Dodaj do ulubionych

Slabo idzie sprzedaz samochodow

IP: *.atlanta-01-02rs.ga.dial-access.att.net 13.06.02, 03:27
Za SuperExpresem:
www.se.com.pl/iso/Dzisiaj/Tip/SuperAuto/auto_8.shtml

Według raportu firmy Samar, sprzedaż aut osobowych po pięciu miesiącach 2002
roku spadła o 20,77 proc. w stosunku do analogicznego okresu 2001 roku. Jak
zwykle w ostatnim czasie, szczególnie mocno ucierpieli polscy producenci.

Od stycznia do końca maja 2002 roku najwięcej samochodów sprzedał w Polsce
Fiat (22 252 szt.), przy spadku sprzedaży o 47,87 proc. wobec analogicznego
okresu 2001 roku. Na drugim miejscu znalazła się Skoda (13 321), ze spadkiem o
26,84 proc.. Na trzecim - Renault (12.957), który odnotował wzrost sprzedaży o
15,17 proc.
Obserwuj wątek
    • Gość: Paulus Re: Slabo idzie sprzedaz samochodow IP: 194.204.190.* 13.06.02, 08:30
      Ostatnio zwiedzałem sobie niemiecką stronę fiata. Było tam punto w promocji.
      Standart 1,2 8v 4 x pp, kurtyny, wspomaganie, centralny, radio itp, itd. Autko
      kosztowało około 36 tys. Z ciekawości sprawdziłem cenę u nas takiego samochodu
      i wyszło mi zdrowo ponad 45 tys. pln z tym , że kurtyny w Polsce w ogóle nie są
      montowane.
      U szwabów nie ma akcyzy na "tanie" auta, a vat mają 15%, więc nie ma się co
      dziwić że u nas auta nie idą skoro są droższe niż w Niemczech.
      PZDR
      • Gość: mac Re: Poprawka na VAT IP: 213.77.125.* 13.06.02, 08:33
        Vat w Niemczech wynosi 16%. Pzdr.
    • Gość: piotras Re: Slabo idzie sprzedaz samochodow IP: *.dialog.net.pl / *.lubin.dialog.net.pl 13.06.02, 19:21
      Co się dziwisz.
      Jest czas kupowania samochodów i czas spłacania kredytów.
      Wiem to po sobie...
      • Gość: Marek Re: Slabo idzie sprzedaz samochodow IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 13.06.02, 19:22
        Jest tez czas w ktorym kredyt juz splacony a samochod jeszcze ladny/niezawodny
        i nie ma co nowego kupowac. Wlasnie sie tym czasem ciesze :)))))))
        • Gość: Adam W. Re: Slabo idzie sprzedaz samochodow IP: *.acn.pl / 10.128.137.* 13.06.02, 20:38
          Kryzys nie dotknął toyoty - zwiększyła sprzedaż o ponad 40 % - najlepszy wynik
          na rynku. Np. yaris stanowi 3% ogółu wszystkich sprzedawanych nowych aut a
          corolla jest najlepiej sprzedawanym kompaktem.
          • Gość: Marek Re: Slabo idzie sprzedaz samochodow IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 13.06.02, 20:42
            A najbardziej w dupe dostal Fiat i Daewoo. Ciekawe czy to ludzie wreszcie
            odkryli ze tansze = wiele klopotow, czy tez kryzys wykosil kupujacych z
            segmentu opanowannego przez Fiata i Daewoo? Podejrzewam to ostatnie. Bogaci
            mieli i maja kase a biedniejszych juz na nowy samochod nie stac.
            • Gość: Stig Re: Slabo idzie sprzedaz samochodow IP: 150.254.215.* 20.06.02, 13:20
              Gość portalu: Marek napisał(a):

> A najbardziej w dupe dostal Fiat i Daewoo. Ciekawe czy to ludzie wreszcie
              > odkryli ze tansze = wiele klopotow, czy tez kryzys wykosil kupujacych z
              > segmentu opanowannego przez Fiata i Daewoo? Podejrzewam to ostatnie. Bogaci
              > mieli i maja kase a biedniejszych juz na nowy samochod nie stac.

Tez mi sie wydaje, ze to ostatnie. Nie wiem, jak producenci mogli zakladac, ze
              sprzedaz auto bedzie sie utrzymywac dlugo na takim jak jeszcze niedawno, czyli
              względnie wysokim poziomie? Przeciez nawet zamozni nie kupują co roku nowego
              samochodu. Sąsiad zarabia kupę szmalu, ma zeszlorocznego ladnego passata, ale nie
              ma zamiaru go sprzedawac na razie - wlasnie wybudowal chatę i ją urządził.
              Biedniejsi kupią uzywanego malucha czy poloneza, a jak im sie rozleci - cos z
              tego samego segmentu.
              Po prostu rynek chyba wraca do normalnosci...
          • vwdoka Re: Slabo idzie sprzedaz samochodow 20.06.02, 17:06
            Gość portalu: Adam W. napisał(a):

> Kryzys nie dotknął toyoty - zwiększyła sprzedaż o ponad 40 % - najlepszy wynik
            > na rynku. Np. yaris stanowi 3% ogółu wszystkich sprzedawanych nowych aut a
            > corolla jest najlepiej sprzedawanym kompaktem.

Coś w tym musi być...
            vwdoka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka