Dodaj do ulubionych

Jechałem super autem :)

IP: 200.94.109.* 27.12.04, 15:12
Ford Taunus 2.3 z 78r. niby stary złom, ale daje frajdę z jazdy jakiej nie dają inne auta. Samochód waży 1850kg i nie ma wspomagania więc jeżdzi się nim jak małym czołgiem, wewnątrz drewno i welur. Szkoda że dziś samochody przypominają bardziej produkty z supermarketu :-(
Obserwuj wątek
    • Gość: praktyczny Re: Jechałem super autem :) IP: *.client.comcast.net 28.12.04, 02:19
      tylko nim jechales. a sprobuj tak go utrzymac..... wtedy docenisz
      supermarketowego japonca
    • takietam1 Re: Jechałem super autem :) 28.12.04, 05:40
      Ja mialem taki samochod. Identyczny. Stara buda z malymi kwadratowymi swiatlami
      z tylu. Moj Taurus z 78 mial silnik 6 cylindrowy. Czy twoj to tez 6-tka?

Pamietam, ze redukcja na 1-ke byla mozliwa przy 80 km/h.
      To fajne auto. Ma tendencje do odkrecania srub mocujacych przekladnie
      kierownicza. Musialem sobie przyspawac sruby do podwozia. Koniec swiata.
      Alez to bylo dawno temu.-)))
    • Gość: tig Re: Jechałem super autem :) IP: *.wroc.bauer.pl / 195.94.215.* 28.12.04, 08:22
      Nie pisz bzdur ;) ja jezdze granada 83 i ona wazy 1500 kg. 1880 to ona ma mase
      calkowita (5 osob, pelny bak i bagaznik). Po za tym moja grandzia tez ma silnik
      2.3 v6 ;)
    • Gość: Sławek Re: Jechałem super autem :) IP: 81.190.171.* 28.12.04, 09:41
      Tak dokładniej to prowadziłem te auto chciałem napisać. Samochód nie jest mój tylko szwagra, mówił że waży 1850kg, może kłamie, ale w każdym razie przeżycie niesamowite. Silnik chyba v6. Już sporo razy wcześniej nim jeżdziłem, ale z pozycji pasażera nie wyglądał na taki potężny, przypominając bardziej produkty tamtego okresu np. passata.
      Jak macie jakieś info o nim to napiszcie, chętnie przeczytam, o Granadzie też.
      • Gość: tig Re: Jechałem super autem :) IP: *.wroc.bauer.pl / 195.94.215.* 28.12.04, 13:31
        sprawdz czy to nie byla grandzia ...
        2.3 to tylko v6 w tych autach, choc ja widzialem i 2.8 w taunusach.
        • Gość: tig Re: Jechałem super autem :) IP: *.wroc.bauer.pl / 195.94.215.* 28.12.04, 13:32
          aha .. info o granadzie masz tu: free.of.pl/t/tiges
          • Gość: wujaszek joe Re: Jechałem super autem :) IP: *.local.net / *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 07:57
            śliczny samochód
            brakuje odwagi żeby takie cos sobie kupić:)
    • yamaha222 Re: Jechałem super autem :) 28.12.04, 16:05
      Miałem Taunusa 2.3 V6 77r było to wygodne auto ale niestety piło
      dużo.Pozdrowienia
    • Gość: Robert W 70tych latach żaden samochód nie wazył 1800kg IP: *.aster.pl 28.12.04, 16:15
      chyba że Rolls Royce z naczepą. Coś ci sie pokiełbasiło. Wtedy 1,5 tony to juz
      było duzo, a biorąc pod uwagę że w twoim Taunusie jest pewnie olbrzymi udział
      tworzyw kompozytowych (szpachlowóz), to pewnie jak ważył tone to juz byłoby
      sporo. A że ciężko jechał? Nic dziwnego - stary grat z małym motorkiem. Nie ma
      sie czym podniecać. Zwłaszcza tym brakiem wspomagania:))) Przy masie 2 ton nie
      ruszyłbys kierownicą:)
      • Gość: XSW Re: W 70tych latach żaden samochód nie wazył 1800 IP: *.idzik.pl / *.idzik.pl 28.12.04, 18:49
        Ford TAUNUS produkowany w Belgii ale nie TAURUS produkowany w Stanach
        z silnikiem 2,o L ważył 1,8 t. - tak jest w papierach.W swym czasie to był
        najładniejszy i najelegantszy samochód w Europie, Starej Europie.
        Podejrzewam że uczestnicy tej dyskusji mylą amerykańskiego TAURUSA z produkcją
        belgijsko-niemiecką czyli TAUNUSEM oraz Fordem Granadą który miał również
        silniczek w wersji 3,0 L i jeśli chodzi o wagę to przekraczała ona z pewnościa
        owe 1,8 tony Taunusa.I to by było na tyle.
      • Gość: Div Re: W 70tych latach żaden samochód nie wazył 1800 IP: *.aquanet.pl / 194.24.238.* 28.12.04, 19:23
        Nic mu się nie pokiełbasiło to auto tyle wazy i nawet nieźle się zbierało,widać
        nie jechałeś tym autem a ja jeździłem 5 lat
        • Gość: Robert Może ustalcie o jakim aucie mówicie:) IP: *.aster.pl 28.12.04, 20:33
          Bo Ford Taunus (Cortina w UK) jest przodkiem Forda Sierry. Jest to nieduze auto
          klasy średniej. Nie znam żadnego auta tej klasy, które obecnie waży 1800kg. A o
          ile mi wiadomo, to na przestrzeni 20 lat auta znacznie utyły. Wystarczy
          porównac sobie Audi 100 z 78 roku z obecnym. Albo np., Golfa, który w 70tych
          latach ważył pewnie coś ok 900kg.
          Auto znacznie wieksze od Sierry czyli Scorpio, w swej najtłustszej wersji ważył
          w roku 90tym ok 1400kg. Tak więc nie wiem skąd coś tak niewielkiego jak Taunus
          (przypominam, że były też wersje z silnikiem 1.3) osiągało rozmiay mastodonta.
          1800kg to w jego wersji jest niewykonalne. Nawet z 4 grubasami na pokładzie.
          • Gość: pidżej Re: Może ustalcie o jakim aucie mówicie:) IP: *.acn.waw.pl 28.12.04, 23:10
            a ja myślę że nie ma takiego auta jak ford taunus. to znaczy jest, ale nie
            jeden model a cała rodzina, np, 12m, 15m, 17m, i każdy z nich miał kilka
            generacji. trudno zatem twierdzić że Ford Taunus (cortina w UK) itd. Mniej
            więcej do 1980 r Ford Taunus oznaczało tyle co Ford (Germany)
            • takietam1 FORD TAUNUS 28.12.04, 23:57
              Dokladnie sprecyzyje swoja wypowiedz:

Ja mialem 1978 Forda Taunusa (Nie Taurusa - pomylilem sie).
              Mial silnik V6 2.3 litra. Skrzynie biegow manual 4. 2-drzwiowe coupe. Kolor
              popielaty z czarnym dachem.

Moze byc? Byl ciezki i duzo palil, ale dokladnie to ja juz nie pamietam.
              Stare dzieje.
              • Gość: pidżej Re: FORD TAUNUS IP: *.acn.waw.pl 29.12.04, 00:19
                miałeś, miałeś, ale dalej wiemy tylko o marce, a nie jaki model. ford taunus w
                1978 znaczyło tyle co np. opel czy volvo, a nie tyle co dajmy na to opel rekord
                czy volvo 164.
                • takietam1 Re: FORD TAUNUS 29.12.04, 06:22
                  bredzisz.
        • Gość: Robert o np. tu IP: *.aster.pl 28.12.04, 20:44
          www.taunus.nl/GT/eng/eng.htm
    • Gość: Zainteresowany Re: Jechałem super autem :) IP: *.gazeta.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.04, 22:42
      Nawet dziś wersje z USA robię wrażenie, znacznie większe niż BMW3 a nawet 5

www.autoscout24.de/home/index/detail.asp?ts=8150918&id=ywvgkpiw2j1
      zobaczcie sobie o ile jest dłuższy od zwykłego mondeo, które stoi z tyłu
      szkoda tylko, że u nas ceny benzyny są tak wyokie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka