Dodaj do ulubionych

Blokada skrzyni biegów ? warto ?

05.05.05, 22:38
Podobno to najlepsze zapezbieczenie przed kradzieżą ?Co o tym sadzicie ?
Zwineli komuś samochód z blokadą skrzyni biegów ? A moze znacoe lepsze
sposoby jak zabezpieczyć samochód ?
Obserwuj wątek
    • iberia29 Re: Blokada skrzyni biegów ? warto ? 05.05.05, 23:03
      jak maja auto ukrasc to ukradna chocbys mial x zabezpieczen i cuda na kiju-nie
      ma 100% skutecznego zabezpieczenia.
      Tez sie przymierzam do instalacji tego czegos ;-) moze ktos wie gdzie w
      okolicach katowic mozna sobie takie cos sprawic i ile ta przyjemnosc kosztuje?

p.s. kiedys mialam wlamanie do auta w ktorym byla blokada, i na to wyglada, ze
      dzieki temu kawalkowi metalu go nie ukradli.
      • zubr_zalogowany Re: Blokada skrzyni biegów ? warto ? 05.05.05, 23:46
        ukrasc samochod mozna wtedy tylko z laweta
        jest wiec skuteczne

ale nie chroni przed kradzieza radia, anteny, lusterek, kolpakow, felg itp
        • szymiburaczany Re: Blokada skrzyni biegów ? warto ? 06.05.05, 00:00
          zubr_zalogowany napisał:

> ukrasc samochod mozna wtedy tylko z laweta
          > jest wiec skuteczne

Nie do konca tak jest,chyba wszystkie blokady dzialaja na biegu
          wstecznym.Wystarczy w tak "zablokowanym" samochodzie wcisnac sprzeglo i
          odcholowac go na lince za pomoca innego samochodu.Sam osobiscie posiadam
          blokade Tytan-Dipol popularny bolec ktory wciska sie w otwor na wstecznym.
          • zubr_zalogowany Re: Blokada skrzyni biegów ? warto ? 06.05.05, 14:18
            ano fakt

jednak samochod nie bedzie jechal samodzielnie i to jest duzy plus tej blokady
            • boff Re: Blokada skrzyni biegów ? warto ? 02.07.05, 19:03
              słyszałem, że złodzieje mają na to taką metodę: spryskują trzpień ciekłym
              azotem, a potem jedno uderzenie młotkiem i blokada rozpada się w drobny mak.

ale nie ręczę, że to nie science-fiction...
              • srbenda Re: Blokada skrzyni biegów ? warto ? 03.07.05, 14:49
                no, niestety, to prawda...znam to z doswiadczenia - pewien znajomy
                tak "otworzyl" klodke...a dziala i na inne urzadzenia - nie wiem czy na tytan i
                stopy tytanu!
    • gruman Re: Blokada skrzyni biegów ? warto ? 06.05.05, 11:12
      Mam to, tanie i wystarcza do Auto-Casco. Gorzej, że trzeba o tym pamiętać i
      najpierw wyjąć bolec, a dopiero wtedy zapalać silnik. A człowiek czasami z
      rozpędu zapomina.
      • hippolin Re: Blokada skrzyni biegów ? warto ? 06.05.05, 14:36
        ja mam coś takiego "Bear-lock" się nazywa jest skuteczne owszem, ale tylko dla początkujących złodzei, z tego co wiem to są do tego kluczyki serwisowe.
        Jest lepsze zabezpieczenie - własne - najlepsze :-)
      • hippolin Re: Blokada skrzyni biegów ? warto ? 06.05.05, 14:38
        jeszcze jedno, koszt ok 500-1000zł w zależności od modelu
        • millerek Re: Blokada skrzyni biegów ? warto ? 06.05.05, 14:48
          też to mam. Podobno ciekłym azotem polewasz i po blokadzie. Fakt, że ten azot
          na półce w sklepie nie leży ale złodziej wie gdzie go kupić.
          • szymiburaczany Re: Blokada skrzyni biegów ? warto ? 06.05.05, 17:43
            millerek napisał:

> też to mam. Podobno ciekłym azotem polewasz i po blokadzie. Fakt, że ten azot
            > na półce w sklepie nie leży ale złodziej wie gdzie go kupić.

Bzdura,potraktowanie blokady cieklym azotem jest w praktyce nie mozliwe,sa
            teoretyczne mozliwosci w warunkach laboratoryjnych.Nie pisz wiecej takich
            glupot.A pozatym popularnego bolca nie da rady zbytnio czyms potraktowac i to
            jest jego plus ze calosc schowana jest w tunelu.
      • etom Re: Blokada skrzyni biegów ? warto ? 03.07.05, 11:56
        gruman napisał:

Gorzej, że trzeba o tym pamiętać i
        > najpierw wyjąć bolec, a dopiero wtedy zapalać silnik. A człowiek czasami z
        > rozpędu zapomina.

U mnie po odblokowaniu bolec wychodzi ok.1 cm i nie da sie go wyciagnac.
        Po zablokowaniu wcale go nie widac - jest caly schowany.
        Nie wiem jaka jest nazwa tej blokady ,na kluczu jest napis GERDA
    • warschawiak Re: Blokada skrzyni biegów ? warto ? 06.05.05, 15:24
      Po pierwsze : ukraść mogą jka będziesz stał na światłach lub jak będziesz
      wyjeżdżał z parkingu i nie musi to być luksusowy samochód ,bo tak kradną
      dzisiaj nawet duże Fiaty i inną taniochę .
      Po drugie : po co mieliby kraść samochód w tak bogobojnym kraju ? No chyba ,że
      na części dla bidoty .
    • gaziarz Re: Blokada skrzyni biegów ? warto ? 06.05.05, 15:40
      niezle to zabezpieczenie.
      tylko oczywiscie wewnetrzne, bo sa tez takie "podkowki", ale one sa latwe do
      obejscia
      • kondis30 Re: Blokada skrzyni biegów ? warto ? 06.05.05, 17:10
        witam! ja mam alarm i takie sprytne urzadzenie blokujace pedaly sprzegla i
        hamulca! koledze juz to uratowalo auto! mial blokade na kierownicy ale to
        ukrecili w 10 sek. zdziwili sie tylko na tej blokadzie pedalow! i dali spokoj!
        najlepsze sa wlasne zabezpieczenia i takie ktorych nie widac!
        • wilk11 Re: Blokada skrzyni biegów ? warto ? 06.05.05, 17:23
          Kiedyś znajomy na fotelu kierowcy kładł deseczkę z umocowanymi wyprostowanymi
          haczykami wędkarskimi (oczywiście stroną chwytną do góry), a wiadomo, że "z
          powrotem" taki haczyk łatwo nie wyjdzie. Na to szmatka i tyle.
          Potem coś podobno się komuś stało (potencjalnemu złodziejowi) to miał spore
          nieprzyjemności (kolega, ale dalszej historii nie pamiętam dokładnie)
          Stary sposób, może szkoda że zabroniony.
          Nie, żebym był złośliwy czy coś.
        • etom Re: Blokada skrzyni biegów ? warto ? 03.07.05, 12:02
          kondis30 napisał:

> witam! ja mam alarm i takie sprytne urzadzenie blokujace pedaly sprzegla i
          > hamulca! koledze juz to uratowalo auto! mial blokade na kierownicy ale to
          > ukrecili w 10 sek.

Niedawno czytalem o "rankingu" zabezpieczen ulozonym wg. opini zlodziei.
          Dyby na pedaly i laska - najnizej (zn. najlatwiejsze do pokonania)
          WLASNE zabezpieczenia - najtrudniejsze
          Reszta posrodku rankingu.
    • zanzizanzi Re: Blokada skrzyni biegów ? warto ? 06.05.05, 19:58
      Czyli to chyba najlepsze zabezpieczenia, no napewno da się na lawete i z
      wciśniętym sprzęgłem ale to już nie jest takie proste, wydaje mi się że jest to
      bardzo skutechna metoda dużo lepsza niz np. alarm, blokada kierownicy i takie
      tam inne. Poza tym nie po każde auto ktoś będzie przyjeżdżał lawetą bo to za
      duże ryzyko a holujac samochó można się częściej naciąć na patrol ;)

• hondziarz niewarto 06.05.05, 20:18
      są dwa rodzaje blokad. Pierwszą nakłada się fizycznie po wyjściu z pojazdu na
      gałkę i kierownicę. Do bani. Byle szczypcami rozwale to w 5 sekund. Drugie,
      typu chyba gear lock (czy jakoś tak) zakłada się wewnątrz skrzyni i otwiera,
      zamyka kluczykiem, wciskając taki podłużny pręt. Ten zamem można otworzyć byle
      śrubokrętem.
      Najlepszym zabezpieczeniem przed kradzieżą jest wg. mnie ukryty wyłącznik np.
      pompy paliwa, który np. trzeba nacisnąć określoną ilość razy. Jak się tego nie
      zrobi, to samochód ruszy, ale po określonym dystansie zgaśnie. Jest to lepsze
      zabezpieczenie, bo na środku skrzyżowania złodziej nie będzie miał czasu na
      grzebanie przy tym i narażanie się na możliwość złapania. A na parkingu,
      szczególnie nocą i w odludnym miejscu może się pobawić.
      • paw_el a ile kosztuje założenie blokady skrzyni biegów? 09.05.05, 15:40
      • pawlos17 Re: niewarto 09.05.05, 16:20
        > Najlepszym zabezpieczeniem przed kradzieżą jest wg. mnie ukryty wyłącznik np.
        > pompy paliwa, który np. trzeba nacisnąć określoną ilość razy. Jak się tego
        nie
        > zrobi, to samochód ruszy, ale po określonym dystansie zgaśnie. Jest to lepsze
        > zabezpieczenie, bo na środku skrzyżowania złodziej nie będzie miał czasu na
        > grzebanie przy tym i narażanie się na możliwość złapania.

Osobiście znam przypadek podpalenia takiego auta co niechciało dalej jechać
        (zatarcie śladów?). Ale to jest już skrajność i totalny debilizm złodziei i
        chyba zbyt często się nie zdarza.
    • pluto1977 Re: Blokada skrzyni biegów ? warto ? 06.05.05, 21:36
      Dla mnie najlepszą reklamą tego typu zabezpieczenia jest fakt, że
      założył je w swoim aucie znajomy policjant- w swoim prywatnym Mondeo.
      Z jego relacji wynika, że nie zdażyło im się w praktyce spotkać by
      ukradziono auto z załozoną wewnętrzną blokadą skrzyni biegów (pomijam apekt
      lawety). Złodziejom chodzi o o czas- jak nie mogą autem normalnie odjechać w
      kilkanaście sekund to odpuszczają gdyż dla nich to już niepotrzebne ryzyko.
      • piecia121 Re: Blokada skrzyni biegów ? warto ? 08.05.05, 10:40
        Niekoniecznie.Można by było założyć też immoblilaizer.Ale blokada skrzyni
        biegów też jest dobra.
        • piecia121 Re: Blokada skrzyni biegów ? warto ? 08.05.05, 10:42
          piecia121 napisał:

> Niekoniecznie.Można by było założyć też immoblilaizer.Ale blokada skrzyni
          > biegów też jest dobra.
          Aha i jescze coś.Blokadę skrzyni biegów można łatwo rozwalić albo po prostu
          rozkręcić i odjechać.Zdecydowanie polecam immobilaizer.
          • iberia29 Re: Blokada skrzyni biegów ? warto ? 09.05.05, 00:35
            ilosc skradzionych aut z immobilizerem =.....duzo w kazdym razie, ja bym na to
            specjalnie nie liczyla...a im wiecej zabezpieczen musi zlodziej pokonac tym
            wieksza szansa, ze sie zniecheci.
            • alabamaboy Re: Blokada skrzyni biegów ? warto ? 09.05.05, 11:25
              Z tego co wiem to częściej kradna samochody zabezpieczone immobilizerem niz
              blokada skrzyni - szczególnie tą na kluczyk - wbrew pozorom nie jest tak łatwo
              otworzyć.
              • tjaktoj Re: Blokada skrzyni biegów ? warto ? 09.05.05, 11:33
                Miałem blokadę w SC i po zakupie nowego, pierwsze co zrobiłem to zabezpieczyłem
                potrójnie. Immo... już był, autocasco i właśnie blokada SB. Alarmu nie mam bo
                po co. Nikt nie reaguje na alarm - chyba że cegłą. Złodziej ma alarm w dupie.
                Jeżeli fachowcy kradną radio, to jest ich zawsze trzech. Jeden idzie za
                kierowcą, drugi luka, a trzeci zabiera Twoją własność. Niejednokrotnie
                widziałem jak na parkingach przed hipermarketami wył w aucie alarm a gość
                naciskał wszystkie możliwe guziki na pilocie, żeby to wyłączyć. Myslicie, że
                ktoś w ogóle zwrócił uwagę, że to złodziej może pozorować , że to auto to jego
                własnośc. Blokada skrzyni biegów jest zabezpieczeniem skutecznym, równie
                skutecznym jak tajne odcięcie zapłonu. Tyle że blokadę widać z zewnątrz a
                tajnego wyłącznika nie, więc ew. straty mogą być powiększone o szybę lub
                ukręcone zamki.
                • skyddad Re: Blokada skrzyni biegów ? warto ? 09.05.05, 11:36
                  Tak warto,odstrasza skutecznie mlodych chetnych do przejaszczki i faktycznie
                  utrudnia nawet profesjonalistom nier na dlugo ale jak sa auta bez to ida na
                  pierwszy ogien.Pzdr.Sky.
                  • swoboda_t Immobilisery to lipa! 09.05.05, 14:39
                    Przynajmniej te fabryczne. Tak jest w wiekszosci marek i wykazały to świetnie
                    min. angielskie testu w Thatcham-złodzieje wiedza czego sie spodziewać po danym
                    aucie, mają rozpracowane schematy i fabryczne immobilisery i alarmy to dla nich
                    pestka. Dobre są taklie, o jakich pisał Hondziarz.No i oczywiście "własnego
                    pomysłu". Co do blokad skrzynie biegów(tych wpuszczanych,bo te zewnętrzne są
                    nic nie warte), to akurat ja mam do nich znacznie większe zaufanie niż do
                    alarmów. Na gnojków co chcą się przejechać itp. wystarczą, a profesjonalista
                    wybierze raczej auto bez blokady. No chyba, że się uprze na nasz egzemplarz,
                    wtedy nie ma rady :( Ceny zresztą są niższe niż przyzwoitych alarmów, a jak
                    ktoś ma trochę zacięcia do majsterkowania i popularne auto, to można kupić na
                    Allegro za jakieś 250 złotych i samemu zamontować-w sumie prosta sprawa.
                    Rozsądne ceny w warsztatach to jakieś 500zł. Wg. mnie warto. Jedyny minus, to
                    niewygoda.
                    • pawlos17 Re: Immobilisery to lipa! 09.05.05, 16:24
                      Zgadza się.W ogłoszeniach z gazet można nawet znaleść oferty sprzedaży
                      rozkodowanych komputerów.
                      • in_flagranti blokada skrzyni biegów 30.06.05, 17:10
                        A ile kosztuje założenie blokady??
                        • tjaktoj Re: blokada skrzyni biegów 30.06.05, 17:51
                          Do nowego auta w ASO ok 500 zł za wersję z wyjmowanym dyblem i ~700 za wersję z
                          niewyjmowanym. Po gwarancji ok 350 zł - ta pierwsza, na wsteczny bieg. Choć ja
                          mam w Pandzie na 1 i R.
      • trente Re: Blokada skrzyni biegów ? warto ? 01.07.05, 10:01
        pluto1977 napisała:

> Z jego relacji (znajomego policjanta z mondeo) wynika, że nie zdażyło im się
        w praktyce spotkać by ukradziono auto z załozoną wewnętrzną blokadą skrzyni
        biegów (pomijam apekt
        > lawety).

On chyba jest policjantem od wczoraj. Tak jak napisalem gdzies tu: ukradli mi
        dwa auta z zalozona blokada skrzyni. I niesadze aby ktos kwapil sie zabierac
        auto na lawete 2 metry od moich okien. Druga rzecz to auto na lawete w bialy
        dzien?? Gdyby to bylo audi A8 to moze bym zrozumial takie ryzyko zlodzieja...
    • trente Blokada skrzyni biegów? NIE-warto 01.07.05, 09:55
      Mialem takie blokady w moich autach. Ukradli oba: seata leona w nocy w poznaniu
      i peugeota 307 w bialy dzien w warszawie.
      • metaxxa Re: Blokada skrzyni biegów? NIE-warto 02.07.05, 21:58
        To może trzeba było ich używać?
        • trente Re: Blokada skrzyni biegów? NIE-warto 02.07.05, 22:02
          metaxxa napisała:

> To może trzeba było ich używać?

uzywalem zgodnie z instrukcja. w moich kolejnych autach nie zamontowalem juz
          tej blokady bo uwazam ze niewiele daje.
          • metaxxa Re: Blokada skrzyni biegów? NIE-warto 05.07.05, 00:23
            Jakoś mało prawdopodobne wydaje mi się zniknięcie samochodu z blokadą w biały
            dzień. Poza tym z własnego doświadczenia wiem, że człowiek ma tendencje do
            ułatwiania sobie życia i w ów biały dzień pod firmą albo wysiadając na godzinę z
            auta nie zakłada blokady ;) co innego na noc..
    • leslaw_m Re: Blokada skrzyni biegów ? warto ? 03.07.05, 11:40
      bardzo skuteczne zabezpieczenie,
      plus to co hondziarz pisze:
      dodatkowy immobiliser,najlepiej odcinający kilka elementów rozruchu,
      na pilota,bez żadnych diodek lampek itp.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka