IP: 213.158.197.* 03.07.02, 08:32
Witajcie, mam problem z wyborem auta z silnikiem diesla
obecnie rozwazam nissana primere z 2litrowym dieslem z 98 i opla vectre 2.0 DTI
silnik nissana ( o ile mi wiadomo ) nie ma bezposredniego wtrysku, oplowski ma
co sadzicie o dieslach obu firm
Obserwuj wątek
    • Gość: Vlado Re: diesel IP: *.compensazycie.com.pl 03.07.02, 10:19
      diesel nissana należy do starszej generacji (bez common rail), ale to dobry i
      sprawdzony silnik. Z pewnością bedzie głośniejszy niż oplowskie DTI, może też
      więcej palić. Niestety nie powiem Ci wiele na temat DTI, poz tym ,że
      konstrukcyjnie jest to silnik bardzo nowoczesny. jeżeli jest to konstrukcja
      Isuzu (bardzo często montowane w oplach, np astra 1.7 td, vectra 1.7 td,), to
      wszystko powinno być ok.
      • darr.darek Re: diesel - bezpośredni wtrysk 03.07.02, 10:43
        Gość portalu: Vlado napisał(a):
        > diesel nissana należy do starszej generacji (bez common rail)
        > (...) Z pewnością bedzie głośniejszy niż oplowskie DTI, może też
        > więcej palić. Niestety nie powiem Ci wiele na temat DTI, poz tym ,że

Tzw. bezpośredni wtrysk w dieslach traktuję raczej jako element , przede
        wszystkim marketingowy .
        Jak do tej pory , nie spotkałem się z wiarygodnym opisem osiągów niższego
        spalania w silnikach diesla z tzw.bezpośrednim wtryskiem (pośredni wtrysk w
        dieslu to też wtrysk do cylindra poprzez specjalną komorę) . Sądzę , że ze
        względu na stosowane wyższe ciśnienie wtrysku , drożej kosztują awarie pomp
        wtryskowych i na pewno dużo droższe są same wtryskiwacze , ale w przypadku nowego
        auta raczej nie przejmowałbym się tym .
    • Gość: hocest Re: diesel IP: 217.153.90.* 03.07.02, 10:50
      mam w swoim Nissanie silnik 2,2 DTI 110 KM
      jest to nowa generacja silnikow diesla - nie jest to common rail ale
      bezpo`sredni wtrysk jest
      moment obrotowy jest wprost idealny, a na piątce to mogę jechać nawet 50 per h
      i rozpędza się naprawdę sprawnie
      pali około 7, 5 l na 100 km choć bywa i mniej 6, 75 lub 8,5 to ostatnie na
      autostradzie przy dużych prędkościach.
      z tzw biegu wyprzedza bardzo sprawnie i w zasadzie nie widzę różnicy z benzyną,
      choć zawsze wybieram diesle i benzyniakiem żadko mi się udaje pochulać.
      diesel 2,2 DTi z Nissana mają montować w scenikach Renault'a.
      silnik 2 litrowy w Primerze jest z poprzedniej generacji silników diesla
      Nissana co nie znaczy że gorszych
      • Gość: Sławek Re: diesel IP: *.aries.com.pl / 192.168.1.* 04.07.02, 00:24
        Gość portalu: hocest napisał(a):

1.Czy Nissan nie ma w ofercie silnika common rail choć mamy 2002? (Fiat,AR,PSA -
        od lat 5)
        2.Z tym Scenikiem to ciekawe gdyż posiada on już dobry,nowoczesny silnik dci
        (który jest również z powodzeniem stosowany w Carismie)

pozdrawiam

> mam w swoim Nissanie silnik 2,2 DTI 110 KM
        > jest to nowa generacja silnikow diesla - nie jest to common rail ale
        > bezpo`sredni wtrysk jest
        > moment obrotowy jest wprost idealny, a na piątce to mogę jechać nawet 50 per h
        > i rozpędza się naprawdę sprawnie
        > pali około 7, 5 l na 100 km choć bywa i mniej 6, 75 lub 8,5 to ostatnie na
        > autostradzie przy dużych prędkościach.
        > z tzw biegu wyprzedza bardzo sprawnie i w zasadzie nie widzę różnicy z benzyną,
        >
        > choć zawsze wybieram diesle i benzyniakiem żadko mi się udaje pochulać.
        > diesel 2,2 DTi z Nissana mają montować w scenikach Renault'a.
        > silnik 2 litrowy w Primerze jest z poprzedniej generacji silników diesla
        > Nissana co nie znaczy że gorszych

• Gość: Robo Re: diesel IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.07.02, 10:55
      Opinia na temat silników isuzu montowanych w oplach jest nie najlepsza. To
      stara i wcale nie tak wytrzymała technologia, natomiast nissan też nie ma
      najlepszych opinii o swoich starych dieslach są paliwożerne i głośne. Przejedź
      się jednym i drugim i sam oceń co do spalania na pewno mniej będzie palił opel.
      I tak diesle francuskie są najlepsze.

pzdr
      • vwdoka Re: diesel 03.07.02, 14:47
        No nie zgodzę się z tym. Mimo mojej niechęci, iż chyba jeszcze nikt
        nie "podrobił" VWejowego TDI.
        vwdoka
        • Gość: Sławek Re: diesel IP: *.aries.com.pl / 192.168.1.* 03.07.02, 16:46
          vwdoka napisał(a):

Bo nie musiał.Cały Świat poszedł w strone common rail,a VW pompowtryskiwacze.Wadą
          VW silników jest głośniejsza praca.

pozdrawiam

chyba jeszcze nikt
          > nie "podrobił" VWejowego TDI.
          > vwdoka

• Gość: alek Re: diesel IP: 195.136.36.* 03.07.02, 17:24
            Popieram,
            sam jeżdżę francuskim 1,9 dTI, ale mam kolegę-posiedacza VW 1,9 TDI (czerwone
            DI). Z jazdy jednym i drugim oraz wymiany doświadczeń z kolegą wynika : TDI ma
            dużo większy (odczuwalnie) moment obrotowy (katologowo jak 320 do 200 Nm),
            zużycie paliwa 1,5-2 litry więcej od dTI (wynika z praktyki), TDI głośniejszy
            (w środku oczywiście, bo jak się stoi na zewnątrz to oba klepią niemiłosiernie).
            Chętnie bym porównał np. z francuskim dCI, ale nie znam nikogo z takim autem, a
            sam muszę jeszcze zaczekać, opisy i dane wyglądają imponująco.
            Co do awaryjności, to nie wiem jak ją porównać, bo na swoim mam przejechane 160
            kkm i nic się w tym czasie nie rozsypało.
            Ciekawe jak jest z trwałością common-rail'a. Tu na razie jeszcze nie ma starych
            aut. Słyszałem, że jak go szlag trafi to cały wtrysk do wymiany (połączenia
            wysokociśnieniowe jednorazowe), a to pewnie kosztuje...ho, ho, ho

Pozdrowienia, alek
            • Gość: Słswek Re: diesel IP: *.aries.com.pl / 192.168.1.* 04.07.02, 00:16
              Co do trwałości to może wypowie się posiadacz jakiegoś Sprintera CDI gdyż
              ostatnio widziałem ogłoszenie: Sprinter CDI 2000 r. 270 000 km przebieg
              sprzedam (CDI ma common rail)

pozdrawiam
              • Gość: Robo Re: diesel IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.07.02, 08:15
                Mówimy tu o silniku isuzu a nie vw, a isuzu to..... isuzu i tyle.

Pzdr
                • Gość: Sławek Re: diesel IP: *.aries.com.pl / 192.168.1.* 04.07.02, 09:25
                  Gość portalu: Robo napisał(a):

Jeśli piszesz do minie to czytaj uważniej.

pozdrawiam

> Mówimy tu o silniku isuzu a nie vw, a isuzu to..... isuzu i tyle.
                  >
                  > Pzdr

• Gość: Robo Re: diesel IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.07.02, 09:36
                    Pisałem pośrednio i do Ciebie i do wszystkich, trochę zboczyliście z tematu,
                    mówimy o oplu i nissanie i o ich silnikach diesla a nie o jakiś vw i
                    mercedesach, więc bądźmy rzeczowi.
                    • Gość: Sławek Re: diesel IP: *.aries.com.pl / 192.168.1.* 04.07.02, 09:50
                      Racja,ze zboczyliśmy z tematu ale moim zdaniem to nieuniknione (patrz inne
                      wątki ;-)

pozdrawiam
                      • Gość: al Re: diesel IP: 217.8.179.* 04.07.02, 15:56
                        Witam
                        Jezdze Astra II 2.0 DTI
                        Moje spostrzezenia po 15 tysiacach (ma ich 30)
                        Jest dosc cicho, chociaz do 80-100km/h na pewno jest ciszej w benzynie
                        Spalanie - w lecie 5-5,5/100 przy jezdzie 100-120km/h
                        W miescie ostatnio 6,5 (jezdze spokojnie-srednio, zreszta we Wrocku szalec
                        mozna tylko terenowymi albo czolgami)
                        W zimie 7.5 litra
                        Poza tym konsumuje olej gdzies 1 litr na 4tys km
                        pzdr
                        al
                        • Gość: al Re: diesel IP: 217.8.179.* 04.07.02, 15:58
                          aaaa i jeszcze jedno
                          czy ktos moze mi powiedziec skad info ze DTI to common rail ?
                          (nie to zeby mnie to jakos strasznie nurtowalo)
                          pzdr
                          al
                          • Gość: Sławek Re: diesel IP: *.aries.com.pl / 192.168.1.* 04.07.02, 16:23
                            A gdzie tak wyczytałeś?

pozdr
    • Gość: homer Re: diesel IP: *.pkobp.pl 05.07.02, 09:09
      Powoli !!!
      Dyskusja jest fajna, acz nie profesjonalna. Przez parę miesięcy byłem
      kierownikiem działu sprzedaży w salonie OPLA i już śpieszę z wyjaśnieniami!

1.Użytkowałem dwa Ople diesel: Corsa 1.5D ISUZU oraz Astra I 1.7D z silnikiem
      niemieckim. Nieprawdą jest przestarzała technologia dieseli ISUZU - na corsie
      nabiłem 200 tys. i silnik bez zarzutu! Montowane w Astrach I silniki 1.7 TD
      ISUZU są rewelacyjne; juz w 1994 roku miały 82 KM z takiej pojemności!
      Natomiast diesel niemiecki jest taki sobie, urwał mi się w nim pasek rozrządu...
      2.Silniki 2.0 DTI to straszna pomyłka opla - spieprzyli coś w dokładności
      produkcji i chleją olej jak czołgi (patrz jeden z postów) sam się użerałem z
      klientami, którzy przychodzili i mówili "samochód ma przejechane 10 tys. i wali
      mi 2 litry oleju !!!" Teraz opel juz podobno naprawił ten błąd.
      3.Polecam Ci tego nissana, silnik będzie OK i na pewno japońska technologia
      jest wytrzymalsza od oplowskiej.
      4.Odkąd sprzedawałem ople to chcę mieć japoński samochód...
      5.Jedynym oplem, który polecam to CORSA.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka