Dodaj do ulubionych

Nowy podatek od aut - 1 zł za 1 cm sześc. pojem...

• Gość: Bru Do qr*** ne*** ile mozna placic za to samo? IP: *.comarch.pl 08.12.04, 08:55
      Akcyza w paliwie, oplata drogowa, wjazdy na autostrade.
      Proponuje jeszcze:
      oplata za wjazd na stacje benzynowa 5zl
      oplata za oplate 3,5zl
      oplata od sztuk opon 4zl/szt na rok (kolo zapasowe liczone jedynie 3.75/zl za
      rok)
      gratulacje dla naszych prawodawcow, miodzio Chlopaki, tylko tak dalej
      Sami sie opodatkujcie
    • Gość: capo Złodzieje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 08:56
    • Gość: Wojtek Re: Nowy podatek od aut - 1 zł za 1 cm sześc. poj IP: *.who.vectranet.pl / *.who.vectranet.pl 08.12.04, 09:11
      Kiedy ten kraj przestanie nas okradać!!!!!!
    • Gość: misiu A wiatr przyniesie starą śpiewkę... IP: 5.2.* / *.chello.pl 08.12.04, 09:27
      ...i na drzewach, zamiast liści, będą wisieć komuniści.

• Gość: kierowca OK! IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 08.12.04, 09:33
      Ok! Nie ma problemu!!! Tylko w tym przypadku niech Policja odp...doli sie od
      kierowcow jezdzacych slalomem po ulicach, drogach omijajac dziury...
      I APEL DO KIEROWCOW!!!!
      Jezeli uszkodziles sobie samochod w wyniku uszkodzonej nawierzchni to wzywaj
      Policje, spisuj notatke, i zasuwaj do ZDiKu, Dyrekcji Drog Publicznych itp. po
      odszkodowanie!!! A ze stoi jakis zank ostrzegawczy - to nie ma znaczenia!!!!
      kolo moze sie urwac nawet przy 10 km/h!!! Nie uznaja tego? Prosze bardzo - do
      sadu!!. Jezeli sprawe sie przegra to do Strasburga!! Za malo kierowcow sklada
      pozwy o odszkodowanie!!!!!!! Inaczej nie bedzie dobrych drug w Polsce!!!
      • paulos32 i bardzo dobrze 08.12.04, 09:50
        jak zatruwają to niech płacą

ostatnio jechałem za takim golfem 2 - to był jakiś koszmar
        może sam pomysł jest nieszczególny ale jedyny możliwy, który ograniczy napływ
        śmierdzieli do kraju i nie ograniczy zasady swobodnego przepływu towarów (równe
        prawa dla wszystkich)
      • Gość: Radziwil Re: OK! IP: *.szpital / *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.04, 09:50
        Najlepszy jest znak ostrzegawczy: uwaga uszkodzona nawierzchnia
      • makary21 codo polonezowi zlomiarzy 08.12.04, 10:03
        Nie chodzilo mi wcale to ze polonezy sa trucicielami. Jednak prosze pokazac
        poloneza kotry ma ABS poduszke powietrzna i palio 7 litorw na 100 kilometró
        (wylaczam z tego polonezy z sinikem rovera tych jest na rynku pewna ilosc
        standart to 1.6) Poza tym w polsce nie ma co sie oszukiwac wiekszosc auto
        serwisowana jest niefachowo i nie na orginalnych czesciach. Radziwil wyjatki
        sie zdarzaja owszem i chwala im.
        Co do zlomoiarzy, Owszem zlomu nie nalezy sprowadzac i jak sie widzi to co
        przyjezdza szlak trafia. Ale nim sie wypowiesz co do stanu aut za zachodnia
        granica pojedz tam. Ja bylem i widzalem. To co sprowadza sie to zlom
        powypadkowy. Ale tam moze kupic na auto handlu niezle wozki w dobrej cenie.
        Wiec czemu przepis udzeza we wszystkich? A zlomiarze i tak zanjda sposob na
        sprowadzenie ze szrotu auta.
        Co do ceny Sory ale jak mam zaplacic za poloneza 5000 czy 7000 tysiecxy zlo to
        wole odlozyc dac wiecej i kupic golfa. nik mi nie powie ze golf nie jest
        technicznie lepszy od poloneza.
        Co do krajowej produkcji to nie wiem czy jest to wsparcie. Napewno ogranicza
        konkurencje.
        • Gość: Radziwił Re: codo polonezowi zlomiarzy IP: *.szpital / *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.04, 10:14
          Jeśli mi ktoś mówi, że go nie stać na zakup poloneza za 10 tys zł i dlatego
          kupuje golfa za 7 tys zł, to jest oczywiste, że go nie stać na utrzymanie tego
          golfa, tj. serwis (nie w garażu), oryginalne lub oficjalne zamieniki części.
          Jeśli chodzi o bezpieczeństwo poloneza, to i owszem nie jest on wyposażony w
          poduszki powierzne, ABS i inną elektronikę, ale jak to polak, nie widzi, że tak
          na prawdę jest to bezpieczny samochód. Najlepszym tego dowodem byłaby oficjalna
          statystyka wypadków i śmiertelności. Niestety nie mam dostępu do takiej
          statystyki.
          Jeszcze jedno, jakiego kupisz poloneza za 5 tys zł (wiek, stan licznika itp.),
          a jakiego golfa ?
          Może masz inny pomysł na "blokadę" sprowadzania złomów ?
          • buhaj_z_rogiem Re: codo polonezowi zlomiarzy 08.12.04, 10:34
            Gość portalu: Radziwił napisał(a):

> Może masz inny pomysł na "blokadę" sprowadzania złomów ?

Ja mam pomysl:
            za udowodnione przypadki dopuszczenia do ruchu zlomu zamykac stacje
            diagnostyczne, wlascicielowi wlepiac dotkliwe kary finansowe, nieuczciwego
            diagnostyka wsadzac do ciupy i odbierac uprawnienia, zas wlascicielowi pojazdu
            rekwirowac samochod i tez dopieprzac kare. I sie skonczy problem zlomu.
            Ale jak zwykle nasze panstwo wykazuje sie indolencja i pod pozorem walki ze
            sprowadzaniem zlomu wysysa od obywateli ciezka kase.
            A Polacy, jak to bydlo, jak zwykle wezma ogon pod siebie.
            Bierzmy przyklad z Ukrainy!!!
          • makary21 Re: codo polonezowi zlomiarzy 08.12.04, 10:34
            Gość portalu: Radziwił napisał(a):

> Jeśli mi ktoś mówi, że go nie stać na zakup poloneza za 10 tys zł i dlatego
            > kupuje golfa za 7 tys zł, to jest oczywiste, że go nie stać na utrzymanie
            tego
            > golfa, tj. serwis (nie w garażu), oryginalne lub oficjalne zamieniki części.
            sens moej wypowiedzibyl inny. nie stac mnie na zakup poloneza za 10 tysiecy bo
            wiem ile mozna w takim aucie wlozyc w czesci. natomiast co do przykladowego
            golfa owszem za 7 tysciey nie ale za 15 to owszem tak. Jezli jest to auto co do
            ktorego ma sie pewnosc z nie jest skladakiem. A wiem ze takie mozna znalesc.
            > Jeśli chodzi o bezpieczeństwo poloneza, to i owszem nie jest on wyposażony w
            > poduszki powierzne, ABS i inną elektronikę, ale jak to polak, nie widzi, że
            >tak na prawdę jest to bezpieczny samochód. Najlepszym tego dowodem byłaby
            >oficjalna statystyka wypadków i śmiertelności. Niestety nie mam dostępu do
            >takiej statystyki.
            statystyka smiertelnych wypadkow jest nieadekwatna. co do bezpieczenstwa pewne
            oficjalne testy (dlugos grogi hamowania, testy zdeeniowe itp) owszem pokazuja
            ze jest to auto bezpieczne, jejednakze one nie zakladaja jednego- serwisowania
            auta. zle serwisowane nawet jak bedzie mercem to bedzie niebezpieczne. A
            wiadomo ze niemcy lepiej serwisuja swoje auta niz my swoej. niestety.
            > Jeszcze jedno, jakiego kupisz poloneza za 5 tys zł (wiek, stan licznika
            >itp.),
            > a jakiego golfa ?
            nie porownywalem tej samej ceny auta. wiem jedno nie dalbym 15 tysiecy za
            poloneza bo
            1) to stara technologia
            2) slabe blachy
            3)kwestia taego jak byl serwisowany
            > Może masz inny pomysł na "blokadę" sprowadzania złomów ?
            owszem nba granicy powinnien byc rzeczoznawca. i prosze nie wmoic o tym ze
            lapowki i tak dalej. czemu za nieudolonoisc organow scighania (kotre nie umieja
            zlapac lapowkarza) czy wladzy ustawodawczej ( ze nie daja odopwiedniego prawa)
            mamy placic wieksze oplaty za rejestracje?
    • Gość: james Re: Nowy podatek od aut - 1 zł za 1 cm sześc. poj IP: *.uz.zgora.pl 08.12.04, 09:44
      Jestem ZA, bo strach mnie ogarnia jak beda wygladaly nasze drogi / ulice /
      miasta za 5 lat, gdy te 600 tys sprowadzonych aut beda o 5 lat starsze.
      Dlaczego mam mieszkac na zlomowisku !!!
      Juz teraz widac golym okiem ile zlomu porusz sie po kraju.
      • Gość: Z^2 Re: Nowy podatek od aut - 1 zł za 1 cm sześc. poj IP: *.iung.pulawy.pl / *.iung.pulawy.pl 08.12.04, 10:02
        Selekcją co jest złomem lub nie pozostaw stacjom diagnostycznym. To, że złomy
        są na naszych ulicach winę ponoszą ci co je dopuszczają do ruchu.
        • Gość: james Re: Nowy podatek od aut - 1 zł za 1 cm sześc. poj IP: *.uz.zgora.pl 08.12.04, 10:18
          Stacje tak w zasadzie to nie maja wielkiego wyboru. Jak zawieszenie jest OK,
          hamulce, swiatla (spaliny juz NIE), to dopuszczaja. To nic, ze za 5 km moze sie
          urwac kolo ZE STAROSCI i zadana stacja tego nie wykryje.
          A ze toto jadac prycha i zdycha to widac golym okiem na ulicach. A bedzie
          jeszcze gorzej.
          • Gość: Z^2 Re: Nowy podatek od aut - 1 zł za 1 cm sześc. poj IP: *.iung.pulawy.pl / *.iung.pulawy.pl 08.12.04, 10:37
            Mam 7 letnie auto - opony nie z górnej półki, ale zawsze nowe; zawieszenie
            doglądane i wymieniane jeżeli są jakieś obawy to wymiana z hamulcami też nie
            kombinuję, wymieniam i tu też nie szukam oszczędności, klocki najlepsze, tarcze
            nowe a nie przetaczane. Ale ślady korozji na masce i drzwiach (ale nie na
            elementach nośnych) zapewne w Twojej ocenie zostałoby uznane jako złom.
            Auto służy mi do przemieszczania i tą rolę spełnia doskonale a wygląd
            zewnętrzny auta skutecznie odwraca uwagę na ewentualne zawłaszczenie przez
            złych ludzików. Jak będzie w kraju normalnie to będę dbał także i o jego
            wygląd - zapewnia Cię, że stać mnie na to.
    • Gość: shania A od kiedy ten podatek wchodziłby w życie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 09:52
      • Gość: bodo Re: A od kiedy ten podatek wchodziłby w życie? IP: *.daminet.pl 12.12.04, 23:30
        Czytałem przed chwilą projekt ustawy na stronie Ministerstwa Finasów, wchodzi w
        życie w 3 miesiące od daty ogłoszenia.
    • Gość: marc1207 Re: Nowy podatek od aut - 1 zł za 1 cm sześc. poj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.04, 10:02
      no i dobrze bedzie mniej zlomu na drogach
    • Gość: rw Re: Nowy podatek od aut - 1 zł za 1 cm sześc. poj IP: *.umwo.opole.pl 08.12.04, 10:02
      Ja też propozycje nowego podatku: 10 zł za każdy centymetr wzrostu dla każdego
      posła, senatora i wszystkich tych debili, którzy zasiadają w naszym rządzie.
    • Gość: Cooper69 Re: Nowy podatek od aut - 1 zł za 1 cm sześc. poj IP: *.biuro.multicon.pl 08.12.04, 10:04
      Ciekawe czy uwzględnili w swoich kalkulacjach tzw young&oldtimery sprowadzane w celach kolekcjonerskich bo płacenie od nich podatku w wysokości 4 zł za cm3 uważam najdelikatniej mówiąc za chore.
    • Gość: lukkko Re: Nowy podatek od aut - 1 zł za 1 cm sześc. poj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 10:04
      A ja myśle ze dosc juz tego zlomu na naszych drogach, im nowszy samochod tym
      podatek mniejszy i git, jakbyscie w niemczech probowali zarejestrowac 12 letnie
      auto to zaplacilibyscie taki podatek o ktorym wam sie by nie snilo!!!
      Nowsze auta bezpieczniej na drogach ....
      A ze zlodzieje to nie da sie ukryc, wiec niech ten projekt poprawia!!!
      • Gość: kielbik Podatek w Niemczech IP: *.dip0.t-ipconnect.de 09.12.04, 03:59
        jaki podatek zaplacilibysmy rejestrujac 12 letni samochod w Niemczech, no jaki?
        Prosty przyklad: samochod benzynowy spelniajacy norme EURO 1 o pojemnosci 1,6
        l, stawka wynosi 15,13 Eur za kazde rozpoczete 100cm3 (nowa, podwyzszona o
        blisko 50% stawka obowiazujaca od 10.01.2005). To daje 242,08 Eur/rocznie
        (15,13*16). Zrodlo:
        www.pkw-steuer.de/kfz-steuer_benziner.html
        Srednie wynagrodzenie brutto w przemysle w Niemczech (stare i nowe kraje
        zwiazkowe) wynosilo w 2003 roku 3736 Eur/mies (zrodlo:
        www.destatis.de/basis/d/logh/loghtab7.php ), czyli 1942,27 Eur/mies
        netto, czyli 23307,34 Eur/rocznie netto (zrodlo:
        www.jobware.de/ra/vr/gr/gehaltsrechner.html , (zalozenia: Steuerjahr:
        2003, Lohnsteuerklasse: I, Kinderfreibeträge: 0,0, Jährlicher Freibetrag: 0,0
        EURO, Beamter: nein, Kirchensteuerpflicht: ja, Bundesland: Baden-Württemberg,
        Krankenkassenbeitrag: 14,5%)). Czyli podatek od 12 letniego samochodu z
        silnikiem benzynowym spelniajacym norme emisji spalin Euro 1 stanowi ~1,04%
        (slownie: J E D E N Z E R O C Z T E R Y) sredniego rocznego wynagroczenia
        brutto robotnika zatrudnionego w przemysle w Niemczech w 2003 roku. Dla
        porownania polski robotnik zatrudniony w przemysle zarabia 2000 PLN/miesiecznie
        brutto czyli 24000 PLN rocznie brutto (pewnie to i tak za duzo ale juz mi sie
        nie chce sprawdzac - jest prawie 3.00 w nocy), jak zechce sobie sprowadzic taki
        samochod (12 lat, silnik ZI, EURO 1, poj. 1600 ccm) to zabuli 3 PLN/cm3 * 1600
        cm3 = 4800 PLN co stanowi rowno 20% (slownie: D W A D Z I E S C I A) jego
        rocznego dochodu. Dalej: zalozmy, ze Niemiec ma kaprys i sprowadza sobie
        samochodz Polski (z dowolnego kraju EU), robi pierwszy przeglad (w zaleznosci
        od rodzaju samochodu 90-110 Eur i placi za wystawienie karty pojazdu (briefu)
        45 Euro. Jezeli samochod jest w dobrym stanie technicznym to jedzie na stacje
        diagnostyczna a potem prosto do wydzialu komunikacji-cala operacja trwa 5
        godzin a jak porobi terminy to moze 3. O zadnych urzedach celnych, skarbowych
        nie mam mowy! Zadnych zaswiadczen, falszowanych umow (w przypadku pojazdow o
        wartosci nowej lodowki oczywiscie), zezwolen, srolen, nic! I co, dalej
        twierdzisz ze Niemcy placa podatki o jakich im sie w glowach nie miesci? Puknij
        sie w leb, osle! Aha, samochody z silnikami ZS (diesela) maja stawki podatku
        wyzsze (srednio o polowe) od spelniajacych te sama norme silnikow ZI ale to
        praktycznie nie wplywa na wynik w/w rachunku... Samochody nie spelniajace
        zadnej normy sa jeszcze drozsze ale jezeli sa w dobrym stanie to moga byc
        uznane jako tzw. Yountimery i cieszyc sie preferencyjnymi stawkami, to samo
        dotyczy Oldtimerow (powyzej 30 lat, rowniez pod warunkiem, ze sa utrzymywane w
        dobrej kondycji). Ale to jeszcze nie koniec: w zwiazku z tym, ze w Polsce
        generalnie nikt na niczym sie nie zna (a juz po ministerstwach to placza sie
        ostatnie ofermy i kolesie kolesi) to jakis idiota, nie widzac mozliwosci
        ustalenia normy emisji spalin dla importowanych samochodow (to sie akurat
        zgadza: jeden diagnosta wpisal mi przy pierwszym przegladzie, ze samochod jest
        wyposazony w katalizator ale juz w polu "rodzaj paliwa" wpisal... etylina,
        drugi nie rozroznial miedzy katalizatorem regulowanym i nieregulowanym, o
        rozpoznaniu na czym polegaja roznice miedzy normami EURO juz nawet nie
        wspominam. Ide o zaklad, ze nie znajdziecie nawet jednego urzedasa w min.
        infrastruktury, ktory wiedzialby o czym w ogole mowa!) uzaleznil poziom emisji
        od roku produkcji. To jest dopiero skandal: przeciez niektore samochody
        spelnialy poszczegolne normy na 2-3 lata przed ich wprowadzeniem, inne byly do
        tych norm dostosowywane (szczegolnie samochody z silnikami diesela)! Ten
        przepis jest niesprawiedliwy, nie ma na celu wyeliminowania zlomu ale
        ograniczenie importu samochodow uzywanych w ogole i nabijanie kasy waskiej
        grupie "dilerow"! Robotnik z dochodami 24 000 PLN/ rocznie ma do wyzywienia ze
        trzy geby w domu i tak nie kupi nowego samochodu, natomiast bogaty dostanie
        bonus w postaci 10 000 - 30 000 PLN. Od ograniczania zlomu na drogach sa
        diagnosci i policja!! Jezeli chodzi o katastrofe ekologiczne to tez raczej nam
        nie grozi. Po pierwsze: wszesniej czy pozniej i unas pojawia sie kolesie zza
        morza, ktorzy kupia wszystko co sie jeszce o wlasnych silach porusza, po
        drugie: dzias juz blisko 100% zlomowanego samochodu mozna zutylizowac bez
        szkody dla srodowiska. Odpowiednie technologie sa, pieniadze na to tez. Zlom
        metalowy: nie musze chyba mowic. Tylko trzeba chciec i byc kompetentnym, ale to
        juz niestety nie polska specjalnosc, powiem wiecej: polska specjalnoscia jest
        brak kompetencji i dzialanie dorazne, zadnej przemyslanej strategii. Jakos nie
        wierze, ze "fachowcom" z min. infrastruktury przyswieca troska o srodowisko
        naturalne i odpowiedzialnosc za przyszle pokolenia... Sadze, ba-nawet jestem
        pewien, ze oni zatroskani sa gruboscia swoich portfeli. I jeszcze do wszystkich
        co tak sie boja o swoje zycie (bo przeciez nie kierowcow zlomow, ktorzy sami sa
        sobie winni, ze nie stac ich na nowy samochod): zly stan techniczny jest
        przyczyna ok. 1-2% (slownie: J E D E N do D W A) wszystkich wypadkow drogowych
        (zrodla tym razem nie podam bo juz za pozno zeby dzwonic do KGP ale taki poziom
        utrzymuje sie juz od lat). Pozdrawiam wszystkich matolow jezdzacymi nowkami
        pandami w full opcji ("Boczki drzwi przednich częściowo wykończone tkaniną"
        oraz "Konsola centralna z uchwytami na butelkę 0,5 l / puszkę 0,33 l, z
        możliwością zamocowania popielniczki"), kupionymi na kredyt, ktory beda
        splacali jeszcze 10 lat po tym jak ta ich Panda peknie na pol. Nic nie mam do
        Pandy, ladne auto, sam mam jeszcze poprzedni model, ale nikt nie moze mi
        narzucic jakim autem mam jezdzic. Zgadzam sie natomiast, ze mozna (nalezy!)
        wymagac, aby auto utrzymywane bylo w nalezytym stanie technicznym oraz mozna
        obciazac wlasciciela podatkiem ekologicznym stosownie do szkodliwosci
        oddzialywania na srodowisko przez samochod (generalnie dowolne urzadzenie
        techniczne). Ale ten podatek musi byc rozsadny i nie miec charakteru
        zaporowego. To co proponuja dyletanci z min. finansow do spolki z durniami z
        min. infrastruktury taki charakter wlasnie ma (oni sie z tym wlasciwie nie
        kryja) i daltego jest wysoce prawdopodobne, ze Komisja Europejska zakwestionuje
        te ewidentna bariere w swobodnym przeplywie towarow.
    • Gość: cieszę się i BARDZO DOBRZE IP: 195.205.45.* 08.12.04, 10:06
      niezmiernie mnie to cieszy, może być nawet i 100 zł za 1 cm3.
      nie będzie wtedy tyle złomu jeździło po naszych drogach.
      bravo MinFin
      • makary21 Re: i BARDZO DOBRZE 08.12.04, 10:22
        azlom i tak bedzie jezdzil.
        • Gość: cieszę się Re: i BARDZO DOBRZE IP: 195.205.45.* 08.12.04, 10:26
          będzie jeździł i to jeszcze przez długi, długi czas. ale może przez takie
          regulacje to nie będzie tyle tego złomu przybywało.
          • Gość: junk Re: i BARDZO DOBRZE IP: *.mpm.net.pl 12.12.04, 00:01
            Sytuacja juz się unormowała przywiezli i teraz sprzedac nie moga , ale złomu
            nie ubedzie. a co ze sprzedanymi samochodami od dilerów? po jakimś czasie tez
            zostana ze zlomowane a poza tym złom to nie odpady radioaktywne wiekszość
            kupuja od nas chińczycy ! a co do złomu w sesie stanu technicznego to przeciez
            skoro jeżdzą to znaczy ze przesły przeglądy tzw zerowe po sprowadzeniu i
            normalne badania okresowe wiec o co chodzi , o normy emisji spalin ? To dla
            czego nie montuja instalacji gazowych fabrycznie tylko przescigają się w euro
            normach -samochody z gazem nie emituja tyle co z normą euro 5 , ale za tym
            stoją wielkie korporacje naftowe , zupełnie jak w Polce za idiotycznymi
            podatkami za sprowadzane pojazdy -stoją lobby importerów .
      • Gość: parapet Re: i BARDZO DOBRZE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 14:13
        A może 1000 zł za ccm, prawo wyborcze wytłącznie dla tych z dochodem powyżej
        100 tys miesięcznie, pozostali do obozów pracy bez wynagrodzenia. Może jeszcze
        wprowadzić podatki za uzywanie pieców węglowych, to przecież truje, np 100 zł
        za każdy spalony kg węgla. Nareszcie będzie czyste powietrze. Ja oczywiście mam
        ogrzewanie geotermią, mnie to nie dotyczy, a reszta.... no cóż, może są popsuci
        genetycznie.
      • Gość: ada I CH UJ CI W DU PE , CWE LU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 14:50
        • Gość: cieszę się Re: I CH UJ CI W DU PE , CWE LU IP: 195.205.45.* 08.12.04, 15:11
          co jest złomiarzówo, żal ci du.. ściska?
      • Gość: ttt Re: i BARDZO DOBRZE IP: *.uml.lodz.pl 14.12.04, 12:46
        trzeba byc nesprawnym umyslowo zeby tak pisac!!!
        i to delikatnie mowiac. osobiscie nie sprowadzam i nie zamierzam sprowadzac ale
        jest ewidentne ze te samochody to nie zaden zlom!!
    • Gość: papa_ue Polak glupi przed UE - DOSC!!!! IP: 195.116.84.* 08.12.04, 10:21
      GLOSOWALEM ZA PRZYSTAPIENIEM POLSKI DO UE ALE NIE PO TO ZEBY NAS CZERWONA MAFIA
      TRAKTOWALA NAS JAK OBYWATELI DRUGIEJ CZY TRZECIEJ KATEGORII!!! DOSC!!! ZMIENILEM
      ZDANIE!!! JESLI KTOS ZORGANIZUJE REFERENDUM ZA WYJSCIEM Z UNII EUROPEJSKIEJ TO
      NAPEWNO POJDE ZAGLOSOWAC. OCZYWISCIE MOJ GLOS BEDZIE ZA WYJSCIEM Z UNII. CHYBA
      ZE WLADZA PRZEKONA MNIE ZE WARTO BYC W UNII BO JAK NA RAZIE TO SAME MINUSY A JAK
      SA PLUSY TO NASZA KOCHANA WLADZA TAK ZAMOTA ZEBY NAM SIE ODECHCIALO TYCH PLUSOW.
      • Gość: cieszę się Re: Polak glupi przed UE - DOSC!!!! IP: 195.205.45.* 08.12.04, 10:35
        a co bycie lub nie w UE ma do naszej władzy? może podaj jakieś przykłady. to jak
        zachowują się nasi rządzący nie ma nic wspólnego z UE. taka jest niestety
        mentalność Polaków, że jak dostaną się na jakiś "wyższy stołek" to chcą jak
        najwięcej na tym skorzystać, wymyślając na przykład nowe podatki (ten 1 zł za
        1cm3 akurat mi się podoba). i nie ma znaczenia czy rządzi lewica, czy prawica.
        zawsze jest tak samo :(((((((
    • Gość: opel Re: Nowy podatek od aut - 1 zł za 1 cm sześc. poj IP: *.pmp.one.pl 08.12.04, 10:35
    • Gość: stary opel Re: Nowy podatek od aut - 1 zł za 1 cm sześc. poj IP: *.pmp.one.pl 08.12.04, 10:38
      karuzela głupot i złodziejstwa nie ma końca.

++--
    • Gość: wqrwiony lobbyści niech się pier..olą, maluch rulez IP: *.jota.digi.pl 08.12.04, 10:45
      ja już na szczęście przywiozłem swój 10 letni złom i na parę lat mam spokój,
      ale krew mnie zalewa, jak słyszę takie pomysły i czytam opinie "ekspertów". to
      forum jest najlepszym przykładem kolosalnej rozbieżnosci między tzw. władzą a
      tzw. ludem.

lobbysta wrzodem na ciele demokracji
    • Gość: ZZ bezprawne, ukryte cło IP: *.top.net.pl 08.12.04, 10:45
      Cło to jest podatek od towarów importowanych. Czyli proponowany (wyknuty) nowy
      podatek ma wszelkie cechy cła. Bruksela nie pozwoli na coś takiego.

A jeśli chodzi o trucie spalinami, to najgorsze pod tym względem są autobusy.
      Nic dziwnego, większość przedsiębiorstw komunikacji ma własne stacje obsługi
      wykonujące badania rejestracyjne. Należy je zlikwidować i wprowadzić wymóg badań
      technicznych przez stacje niezależne.
      • paulos32 Re: bezprawne, ukryte cło 08.12.04, 11:05
        ZZ mylisz się - jeśli ten podatek będzie obowiązywał wsyzstkie pojazdy czyli
        wyprodukowane w kraju i sprowadzony do polski to będzie to równe traktowanie i
        Bruksela nic na to nie powie

Tak autobusy są najgorsze jeśli chodz o spaliny ale jeśli dodamy do tego
        jeszcze sprowadzony zsłom to wtedy dopiero robi się koszmar.
      • Gość: Zenek Re: bezprawne, ukryte cło IP: *.net 08.12.04, 11:23
        Wszyscy psiocza ale jest to napewno lepsze rozwiazanie niz poprzednie z
        pie..na akcyza.To byla jakas paranoja,kiedy oplacilo sie sciagac syf z
        calych Niemiec,ktory ledwo dojezdzal do granicy a porzadnego samochodu jak
        chocby A6 z 1998 spelniajacego euro3 nie,bo gdyby byc w porzadku to trzebaby
        bylo zaplacic z 5.000 euro akcyzy.W kocu ktos poszedl po rozum do glowy.
        • Gość: lynx Re: bezprawne, ukryte cło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 12:07
          Ludzie, opanujcie się, trochę umiaru. Zmieniony podatek rzeczywiście będzie
          uciążliwy dla kupujących stare sztrucle i nie da się tu nic kombinować
          (zwłaszcza wartość z umowy do obliczenia akcyzy-istny kabaret). To właśnie ktoś
          kto chciał sprowadzić nie tak stare autko np. 5 latka był najbardziej
          poszkodowany. Teraz opłaci się sprowadzać nowsze i nowocześniejsze auta,
          podatek z poj. np.1.8 to będzie 1800 PLN a nie 10000 PLN starej akcyzy od
          wartości takiego auta. Norma emisji spalin Euro4 była spełniona już przez
          większość silników z 1999 r. Pomyślcie trochę, a nie wylewajcie pomyje.
          Mnie też nie jest stać na kupno nówki z klasy kompakt za 70000 PLN, ale używany
          5-letni samochód z Zachodu za 25-35 tys. stanie się znacznie bardziej osiągalny
          bez krętactw przy akcyzie.

Pozdrawiam,
          lynx
          • Gość: Bartek Re: bezprawne, ukryte cło IP: *.ecs.soton.ac.uk 08.12.04, 17:57
            to gratuluje, ze Ciebie stac, mnie nie, dlatego wole "kombinowac" z akcyza,
            chociaz co to za kombinacje skoro kuppuje samochod za 100 Eu a radio do niego
            od tego samego sprzedawcy za 900 ?

• Gość: strażak [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 18:19
              Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • r306 Re: bezprawne, ukryte cło 08.12.04, 11:28
        > Cło to jest podatek od towarów importowanych.
        Problem w tym, ze ten podatek nie bedzie dotyczyl importu, wiec EU nie bedzie
        moglo go zaskarzyc. Podatek ten bedzie dotyczyl wszystkich samochodow podczas
        PIERWSZEJ rejestracji na terenie PL. W polskich warunkach oznacza to tyle, ze
        beda nim objete tylko samochody nowe jesli chodzi o produkcje polska, a caly
        zlom malucho, polonezo i tym podobny, kory juz raz byl zarejestrowany w PL
        nadal bedzie jezdzil. Oznacza to, ze samochod zakupiony w Polsce (juz
        zarejestrowany) bedzie mogl jezdzic po naszych drogach i 20 lat. Czyli
        spowoduje to nawrot Polakow do kupowania zlomu w postaci wytluczonych poldkow,
        cienkusow i maluchow (ceny pojda oczywiscie w gore).
        Podatek ten uderzy w pierwszej fazie w drobnych ciulaczy, ktorzy za te 6-10 tys
        chcieli kupic sobie jakies pedzikolko.
        A czy uderzy w kombinatorow? Nie!!! Juz to przerabialismy w okresie
        obowiazywania cel!!! Bierze sie wypadkowego zloma z papierami na Polske,
        sprowadza sie potluczona lub stara bryczke z Zachodu i podmienia papiery.
        Tak wiec jak to w polskich realiach - w dupe uczciwym, kombinatorom znow lzej.
        A mnie sie noz w kieszeni otwiera......
    • Gość: pawel Re: Nowy podatek od aut - 1 zł za 1 cm sześc. poj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 11:01
      Nie dadza pozyc .. nawet samochodu nie dadza kupic ..
      Zlodzieje,Lapowkarze,Bandyci,Idioci,Cyniczni Przestepcy.. kieruje do do
      wiekszosci politykow .. sprzyjacie powstawaniu kontrprzestepczosci bo ludzi
      mozna cisnac do pewnego momentu .. poczekajcie troche a zacznie sie rebelia i
      poleca glowki ... wszystko ma swoje granice .. ludziom przestanie sie to w koncu
      podobac. Jak macie po 20 000 miesiecznie (hehehe - oficjalnie bo pewnie jedno
      zero zgubilem) to wam nie przeszkadza nic .. a jak ludzie moga pomyslec o
      przyszlosci do stalac 1500 zl miesiecznie ? ? ? .. was czas sie konczy .. to
      cena bezkrwawej rewolucji .. wszystko do czasu ...
    • Gość: Łoś Kurde to ceny aut wzrosną dwukrotnie!!!! IP: *.sap.com / 217.8.176.* 08.12.04, 11:06
      AAAAA dramat, chyba nigdy sobie auta nie kupię!
    • Gość: antyWarszawa Re: Nowy podatek od aut - 1 zł za 1 cm sześc. poj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 11:26
      nie dadza pozyc biedniejszym Polakom, dalej bede musial jezdzic 22 letnim
      zerdzewialym maluchem zamiast 10 letnim golfem - dla tych haraczownikow zawsze
      sie znajdzie pretekst by narod okrasc!!!
    • Gość: KW Re: Nowy podatek od aut - 1 zł za 1 cm sześc. poj IP: 195.145.215.* 08.12.04, 11:30
      Sk..ny chcą mało płacić za swoje nowe luksusowe bryki!
    • Gość: Piotr Re: Nowy podatek od aut - 1 zł za 1 cm sześc. poj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 11:31
      Panie RZECZNIKU MOTORYZACYJNY !!!
      Dlaczego nie reaguje Pan na powszechne zjawisko "lewych" przeglądów?
      Przecież to przegląd decyduje, czy coś spełnia normy czy nie, a nie rok
      produkcji pojazdu. A i tak nie sprzedacie więcej nowych pojazdów bo klienci
      mają już wydrenowane portfele i muszą jeszcze parę lat pojeździć swoimi
      wielokrotnie przepłaconymi "niezłomami"...
      Jaki rzecznik, taka opinia...
    • Gość: papcio24 Re: Nowy podatek od aut - 1 zł za 1 cm sześc. poj IP: 150.254.192.* 08.12.04, 12:19
      Myślę, iż ideą utworzenia wspólnoty gospodarczej, póżniej Unii Europejskiej,
      było ułatwienie przepływu towarów, osób i usług. Myślę więc, że wprowadzanie
      jakichkolwiek podatków, czy danin, utrudniających tą wymianę jest niezgodne z
      ideą wspólnoty europejskiej. Wydaje mi się ponadto, iż celem tego zabiegu jest
      może nie tyle poprawa bezpieczeństwa na drogach, ponieważ tym powinny zająć się
      stacje kontroli pojazdów nierejestrując aut niesprawnych, a ratowanie budżetu.
      Jak wiadomo upadło, w sejmie lub u prezydenta, kilka ustaw, które miały zapewnić
      większe wpływy do budżetu. Z całą pewnością problem ten można rozwiązać
      ograniczając wydatki budżetowe, a nie szukać na oślep nowych źródeł dochodów.
      Szczerze mówiąc powoli mam już dosyć takiego życia, każdego dnia poznaje nowe
      pomysły naszych włodarzy mające na celu podniesienia dochodów państwa poprzez
      obniżenie dochodów obywateli. Jestem młodym asystentem zarabiającym nispełna
      1000 PLN co pozwala mi ledwo wiącać koniec z końcem i to tylko dlatego, że
      wyprowadziłem się z Poznania i dojeżdżam do pracy 80 km. Ale jeszcze tylko 2
      latka i po obronie pracy doktorskiej OPUSZCZAM ten kraj. Może na wygnaniu będę
      mógł żyć z godnością i nie zastanawiać się czy wystarczy mi pieniędzy na
      jedzenie dla dziecka do końca miesiąca.
      • Gość: Bartek Re: Nowy podatek od aut - 1 zł za 1 cm sześc. poj IP: *.ecs.soton.ac.uk 08.12.04, 18:00
        gratuluje, mam taka sama sytuacje (problemy) i takie same plany. moze spotkamy
        sie w Australii??
        serdeczne pozdrowienia
    • Gość: elo Re: Nowy podatek od aut - 1 zł za 1 cm sześc. poj IP: *.hstl2.put.poznan.pl 08.12.04, 12:33
      Co za kutasy!!! w każdym normalnym kraju samochód nie jest czymś nadzwyczjnym u
      nas za wszelką cenę starają się żeby przeciętnego Kowalskiego nie było stać na
      auto! Pociecha luksusowe auta stanieją :) To aż śmieszne jest, czyli ludzie co
      mają kasy jak lodu i kupują auta za kilkaset tysięcy zaoszczędzą natomiast
      ludzie co odkładają latami żeby sobie kupić auto znowu zostaną wysterowani przez
      nasz ukochany system podatkowy.
    • Gość: PanNoweAuto Re: Nowy podatek od aut - 1 zł za 1 cm sześc. poj IP: *.tvp.pl 08.12.04, 12:34
      Świetny pomysł !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: bartem Re: Nowy podatek od aut - 1 zł za 1 cm sześc. poj IP: *.adsl.net.t-com.hr 08.12.04, 12:52
        panie ministrze!
        you must be fuckin' joking!!!???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka