Dodaj do ulubionych

HEJ;-) PROSZE POMOZCIE W SPRAWIE REJESTRACJI AUTA!

11.09.05, 18:42
hej. zamierzam kupic auto.
powiedzcie mi ile to kosztuje? co z karta pojazdu? czy jesli nie ma to ja
musze wyrobic czy nie?
auto stoi w komisie, rocznik 1992 a cena wynosi 3000złotych.

zalozmy ze ja nie mam dotad zadnych znizek bo auto bedzie jako pierwsze na
mnie.

Pomozcie, chcialabym wiedziec ile wydatkow mnie jeszcze czeka. Dziekuję.
Obserwuj wątek
    • piotrpilinko Re: HEJ;-) PROSZE POMOZCIE W SPRAWIE REJESTRACJI 12.09.05, 10:15
      Nie podałaś swojego wieku, miejsca zamieszkania, typu auta, pojemności silnika,
      a to ma duży wpływ na wysokość składki OC - jeśli masz mniej niż 25 lat,
      mieszkasz w dużym mieście, ato ma silnik o pojemności 1,8 litra, to nie zdziw
      się, jeśli usłyszysz wycenę składki OC na poziomie 2000 PLN...

Jeśli auto było zarejestrowane w Polsce, to nie musisz płacić haraczu na kartę
      pojazdu, jeśli nie, to kolejne 500 PLN w plecy.

Rejestracja kosztuje jakieś 170 PLN (nie orientuję się ile ostatnio, może nawet
      i ponad 200 PLN).

Być może potrzebny będzie przegląd (kolejne 100 PLN, ew. 200 PLN jeśli auto z
      gazem)...

Tak skromnie licząc dorzuć do ceny wyjściowej drugie tyle (plus oczywiście
      paliwo, wymianę wszystkiego co prawdopodobnie padnie w tym aucie)...
      • powiew_wiatru Re: HEJ;-) PROSZE POMOZCIE W SPRAWIE REJESTRACJI 12.09.05, 10:40
        ok wiec podaje.
        mam 21 lat, mieszkam na slasku, samochod to twingo silnik 1,2. nie ma gazu,
        przeglad nie potrzebny jeszcze.

a powiedz mi prosze jak to jest z ta karta pojazdu? bo slyszalam ze tylko
        nowsze auta maja a wiec to pewnie nie mialo wydanej przy "narodzeniu";-)
        czy teraz ja bede musiala ja kupic jesli nie ma? czy jesli nie mialo to miec
        nie musi ?
        • piotrpilinko Re: HEJ;-) PROSZE POMOZCIE W SPRAWIE REJESTRACJI 12.09.05, 10:48
          Dostaniesz domiar za młody wiek - ok. 25%, zależnie od towarzystwa - cena OC
          pewnie wyjdzie 1200-1600 PLN (radzę udać się do brokera ubezpieczeniowego -
          znajdzie najtańsze - chociaż nie zawsze najlepsze - bo jeśli spowodujesz
          wypadek, a towarzystwo miga się od wypłaty Twojej ofierze, to ma ona możliwość
          pozwać Ciebie, jeśli uzna za stosowne (tudzież rokujące większe nadzieje na
          odszkodowanie), dochodząc swych roszczeń - a potem to Ty będziesz się męczyć ze
          swoim TU).

Karta pojazdu - taka mała czerwona książeczka, która nie jest do niczego
          potrzebna (do momentu, w którym chcesz sprzedać samochód). Została wprowadzona
          bodajże pod koniec lat 90 ubiegłego wieku (tysiąclecia ;o) Jeśli auto było
          zarejestrowane po raz pierwszy w Polsce przed wprowadzeniem to nie musi
          posiadać dego dokumentu, jeśli później, to już niestety tak (niestety, bo jeśli
          go nie ma, to koszt 500 PLN)...
          • marcinc3 co do karty 12.09.05, 12:45
            jest wydawana do pierwszej rejestracji w kraju na auta zarejestrowane w kraju
            nie jest wydawana wiec tu podczas przerejestrowania nie bedziesz musiala placic
            za karte kosz twoj to jezeli te same miasto bez zmiany tablic to chyba 56 plkn

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka