Dodaj do ulubionych

Rury idą precz

30.05.05, 19:05
Przynajmniej w Unii.

Parlament Europejski przegłosował 27 maja projekt dyrketywy, wprowadzający
faktyczny obowiązek rezygnacji z "orurowania" przedniej części maski i
reflektorów. Gustowne rury mają zniknąć, by w ten sposób zwiększyć szanse
przeżycia pieszych, potrąconych przez samochody.
Ostatni etap ścieżki legislacyjnej tej dyrektywy nastąi za kilka dni, na
posiedzeniu Rady Ministrów UE. Chwilę później stanie się ona obowiązującym
prawem.
Rury mają zniknąć ze wszystkich nowowyprodukowanych samochodów do 3,5 tony.
(Niestety, nie będzie obowiązku demontażu rur w samochodach już jeżdżących).

Szkoda, że tak późno. Ilu ludzi zginęło/odniosło niepotrzebne rany tylko
dlatego, że jakiś cymbał ma małego ptaszka i musi swoje kompleksy leczyć po
przez dodawanie samochodowi "aggressive look".
Obserwuj wątek
    • neo123456 Re: Rury idą precz 30.05.05, 20:14
      Jezdze LC90. Nie mam rur. I powiem ci ze one naprawde utrudniaja jazde.
      Szczegolnie przy extremalnych jazdach terenowych. Przy ostrych zjazdach
      samochod zawisa na nich. Tak czesto umieszczane halogeny na owych rurach
      natychmiast pekaja. Dodatkowo zwroc uwage na sposob zamontowania rur z przodu.
      Sa montowane na malych plaskowniczkach wiec znajomy, ktory mial niegrozny
      wypadek doslownie zdemolowal sobie maske bo rury zagiely sie na niej....Gdyby
      ich nie bylo po prostu mialby tylko wgnieciony przedni zderzak. Mysle wiec ze
      twoje uwagi>>>Ilu ludzi zginęło/odniosło niepotrzebne rany tylko
      > dlatego, że jakiś cymbał ma małego ptaszka i musi swoje kompleksy leczyć po
      > przez dodawanie samochodowi "aggressive look">>>> sa lekko conajmniej
      przesadzone. To jest wlasnie tylko i wylacznie "aggressive look" i nie czyni z
      tego samochodu samochodu pancernego. Akurat LC90 jest wystarczajaco "pancerny"
      sam w sobie (bez rur)
      pozdrawiam
      • wiktoria11 Re: Rury idą precz 30.05.05, 20:41
        Powinni jeszcze zakazać jazdy TIR-om i innym tego typu pojazdom. BO te bez rur
        też nie dają szans pieszemu i innym samochodom
        • niki27 To akurat jest niewykonalne 30.05.05, 20:47
          Wbrew powszechnym opiniom, unijne instytucje nie proponują rozwiązań
          niewykonalnych. TIR-y są potrzebne, muszą zostać na drogach. Rury nie są
          potrzebne - co zauważył m.in. przedmówca.
          Zauważ, że właśnie ze względu na bezpieczeństwo, wprowadzono obowiązkowe
          montowanie poprzecznej i tylnej belki w tirach. Wiele osób zawdzięcza tym
          belkom życie.
      • niki27 Re: Rury idą precz 30.05.05, 20:45
        Moje uwagi nie są przesadzone. Zważ, że wszystko co napisałeś stanowi
        potwierdzenie mojej tezy: rury są do niczego nie potrzebne i powodują tylko
        niepotrzebne kłopoty (vide podany przez Ciebie przykład zniszczonej maski).
        Gdyby było mnie stać na taki samochód (i gdyby chciał go kupić, pierwszą
        rzeczą, jaką kazałbym w ASO zdjąć, byłby właśnie te mega rury przyczepione na
        małe śrubki.

Jednakże powodem obowiązkowej rezygnacji z rur nie jest wcale dbałość o maski
        terenówek, ale o ludzkie życie. To nie ja wymyśliłem:

tinyurl.com/83m8f
        (Na marginesie: w swoim 1. poście celowo napisałem, ze dyrektywa "faktycznie"
        wprowadza zakaz rurowania, bowiem formalnie - zostawia otwartą furtkę. Rury
        będa dozwolone, o ile zwiększą poziom bezpieczenstwa. Ponieważ z punktu
        widzenia technicznego jest to prawie kwadratura koła, ergo - rury nie bedą
        dozwolone. I oto chodzi.)

Pozdrawiam
        • wiktoria11 Re: Rury idą precz 30.05.05, 21:03
          Jak trafisz pod takie auto z rurami czy bez masz nikłe szanse wyjść żywy a te
          rury stanowią tak nikły procent że niewiele poprawią bezpieczeństwo , i nie
          zmieniajcie tematu bo chodzi o pieszego! Który ma małe szanse wpadając pod
          jakiekolwiek auto
          • niki27 Dlaczego rury są niebezpieczne 30.05.05, 21:22
            W którymś z prog. motoryzacyjnych był filmik, który wszystko tłumaczy:
            pieszy (manekin), trafiony samochodem bez rur przy prędkosći rzedu 20 - 30 km
            jest podcinany i leci na maskę, robiąc w niej dół. Oczywiście, odnosi
            obrażenia, ale jednak (niewielką) cześć energii pochłania gięta blacha. Co
            ważniejsze, teraz producenci samochodów specjalnie tak robią maski, pochłaniały
            max energii uderzenia.

Pieszy trafiony przez rurę odbija się od twardej stali jak szmaciana lalka.
            Całośc energii trafia w ciałoL ręce, głowę, kar i żebra. Nie spada na maskę ale
            pod koła, zwłascza, że w samochodach terenowych prześwity są sporawe.

Nibu różnica niewielka, ale często decyduje o życiu lub śmierci.

Z podobnych powodów kiedyś zakazane zostały wszystkie sztywne figurki i otro
            zakończone lusterka. Bo rozpruwały ludziom wnętrzności.
    • cc_2004 Re: Rury wracają 30.05.05, 21:03
      Re: SUV a pieszy
      Autor: Gość: cc IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl
      Data: 13.09.2002 21:00 + dodaj do ulubionych wątków

zarchiwizowany

--------------------------------------------------------------------------------
      Jedynym obecnie SUVem, który daje szanse pieszemu jest nowa Honda CR-V (maks.
      ilosć punktów w Euro NCAP). Ale i nią można łatwo zabić. Oto przepis:
      kupujesz chromowane orurowanie na przód, dokładasz ze dwie lampy i zabijesz
      nawet przy 40 km/h.
      W Niemczech wprowadzają (albo już wprowadzili) specjalny atest bezpieczeństwa
      TUV na te rury. Ma go już COBRA i paru innych. Jednak widząc większość SUVów z
      tym ustrojstwem, należy zrobić krok w tył ;-)))

oraz:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=8791290&v=2&s=0
      • neo123456 Re: Rury wracają 30.05.05, 22:49
        I to jest istota faktu ze ktos musi sobie przedluzyc malego!!!
        SUV to po prostu syf udajacy prawdziwy samochod terenowy. Zwykla posrana
        bulwarowka...
        • radomir996 Re: Rury wracają 30.05.05, 23:08
          Sie wypowiedzieli sami fachowcy od jazdy w terenie w swoich fabiach htp.
        • aston_db9 Re: Rury wracają 30.05.05, 23:15
          SUV-y to sa prawdziwe samochody a nie male gowienka jak cala masa europejskich
          samochodow. No i co z tego, ze udaja terenowki??? A kto tak naprawde jezdzi w
          terenie aby potrzebny byl mu wyczynowy samochod??? No raczej wyjatki.

I jakos ludzie to kupuja i doceniaja. Oczywiscie ty pewnie jestes pasjonatem
          sportowych aut z setkami koni pod maska. Przeciez wszyscy szanujacy sie
          kierowcy takie maja .....
          • radomir996 Re: Rury wracają 30.05.05, 23:58
            aston_db9 napisał:

> SUV-y to sa prawdziwe samochody a nie male gowienka jak cala masa
            europejskich
            > samochodow. No i co z tego, ze udaja terenowki??? A kto tak naprawde jezdzi w
            > terenie aby potrzebny byl mu wyczynowy samochod??? No raczej wyjatki.

Z samochodami terenowymi jest tak jak ze sportowymi, zaden prosto z salonu sie
            na tor nie nadaje, podobnie z mocnym terenem i autami terenowymi, ale w lekkim
            wiekszosc SUVow daje rade. Ja sobie w zeszly weekend troche pojezdzilem po
            lekkim terenie autem SUV na szosowych oponkach (dosyc zjechanych zreszta i
            tylko raz byla potrzeba uzycia ciezkiego sprzetu bo auto wlasnymi silami nie
            dalo rady.
            A niki27 to chyba fabia jezdzi wiec zazdrosci bo nawet konkretnego haka nie
            moze zalozyc ze o rurach nie wspomne hehe.
            • wujaszek_joe Re: Rury wracają 31.05.05, 00:12
              niki bardzo mądrze pisze. ludzkie zycie wazniejsze od pieknych rurek.
              najpiekniejsze są w matizach:)
              a suvy sa fajne na nasze wyprzedzania, drogi i krawężniki. po prostu wyższy
              samochód, leśniczy i tak wybierze jakiegos uaza czy land rovera
              • aston_db9 Re: Rury wracają 31.05.05, 00:16
                No bo troszke tanszy niz SUV. Na ML czy X5 to raczej nie bedzie stac lesniczego.

Ja takze uwazam, ze te rury to bez sensu sa zakladane. A w matizach to juz
                szczyt glupoty ....
                • cc_2004 Re: najlepiej się spisują w maluchu ;) (b/t) 31.05.05, 07:17
            • niki27 A co ma do tego fabia? 31.05.05, 08:40
              Jeżdzę zwykłym kompaktem ze 115 konnym silnikiem, ESP i jednymi z najlepszych
              (w tej klasie) hamulcami. Sam sobie dośpiewaj jakim. W zupełności wystarcza na
              moje potrzeby. Haka nie używam, bo mój samochód ma wozić mnie i moją lepsza
              połową, a nie kartofle lub meble.

A nawet gdybym jeżdził Fabią, to co z tego? Co ma fabia do kwestii rur? Nie
              oceniej ludzi wedle swojej miary i przyjmij do wiadomości, że nie każdy choruje
              na zazdrość. Wyluzuj i zmień opony, bo na "lekko zjechanych" nie zatrzymasz
              tych swoich 2 ton na szosie. I tragedia gotowa...
              • radomir996 Re: A co ma do tego fabia? 31.05.05, 10:11
                > Jeżdzę zwykłym kompaktem ze 115 konnym silnikiem, ESP i jednymi z najlepszych
                > (w tej klasie) hamulcami. Sam sobie dośpiewaj jakim. W zupełności wystarcza
                na

Nie wiem, kompakty mnie nie interesuja.

> moje potrzeby. Haka nie używam, bo mój samochód ma wozić mnie i moją lepsza
                > połową, a nie kartofle lub meble.

Jak nie masz co wozic to juz twoj problem.

> A nawet gdybym jeżdził Fabią, to co z tego? Co ma fabia do kwestii rur? Nie
                > oceniej ludzi wedle swojej miary i przyjmij do wiadomości, że nie każdy
                choruje

To ze zauwazylem taka prawidlowosc im kto ma mniejszy samochod tym wiekszy ma
                problem z tym ze inni wola wieksze.

> na zazdrość. Wyluzuj i zmień opony, bo na "lekko zjechanych" nie zatrzymasz
                > tych swoich 2 ton na szosie. I tragedia gotowa...

Zmienie jak bedzie trzeba. Puki co jest wiecej bieznika niz producent
                przewidzial do wymiany, wiec nie widze powodu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka