Dodaj do ulubionych

Do tych co jeżdżą Megane

02.06.05, 08:38
mam pytanie. Od kilku dni słyszę trochę inny niż zwykle dźwięk silnika,
zazwyczaj chodził bardzo cicho, a teraz, szczególnie jak się rozgrzeje,
warczy głośniej. Przejechałam bez problemów 30kkm, auto jeszcze na gwarancji,
ale czy jechać z tym do serwisu? Może użytkownicy meganek spotkali sie już z
czymś takim i czy to może być początek jakiejś awarii. Dmuchać na zimne czy
jeździć dalej czekając co się stanie?
Obserwuj wątek
    • apodemus Re: Do tych co jeżdżą Megane 02.06.05, 08:47
      Na moje niefachowe oko i ucho warto byłoby uważnie obejrzeć wydech. Może coś
      się rozszczelniło i daje "rasowy, wyścigowy" odgłos. Efekt w tym przypadku
      będzie niezależny od marki auta.
      A jeśli nie wydech, to nie mam pomysłu.
      Pozdrawiam i oby się to okazało drobiazgiem!
      • mechanior Re: Do tych co jeżdżą Megane 02.06.05, 08:52
        A może gów..ane paliwko?
        • aneta362 Re: Do tych co jeżdżą Megane 02.06.05, 09:08
          Ja tak nieśmiało myślałam czy to może być za bardzo naciągnięty pasek rozrządu,
          ale ja baba to się za bardzo nie znam. Ale ten opis "rasowy dźwięk" to coś
          takiego jest właśnie.
          • niki27 Re: Do tych co jeżdżą Megane 02.06.05, 09:30
            Jak masz gwarancje to jedź do salonu, nie czekaj. Nie wiem, o jakim dźwięku
            mówisz, ale przyczyn może być sporo. Nie tak dawno temu stadox opisał swoją
            historię - padłu mu alternator. I przez paredzisiąt/paręset kilometrów
            wczesniej wydawał (alternator) dziwne odgłosy.
            Jak już będziesz w ASO, to każ sobie dać wynik diagnozy na papierze.
            Jeżeli "niczego nie wykryją", a potem ci samochód siądzie (czego Ci w żadnym
            wypadku nie życzę!), no to masz ich w garści.

Nawet w instrukcji napisali, by nie lekceważyć jakichkolwiek dziwnych objawów.

Pozdrawiam
            zadowolony właściicel podobnego francuskiego "szajsu"
            niki27
            • aneta362 Re: Do tych co jeżdżą Megane 03.06.05, 16:11
              Dzięki, dzis byłam w serwisie i okazalo sie ze to rozrzad, będą wymieniać,
              jednak gwarancja to piękna rzecz, a ASO w moim mieście się nie obawiam (jak
              wielu forumowiczów) bo to solidna firma, dbają o swoich klientów. miasto to
              Łomża, polecam!
              • niki27 Re: Do tych co jeżdżą Megane 03.06.05, 16:32
                aneta362 napisała:

> Dzięki, dzis byłam w serwisie i okazalo sie ze to rozrzad, będą wymieniać,
                > jednak gwarancja to piękna rzecz, a ASO w moim mieście się nie obawiam (jak
                > wielu forumowiczów) bo to solidna firma, dbają o swoich klientów. miasto to
                > Łomża, polecam!

Ja też serwisuję w małym mieście (Puławy), bo 1. tam się wszyscy znają, słabiej
                lub gorzej, 2. traktują klienta poważnie, bo nie mają ich aż tylu tysięcy, 3.
                kupiłem u nich dwa samochody, i jeżeli będę zadowolony, to kupię niedługo
                trzeci. A ponieważ za każdym razem autko coraz większe, to i ich zarobek też.
                Oni ten fakt b. dobrze kojarzą.
    • junkier Re: Do tych co jeżdżą Megane 03.06.05, 16:43
      Jesli jest na gwarancji do uderzaj do serwisu. Natychmiastowe zglaszanie
      nieprawidlowosci to jeden z warunkow przestrzegania gwarancji wiec jesli cos
      sie stanie mozesz zaplacic za zwloke.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka