Dodaj do ulubionych

Nowoczesna stylistyka samochodowa (do dupy?)

IP: 195.116.201.* 07.08.02, 14:57
czesc,

co sadzicie o nowoczesnym designie samochodow? wedlug mnie obecnie nadszedl
okres brzydkich samochodow (np. corolla, laguna, vel satis, stilo, nowy
civic). jedynie takie firmy jak mercedes (C, nowa E- piekna) czy BMW trzymaja
fason i robia piekne auta. ostatnio widzialem w polsce nowa Mazde 6 i musze
powiedziec ze rowniez ten samochod wyglada dosyc ladnie (chociaz i tak jest
brzydszy od niedosciglego wzorca piekna Xedos 6). Ale np. nowa primera?
Tragiczna. Wogle kto wymyslil ten styl (ktory niestety przejela Toyota w
corolli) zeby przednie lampy wlazily na pol maski. To chyba renault w scenicu
tak zrobilo pierwszy raz. Ble, gdzie sie podzialy pieknie i groznie
wygladajace niskie przednie swiatla z Xedosa 6, Galanta, albo BMW 3? Czy ta
moda na brzydactwa minie? Czy moze BMW, Mercedes, Mazda i inni ktorzy jeszcze
robia cos ladnego tez pojda w slady francusko wloskich badziewi? Jak sadzicie?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: X Re: Nowoczesna stylistyka samochodowa (do dupy?) IP: 2.4.STABLE* / *.terminus.pl 07.08.02, 15:01
      Rany to kwestia gustu jednym sie podoba drugim nie.Faktem jest ze Renault
      eksperymentuje i ze styl Vel Satisa jest dyskusyjny. Uwazam ze klasyczne BMW sa
      super ale juz Merce mi sie nie podobaja C klasa jest po prostu brzydka. Nowa E
      taka sobie. Stilo jest bardziej niemiecki niz wloski zadnych subtelnych linii
      tylko ciezki rysunek.
    • ins Re: Nowoczesna stylistyka samochodowa (do dupy?) 07.08.02, 15:03
      Nie masz racji. Co prawda wiele aut jest do siebie podobnych, ale i tak to nie
      to co w latach 90-tych.
    • Gość: makol Re: Nowoczesna stylistyka samochodowa (do dupy?) IP: 213.25.164.* 07.08.02, 15:25
      masz ekstra nick ;-)
      W zwiazku z powyzszym kochasz czy "kochasz" wloskie auta
      ?
    • Gość: Remo Re: Nowoczesna stylistyka samochodowa (do dupy?) IP: *.zetokat.com.pl / 192.168.0.* 07.08.02, 15:38
      Relatywnie duże klosze pojawiły się najpierw w fordzie Ka. A samochody
      zaczęły "puchnąć" od p307. Potem civic, corolla. Cóż, taki trynd. Mnie też
      podobają się dawne "groźne" spojrzenia samochodów. Ale obłe kształty kiedyś
      typowe dla japońców mi się nie podobają. Ostre rysy focusa, klasyczna linia
      volvo sprzed serii V i S, czy też camry 1995 to jest to.
      • Gość: Ktoś Re: Nowoczesna stylistyka samochodowa (do dupy?) IP: *.tvn.pl 21.08.02, 15:54
        Gość portalu: Remo napisał(a):

> Relatywnie duże klosze pojawiły się najpierw w fordzie Ka. A samochody
        > zaczęły "puchnąć" od p307. Potem civic, corolla. Cóż, taki trynd. Mnie też
        > podobają się dawne "groźne" spojrzenia samochodów. Ale obłe kształty kiedyś
        > typowe dla japońców mi się nie podobają. Ostre rysy focusa, klasyczna linia
        > volvo sprzed serii V i S, czy też camry 1995 to jest to.
        To sprawdz czy aby civic ni byl wczesniej niz p307??
        • Gość: rysiu Re: Nowoczesna stylistyka samochodowa (do dupy?) IP: *.oceanic.domain / 192.168.2.* 23.08.02, 07:45
          Ka i Focus były pierwsze
    • Gość: Marek Ladne nowe samochody IP: *.atlanta.ga.us 07.08.02, 15:40
      - Infiniti G35 i Q45
      - Lexus SC 430 (IS300 tez mi sie podoba)
      - Mercedes CL i SL
      - BMW 3'ka i 5'tka ze szczegolnym uwzglednieniem M3
      ... (wiele by wymieniac). To nic ze paru producentow produkuje koszmarki. Rynek
      ich nauczy ze tego nie wolno.
      • geminix Re: Ladne nowe samochody 07.08.02, 16:00
        Niektórych już nauczył (co nieco). Fiat zdopingowany wynikami sprzedaży Stilo
        (a właściwie ich brakiem - samochodek idzie jak lodówki na Grenlandii) już
        zapowiedział jego gruntowny face lifting na 2004 rok.

A tak poza tym to mi też się niepodoba obecny trend szczególnie jeśli idzie
        właśnie o te "gały" (czyli reflektory). Chociaż całkiem ładnie "wybrnął" z tego
        Ford modelami Focus i Mondeo :)

pozdrawiam
        Rafał
    • Gość: Sławek Re: Nowoczesna stylistyka samochodowa (do dupy?) IP: *.aries.com.pl 07.08.02, 18:09
      Wafankulo czy X widzieliście Stilo albo Punto II?Chyba nie:
      1.Punto i Stilo mają małe,ładne,płaskie i nowoczesne reflektory (podobnie jak
      Bravo,Brava)
      2.Stilo (zwłaszcza 3D) żadnych sybtelnych lini?A ten mięsisty tył
      przypominający biodra kobiety to niby co?A te wystające z przodu i z tyłu
      błotniki to co?
      Faktem jest,że reflektory np.Civica i Corolli to jakaś porażka (o wyglądzie
      Civica nie wspominając).
      W moim odczuciu z nowymi samochodami nie jest tak źle (poza w/w reflektorami
      choć Peugeot pokazał,że da się pogodzić wielkość z wyglądem).
      Mazda 6 jest ładna ale nudna -wygląda jak stara 626 ze światłami od Lexusa
      czyli żadna rewelacja.

pozdrawiam
      • Gość: mikis Re: Nowoczesna stylistyka samochodowa (do dupy?) IP: *.mos.gov.pl / 194.181.155.* 08.08.02, 08:52
        wiekszość nowych samochodów to czopki na kółkach-spuchnięte, obłe, przyciężkie
        kształty, żabie ogromne "oczy... Porównajcie choćby klasyczne piękno dawnego
        Civica sedan z nowym civicem - tragedia, to samo corolla - wszystkie zmiany
        wyglądu na gorsze...
        • Gość: rysiu Re: Nowoczesna stylistyka samochodowa (do dupy?) IP: *.oceanic.domain / 192.168.2.* 21.08.02, 14:34
          Ja w swoim czopku czuję się bardzo komfortowo, miejsca tyle co w
          limuzynie , zwłaszcza z przodu. Pakuję się do niego z całą rodzinką i
          grzeję do Jastarni.Mam 6 poduch , abeesik, klimkę , zmieniareczkę z
          kompaktami i silniczek 110 koników. Mój czopeczek mknie jak przecinak a
          trzyma się drogi jak żaba kamienia. I to jest chyba odpowiedź
          dlaczego auta współczesne wyglądaja tak jak wyglądają. Jak trzeba
          upchnąć tyle sprzętu i jednoczesnie dbać by auto było bezpieczne i
          wygodne to nie da się inaczej. Spróbujcie sobie wyobrazić ile miejsca
          byłoby w golfie 1 z podobnym wyposażeniem - chyba tylko na jedną nogę
          i rękę. A mój czopeczek podoba mi się jak cholera.
      • Gość: milos Re: Nowoczesna stylistyka samochodowa (do dupy?) IP: 62.233.165.* 08.08.02, 14:38
        No tak, Mazda 6 - nuda, Lexus to przecież żadna rewelacja. Za to Punto II -
        cały świat zamarł w zdumieniu i bezbrzeżnym zachwycie. Jak strasznie
        zaślepionym ignorantem trzeba być żeby napisać coś takiego. No ale jak się
        jeździ fiatem to trzeba do tego dorobić jakąś filozofię. Jakość jest pod psem,
        więc trzeba sobie wmówić że mają piękny design. Tylko ci głupi ludzie jakoś nie
        chcą tego zauważyć i wreszcie zacząć kupować Stilo. No cóż, po prostu się nie
        znają.
        • lukaszd Re: Nowoczesna stylistyka samochodowa (do dupy?) 12.08.02, 07:48
          A mnie Punto II sie podoba, jako jedyny Fiat.
        • Gość: Sławek Re: Nowoczesna stylistyka samochodowa (do dupy?) IP: *.aries.com.pl 12.08.02, 09:30
          Gość portalu: milos napisał(a):

Nie wiem do kogo kierujesz swój durny pościk ale zapewniam cię,że Fiatem nie
          jeżdże.Nawet jeśli jakość Fiata jest jakaś tam...to co mnie to obchodzi!
          Rozmawiamy przecież o wyglądzie nowych aut,a nie ich jakości -czytaj więc
          uważnie.
          Dalej twierdze,że Mazda 6 jest ładna ale ani oryginalna ani wyzywająca.Kiedyś
          to może Mazda szokował linią 323 F,Xedosa,MX-3 ale nowa 6 to powielanie starych
          schematów (owszem ładne ale nudne)

> No tak, Mazda 6 - nuda, Lexus to przecież żadna rewelacja. Za to Punto II -
          > cały świat zamarł w zdumieniu i bezbrzeżnym zachwycie. Jak strasznie
          > zaślepionym ignorantem trzeba być żeby napisać coś takiego. No ale jak się
          > jeździ fiatem to trzeba do tego dorobić jakąś filozofię. Jakość jest pod
          psem,
          > więc trzeba sobie wmówić że mają piękny design. Tylko ci głupi ludzie jakoś
          nie
          >
          > chcą tego zauważyć i wreszcie zacząć kupować Stilo. No cóż, po prostu się nie
          > znają.
        • Gość: rysiu Re: Nowoczesna stylistyka samochodowa (do dupy?) IP: *.oceanic.domain / 192.168.2.* 21.08.02, 15:01
          Przecież Stillo jest najbardziej klasycznie wyglądającym nowym kompaktem
          i pewnie z racji braku finezji i nowatorskości w projekcie karoserji
          i wnętrza nie cieszy sie popularnością.Zamiast patrzeć na Focusa
          zagapili się na Golfa i Passata. Zresztą gość , który projektował Stillo
          jest twórcą Audi TT i , Audi A 2. Ciekawa wolta ,bo twórca pięknej lini
          Alfy Romeo pracuje teraz dla grupy Volkswagena. I kto tu kogo
          wyprzedził myślą.
    • makozi Re: Nowoczesna stylistyka samochodowa (do dupy?) 11.08.02, 12:21
      Cóż, moim zdaniem stylistyka samochodowa schodzi na psy. Samochody zatracają
      swój styl i upodabniają się do siebie. Porażka. Weżmy deski rozdzielcze
      volkswagenów, seatów, skód-jedno i to samo. Nowe mondeo też poszło w ich ślady.
      I nikt mnie nie przekona, że to jest fajny styl. Civic i corolla stały się
      podobne do siebie, a były zupełnie inne. Kto wymyślił te wielkie lampy z przodu
      i po co? Mnie osobiście bardzo podobają się bravo/brava, marea kombi, laguna 1
      kombi. Ale to oczywiście rzecz gustu. I nie wypisuj milos takich bzdetów, że
      fiaty mają jakość pod psem, bo to bzdura. Tak było za czasów regaty, czyli
      dawno dawno temu. Np. o stilo wyczytałem gdzieś w gazecie, że "eksperci uważają
      go za lepszego od golfa 4".
      • dreaded88 Stilo 13.08.02, 18:12
        Byłoby strasznie głupio gdyby był gorszy od Golfa IV będąc o kilka lat młodszym
        i to w sytuacji kiedy niedługo wejdzie Golf V. A czy Brava była lepsza od
        współczesnych sobie G III i IV to już inna kwestia.
    • Gość: cOlo Re: Nowoczesna stylistyka samochodowa (do dupy?) IP: 217.8.178.* 13.08.02, 16:03
      > robia cos ladnego tez pojda w slady francusko wloskich badziewi? Jak sadzicie?

Wloskich badziewi?????? To ty chyba nie widziales ALFY 147,156,166 czy
      chociazby Bravo/Brava ktore nawet po 7 latach od premiery maja piekna i modna
      sylwetke. Stilo faktycznie nieciekawy ale juz zapowiadaja facelifting gdyz
      traci niemcami.
      Niemcy robia panzerwagony a w slad za nimi Hiszpanie i Czesi.
      Widziales nowa Vectre? Pewnie tak. Do niej potrzeba tylko zamontowac wiezyczke
      z dzialem i juz mamy lekki czolg. :)
      • Gość: Vitalinus Re: Nowoczesna stylistyka samochodowa (do dupy?) IP: *.dip.t-dialin.net 13.08.02, 16:11
        Tylo panzerwageny przynosza VW 4 mld ? zysku na rok,
        a piekne wystylizowane wloskie auta przynosza Fiatowi
        2 mld strat rocznie.
        • Gość: cOlo Re: Nowoczesna stylistyka samochodowa (do dupy?) IP: 217.8.178.* 13.08.02, 16:13
          Gość portalu: Vitalinus napisał(a):

> Tylo panzerwageny przynosza VW 4 mld ? zysku na rok,
          > a piekne wystylizowane wloskie auta przynosza Fiatowi
          > 2 mld strat rocznie.

I tego wlasnie nie moge zrozumiec jak mozna kupowac takie brzydactwa.
      • Gość: Vitalinus Re: Nowoczesna stylistyka samochodowa (do dupy?) IP: *.dip.t-dialin.net 13.08.02, 16:13
        Tylko ze panzerwageny przynosza VW 4 mld ? zysku na rok,
        2 mld ? strat rocznie.
      • Gość: Vitalinus Re: Nowoczesna stylistyka samochodowa (do dupy?) IP: *.dip.t-dialin.net 13.08.02, 16:14
        Tylko ze panzerwageny przynosza VW 4 mld euro zysku na rok,
        2 mld euro strat rocznie.
        • Gość: Sławek Ile razy jeszce napiszesz o tych panzerwagonach?!! IP: *.aries.com.pl 13.08.02, 18:28
      • dreaded88 Vectra 13.08.02, 18:08
        Zwracam uwagę, że czołgiem nazywamy pojazd z podwoziem gąsienicowym. Natomiast
        Vectra jako samochód pancerny ( może też być z wieżyczka ) - jak najbardziej !
    • Gość: trooper Kwestia gustu IP: 62.233.232.* 21.08.02, 16:36
      Obecne "pękate" samochody to nowy trend, aby sobie do nich wygodniej wsiadać i
      z nich wysiadać (siedzi sie w nich wyżej - 307, Vel Satis). Dla starszych i
      praktycznych to dobrze, dla młodych i dynamicznych gorzej. Co do obecnych linii
      nadwozia, to wg mnie zobaczymy za 5 lat, gdy przywykniemy. Mnie np. nie podoba
      sie nowy Civic, zwłaszcza 3-drzwiowy. Jest ohydny. Stilo też dobrze wyglada
      tylko na reklamie, a w rzeczywistosci jak pogiety karton. 307 jest fascynujący
      z kolei. Nowa Laguna (a kocham starą) na początku budziła u mnie mieszane
      uczucia, ale po paru miesiacach uwazam ze jest wspaniala, zwlaszcza hatchback z
      tyłu. Nowa Vectra - katastrofa. Primery prawie nikt nie kupuje (i te zegary
      pośrodku...) - sam widziałem od poczatku roku 3 lub 4 sztuki w Gdańsku, a np.
      Lagun całe mnóstwo i dużo Mondeo. A stara Primera była często kupowana...
      Ważne, aby samochód był "inny", ale pozytywnie inny...
      Najpiękniejszy ze wszystkich jest chyba 406 sedan po face-liftingu w jakims
      jasnym kolorze. No i moja Lagunka I na alu-felgach.....
      • Gość: cracovian Re: Kwestia gustu IP: 9FBA5E* / *.bankofamerica.com 21.08.02, 19:44
        Trooper - z takim imieniem to Tobie jeden tylko styl samochodu powinien sie
        podobac czyli duzy, kanciasty i niezawodny ala Isuzu Trooper :-)
        www.isuzu.com/research/trooper/360_view.html
        Osobiscie to uwazam, ze wiekszosc samochodow w Europie ma denny styl (wiekszosc
        jest po prostu na cokolwiek za mala), ale nie porownuje ich rowniez z
        amerykanskimi, bo wiekszosc z nich tez wyglada makabrycznie i jest z zasady
        przerosnieta.

Moje ulubione to duze japonskie sedany i SUV. Dlatego mam juz nowa Camry no i
        zona oczywiscie Trooperem sie rozbija.
    • Gość: piosza Re: Nowoczesna stylistyka samochodowa (do dupy?) IP: *.recluce.one.pl / 192.168.0.* 21.08.02, 19:59
      racja masz rację teraz robią samochody w foki tłuste foki
      prekursor siena ...
    • Gość: Adam Re: Nowoczesna stylistyka samochodowa (do dupy?) IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 21.08.02, 20:18
      Widziałem dzisiaj na Al. Niepodległości tył jakiegoś paskudztwa typu daewoo
      nubira II podjechałem bliżej, a to ............Toyota Camry OCHYDA!!!!!!!!!

Kolega z seksualnym pseudonimem ma rację jak kiedyś Pągowski z plakatem
      papierosy są do dupy (niestety w większości nowe samochody też!!!!!!!!)
      • Gość: cracovian Re: Nowoczesna stylistyka samochodowa (do dupy?) IP: 9FBA5E* / *.bankofamerica.com 21.08.02, 20:34
        Czy my o tej samej Camry mowimy???
        www.toyota.com/html/shop/vehicles/camry/performance/camry_performance.html
        Bo jak tak to rzeczywiscie gust to rzecz wzgledna...
        • Gość: Adam Re: Nowoczesna stylistyka samochodowa (do dupy?) IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 21.08.02, 20:52
          Dokładnie......... to to paskudztwo (wejdż proszę w photo gallery i zobacz sam
          ten paskudny tył a` la daewoo

Gość portalu: cracovian napisał(a):

> Czy my o tej samej Camry mowimy???
          > <a
          href="www.toyota.com/html/shop/vehicles/camry/performance/camry_perfo
          >
          rmance.html"target="_blank">www.toyota.com/html/shop/vehicles/camry/performance
          > /camry_performance.html</a>
          > Bo jak tak to rzeczywiscie gust to rzecz wzgledna...
          • Gość: cracovian Re: Nowoczesna stylistyka samochodowa (do dupy?) IP: 9FBA5E* / *.bankofamerica.com 22.08.02, 19:19
            Ja do galerii nie musze wchodzic, bo osobiscie posiadam 2002 Camry SE z 3.0 V6.
            Kupilem go, bo one teraz tanio w USA sie sprzedaja, jest to w tej chwili jeden
            z najbezpieczniejszych samochodow na swiecie (mam rowniez boczne kurtyny,
            traction control, itd), jeden z najmniej awaryjnych (przejedzie 200 tys. mil
            lekko z wymiana plynow) i jeden z najladnieszych na drodze aut.

Porownywanie Camry z powodu wygladu tylnych swiatelek z Daewoo, Hyundaiem czy
            czymkolwiek innym to zbrodnia :-)
            Camry = Lexus ES 300
            Daewoo = trumna na kolkach + kupa problemow przed smiercia
          • Gość: rysiu Re: Nowoczesna stylistyka samochodowa (do dupy?) IP: *.oceanic.domain / 192.168.2.* 23.08.02, 07:53
            No kolega trochę przesadził nazwanie nowego camry paskudztwem to
            nieporozumienie. Może ma trochę tył jak daewoo , no ale do tyłów
            samochodów z Korei trudno się przyczepić. A tak na marginesie to nie
            pamiętam abym kiedykolwiek podjeżdżał bliżej do samochodów
            zafascynowany ich brzydotą, wręcz przeciwnie. Może kolega ma jakieś
            nieuświadomione pragnienia i na zasadzie wyparcia i racjonalizacji
            obrzydza sobie świadomie nieświadomy obiekt swoich westchnień.
            • Gość: Adam Re: Nowoczesna stylistyka samochodowa (do dupy?) IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 23.08.02, 13:11
              Gość portalu: rysiu napisał(a):

Może kolega ma jakieś
              > nieuświadomione pragnienia i na zasadzie wyparcia i racjonalizacji
              > obrzydza sobie świadomie nieświadomy obiekt swoich westchnień.

Pragnienia są jak najbardziej świadome, obiektem moich marzeń jest coś
              jeżdżącego ok 7-8 sekund do 100 km/h i nie palące ponad 11 litrów, ale w żaden
              sposób nie uruchamiałbym w przypadku Camry znanego z psychologii tzw.
              mechanizmu kwaśnych winogron czyli podoba mi się , ale jest brzydki bo i tak
              nie mogę go mieć. Otóż to nie kwestia kasy tylko akurat nie gustuje w aż tak
              dużych samochodach. To raz . Po wtóre jeżeli coś jest brzydkie (znowu pojęcie
              względne) to nijak nie mogę się zdecydować.Także napewno nie Camry , ale zdania
              nie zmienię paskudztwo i już!!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka