l7dz 16.02.05, 22:14 Tempomat (cruise control) - wydaje sie byc kompletnie nieprzydatnym w Polsce gadzetem, a jednak mamia nim sprzedawcy samochodow. Czy ktos go uzywal na naszych przepastnych drogach i autostradach, ciekaw jestem, jakie sa opinie. Link Zgłoś Obserwuj wątek
schovinista Re: Tempomat - jakie opinie 16.02.05, 22:27 ja przywyczaiłem się do tempomatu i brakuje mi go teraz cholernie. Jeśli skrzynia automatyczna to brać. Za granicą przyajde się rewelacyjnie, w Polsce wyłącznie naograniczeniach. Kiedy wjeżdzasz w obszar zabudowany przywołujesz z pamięci prędkość, lub ustawiasz aby trzymał aktualną i zero stresu. Pozatym tempomatem się bardzo łądnie przyspiesza i lekko zwalnia w zakresach 10-20 km. Naprawde wygodne, dobry tempomat wraca do poprzedniej predkości po wyprzedzaniu. I łątwo go wyłączyć trącając hamulec, a kiedy zapali się zielone światło zwyczajnie przywołujesz ostatnią prędkośc. Jedyna wada to że w automatycznej skrzyni biegów, z tempomatem zauwazyłem wyższe o 0,5-1 litra spalanie, i widać że przy przyspieszaniu reką zamiast nogą używa sprzędła automat i pływają obroty, podczas gdy przypieszanie bardoz delikatne nogą odbywa sie przy użyciu overdriva. Wogole jeżeli podrózujesz cały dzień to polecam, Ja wPolsce przy długich podróżach nawet na naszych drogach włączam na chwilę, żeby trochę noga odpoczęła. Szczególnie przy małych prędkościach drętwieje. Polceam. Sasza Link Zgłoś
dr.verte Re: Tempomat - jakie opinie 16.02.05, 23:38 l7dz napisał: > Tempomat (cruise control) - wydaje sie byc kompletnie nieprzydatnym w Polsce > gadzetem, a jednak mamia nim sprzedawcy samochodow. Taaak?A którzy tak mamią? Link Zgłoś
frames Re: Tempomat - jakie opinie 16.02.05, 23:45 Potwierdzam -w polsce tempomat jest do du...y.W ciagu ostatnich 7n lat uzylem go pomiedzy 100 a 150 razy ,a kazdorazowe uzucie to ok 3-5 minut.To były gługie proste z ograniczeniami do 50 km/h-wlaczalem aby nie abosorbować uwagi utrzymywaniem tej predkosci(bo radarowcy czekali).hajłejów u nas nie ma ,to i tempomat do d..y.W niemczech ,tez sie nie sprawdza(chyba ze w godz 2-4),ruch jest zbyt duzy Link Zgłoś
edek40 Re: Tempomat - jakie opinie 17.02.05, 11:04 Uzywam dosc czesto wbrew pozorom. Fakt, ze z reguly na krotko, ale zawsze noga sobie odpocznie. Czesto rowniez jezdze wczesnie rano. Wtedy na gierkowce mozna korzystac z tego bajeru dlugie minuty. Ze wzgledu na to, ze w moim aucie jest manualna skrzynia biegow na podjazdach trzeba sluchac silnika. Targanie samochodu z duza predkoscia pod gore na piatym biegu owocuje glownie wielkim zuzyciem paliwa. Odradzam uzywania na pustej drodze, w nocy gdy sen zaczyna dopadac. Zautomatyzowanie predkosci dodatkowo usypia, a ewentualny wyjazd z drogi moze odbyc sie na pelnej predkosci. Jak sen dopada tempomat trzeba wylaczyc i szukac bezpiecznego miejsca na odpoczynek. W moim uzywanym aucie ten bajer byl i nic za niego nie doplacalem. Jednak doplacanie w nowym ma sens tylko wtedy, gdy planujesz spora ilosc zagranicznych wojazy. Link Zgłoś
leo_int Re: Tempomat - jakie opinie 17.02.05, 12:28 jego przydatność zależy od tego jak jeździsz i ile, jesli zdarzają ci sie trasy po kilkaset km niekoniecznie autostrady gdzie ruch jest w miare płynny i masz auto minimum 2.0 to jest to fajny gadżet dający odpocząc odrobine nodze utzrymywanej w mało naturalnej pozycji..dodatkowo jak ktoś pisał wyżej ustawiasz 70 i przywołujesz zawsze w terenie zabudowanym co jest dość wygodne, ja tez nei płaciłem za to extra po prostu było w aucie ;-) Link Zgłoś