Gość: Robson IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 25.08.02, 13:51 Zastanawiam się nad kupnem auta,pod uwagę biorę Primerę 2.0 96-97 lub Carinę 2.0 95-96.Mam zamiar odrazu założyć gaz.Podzielcie się swoimi wrażeniami. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Ralph Re: Primera vs Carina E IP: *.bielsko.dialog.net.pl 25.08.02, 15:05 Co prawda nie miałem osobistego doświadczenia z ww. samochodami, ale przyczyniam się do Primery (gdy kupowałem auto, pod uwagę brałem właśnie Primerę, którą uważam za lepsze). Wydaje mi się po prostu nowocześniejsza. Link Zgłoś
Gość: 300M Re: Primera vs Carina E IP: *.idzik.pl / 192.168.6.* 25.08.02, 18:48 Cokolwiek kupisz jest to moim zdaniem b. dobry wybór. Czy Nissan jest rzeczywiście nowocześniejszy ???? Podzespoły z tego samego roku mają rodowód tego samego miejsca produkcji. Link Zgłoś
Gość: Ralph Re: Primera vs Carina E IP: *.bielsko.dialog.net.pl 25.08.02, 20:29 O, co do tego, że wybór jest dobry, chętnie się zgodzę:) Ale o co chodzi z tymi podzespołami? PS.Wnętrze Primerki zdecydowanie bardziej mi sie podoba. PPS.Faktycznie, trzeba by zrobić jakieś porównanie techniczne tych aut. Można by wtedy coś zacząć ustalać. Autorze wątku- poproś więc o to innych forumowiczów, a merytorycznie zbliżysz sie do swojego (trafnego) wyboru! Link Zgłoś
Gość: Qsa wybralem Carina E IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 25.08.02, 23:10 Jeszcze 2 mce temu ja tak wybierałem i jestem obecnie włascicielem Cariny E z 1997 z silnikiem 1,6 ale a sprawdzałem i z 2 l benzyną i olejem w roznych odmianach i wariantach. Co prawda z Primera nie mialem takiego doswiadczenia bo jezdzilem tylko trzema (roczniki 1999/2000) i uwazam, ze jest to rowniez przyzwoite autko to silnik musi być w niej przynajmniej 1,8. Wrazenie oczywiscie subiektywne to 2 l Carina w benzynie. Jest wg mnie najlepsza i ta polecam na 1 miejscu. Zreszta to sprawa gustu mi bardziej podoba sie od Avensis i dlatego kupilem. Oba samochody są wg opinii niezawodne z tym, ze z raportow wynika, ze Primera posiadała sporo wad i dopiero 1997/98 roku wiekszosc usunieto. To jezeli kupowac to od 1998 r. Link Zgłoś
Gość: Remo Re: wybralem Carina E IP: *.zetokat.com.pl / 192.168.0.* 26.08.02, 08:43 A jak wygląda spalanie w Carinie 1.6? Czy zakup tego auta z przebiegiem powiedzmy 150 tys km wiązać się będzie z wydatkiem "na dzień dobry" typu amortyzatory, tarcze hamulcowe itd? Link Zgłoś
Gość: fan Re: wybralem Carina E IP: *.chello.pl 26.08.02, 20:16 Carina '94 113 tys 1,6GLi ostatni wynik 7,2l/100km 40% miasto. Przy trasie jazda do 130/h wychodzi 6,9-7,1 W zimie miasto mocne mrozy 9,3. Jak dla mnie rewelacja. Na jednych klockach jeżdżę 70 tys (sam w to nie bardzo wierzę) ale na pewno w tzw.miedzyczasie nie płaciłem za ich wymianę. Ubiegłej jesieni facet w przeglądarni chciał mnie naciągnąć na wymianę klocków bąkał że hamowanie na pograniczu normy i że pewnie czuję nierównomierną pracę hamulców. Trochę się zdziwiłem słysząc o nierównomiernym braniu przy ABS ale na wszelki wypadek pojechałem do ASO. U Chodzenia facet przychodzi po 15 minutach i pokazuje mi klocek mówiąc że jeszcze mam 60% nominału i że oni mogą wymienić ale po co.Sprawdzili szczęki to samo. Tarcze przy wymianie klocków trzeba będzie przetoczyć i to wszystko. Gorąco polecam Link Zgłoś
Gość: Qsa Re: wybralem Carina E IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 28.08.02, 20:23 Troche za malo jeszcze zrobilem km ale na trasie przy predkosciach 120 do 160 km/h - przejechalem tak ok. 1000 km na jakies 1300 km (reszta przez miasta i wolniej) z rodzina i bagazem spalila ok 6,2 l na 100 km uwazam, ze to bardzo dobrze. Niestety w miescie trudno mi powiedziec powiedzmy przy jezdzie pol na pol teraz jakies 7 - 7,5 l na 100. Poprzedni wlasciciel twierdzil, ze w zimie spali w miescie ok 9 l. Jezeli chodzi o jakiekolwiek podzespoly to nic do wymiany (gruntowny przeglad przez zakupem w serwisie), amortyzatory 62% sprawnosci, na klockach powinienem jeszcze pojezdzic z 30 tys. Opony sa jeszcze orginalne (na zime 2 komplet). Link Zgłoś
Gość: ptica Primera vs Carina E IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 26.08.02, 11:15 Ja wybrałem Primerkę, bo chciałem kupić jak najmłodszy samochód (w tej cenie mógłbym kupić trochę starszą Carinę). Polecam! Chociaż muszę przyznać, że po silniku 2.0 l i 130 KM spodziwałem się więcej. Z obawą więc spoglądałbym na sliniczek 1.6 l. Link Zgłoś
Gość: Bart Re: Primera vs Carina E IP: 62.29.137.* 27.08.02, 11:18 Rzeczywiscie oba samochody sa dobre. Mysle, ze ten model Primery mozna raczej porownywac z Avensisem, a ten w tym samym roczniku (98,99) jest o 20% drozszy. Sam jezdze Primera 2.0 130 KM, ktora niedawno zakupilem. Carine E zdaje sie produkowali w latach 92-97 , natomiast ten model Primery (P11) w latach 96-99. Sam mozesz sobie odpowiedziec o stosowanej w nich technologii. Poprzedni model Primery 91-96 zostal zmieniony o: -wyglad zewnetrzny -zmodernizowane silniki -inne zawieszenie (jest teraz dosc miekkie) Z kolei nastepny model Primery (99-01,02) mial zrobiony glownie face lifting - deska w srodku ta sama, zawieszenie to samo, cos mi swita tylko ze juz 140 KM silnik wrzucili (2,0). Dopiero najnowszy model to calkowita zmiana. Primera nie jest oszalamiajaca w swoim wygladzie (zarowno zewnetrznym, jak i wewnetrznym), ale na pewno nie odstaje wygladem deski rozdzielczej ani materialami uzytymi do wykonczenia od wysluzonej Cariny E. Moje subiektywne odczucie moze wynikac z faktu,ze porownuje glownie Primere 2,0 do Cariny 1,6. Ponadto w moim Nissanie mam zalozona instalacje gazowa, ktora sprawuje sie b. dobrze: Spalanie: na benzynie: trasa 8-8,5 miasto 10 srednio 9 na gazie: trasa 9-9,5 miasto 11-11,5 srednio 10 przy proporcji 40% miasto. Sa to wartosci z klima (jej dzialnie nie wplywa znacznie na spalanie) Silnik: 130 KM 9,6 sek do 100KM/h 206 km Predkosc max. Max moment obrotowy cos pomiedzy 4000-5700 ponizej 4000 faktycznie nie jest najmocniejszy. Wyposazenie standardowe we wszystkich wersjach silnikowych P11: ABS W silniku 2,0 masz z tylu hamulce tarczowe. Najwieksza wada: Brak schowkow dla pasazerow tylnych siedzen. Link Zgłoś
Gość: ptica Re: Primera vs Carina E IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 28.08.02, 08:44 A ja myślałem, że to są wyłacznie moje subiektywne odczucia, że przyśpieszanie poniżej 3000 obr jest takie sobie. I że wyprzedzając w trasie muszę redukować bieg do trójki. Widzę, że ten silnik tak już ma. A ja myślałem, że tylko silniki Hondy trzeba kręcić... Link Zgłoś
Gość: Bart Re: Primera vs Carina E IP: 62.29.137.* 28.08.02, 10:48 Dla sprostowania Nissan Primera 2,0 130 KM ma max moment obrotowy 173 Nm/ przy 4800 obr/min. Natomiast moc maksymalna przy 5600 obr/ min Z tego wynika ze jednak jeszcze bardziej trzeba krecic, zeby w pelni wykorzystywac moc Primerki. Link Zgłoś