Dodaj do ulubionych

Skoda Octavia

IP: *.datastar.pl 10.09.02, 08:03
Chce kupic uzywana Octavie (2-3 letnia, do 50 000 km przebiegu) najchetniej
TDI.
Prosze o wasze opinie (szczegolnie od uzytkownikow tych aut). Czy warto
kupowac auto uzywane TDI, czy moze dolozyc pare zloty i kupic co prawda nowe
ale auto z 75 konnym silnikiem? Czekem na wszelkie opinie o Skodzie Octavii.
Z gory dziekuje

PZDR
Obserwuj wątek
    • Gość: Kiki Re: Skoda Octavia IP: SSFIS* / 193.83.128.* 10.09.02, 09:02
      75 koni + octavia = mul
      moim zdaniem kup tego TDI ale 110km a nie 90. to sa bardzo dobre silniki,
      troche glosne no ale technika z przed paru lat. BTW. jechales juz oktavia? tez
      chcialem kupic, ale jak wsiadlem to mi sie odwidzialo, no ale to kwestia gustu.
    • Gość: Oskar Re: Skoda Octavia IP: 217.168.136.* 10.09.02, 16:10
      Daj sobie spokój, nie warto!
      • Gość: daniel Re: Skoda Octavia IP: *.mega / 192.168.1.* 10.09.02, 16:16
        Poczytaj wątek... "dlaczego tak nie lubicie Skody.
        Kupuj bez obaw bardzo dobre auto, serwis TDI bardzo drogi a stwierdzenie że
        75KM + Octavia= muł chmmm. Może tak ten gość co to pisał jeździ na co dzień
        sportowymi autami. 75KM i Octavia znakomicie się sprawdziło kilka razy na
        trasach po Europie zero kompleksów.

PZDR

daniel
        • Gość: Wiseguy Re: Skoda Octavia IP: *.nsm.pl / 192.168.170.* 10.09.02, 21:03
          Mam w firmie cztery Octavie 1.9 Tdi Elegance combi z chip-ami sportowymi maja
          po 140KM z 2001 roku. W jednej po przebiegu 45000 km cieknie pompa chamulcowa
          wymiemany też był wachacz i nna miała wymieniany fotel kierowcy i wszystkie
          mialy wymienianą miske olejową gdyż ten samochód lubi uderzać mnią o droge jest
          tak źle zawieszony, lubi się bujać a na droge polną nie ma co wjeżdzać. Wersja
          z kratką rózni się sie od wersji "cywilnej' jakością tapicerki gdyż z kratką
          Elegance ma czarną ( jest bardzo nie miła w dotyku ja w komunistycznych
          zabawkach) jak w wersji podstawowej a cywilna dwu kolorową.
        • Gość: Kiki Re: Skoda Octavia IP: SSFIS* / 193.83.128.* 11.09.02, 09:09
          Gość portalu: daniel napisał(a):

> a stwierdzenie że
          > 75KM + Octavia= muł chmmm. Może tak ten gość co to pisał jeździ na co dzień
          > sportowymi autami.

no niestety nie tak do konca sportowymi.co do mula. prawie 15sek do setki to
          sporo, a pozniej przy wyprzedzaniu, albo jezdzie pod gorke to juz na pewno
          malo. takie jest moje zdanie, gdybym mial wybierac to wogole bym sie nie
          zastanawial i wzialbym tego 2letniego diesla.

> 75KM i Octavia znakomicie się sprawdziło kilka razy na
          > trasach po Europie zero kompleksów.

bo to nie jest powod do kompleksow, IMHO uwazam jednak ze przyjemniej jest miec
          troche zrywniejszy samochod.

Pozdrawiam
          • Gość: PIK Re: Skoda Octavia IP: 62.148.83.* 23.09.02, 14:37
            Jak słyszę, że ktoś ma w firmie np. 4 octavie z silnikami TDI 110 KM Elegance i
            narzeka, że się psuja to mnie to śmieszy. Jeździłem osbiście przez 3 lata
            Octavią TDI 90 KM (120 tys. km)a teraz jeżdżę rok Octavią 110KM Elegance (50
            tys.km)i muszę przyznać, że nic się przy nich nie działo i nie dzieje. A co do
            jakiejś firmy w której urywają sie miski olejowe itp.: Mam kolegę, który
            korzysta ze służbowej Octavi TDI 90 KM i tam się rzeczywiście coś dzieje (2
            razy miska olejowa, urwana chłodnica, itp. , ale jeździ jak przystało na
            użytkownika auta służbowego - 160-180 km/h, nie patrzy na dziury, po drogach
            polnych 100km/h, w zakręty wchodzi tak, że się ASR-y włączają automatycznie
            (prawie zawsze) i tam się ma co urywać.
            Gorąco polecam Skodę Octavię TDI 90 i 110 KM
            PZDR
    • Gość: JK Re: Skoda Octavia IP: *.pl 10.09.02, 22:27
      U mojego meza w firmie tez maja kilka Octavii (benzynowki, 2l) od paru lat i sa
      bardzo zadowoleni. Dobrze sie sprawuja, zero problemow (a nie, raz tak ni z
      gruszki ni z pietruszki cos sie dzialo z lampka ABS, ale okazalo sie ze to
      tylko lampka, a ABS dzialal, po regulacji wszystko jest ok). Samochod nam sie
      spodobal na tyle ze kupilismy tez dla siebie (tez benzyna 2l). Jedyny problem
      byl ze wstecznym biegiem ale juz go poprawili (choc idealnie to to nie jest).
      Nic mi nie szoruje po ziemi jak ktos wyzej pisal. Dobrze trzyma sie drogi.
      Bylismy nim na wakacjach na Zachodzie, przez 2 tygodnie codziennie robilismy
      srednio 500 km w roznych warunkach (upaly na autostradzie, podjazdy i zjazdy na
      bardzo duze wysokosci w Alpach, itp) i naprawde nic sie nie dzialo. Wrecz
      przeciwnie. I ma jeszcze strasznie wazna dla mnie rzecz: bardzo wygodny bo
      pojemny i latwo dostepny bagaznik.
      A tak w ogole to i tak niezaleznie od tego co kupisz to zawsze jest mozliwosc
      ze trafisz na felerny egzemplarz. Znajomy ma jakas Toyote (w miare swieza) i
      tez narzeka ze juz polowe w niej wymienial lub reperowal.
      • apandinus Re: Skoda Octavia 11.09.02, 09:26
        A ile palą takie dwulitrówki? Jak się spisują (wyprzedzanie, elastyczność)?
        Właśnie zamówiłem u dealera auto z tym silnikiem i każda opinia jest dla mnie
        cenna.
    • Gość: Bryku Re: Skoda Octavia IP: *.wur.nl 11.09.02, 00:56
      Mam Octavie TDI 110 KM z poczatku 2001 r. Teraz wybieram sie na przeglad przy
      60 tys. Jak dotad zadnych problemow. Nic nie cieknie, nic sie nie urywa. Nie
      mialem zadnych kosztow ponad eksploatacyjne. Leje paliwo i jezdze. Pewnie ze
      mozna trafic na felerny egzemplarz ale to sie moze przydazyc kazdej marce.
      Wiseguy wspomnial o urwanej misce olejowej. Rzeczywiscie tu trzeba troche
      uwazac, ale bez przesady. Te urwane miski to wynikaja chyba z tego ze to
      firmowe samochody i ci co nimi jezdza nie przejmuja sie specjalnie ich stanem.
      Samochod jak dla mnie jest wystarczajaco dynamiczny, spalanie sr. na poziomie
      6,2 l.
      Jednym slowem polecam
      Bryku
      • Gość: darekk Re: Skoda Octavia IP: 217.153.15.* 11.09.02, 11:12
        coz, moja firma od jakiegos czasu zaczyna obkupywac sie w skody (w miejsce
        renault) no i roznie z tymi autami bywa. sa to benzyniaki 1,6. problem w tym,
        ze wlasnie silnik okazuje sie najbardziej zawodnym elementem. jechalem ostatnio
        taka octavia htb 1,6 100km i silnik szalal z obrotami. palil po 14 litrow.
        gasl, po czym nie schodzil z 5000 obr./min. w kilku innych skrzynia zapomniala
        o biegu wstecznym. to dosc dziwne na nowe autka, ale moze akurat mamy pecha.

ludzie, ktorzy przesiedli sie z opli astra i megane klna na te nasze octavie za
        ciasnote z tylu, bo przeciez sluzbowym po pracy rodzine tez sie wozi.

osobiscie bym tego wozu nie kupil. po prostu zrobil na mnie bardzo zle
        wrazenie. ale jezeli masz wybierac, to siegnij po nowke. wyjebiscie sie jezdzi
        autkiem, wiedzac, ze nikt przed toba go nie katowal. ale rzeczywiscie 75km w
        octavii to rozpacz. te 100km w naszych jest co najwyzej satysfakcjonujace.

darekk
        • Gość: POOL Re: Skoda Octavia IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 11.09.02, 15:47
          Przejechałem ponad 150000km octavią TDI. Polecam. Naprawiałem przez ten czas:
          przepływomierz, łozysko i coś tam w zawieszeniu. Łacznie za te naprawy
          zapłaciłem ok.1300 PLN. Zużycie paliwa 5-5,5 l/ON na 100 km. Wdaje mi się, że
          na taki przebieg koszt napraw jest niewielki. Faktycznie trzeba uważać na
          niskie zawieszenie i miskę olejową. Ale to wina polskich dróg, a nie jakiegoś
          feleru zawieszenia.
        • Gość: lol Re: Skoda Octavia IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 24.09.02, 00:24
          Gość portalu: darekk napisał(a):

problem w tym,
          > ze wlasnie silnik okazuje sie najbardziej zawodnym elementem. jechalem
          ostatnio
          > taka octavia htb 1,6 100km i silnik szalal z obrotami. palil po 14 litrow.
          > gasl, po czym nie schodzil z 5000 obr./min. w kilku innych skrzynia
          zapomniala
          > o biegu wstecznym.

Z tego co piszesz wynika że to raczej wina sprzęgła - może tarcza była
          spalona? "Lotne starty" są dość typowe dla kierowców służbówek. Poza tym
          sprzęgło to słaby punkt Golfa, Oktawia może więc mieć w genach tą wadę
          • Gość: darekk Re: Skoda Octavia IP: 217.153.15.* 25.09.02, 10:22

> problem w tym,
            > > ze wlasnie silnik okazuje sie najbardziej zawodnym elementem. jechalem
            > ostatnio
            > > taka octavia htb 1,6 100km i silnik szalal z obrotami. palil po 14 litrow.
            >
            > > gasl, po czym nie schodzil z 5000 obr./min. w kilku innych skrzynia
            > zapomniala
            > > o biegu wstecznym.
            >
            >
            > Z tego co piszesz wynika że to raczej wina sprzęgła - może tarcza była
            > spalona? "Lotne starty" są dość typowe dla kierowców służbówek. Poza tym
            > sprzęgło to słaby punkt Golfa, Oktawia może więc mieć w genach tą wadę

nie, to nie sprzeglo. silnik szalal nawet pracujac na luzie.
    • Gość: KS Re: Skoda Octavia IP: *.chello.pl 24.09.02, 11:25
      Gos´c´ portalu: tomek napisa?(a):

> Chce kupic uzywana Octavie (2-3 letnia, do 50 000 km przebiegu)
      najchetniej
      > TDI.
      > Prosze o wasze opinie (szczegolnie od uzytkownikow tych aut). Czy
      warto
      > kupowac auto uzywane TDI, czy moze dolozyc pare zloty i kupic co
      prawda nowe
      > ale auto z 75 konnym silnikiem? Czekam na wszelkie opinie o Skodzie
      Octavii.
      > Z gory dziekuje
      >
      > PZDR

3 lata mielismy 1.6, 75KM. Zadnego problemu - powtarzam- zadnego.
      W rodzinie byl drugi , szybki samochod i obawialismy sie przesiadki kiedy
      w dluzsza trase miala jechac skoda. (bo codzienne jezdzenie po miescie
      od poczatku nas przekonalo do tego samochodu- bezpieczny, swietnie sie
      prowadzi -to podloga golfa, nic nie brzeczy, przyzwoity standard)
      Spokojnie. 3 osoby plus pelny wielki bagaznik, przelotowe srednie pod
      110 km/h czyli czaly czas ok 150-160 bez problemu. Ta skoda nic nie pali
      (miesci sie w 7 zawsze) . Rozwazanie kupowania 3 letniego za te same
      pieniadze to dla mnie absurd.
    • Gość: Pepik Re: Skoda Octavia IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.09.02, 11:32
      uwazam ze to dobre auto, nie mialem takiego ale sporo jezdzilem w CZ i SK
      jedyne co najbardziej mi sie nie podoba to brak miejsca z tylu (ewntualnie dla
      dzieci) i lekkie podskakiwanie auta na dziurach (krotki rozstaw osi).

W TDI super auto, w beznynie raczej bym nie polecal, jesli juz to 1.8T, ale to
      sporo pali.
      W CZ na taxi jezdza SDI - poracha, ledwo sie rozpedza.

Najlepsza wersja RS 180PS - pali tyle co 1.8T a jedzie lepiej i wyglad jak na
      Skode bardzo OK.

• Gość: Jako Tako Re: Skoda Octavia IP: *.tarnowskie-gory.sdi.tpnet.pl 24.09.02, 16:00
      W tym roku sprzedalem 3 letnia Octavie. Zrobilem nia 75 tys. kilometrow i bylem
      zadowolony. Wykonanie jest solidne, jedynie akumulator wysiadl przy pierwszych
      mrozach.
      • Gość: al Re: Skoda Octavia IP: 217.153.95.* 25.09.02, 10:19
        Hi

Mam pewne doswiadczenia z Oktavii 100KM i wnioski z tego plyna takie
        -75KM to jest za malo
        -z tylu jest malo miejsca

Oktavia ma na pewno jeden duzy plus
        3 letnie auto traci na wartosci tylko okolo 32-34%
        gdy np astra i megane okolo 40-45%
        Warto o tym pamietac przy zakupie nowego

pzdr
        al