Dodaj do ulubionych

Ibiza czy c3??

18.03.05, 18:04
Planuję zakup nowego samochodu i już dawno upatrzyłam sobie seata
ibizę,ponieważ lubię samochody o takiej sylwetce.Chciałam kupić samochód z
rocznika 2004,ale okazuje się że zostały tylko egzemplarze srebrne i szaro-
brązowe,co wogóle mi nie pasuje gdyż chciałabym mieć jakiś inny-ładny i
kobiecy:) No i przypadkowo znalazłąm się w salonie citroena,gdzie zobaczyłam
ślicznego błękitnego c3, na którego aktualnie jest 7500zl upustu:)Wyposażenie
podobne,cena citroena niższa niż ibizki.Mam teraz dylemat,może nie
natury "kolorowej" tylko wogóle-który samochód będzie odpowiedni dla mnie?
Dodam,że jeżdżę po mieście i w trasie i mam 21 lat,więc nie jestem panią w
średnim wieku która stawia na praktyczność.Bardzo proszę o rady.
Obserwuj wątek
    • emes-nju Re: Ibiza czy c3?? 18.03.05, 18:24
      Ibiza: grupa VW wiec z czasem pojawi sie sporo zamiennikow czesci. Juz w tej chwili sporo czesci zapewne jest wymiennych z innymi modelami z grupy - wazne po gwarancji. Seat moze, choc ne musi, byc bardziej niezawodny, od c3.

C3: super wyglad, ale moze byc awaryjny. Serwis citroena jest dosc kosztowny.

Obydwa sa przyzwoite w swojej klasie wiec wybor i tak nalezy do Ciebie :-)

pzdr
    • alewi Re: Ibiza czy c3?? 18.03.05, 18:26

Dla ciebie odpowiedniejsza moim zdaniem oczywiscie bedzie C3 bo to bardziej
      kobiecy samochod, no i jest to nowsza konstrukcja od ibizy.

• anulka1511 Re: Ibiza czy c3?? 18.03.05, 18:29
        Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące ibizy- podobno to źle,że ma 3-cylindrowy
        silnik.Czy to oznacza,że jej eksploatacja jest mniej ekonomiczna? Za c3
        przemawia u mnie wnętrze,porządne materiały-nie mogę tego powiedzieć o ibizce:(
        z kolei martwię się,że c3 to samochód jednosezonowy i odejdzie do lamusa razem
        z nową micrą,a ibizka zawsze będzie "klasyczna".
        • alewi Re: Ibiza czy c3?? 18.03.05, 18:39

Tym sie nie przejmuj marka Citroen w ostatnich latach bardzo szybko sie rozwija
          i mysle ze utrzyma ten model i wprowadzi nastepcow, a ibiza faktycznie ma trzy
          cylindry tak samo jak Fabia 1.2.
          Nie wiem jak to ma sie do dzisiejszych silnikow ale w przeszlosci z tymi
          silnikami bylo duzo wiecej problemow (mam na mysli lata 60 i 70, nie potrafiono
          ich dobrze wywarzyc a tym samym byly znacznie mniej trwale o tych z parzysta
          liczba cylindrow. TO byl powod dlaczego przez wiele lat takich silnikow
          praktycznie nie oferowano.

Ja bym bral C3
          • kris_kelvin Re: Ibiza czy c3?? 18.03.05, 18:54
            Oba auta sa ladne i sympatyczne a dla ciebie to wazne. Ja wybralbym ten co ci
            sie bardziej podoba.
            Patrzac od strony technicznej jesli chodzi o silnik (mowa o podstawowych 1.1 w
            C3 lub 1.2 w Ibizie) to wolabym zdecydowanie citroena. Ma 4 cylindry (ibiza
            tylko 3) co prawda jest wiekowy ale malo pali okolo 1 l mniej niz ibiza.
            Awaryjniosc na podobnym poziomie choc obstawialbym ze bardziej bedzie sie psula
            ibiza bo to vw.
          • yupiya Re: Ibiza czy c3?? 20.03.05, 09:12
            ..., a ibiza faktycznie ma trzy
            > cylindry tak samo jak Fabia 1.2.

Dlatego nie warto brać tego silnika.

C3 jest drogim w eksploatacji autem i cechuje się większą awaryjnością
            (doświadczenie). Ibiza jest pięknym autkiem, szczególnie atrakcyjnym dla młodej
            osoby. Silnik 1.4 jest na swojąmoc wystarczająco dynamiczny i nie pali dużo
            więcej od silnika 1.2 HTP (który odradzam). Ktoś już zauważył, że seat jest z
            grupy i na częściach VW, co w przypadku ewentualnych problemów z częściami,
            osprzętem nie powinno odbić się znacząco na portfelu. Co innego przy aucie
            francuskim.
            Ibizą jeżdże już 2 rok i mogę ją gorąco polecić.
            C3 to kształt przypominający wielkiego garba, który nie zachwyca mnie jako
            faceta, ale oczywiście możesz patrzyć na niego z innego odnieśienia.
            Powodzenia w podejmowaniu decyzji ;-)
    • iberia29 Re: Ibiza czy c3?? 18.03.05, 20:46
      osiolkowi z zloby dano, nie wiem czym jezdzilas do tej pory, ale sugeruje jazde
      probna ibiza i c3.Francuz bedzie miekki, natomiast ibiza nieco sztywniejsza.MAm
      sentyment do seata, a taka ibiza mialam przyjemnosc jezdzic i bardzo mi sie
      podoboa, a c3 to takie bardziej dla starszej pani moim skromnym zdaniem.Napisz
      co wybralas ;-)
    • bananas.in.pyjamas Re: Ibiza czy c3?? 18.03.05, 21:02
      trzy cylindry? hahaha
      daj sobie z ibiza spokoj.
      • alewi Re: Ibiza czy c3?? 18.03.05, 22:26
        Jak Ibiza to 1.4 a nie takiego slabiaka.

Najlepiej to powiedz dokladniej czego oczekujesz po samochodzie to moze
        zainteresuje cie takze inne opcje
        • wahacz Re: Ibiza czy c3?? 18.03.05, 23:06
          Nigdy nie kupuj aut 3 cylindowych!!!!
          Ibiza ma taki silnik podstawowy 1,2, drozsze jak 1.4 maja 4 cylindry ale ich
          cena jest moim zdaniem za wyskoa.
          Do tego z moich jazd poprzednia ibiza pamietam tandetne wykonczenie wnetrza jak
          np. lamiace sie kratki nawiewow (powszechny problem w ibizach). Tak wiec dla
          mnie ibiza odpada.
          • lobuzek1 Re: Ibiza czy c3?? 18.03.05, 23:12
            Osobiście brałbym Ibizę, ale z normalnym 4-cylindrowym silnikiem, żadna siła
            nie skusi mnie na 3 cylindrowy motor.
            C3 mi się osobiście trochę opatrzyło. ale pod względem techniki samochód jest
            ok. Na pewno będziesz zadowlona.
            A może Punto? Ostatnio kupiłem i jestem bardzo zadowolony. Stanowi ciekawą
            alternatywę dla Twoich propozycji. Bez jazdy próbnej się nie obejdzie.
            Pozdrawiam i życzę miłej jazdy!
            • anulka1511 Re: Ibiza czy c3?? 19.03.05, 09:15
              Od samochodu oczekuje przede wszystkim żeby się łatwo i przyjemnie prowadził,
              był wygodny,nie palił zbyt dużo,dobrze sprawdzał się w mieście.Nie oczekuję
              super mocy silnika bo raczej jeżdżę po mieście,ale wolałabym żeby na trasie nie
              bylo problemu z wyprzedzaniem:)Jeździłam nowym punto,ostatnio przesiadłam się w
              malutkie sejczento i były z tym problemy-wiadomo.. No i oczywiście
              chciałabym,żeby był miły dla oka,dobrze się prezentował i nie był "oklepany" i
              opatrzony!
              Pozdrawiam
              • alewi Re: Ibiza czy c3?? 19.03.05, 09:25

To pojezdzij jeszcze po innych salonach.
                ja bym wzial pod uwage Punto, Chevrolet Lancetti a moze Lanosa, Ford Fiesta i
                Ford Fusion, Honda JAzz, Hundai Accent, Kia RIo, Nissan Micra, OPel Corsa,
                Peugeot 206, Renault Clio, Skoda Fabia, Suzuki Ignis, Toyota Yaris, VW Polo.

Wytnij z tej listy modele ktorych nie zaakceptujesz a reszte po prostu obejrzyj
                wszystkie te modele sa w porownywalnych cenach do C3 i Ibizy.

Moze cos innego zakupisz, raz tak mialem ze nastawialem sie na dwa modele a
                kupilem trzeci.
                • anulka1511 Re: Ibiza czy c3?? 19.03.05, 09:45
                  Byłam już w tych wszystkich salonach (prawie- bo skody, kia, suzuki nie biorę
                  pod uwagę).Jeździłan na jazdach próbnych chevroletem lacetti i aveo,
                  corsą,206,mitsubishi colt,a punto mam. Dlatego w grę wchodzi tylko c3 i ibiza-
                  po namyśle jednak "wysupłałabym" skądś dodatkowe pieniądze na silnik 1,4:)Dalej
                  sie zastanawiam, bo mam czas do wtorku!
                  • frax1 Re: Ibiza czy c3?? 19.03.05, 10:23
                    Ja bym wybrał C3, jeżdże citroenem i to jest świetne auto (rozmiar większym). Co
                    do silnika 1.4 to z tego co się orientuje 88km a ibiza tylko 75. Może w
                    citroenie dorzucą jeszcze klime do 1.4? To się naprawde po mieście przydaje. Co
                    do wielkości, lepiej wziąść większe autko bo czasem nie jeździ się samemu
                    (chodźby na imprezki). Rozważ jeszcze Forda Fieste, bogato wyposażony i bardzo
                    obszerny + super zawieszenie. Znajomy ma i bardzo dobrze się o nim wypowiada
                    (jest podobnie jak ja w Twoim wieku). Ceny ford ma dobre a fiesta nie jest zbyt
                    popularnym autem więc nie jest opatrzona. Mimo mojej słabości do cytryn wziąłbym
                    chyba fieste. A silnik jest 1.3 70km, mimo że stara konstrukcja to prawie
                    niezniszczalna.
                    Pozdrawiam
                  • iberia29 Re: Ibiza czy c3?? 19.03.05, 11:06
                    ta ibiza ktora jezdzilam to byl wlasnie silnik 1,4 i powiem Ci ze miala
                    stosowne kopytko, dobre przyspieszenie i dobre hamulce,poza tym do mlodej
                    dziewczyny sylwetka ibizy bardziej mi pasuje niz c3 -to dla jakiejs paniusi ;-
                    )))
    • alewi Re: Ibiza czy c3?? 19.03.05, 11:51
      Zrobilas dobra analize rynku wiec co nie wybierzesz bvedzie to dobry wybor bo
      TWOJ i po przejrzeniu calej oferty rynkowej

POWODZENIA
    • black.iron Re: Ibiza czy c3?? 19.03.05, 12:53
      a nie zastanawialas sie nad c2? charakterniejszy od c3 a i tanszy, z takim
      silnikiem bogatsze wyposazenie dostaniesz. ibizy to bym w ogole nie bral pod
      uwage, ale to takie moje osobiste uprzedzenia:)
    • ogmar Re: Ibiza czy c3?? 19.03.05, 15:52
      Stawiam na Ibizę.
      W C3 jest bardzo ograniczone pole widzenia zwłaszcza przy zakrętach w lewo. Mi
      coś takiego nie odpowiada.

A może jakiś inny samochod np. Clio, Corsa, Getz ...
      • wojtek_blankietowy Re: Ibiza czy c3?? 20.03.05, 11:05
        Z tych dwóch zdecydowanie C3. Dla mnie wazna jest bezawaryjnosc auta. Obie
        marki nie sa super bezawaryjne jak honda czy Toyota ale VW to juz zupelne dno.
        VW ciagle bedzie ci sie psul i nawalal. Seat to odmania VW podobnie jak Szkoda.
        Polecam na dowod testy dlugodystnsowe Fabii i Polo w AutoSwiecie.
        Fabia po 40 tys km do wymiany skrzynia biegow poza tym ciagle trzeszczenie
        kokpitu.
        Polo na dystansie 100 tys km wielokrotnie trzeba bylo auto odcholowc na lawecie
        bo nie zapalalo - najgoszy wynik testu sposrod wysztskich aut.

Tak wiec zdeycdowanie C3 jesli nie chcesz miec problemow. Lubisz warsztaty i
        mechanikow bierz klony VW.
    • anulka1511 Re: Ibiza czy c3?? 20.03.05, 14:24
      Dziękuję za wszystkie odpowiedzi!Zdecydowałam się jednak na ibizkę,tyle że z
      silnikiem 1,4!Jednak przeważył sentyment do seata i kształtów ibizy!
      Szczególnie,że to ma być samochód na następnych ładnych kilka lat,bo następny
      kupię pewnie za swoje zarobione pieniążki,a do tego jeszcze długo...Dlatego
      musi mi się naprawdę podobać! Nie mogę przezwyciężyć niechęci do kształtu c3-
      nie "leżą" mi takie udziwnione "piłeczki plażowe":) Kryterium kolorku samochodu
      też nie było najważniejsze,rezygnuję z błękitnego c3 na rzecz ibizy szarej
      sombra!
      Pozdrawiam wszystkich!
      Ania
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka