zanzizanzi 05.05.05, 22:38 Podobno to najlepsze zapezbieczenie przed kradzieżą ?Co o tym sadzicie ? Zwineli komuś samochód z blokadą skrzyni biegów ? A moze znacoe lepsze sposoby jak zabezpieczyć samochód ? Link Zgłoś Obserwuj wątek
iberia29 Re: Blokada skrzyni biegów ? warto ? 05.05.05, 23:03 jak maja auto ukrasc to ukradna chocbys mial x zabezpieczen i cuda na kiju-nie ma 100% skutecznego zabezpieczenia. Tez sie przymierzam do instalacji tego czegos ;-) moze ktos wie gdzie w okolicach katowic mozna sobie takie cos sprawic i ile ta przyjemnosc kosztuje? p.s. kiedys mialam wlamanie do auta w ktorym byla blokada, i na to wyglada, ze dzieki temu kawalkowi metalu go nie ukradli. Link Zgłoś
zubr_zalogowany Re: Blokada skrzyni biegów ? warto ? 05.05.05, 23:46 ukrasc samochod mozna wtedy tylko z laweta jest wiec skuteczne ale nie chroni przed kradzieza radia, anteny, lusterek, kolpakow, felg itp Link Zgłoś
szymiburaczany Re: Blokada skrzyni biegów ? warto ? 06.05.05, 00:00 zubr_zalogowany napisał: > ukrasc samochod mozna wtedy tylko z laweta > jest wiec skuteczne Nie do konca tak jest,chyba wszystkie blokady dzialaja na biegu wstecznym.Wystarczy w tak "zablokowanym" samochodzie wcisnac sprzeglo i odcholowac go na lince za pomoca innego samochodu.Sam osobiscie posiadam blokade Tytan-Dipol popularny bolec ktory wciska sie w otwor na wstecznym. Link Zgłoś
zubr_zalogowany Re: Blokada skrzyni biegów ? warto ? 06.05.05, 14:18 ano fakt jednak samochod nie bedzie jechal samodzielnie i to jest duzy plus tej blokady Link Zgłoś
boff Re: Blokada skrzyni biegów ? warto ? 02.07.05, 19:03 słyszałem, że złodzieje mają na to taką metodę: spryskują trzpień ciekłym azotem, a potem jedno uderzenie młotkiem i blokada rozpada się w drobny mak. ale nie ręczę, że to nie science-fiction... Link Zgłoś
srbenda Re: Blokada skrzyni biegów ? warto ? 03.07.05, 14:49 no, niestety, to prawda...znam to z doswiadczenia - pewien znajomy tak "otworzyl" klodke...a dziala i na inne urzadzenia - nie wiem czy na tytan i stopy tytanu! Link Zgłoś
gruman Re: Blokada skrzyni biegów ? warto ? 06.05.05, 11:12 Mam to, tanie i wystarcza do Auto-Casco. Gorzej, że trzeba o tym pamiętać i najpierw wyjąć bolec, a dopiero wtedy zapalać silnik. A człowiek czasami z rozpędu zapomina. Link Zgłoś
hippolin Re: Blokada skrzyni biegów ? warto ? 06.05.05, 14:36 ja mam coś takiego "Bear-lock" się nazywa jest skuteczne owszem, ale tylko dla początkujących złodzei, z tego co wiem to są do tego kluczyki serwisowe. Jest lepsze zabezpieczenie - własne - najlepsze :-) Link Zgłoś
hippolin Re: Blokada skrzyni biegów ? warto ? 06.05.05, 14:38 jeszcze jedno, koszt ok 500-1000zł w zależności od modelu Link Zgłoś
millerek Re: Blokada skrzyni biegów ? warto ? 06.05.05, 14:48 też to mam. Podobno ciekłym azotem polewasz i po blokadzie. Fakt, że ten azot na półce w sklepie nie leży ale złodziej wie gdzie go kupić. Link Zgłoś
szymiburaczany Re: Blokada skrzyni biegów ? warto ? 06.05.05, 17:43 millerek napisał: > też to mam. Podobno ciekłym azotem polewasz i po blokadzie. Fakt, że ten azot > na półce w sklepie nie leży ale złodziej wie gdzie go kupić. Bzdura,potraktowanie blokady cieklym azotem jest w praktyce nie mozliwe,sa teoretyczne mozliwosci w warunkach laboratoryjnych.Nie pisz wiecej takich glupot.A pozatym popularnego bolca nie da rady zbytnio czyms potraktowac i to jest jego plus ze calosc schowana jest w tunelu. Link Zgłoś
etom Re: Blokada skrzyni biegów ? warto ? 03.07.05, 11:56 gruman napisał: Gorzej, że trzeba o tym pamiętać i > najpierw wyjąć bolec, a dopiero wtedy zapalać silnik. A człowiek czasami z > rozpędu zapomina. U mnie po odblokowaniu bolec wychodzi ok.1 cm i nie da sie go wyciagnac. Po zablokowaniu wcale go nie widac - jest caly schowany. Nie wiem jaka jest nazwa tej blokady ,na kluczu jest napis GERDA Link Zgłoś
warschawiak Re: Blokada skrzyni biegów ? warto ? 06.05.05, 15:24 Po pierwsze : ukraść mogą jka będziesz stał na światłach lub jak będziesz wyjeżdżał z parkingu i nie musi to być luksusowy samochód ,bo tak kradną dzisiaj nawet duże Fiaty i inną taniochę . Po drugie : po co mieliby kraść samochód w tak bogobojnym kraju ? No chyba ,że na części dla bidoty . Link Zgłoś
gaziarz Re: Blokada skrzyni biegów ? warto ? 06.05.05, 15:40 niezle to zabezpieczenie. tylko oczywiscie wewnetrzne, bo sa tez takie "podkowki", ale one sa latwe do obejscia Link Zgłoś
kondis30 Re: Blokada skrzyni biegów ? warto ? 06.05.05, 17:10 witam! ja mam alarm i takie sprytne urzadzenie blokujace pedaly sprzegla i hamulca! koledze juz to uratowalo auto! mial blokade na kierownicy ale to ukrecili w 10 sek. zdziwili sie tylko na tej blokadzie pedalow! i dali spokoj! najlepsze sa wlasne zabezpieczenia i takie ktorych nie widac! Link Zgłoś
wilk11 Re: Blokada skrzyni biegów ? warto ? 06.05.05, 17:23 Kiedyś znajomy na fotelu kierowcy kładł deseczkę z umocowanymi wyprostowanymi haczykami wędkarskimi (oczywiście stroną chwytną do góry), a wiadomo, że "z powrotem" taki haczyk łatwo nie wyjdzie. Na to szmatka i tyle. Potem coś podobno się komuś stało (potencjalnemu złodziejowi) to miał spore nieprzyjemności (kolega, ale dalszej historii nie pamiętam dokładnie) Stary sposób, może szkoda że zabroniony. Nie, żebym był złośliwy czy coś. Link Zgłoś
etom Re: Blokada skrzyni biegów ? warto ? 03.07.05, 12:02 kondis30 napisał: > witam! ja mam alarm i takie sprytne urzadzenie blokujace pedaly sprzegla i > hamulca! koledze juz to uratowalo auto! mial blokade na kierownicy ale to > ukrecili w 10 sek. Niedawno czytalem o "rankingu" zabezpieczen ulozonym wg. opini zlodziei. Dyby na pedaly i laska - najnizej (zn. najlatwiejsze do pokonania) WLASNE zabezpieczenia - najtrudniejsze Reszta posrodku rankingu. Link Zgłoś
zanzizanzi Re: Blokada skrzyni biegów ? warto ? 06.05.05, 19:58 Czyli to chyba najlepsze zabezpieczenia, no napewno da się na lawete i z wciśniętym sprzęgłem ale to już nie jest takie proste, wydaje mi się że jest to bardzo skutechna metoda dużo lepsza niz np. alarm, blokada kierownicy i takie tam inne. Poza tym nie po każde auto ktoś będzie przyjeżdżał lawetą bo to za duże ryzyko a holujac samochó można się częściej naciąć na patrol ;) Link Zgłoś
hondziarz niewarto 06.05.05, 20:18 są dwa rodzaje blokad. Pierwszą nakłada się fizycznie po wyjściu z pojazdu na gałkę i kierownicę. Do bani. Byle szczypcami rozwale to w 5 sekund. Drugie, typu chyba gear lock (czy jakoś tak) zakłada się wewnątrz skrzyni i otwiera, zamyka kluczykiem, wciskając taki podłużny pręt. Ten zamem można otworzyć byle śrubokrętem. Najlepszym zabezpieczeniem przed kradzieżą jest wg. mnie ukryty wyłącznik np. pompy paliwa, który np. trzeba nacisnąć określoną ilość razy. Jak się tego nie zrobi, to samochód ruszy, ale po określonym dystansie zgaśnie. Jest to lepsze zabezpieczenie, bo na środku skrzyżowania złodziej nie będzie miał czasu na grzebanie przy tym i narażanie się na możliwość złapania. A na parkingu, szczególnie nocą i w odludnym miejscu może się pobawić. Link Zgłoś
pawlos17 Re: niewarto 09.05.05, 16:20 > Najlepszym zabezpieczeniem przed kradzieżą jest wg. mnie ukryty wyłącznik np. > pompy paliwa, który np. trzeba nacisnąć określoną ilość razy. Jak się tego nie > zrobi, to samochód ruszy, ale po określonym dystansie zgaśnie. Jest to lepsze > zabezpieczenie, bo na środku skrzyżowania złodziej nie będzie miał czasu na > grzebanie przy tym i narażanie się na możliwość złapania. Osobiście znam przypadek podpalenia takiego auta co niechciało dalej jechać (zatarcie śladów?). Ale to jest już skrajność i totalny debilizm złodziei i chyba zbyt często się nie zdarza. Link Zgłoś
pluto1977 Re: Blokada skrzyni biegów ? warto ? 06.05.05, 21:36 Dla mnie najlepszą reklamą tego typu zabezpieczenia jest fakt, że założył je w swoim aucie znajomy policjant- w swoim prywatnym Mondeo. Z jego relacji wynika, że nie zdażyło im się w praktyce spotkać by ukradziono auto z załozoną wewnętrzną blokadą skrzyni biegów (pomijam apekt lawety). Złodziejom chodzi o o czas- jak nie mogą autem normalnie odjechać w kilkanaście sekund to odpuszczają gdyż dla nich to już niepotrzebne ryzyko. Link Zgłoś
piecia121 Re: Blokada skrzyni biegów ? warto ? 08.05.05, 10:40 Niekoniecznie.Można by było założyć też immoblilaizer.Ale blokada skrzyni biegów też jest dobra. Link Zgłoś
piecia121 Re: Blokada skrzyni biegów ? warto ? 08.05.05, 10:42 piecia121 napisał: > Niekoniecznie.Można by było założyć też immoblilaizer.Ale blokada skrzyni > biegów też jest dobra. Aha i jescze coś.Blokadę skrzyni biegów można łatwo rozwalić albo po prostu rozkręcić i odjechać.Zdecydowanie polecam immobilaizer. Link Zgłoś
iberia29 Re: Blokada skrzyni biegów ? warto ? 09.05.05, 00:35 ilosc skradzionych aut z immobilizerem =.....duzo w kazdym razie, ja bym na to specjalnie nie liczyla...a im wiecej zabezpieczen musi zlodziej pokonac tym wieksza szansa, ze sie zniecheci. Link Zgłoś
alabamaboy Re: Blokada skrzyni biegów ? warto ? 09.05.05, 11:25 Z tego co wiem to częściej kradna samochody zabezpieczone immobilizerem niz blokada skrzyni - szczególnie tą na kluczyk - wbrew pozorom nie jest tak łatwo otworzyć. Link Zgłoś
tjaktoj Re: Blokada skrzyni biegów ? warto ? 09.05.05, 11:33 Miałem blokadę w SC i po zakupie nowego, pierwsze co zrobiłem to zabezpieczyłem potrójnie. Immo... już był, autocasco i właśnie blokada SB. Alarmu nie mam bo po co. Nikt nie reaguje na alarm - chyba że cegłą. Złodziej ma alarm w dupie. Jeżeli fachowcy kradną radio, to jest ich zawsze trzech. Jeden idzie za kierowcą, drugi luka, a trzeci zabiera Twoją własność. Niejednokrotnie widziałem jak na parkingach przed hipermarketami wył w aucie alarm a gość naciskał wszystkie możliwe guziki na pilocie, żeby to wyłączyć. Myslicie, że ktoś w ogóle zwrócił uwagę, że to złodziej może pozorować , że to auto to jego własnośc. Blokada skrzyni biegów jest zabezpieczeniem skutecznym, równie skutecznym jak tajne odcięcie zapłonu. Tyle że blokadę widać z zewnątrz a tajnego wyłącznika nie, więc ew. straty mogą być powiększone o szybę lub ukręcone zamki. Link Zgłoś
skyddad Re: Blokada skrzyni biegów ? warto ? 09.05.05, 11:36 Tak warto,odstrasza skutecznie mlodych chetnych do przejaszczki i faktycznie utrudnia nawet profesjonalistom nier na dlugo ale jak sa auta bez to ida na pierwszy ogien.Pzdr.Sky. Link Zgłoś
swoboda_t Immobilisery to lipa! 09.05.05, 14:39 Przynajmniej te fabryczne. Tak jest w wiekszosci marek i wykazały to świetnie min. angielskie testu w Thatcham-złodzieje wiedza czego sie spodziewać po danym aucie, mają rozpracowane schematy i fabryczne immobilisery i alarmy to dla nich pestka. Dobre są taklie, o jakich pisał Hondziarz.No i oczywiście "własnego pomysłu". Co do blokad skrzynie biegów(tych wpuszczanych,bo te zewnętrzne są nic nie warte), to akurat ja mam do nich znacznie większe zaufanie niż do alarmów. Na gnojków co chcą się przejechać itp. wystarczą, a profesjonalista wybierze raczej auto bez blokady. No chyba, że się uprze na nasz egzemplarz, wtedy nie ma rady :( Ceny zresztą są niższe niż przyzwoitych alarmów, a jak ktoś ma trochę zacięcia do majsterkowania i popularne auto, to można kupić na Allegro za jakieś 250 złotych i samemu zamontować-w sumie prosta sprawa. Rozsądne ceny w warsztatach to jakieś 500zł. Wg. mnie warto. Jedyny minus, to niewygoda. Link Zgłoś
pawlos17 Re: Immobilisery to lipa! 09.05.05, 16:24 Zgadza się.W ogłoszeniach z gazet można nawet znaleść oferty sprzedaży rozkodowanych komputerów. Link Zgłoś
tjaktoj Re: blokada skrzyni biegów 30.06.05, 17:51 Do nowego auta w ASO ok 500 zł za wersję z wyjmowanym dyblem i ~700 za wersję z niewyjmowanym. Po gwarancji ok 350 zł - ta pierwsza, na wsteczny bieg. Choć ja mam w Pandzie na 1 i R. Link Zgłoś
trente Re: Blokada skrzyni biegów ? warto ? 01.07.05, 10:01 pluto1977 napisała: > Z jego relacji (znajomego policjanta z mondeo) wynika, że nie zdażyło im się w praktyce spotkać by ukradziono auto z załozoną wewnętrzną blokadą skrzyni biegów (pomijam apekt > lawety). On chyba jest policjantem od wczoraj. Tak jak napisalem gdzies tu: ukradli mi dwa auta z zalozona blokada skrzyni. I niesadze aby ktos kwapil sie zabierac auto na lawete 2 metry od moich okien. Druga rzecz to auto na lawete w bialy dzien?? Gdyby to bylo audi A8 to moze bym zrozumial takie ryzyko zlodzieja... Link Zgłoś
trente Blokada skrzyni biegów? NIE-warto 01.07.05, 09:55 Mialem takie blokady w moich autach. Ukradli oba: seata leona w nocy w poznaniu i peugeota 307 w bialy dzien w warszawie. Link Zgłoś
metaxxa Re: Blokada skrzyni biegów? NIE-warto 02.07.05, 21:58 To może trzeba było ich używać? Link Zgłoś
trente Re: Blokada skrzyni biegów? NIE-warto 02.07.05, 22:02 metaxxa napisała: > To może trzeba było ich używać? uzywalem zgodnie z instrukcja. w moich kolejnych autach nie zamontowalem juz tej blokady bo uwazam ze niewiele daje. Link Zgłoś
metaxxa Re: Blokada skrzyni biegów? NIE-warto 05.07.05, 00:23 Jakoś mało prawdopodobne wydaje mi się zniknięcie samochodu z blokadą w biały dzień. Poza tym z własnego doświadczenia wiem, że człowiek ma tendencje do ułatwiania sobie życia i w ów biały dzień pod firmą albo wysiadając na godzinę z auta nie zakłada blokady ;) co innego na noc.. Link Zgłoś
leslaw_m Re: Blokada skrzyni biegów ? warto ? 03.07.05, 11:40 bardzo skuteczne zabezpieczenie, plus to co hondziarz pisze: dodatkowy immobiliser,najlepiej odcinający kilka elementów rozruchu, na pilota,bez żadnych diodek lampek itp. Link Zgłoś