Dodaj do ulubionych

Primera vs Carina E

IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 25.08.02, 13:51
Zastanawiam się nad kupnem auta,pod uwagę biorę Primerę 2.0 96-97 lub Carinę
2.0 95-96.Mam zamiar odrazu założyć gaz.Podzielcie się swoimi wrażeniami.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ralph Re: Primera vs Carina E IP: *.bielsko.dialog.net.pl 25.08.02, 15:05
      Co prawda nie miałem osobistego doświadczenia z ww. samochodami, ale
      przyczyniam się do Primery (gdy kupowałem auto, pod uwagę brałem właśnie
      Primerę, którą uważam za lepsze). Wydaje mi się po prostu nowocześniejsza.
    • Gość: 300M Re: Primera vs Carina E IP: *.idzik.pl / 192.168.6.* 25.08.02, 18:48
      Cokolwiek kupisz jest to moim zdaniem b. dobry wybór.
      Czy Nissan jest rzeczywiście nowocześniejszy ????
      Podzespoły z tego samego roku mają rodowód tego samego miejsca produkcji.
      • Gość: Ralph Re: Primera vs Carina E IP: *.bielsko.dialog.net.pl 25.08.02, 20:29
        O, co do tego, że wybór jest dobry, chętnie się zgodzę:) Ale o co chodzi z tymi
        podzespołami?

PS.Wnętrze Primerki zdecydowanie bardziej mi sie podoba.
        PPS.Faktycznie, trzeba by zrobić jakieś porównanie techniczne tych aut. Można
        by wtedy coś zacząć ustalać. Autorze wątku- poproś więc o to innych
        forumowiczów, a merytorycznie zbliżysz sie do swojego (trafnego) wyboru!
    • Gość: Qsa wybralem Carina E IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 25.08.02, 23:10
      Jeszcze 2 mce temu ja tak wybierałem i jestem obecnie włascicielem Cariny E z
      1997 z silnikiem 1,6 ale a sprawdzałem i z 2 l benzyną i olejem w roznych
      odmianach i wariantach. Co prawda z Primera nie mialem takiego doswiadczenia bo
      jezdzilem tylko trzema (roczniki 1999/2000) i uwazam, ze jest to rowniez
      przyzwoite autko to silnik musi być w niej przynajmniej 1,8. Wrazenie
      oczywiscie subiektywne to 2 l Carina w benzynie. Jest wg mnie najlepsza i ta
      polecam na 1 miejscu. Zreszta to sprawa gustu mi bardziej podoba sie od Avensis
      i dlatego kupilem. Oba samochody są wg opinii niezawodne z tym, ze z raportow
      wynika, ze Primera posiadała sporo wad i dopiero 1997/98 roku wiekszosc
      usunieto. To jezeli kupowac to od 1998 r.
      • Gość: Remo Re: wybralem Carina E IP: *.zetokat.com.pl / 192.168.0.* 26.08.02, 08:43
        A jak wygląda spalanie w Carinie 1.6? Czy zakup tego auta z przebiegiem
        powiedzmy 150 tys km wiązać się będzie z wydatkiem "na dzień dobry" typu
        amortyzatory, tarcze hamulcowe itd?
        • Gość: fan Re: wybralem Carina E IP: *.chello.pl 26.08.02, 20:16
          Carina '94 113 tys 1,6GLi ostatni wynik 7,2l/100km 40% miasto. Przy trasie
          jazda do 130/h wychodzi 6,9-7,1 W zimie miasto mocne mrozy 9,3. Jak dla mnie
          rewelacja. Na jednych klockach jeżdżę 70 tys (sam w to nie bardzo wierzę) ale
          na pewno w tzw.miedzyczasie nie płaciłem za ich wymianę. Ubiegłej jesieni
          facet w przeglądarni chciał mnie naciągnąć na wymianę klocków bąkał że
          hamowanie na pograniczu normy i że pewnie czuję nierównomierną pracę hamulców.
          Trochę się zdziwiłem słysząc o nierównomiernym braniu przy ABS ale na wszelki
          wypadek pojechałem do ASO. U Chodzenia facet przychodzi po 15 minutach i
          pokazuje mi klocek mówiąc że jeszcze mam 60% nominału i że oni mogą wymienić
          ale po co.Sprawdzili szczęki to samo. Tarcze przy wymianie klocków trzeba
          będzie przetoczyć i to wszystko. Gorąco polecam
          • Gość: Qsa Re: wybralem Carina E IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 28.08.02, 20:23
            Troche za malo jeszcze zrobilem km ale na trasie przy predkosciach 120 do 160
            km/h - przejechalem tak ok. 1000 km na jakies 1300 km (reszta przez miasta i
            wolniej) z rodzina i bagazem spalila ok 6,2 l na 100 km uwazam, ze to bardzo
            dobrze. Niestety w miescie trudno mi powiedziec powiedzmy przy jezdzie pol na
            pol teraz jakies 7 - 7,5 l na 100. Poprzedni wlasciciel twierdzil, ze w zimie
            spali w miescie ok 9 l. Jezeli chodzi o jakiekolwiek podzespoly to nic do
            wymiany (gruntowny przeglad przez zakupem w serwisie), amortyzatory 62%
            sprawnosci, na klockach powinienem jeszcze pojezdzic z 30 tys. Opony sa jeszcze
            orginalne (na zime 2 komplet).
    • Gość: ptica Primera vs Carina E IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 26.08.02, 11:15
      Ja wybrałem Primerkę, bo chciałem kupić jak najmłodszy samochód (w tej cenie
      mógłbym kupić trochę starszą Carinę). Polecam! Chociaż muszę przyznać, że po
      silniku 2.0 l i 130 KM spodziwałem się więcej. Z obawą więc spoglądałbym na
      sliniczek 1.6 l.
    • Gość: Bart Re: Primera vs Carina E IP: 62.29.137.* 27.08.02, 11:18
      Rzeczywiscie oba samochody sa dobre.

Mysle, ze ten model Primery mozna raczej porownywac z Avensisem, a ten w tym
      samym roczniku (98,99) jest o 20% drozszy.
      Sam jezdze Primera 2.0 130 KM, ktora niedawno zakupilem.
      Carine E zdaje sie produkowali w latach 92-97 , natomiast ten model Primery
      (P11) w latach 96-99. Sam mozesz sobie odpowiedziec o stosowanej w nich
      technologii.
      Poprzedni model Primery 91-96 zostal zmieniony o:
      -wyglad zewnetrzny
      -zmodernizowane silniki
      -inne zawieszenie (jest teraz dosc miekkie)
      Z kolei nastepny model Primery (99-01,02) mial zrobiony glownie face lifting -
      deska w srodku ta sama, zawieszenie to samo, cos mi swita tylko ze juz 140 KM
      silnik wrzucili (2,0). Dopiero najnowszy model to calkowita zmiana.

Primera nie jest oszalamiajaca w swoim wygladzie (zarowno zewnetrznym, jak i
      wewnetrznym), ale na pewno nie odstaje wygladem deski rozdzielczej ani
      materialami uzytymi do wykonczenia od wysluzonej Cariny E.
      Moje subiektywne odczucie moze wynikac z faktu,ze porownuje glownie Primere 2,0
      do Cariny 1,6.

Ponadto w moim Nissanie mam zalozona instalacje gazowa, ktora sprawuje sie b.
      dobrze:
      Spalanie: na benzynie: trasa 8-8,5 miasto 10 srednio 9
      na gazie: trasa 9-9,5 miasto 11-11,5 srednio 10
      przy proporcji 40% miasto. Sa to wartosci z klima (jej dzialnie nie wplywa
      znacznie na spalanie)

Silnik: 130 KM
      9,6 sek do 100KM/h
      206 km Predkosc max.
      Max moment obrotowy cos pomiedzy 4000-5700 ponizej 4000 faktycznie nie jest
      najmocniejszy.

Wyposazenie standardowe we wszystkich wersjach silnikowych P11: ABS
      W silniku 2,0 masz z tylu hamulce tarczowe.

Najwieksza wada: Brak schowkow dla pasazerow tylnych siedzen.
      • Gość: ptica Re: Primera vs Carina E IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 28.08.02, 08:44
        A ja myślałem, że to są wyłacznie moje subiektywne odczucia, że przyśpieszanie
        poniżej 3000 obr jest takie sobie. I że wyprzedzając w trasie muszę redukować
        bieg do trójki. Widzę, że ten silnik tak już ma. A ja myślałem, że tylko
        silniki Hondy trzeba kręcić...
      • Gość: Bart Re: Primera vs Carina E IP: 62.29.137.* 28.08.02, 10:48
        Dla sprostowania
        Nissan Primera 2,0 130 KM ma max moment obrotowy 173 Nm/ przy 4800 obr/min.
        Natomiast moc maksymalna przy 5600 obr/ min

Z tego wynika ze jednak jeszcze bardziej trzeba krecic, zeby w pelni
        wykorzystywac moc Primerki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka