Dodaj do ulubionych

Nowa Vectra 3.2 kombi - Jak sie sprawuje?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 16:13
Rozwazam zakup tego pojazdu. Kiedys jezdzilem poprzednia Vectra 2.5 i nie
bylo zle, choc nic nadzwyczajnego i raczej usterkowy samochod. Ciekaw jestem
uwag wlascicieli nowej Vectry na temat usterkowosci i wrazen uzytkowych.
Pzdr.
Gal
Obserwuj wątek
    • blacktea Re: Nowa Vectra 3.2 kombi - Jak sie sprawuje? 07.01.05, 16:43
      W ogóle nie porównuj nowej vectry do starej- to dwa różne samochody, zwłaszcza jeśli chodzi o awaryjność. Nie mam konkretnie vectry 3.2 kombi, ale 2,2diesla gts, ale samochod ma obecnie przejechane ok 80tys, jedyna sprawa, ktora wymagała interwencji serwisu (oprocz przeglądu) to była świecąca się kontrolka abs, oraz luzy w zawieszeniu (to ostatnie ponoć "choroba wieku dziecięcego" nowych vectr, zwłaszcza tych pierwszych, z roku 2002 i wczesnego2003). Wszystko załatwione w ramach gwarancji. A jeździ też nieźle. Wcześniej miałem starą avensis, i z calym szacunkiem dla japończyków, ale w zimie trzymanie się drogi na śliskim, w porównaniu z avensis, to bajka.
      • Gość: Gal Re: Nowa Vectra 3.2 kombi - Jak sie sprawuje? IP: *.konstancin.net 08.01.05, 10:10
        Dzięki za opinię. Co do Avensis - zgadzam się w całkowicie... przy całym
        szacunku dla japończyków, oczywiście ;)
    • Gość: heh Re: Nowa Vectra 3.2 kombi - Jak sie sprawuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 17:21
      mam Vectrę GTS 3.2, w firmie jeździ jeszcze GTS 1.8 - problemem w obu jest
      świecąca się kontrolka hamulców (czujniki sie psują). Uważaj na spalanie -
      potrafi zaskoczyć - w mieście rzadko schodze ponizej 16l/100km (rekord
      22l/100km). Wysokia konsumpcja w połączeniu z niewielkim zbiornikiem paliwa to
      głowna wada.

pozdrawiam
      • blacktea Re: Nowa Vectra 3.2 kombi - Jak sie sprawuje? 07.01.05, 17:37
        Gość portalu: heh napisał(a):

Ja się tak z ciekawości zapytam, co to jest kontrolka hamulców? Nawet w instrukcji nie ma czegos takiego
        • Gość: Gal Re: Nowa Vectra 3.2 kombi - Jak sie sprawuje? IP: *.konstancin.net 08.01.05, 10:12
          Pewnie chodzi o kontrolkę zaciągniętego ręcznego albo sygnalizację zużycia się
          klocków (nie jestem pewien czy takowa jest w nowej Vectrze).
          Pzdr.
          • blacktea Re: Nowa Vectra 3.2 kombi - Jak sie sprawuje? 09.01.05, 19:51
            A ja podejrzewam, ze to jednak chodzi o kontrolke abs, a nie de facto hamulcow. Rzecz w tym ze to wcale nie jest wina psujacych sie czujnikow, ale oprogramowania. I ja i moi znajomi to juz przerabialismy. Czujniki sa generalnie OK, wbrew wszystkiemu nie ma powopdu do ich wymiany, przed wgraniem nowego oprogramowania.
        • Gość: heh Re: Nowa Vectra 3.2 kombi - Jak sie sprawuje? IP: 213.76.148.* 10.01.05, 10:31
          heh, oczywiście głupio to napisałem, komputer samopchodu wyświetla rózne
          konunikaty i jednym z nich jest komunikat o nieprawidłowościach w układzie
          ham., w obu Vectrach wszystko jest ok, wymieniano czujniki ale się znowu
          popsuły, trochę jest to irytujące

pozdr
    • Gość: gość Re: Nowa Vectra 3.2 kombi - Jak sie sprawuje? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.01.05, 11:19
      Jeżdżę od marca 2003 (nie kombi, ale hatchback). Nie ma problemów z uciążliwymi
      usterkami - w porównaniu z Nissanem Primerą, którą jeździłem poprzednio Vectra
      sprawuje się pod tym względem nie gorzej, a może lepiej. Rzeczywiście, zdarza
      się, że zapalą się bez powodu kontrolki dosyć rozbudowanego układu informacyjno-
      diagnostycznego, ale można z tym wytrzymać - zwykle resetują się samoczynnie -
      w wyjątkowych wypadkach potrzebna interwencja serwisu.
      Z poważniejszych spraw: (1) mam jakieś mikroubytki płynu z układu chłodniczego
      i nie jestem do końca przekonany, że serwis dał sobie radę z naprawą, (2) po
      około 3 miesiącach od zakupu samochodu miałem wezwanie serwisowe dotyczące
      przeprogramowania silnika, z którego nie skorzystałem obawiając się, że po
      operacji pogorszą się osiągi (wezwanie było bardzo pokrętnie uzasadniane, a w
      końcu to dla osiągów kupuje się silnik 3.2!) - jak do tej pory nie doświadczam
      żadnych negatywnych skutków zignorowania tego wezwania, (3) serwis Opla -
      kontakty z przedstawicielami serwisu budzą raczej niepokój klienta niż budują
      jego zaufanie – pod tym względem Nissan był jednak znacznie lepszy. Znalazłem
      jednak na podstawie rekomendacji z tego forum serwis Opla, który jest co
      najmniej znośny.
      Na koniec: przyjemność z jazdy jest duża, do tej pory nie żałowałem
      zwiększonych wydatków na silnik o dużej mocy – ponadto, dobry układ kierowniczy
      i zawieszenie, niezły wbudowany zestaw radio, CD, magnetofon kasetowy,
      uporządkowane wnętrze, dobra regulacja fotela i kierownicy. Spalanie na
      ostatnio przebytym dystansie około 4000km (dane z „komputera”) wyniosło
      11.4l/100km – jazda na tym dystansie mieszana: 60% miasto (dosyć długie około
      15km odcinki do pracy i z powrotem i potem krótkie odcinki dojazdowe) i 40% za
      miastem – styl jazdy spokojny ale nie powolny.
      • Gość: Gal Re: Nowa Vectra 3.2 kombi - Jak sie sprawuje? IP: *.konstancin.net 08.01.05, 11:49
        Dzięki.
        Z którego serwisu korzystasz (jeżeli jesteś z okolic Warszawy)?
        • Gość: gość Re: Nowa Vectra 3.2 kombi - Jak sie sprawuje? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.01.05, 15:47
          Opel Miniewski, Warszawa, ul. 17 stycznia (w drodze na lotnisko)
    • Gość: Maciek Re: Nowa Vectra 3.2 kombi - Jak sie sprawuje? IP: *.koszalin.cvx.ppp.tpnet.pl 08.01.05, 11:41
      Mam GTS 2,2 DTI....jesli chodzi o usterki to nas pierwszym przegladzie bylo
      robione cos z tylnymi wachaczami, ale dowiedzialem sie u znajomego dealera ze
      to norma w autach z rocznikow produkcyjnych 2003 (czyli wyprodukowanych do
      wrzesnia 03, potem jest juz model 04)...wymiana darmowa, jeden dzien na
      serwisie....pozatym czasem wlacza sie tryb awaryjny silnika...spowodowane jest
      to jednak zlym paliwem (czyt.polskim)...wystarczy sie zatrzymac i wylaczyc
      silnik...poza tym nic innego sie nie dzaialo, a auto ma poltora roku i 75 tys
      km przebiegu...wygodne, obszerne auto...warto tylko doplacic do czujnikow
      parkowania, nawet w GTSie ulatwiaja sprawe, a co dopiero mowic o takim wielkim
      kombi.
      • blacktea Re: Nowa Vectra 3.2 kombi - Jak sie sprawuje? 09.01.05, 20:03
        pozatym czasem wlacza sie tryb awaryjny silnika...spowodowane jest
        > to jednak zlym paliwem (czyt.polskim)...wystarczy sie zatrzymac i wylaczyc
        > silnik...

Niestety tez to przerabialem, za pierwszym razem problem rozwiazal sie sam, po kilku nastepnych tankowaniach kontrolka przestala sie zapalac (zapalala sie by predkosci >120), natomiast juz po drugim trefnym tankowaniu bylo coraz gorzej i kontrolka zapalala sie przy kazdym dodaniu gazu na trasie... no i auto wyladowalo w serwisie na czyszczeniu. Rezultat byl taki, ze wyrzucilem do kosza karte lojalnosciowa shella i przenioslem sie na orlen. CZego by o orlenie nie mowic, to od tamtej pory, odpukac,ale kontroli silnika juz wiecej nie widzialem i mam nadzieje nie zobacze...
    • Gość: waldek Re: Nowa Vectra 3.2 kombi - Jak sie sprawuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 18:42
      Kiepy samochód . Wygląda jak plastikowa podróbka samochodu ,czyli ogólnie
      kicz .Kiedyś to były Ople np. Omega 3.2 napęd na tył ,fakt ,że gorsze wnętrze
      było itd. Tylko czekac jak te Vectry będą padały po 100 tysiącach .
      • Gość: Gal Re: Nowa Vectra 3.2 kombi - Jak sie sprawuje? IP: *.konstancin.net 08.01.05, 21:40
        Gość portalu: waldek napisał(a):

> Kiepy samochód .
        > Tylko czekac jak te Vectry będą padały po 100 tysiącach .

Ciekawa opinia. To z doświadczenia z tym samochodem, czy z "wiedzy ogólnej"?
        Pzdr.
        Gal
    • Gość: K Re: Nowa Vectra 3.2 kombi - Jak sie sprawuje? IP: *.foke.pl / *.foke.pl 09.01.05, 13:33
      A swoja droga dziwie sie czemu jeszcze POlacy nie wyleczyli sie z Łopli???? To
      jakich chyba kompleks niemiecki ( bo jeszcze caly czas kojarzy sie ta marka
      w "wspanialymi niemieckimi nadludzmi" he he!! Jedyna zaleta Łopli jest to ze sa
      one szybkie i to ze Vectra ma V6 a reszta to szmelc szmelc i jeszcze raz
      szmelc!! Pozdrawiam!!!
      • myfirstalfa vectra c caravan 09.01.05, 18:30
        Gość portalu: K napisał(a):

> A swoja droga dziwie sie czemu jeszcze POlacy nie wyleczyli sie z Łopli????
        To
        > jakich chyba kompleks niemiecki ( bo jeszcze caly czas kojarzy sie ta marka
        > w "wspanialymi niemieckimi nadludzmi" he he!! Jedyna zaleta Łopli jest to ze
        sa
        >
        > one szybkie i to ze Vectra ma V6 a reszta to szmelc szmelc i jeszcze raz
        > szmelc!! Pozdrawiam!!!

problemem opla jest marketing, a nie technika
        pod tym wzgledem oferuje opel jako jedyny producent w swojej klasie
        aktywne zawieszenie (IDSplus) oraz skrecajace biksenony (AFL)
        a co do jakosci: vectra wygrala ostatnie pare testow dlugodystansowych
        wiec i tutaj jest opel na dobrej drodze

pozdrawiam
        myfirstalfa

PS. ciao bella macchina ;)
        • Gość: włodek Re: vectra c caravan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 19:57
          Tak a redaktorzy testujący dostali po lizaku i test wypadł super . Dziwne ,że
          każdy samochód który przechodzi test długodystansowy nigdy nie ma żadnych
          problemów . Pewnie trafili na ten bezusterkowy egzemplarz :) i już po chorobach
          wieku dziecięcego hehe .
          • myfirstalfa Re: vectra c caravan 09.01.05, 20:21
            Gość portalu: włodek napisał(a):

> Tak a redaktorzy testujący dostali po lizaku i test wypadł super . Dziwne ,że
            > każdy samochód który przechodzi test długodystansowy nigdy nie ma żadnych
            > problemów . Pewnie trafili na ten bezusterkowy egzemplarz :) i już po
            > chorobach wieku dziecięcego hehe .

nie pisze tutaj o testach w prasie polskiej (tutaj wszystko powyzej 10
            kilometrow to test dlugodystansowy) ale o 100000km AutoMotorSport, Oplu malo
            przychylny AutoBild, ADAC (motorwelt) - nie wiem czy opla bylo stac na tyle
            lizakow

faktem jest natomiast, ze vectry sa juz tylko i wylacznie produkowane w
            Russelsheim w najnowszej hali produkcyjnej GM co z pewnoscia pozytywnie wplywa
            na jakosc samochodu.

zrszta spojrzyj na fora uzytkownikow vectry c i porownaj problemy opisywane
            przykladowo z forem bmw, mercedesa albo vw

pozdrawiam
            myfirstalfa
        • Gość: Kris Kelvin Re: vectra c caravan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.05, 20:18
          myfirstalfa napisał:
          > problemem opla jest marketing, a nie technika
          > pod tym wzgledem oferuje opel jako jedyny producent w swojej klasie
          > aktywne zawieszenie (IDSplus) oraz skrecajace biksenony (AFL)
          > a co do jakosci: vectra wygrala ostatnie pare testow dlugodystansowych
          > wiec i tutaj jest opel na dobrej drodze

skrecajace swiatla mozna dokupic do Golfa citroena c4 i c5 wiec nie jest to
          wyjatek, tak samo aktywne zawieszenie o ile sie orientuje polega ono na
          utwardzeniu amortyzatorow, o wiele bardziej aktywne bylo w Xantii (activa) czy
          w mercedesach (ABC)
          testy dlugodystanswoe wypadly dobrze ale niepokojace bylo co podkreslili
          dziennikarze ze na rownych niemieckich drogach sworzen wahacza wybil sie po 100
          tys km. oznacza to co posrednio potwierdzaja opinie wyzej ze na naszych drogach
          zawieszenie bedzie do roboty co okolo 30 tys km. mam nadzieje ze sie myle.
          faktem jest ze na ansze drogi nie ma mocnych
          • blacktea Re: vectra c caravan 09.01.05, 20:48
            > zawieszenie bedzie do roboty co okolo 30 tys km. mam nadzieje ze sie myle.
            > faktem jest ze na ansze drogi nie ma mocnych

NIe przesadzajmy, naprawde nie jest tak zle

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka