Dodaj do ulubionych

Felcia - problem z biegami i coś...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 19:38
Witam.
Mam dwa pytanka. W mojej Felci cięzko wchodzi mi drugi bieg - wchodzi ale z haczeniem -a kiedyś wchodził jak w masełko...Szczególnie na zimnym silniku. Poza tym jak autko lekko się toczy -nie mogę ponownie załadować "jedynki". Byłem z tym w ASO - podciągnęli mi linkę sprzęgła -że niby pedały nie były równo -a haczenie jak było tak jest (tylko sprzęgło łapie -o zgrozo !!- tak wysoko) Może ktoś miał podobny problem ?
Pytanko drugie : coś skrzypi w przednim zawieszeniu przy nierównościach. Wymieniłem poduchy amorków -zabuliłem 180zeta i skrzypi dalej !!!! Słyszałem o gumach stabilizatora ale w mojej Felci 98 go nie ma. Może coś na wahaczach ?? jakieś gumy ?? Amorki są nowe a jedyne co przy nich nie było wymieniane to odbojnik z osłoną gumową ale to chyba nie to... Będę wdzięczny za jakieś wskazówki
Obserwuj wątek
    • forman5 Re: Felcia - problem z biegami i coś... 15.07.05, 22:07
      Gość portalu: Bogi napisał(a):

> Witam.
      > Mam dwa pytanka. W mojej Felci cięzko wchodzi mi drugi bieg - wchodzi ale z
      hac
      > zeniem -a kiedyś wchodził jak w masełko...Szczególnie na zimnym silniku. Poza
      t
      > ym jak autko lekko się toczy -nie mogę ponownie załadować "jedynki".

Trzeba sprawdzić zewnętrzny mechanizm zmiany biegów pod samochodem.Wystarczy
      czasem przesmarować bądż wymienić parę drobiazgów.W każdym sklepie Skody wiedzą
      o jakie "drobiazgi" chodzi.Dziwię się że w ASO o tym nie wiedzą !

Byłem z ty
      > m w ASO - podciągnęli mi linkę sprzęgła -że niby pedały nie były równo -a
      hacze
      > nie jak było tak jest (tylko sprzęgło łapie -o zgrozo !!- tak wysoko) Może
      ktoś
      > miał podobny problem ?
      > Pytanko drugie : coś skrzypi w przednim zawieszeniu przy nierównościach.
      Wymien
      > iłem poduchy amorków -zabuliłem 180zeta i skrzypi dalej !!!! Słyszałem o
      gumac
      > h stabilizatora ale w mojej Felci 98 go nie ma. Może coś na wahaczach ??
      jakieś
      > gumy ?? Amorki są nowe a jedyne co przy nich nie było wymieniane to odbojnik
      z
      > osłoną gumową ale to chyba nie to... Będę wdzięczny za jakieś wskazówki

Skrzypią sworznie na wahaczach !
      Skrzypienie ustaje gdy leje !
    • Gość: figaro Re: Felcia - problem z biegami i coś... IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 16.07.05, 15:10
      jeżeli to nie mechanizm zmiany biegów (te rury które idą od drążka zm. biegów
      do wybieraka skrzyni) to może synchronizator? Apropo skrzypienie sprawdz
      sworznie wahacza jak jest sucho przez kilka dni potrafią wydawać takie dzwięki,
      ewentualnie drążek kierowniczy na "jabłku" przegubie zamocowanym w przekładni
      kierowniczej.
    • Gość: Bronek lepiej omijaj ASO IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 17.07.05, 21:01
    • Gość: Altos Re: Felcia - problem z biegami i coś... IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 28.07.05, 00:27
      Podejrzewam że masz koło 50-70kkm. Kłania się synchronizator ale weź najpierw
      wymień w skrzyni olej. Do felci tylko syntetyk dobrej firmy.
      Miałem to samo i pomogło chociaż najpierw się wystraszyłem bo mechanik dla
      oszczędności wlał mi olej do skrzyni od faworitki i było jeszce gorzej. Dopiero
      kupiłem sam porządny i pomoglo.
      A pierwszy bieg wkłada się albo po zatrzymaniu pojazdu, albo z przegazówką(taka
      specjalna technika z pojazdów ze skrzyniami niesynchronizowanymi)
      -Sprzęgło i luż
      -puść pedał sprzęgła i trochę gazu (zależy od prędkości)
      -bez gazu, sprzęgło i niższy bieg
      -wszystko w określonym czasie tak jak gra na instrumencie muzycznym
      Poprawi się sytuacja po wymianie tarczy sprzęgła, ale to nie powód by ją
      wymieniać

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka