Dodaj do ulubionych

oklejanie szyb...

19.03.05, 21:06
Czy oklejaliście kiedyś sami szyby folią przyciemniającą ? Folię można kupić
za grosze, tylko moje pytanie CZY DUŻO Z TYM JEB.... ? Niepytam o szyby
przednie, bo tego nie zamierzam oklejać. Czy konieczne jest wyciągnięcie szyb
z tylnych drzwi ?
Obserwuj wątek
    • iberia29 Re: oklejanie szyb... 19.03.05, 21:13
      jestem przeciwniczka oklejania szyb, zwalszcza bocznych przednich.Co do tylnych
      to w autach sluzbowych typu berlingo czy inny partner ma to sens bo nie widac
      co na pace lezy.Nasz Doblus byl oklejany w firmie ktora sie tym specjalizuje -
      nie pamietam ile to kosztuje (musialabym sprawdzic) , wiem tylko ze gosc mi do
      tego stosowny papier z atestem wydal, ktory powinno sie w dokumentach auta
      trzymac.
      • mbanaszk Re: oklejanie szyb... 19.03.05, 21:16
        oklejenie mojego kombi kosztowałby ok 500zł... Na tylne szyby (drzwi, i "paka)
        nie muszę mieć atestu, a przednich jak mówiłem nie chcę oklejać...

Pytanie tylko czy trzeba naprawdęsporych umiejętności do tego typu zabiegu, czy
        wystarczy ich odrobina ? Za rolkę foli 50x300cm trzeba zapłacić marne
        20zybelków...
        • iberia29 Re: oklejanie szyb... 19.03.05, 21:48
          no wiesz nie wydaje mi sie zeby to takie easy bylo, ale dla chcacego nic
          trudnego ;-)
    • polokokt Re: oklejanie szyb... 20.03.05, 00:35
      nie jest to wielka filozofia, ale istnieje spore prawdopodobienstwo ze za
      pierwszym razem nie wyjdzie tak jakbys chcial. Najgorzej jest z szybami ktore
      sa powyginane w kazda strone (taka jakby wypukla srodkiem - czyli jak wiekszosc
      szyb tylnych). Wtedy klei sie z waziutkich paskow w taki sposob zeby laczenia
      kolejnych fragmentow folii wypadaly na tych paskach od ogrzeania szyby.
      Oczywiscie najpierw cala szybe nalezy bardzo dokladnie umyc, odtluscic a potem
      w butelke ze spryskiwaczem nalac czystej wody (niektorzzy tez stosuja wode z
      odrobina plynu do szyb) no i spryskujesz sobie dokladnie szybke, przykladasz
      folie i miekka szmatka lub miekkim papierem (moze byc toaletowy :) ) sciagasz
      pecherzyki na zewnatrz tak aby wyszly spod folii, jak wszystko ladnie
      wyciagniesz to zostawiasz w spokoju na dzien lb dwa (najlepiej jest robic w
      jakas sloneczna pogode, wtedy lepiej schenie).
      Pecherzyki ktore pozostaly (najlepiej zeby nie zostaly, ale tak to zadko sie
      udaje zrobic) przebijasz cieniutka igielka lub szpileczka jak jeszcze jest
      niewyschnieta folia, po to aby powietrze zeszlo przez ta dziurkie. Igielka lub
      szpileczka musi byc na tyle cienka zeby potem nie bylo sladu.
      Tak to mniej wiecej wyglada w teorii.
      W profesjonalnym zakladzie maja jeszcze taka ostra obzynarke, ze szyby ktore
      sie opuszczja na ostatnich 0,5 cm od gory nie maja folii aby ta w czasie
      zamykania szyb nie obcierala sie o uszczelke. Ale ja widzialem kilka samochodow
      z foliami do samej gory tej ruchomej szyby i folia tam nie odklejala sie.
      Aha, szyb w uszczelkach nie musisz wyjmowac, tylko trzeba dobrze dociac folie,
      aby dochodzila do uszczelek. Zas szyby opuszczane z drzwi dobrze jakbys wyjal.
      bo ciezko jest podlozyc folie pod dolna uszczelke i jeszcze rozprowadzic tam
      rowno plyn.
      Pozdrawiam
      Pozdrawiam i zycze powodzenia.
    • trawik1 Re: oklejanie szyb... 20.03.05, 02:12
      Jest to dosc trudne.Trzeba sporo praktyki.Jesli jestes nerwowy to zapomnij.
      Lepiej zostaw to dla fachowca.Bedzie taniej!

Pozdrawiam.

• lewarek5 Re: oklejanie szyb... 20.03.05, 07:39
        mbanaszk 19.03.2005 21:06

Czy oklejaliście kiedyś sami szyby folią przyciemniającą ? Folię można kupić
        za grosze, tylko moje pytanie CZY DUŻO Z TYM JEB.... ?

--------------------------------------------------------------------------------

... jeb.... ? z folia ?, nie,ale potem -gdy folia juz na szybach "siedziec"
        bedzie ,wtedy mozesz miec tyle jeb.... na ile "wacka" stac .
        ________________________________________________________________________________
        • mbanaszk Re: oklejanie szyb... 20.03.05, 11:39
          I tym optymistycznym akcentem, chciałem wszystkim podziękować za rady...

• iberia29 Re: oklejanie szyb... 20.03.05, 11:40
            u welcome :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka