Dodaj do ulubionych

Nowy chip w passacie 2.0 TDi..Bezpieczny?

06.05.05, 11:28
Witam
Planuje zakup nowego passata. Ze wzgedu na to iż dużo jeżdżę, więc wybrałem
silnik TDI. Słyszałem o tym, iż vw planuje wprowadzić nowy silnik, ma to
nastąpić dopiero w przyszłym roku. Nie mogę tyle czekać gdyż zależy mi na
korzyściach podatkowych itp. Zastanawiam sie więc nad zainstalowaniem chipa.
Boje się jednak o trwałość silnika i utratę gw. ? Czy ktoś ma takie
urządzenie? Proszę o opinie. Może lepiej kupić mondeo 2,2 tdci?

P.S. Obecnie jeżdzę laguną 2,2 dci auto dobrze sie prowadzi jednak b.
poważnym jego mankamentem jest ponadprzeciętna awaryjność.
Pozdrawiam i z góry dziekuje
Mateusz M
Obserwuj wątek
    • traktorzysta Re: Nowy chip w passacie 2.0 TDi..Bezpieczny? 06.05.05, 12:48
      A nie lepiej Accorda 2.2 ?
    • mess220 Re: Nowy chip w passacie 2.0 TDi..Bezpieczny? 06.05.05, 17:29
      Nie baw sie w chipy dedykowane tylko pojedz do dobrego specjalisty i niech ci
      napisze nowy program taki jak sobie zazyczysz. Bedziesz chcial program
      bezpieczny (lightowy) to taki dostaniesz.
      Swietna marke w tej branzy ma MASTER'S: www.tdi-tuning.pl/
      • dr.verte Re: Nowy chip w passacie 2.0 TDi..Bezpieczny? 06.05.05, 18:06
        mess220 napisał:

> Nie baw sie w chipy dedykowane tylko pojedz do dobrego specjalisty i niech ci
        > napisze nowy program taki jak sobie zazyczysz.

Napisze?Ale po co ma pisać jak ma gotowe do danego silnika?
        • mess220 Re: Nowy chip w passacie 2.0 TDi..Bezpieczny? 06.05.05, 18:23
          No wlasnie chodzi o przygotowanie programu do konkretnych potrzeb klienta,
          stanu silnika, itp, a nie o wyciagniecie z odpowiedniej szufladu plyty CD z
          napisem "VW Passat" i wgranie do pamieci programu dla danego modelu bo to nigdy
          nie bedzie program najlepszy dla potrzeb klienta i silnika.
    • gls1 Re: Nowy chip w passacie 2.0 TDi..Bezpieczny? 06.05.05, 23:38
      Jezeli jezdzisz Laguna to jak przesiadziesz sie na Passata TDI, to sie poprostu
      rozczarujesz!!! Wez lepiej juz Mondeo, lub jezeli cie stac to Accorda 2.2 ICTDI
      w pracy jedzilem juz 1.9 TDI i tym nowym 2.0 TDI i powiem ze sa to dobre
      jednostki, lecz co do "nowych diesli" to nalezy dzielic je na "nowoczesne
      diesle" i "diesle TDI" PZDR!!!
      • fru.fru Re: Nowy chip w passacie 2.0 TDi..Bezpieczny? 07.05.05, 07:35
        Accord lub mondeo, wybor nalezy do ciebie:) Pamietaj tylko o tankowaniu na
        porzadnych stacjach.
    • dezel Nowy chip w passacie 07.05.05, 13:04
      Polecam firmę V-tech z Krakowa. Moga ci wgrać gotowy soft, albo zmodyfikować go
      pod twoim kątem (np max moment). Bardzo dobrą markę ma też Godula Motorsport.
      Obie firmy mają 2 letnią gwarancję i są znane z niezawodności (mówię pod kątem
      trwałości silników, a nie ekstremalnych osiągów - MASTERS).
      I gratuluję wyboru Passata - w normalnym ruchu TDI pali do 1 litra mniej niż te
      wszystkie TDCI i ICTDI (polecam obejrzenie testu w TVNTurbo Golfa i Focusa). Ja
      to sprawdzałem na podstawie Golfa i Corolli d4d - różnice w normalnych
      warunkach 0,6-1 litr na korzyść TDI
      Miłej jazdy..
      • gls1 Re: Nowy chip w passacie 07.05.05, 13:45
        Przy zakupie autka za ponad 100 tys to czy pali jeden 0,5 litra mniej od innego
        to juz jest nie najwazniejsze!! Jezeli kogos nie stac na paliwko to nie
        powinien kupowac samochodu co nie??? A przy wysokosci stanu konta goscia
        dokonujacego takiego zakupu, mowienie o 0,5 litrze ON/ 100 km to juz jest
        niestosownosc w kjontekscie argumentowania wyboru auta!!! Jezeli nasz
        watkodawca stawial na oszczednosc to kupil by sobie Matiza 0.8 i przerobil by
        go na LPG.... PZDR!!!
        • dezel Re: Nowy chip w passacie 08.05.05, 11:41
          Podaje przykład: Na zbiorniku robi się średnio 1000 - 1300 km. To daje ok 40 zł
          różnicy. Ja tankuję zbiornik co 3-4 dni. Miesięcznie daje to ok 300zł, rocznie
          średnio 3000zł. Rozumiem, że to kwota niewarta uwagi? Gdyby szanowny wątkodawca
          nie liczył się z kasą - to kupiłby 2.0 FSI lub jeszcze większą benzynkę o
          podobnej ilości kucyków. A tak rozsądnie inwestuje w TDI i chipa :-)
          I jeszcze jedna sprawa: nowy passat to klasa bardziej A6 niż Mondeo i Accorda
          pod względem wyposażenia, standardu wykonania.
          A co do Matiza i LPG - mówimy o samochodach, a nie o miejskich pojazdach do
          parkowania.
          • hubort Re: Nowy chip w passacie 08.05.05, 14:15
            Jak to jest, że niamal wszyscy jeżdżący dieslami twierdzą, że kupili diesla bo
            dużo jeżdzą (w tym przypadku ok 120tys. rocznie) i im się to opłaca, a w
            ogłoszeniach niemal wszystkie 3 letnie paski mają 60-80 tys przebiegu ? ;)
            • dezel Re: Nowy chip w passacie 08.05.05, 14:36
              A o kręceniu liczników słyszałeś? W mojej firmie aut sie nie sprzedaje, tylko
              oddaje w zamian lub sprzedaje pracownikowi, a co oni robią z nim dalej, to
              chyba łatwo sobie wyobrazić.
              PS Wspominałem na forum o zamianie auta służbowego. Miałem w nim nietypowe
              zabezpieczenie anty, którego działanie objaśniłem pracownikowi serwisu przy
              zdawaniu. Coś zaszwankowało i poprosili mnie o wyjaśnienie jego działania
              jeszcze raz przed odsprzedażą. Jakież było moje zdziwienie, że moja ex-
              służbówka odmłodniała o jakieś 35 tys km ( tak pokazywał licznik). Uwierzysz?
              • hubort Re: Nowy chip w passacie 08.05.05, 22:23
                > A o kręceniu liczników słyszałeś? W mojej firmie aut sie nie sprzedaje, tylko
                > oddaje w zamian lub sprzedaje pracownikowi, a co oni robią z nim dalej, to
                > chyba łatwo sobie wyobrazić.

Słyszałem. I wychodzi na to, że niemal wszyscy właściciele diesli to robią :/
                Czego to się nie zrobi, żeby trochę przyoszczędzić ;-)
                • dezel Przekręcasz...:-) 09.05.05, 13:39
                  Ja tego nie robię, rodzina tego nie robi, w firmie nikt tego nie robi - bo i po
                  co? Robią to wszyscy pośrednicy i serwisy. Taką rzecz łatwo sprawdzić - książka
                  serwisowa, faktury, wytarcie elementów, zużycie chrakterystycznych części.
                  Dlatego diesla kupujesz od człowieka (nie od firmy) i z zaufanym mechanikiem,
                  który będzie przy nim robił. Sprawdzasz wszystko i zbijasz cenę o 5-10% :-).
        • greenblack Re: Nowy chip w passacie 08.05.05, 13:41
          gls1 napisał:

> Przy zakupie autka za ponad 100 tys to czy pali jeden 0,5 litra mniej od
          innego
          >
          > to juz jest nie najwazniejsze!! Jezeli kogos nie stac na paliwko to nie
          > powinien kupowac samochodu co nie??? A przy wysokosci stanu konta goscia
          > dokonujacego takiego zakupu, mowienie o 0,5 litrze ON/ 100 km to juz jest
          > niestosownosc w kjontekscie argumentowania wyboru auta!!! Jezeli nasz
          > watkodawca stawial na oszczednosc to kupil by sobie Matiza 0.8 i przerobil by
          > go na LPG.... PZDR!!!

Ale bełkot. Nie wiedziałem, że ludzie nieliczący się z groszem jeżdżą Paskami w
          dyzlu, hehe.

• fru.fru Re: Nowy chip w passacie 08.05.05, 16:38
            greenblack napisał:
            > Ale bełkot. Nie wiedziałem, że ludzie nieliczący się z groszem jeżdżą Paskami
            w
            >
            > dyzlu, hehe.
            nie paskami tylko prawie A6 ;-)
      • greenblack Re: Nowy chip w passacie 08.05.05, 13:40
        > Obie firmy mają 2 letnią gwarancję

Na co?
        • dezel Re: Nowy chip w passacie 08.05.05, 14:00
          Na chipa oraz wywołane przez niego skutki. A jeżeli założysz chipa V-techu w
          MTM (tuner z gwarancją fabryczną) to nawet nie stracisz gwarancji VW. Chociaż
          opinia o MTM nie jest zbyt dobra.
          • wiktor_l Re: Nowy chip w passacie 08.05.05, 22:11
            Jak passat to taki

www.moto.allegro.pl/show_item.php?item=50560270
            Nie jakieś tam chipsy:)

Wiktor
            • ml_500 Re: Nowy chip w passacie 08.05.05, 22:34
              to ten silnik co lubil sie zapalic?
              • wiktor_l Re: Nowy chip w passacie 08.05.05, 22:49
                Przynajmniej nie zamarzał:)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się