamowite korzyści z uczestnictwa, a cała reszta nabędzie wiedzę na temat tego, jak działa rynek - nikogo, ale to nikogo biorącego udział w tym projekcie nie skuszą już później telefony od "inwestorów w kryptowaluty", czy też reklamy z FB z "prezydentem i Orlenem" - i to jest niemierzalna "wartość dodana" tego projektu.
              Całe pokolenie młodych ludzi wejdzie w dorosłość ze świadomością tego, jak działają mechanizmy rynkowe i jak wiele zależy od ślepego trafu (tj. tak wiele, żeby nie ufać "okazjom").

Vogon może się na to boczyć, ale prawda jest taka, że uważam, że to jedna z lepszych rzeczy, których może się nauczyć w liceum... i to już w pierwszej klasie.
              • vogon.jeltz Re: Coraz większe bagno 12.09.26, 23:05
                > Vogon może się na to boczyć,

Ja się nie boczę - przeciwnie, również uważam to za ultramegapożyteczne. Ja się tylko szczerze dziwię, że coś takiego w szkole jest
                • engine8t Re: Coraz większe bagno 12.09.26, 23:42
                  vogon.jeltz napisał:

> > Vogon może się na to boczyć,
                  >
                  > Ja się nie boczę - przeciwnie, również uważam to za ultramegapożyteczne. Ja się
                  > tylko szczerze dziwię, że coś takiego w szkole jest

To jest szkola unikalna. I na tym terenie jedyna w soim rodzaju.
                  Pod plaszczem szkol publiczny sponsorowana przez Gatesa, bezosa i kogos tm jeszcze bo oni uwazaja ze szkoly publiczne ucza dzieci mase niepotrzebych rzeczy a te i tak jak ida do pracy to ich treb od poczatku uczuc wlasciwych rzeczy. Wiec w szkole maja jakies tam przedmioty ogolne le generalnie edukacja opiera sie na projektach jak w pracy. .Jest grupa pracujaca nad projekterm, Grupa wybiera lidera, skladaj raporty, maja technicznych doradcow i caly zespol jest rozlicznay na koncu z wynbikow przez nie nauczycieli a rowiesnikow ze swo swojego i starszego roku. To wygada fajnie ale nie ksztalci ludzi z wiedzy ogolnej i n pzor malo przydatnej - jak literatury , historii czy geografii ..
                  Uczy robotnikow ale nie daja oglnego wyksztalcenia. I rodzicom sie to nie podobalo. Mlodej zreszta tez bo uwazala ze za malo czytaja, nie ma zadan domowych, za malo ucza sie pisania kreatywnego, gramatyki, geografii, historii a praca nad projektami jest nudna. Maja szkole podstawoa i sredia w pelnym zakresie oraz zaczynaj wprowadzc powoli szkole wyzsza. . Absolwenci dostaja sie na studia w 97%. Ale to nie dla kazdego.
                  Ale cos tam chyba zasiali bo dziecko sie zainteresowalo sprawami "meskimi" LOL Mam nadzieje ze te roboty beda gadac o modzie i bizuterii a nie samochodach czy rakietach :)
                • tbernard Re: Coraz większe bagno 13.09.26, 13:09
                  vogon.jeltz napisał:

> > Vogon może się na to boczyć,
                  >
                  > Ja się nie boczę - przeciwnie, również uważam to za ultramegapożyteczne. Ja się
                  > tylko szczerze dziwię, że coś takiego w szkole jest

Mam wątpliwości. To nauka przedsiębiorczości w stylu jak na frajerstwie innych zarobić. Nie ma w tym elementu, że poprzez uczciwą pracę każdy może zarobić, tylko gra w rolowanie frajerów i aby samemu nie dać się wyrolować. Dużo uczestników musi stracić aby niewielu mogło zyskać. To już mały kroczek od porad typu jak ukraść aby nie dać się złapać.
                  • trypel Re: Coraz większe bagno 13.09.26, 13:28
                    Czyli lepiej nie mowic jakie metody stosują zlodzieje bo jeszcze ktos zacznie kraść?
                    • tbernard Re: Coraz większe bagno 13.09.26, 14:11
                      trypel napisał:

> Czyli lepiej nie mowic jakie metody stosują zlodzieje bo jeszcze ktos zacznie kraść?

Oczywiście, że lepiej mówić ale chodzi o programowanie młodych umysłów, że za tym jakaś szlachetna choć nieco tajemna wiedza stoi. Potem takie rolowanie frajerów zaczyna być nazywane, że to niby jakieś "instrumenty" a na koniec "produkty". Niby coś produkują, czyli skojarzenie pozytywne.
                      • trypel Re: Coraz większe bagno 13.09.26, 14:14
                        No to moim zdaniem lepiej zeby młodzież wiedziala co to jest niz potem uczyła sie na drogich błędach
                      • qqbek Re: Coraz większe bagno 13.09.26, 14:15
                        tbernard napisał:

> Oczywiście, że lepiej mówić ale chodzi o programowanie młodych umysłów, że za t
                        > ym jakaś szlachetna choć nieco tajemna wiedza stoi. Potem takie rolowanie fraje
                        > rów zaczyna być nazywane, że to niby jakieś "instrumenty" a na koniec "produkt
                        > y". Niby coś produkują, czyli skojarzenie pozytywne.

IMHO to raczej będzie dla większości lekcja tego, jak łatwo i szybko można umoczyć na takich inwestycjach.
                        Pozytywem będzie pewnie to, że żadne nie wpadnie potem na pomysł, żeby lewarować swoje inwestycje na krótkich pozycjach (mój wuj zachwycony jedną z aplikacji i opcją lewarowania umoczył ze dwa lata temu 50k w ten sposób - na biednego nie trafiło, ma co do miski włożyć i za co po Europie na emeryturze jeździć - ale boleć to go mocno zabolało).
                        • tbernard Re: Coraz większe bagno 13.09.26, 14:28
                          qqbek napisał:

> IMHO to raczej będzie dla większości lekcja tego, jak łatwo i szybko można umoczyć na takich inwestycjach.

W Twoim przypadku okej, potem doczytałem, że masz świadomość i dziecku to przekazujesz, że to losowa loteria dla tych co nie mają informacji z wewnątrz które wpływają na huśtawki.
                        • engine8t Re: Coraz większe bagno 13.09.26, 18:44
                          qqbek napisał:

>
                          > IMHO to raczej będzie dla większości lekcja tego, jak łatwo i szybko można umoc
                          > zyć na takich inwestycjach.
                          > Pozytywem będzie pewnie to, że żadne nie wpadnie potem na pomysł, żeby lewarowa
                          > ć swoje inwestycje na krótkich pozycjach (mój wuj zachwycony jedną z aplikacji
                          > i opcją lewarowania umoczył ze dwa lata temu 50k w ten sposób - na biednego nie
                          > trafiło, ma co do miski włożyć i za co po Europie na emeryturze jeździć - ale
                          > boleć to go mocno zabolało).
                          >
                          >

Tzn i utopienie nie jest lekscja pokazuaca sukces a jak zarobi to jeszcze gorzej bo pomysli ze to spsob na inwestowanie i kiedys utopi wiecej. Dzieciom nalezy pokazac droge do sukcesu ktora wcale nie musi byc szybka.
                          No bo chyba nie chodzi o to aby mlodych zniechecic ale zachecic do inwestowania ale we wlasciwy sposob?
                          Gdybym ja uczyl to musieliby wybrac kilka(nascie) inwestycji i nie ruszac ich przez rok. Tu bez przerwy wbijaja w pale zeby nawet nie sprawdzac codziennie i nie reagowac na wahania rynku.
      • engine8t Re: Coraz większe bagno 12.09.26, 21:30
        qqbek napisał:

> Córka się ucieszy.
        > W ramach przedmiotu "Biznes i Zarządzanie" mają wirtualne portfele inwestycyjne
        > i apkę, grają do końca semestru na krótkich pozycjach.
        > Wczoraj spieniężyła z zyskiem jakieś fintechy i pyta mnie (wracaliśmy akurat z
        > Lublina samochodem) czy kupować ropę na giełdzie towarowej - powiedziałem "bier
        > z, ryża małpa z brzytwą do końca tygodnia jeszcze coś wymyśli, nie stracisz".
        >

Czy corka przestudiowala opcje czy teorie znan jako "monkeys throwing darts" ?

"In the Wall Street Journal’s long-running “investment dartboard” experiment, randomly selected stocks sometimes performed as well as or better than professional picks."
        • qqbek Re: Coraz większe bagno 12.09.26, 22:36
          engine8t napisał:

> Czy corka przestudiowala opcje czy teorie znan jako "monkeys throwing darts" ?

Typuje losowo, czasem pytając się mnie o zdanie :)
          To z ropą trafiliśmy, ale to bardziej zasługa Huti, niż nasza.
          Jeżeli chodzi o granie na krótkich pozycjach, to o ile nie masz "insider info" to "throwing darts" jest chyba jedyną strategią, która ma jakiś większy sens. Na razie 10800 z tych początkowych 10000, ale było już pod 12000...
          • engine8t Re: Coraz większe bagno 12.09.26, 22:59
            qqbek napisał:

> engine8t napisał:
            >
            >
            > > Czy corka przestudiowala opcje czy teorie znan jako "monkeys throwing dar
            > ts" ?
            >
            > Typuje losowo, czasem pytając się mnie o zdanie :)
            > To z ropą trafiliśmy, ale to bardziej zasługa Huti, niż nasza.
            > Jeżeli chodzi o granie na krótkich pozycjach, to o ile nie masz "insider info"
            > to "throwing darts" jest chyba jedyną strategią, która ma jakiś większy sens. N
            > a razie 10800 z tych początkowych 10000, ale było już pod 12000...
            >

tu raczej jest nacisk na inwestowanie Long bo tu w zasadzie prawie zawsze zarobisz a shorting to spekulcje na ktorych sie z reguly przejezdzasz chyba ze masz abo inside infor albo szczescie i najgorzej jak ci wyjdzie dobrze w czasie nauki poniewaz to ci moze dac zludzenie ze tak mozna dobrze zarobic.
            • vogon.jeltz Re: Coraz większe bagno 12.09.26, 23:07
              Przynajmniej młoda będzie wiedziała, co to jest ten shorting, bo większość misiaczkoidów jednak nie wie...
              • engine8t Re: Coraz większe bagno 12.09.26, 23:54
                vogon.jeltz napisał:

> Przynajmniej młoda będzie wiedziała, co to jest ten shorting, bo większość misi
                > aczkoidów jednak nie wie...

Od razu byc moze nauczy sie uczyc na bledach i akceptowac porazki a wine zgoni na ojca doradce? LOL
                Inwestorow gubi chec wzbogacenia sie juz i teraz a sie okazuje ze cierpliowsc i czas praccuje na korzysc inwestorow i zarabiaj tez na tych co traca.
                Shorting obecnie to konkurowanie z szybkimi komputerami ktore robia kase dlatego ze robia setki tranzakcji na minute oraz sa mocno zdywersyfikowani i maja zasady jak w kasynie.
                Skupienie sie na jednym produkcie to podstawowy blad chyba ze sie zaiwestuje i zapomni na lata. Nawet jak to jest S&P500. Ale nawet S&P500 ktory ma w swoim pakiecie 503 roznych inwestycju uwazany jest za zbyt malo zdywersyfikowany jako ze 10 glownych inwestycji kontroluje ponad 35% tego indeksu.
                • vogon.jeltz Re: Coraz większe bagno 13.09.26, 00:00
                  > Inwestorow gubi chec wzbogacenia sie juz i teraz a sie okazuje ze cierpliowsc i czas praccuje na korzysc inwestorow

Powiedziałbym, że to typowe dla ludzi niezrozumienie, jak działa funkcja wykładnicza. Homo sapiens po prostu nie jest do jej zrozumejna ewolucyjnie przystosowany.
                • engine8t Re: Coraz większe bagno 13.09.26, 00:06
                  Jak ostatnio doradca dzwoni i radzi aby zaiwestowac w jakies wloskie biznesy zajmujace sie instalowaniem baterii w systemch fotowoltaiki (prywatnych i comercjalnych czy farm slonecznych ) mowiec ze to w Europie sie bedzie orzwijac do 2030 praktycznie konieczne to maja odpowiedz byla:
                  " ok jak inwestujemy w lewacki biznes zielony co trzeba co skontrowac jakims prawackim " I wlozylismy podobna kase w Kanadyjski biznes od rur na rope.
                  LOL
            • boggi_dan Re: Coraz większe bagno 13.09.26, 12:34
              engine8t napisał:

> qqbek napisał:
              >
              > > engine8t napisał:
              > >
              > >
              > > > Czy corka przestudiowala opcje czy teorie znan jako "monkeys throwi
              > ng dar

> >
              >
              > tu raczej jest nacisk na inwestowanie Long bo tu w zasadzie prawie zawsze zarob
              > isz a shorting to spekulcje na ktorych sie z reguly przejezdzasz chyba ze masz
              > abo inside infor albo szczescie i najgorzej jak ci wyjdzie dobrze w czasie nauk
              > i poniewaz to ci moze dac zludzenie ze tak mozna dobrze zarobic.
              Co tam po Huti jak Bruksela i OZE nas grabi.
          • sclass Re: Coraz większe bagno 17.09.26, 12:19
            Te shorty to taki hazard i spekulacja trochę, raz kurs idzie w gorę, raz w dół, zależy od kaprysów rynku. Prawdziwe uczciwe.pieniądze biorą się z ciężkiej pracy a prawdziwa stabilna inwestycja to nieruchomości, złoto i obligacje, tego należy uczyć młodzież a nie że "pieniądze rosną na drzewie czytaj w aplikacji i wystarczy kliknąć na kurs ropy lub Bitcoina". W wirtualnym świecie w jednej sekundzie ropa runie w dół bo jakiś polityk coś napisze na X a giełda kryptowalut nagle znika i pieniędzy nie ma 😂
      • bunkum Re: Coraz większe bagno 13.09.26, 00:24
        Jeszcze nie masz psa? Jesli masz, ta suka ma na pewno cieczke. Musisz sprawdzic.
        • boggi_dan Re: Coraz większe bagno 13.09.26, 05:59
          bunkum napisała:

> Jeszcze nie masz psa? Jesli masz, ta suka ma na pewno cieczke. Musisz sprawdzic
          > .
          Koniecznie musi być rudy.
    • bywalec.hoteli Re: Coraz większe bagno 11.09.26, 11:55
      ale dziadostwo wywołali Jankesi z Żydami
      • qqbek Re: Coraz większe bagno 11.09.26, 12:01
        bywalec.hoteli napisał:

> ale dziadostwo wywołali Jankesi z Żydami

Żymianami, Żymianami bywalcze!
        Bo cię jeszcze jakiś pejsaty Żymianin z cenzury zbanuje tutaj!
        • trypel Re: Coraz większe bagno 11.09.26, 12:04
          Dokladnie. Wczoraj rano przeczytałem newsa ze 4 obywateluli Izraela wywołało awanturę w samolocie, blabla zatrzymanie kary itd. Szukam tej wiadomości na tym samym portalu 3 h potem i juz jest zmieniona. Na awantura na pokładzie samolotu lecącego z Izraela do polski. Zeby czasem nie napisać kto ja wywołał. Az trzeba chyba prontscreeny robic
          • galtomone Re: Coraz większe bagno 11.09.26, 13:47
            A to robi jakas roznice w zakresie awantury czy byli polakami czy Zymianinami?
            • vogon.jeltz Re: Coraz większe bagno 11.09.26, 13:51
              Robi różnicę w sposobie przekazu informacji.
            • trypel Re: Coraz większe bagno 11.09.26, 14:10
              Skoro ktos zmienia tekst zeby informacje ukryć to znaczy ze robi to różnice
              • galtomone Re: Coraz większe bagno 11.09.26, 15:09
                Mnie tam zadnej - debil to debil. Kolor skory i obywatelstwo ma tu czwartorzedne znaczenie... podobnie jak i plec
                • carnivore69x Re: Coraz większe bagno 11.09.26, 15:18
                  galtomone napisała:

> Mnie tam zadnej - debil to debil. Kolor skory i obywatelstwo ma tu czwartorzedn
                  > e znaczenie... podobnie jak i plec

No pacz Pan. A nieświadome owego braku znaczenia kraje całego świata pakują grube miliardy w swój PR.
                  • galtomone Re: Coraz większe bagno 11.09.26, 16:01
                    A co ma piernik do wiatraka?

Ja mówię o moim prywatnym zdaniu na temat różnych rzeczy, ktore robi czlowiek.
                    • carnivore69x Re: Coraz większe bagno 11.09.26, 16:06
                      galtomone napisała:

> A co ma piernik do wiatraka?
                      >
                      > Ja mówię o moim prywatnym zdaniu na temat różnych rzeczy, ktore robi czlowiek.

No to widocznie nie jesteś klasycznym przykładem - gdyby takich jak Ty było więcej, pewnie Niemcy nie musieliby wymyślać tajemniczych Nazistów.
                      • galtomone Re: Coraz większe bagno 12.09.26, 07:39
                        A to co ma do rzeczy????

Insynuujesz mi wybitnie głupie rzeczy.

Tak jak nsolutnie nie mam problemu z tym czy obozy są nazistowskie czy niemieckie, bo kazdy srediorozgarniety czliwe wie, kim byl Hitler, gdzie, jak doszedl do wladzy i czym to sie skonczylo, tak rownoczesnie nie uwazam, ze cos SPECJALNEGO maja w sobie niemcy a polacy/francuzi/belgowie/amerykanie/anglicy/inni nie i tylko niemcy byli do tego zdolni....

Jesli autentycznie uwazasz, ze narodowosc ma wplyw na to czy jestes "ludzka mendą" czy nie... to coz... masz do tego pelne prawo.
                        • trypel Re: Coraz większe bagno 12.09.26, 09:26
                          Uwazasz ze kultura w jakiej zostałeś wychowany nie ma wpływu na twoje zachowanie? Dość rewolucyjna teza
                          • galtomone Re: Coraz większe bagno 12.09.26, 09:49
                            trypel napisał:

> Uwazasz ze kultura w jakiej zostałeś wychowany nie ma wpływu na twoje zachowani
                            > e? Dość rewolucyjna teza

Nie wkladaj mi w usta rzeczy, ktorych nie mowie. Tani, by nie powiedzieć ch...owy chwyt, chyba poniżej Twojego poziomu.
                            • trypel Re: Coraz większe bagno 12.09.26, 10:00

Jesli autentycznie uwazasz, ze narodowosc ma wplyw na to czy jestes "ludzka mendą" czy nie... to coz... masz do tego pelne prawo.

To czym jest ta narodowosc?
                              • galtomone Re: Coraz większe bagno 14.09.26, 07:48
                                trypel napisał:

>
                                > Jesli autentycznie uwazasz, ze narodowosc ma wplyw na to czy jestes "ludzka men
                                > dą" czy nie... to coz... masz do tego pelne prawo.
                                >
                                > To czym jest ta narodowosc?

Narodowość - subiektywnym poczuciem przynależności...

Jedni czują sie Polakami, mieszkając w Polsce inni Polakami mieszkając w USA.
                                Jedni czują sie Polakami, choć się w Polsce nie urodzili, inni sie nie czuja Polakami, choć sie tu urodzili.

Więc?

Czym jest wg Ciebie narodowość?

Dla mnie tak jak pisałem jest czwartorzędową informacją w zakresie istotności.
                                Pewnie dlatego, że dla wielu jest pierwsza i definiujacą, choć - pomimo, że jest to całkowicie suboektywna sprawa - wydaje im się, ze z tego "coś wynika".

I jak długo ludzie będą sobie nawzajem robić takie rzeczy:

wiadomosci.gazeta.pl/polska/7,198073,33020658,pobili-go-bo-mial-zolto-niebieska-czapke-mysleli-ze-jest.html
                                To ja będę mówić innym, ze narodowośc nie ma znaczenia. Są ważniejsze cechy, które sprowadzają sie z. grybsza do teog czy ktoś jest sku_swynem i /lub debilem czy nie jest.

A cała reszta jest bez znaczenia.
                                • trypel Re: Coraz większe bagno 14.09.26, 08:05
                                  Narodowość to kwestia tożsamości kulturowej
                                  A z tego wynika w dużym stopniu jak sie zachowujemy, co uważamy za dobre a co za zle, co uważamy na temat tych i tamtych itd
                                  Pomijanie tego w ocenie innych jest dużym błędem.
                                  Nie jestesmy tacy sami i kultura w jakiej wyrastaliśmy determinuje to kim jestesmy.
                                  • vogon.jeltz Re: Coraz większe bagno 14.09.26, 08:28
                                    > Nie jestesmy tacy sami i kultura w jakiej wyrastaliśmy determinuje to kim jestesmy.

A jak ktoś jest Polką po rodzicach, ma polskie obywatelstwo i uważa się za Polkę, ale całe życie wyrastał w kulturze włoskiej, to jest Polką, czy też nie jest?
                                    • trypel Re: Coraz większe bagno 14.09.26, 08:34
                                      Pytanie jak sie bedzie czul bo ja bym nie pomijal wychowania przez polskich rodzicow
                                      Poza tym akurat obie kultury sa dość bliskie
                                      • vogon.jeltz Re: Coraz większe bagno 14.09.26, 08:45
                                        > Pytanie jak sie bedzie czul bo ja bym nie pomijal wychowania przez polskich rodzicow

Ja tu znam takie przypadki, że on jest Francuzem, ona Greczynką, w domu mówią po angielsku, a dzieci w szkole po włosku. To mówimy tu o wyrastaniu w jakiej kulturze? Fajnie jest snuć teorie z perspektywy monotonicznej aż do bardzo niedawna Polski.

> Poza tym akurat obie kultury sa dość bliskie

No i? Jak kultury są bliskie, to twoje kryteria przestają się liczyć?

Also, przypomnę, że nacjonalizm (pochodna "przynależności narodowej") sprawił, że te bliskie sobie kultury w Europie jeszcze niedawno wyrzynały się milionami
                                        • trypel Re: Coraz większe bagno 14.09.26, 08:53
                                          Dobrego kumpla syn ma prawdopodobnie dwubiegunówke (oczywiscie nie ze względu na wychowanie miedzykulturowe) ale lekarze powiedzieli ze sie czuje zagubiony bes poczucia przynależności do grupy (zyja jako rodzina w bardzo multi kulti) i pomogło a na pewno wyciszyloby go jakby sie przenieśli do miejsca w ktorym byloby stabilniej kulturowo.

I gdzie napisalem ze kryteria przestają sie liczyc? Wciąż uwazam ze pomijanie narodowosci jest błędem. Co widac zestawiając odległe kulturowo narodowosci.
                                          • vogon.jeltz Re: Coraz większe bagno 14.09.26, 09:04
                                            > pomogło a na pewno wyciszyloby go jakby sie przenieśli do miejsca w ktorym byloby stabilniej kulturowo

Równie dobrze pomóc by mogła wyprowadzka na wieś, gdzie nie będzie tyle bodźców, co w mieście - wielokulturowym or otherwise. Nawet jeśli sama wieś będzie zamieszkała przez ludzi różnej narodowości.

> I gdzie napisalem ze kryteria przestają sie liczyc?

No to jaki był cel uwagi, że to jednak bliskie kultury?
                                            • trypel Re: Coraz większe bagno 14.09.26, 09:23
                                              Celem uwagi bylo to ze w przypadku bliskich kultur omijamy ryzyko konfliktu tożsamości który jest standardem w przypadku rodzin i dzieci przenoszących sie np z Afganistanu do Niemiec
                                              • vogon.jeltz Re: Coraz większe bagno 14.09.26, 09:37
                                                > Celem uwagi bylo to ze w przypadku bliskich kultur omijamy ryzyko konfliktu tożsamości

Ale teraz wprowadzasz nowe pojęcie "tożsamość", która jest jednak czymś innym niż narodowość.
                                                • trypel Re: Coraz większe bagno 14.09.26, 09:47
                                                  Moge jeszcze wprowadzić pare. Tylko co to zmieni w kwestii ze narodowosc wplywa na to jakim człowiekiem będziesz
                                                  • vogon.jeltz Re: Coraz większe bagno 14.09.26, 09:53
                                                    > Moge jeszcze wprowadzić pare. Tylko co to zmieni w kwestii ze narodowosc wplywa na to jakim człowiekiem będziesz

Narodowość jako taka wpływa w sposób epsilonowy. To, co ma wpływ, to kultura i tożsamość właśnie.
                                                  • trypel Re: Coraz większe bagno 14.09.26, 10:05
                                                    Bez kultury narodowosc to tylko formalna kategoria prawna. Tożsamość jest bardziej płynna dla odmiany.
                                                  • galtomone Re: Coraz większe bagno 14.09.26, 11:55
                                                    trypel napisał:

> Bez kultury narodowosc to tylko formalna kategoria prawna. Tożsamość jest bardz
                                                    > iej płynna dla odmiany.
                                                    >

Ale kultura byla zawsze, a narodowosc nie.

To moze kultura jest wszystkiemu winna?
                                                  • galtomone Re: Coraz większe bagno 14.09.26, 11:35
                                                    trypel napisał:

> Moge jeszcze wprowadzić pare. Tylko co to zmieni w kwestii ze narodowosc wplywa
                                                    > na to jakim człowiekiem będziesz
                                                    >

Nie wpływa.

Albo inaczej.. wytlumacz mi koncept narodu amerykańskiego czy australijskiego...

Ile trzeba być na jakims terytorium, zeby staci sie narodem - czy moze amerykanie to nadal nimcy, polacy, irlandczycy...

Taki engine... to on jest narod amerykanski czy narod polski?

Bo imho jest (w pewnych postawach.kwestiach) durny ponadnardodowo i narodowosc nie ma tu nic do rzeczy.
                                                  • trypel Re: Coraz większe bagno 14.09.26, 11:47
                                                    Ze niby nie ma narodu amerykanskiego z kulturą oparta na przekonaniu o byciu najlepszym i najmądrzejszym i szukaniu wrogow zeby swoją najlepszosc i najmocniejszosc nieraz udowodnić?
                                                    I ze niby tu narodowosc tez nie wplywa na to kim sie jest? Akurat w przypadku Amerykanów tak jak np Afgancow jeszcze bardziej wplywa :)

No nic, idę z kotem do veta bo cos mu sie dziwnego zrobiło i sie boje o niego:(
                                                  • galtomone Re: Coraz większe bagno 14.09.26, 12:00
                                                    trypel napisał:

> Ze niby nie ma narodu amerykanskiego z kulturą oparta na przekonaniu o byciu na
                                                    > jlepszym i najmądrzejszym i szukaniu wrogow zeby swoją najlepszosc i najmocnie
                                                    > jszosc nieraz udowodnić?

A gdzie napisalem, ze nie ma...

Grzecznie sie pytam jak jest/od kiedy jest/jak to jest...

BTW - zdajesz sobie sprawe, ze znaczaca czesc amerykanow nie mysli os obie w ten sposob ale jako o np. teksanczykach czy innych...

A sa narody stanowe?

A ilu pllakow mysli o sobie najjpierw jako o slazakach czy kaszubach?

A ilu europejczykow mysli o sobie w kategori europejczyk na najpierw...

Narodowosc to kwestia czysto subiektywna, umowan i plynna.

Wynika z niej realnie absolutnie NIC.

> I ze niby tu narodowosc tez nie wplywa na to kim sie jest?

Oczywoscie, ze narodowosc nie wplywa na to kim sie jest.

> No nic, idę z kotem do veta bo cos mu sie dziwnego zrobiło i sie boje o niego:(

A mojemu (a wlasciwie kotu mojej zony) nic nie jest :-( Szcześciaż z ciebie...
                                                  • trypel Re: Coraz większe bagno 14.09.26, 12:52
                                                    Ponieważ tradycyjnie jedyne co robisz to próby udowodnienia wcześniejszych zalozen to wyklucza to dyskusje.
                                                    A kot mial ropień na szczęście a nie guza bo sie balem.
                                                  • galtomone Re: Coraz większe bagno 14.09.26, 13:42
                                                    trypel napisał:

> Ponieważ tradycyjnie jedyne co robisz to próby udowodnienia wcześniejszych zalo
                                                    > zen to wyklucza to dyskusje.

Nie musze udowadniac, ze narodowosc to sztuczny koncept, bo to fakt. Przez wiekszosc czasu ludzkosc nie znała pojecia naród.

A wyzej napisalem zle - ze nic z tego nie wynika.

Wynikaja - stereotypy (glownie negatywne) i idiotyczne uprzedzenia.

> A kot mial ropień na szczęście a nie guza bo sie balem.

Chcesz mojego... sasiadka tez ma do oddania ;-)
                                                  • trypel Re: Coraz większe bagno 14.09.26, 13:48
                                                    galtomone napisała:

> trypel napisał:
                                                    >
                                                    > > Ponieważ tradycyjnie jedyne co robisz to próby udowodnienia wcześniejszyc
                                                    > h zalo
                                                    > > zen to wyklucza to dyskusje.
                                                    >
                                                    > Nie musze udowadniac, ze narodowosc to sztuczny koncept, bo to fakt. Przez wiek
                                                    > szosc czasu ludzkosc nie znała pojecia naród.
                                                    >
                                                    > A wyzej napisalem zle - ze nic z tego nie wynika.
                                                    >
                                                    > Wynikaja - stereotypy (glownie negatywne) i idiotyczne uprzedzenia.
                                                    >
                                                    > > A kot mial ropień na szczęście a nie guza bo sie balem.
                                                    >
                                                    > Chcesz mojego... sasiadka tez ma do oddania ;-)

Przez większość czasu ludzkość nie znala kupy rzeczy ktore zna teraz. Czy to znaczy ze sa one sztuczne?
                                                  • galtomone Re: Coraz większe bagno 14.09.26, 16:06
                                                    trypel napisał:

> Przez większość czasu ludzkość nie znala kupy rzeczy ktore zna teraz. Czy to zn
                                                    > aczy ze sa one sztuczne?

Zalezy od rzeczy... np plastik jest, a pies jamnik nie jest.
                                                  • vogon-jeltz Re: Coraz większe bagno 14.09.26, 16:07
                                                    > Zalezy od rzeczy... np plastik jest, a pies jamnik nie jest.

Jamnik nie jest? To przecież aberracja wyhodowana sztucznie przez człowieka.
                                                  • galtomone Re: Coraz większe bagno 15.09.26, 08:36
                                                    Ale sam jamnik sztuczny nie jest.

Zjedz truskawke ;-)
                                                  • vogon-jeltz Re: Coraz większe bagno 14.09.26, 12:57
                                                    > A sa narody stanowe?

Poniekąd są. Wielu ludzi identyfikuje się ze swoim stanem i mówią np. jestem Teksańczykiem. To coś więcej niż tylko identyfikacja regionalna wg podziału administracyjnego, to bardziej jak bycie Ślązakiem czy Kaszubem - taki kowboj choćby wyjechał do NiuJorku, dalej będzie się deklarował jako Teksańczyk.
                                                  • dodekanezowiec Re: Coraz większe bagno 14.09.26, 12:58
                                                    "Tam zaraz czlowiek! Musi byc jaki tutejszy!"
                                                  • carnivore69x Re: Coraz większe bagno 14.09.26, 13:03
                                                    vogon-jeltz napisał(a):

> Poniekąd są. Wielu ludzi identyfikuje się ze swoim stanem i mówią np. jestem Te
                                                    > ksańczykiem. To coś więcej niż tylko identyfikacja regionalna wg podziału admin
                                                    > istracyjnego, to bardziej jak bycie Ślązakiem czy Kaszubem - taki kowboj choćby
                                                    > wyjechał do NiuJorku, dalej będzie się deklarował jako Teksańczyk.

Niech Galtom obejrzy sobie Młodego Sheldona - "A Yankee! Don't mess with Texas!" wykrzyczane do kontrkandydatki na przewodniczącego/-ą samorządu uczniowskiego.
                                                  • trypel Re: Coraz większe bagno 14.09.26, 13:11
                                                    Ale jednoczesnie będzie uwazal sie za Amerykanina czyli najlepsza nacje na swiecie :)
                                                  • vogon-jeltz Re: Coraz większe bagno 14.09.26, 13:17
                                                    > Ale jednoczesnie będzie uwazal sie za Amerykanina czyli najlepsza nacje na swiecie :)

No ale to też wspiera poniekąd tezę galtoma, że z samej narodowości niewiele wynika, bo można mieć wiele narodowości - które są podzbiorami, częścią wspólną lub zbiorami rozłącznymi.
                                                  • trypel Re: Coraz większe bagno 14.09.26, 13:31
                                                    Poczucie świadomości narodowej nie jest czyms wrodzonym ale wykształconym w procesie socjalizacji. Rodzina, otoczenie, szkoła, potem kryzys dojrzewania i szukanie wzorów poza domem no i najwazniesze w przypadku państw wielonarodowych- wspólny wrog, wspolne zagrożenie. Mozna sie czuc teksanczykiem, malo tego mozna sie czul lokalsem w jakieś malej mieścinie w Teksasie a jednocześnie miec bardzo silne poczucie swiadomosci narodowej wybudowane przez otoczenie ktore wlasnie tego chciało. I nie ma znaczenie ze 300 lat temu tego nie bylo. Stało się potrzebne i zostało stworzone. Łatwiej sterować zonierzami jak wierzą w to co robia a nie sa zmuszani albo wynajęci.
                                                    A kazdy świadomość narodowa bedzie budowana inaczej wiec pomijanie jej w ocenie człowiek jest dużym błędem.

Naprawde uważacie ze ruscy maja mentalność taka sama jak inni? Jesli tak to skad takie problemy z nimi? A jesli nie to skad sie wzięła jesli tam mamy kocioł narodow, wyznan, języków
                                                  • vogon-jeltz Re: Coraz większe bagno 14.09.26, 14:36
                                                    > Naprawde uważacie ze ruscy maja mentalność taka sama jak inni? Jesli tak to skad takie problemy z nimi? A jesli nie to skad sie wzięła jesli tam mamy kocioł narodow, wyznan, języków

"Ruscy" nie mają mentalności takiej samej jak inni, ale... nie ma de facto czegoś takiego jak "Ruscy". W Rosji mieszka ponad 100 różnych - tadam! - narodowości. Możesz sobie zamiast tego podstawić także religię - jak np. na Bliskim i Środkowym Wschodzie - i wyjdzie ci to samo.
                                                  • trypel Re: Coraz większe bagno 14.09.26, 15:11
                                                    Konstytucyjnie to wielonarodowy narod Federacji Rosyjskiej. I akurat w ich przypadku trzymanie sie tego narodu nadrzędnego jest byc albo nie byc imperium. Jak tylko ktos przestanie czuć sie częścią narodu rosyjskiego to zaraz mamy kolejny kraj. Stąd tak wazne wzbudzanie zewnętrznego zagrożenia i poczucia ze tylko kreml nas obroni bo co my sami mali mozemy
                                                  • galtomone Re: Coraz większe bagno 14.09.26, 16:07
                                                    trypel napisał:

> wielonarodowy narod

Ano wlasnie... taki to zajebisty koncept z ktorego cos ma wynikac.
                                                  • vogon-jeltz Re: Coraz większe bagno 14.09.26, 16:09
                                                    > Konstytucyjnie to wielonarodowy narod Federacji Rosyjskiej. I akurat w ich przypadku trzymanie sie tego narodu nadrzędnego jest byc albo nie byc imperium.

Pytanie - czy to jest faktyczna tożsamość narodowa poszczególnych członków tego narodu, czy odgórnie zadekretowana fikcja? Kiedyś mieliśmy naród sowiecki...
                                                  • trypel Re: Coraz większe bagno 14.09.26, 16:21
                                                    Na pewno nie jest to zadekretowana fikcja.
                                                  • galtomone Re: Coraz większe bagno 15.09.26, 08:36
                                                    trypel napisał:

> Na pewno nie jest to zadekretowana fikcja.
                                                    >

Twierdzisz to na podstawie....?
                                                  • trypel Re: Coraz większe bagno 15.09.26, 10:01
                                                    Na podstawie kontaktów biznesowych z setkami ruskich w ciągu ostatnich 25 lat.
                                                  • galtomone Re: Coraz większe bagno 15.09.26, 11:18
                                                    Czy gdybym załozył, że biznesy kręcisz raczej z białymi ruskimi, w dużych miastach, głownie w europejskiej czesci rosji to bym się pomylił?
                                                  • trypel Re: Coraz większe bagno 15.09.26, 11:25
                                                    W ogóle nie kręcę. Od 4 lat oni przyłażą i sie proszą a my mówimy nie. I mocno sie mylisz. Historycznie syberia, kaukaz, europejska czesc ma więcej kasy a ja jestem niskocenowy. A w azji nagle jestem dla lokalsow dobrem luksusowym. Dlatego caly czas łażą i obiecują ze nikt się nie dowie. Ze pójdzie przez Turkmenistan albo inny Kazachstan:)
                                                    Wierz lub nie, mam to gdzies, ale oni naprawde wierzą w wielka Rosje i w to ze bez silnego Putina świat by ich zniszczył. Jak sie ludziom to wbija do głowy przez parę pokolen to nie zmienisz w jedno
                                                  • galtomone Re: Coraz większe bagno 15.09.26, 12:00
                                                    Parę pokoleń?

Przecież oni od czasu najazdu przez Hana, przez carat, itd.. są tam ciągle pod butem.

Spoko. Czuje sie "odpowiedziany".
                                                  • trypel Re: Coraz większe bagno 15.09.26, 12:02
                                                    Tyle ze od paru pokolen maja media w postaci sterowanej przez państwo mówiącej jak to inni chca nam zrobic zle a dobry stalin, putin czy inny wuj nas od tego zła ratuje. Przeciez tylko to trzyma w kupie tych ludzi
                                                  • galtomone Re: Coraz większe bagno 15.09.26, 12:58
                                                    Bardziej strach przed wladza.

Pare dni temu sluchalem radia i o tym jak mysli spleczenstwo w rosji, co znaczy opor, itd..

Dla nas to jest zupelnie niewyobrazalne.... wzasadzie nawet dla tych, ktorzy jeszcze lata wczesnego PRL pamietaja, bo pozny to bulka z maslem...

Nawet pozne ZSRR bylo mniej "oprawcze"? w stosunku do swoich wlasnych obywateli.
                                                  • trypel Re: Coraz większe bagno 15.09.26, 13:05
                                                    Ale wiesz ze do napadu na ukraine mieli niezly paszport i mogli sobie wyjechac praktycznie gdzie chcieli a tam gdzie mieli wizy (jak eu) to dostawali je od ręki. Wiec jednak cos innego ich tam trzyma a nie strach
                                                  • galtomone Mam mieszane odczucia... 16.09.26, 07:10
                                                    trypel napisał:

> Ale wiesz ze do napadu na ukraine mieli niezly paszport i mogli sobie wyjechac
                                                    > praktycznie gdzie chcieli

Najbardziej wiarygodne dane daje Levada Center:

25% Rosjan miało paszport zagraniczny przed wojną. 41% Rosjan kiedykolwiek było za granicą (czyli 59% – nigdy).

Tylko 5% podróżowało za granicę w ostatnim roku (dane z 2022, ale trend był podobny wcześniej).

20% było w krajach zachodnich choćby raz w życiu.

To oznacza, że realnie podróżująca i „światowa” część społeczeństwa to ok. 15–25%, głównie mieszkańcy dużych miast (Moskwa, Petersburg).

Z całym szacunkiem, ale imho znasz i opowiadasz o mniejszości ruskich i to tych, którzy przynależą do tych niższych warstw elity - czyli udało im sie jakoś prowadzić biznesy.... to nie jest świat przecietnego rosjanina.

a tam gdzie mieli wizy (jak eu) to dostawali je od rę
                                                    > ki. Wiec jednak cos innego ich tam trzyma a nie strach
                                                    >

Pamiętaj, że rosja nie ma kalsy średniej w zachodnim rozumieniu. A ro klasa średnia - w zakresie zamożności i poziomy intelektualnego jest jakby rdzeniem naszych, zachodnich społeczeństw.

Realna klasa średnia (dochody, styl życia, mobilność) to 10–15% społeczeństwa.

W Polsce — ok. 50–60%.

We Francji — 65–70%.

Większość Rosjan żyje:

bez oszczędności,

bez mobilności,

bez możliwości zmiany pracy,

bez poczucia sprawczości.

To tworzy społeczeństwo zależne od państwa, a nie obywatelskie.

Paszport w rosji to nie dokument jak u nas ALE SYMBOL STATUSU!!!!

W Rosji mobilność = lojalność wobec systemu, bo system daje dostęp do pieniędzy, pracy, kontraktów, stanowisk.
                                                    Umówmy sie, ze każdy biznes u ruskch jest zalezny od woli władzy - albo bo władza "cie lubi" bo sie znacie i kumplujecie... albo bo umiesz sie opłacić.

70–80% Rosjan deklaruje, że „państwo powinno kierować życiem obywateli"

To jest prawdziwy obraz ruskich.

Te +/- 20% ruskich ktorzy maja biznesy, paszporty, wyjazdy, itd... - tych znasz jak sadze, to Ci ktorzy lepej/gorzej ale zyja Z SYSTEMU a nie funkcjanuja jaka jego czesci.

Przecietny rosjanin NIGDY:

- nie mial doswiadczenia wolnosci - nawet w opowiadanaich, onie nigdy!!!!!! nie byli wolni
                                                    - nie maja dosiwadczenia demokracji - w zdanej formie nigdy dla nikogo demokracji tam nie bylo
                                                    - nie maja doswiadczenia praw obywatelskich bo nigdy obywatel nie byl tam podmiotem, ktory ma jakies prawa

• vogon-jeltz Re: Mam mieszane odczucia... 16.09.26, 07:46
                                                    > Realna klasa średnia (dochody, styl życia, mobilność) to 10–15% społeczeństwa.
                                                    > W Polsce — ok. 50–60%.
                                                    > We Francji — 65–70%.

Zależy od definicji klasy średniej. Ja trzymam się się tej, wg której klasa średnia to ludzie mający jakiś majątek netto i aktywa, a nie tacy będący o dwie raty kredytu hipotecznego od bezdomności. I w tym ujęciu ni xuja nie masz tego w Polsce 50%.
                                                  • galtomone Re: Mam mieszane odczucia... 16.09.26, 08:01
                                                    vogon-jeltz napisał(a):

> > Realna klasa średnia (dochody, styl życia, mobilność) to 10–15% społeczeń
                                                    > stwa.
                                                    > > W Polsce — ok. 50–60%.
                                                    > > We Francji — 65–70%.
                                                    >
                                                    > Zależy od definicji klasy średniej. Ja trzymam się się tej, wg której klasa śre
                                                    > dnia to ludzie mający jakiś majątek netto i aktywa, a nie tacy będący o dwie ra
                                                    > ty kredytu hipotecznego od bezdomności. I w tym ujęciu ni xuja nie masz tego w
                                                    > Polsce 50%.

W tym ujęciu majątek jest mniej istotny, ale klasa średnia jest też opiniotwórcza. Głosuje, korzysta z kultury, itd... kiedys obrzydzano klase srednia mowiac o niej z sarkazmem "elyta intelektualna" - lakrze, prawnicy, urzednicy, nauczyciele, itd... itd...
                                                  • vogon-jeltz Re: Mam mieszane odczucia... 16.09.26, 08:23
                                                    > W tym ujęciu majątek jest mniej istotny, ale klasa średnia jest też opiniotwórcza.

Przeciwni, majątek i sposób uzyskiwania dochodów (stosunek do srodkow produkcji) to najistotniejszy czynnik podziału na klasy w kapitalizmie.
                                                  • galtomone Re: Mam mieszane odczucia... 16.09.26, 09:30
                                                    vogon-jeltz napisał(a):

> > W tym ujęciu majątek jest mniej istotny, ale klasa średnia jest też opini
                                                    > otwórcza.
                                                    >
                                                    > Przeciwni, majątek i sposób uzyskiwania dochodów (stosunek do srodkow produkcji
                                                    > ) to najistotniejszy czynnik podziału na klasy w kapitalizmie.

Ale mowimy o rosji, tam masz kapitalizm?

Albo inaczej.... wg Ciebie klasa średnia w Rosji jest?
                                                  • vogon-jeltz Re: Mam mieszane odczucia... 16.09.26, 10:23
                                                    > Ale mowimy o rosji, tam masz kapitalizm?
                                                    > Albo inaczej.... wg Ciebie klasa średnia w Rosji jest?

Ale ja mówię o szacowanej ilości klasy średniej w Polsce. W Rosji klasa średnia w zachodnim rozumieniu w ogóle nie istnieje.
                                                  • galtomone Re: Mam mieszane odczucia... 16.09.26, 10:29
                                                    vogon-jeltz napisał(a):

> > Ale mowimy o rosji, tam masz kapitalizm?
                                                    > > Albo inaczej.... wg Ciebie klasa średnia w Rosji jest?
                                                    >
                                                    > Ale ja mówię o szacowanej ilości klasy średniej w Polsce. W Rosji klasa średnia
                                                    > w zachodnim rozumieniu w ogóle nie istnieje.

No a o czym rozmaiamy i co ja napisalem????

A wiesz, ze Czesi robia dobre piwo?
                                                  • trypel Re: Mam mieszane odczucia... 16.09.26, 10:32
                                                    Ty bys chcial zeby wszyscy utwierdzali cie w słuszności twoich wywodów i zaczynasz sie oburzać jak tak sie nie dzieje.
                                                    To juz się robi tak widoczne ze zaczyna bawić i prowokuje do takiego a nie innego zachowania
                                                  • galtomone Re: Mam mieszane odczucia... 16.09.26, 10:43
                                                    Oczekuję nie utwierdzania, tylko rzeczowej dyskusji.
                                                  • vogon-jeltz Re: Mam mieszane odczucia... 16.09.26, 11:46
                                                    > No a o czym rozmaiamy i co ja napisalem????

Napisałeś (czy raczej ejaj wypluł), że w kacapii klasa średnia występuje śladowo, a w Polsce to 50%. Z pierwszym się zgadzam, z drugim - nie.
                                                  • galtomone Re: Mam mieszane odczucia... 16.09.26, 13:22
                                                    Na temat % w PL nie bede dyskutowac bo nie chce mie sie szukac danych i na potrzeby tej dyskusji 10% w lewo czy prawo nie ma znaczenia.

Znaczenie ma to, ze u roskich swobidnie myslacych sredniakow ktorzy w wolnych spoleczenstwach sa ta wiekszoscia o ktorej sie mowi Nimecy/Polsacy/Francuzi.. nie ma...

Ruskie o ktorych sie mowi to biedni zahukani ludzie, ktorych praktycznie nie znamy, bo sie u nas nie pojawiaja.
                                                  • trypel Re: Mam mieszane odczucia... 16.09.26, 07:52
                                                    Czyli jak napisze ze kazdy obywatel Polski moze pojechać do pragi bo jesy schengen to ty odpiszesz ze nie moze bo 30% wcale nie wyjezdza?
                                                    Ja pisałem o sile paszportu przed wojną a nie ile ludzi wyjeżdżalo
                                                  • galtomone Re: Mam mieszane odczucia... 16.09.26, 08:02
                                                    trypel napisał:

> Czyli jak napisze ze kazdy obywatel Polski moze pojechać do pragi bo jesy schen
                                                    > gen to ty odpiszesz ze nie moze bo 30% wcale nie wyjezdza?
                                                    > Ja pisałem o sile paszportu przed wojną a nie ile ludzi wyjeżdżalo
                                                    >

Nie rozmaiamy o sile paszportu tylko o rosjanach.
                                                  • trypel Re: Mam mieszane odczucia... 16.09.26, 08:06
                                                    Ja wlasnie napisałem o sile paszportu więc prosze nie wmawiaj mi ze nie o tym rozmawiamy :D
                                                  • galtomone Re: Mam mieszane odczucia... 16.09.26, 09:31
                                                    trypel napisał:

> Ja wlasnie napisałem o sile paszportu więc prosze nie wmawiaj mi ze nie o tym r
                                                    > ozmawiamy :D
                                                    >

Ale to mial byc dowod - ta sila paszportu - na co? Czy argument za czym? Bo nie rozumiem...
                                                  • trypel Re: Mam mieszane odczucia... 16.09.26, 10:19
                                                    Argument za tym ze nikt ich nie więził. Mogli sobie podróżować jesli uważali ze cierpieli w niewoli i byli zastraszani. To nie byla Korea Północna.
                                                    Ale byli zadowoleni i cieszyli sie z pozycji jaka dawało im mocarstwo, byli i dalej sa niektórzy dumni z bycia ruskimi
                                                  • galtomone Re: Mam mieszane odczucia... 16.09.26, 10:32
                                                    trypel napisał:

> Argument za tym ze nikt ich nie więził.Mogli sobie podróżować jesli uważali ze
                                                    > cierpieli w niewoli i byli zastraszani.

ze co???

>To nie byla Korea Północna.

Z niej tez czem niektorzy wyjezdzaja... nie wszyscy gloduja, sa tacy co maja auto i komputer...

Nie rozumiem twojego argumentu z tym paszportem...

Z co.. jak ludzie zblatowani z systeme spoko zyja to ruskie maja dobrze?

> Ale byli zadowoleni i cieszyli sie z pozycji jaka dawało im mocarstwo, byli i d
                                                    > alej sa niektórzy dumni z bycia ruskimi

Nadal nie rozumiem zwizku z dyskusja... wielu nazistow tez bylo dumnych z tego, ze sa nazistami... jak to sie ma do rozmowy o niemchac generalanie?
                                                  • vogon-jeltz Re: Mam mieszane odczucia... 16.09.26, 12:14
                                                    > Z niej tez czem niektorzy wyjezdzaja... nie wszyscy gloduja, sa tacy co maja auto i komputer...

Z Korei Północnej nikt nie wyjeżdża. Są co najwyżej wysyłani - jacyś dyplomaci etc., niewolnicy do pracy za dewizy i ostatnio żołnierze do Rosji. Wszyscy tylko pod warunkiem, że rodzina zostaje na miejscu jako zakładnicy.
                                                  • galtomone Re: Mam mieszane odczucia... 16.09.26, 13:24
                                                    vogon-jeltz napisał(a):

> > Z niej tez czem niektorzy wyjezdzaja... nie wszyscy gloduja, sa tacy co m
                                                    > aja auto i komputer...
                                                    >
                                                    > Z Korei Północnej nikt nie wyjeżdża. Są co najwyżej wysyłani - jacyś dyplomaci
                                                    > etc., niewolnicy do pracy za dewizy i ostatnio żołnierze do Rosji. Wszyscy tylk
                                                    > o pod warunkiem, że rodzina zostaje na miejscu jako zakładnicy.

No i?

To moze inaczej... skoro tylu rosjan jest w ukrainie tzn ze na zachod z tamat latwo wyjechac i ludzie wala drzwiami i okanmi,,,,
                                                  • vogon-jeltz Re: Mam mieszane odczucia... 16.09.26, 16:20
                                                    > To moze inaczej... skoro tylu rosjan jest w ukrainie tzn ze na zachod z tamat latwo wyjechac i ludzie wala drzwiami i okanmi,,,,

No, za łatwo. Ale jak postulowałem, żeby zamknąć dla ruskiej swołoczy granicę Unii całkowicie, a już przebywających wykopać do matuszki, to się pultałeś, że niezgodne z jakimiś tam konwencjami.
                                                  • trypel Re: Mam mieszane odczucia... 16.09.26, 17:02
                                                    Bo on nie widzi ze sa kraje gdzie wciaz ich pełno przylatuje na urlop czy zakupy. Zeby daleko nie szukać to Grecja i francja
                                                  • galtomone Re: Mam mieszane odczucia... 17.09.26, 08:22
                                                    Tez widze nie złapałeś...
                                                  • galtomone Re: Mam mieszane odczucia... 17.09.26, 08:21
                                                    Chyba nie skumałeś sarkazmu dot. ilosci rosjan w ukrainie...

Od kilku lat to bardzo polularny u ruskich kierunek sie zrobil...
                                                  • engine8t Re: Coraz większe bagno 15.09.26, 01:17
                                                    vogon-jeltz napisał(a):

> > Naprawde uważacie ze ruscy maja mentalność taka sama jak inni? Jesli tak
                                                    > to skad takie problemy z nimi? A jesli nie to skad sie wzięła jesli tam mamy ko
                                                    > cioł narodow, wyznan, języków
                                                    >
                                                    > "Ruscy" nie mają mentalności takiej samej jak inni, ale... nie ma de facto czeg
                                                    > oś takiego jak "Ruscy". W Rosji mieszka ponad 100 różnych - tadam! - narodowośc
                                                    > i. Możesz sobie zamiast tego podstawić także religię - jak np. na Bliskim i Śro
                                                    > dkowym Wschodzie - i wyjdzie ci to samo.

Ale widac sa sobie na tyle bliskie ze udalo sie i sovietom i Putinowi jakos ich zwiazac i trzymac w kupie.
                                                    Teraz sprobuj to zrobic z narodami Europy i wyobraz sobie ta "Zjednoczona Europe"? .
                                                    Przeciez chyba nigdy nie było europejskiego kraju, który zawsze byłby przyjazny wobec wszystkich sąsiadów. Kraje miały zmieniających się władców, granice, religie, interesy gospodarcze i systemy polityczne. Nawet kraje, które unikały wielu wojen, zwykle miały spory, rywalizacje lub okresy dominacji nad sąsiadami.?
                                                  • galtomone Re: Coraz większe bagno 15.09.26, 08:47
                                                    engine8t napisał:

> Ale widac sa sobie na tyle bliskie ze udalo sie i sovietom i Putinowi jakos ic
                                                    > h zwiazac i trzymac w kupie.

Terror robi swoje.
                                                    Zreszta wojna z UKR to własnie dlatego, że im sie kiedyś udało wyrwac z pod ruskiego buta.

> Teraz sprobuj to zrobic z narodami Europy i wyobraz sobie ta "Zjednoczona Europ
                                                    > e"? .

What???

Toż przecież Europa sie własnie sama coraz bardziej integruje co tobie nie pasuje (i czego chyba nie rozumiesz).
                                                    Spowolnienie nastpilo wylacznie dzieki staraniom sil zewnetrznych USA, Chiny, Rosja i ich wplywom na skrajne postwy kiedys nic nieznaczacych sil wewnatrz europy.

W sumie nie ma sie co dziwic, ze swiatowe potegi robia co sie da by nie pojawil im sie tak duzy konkurent....

> Przeciez chyba nigdy nie było europejskiego kraju, który zawsze byłby przyjazny
                                                    > wobec wszystkich sąsiadów.

Owszem... zauwaz jednak ze tym razem zjednoczenie nie jest efektem podboju a wewn checi spoleczenstw (narodow!) do tego, by sie jednoczyc i dzialac wspolnie.

> Kraje miały zmieniających się władców, granice, rel
                                                    > igie, interesy gospodarcze i systemy polityczne. Nawet kraje, które unikały wie
                                                    > lu wojen, zwykle miały spory, rywalizacje lub okresy dominacji nad sąsiadami.?
                                                    >

No widzisz... a teraz jakoś daje się powoli iść w kierunku Waszego modelu.

Pewnie, gdybyscie nie przeszkadzali byloby nam latwiej, ale coz... trudno, i tak damy rade.
                                                  • galtomone My point exactly! 14.09.26, 13:43
                                                    vogon-jeltz napisał(a):

> > Ale jednoczesnie będzie uwazal sie za Amerykanina czyli najlepsza nacje n
                                                    > a swiecie :)
                                                    >
                                                    > No ale to też wspiera poniekąd tezę galtoma, że z samej narodowości niewiele wy
                                                    > nika, bo można mieć wiele narodowości - które są podzbiorami, częścią wspólną l
                                                    > ub zbiorami rozłącznymi.
                                      • galtomone Re: Coraz większe bagno 14.09.26, 09:22
                                        trypel napisał:

> Pytanie jak sie bedzie czul

Czyli koncept narodowosci jest subiektwyny czy nie jest???
                                  • galtomone Re: Coraz większe bagno 14.09.26, 09:22
                                    trypel napisał:

> Narodowość to kwestia tożsamości kulturowej

Co nie zmienia FAKTU - że jeste cechą CAŁKOWICIE SUBIEKTYWNĄ.

Zarówno dla kogoś, kto się jakoś narodowo określa, jak i dla kogoś, kto określa kogoś innego.

Coś się zmienia w człowieku w zależności od tego czy urodził się 1 km w lew/prawo?

Wszyscy niemcy to nazisici,
                                    Wszyscy Polacy to złodzieje.
                                    Wszyscy amerykanie to debile

No albo coś od tej narodowości zależy, albo to kompletnie abstrakcyjny i subiektywnie odbierany koncept.

Zaś kultura ma zwiazek nie z NARODEM - choć wielu usiłowało skłonić sztuke i kultrure do tego, by legitimizowała koncept narodowości.

A jest dokładnie odwrotnie. To z kultory wynika dla czesci ludzi poczucie wspołnoty, które nazywaja narodowoscią.

I co zatem z faktem, że w sensie, w jakim dziś mówimy „naród”, powstał dopiero w XVIII–XIX wieku.

Nie było wczęsniej kultory, społecznosci, wspólnot, itd..

> A z tego wynika w dużym stopniu jak sie zachowujemy,

Bzdura.

> Pomijanie tego w ocenie innych jest dużym błędem.

Pomijanie warunkowów wycbodznia, i kultory tak - narodowości nie - narodowość to abstrakcyjny koncpet i subiektywna sprawa. Klutrua wprost przeciwnie.

> Nie jestesmy tacy sami i kultura w jakiej wyrastaliśmy determinuje to kim jeste
                                    > smy.

Nie determinuje.

Ale rozmawiamy NIE O KULTURZE - czy jak gdzies cos o tym pisalem??? Tylko o NARODOWOSCI!!!!

Wic nie wrzucaj tu rzeczy ktorych nie napisalem udowadniajac mi, ze nie mam racji.

Chyba że chcesz dyskutować sam ze sobą?
                                    • vogon.jeltz Re: Coraz większe bagno 14.09.26, 09:38
                                      > Zaś kultura ma zwiazek nie z NARODEM - choć wielu usiłowało skłonić sztuke i kultrure do tego, by legitimizowała koncept narodowości.
                                      A jest dokładnie odwrotnie. To z kultory wynika dla czesci ludzi poczucie wspołnoty, które nazywaja narodowoscią.

Both.
                        • carnivore69x Re: Coraz większe bagno 14.09.26, 11:01
                          galtomone napisała:

> A to co ma do rzeczy????
                          >
                          > Insynuujesz mi wybitnie głupie rzeczy.
                          >
                          > Tak jak nsolutnie nie mam problemu z tym czy obozy są nazistowskie czy niemieck
                          > ie, bo kazdy srediorozgarniety czliwe wie, kim byl Hitler, gdzie, jak doszedl d
                          > o wladzy i czym to sie skonczylo, tak rownoczesnie nie uwazam, ze cos SPECJALNE
                          > GO maja w sobie niemcy a polacy/francuzi/belgowie/amerykanie/anglicy/inni nie i
                          > tylko niemcy byli do tego zdolni....
                          >
                          > Jesli autentycznie uwazasz, ze narodowosc ma wplyw na to czy jestes "ludzka men
                          > dą" czy nie... to coz... masz do tego pelne prawo.

Ale to nie chodzi o to co Ty prywatnie (i szlachetnie) uważasz, tylko o postrzeganie grup narodowościowych/etnicznych przez tzw. ogół (również zawierający owe średniorozgarnięte jednostki). Więc jak wylądujesz w jakiejś międzynarodowej grupie jako jakiś Kanadyjczyk czy inny Japończyk, masz na starcie jakieś pare punktów więcej niż jak znajdziesz się tam jako Somalijczyk czy w latach 90. nawet Polak. I takie wiadomości na temat narodowości zadymiarzy w samolocie marginalnie wpływają na zmianę percepcji poszczególnych narodowości, która to percepcja posiada, słusznie czy nie, pewne pratyczne implikacje.
                          • galtomone Re: Coraz większe bagno 14.09.26, 11:29
                            carnivore69x napisał(a):

> Ale to nie chodzi o to co Ty prywatnie (i szlachetnie) uważasz, tylko o postrze
                            > ganie grup narodowościowych/etnicznych przez tzw. ogół (również zawierający owe
                            > średniorozgarnięte jednostki).

I tak i nie.

Takie postrzeganie i co gorsza dzialania ludzi i gruo wobec innych ludzi i grup bierze sie z tego, ze jednostki jak ja mowia, ze to nie jest OK< bo narodowosc nie ma tu nic do rzeczy a cala reszta milczy z roznych powodow.

Wiec ja tam gdzie moge, bede sie sprzeciwac temu by Polakow nazywano zlodziejami, Polki ku...mi a Niemcow nazistami.... choc sa Polacy zlodzieje, Polki ku... i Nimcy nazisci.

Ale to czy kogos uwazamy za niemca czy ukranica, podobnie jak plec, kolor skory, w jakie bajki wieczy i czy wierzy nie jest powodem do tego by kogos bic albo zabijac.

A wszyskie - jak wyzej - wspomnane kwestie niestety maja tendencje do polegbaiania stereotypow i przkonan ludzi, ze mozna kogos innego pobic albo brazac, bo nam sie wydaje, ze przynalezy do jakiegos narodu.

> Więc jak wylądujesz w jakiejś międzynarodowej g
                            > rupie jako jakiś Kanadyjczyk czy inny Japończyk, masz na starcie jakieś pare pu
                            > nktów więcej niż jak znajdziesz się tam jako Somalijczyk

No i jak temu mowie NIE - tyle moge zrobic.

> I takie wiadomości na temat narodowości zadymiarzy w samolocie marginal
                            > nie wpływają na zmianę percepcji poszczególnych narodowości, która to percepcja
                            > posiada, słusznie czy nie, pewne pratyczne implikacje.

Zarnoko do ziarnak...

Nie zmienie swiata, ale moge zrobic tle ile moge.

To co napisales dziala w obie strony.
                            • carnivore69x Re: Coraz większe bagno 14.09.26, 11:45
                              galtomone napisała:

Do do aspiracji (utopijnej moim zdaniem) zgoda. Ale póki co jest jak jest.

> a tam gdzie moge, bede sie sprzeciwac temu by Polakow nazywano zlodziejami

Wbrew temu co śpiewał Kazik, samochody to kradli nie Polacy, a Ordinary Thieves. W skrócie OThies (jak ktoś ma problemy z wymową 'th', może po prostu mówić [ozees]).
                            • vogon-jeltz Re: Coraz większe bagno 14.09.26, 12:44
                              > Takie postrzeganie i co gorsza dzialania ludzi i gruo wobec innych ludzi i grup bierze sie z tego, ze jednostki jak ja mowia, ze to nie jest OK< bo narodowosc nie ma tu nic do rzeczy a cala reszta milczy z roznych powodow.

Możesz tak mówić i może nawet nie jest to ok, ale mózg ludzki ma pewne heurystyki - bo nie jest w stanie analizować każdego z milionów przypadków z osobna, dlatego klasyfikuje je najpierw wg pewnych kategorii - i nic z tym nie zrobisz.
                              • galtomone Re: Coraz większe bagno 14.09.26, 13:45
                                Czy ja wiem?

Z wieloma przesadmi sobie jako ludzie poradzilismy, wiec moze i z tym kiedys tez.

Ja uwazam, ze po prostu nalezy mowic o tym, ze negatywne kalsyfikowanie ludzi z tego powodu jest glupie i nie ma oparcia w faktach.

Roznie dobra mozna by przypisac jakies czechy wszystkom katolikom, wszystkim bialym, szysktimczarnym dotyczace ich charakterów, morlanosci, itd...

• vogon-jeltz Re: Coraz większe bagno 14.09.26, 14:37
                                  > Z wieloma przesadmi sobie jako ludzie poradzilismy, wiec moze i z tym kiedys tez.

A poradziliśmy sobie? Bo jakoś niewydajemięsię...
                                  • galtomone Re: Coraz większe bagno 14.09.26, 16:08
                                    vogon-jeltz napisał(a):

> > Z wieloma przesadmi sobie jako ludzie poradzilismy, wiec moze i z tym kie
                                    > dys tez.
                                    >
                                    > A poradziliśmy sobie? Bo jakoś niewydajemięsię...

Hmmm.... a kobiety sa nadal tak taktowane jak 500 lat temu i w takiej ilosci?

• klemensiarz Re: Coraz większe bagno 15.09.26, 14:13
                      galtomone napisała:

> A co ma piernik do wiatraka?

Wiatrak w młynie powoduje mielenie ziarna, z którego jest mąka.
                      Mąka jest składnikiem piernika.

• tbernard Re: Coraz większe bagno 17.09.26, 12:40
                        klemensiarz napisał:

> galtomone napisała:
                        >
                        > > A co ma piernik do wiatraka?
                        >
                        > Wiatrak w młynie powoduje mielenie ziarna, z którego jest mąka.
                        > Mąka jest składnikiem piernika.

Oprócz tego przeczytałem gdzieś inne wyjaśnienie. Przy bardzo silnym wietrze wiatrak może się wypierniczyć.
                        • vogon-jeltz Re: Coraz większe bagno 17.09.26, 12:53
                          > Oprócz tego przeczytałem gdzieś inne wyjaśnienie. Przy bardzo silnym wietrze wiatrak może się wypierniczyć.

Wiatrak ogólnie może się spierniczyć z dowolnego powodu.
                        • klemensiarz Re: Coraz większe bagno 17.09.26, 20:44
                          tbernard napisał:

> klemensiarz napisał:
                          >
                          > > galtomone napisała:
                          > >
                          > > > A co ma piernik do wiatraka?
                          > >
                          > > Wiatrak w młynie powoduje mielenie ziarna, z którego jest mąka.
                          > > Mąka jest składnikiem piernika.
                          >
                          > Oprócz tego przeczytałem gdzieś inne wyjaśnienie. Przy bardzo silnym wietrze wi
                          > atrak może się wypierniczyć.

Ew. stary piernik może się chłodzić wiatrakiem.
                  • dodekanezowiec Re: Coraz większe bagno 11.09.26, 16:24
                    carnivore69x napisał(a):

> galtomone napisała:
                    >
                    > > Mnie tam zadnej - debil to debil. Kolor skory i obywatelstwo ma tu czwart
                    > orzedn
                    > > e znaczenie... podobnie jak i plec
                    >
                    > No pacz Pan. A nieświadome owego braku znaczenia kraje całego świata pakują gru
                    > be miliardy w swój PR.

Polska tylko 180 tys. w gol samobójczy Gorgoń :)
                • qqbek Re: Coraz większe bagno 11.09.26, 16:21
                  galtomone napisała:

> Mnie tam zadnej - debil to debil. Kolor skory i obywatelstwo ma tu czwartorzedn

Przeczytaj poniższe:
                  "Pijani obywatele Japonii urządzili awanturę na krakowskim rynku, w trakcie wieczoru kawalerskiego jednego z nich, dwóch najbardziej krewkich trzeźwieje w policyjnej izbie zatrzymań".
                  "Złapany na przekroczeniu prędkości o ponad 50 km/h w obszarze zabudowanym obywatel Norwegii próbował wręczyć interweniującym Policjantom łapówkę".

Niektóre stereotypy mają to do siebie, że kryje się za nimi - może i wypaczona - ale jednak prawda.
                  To nie Japończycy urządzają burdy w Krakowie, to nie Norwegowie są na tyle durni, żeby próbować przekupywać policjantów.
                  • galtomone Re: Coraz większe bagno 12.09.26, 07:43
                    A Polacy to ku... i złodzieje?

Sorry, ale informacja czy burde robili japonczycy (z ktorych co co robia burdy do PL nie przyatuja i robia dym w innych miejscach) czy anglicy nie ma dla mnie wiekszego znaczenia.

Bo co... przestaniemy orifilaktycznie anglikow wpuszczac??? Nie bedizmeu anglikom - i moze na wszleki wypadek bialym rudym tez - alkoholu sprzedawać?

Coz ta wiedza zmienia, poza ewentualnym utrwalaniem stereotypu u przecietnego polaka złodzieja i polki ku...?

Nie wiem jak ty, ale ja sie za zlodzieja nie uwazam i tym bardziej tak o mojej Zonie nie mysle... ale co ja tam wiem. Widac moi rodacy uwazaja inaczej.
                • trypel Re: Coraz większe bagno 12.09.26, 07:32
                  galtomone napisała:

A zgodzisz sie z dzisiejszym żarcikiem z wielopaka?
                  :D
                  Kiedy Żydzi dzielą wszystkich ludzi na Żydów i nie-Żydów, to jest to czcigodna starożytna tradycja.
                  Kiedy nie-Żydzi dzielą wszystkich ludzi na Żydów i nie-Żydów, to jest to okropny antysemityzm.
                  • boggi_dan Re: Coraz większe bagno 12.09.26, 07:57
                    A za Bidena jak było.Szczyt kryzysu (połowa 2022): W wyniku inwazji Rosji na Ukrainę i sankcji na moskwhę notowania ropy Brent i WTI przekraczały 120 USD za baryłkę.
                  • galtomone Re: Coraz większe bagno 12.09.26, 08:00
                    Ale tak i tak jest. W druga stron nie mam problemu, zeby sie smiac z dowcipw, ktore na stereotypach bazuja.

Wyzej napisalem jak byk - czwartorzedne znaczenie - po prostu dla mnie to jest cos co od razu definjuje czlowieka, ale... moze czasm co nieco wyjasnic.
                    • tbernard Re: Coraz większe bagno 12.09.26, 09:34
                      galtomone napisała:

> Ale tak i tak jest. W druga stron nie mam problemu, zeby sie smiac z dowcipw, k
                      > tore na stereotypach bazuja.
                      >
                      > Wyzej napisalem jak byk - czwartorzedne znaczenie - po prostu dla mnie to jest
                      > cos co od razu definjuje czlowieka, ale... moze czasm co nieco wyjasnic.

Z tego co w pamięci mi się kołacze to pisałeś, że mieszkałeś w Anglii i pracowałeś. Ponieważ nie chce mi się przekopywać więc uznam, że jesteś wyjątkiem ale zdecydowana większość rodaków z wyższością wyznawała, że będąc tam celowo unikała kontaktów z innymi Polakami, bo wstyd im. A mnie ciekawi ów wstyd, czyżby ci wstydliwi to złodzieje i kanciarze robiący rzeczy których jest wstyd? Na ogół oni prezentują się jako ci porządni. Czyżby Anglicy wobec Polaków stosowali podłe stereotypowe uogólnienia? Ale wstydliwym jakoś wstyd za to winić Anglików, no bo to Polacy to tacy i owacy (oprócz rzecz jasna mnie wyjątkowego i dlatego wstydzacego się).
                      • boggi_dan Re: Coraz większe bagno 12.09.26, 16:59
                        Huti praktycznie bez walki zajęli wyspę Hanisz i port Mokka bo Saudyjska armia wycofała się stamtąd i to jest kompromitacja Saudów. A prosili Trumpa o to. Żaden Saudyjczyk nie ma zamiaru umierać w Jemenie.
                        • vogon.jeltz Re: Coraz większe bagno 12.09.26, 17:26
                          > Żaden Saudyjczyk nie ma zamiaru umierać w Jemenie.

Żaden Saudyjczyk nie ma generalnie zamiaru robić czegokolwiek, bo całą robotę odwalają za nich niewolnicy z Filipin i Bangladeszu. Ale istotnie, nie sądzę, by nawet oni mieli ochotę wyprawić się do Jemenu.
                      • qqbek Re: Coraz większe bagno 12.09.26, 17:20
                        tbernard napisał:

> Z tego co w pamięci mi się kołacze to pisałeś, że mieszkałeś w Anglii i pracowa
                        > łeś. Ponieważ nie chce mi się przekopywać więc uznam, że jesteś wyjątkiem ale z
                        > decydowana większość rodaków z wyższością wyznawała, że będąc tam celowo unikał
                        > a kontaktów z innymi Polakami, bo wstyd im. A mnie ciekawi ów wstyd, czyżby ci
                        > wstydliwi to złodzieje i kanciarze robiący rzeczy których jest wstyd? Na ogół o
                        > ni prezentują się jako ci porządni. Czyżby Anglicy wobec Polaków stosowali podł
                        > e stereotypowe uogólnienia? Ale wstydliwym jakoś wstyd za to winić Anglików, no
                        > bo to Polacy to tacy i owacy (oprócz rzecz jasna mnie wyjątkowego i dlatego ws
                        > tydzacego się).

Też siedziałem (i to w podobnych latach jak Galtom) w UK i powiem tyle - obraz Polaków wśród Anglików był zdecydowanie lepszy niż obraz Polaków wśród Polaków.
                        Czego by nie powiedzieć o Polakach-cwaniakach, których było mnóstwo, to jednocześnie fachowcy byli z Polaków najlepsi. Mechanika miałem Polaka, hydraulik faceta od którego wynajmowałem mieszkanie wziął sobie Polaka na praktykanta (i twierdził, że odżył po poprzednich dwóch, którzy się do niczego nie nadawali, bo w końcu nie musi robić wszystkiego sam).
                        Ale polskie "firemki", a zwłaszcza dwie polskie agencje pośrednictwa pracy z Liverpool-u, to był turbo-Januszyzm i wyzysk (raz przyszła do nas - z jednej z tych agencji - na zakład studentka z Polski, na zastępstwo za faceta, który sprzątał u nas na stołówce i w biurach - dali jej minimalną i jeszcze z tej minimalnej potrącali krocie za jakąś norę, w której zakwaterowali ją z 2 innymi dziewuchami w małym pokoju - żadnych dodatkowo płatnych nadgodzin, nawet płatnej przerwy nie miała, chociaż w UK to gwarantowane ustawowo). Polazłem z Agą z biura do kierownictwa, powiedzieć jak się sprawy mają, dostała umowę do końca września od nas (rzecz jasna wg. stawek zakładowych, a te były nawet dla sprzątaczki dużo powyżej minimalnej), a jedna z dziewuch z produkcji wynajęła jej pokój u siebie w domu za jakieś grosze.
                        • tbernard Re: Coraz większe bagno 12.09.26, 19:12
                          Mnie chodziło konkretnie o bardzo modną kwestię 'wstyd mi za Polaków w UK'. Przecież to ktoś konkretny (bez znaczenia czy Polak, czy Żyd lub o jakimś kolorze skóry) robił coś takiego czego wstydzić się można.
                          • boggi_dan Re: Coraz większe bagno 12.09.26, 21:31
                            tbernard napisał:

> Mnie chodziło konkretnie o bardzo modną kwestię 'wstyd mi za Polaków w UK'. Prz
                            > ecież to ktoś konkretny (bez znaczenia czy Polak, czy Żyd lub o jakimś kolorze
                            > skóry) robił coś takiego czego wstydzić się można.
                            Ale o co biega. Bóg Honor i Ojczyzna. Polacy zawsze byli dumni że swego kraju, to lata komunizmu wytworzyły grupę sprzedawczyków i ludzi podatnych na wasalstwo.
                            • qqbek Re: Coraz większe bagno 12.09.26, 21:47
                              boggi_dan napisał:

> Ale o co biega. Bóg Honor i Ojczyzna. Polacy zawsze byli dumni że swego kraju,
                              > to lata komunizmu wytworzyły grupę sprzedawczyków i ludzi podatnych na wasalstw
                              > o.

Dawno nie widziałem aż tak druzgocącej i szczerej autokrytyki.
                              Szacun Boguś!
                            • vogon.jeltz Re: Coraz większe bagno 12.09.26, 21:50
                              > lata komunizmu wytworzyły grupę sprzedawczyków i ludzi podatnych na wasalstwo.

Słyszałeś kiedyś np. o konfederacji targowickiej, potomku złodziejaszków? Jesteście zresztą mentalną jej kontynuacją.
                            • tbernard Re: Coraz większe bagno 13.09.26, 13:26
                              boggi_dan napisał:

> Ale o co biega. Bóg Honor i Ojczyzna. Polacy zawsze byli dumni że swego kraju,
                              > to lata komunizmu wytworzyły grupę sprzedawczyków i ludzi podatnych na wasalstwo.

Wasalstwo to całe wieki niewolnictwa zwanego pańszczyzną. Przodkowie większości obecnych Polaków gdyby powiedzieli na głos, że uważają się za Polaków, to by dostali baty za spoufalanie się.
                              Niestety ale to dopiero komuna stworzyła obecny polski naród, choćbyśmy nie wiem jak to wypierali. Przed wojną utrwalane było upodlenie będące dziedzictwem wielowiekowego niewolnictwa, chociaż formalnie do pańszczyzny już nie dało się powrócić, bo gdyby ktoś na tak szalony pomysł wpadł, to żadnego cudu nad Wisłą by nie było. Właściwie to ten cud oparty był do pewnego stopnia na oszustwie, że zostanie wprowadzona reforma rolna a potem olano temat.
                          • qqbek Re: Coraz większe bagno 12.09.26, 21:47
                            tbernard napisał:

> Mnie chodziło konkretnie o bardzo modną kwestię 'wstyd mi za Polaków w UK'. Prz
                            > ecież to ktoś konkretny (bez znaczenia czy Polak, czy Żyd lub o jakimś kolorze
                            > skóry) robił coś takiego czego wstydzić się można.

Generalnie to czasami lepiej się było nie przyznawać, jak się gdzieś ze znajomymi wychodziło w sobotni wieczór.
                            Jak ktoś odwalał mocną "manianę" po pijaku na deptaku, to się znajomym mówiło, że to pewnie Słowacy, bo język podobny, ale nie znam 🤪
                            Ale ogólnie rzecz biorąc to nie było aż tak źle, jak to Polacy malują - Anglicy nas (przynajmniej wtedy) w większości bardzo lubili.
                • engine8t Re: Coraz większe bagno 12.09.26, 18:06
                  galtomone napisała:

Widac ze nie masz za duzo doswiadczenia zyciowego z roznymi nacjami i kolorami skory bo wtedy byc widzial roznice. A plcie sa tylko dwie - madra i glupia
                  • marekggg Re: Coraz większe bagno 12.09.26, 19:01
                    engine8t napisał:

> Widac ze nie masz za duzo doswiadczenia zyciowego z roznymi nacjami i kolorami
                    > skory bo wtedy byc widzial roznice. A plcie sa tylko dwie - madra i glupia

100% sie zgadzam. nawet 120%
                  • qqbek Re: Coraz większe bagno 12.09.26, 20:01
                    engine8t napisał:

> Widac ze nie masz za duzo doswiadczenia zyciowego z roznymi nacjami i kolorami

No właśnie koloru skóry bym do tego nie mieszał.
                    Mam sporo do czynienia z obywatelami z czarnego lądu i widzę sporą różnicę pomiędzy przykładowo Nigeryjczykami czy Kameruńczykami, a ludźmi z Zimbabwe.
                    O ile tych pierwszych nauczyłem się traktować ze sporą rezerwą, to ci drudzy są "do rany przyłóż".
                  • boggi_dan Re: Coraz większe bagno 13.09.26, 05:59
                    engine8t napisał:

> galtomone napisała:
                    >
                    > orzedn
                    >
                    Jakbyś chodzil na edukację zdrowotną do Nowackiej to byś wiedział.
                  • galtomone Re: Coraz większe bagno 15.09.26, 08:53
                    engine8t napisał:

> galtomone napisała:
                    >
                    > orzedn
                    >

Nie jestm slepy i widze roznice miedzy kolorem skory czy plcia... ale z tego nie wynika chyba nic jeszcze...

Albo idz powiedz swojej zonie, ze jeste nieprzydatna do niczego kretynka i generlanie powinna byc ci wdzieczna, ze ja holujesz pol zycia za soba i hodujesz, bo jako kobieta do jiczego poza rodzeniem dzieci i gotowaniem sie nie nadaje.

Ergo... wszystkoch kolorowych na plantacje albo na przemial - bo przeciez kazdy kolorowy to zlodziej (a przy opkajzi Ciebie tez - bo kazdy polak to tez zlodziej).
                    • engine8t Re: Coraz większe bagno 15.09.26, 20:06
                      galtomone napisała:

>
                      > Albo idz powiedz swojej zonie, ze jeste nieprzydatna do niczego kretynka i gene
                      > rlanie powinna byc ci wdzieczna, ze ja holujesz pol zycia za soba i hodujesz, b
                      > o jako kobieta do jiczego poza rodzeniem dzieci i gotowaniem sie nie nadaje.
                      >

Pohamuj swoja glupote bo sie zapedzasz.
                      Alez ja jej mowie na codzien ze jest nieprzydatna w wielu dziedzinach i aspektach i ona to prtzyzynaje i nwet sie za to nie bierze ale jest za to niezastapiona w innych gdzie ja jestem nieprzydatny.

> Ergo... wszystkoch kolorowych na plantacje albo na przemial - bo przeciez kazdy
                      > kolorowy to zlodziej (a przy opkajzi Ciebie tez - bo kazdy polak to tez zlodzi
                      > ej).

No durny jestes - kompletnie durny. ani odrobiny rasadnego myslenia juz ci nie zostalo?
                      • boggi_dan Re: Coraz większe bagno 15.09.26, 20:37
                        engine8t napisał:

> galtomone napisała:
                        >
                        >
                        > >
                        > > Albo idz powiedz swojej zonie, ze jeste nieprzydatna do niczego kretynka
                        > i gene
                        > > rlanie powinna byc ci wdzieczna, ze ja holujesz pol zycia za soba i hoduj
                        > esz, b
                        > > o jako kobieta do jiczego poza rodzeniem dzieci i gotowaniem sie nie nada
                        > je.
                        > >
                        >
                        >
                        > No durny jestes - kompletnie durny. ani odrobiny rasadnego myslenia juz ci n
                        > ie zostalo?
                        Te forum coraz gorsze od Ematki. Choć idą tam na ten czas na równo. Każdy pisze dosyć długo. Więc powinnyśmy się szanować, mimo innych poglądów.
                        • vogon-jeltz Re: Coraz większe bagno 15.09.26, 20:45
                          > Więc powinnyśmy się szanować, mimo innych poglądów.

Ależ my się szanujemy. Tylko ciebie nie szanujemy.
    • wislok1 Re: Coraz większe bagno 11.09.26, 19:12
      Mysle, ze dopiero po wyborachw USA; jak trampek straci wladze nad parlamentem, zostanie zmuszony do zawarcia pokoju

Na razie wygrywa jego demencja starcza i ego na poziomie tego, ze uwaza sie za Pana Boga
      • boggi_dan Re: Coraz większe bagno 12.09.26, 07:36
        wislok1 napisał:

> Mysle, ze dopiero po wyborachw USA; jak trampek straci wladze nad parlamentem,
        > zostanie zmuszony do zawarcia pokoju
        >
        > Na razie wygrywa jego demencja starcza i ego na poziomie tego, ze uwaza sie za
        > Pana Boga
        Trumpem to się nie przejmuj. AFD idzie po władzę w Niemczech.
        • qqbek Re: Coraz większe bagno 12.09.26, 20:04
          boggi_dan napisał:

> Trumpem to się nie przejmuj. AFD idzie po władzę w Niemczech.

Chyba w NRD.
          Gdzieś widziałem skan jakiejś szmaty cotygodniowej ONR z 1933 roku.
          Bardzo się, w artykule na pierwszej stronie, cieszyły nasze "brązowe prawdziwki" ze zwycięstwa wyborczego NSDAP.
          • dodekanezowiec Re: Coraz większe bagno 12.09.26, 20:21
            Djeduszyn bogusjin - o czym przypominam setny raz, jest autorem słów "trzymaj sie bigi" adresowanych do bydlaka. Tak, bydlaka bigzaganijewa. Sowieckiej onucy.
            Ruskaja taniusza, poplecznik kiblokradow.
            Szczurzego putinowskiego ryja.
          • wislok1 Re: Coraz większe bagno 12.09.26, 20:45
            Dmowski i Stronnictwo Narodowe sie zachwycalo Adolfem i Dmowski uwazal go za geniusza, co zbawi NIemcy

Jakos o PL zapomnial
            • qqbek Re: Coraz większe bagno 12.09.26, 20:57
              wislok1 napisał:

> Dmowski i Stronnictwo Narodowe sie zachwycalo Adolfem i Dmowski uwazal go za ge
              > niusza, co zbawi NIemcy
              >
              > Jakos o PL zapomnial

Ja się machnąłem we wpisie, bo to szmata OWP była, a nie ONR - ONR powstał później.
              A rzeczywiście OWP to Dmowski.
              Ten faszysta ma spore rondo w Lublinie... okraszone wielką flagą na jebutnym maszcie.
              Jego zasługi z konferencji pokojowej w 1919 to trochę mało na takie uhonorowanie, w związku z późniejszą działalnością IMHO.
              No ale dobra, Aleję Piłsudskiego też mamy.
              Żeby było śmieszniej, to "kult marszałka, grabarza polskiej demokracji" był tak głęboko zakorzeniony nawet w PRL, że nawet w PRL była w Lublinie ulica Piłsudskiego (aleję oddano temu rzeźnikowi, Świerczewskiemu, ale Piłsudskiemu oddano kawał sporej ulicy dalej).
              • vogon.jeltz Re: Coraz większe bagno 12.09.26, 21:53
                > Ten faszysta ma spore rondo w Lublinie... okraszone wielką flagą na jebutnym maszcie

Gorzej. Konterfekt typa mam w paszporcie wydanym z okazji stulecia niepodległości. A do Ukraińców mamy wąty,. że czczą Banderę.
                • qqbek Re: Coraz większe bagno 12.09.26, 22:10
                  vogon.jeltz napisał:

> Gorzej. Konterfekt typa mam w paszporcie wydanym z okazji stulecia niepodległoś
                  > ci. A do Ukraińców mamy wąty,. że czczą Banderę.

Cóż. 2018/19... połowa nierządów PiS w Polsce.

Ja bym wolał, żeby to rondo z flagą to się nazywało jakoś po wielkich ludziach związanych z Lublinem... no nie wiem... Curie-Skłodowskiej (kolejność celowa), Ludwika Hirszfelda, Wacława Moritza, Anny Goldfeder, Ignacego Daszyńskiego (co to mu Piłsudski powiedział, że mu kury szcz... prowadzać, a nie politykę robić)... a nie jakiegoś "randomka" z endecji.
              • wislok1 Re: Coraz większe bagno 13.09.26, 17:32
                Beck z sanacji uwazal , ze Hitler jako Austriak nie bedzie atakowal PL i po zajeciu Sudetow skupi sie razem z Wegrami na agresji wobec Jugoslawii ( Slowenia, Chorwacja) i Rumunii ( Siedmiogrod )

Zeby odbudowac Austro-Wegry jako czesc Wielkich NIemiec

Jak Hitler przedstawil zadania w sprawie Gdanska i korytarza pod koniec 1938 byl w ciemnje d..., bo tego sanacja nie przewidywala....

Stad byl zachwyt w PL z powodu zajecia Zaolzia....
                Zreszta Hitler na zajecie Zaolzia sie zgodzil...
                Sanacja uwazala, ze PL jest bezpieczne i ze nastepnym celem nie bedzie Polska

• qqbek Re: Coraz większe bagno 13.09.26, 21:26
                  wislok1 napisał:

> Beck z sanacji uwazal , ze Hitler jako Austriak nie bedzie atakowal PL i po zaj
                  > eciu Sudetow skupi sie razem z Wegrami na agresji wobec Jugoslawii ( Slowenia,
                  > Chorwacja) i Rumunii ( Siedmiogrod )
                  >
                  > Zeby odbudowac Austro-Wegry jako czesc Wielkich NIemiec
                  >
                  > Jak Hitler przedstawil zadania w sprawie Gdanska i korytarza pod koniec 1938 by
                  > l w ciemnje d..., bo tego sanacja nie przewidywala....
                  >
                  > Stad byl zachwyt w PL z powodu zajecia Zaolzia....
                  > Zreszta Hitler na zajecie Zaolzia sie zgodzil...
                  > Sanacja uwazala, ze PL jest bezpieczne i ze nastepnym celem nie bedzie Polska

Generalnie to sanacja wchodziła w Anżeja hitlerowskim Niemcom i vice-versa.
                  Premierem Prus i trzecim człowiekiem po Hitlerze był Goering... serdeczny kolega "po flincie" prezydenta Mościckiego.
                  Piłsudski się pewnie w grobie przewracał, jak widział co robią jego "pułkownicy", bo Niemców to on znał, a Prusaków w szczególności.

Z drugiej strony to przynajmniej do kwietnia 1939 roku mieliśmy wybór - kolaboracja, albo konfrontacja i to tym tępym łbom Niemcy próbowali wszelkimi kanałami przekazać.

Ciekawie by to wyglądało, gdybyśmy poszli na wojnę razem z Niemcami.
                  Żydów w Polsce wybito by pewnie co do nogi, bo nastroje antysemickie zaczęła podgrzewać już sama sanacja (niejaki Świętosławski już w 1937 zezwolił formalnie na getta ławkowe, a "nie kupuj u Żyda" widniało na murach i plakatach w każdym polskim miasteczku, od Okopów św. Trójcy na południowym wschodzie po Wielkopolskę i Pomorze - Braun czerpie dziś z pokładów antysemityzmu krążących głęboko w trzewiach tego brunatnego kraju).
                  Pewnie kilka dywizji Waffen-SS obsadziliby dzielni grenadierzy z Polski, niosąc nowy porządek aż za Ural.
                  • wislok1 Re: Coraz większe bagno 15.09.26, 16:53
                    Raczej by sie skonczylo tak samo, a w sumie jescze gorzej dla PL

PL sprzymierzona z III Rzesza to brak zaskoczenia, jak w czerwcu 1941....

Brak zakoczenia to silniejszy opor Armii Czerwonej
                    Stalin by sie spodziewal slusznie ataku Hitlera, a Churchiil by z Rooseveltem sojusz ze Stalinem zawarli w razie ataku Hitlera

Skonczyloby sie utrata Kresow i ani Wroclawia, ani Sczecina by PL nie dostala...
                    Najwyzej jakis rzad prostalinowski w PL by zyskal caly Gorny Slask i Gdansk
                    • vogon-jeltz Re: Coraz większe bagno 15.09.26, 17:19
                      > PL sprzymierzona z III Rzesza to brak zaskoczenia, jak w czerwcu 1941....
                      > Brak zakoczenia to silniejszy opor Armii Czerwonej

Jakiej Armii Czerwonej? W 1939 kadra dowódcza Armii Czerwonej nie istniała, wszyscy od pułkownika w górę siedzieli w pierdlu albo byli martwi. Na zajęcie wschodnich terenów dogorywającej RP, która w dodatku nie stawiała oporu, to te resztki wystarczyły, ale kto miałby tam kompetentnie dowodzić w ewentualnej wojnie obronnej przeciwko Rzeszy i sojusznikom?
                      • wislok1 Re: Coraz większe bagno 15.09.26, 17:52
                        Wszyscy nie siedzieli, np. Zukow sobie calkie dobrze radzil z Japonczykami...

Poza tym zwalniano z obozow wielu aresztowanych, np. Rokossowskiego

W razie sojuszu PL z IIII Rzesza Stalin by wiedzial na 100 procent, ze nastapi atak...
                        Czyli by budowano umocnienia na granicy

Zupelnie ineczej sie atakuje, jak przeciwnik jest zaskoczony i jest cimnej d...
                        Tak bylo 22 czerwca 1941
                        • vogon-jeltz Re: Coraz większe bagno 15.09.26, 18:37
                          > Wszyscy nie siedzieli, np. Zukow sobie calkie dobrze radzil z Japonczykami...

Dżizas, następny... Jasne, że WSZYSCY nie siedzieli. To była hiperbola, taka krzywa stożkowa. Siedziało albo gniło w ziemi wystarczająco wielu, żeby RKKA była w głębokiej p#ździe.

> Poza tym zwalniano z obozow wielu aresztowanych, np. Rokossowskiego

Rokossowskiego zwolnili dopiero w 1940 - po tym, jak Sowieci dali dupy w wojnie fińskiej, która skądinąd była świetnym przykładem jakości pozostałej kadry dowódczej. Gdyby wypuścili go w 1939, to i tak pewnie przez długi czas nie nadawałby się do niczego. Nawet rok później musiał kilka miesięcy się kurować, zanim mógł objąć dowodzenie.
                          • wislok1 Re: Coraz większe bagno 15.09.26, 18:59
                            Gdyby PL zawarla sojusz z Hitlerem, to do wojny z Finlandia by nie doszlo

Stalin by sie skoncentrowal na przygotowaniu na atak IIII Rzeszy i i Rokossowskiego by zwolnili z pierdla tak czy siak

Rosja nie byla tak slaba, jak uwazal Hitler w 1939 i 1940
                            Byla jedynie fatalnie dowodzona i tu 100 procent qiny ponosil Stalin

Ale jednoczesnie Stalin mial cos takiego jak instynkt samozachowawczy i w obliczu przyszlego ataku HItlera i PL by mu sie uruchomil w 1939
                            • wislok1 Re: Coraz większe bagno 15.09.26, 19:01
                              Stalin potrafil uczyc sie na swoich bledach, oczywiscie do swoich bledow nigdy sie publicznie nie przyznal

Hitler byl calkowicie odporny na cos takiego, jak sobie cos wbil do glowy, to jechal na tym do konca....

Dlatego przegral
                            • vogon-jeltz Re: Coraz większe bagno 15.09.26, 19:11
                              > Gdyby PL zawarla sojusz z Hitlerem, to do wojny z Finlandia by nie doszlo

Ale ja nie mówię, że doszłoby, tylko że ta wojna obnażyła całą mizerię RKKA po czystkach stalinowskich.

> Stalin by sie skoncentrowal na przygotowaniu na atak IIII Rzeszy i i Rokossowskiego by zwolnili z pierdla tak czy siak

Gdyby sojusz zawarto w 1939, to Stalin zdążyłby sobie fajeczkę przypalić, ale na pewno nie przygotować się.

> Ale jednoczesnie Stalin mial cos takiego jak instynkt samozachowawczy

Do tego stopnia, że do samego rozpoczęcia Barbarossy nie wierzył, że Niemcy zaatakują, chociaż donosili mu o tym wielokrotnie (nawet podając dokładną datę ataku) jego szpiedzy m.in. z Tokio i z Europy Zachodniej.
                              • wislok1 Re: Coraz większe bagno 15.09.26, 20:06
                                Stalin uwazal w czerwcu 1941 doniesienia swoich szpiegow za prowokacje angoli i jankesow...
                                Zreszta Sorge w Japonii byl odwolanym szpiegiem i nie wykonal wczesniejszego rozkazu powrotu do ZSRR; czyli nie dal sie zabic na Lubiance...

Stalin zreszta dosc trafnie przwidywal, ze IIII Rzesza jest za slaba, zeby pokonac jednoczesnie angoli, jankesow i ruskich....

Czyli majac juz na koncie wojne z angolami, popieranymi przez jankesow, Hitler nie uderzy na Stalina

Inaczej bylby szalencem

Ale Hitler wlasnie byl szalencem

I tego Stalin nie przwidzial
                                • vogon-jeltz Re: Coraz większe bagno 15.09.26, 20:28
                                  > Stalin uwazal w czerwcu 1941 doniesienia swoich szpiegow za prowokacje angoli i jankesow...
                                  Zreszta Sorge w Japonii byl odwolanym szpiegiem

Sorge nie był jedyny źródłem informacji o planowanym niemieckim ataku. Z Zachodu dochodziły podobne. Stalin zignorował je wszystkie. Wszystkie były prowokacjami Brytoli? Czy po prostu Stalin bardzo nie chciał w to uwierzyć?

> Stalin zreszta dosc trafnie przwidywal, ze IIII Rzesza jest za slaba, zeby pokonac jednoczesnie angoli, jankesow i ruskich..

W momencie rozpoczęcia Barbarossy USA jeszcze nie przystąpiły były do wojny, a UK wprawdzie się było obroniło, ale wciąż nie miało możliwości podjąć żadnych działań ofensywnych przeciwko Rzeszy.
        • wislok1 Re: Coraz większe bagno 12.09.26, 20:46
          AFD to NSDAP, tylko inaczej sie teraz nazywa
          • vogon.jeltz Re: Coraz większe bagno 12.09.26, 21:54
            > AFD to NSDAP, tylko inaczej sie teraz nazywa

Nic dwa razy nie zdarza się tak samo, wislok. AfD to oczywiście pogrobowcy nazioli, ale np. milionowych brunatnych bojówek siejących terror na ulicach nie mają.
            • marekggg Re: Coraz większe bagno 12.09.26, 22:28
              na razie. a jak beda mieli, to bedzie jatka z islamem. zycze szczescia
              • vogon.jeltz Re: Coraz większe bagno 12.09.26, 22:32
                > na razie. a jak beda mieli, to bedzie jatka z islamem.

No ale prawdziwa NSDAP miała te bojówki jeszcze zanim wygrała jakiekolwiek wybory.
            • wislok1 Re: Coraz większe bagno 13.09.26, 17:23
              Nie moga miec, jest to zabronione

Tak samo nie moga bezposrednio sie odwolywac do NSDAP, tez jest to zabronione

Musza udawac umiarkowana partie, co nie chce obalic demokracji i wprowadzic dyktatury

Inaczej by AFD zakazali, skonfikowali majatek i dzialaczy wsadzili do pierdla...

Ale miedzy wierszami mowia dokladnie to samo co NSDAP i ich wyborcy to wiedza...
              Jest to jasne jak slonce
              WLadze tez to wiedza, ale nic im nie moga zrobiac, bo wlasnie udaja umiarkowana partie..

Jedyny plus tej sytuacji, ze nie maja nowego przywodcy, z tak charyzma jak Adolf
              • tbernard Re: Coraz większe bagno 13.09.26, 20:08
                wislok1 napisał:

> Jedyny plus tej sytuacji, ze nie maja nowego przywodcy, z tak charyzma jak Adolf

Bo dzisiaj jakby ktoś miał taką charyzmę, że wydzierałby się HALT! HAJHITLA! HENDEHOH! to by go zamknęli w zakładzie dla obłąkanych. Dlatego muszą udawać że mają kulturę i nawet sporo demokracji im zostało po NRD.
          • boggi_dan Re: Coraz większe bagno 14.09.26, 05:04
            wislok1 napisał:

> AFD to NSDAP, tylko inaczej sie teraz nazywa
            Co za bzdury. Tylko lewaki mogą takie wypociny napisać. Zielonego pojęcia nie masz co się dzieje w byłych landach DDR. I dlaczego AFD tam wygrywa.
            • tbernard Re: Coraz większe bagno 14.09.26, 16:12
              Byłe landy DDR to inaczej byłe NRD. Tam brakuje im demokracji i możliwości lizania kacapów po obranych dupach i zachwycania się odorem z onuc. Bez tego duszą się jak ryba bez wody.
            • wislok1 Re: Coraz większe bagno 15.09.26, 16:57
              Wlasnie jest, jak napisalem

AFD oglupia ludzi tak jak dawniej NSDAP

Zapowiada, ze Niemcy wyjda z Uniii Europejskiej, wypedza z Niemiec cudzoziemcow
              W tym Polakow

I ludzie sa tak oglupieni ich propaganda, ze mysla, ze to da dobrobyt
              • wislok1 Re: Coraz większe bagno 15.09.26, 16:58
                No, jescze zakladaja sojusz z Rosja
      • engine8t Re: Coraz większe bagno 14.09.26, 01:39
        wislok1 napisał:

> Mysle, ze dopiero po wyborachw USA; jak trampek straci wladze nad parlamentem,
        > zostanie zmuszony do zawarcia pokoju
        >
        > Na razie wygrywa jego demencja starcza i ego na poziomie tego, ze uwaza sie za
        > Pana Boga

Wtedy dopiero przywali
        • boggi_dan Re: Coraz większe bagno 14.09.26, 05:17
          engine8t napisał:

> wislok1 napisał:
          >
          > > Mysle, ze dopiero po wyborachw USA; jak trampek straci wladze nad parlam
          > entem,
          > > zostanie zmuszony do zawarcia pokoju
          > >
          > > Na razie wygrywa jego demencja starcza i ego na poziomie tego, ze uwaza s
          > ie za
          > > Pana Boga
          >
          > Wtedy dopiero przywali
          Cosik słabo bronisz prezydenta USA. Co się z Tobą stało, że taki delikatny się zrobiłeś. Niech lewactwo tutaj nie bryka.
          • engine8t Re: Coraz większe bagno 15.09.26, 01:23
            boggi_dan napisał:

> Cosik słabo bronisz prezydenta USA. Co się z Tobą stało, że taki delikatny się
            > zrobiłeś. Niech lewactwo tutaj nie bryka.

No ja uwazam ze Trump dal D Natanjahu i teraz mu krwawia himoroidy.
            • bywalec.hoteli Re: Coraz większe bagno 15.09.26, 12:59
              engine8t napisał:

> No ja uwazam ze Trump dal D Natanjahu i teraz mu krwawia himoroidy.

Paliwko podrożało mocno w Kalafiornii, co?

Ciekawe co na to wyborcy MAGA kiedy paliwo mocno drożeje - czy POTUS wyjaśnił im dlaczego wywołał wojnę z Iranem?
              • engine8t Re: Coraz większe bagno 15.09.26, 20:20
                bywalec.hoteli napisał:

> engine8t napisał:
                >
                > > No ja uwazam ze Trump dal D Natanjahu i teraz mu krwawia himoroidy.
                >
                > Paliwko podrożało mocno w Kalafiornii, co?
                >

A jakie to niby ma znaczenie? Wszystko dorzeje ale Stock Market rosnie. :) Wiec nie ma powodow do smutku

> Ciekawe co na to wyborcy MAGA kiedy paliwo mocno drożeje - czy POTUS wyjaśnił i
                > m dlaczego wywołał wojnę z Iranem?

A ja nie wiem nawet kto jest ten MAGA i kogo pytac Moge siebie poniewaz tez popieram to aby Ameryka wrocila na swoje tradycyjne i konserwatywne tory.
                Zanim ceny paliwa osiagna poziom bolu to chyba jeszcze jest duzy margines.
                A przekaz oficjalny jaki byl cel napadu na Iran jest ciaagle i jasno okreslany?
                - Iran lezy w waznym startegicznym miejscu i nie lubi amerykanskich przyjaciol, pomoga naszym "wrogom" i powinien sie sluchac, zmienic system na bardzej przyjazny "zachodowi" a w najgorszym wyadku powinien cicho siedziec i nie straszyc nikogo bronia atomowa czy raakietaami daalekigo zasiegu i nekania ameryjaanskich baz na BW bo to zagraza interesom Ameryki i Izraela.

• vogon-jeltz Re: Coraz większe bagno 15.09.26, 20:46
                  > A przekaz oficjalny jaki byl cel napadu na Iran jest ciaagle i jasno okreslany?

Zmiana reżimu w Iranie. W sumie to nawet wam wyszło - twardogłowych zastąpili ultrasi. Tylko chyba jakby nie o to wam chodziło.
                  • engine8t Re: Coraz większe bagno 15.09.26, 21:22
                    vogon-jeltz napisał(a):

> > A przekaz oficjalny jaki byl cel napadu na Iran jest ciaagle i jasno okre
                    > slany?
                    >
                    > Zmiana reżimu w Iranie. W sumie to nawet wam wyszło - twardogłowych zastąpili u
                    > ltrasi. Tylko chyba jakby nie o to wam chodziło.

To bylo jedno z posrednich i znaczaacych zagran w celu osignieciaa celow jak naapisalem. I gdyby sie to udaalo to reszt aposzlaby latwo i wszycy by zyskali .. A jak sie nie uda to my pozbieramy zabawki i pojdziemy sie bawic na swoje podworko.
                    • vogon-jeltz Re: Coraz większe bagno 15.09.26, 21:27
                      > A jak sie nie uda to my pozbieramy zabawki i pojdziemy sie bawic na swoje podworko.

Czyli tradycyjnie: zabijemy paręset tysięcy do paru milonów ludzi i zwiniemy zabawki - jak się nie uda. Przy czym nie uda się na pewno, bo nie udaje wam się od 70 lat.
                      • engine8t Re: Coraz większe bagno 15.09.26, 21:40
                        vogon-jeltz napisał(a):

> > A jak sie nie uda to my pozbieramy zabawki i pojdziemy sie bawic na swoje
                        > podworko.
                        >
                        > Czyli tradycyjnie: zabijemy paręset tysięcy do paru milonów ludzi i zwiniemy za
                        > bawki - jak się nie uda. Przy czym nie uda się na pewno, bo nie udaje wam się o
                        > d 70 lat.

Tym sie rozni Ameryka od Europy. Europa nie robi niczego co ma jakies ryzyko ze sie nie uda a Ameryka probuje nawet jesli sie nie udaje.
                        • vogon-jeltz Re: Coraz większe bagno 16.09.26, 12:15
                          > Tym sie rozni Ameryka od Europy. Europa nie robi niczego co ma jakies ryzyko ze sie nie uda a Ameryka probuje nawet jesli sie nie udaje.

USA nie podejmują ryzyka. Oni to ryzyko przerzucają na innych. Głównie ryzyko śmierci.
                          • engine8t Re: Coraz większe bagno 16.09.26, 19:47
                            vogon-jeltz napisał(a):

> > Tym sie rozni Ameryka od Europy. Europa nie robi niczego co ma jakies ry
                            > zyko ze sie nie uda a Ameryka probuje nawet jesli sie nie udaje.
                            >
                            > USA nie podejmują ryzyka. Oni to ryzyko przerzucają na innych. Głównie ryzyko ś
                            > mierci.

A to sprytne bestie :) I do tego zyja na cudzy koszt.
                            • boggi_dan Re: Coraz większe bagno 16.09.26, 19:53
                              engine8t napisał:

> vogon-jeltz napisał(a):
                              >
                              > > > Tym sie rozni Ameryka od Europy. Europa nie robi niczego co ma jak
                              > ies ry
                              > > zyko ze sie nie uda a Ameryka probuje nawet jesli sie nie udaje.
                              > >
                              > > USA nie podejmują ryzyka. Oni to ryzyko przerzucają na innych. Głównie ry
                              > zyko ś
                              > > mierci.
                              >
                              > A to sprytne bestie :) I do tego zyja na cudzy koszt.
                              Ameryka chroni i broni. Ci co mieszkają za granicą Polski mogą puszczać bąka sobie jedynie.
                              • vogon-jeltz Re: Coraz większe bagno 16.09.26, 20:20
                                > Ameryka chroni i broni.

Niniejszym wygrywasz konkurs na najgłupszy tekst miesiąca. A konkurencja jest spora, nawet wśród twoich własnych bredni.
                            • vogon-jeltz Re: Coraz większe bagno 16.09.26, 20:21
                              > A to sprytne bestie :) I do tego zyja na cudzy koszt.

Co mówiłeś o ludziach żyjących na cudzy koszt?
                              • engine8t Re: Coraz większe bagno 16.09.26, 20:53
                                vogon-jeltz napisał(a):

> > A to sprytne bestie :) I do tego zyja na cudzy koszt.
                                >
                                > Co mówiłeś o ludziach żyjących na cudzy koszt?

Aaaa zwracasz mi uwage ze to domena socjalizmu? Masz racje.
                                • boggi_dan Re: Coraz większe bagno 17.09.26, 20:34
                                  engine8t napisał:

> vogon-jeltz napisał(a):
                                  >
                                  > > > A to sprytne bestie :) I do tego zyja na cudzy koszt.
                                  > >
                                  > > Co mówiłeś o ludziach żyjących na cudzy koszt?
                                  >
                                  > Aaaa zwracasz mi uwage ze to domena socjalizmu? Masz racje.
                                  Wiadomo że lewicowym radykałem nie pogadasz. Ty białe on czerwone. Do consensu nie dojdzie.
    • bolo2002 Re: Coraz większe bagno 12.09.26, 09:48
      Kierunek tej wojny jest jasny. Huti jako ukryta armia Iranu załatwi Trumpa. Bo już dziś zbombardowali ropociag Wschód-Zachód, którym Arabia Saudyjska transportuje rope do ciesniny Bab el Mandeb- omijając Ormuz. Zajeli tez w Jordanii strategiczne miasto . A dla nas najważniejsze, ze tamtędy płynęła też ropa z Aramco dla Polski. A Huti nie przepuszczają statków z Arabii S. Pozostałe tak. teraz Trump musi zawalczyć z Huti-i wojna sie rozkręci-a baryłka Brent w Londynie juz ponad 105 $ ! Wiec jedynie powtórzę-że Trump nie panuje nad tym konfliktem, bo nie potrafił przewidziec skutków- więc podatnik amerykański już na dziś zapłacił ca 100 mld $ za ten konflikt. A u nas niebawem 10 zeta/l i konca nie widać.
      • boggi_dan Re: Coraz większe bagno 12.09.26, 17:57
        Arabia Saudyjska na swoje życzenie dopuściła Huti. tvn24.pl/biznes/z-kraju/arabia-saudyjska-strategiczny-rurociag-wschod-zachod-wylaczony-po-atakach-hutich-orlen-uspokaja-st9234134
    • bolo2002 Re: Coraz większe bagno 14.09.26, 09:10
      To nie cena 10 czy nawet 11 zeta/l jest grożna -tylko brak paliwa na stacjach, a to dlatego, ze po zatrzymaniu pracy ropociagu W_Z w Arabii- Orlen bedzie korzystać z zapasów- które przecież kiedyś sie wyczerpią. Dzis Orlen musi uspakajać -że ma zapasy i inne żródła. To jest ściema! Bo te inne żródła sa drozsze i wymaga to czasu. Jedyna nadzieja w tym, że przy dzisiejszych cenach paliw-kierowcy mniej go kupuja-to może starczy na dłużej. A jak jeszcze podniosa ceny to wszystko zdrożeje i prawie wszystko stanie-jazda samochodem stanie sie luksusem.
      • tbernard Re: Coraz większe bagno 14.09.26, 09:16
        Lexusy są hybrydowe i mało palą.
    • bolo2002 Re: Coraz większe bagno 14.09.26, 09:12
      Farbowany oszust z Białego Domu oświadczył. ze to nie wojna z Iranem winduje ceny paliw- tylko winna jest Ukraina, bo niszczy paliwa w Rosji! I wszystko jasne- dla chorego idioty.
    • galtomone K_WA - co za logika!!! 🤦🏼‍♂️🤦🏼‍♂️🤦🏼‍♂️🤦🏼‍♂ 14.09.26, 09:12
      www.polsatnews.pl/wiadomosc/2026-09-13/trump-wzywa-ukraine-do-zaprzestania-atakow-na-rosje-musi-przestac/

Prezydent USA Donald Trump powiedział w niedzielę, że Ukraina musi przestać atakować rosyjskie instalacje i zasoby oleju napędowego. Przemawiając w Dublinie stwierdził, że to Wołodymyr Zełenski odpowiedzialny jest za niedobory ropy na świecie, a nie sytuacja na Bliskim Wschodzie.

Nie Putin, który najechał na Ukrainę.
      Nie Trump, który zaczął bombardować Iran.

Ja pierdo_ę, kto łyka te bzdury? Naprawdę, ktoś spija te "mundrości" z jego ust i myśli... kurde... to wszystko Wina Zełenskiego ... no i Tuska, bo przeciez wszystko to wina Tuska.
      • tbernard Re: K_WA - co za logika!!! 🤦🏼‍♂️🤦🏼‍♂️🤦🏼‍♂️? 14.09.26, 09:31
        Przecież nawet tu na forum ma kilku swoich wyznawców. A co do winy Ukrainy za wzrost cen benzyny to przecież oczywiste, bo Wołyń.
        • qqbek Re: K_WA - co za logika!!! 🤦🏼‍♂️🤦🏼‍♂️🤦🏼‍♂️? 15.09.26, 12:55
          tbernard napisał:

> Przecież nawet tu na forum ma kilku swoich wyznawców. A co do winy Ukrainy za w
          > zrost cen benzyny to przecież oczywiste, bo Wołyń.

Wołyń i UPA.
          I ta ryża małpa premier!
          Broń boziu ryża małpa "za kałużą" i zbrodniarze wojenni z Izraela i Rosji.
          (ten pierwszy wywołał całą operację "Epstein Fury", bo miał nagrania małpy z "wyspy małpich rozkoszy", a ten drugi to wiadomo)
          • engine8t Re: K_WA - co za logika!!! 🤦🏼‍♂️🤦🏼‍♂️🤦🏼‍♂️? 15.09.26, 23:59
            qqbek napisał:

> tbernard napisał:
            >
            > > Przecież nawet tu na forum ma kilku swoich wyznawców. A co do winy Ukrain
            > y za w
            > > zrost cen benzyny to przecież oczywiste, bo Wołyń.
            >
            > Wołyń i UPA.
            > I ta ryża małpa premier!
            > Broń boziu ryża małpa "za kałużą" i zbrodniarze wojenni z Izraela i Rosji.
            > (ten pierwszy wywołał całą operację "Epstein Fury", bo miał nagrania małpy z "w
            > yspy małpich rozkoszy", a ten drugi to wiadomo)

Czy wy sie czasami znie czyms tam nie szczepiliscie bo wyglada ze cos sie wam stalo a ja nie wiem o co chodzi ani jak wam pomoc?
      • engine8t Re: K_WA - co za logika!!! 🤦🏼‍♂️🤦🏼‍♂️🤦🏼‍♂️? 15.09.26, 23:58
        galtomone napisała:

> www.polsatnews.pl/wiadomosc/2026-09-13/trump-wzywa-ukraine-do-zaprzestania-atakow-na-rosje-musi-przestac/
        >
        >
        > Prezydent USA Donald Trump powiedział w niedzielę, że Ukraina musi przestać ata
        > kować rosyjskie instalacje i zasoby oleju napędowego. Przemawiając w Dublinie s
        > twierdził, że to Wołodymyr Zełenski odpowiedzialny jest za niedobory ropy na
        > świecie,
        a nie sytuacja na Bliskim Wschodzie.
        >
        >
        > Nie Putin, który najechał na Ukrainę.
        > Nie Trump, który zaczął bombardować Iran.
        >
        >
        > Ja pierdo_ę, kto łyka te bzdury? Naprawdę, ktoś spija te "mundrości" z jego ust
        > i myśli... kurde... to wszystko Wina Zełenskiego ... no i Tuska, bo przeciez w
        > szystko to wina Tuska.

Toz widac kto to spija :) Ja nawet tego nie zauwazylem a Ty sraczki dostales?
        • galtomone Amerykanie juz kochaja socjalizm? 16.09.26, 07:15
          Ty mi lepiej powiedz od kiedy jestes socjalista?

BTW: wlasnie do dupy ruskim oligrchom - bo za slub syusia zaplacili - to tez juz calkiwicie normalne?

Bo przeciez ruskie dali te kase na wesle z dobrego serca a nie w oczekiwaniu gestow wdziecznosci?

Wy serio jestescie tak naiwni, ze wierzycie w te bdzurne tlumaczenia czy sami siebie oszukujecie, kto aktulanie wami rzadzi?
          • engine8t Re: Amerykanie juz kochaja socjalizm? 16.09.26, 19:49
            galtomone napisała:

> Ty mi lepiej powiedz od kiedy jestes socjalista?
            >
            >
            > BTW: wlasnie do dupy ruskim oligrchom - bo za slub syusia zaplacili - to tez ju
            > z calkiwicie normalne?

>
            > Bo przeciez ruskie dali te kase na wesle z dobrego serca a nie w oczekiwaniu ge
            > stow wdziecznosci?
            >
            > Wy serio jestescie tak naiwni, ze wierzycie w te bdzurne tlumaczenia czy sami s
            > iebie oszukujecie, kto aktulanie wami rzadzi?

A co w tym nielegalnego?
            Zebym to ja wiedzila kto tak naprawede nami rzadzi to by mnie tu nie bylo :)
            A Ty wiesz kto Wami rzadzi? Pewnie tez nie. ?
            • galtomone Re: Amerykanie juz kochaja socjalizm? 17.09.26, 08:24
              engine8t napisał:

> A co w tym nielegalnego?

Nic.... Przciez nie napisalem, ze cos nielegalnego.

Ale prezydent to jednak przedstawiciel narodu... mnie sie wydaje, ze to po prostu wstyd siedziec u kogos w kieszeni.

> Zebym to ja wiedzila kto tak naprawede nami rzadzi to by mnie tu nie bylo :)
              > A Ty wiesz kto Wami rzadzi? Pewnie tez nie. ?

Owszem, wiem.

A powiedz mi, jak Ci sie socjalizm w wersji ruskiej podoba - bo to u was sie robi powoli.

Lubiz jak ci wladza twoje pieniadze z podatkow laskawie jako ochlap rzuca jak swoje?
              • boggi_dan Re: Amerykanie juz kochaja socjalizm? 17.09.26, 10:08
                galtomone napisała:

> engine8t napisał:
                >
                > > A co w tym nielegalnego?
                >
                > Lubiz jak ci wladza twoje pieniadze z podatkow laskawie jako ochlap rzuca jak s
                > woje?
                Ropa może kosztować 150 dolarów
                i co z tego i tak mamy Cudaka i nawet Berka. - jak w przedszkolu.
                • vogon-jeltz Re: Amerykanie juz kochaja socjalizm? 17.09.26, 10:20
                  > i co z tego i tak mamy Cudaka i nawet Berka. - jak w przedszkolu.

A u pisiorów Kanthak. Kant i hak w jednym. Jak u oszustów i gangusów.
    • bolo2002 Re: Coraz większe bagno 15.09.26, 09:04
      Ciekawe jest to, że ten farbowany oszust nie ma zupełnie wyobrazni i nie jest w stanie kontrolować tego, co narobił na Bliskim Wschodzie. Bo oto- bojownicy w klapkach zniszczyli ropociag W_Z w Arabii i ten został juz zamkniety. Dostarczał 4 mln baryłek ropy do portu nad Morzem Czerwonym omijajac ciesnine Ormuz. Ropę tez dla Polski . Zapasy ropy w Arabii S. to ca 7 dni.
      • galtomone Re: Coraz większe bagno 15.09.26, 12:02
        bolo2002 napisał:

> Ciekawe jest to, że ten farbowany oszust nie ma zupełnie wyobrazni i nie jest w
        > stanie kontrolować tego, co narobił na Bliskim Wschodzie.

Hmmm.... a moze jest bardziej cwany niz myslisz?

Toz na tym burdelu na razie zajebscie zarabia i swietnie sie bawi... A ze wybory polokowe moze przerznac... a w sumie co go to obchodzi?
        3 razy prezydentem i tak nie bedzie.

Ja to sie tylko dziwie, ze jak Trump mowi teraz o rozdawaniu pieniedzy, ze wiekszosc republikanow sobie nie rwie wlosow z glowy.
      • engine8t Re: Coraz większe bagno 16.09.26, 00:01
        bolo2002 napisał:

> Ciekawe jest to, że ten farbowany oszust nie ma zupełnie wyobrazni i nie jest w
        > stanie kontrolować tego, co narobił na Bliskim Wschodzie. Bo oto- bojownicy w
        > klapkach zniszczyli ropociag W_Z w Arabii i ten został juz zamkniety. Dostarcza
        > ł 4 mln baryłek ropy do portu nad Morzem Czerwonym omijajac ciesnine Ormuz. Rop
        > ę tez dla Polski . Zapasy ropy w Arabii S. to ca 7 dni.

No Ac Wasi robia bo w sumier z ta ropa To wy maci eo wile wiekszy problem a wiec chyba i wiekszy interes ?
        A czekacie zeby za was ktos to zrobil? No jak nie to zawsze bedziecie mogli kupowac gaz i rope z USA?
        • galtomone Re: Coraz większe bagno 16.09.26, 07:17
          engine8t napisał:

> bolo2002 napisał:
          >
          > > Ciekawe jest to, że ten farbowany oszust nie ma zupełnie wyobrazni i nie
          > jest w
          > > stanie kontrolować tego, co narobił na Bliskim Wschodzie. Bo oto- bojown
          > icy w
          > > klapkach zniszczyli ropociag W_Z w Arabii i ten został juz zamkniety. Dos
          > tarcza
          > > ł 4 mln baryłek ropy do portu nad Morzem Czerwonym omijajac ciesnine Ormu
          > z. Rop
          > > ę tez dla Polski . Zapasy ropy w Arabii S. to ca 7 dni.
          >
          > No Ac Wasi robia bo w sumier z ta ropa To wy maci eo wile wiekszy problem a wi
          > ec chyba i wiekszy interes ?
          > A czekacie zeby za was ktos to zrobil? No jak nie to zawsze bedziecie mogli ku
          > powac gaz i rope z USA?

Napisz jeszcze raz o co ciebie chodzi i wytlumacz jaki to ma zwiazek z rozdawnictwem kasy.

Jakos republikanie nie kojarzyli mi sie do tej pory z rozdawaniem publicznego majatkuwszystkim, po rowno.

Do tej pory zawsze tylko juz bogatym dawali/pomagali.

Skad ten nagly socjallizm u was?
          • engine8t Re: Coraz większe bagno 16.09.26, 19:53
            galtomone napisała:

>
            > Jakos republikanie nie kojarzyli mi sie do tej pory z rozdawaniem publicznego m
            > ajatkuwszystkim, po rowno.
            >
            >
            > Do tej pory zawsze tylko juz bogatym dawali/pomagali.
            >
            >
            > Skad ten nagly socjallizm u was?

No wiec u nas wystarczy byc bogatym i juz masz wszytkoz

No wiec socjlizm sie wzial z tego ze wielu zauwazylo ze w kapitalizmie nie masz nic na co sobie bie zarobisz a w socjlizmie ci dadza za darmo i pracowac nie karza. A skd biroa aby ci dac? Ano tym bogatym zabiertaja.. bogaci to uwazja ze bandyctwo a leniwi za prawo i sprawiedliwosc....
            • vogon-jeltz Re: Coraz większe bagno 16.09.26, 20:26
              > No wiec socjlizm sie wzial z tego ze wielu zauwazylo ze w kapitalizmie nie masz nic na co sobie bie zarobisz

No więc socjalizm wziął się z tego, że w klasycznym kapitalizmie statystycznie nie masz żadnych szans zarobić i możesz najwyżej wegetować, bo kapitalista będzie płacił grosze. Socjalizm natomiast to nie jest rozdawanie za darmo (to było już w starożytnym Rzymie, o którym można powiedzieć różne rzeczy, ale na pewno nie to, że był socjalistyczny, a i u was Trump chce rozdawać pieniądze), tylko dostęp do usług publicznych i równe szanse dla wszystkich.
            • galtomone Re: Coraz większe bagno 17.09.26, 08:25
              Nie pij, bo pie...sz nie na temat.
    • bolo2002 Re: Coraz większe bagno 16.09.26, 08:14
      Przestańcie zajmować sie tym Donaldem-przecież on nie rozumie, co robi-bo mu dawno temu szare komórki wyparowały i codziennie ma ich mniej. A co dopiero przewidzieć skutki swoich głupich i nie przemyślanych decyzji. To nie jest już możliwe.
    • galtomone "Dobre" wieści z USA? 16.09.26, 09:19
      next.gazeta.pl/next/7,151003,33026070,naftowy-gigant-alarmuje-nadszedl-paliwowy-kryzys-w-usa-padl.html#s=BoxPWDImg2

Cóż… na moje oko to pozostaje czekać na moment, aż ta fura dobrych wieści wynikających z różnych działań Trumpa przekroczy u republikanów próg bólu.

Wydaje mi się, że tylko oni mogą rozgonić to Trumpowo-Thielowe towarzystwo w pizdu...

Pytanie, czy tam są jeszcze ludzie, którzy potrafią myśleć niezależnie, nie tylko o własnym interesie i jeszcze sie jakoś nie skorumpowali...
      • trypel Re: "Dobre" wieści z USA? 16.09.26, 09:25
        Tam? A gdzie indziej sa? Gdzie?
        • galtomone Re: "Dobre" wieści z USA? 16.09.26, 09:32
          A siedzisz w kieszeni Thiela/Putina/Trumpa/Tuska/Krola/itd., czy uważasz się za kogoś, kto myśli niezależnie?
          • galtomone Re: "Dobre" wieści z USA? 16.09.26, 09:40
            Ta czy siak.. znow zwracasz uwage na kwiatek stylistyczny a nie sedno wiadomosci.

Zapasy ropy sie koncza i do drzwi puka inflacja i recesja.
            Swiatowa.

Nadal uwazasz, ze zwyciestwo Trumpa to najlepsze co nas moglo spotkac? (btw. nie zapomniej powiedziec tego iranczykom co zgineli pod amerykanskimi bombami... bo przeciez to, ze morduja ich tez ich wlasne wladze to za malo).

Stawiam tez teze, ze za baze amerykanskiego wojska w PL zaplacimy tak, ze ktoś/ktoś blisko "otoczenia Trumpa" bedzie na tym mocno do przodu.... I to jedyny powód tego, ze to idzie do przodu.

Czyli znow, na fakcie ze amerykanscy obywatele sluza w wojsku i (teoretycznie przynajmniej) oddaja swoje zdrowie i zycie do dyspozycji swojemu panstwu zarobia prywatni ludzie...

Najlepsze deale ever to wtedy gdy oferuje sie i sprzedaje nie swoje rzeczy.
            • trypel Re: "Dobre" wieści z USA? 16.09.26, 10:21
              Dalej uwazam ze wybor trumpa byl najlepszym co się mogło zdarzyć europie i z tego co widzę to mam rację.
              • galtomone Re: "Dobre" wieści z USA? 16.09.26, 10:34
                Pozyjemy, zobaczymy - jak nas zaczna wypie...c na bruk...

Albo inaczej, jak zmiana negatywna dotknie ciebie to smiem twierdzic, ze zmienisz zdanie.
                • trypel Re: "Dobre" wieści z USA? 16.09.26, 10:43
                  galtomone napisała:

> Pozyjemy, zobaczymy - jak nas zaczna wypie...c na bruk...
                  >
                  > Albo inaczej, jak zmiana negatywna dotknie ciebie to smiem twierdzic, ze zmieni
                  > sz zdanie.

Oddzielam myslenie o sobie i bliskich od myślenia co jest długofalowo lepsze dla kraju, europy itd.
                  Mogę być niezadowolony osobiscie z czegoś co uwazam ze jest pozytywne i moge to wyrazić.
                  Moja branża dostaje wlasnie po dudzie, paskudnie. Ale sa rzeczy ważniejsze niz to jak idzie w biznesie w tym roku
                  • galtomone Re: "Dobre" wieści z USA? 16.09.26, 10:46
                    trypel napisał:

> galtomone napisała:
                    >
                    > > Pozyjemy, zobaczymy - jak nas zaczna wypie...c na bruk...
                    > >
                    > > Albo inaczej, jak zmiana negatywna dotknie ciebie to smiem twierdzic, ze
                    > zmieni
                    > > sz zdanie.
                    >
                    >
                    > Oddzielam myslenie o sobie i bliskich od myślenia co jest długofalowo lepsze dl
                    > a kraju, europy itd.

No to ja umiem dywersyfikowac ciut bardziej.

I tak... pobudka dla Europy, ze USA to nie dobry wujek zajebista.

Nic nie przyda sie naszej integracji bardziej niz zewnetrzny, niebezpieczny swiat.

ALE!!

Faktyczy kryzys i recejsa, juz niekoniecznie.

> Moja branża dostaje wlasnie po dudzie, paskudnie. Ale sa rzeczy ważniejsze niz
                    > to jak idzie w biznesie w tym roku

Jak dlugi ma sie co jesc i gdzie mieszkac, to i owszem ;-)
                    • tbernard Re: "Dobre" wieści z USA? 17.09.26, 13:08
                      galtomone napisała:

> > Moja branża dostaje wlasnie po dudzie, paskudnie. Ale sa rzeczy ważniejsz
                      > e niz
                      > > to jak idzie w biznesie w tym roku
                      >
                      > Jak dlugi ma sie co jesc i gdzie mieszkac, to i owszem ;-)

Albo jak ktoś już przedostał się do klasy szlachty, co to z zawodu jest dyrektorem, to nic takim nie grozi, bo najpierw będą w głód wpędzać tych co do szlachty nie zostali przyjęci. No chyba, że totalny chaos rewolucyjny zapanuje i każdy na każdego zacznie polować a zwłaszcza na takich co wydają się bardziej w zasoby zaopatrzeni lepiej.
                • engine8t Re: "Dobre" wieści z USA? 16.09.26, 19:58
                  galtomone napisała:

> Pozyjemy, zobaczymy - jak nas zaczna wypie...c na bruk...
                  >

Raczej sprowikuja do mysleniu alogicznego i wziecia za siebie odpwiedzilanosci a to juz poczatego dobrej przyszlosci
                  • tbernard Re: "Dobre" wieści z USA? 17.09.26, 13:10
                    engine8t napisał:

> Raczej sprowikuja do mysleniu alogicznego i wziecia za siebie odpwiedzilanosci
                    > a to juz poczatego dobrej przyszlosci

No to ciekawe dlaczego sam nie wziąłeś za siebie odpowiedzialności, tylko udałeś się na rabunek legalnych (czyli rdzennych) mieszkańców Ameryki.
                    • engine8t Re: "Dobre" wieści z USA? 17.09.26, 19:51
                      tbernard napisał:

> engine8t napisał:
                      >
                      > > Raczej sprowikuja do mysleniu alogicznego i wziecia za siebie odpwiedzila
                      > nosci
                      > > a to juz poczatego dobrej przyszlosci
                      >
                      > No to ciekawe dlaczego sam nie wziąłeś za siebie odpowiedzialności, tylko udałe
                      > ś się na rabunek legalnych (czyli rdzennych) mieszkańców Ameryki.

Zwariowales czy zglupiales?
          • trypel Re: "Dobre" wieści z USA? 16.09.26, 10:20
            galtomone napisała:

> A siedzisz w kieszeni Thiela/Putina/Trumpa/Tuska/Krola/itd., czy uważasz się za
            > kogoś, kto myśli niezależnie?

Wydawało mi sie ze to o politykach i decydentach bylo a nie zuczkach na nich zasuwających
            • galtomone Re: "Dobre" wieści z USA? 16.09.26, 10:35
              Wydawalo mi sie ze to o ludziach....

Ale tak, uwazam, ze nie wszyscy u nas sa zainteresowani wylacznie wlasnym interesem.

I - może Cię to zaszokuje - uważam, że Jarek K. jest wśród tych ludzi.
              • trypel Re: "Dobre" wieści z USA? 16.09.26, 10:41
                To masz jednego. Ja tez uwazam ze to szkodliwy idealista. Ale jedna jaskółka wiosny nie czyni.
                Cała zdecydowana reszta realizuje swój interes.
                • galtomone Re: "Dobre" wieści z USA? 16.09.26, 10:44
                  Nie mam jednego, jedngo wymieniam, bo jest z nie mojej bajki politycznej.
                  I nie, nie dam Ci całej listy.
      • sclass Re: "Dobre" wieści z USA? 16.09.26, 16:48
        galtomone napisała:

> next.gazeta.pl/next/7,151003,33026070,naftowy-gigant-alarmuje-nadszedl-paliwowy-kryzys-w-usa-padl.html#s=BoxPWDImg2
        >
        > Cóż… na moje oko to pozostaje czekać na moment, aż ta fura dobrych wieści wynik
        > ających z różnych działań Trumpa przekroczy u republikanów próg bólu.
        >
        > Wydaje mi się, że tylko oni mogą rozgonić to Trumpowo-Thielowe towarzystwo w pi
        > zdu...
        >
        > Pytanie, czy tam są jeszcze ludzie, którzy potrafią myśleć niezależnie, nie tyl
        > ko o własnym interesie i jeszcze sie jakoś nie skorumpowali...

www.youtube.com/watch?v=N-aK6JnyFmk&list=RDN-aK6JnyFmk&start_radio=1
      • engine8t Re: "Dobre" wieści z USA? 16.09.26, 19:56
        galtomone napisała:

> next.gazeta.pl/next/7,151003,33026070,naftowy-gigant-alarmuje-nadszedl-paliwowy-kryzys-w-usa-padl.html#s=BoxPWDImg2
        >
        > Cóż… na moje oko to pozostaje czekać na moment, aż ta fura dobrych wieści wynik
        > ających z różnych działań Trumpa przekroczy u republikanów próg bólu.
        >
        > Wydaje mi się, że tylko oni mogą rozgonić to Trumpowo-Thielowe towarzystwo w pi
        > zdu...
        >
        > Pytanie, czy tam są jeszcze ludzie, którzy potrafią myśleć niezależnie, nie tyl
        > ko o własnym interesie i jeszcze sie jakoś nie skorumpowali...

No w koncu ta socjlaistyczn biedota dojdzie do rozumu i zacznie protestowac dlaczego paliwo takie drogie skoro ma na nim siedzimy?
        • sclass Re: "Dobre" wieści z USA? 17.09.26, 10:25
          Ale o co Ci chodzi?
          Benzyna miała być po 5,19 i jest po 5,19 czy tam 9,15 , kogo to obchodzi, 20.lat temu była bieda, ale dziś już nie ma biedy w Polsce , taka prawda że przez ostatnie 20 lat udało się w tym kraju pokonać biedę, osiągnąć wzrost gospodarczy, transfery socjalne , wyższe zarobki , dlatego nikt nie protestuje , ważne że ropa jest, cyferki nawet te same. Ropę się sprowadzi z Norwegii albo Azerbejdżanu , będzie drożej ale niczego nie zabraknie , a że po 11 zł cóż taki mamy klimat, dobrze jest 🤣

• galtomone Re: "Dobre" wieści z USA? 17.09.26, 13:47
            sclass napisał(a):

> Ale o co Ci chodzi?
            > Benzyna miała być po 5,19 i jest po 5,19 czy tam 9,15 , kogo to obchodzi, 20.

Ale co ma 9 do zapowiedzi rzadu. Nim Trump zaczal bombardowac iran to tankowalem po 4.99

I co???

Tusk napadl na Iran, zeby paliwo bylo drogie????>

> Ropę się sprowadzi z Norwegii albo Azerbejdż
            > anu , będzie drożej ale niczego nie zabraknie

No kuer=rwa trudno rope z Chorzowa importowac...

> , a że po 11 zł cóż taki mamy kli
            > mat, dobrze jest 🤣

A kupimy po tyle ile bedzie kosztowac, bo na ceny na rynkach swiatowych mamy zerowy wplyw.
            • dodekanezowiec Re: "Dobre" wieści z USA? 17.09.26, 13:52
              W czasie kampanii wyborczej (prezydenckiej) paliwo było po jakies 5,54 minus rabat 35 groszy. Czyli było jakies 5,19.
              Ale KO nigdy nie umiało dobrze opakować i sprzedawac takich rzeczy.
              Cham, gbur i cwaniak Omajtek byl lepsiejszy w takie klocki.
              • galtomone Re: "Dobre" wieści z USA? 18.09.26, 10:08
                Przepraszam za pomylke (sprawdzilem fuelio) - styczen 2026 - czyli gruuuuuubo po wyborach:

zatankowalem 29,4l za 146,83 zł czyli po 4,99 litr.

To Tusk dowiózł czy nie?

13.01.26 tantowalem po 5,05/litr

29.08.25 po 5,15 /litr
    • galtomone Thank you Donald Trump 16.09.26, 15:02
      next.gazeta.pl/next/7,151003,33026961,orlen-sciaga-16-tankowcow-z-ropa-minister-balczun-ostrzega.html#s=BoxPWDImg2

Ale prędzej na piechotę będę łazić niż będę za otwieraniem kurka z ropą od ruskich.
    • bolo2002 Re: Coraz większe bagno 17.09.26, 09:15
      To - co sie dzieje z Waszymi portfelami/ jak topnieją zasoby/ zawdzięczamy dwóm ludziom; Putinowi i Trumpowi.
      Najpierw Unia sie obraziła na ruskie paliwa, w tym głównie ropę a za kilka lat Trump dołaczył do tych idiotów i jeszcze bardziej wszystko podrożało. Kacapska ropa od dziesiecioleci była zawsze najtansz-/ za diesla płaciłem w 1994 r. 1,14 zeta/l ale trzeba było Putina ukarać i obraziła sie na ruska rope. Zaczęto szukać innych żródeł i znaleziono- ale duzo droższe- a dzis te drogie zródła na skutek wojny Trumpa z Iranem- mogą wyschnąc-.
      No i mozemy za chwile przestać tankować-wtedy bedzie na bank taniej. Aktualnie Orlen kreci sie na tyłku, bo kłamie, ze dostawy są realizowane-tyle tylko, ze podobno znów szuka skąd wziąć ropę . Ropę mają: Wenezuela, Nigeria, Indonezja i ok-ale koszt transportu z tych odległosci-to pewnie 15 zeta/ l by wyszło.
      • vogon-jeltz Re: Coraz większe bagno 17.09.26, 09:23
        > za diesla płaciłem w 1994 r. 1,14 zeta/l

Za diesla w 1994 płaciłeś 11400 starych złotych za litr. Średnia płaca netto wynosiła wtedy 4 bańki z hakiem, mogłeś za to kupić niespełna 400 litrów paliwa. Średnia płaca netto obecnie to ~6500 PLN, nawet przy dzisiejszej drożyźnie możesz za to kupić ponad 700 litrów diesla.
    • bolo2002 Re: Coraz większe bagno 17.09.26, 09:30
      Zaraz bagno zniknie , bo jak zabraknie paliwa na stacjach- to ewidentnie zrobi sie taniej- i ... przestaniemy jeżdzić.
    • wislok1 Oficer Waffen SS oficerem Mossadu 17.09.26, 20:43
      TO jest dopiero bagno

90 procent tej historii i tak jest utajniona.....

Ale to co jest dostepne budzi gleboki szok !!!!!!!!!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka