Dodaj do ulubionych

bezczelnosc policji

27.06.05, 08:26
wczoraj cala kolumna samochodow z urzedu miasta wiozla zagranizcnych gosci
przez bielsko na lotnisko w pyrzowicach. godzina byla pozna, na dotarcie do
lotnisko bylo kilkadziesiat minut. ja rowniez mialem pod opieka grupke osob,
ktore niestety nie zebraly sie na czas i wyruszylem w kilka minut za
oficjalna kolumna. na drodze wyjazdowej z bielska zatrzymala nas policja -
oczywiscie za przekroczenie predkosci.funkcjonariuszom na nic zdaly sie
tlumaczenia, ze to oficjalni goscie z zagranicy i przez ich nadgorliwosc
spoznia sie na samolot. delegacja oficjalna - burmistrzowie, szefowie rad
miast, artysci. gliniarze trzymali nas kilkanascie minut i oczywiscie wlepili
mandat.cudem tylko na lotnisko zdazylismy dotrzec na czas, doslownie w
ostatniej chwili.niestety samorzady to nie sa instytucje, ktorym przysluguja
niebieskie koguty (jak tym z wojewodztwa), wiec nie ma mozliwosci w 5 minut
zorganizowania obstawionej kolumny... musze przyznac ze wczoraj gliniarze
zafundowali anglikom oraz mnie niezla jazde. prawde mowiac, gdyby samolot juz
odlecial, caly festiwal miast partnerskich zakonczylby sie baaardzo niemilo.
pomijajac oczywista nadgorliwosc tych tepakow, zastanawiam sie, czy istnieje
prawna mozliwosc podymania nakazu zatrzymania sie (czy mam prawo olac
gliniarza machajacego lizakiem) kiedy dzialam w stanie wyzszej koniecznosci.
potem niech mnie sobie scigaja, ale na miejsce musze dotrzec na czas. jak to
jest?
Obserwuj wątek
    • uny Re: bezczelnosc policji 27.06.05, 08:32
      burmistrz burmistrzem, a mandacior dostaniesz TY!
      zawsze będziesz w plecy.
      • dr.verte Re: bezczelnosc policji 27.06.05, 08:35
        Uważam ze Anglicy powinni zrobić ściepę na ten twój mandat.W końcu to nie Żydzi.
      • jolly_bb Re: bezczelnosc policji 27.06.05, 08:37
        w tym rzecz.ci gliniarze w ogole nie wzieli pod uwage tego, jakie wrazenie
        pozostanie, jesli ci goscie nie zdaza na samolot. to jest przeciez wizytowka
        miasta. policja kolejny raz dowiodla swojej nie dosc ze bezuzytecznosci, lecz
        wrecz szkodliwosci w dzialaniu!
        • wujaszek_joe Re: bezczelnosc policji 27.06.05, 08:41
          jakby policja zaczeła robic wyjątki to nikogo by nie mogła zatrzymac, bo kazdy
          ma wazną sprawe i kazdy jest trybikiem budującym socjalizm:)
          mysle ze w anglii bylo by tak samo.
          wasza wina. trzeba bylo wyjechac wczesniej
          • jolly_bb Re: bezczelnosc policji 27.06.05, 08:46
            to nie tak. jednak wnuczek spieszacy do babci to inna sprawa niz samolot dla
            kilkudziesiecioosobowej oficjalnej zagranizcnej delegacji. jesli postawic
            sprawe rownych i rowniejszych, tak jak wy to robicie, trzeba by odebrac
            niebieskie koguciki calej masie rzadowych lancii. a tak w ogole, to nie o
            mandat sie rozchodzi. pytalem czy mam prawo olac nakaz zatrzymania sie do
            kontroli? czy jest taka prawna mozliwosc? potem niech mnie sobie sciagaja do
            upadu, lecz najpierw musze zalatwic sprawe. da sie tak, czy nie? czy tez moze
            zaczna strzelac do mnie jesli sie nie zatrzymam?
            • wujaszek_joe Re: bezczelnosc policji 27.06.05, 09:00
              nie da sie.
              mogą zastrzelić;)
              w stanach za samą wątpliwosc by cie zamkli
              • jolly_bb Re: bezczelnosc policji 27.06.05, 09:08
                to strasznie do dupy ;]
                nie wiedzialem, ze jest az tak zle?
                ciekawe tylko czy bog da zebym dozyl czasow, ze jak do mnie zaczna strzelac z
                tych swoich makarowow, czy czego tam teraz uzywaja, to ja bede mogl w obronie
                wlasnej urzyc rusznicy :>
        • wilknaanne Re: bezczelnosc policji 27.06.05, 08:42
          O czym Wy tu piszecie?
          Wszystkie świnie są równe , a inne równiejsze tak?
        • frequentflyer Re: bezczelnosc policji 27.06.05, 09:53
          jolly_bb napisał:

> w tym rzecz.ci gliniarze w ogole nie wzieli pod uwage tego, jakie wrazenie
          > pozostanie, jesli ci goscie nie zdaza na samolot. to jest przeciez wizytowka
          > miasta. policja kolejny raz dowiodla swojej nie dosc ze bezuzytecznosci, lecz
          > wrecz szkodliwosci w dzialaniu!

a pomyślałeś jakie wrażenie na gościach zrobiły Twoje próby zrobienia wrażenia
          na policji? to musiał być dla nich dopiero szok kulturowy!
    • p-iotr Re: bezczelnosc policji 27.06.05, 09:41

Skoro Twoje VIPy nie mogly ruszyc tlustych dupsk na czas to maja problem (i Ty
      wraz z nimi). Kto sie spoznia, powinien ponosic tego konsekwencje - jako
      nauczka na przyszlosc.
      A skoro wiesz ze sie spozniaja to jako dobry organizator powinienes zaplanowac
      wyjazd na 15min wczesniej. Ot, co.

pzdr
      • nickxxx Re: bezczelnosc policji 27.06.05, 09:48
        a nib anglicy czym roznia sie od nieanglikow ciekawy jestem jak taka sytuacja
        bylaby rozwiazana w GB.
    • greenblack Artyści, przewodniczący rad powiatowych 27.06.05, 09:44
      A z jakiej ku.. racji, jakieś świńskie delegacje, choćby nawet importowane,
      podlegają innym przepisom niż szara masa? Powinni jeździć jak wszyscy, to by
      sobie zdali sprawę ze stanu infrastruktury. Pomijam już zasadność organizowania
      takich festiwali.
    • emes-nju Re: bezczelnosc policji 27.06.05, 10:06
      A dlaczego oficjalni goscie z zagranicy, burmistrze i inne VIP (we wlasnym glownie mniemaniu...) maja jezdzic w kolumnach za publiczne pieniadze? Dlaczego z powodu przejazdu VIPow (w Polsce w zdecydowanym nadmiarze - kazdy kacyk chce jezdzic jak krolowa brytyjska) "przypadkowe spoleczenstwo" ma stac w korkach? I tracic z tego powodu kupe kasy!

A moze po prostu warto troche wczesniej ruszyc d... i wyjechac o odpowiedniej godzinie? Zwykli ludzie tak robia. Zwykli ludzie jak spoznia sie na samolot (bo nie zebrali sie na czas), to nie leca! Zwykli ludzie jak wyjda za pozno na samolot, gnaja na zlamnie karku i zlapie ich policja, placa mandat i nie zdarzaja na samolot - to ich problem. Niezwykli ludzie (bo potrzebuja eskorty policyjnej) jak nie zdarza na samolot, to moze najedza sie wstydu z powodu zawalenia waznych spotkan i nastepnym razem nie beda chcieli blokowac miasta bo "sie nie zebrali", tylko sie zbiora!

PS Skoro mimo kilkunastominutowego postoju udalo sie zdarzyc, to moze nie trzeba bylo przekraczac predkosci?
    • bzamiara Re: bezczelnosc policji 27.06.05, 10:27
      a od kiedy to groźba spóźnienia się na samolot jest stanem wyższej
      konieczności ?
    • hondziarz Re: bezczelnosc policji 27.06.05, 10:41
      stan wyższej konieczności do spieszenie się na samolot? jesteś chyba śmieszny.
      Było trzeba wyjechać wcześniej i nie marudzić.
    • edek40 Re: bezczelnosc policji 27.06.05, 10:44
      Juz niedlugo ksiedzu do ostatnie poslugi bedzie przyslugiwala policyjna eskorta.
    • beria29 bezczelnosc samorządowców 27.06.05, 11:20
      ten wątek to chyba jakaś prowokacja.
      Trzeba było ruszyć tyłki kilka minut szybciej.
      A jakbyście jakiegoś dzieciaka przejechali, to co byście powiedzieli jego matce?

Ostatnio policja zatrzymała jednego z posłów PO za przekroczenie prędkości.
      Zamiast 90 jechał 140. A jaki był oburzony. Gość sugerował spisek, bo policja
      chciała zatrzymać go w drodzę na konferencję.
    • rapid130 Re: bezczelnosc policji 27.06.05, 11:23
      Nie wiem dlaczego, ale ten wątek wonieje mi na kilometr prowokacją ;)

A jeżeli nie, to smutno mi, Boże.

Parę lat temu była nieudana próba zamachu na premiera Japonii. Facet z nożem
      próbował otworzyć tylne drzwi i zaatakować kosą premiera, gdy limuzyna rządowa
      stała na skrzyżowaniu. Na czerwonym świetle.
      • emes-nju Re: bezczelnosc policji 27.06.05, 11:53
        No bo premier malej Japonii do piet nie dorasta Wszechwielkiemu Panu Burmistrzowi Pierdziuchowa Gornego!!!
    • tencoszukawsieci Re: bezczelnosc policji 27.06.05, 12:39
      > zastanawiam sie, czy istnieje prawna mozliwosc podymania nakazu zatrzymania
      >sie (czy mam prawo olac gliniarza machajacego lizakiem) kiedy dzialam w
      >stanie wyzszej koniecznosci.

Oczywiście że istnieje. Tylko stan wyższej konieczności to stan w którym ratujesz czyjeś życie i wtedy łamiesz przepisy. co więcej w takich sytuacjach policja z chęcią popilotuje na kogutach.
      Pobyt zagranicznej delegacji nie jest czymś wyjątkowym. To organizator powinien przewidzieć realny czas dojazdu do lotniska i dołożyc jakąś rezerwę czasową. A jakby się spóźnili na samolot. Mogliby w końcu polecieć kolejnym a przy okazji poznać lotnisko ew. pozwiedzać miasto. No i wyrobić sobie prawdziwą opinię o sprawności i zdolnosciach oraganizacyjnych potencjalnych partnerow. Naprawdę bawią mnie kretyni którzy wykonując jakieś prace na pubicznym stanowisku uzurpują sobie możliwośći łamania prawa tylko z powodu że są u władzy.
      • emes-nju Re: bezczelnosc policji 27.06.05, 12:44
        tencoszukawsieci napisał:

> Naprawdę bawią mnie kretyni którzy wykonując jakieś prace na pubicznym
        > stanowisku uzurpują sobie możliwośći łamania prawa tylko z powodu że są u
        > władzy.

Pamietasz Rejsowe "ja sluzbowo - na statek"...
    • marlowe1 Re: bezczelnosc policji 27.06.05, 12:52
      w stanie wyższej konieczności? tak, o ile będzie to stan błogosławiony i
      będziesz wiózł do szpitala żonę, której właśnie wody odeszły, to raczej mandatu
      nie zarobisz, co najwyżej podjedziesz pod szpital w policyjnej eskorcie :))))

pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka