Dodaj do ulubionych

Focus czy Corolla???

24.09.05, 15:18
Witam, mam pytanie - co lepiej kupic? Focusa czy Corolle rocznik 1999 lub 2000. Które jest bardziej awaryjne, do którego są tańsze części itp. Interesuje mnie silnik 1.4 lub 1.6 najlepiej na gaz.
Obserwuj wątek
    • fru.fru Re: Focus czy Corolla??? 24.09.05, 16:01
      focus...
    • xystos Re: Focus czy Corolla??? 24.09.05, 16:04
      wedel25 napisał:

> Witam, mam pytanie - co lepiej kupic? Focusa czy Corolle rocznik 1999 lub
      2000.
      > Które jest bardziej awaryjne, do którego są tańsze części itp. Interesuje
      mnie
      > silnik 1.4 lub 1.6 najlepiej na gaz.

Focus = rdzewieje nawet w garage-nie musisz uzywac by zgnil.

Corolla = czesci drogie lecz niewiele ich "zchodzi" -tansza w utrzymaniu niz
      Focus

14-to letnia Corolla CC 1,6 = wymiana rury/systemu wydechowego (na nierdzewny-
      60% drozszy/na dozywocie), wymiana paska walka rozrzadu , iii normalne service.
    • callafior Re: Focus czy Corolla??? 24.09.05, 16:05
      Corolla bez dwóch zdań. Ford odpada, choćby przez rdzę czy awaryjność. Model
      corolli z tamtego rocznika był bardzo chwalony za bezawaryjność i jakość
      wykonania oraz wykończenie. Tansze części są do forda (oryginalne) ale do toyoty
      są zamienniki w znośnej cenie (oczywiście gorszej jakości). Za podobną cenę
      proponuję rozejrzeć się też za golfem - równie trwałym (a nawet i trwalszym
      autem co toyota) ale tańszym w eksploatacji z uwagi na części.
      • wedel25 Re: Focus czy Corolla??? 24.09.05, 17:38
        dzięki
    • typson Re: Focus czy Corolla??? 24.09.05, 18:04
      nei wiem jak jest z tym rdzewnieniem focusow. trzy osoby cos napisaly, a 30
      innych, ktore w dodatku nigdy focusem nie jechaly, powtarza to jak modlitwe.
      Zyeby bylo jasne - nie mam forda, nie mialem i raczej nigdy sobie nie kupie. Ale
      apeluje o obiektywnosc.

A Tobie moge poradzic tyle - gdy juz bedziesz mial upatrzone auta, wez jakiegos
      fachowca, ktory oceni ich stan techniczny. I kup to, ktore bardziej Ci
      podpasowalo, bardziej sie podoba, lepiej sie w nim czujesz. Focus ma najlepsze
      zawieszenie w tej klasie. Corolla prze do przodu na micie bezawaryjnosci. Ale
      jest to mit. tak jak mozna znalezc w necie 1000 historyjek o rdzewiejacych
      focusach (obejrzyj sobie kilka na jakims parkingu) tak i mozna znalezc 1000
      historyjek o tym, ze corolle biora olej. I badz tu mądry.

Zakladam, ze nie kupujesz auta po to by nim jezdzic 15 lat tylko 3, moze 5. W
      takim wypadku kup auto w najlepszym stanie technicznym sposrod branych pod
      uwage. Kropka.
      • attache1974 DOKŁadnie TAK - choć sam pomykam nową FOKĄ :) 24.09.05, 18:12
      • fru.fru Re: Focus czy Corolla??? 25.09.05, 06:59
        Typson z tym braniem oleju to nie sa urban legends, wystarczy poczytac forum
        toyoty, byla wada fabryczna silnikow, toja wymieniala cale short blocki, glupio
        byloby kupic taka "wyleczoną" na sprzedaz..
        A piewcom bezawaryjnosci corolli polecam nowy ADAc...i jeszcze raz
        mowie..focus..
        • xystos Re: Focus czy Corolla??? 25.09.05, 08:31
          Re:Autor: fru.fru
          Data: 25.09.05, 06:59

.. przepraszam,nie wiedzialem ze jestes masochista-Twój wybór, kup Focus´a .
          Pzdr.

• fru.fru Re: Focus czy Corolla??? 25.09.05, 08:33
            xystos napisał:
            <cut>
            cos jeszcze w temacie, czy brandzlujesz powietrze?
            • xystos Re: Focus czy Corolla??? 25.09.05, 08:42
              Autor: fru.fru
              Data: 25.09.05, 08:33
              xystos napisał:
              <cut>
              cos jeszcze w temacie, czy brandzlujesz powietrze?

..(?) , moze i bredzluje, Toyota od 25 lat (trzy sztuki z rzedu) w rodzinie
              plus jeden Ford , na mój warsztat (cicho-ciemny) przyjezdzaja ludzie z trzy
              letnimi Focusami by rdze pospawac i pod nastepnego klienta (ofiare) auto
              podszykowac - osobiscie nigdy bym jakiegokolwiek z obecnych modeli Forda nie
              kupil,rowniez Mazda 2 (Fiesta w kimonie).
              Pisano juz na tym forum,zanim nowe modele Forda blysk salonowych podlog ujzaly-
              ze beda korodowac,podano rowniez powody do przyszlej korozji,nikt z expertów(?)
              nie wziol tego powaznie , niech wiec cierpia-Ci co reklamom zawierzyli . Pzdr.
              • fru.fru Re: Focus czy Corolla??? 25.09.05, 13:54
                xystos napisał:
                <cut>
                co kto lubi, jeden lubi rdze w foce a drugi lubi dolewac do samochodu oleju w
                ilosciach rownych benzynie...vvti,
                dla mnie EOT
                • typson Re: Focus czy Corolla??? 26.09.05, 13:22
                  czyli trzeba wybrac trzecie auto. Teraz dopiero EOT
              • histe Re: Focus czy Corolla??? 27.09.05, 16:39
                nigdy nie miałem ani nie mam forda od 4 lat jednak niemal na codzin mogę
                obserwować 3 fordy 2x focus ( roczniki 2001 i 2002 i ostatnio doszedł C-max
                2004) i nie ma na nich ani najmniejszego sladu korozji....czyżby szczęscie?
    • kumana1 Re: Focus czy Corolla??? 25.09.05, 11:36
      jak mowią "fort gowno wort" i to jest swieta racja. a wcale do japonczyków nie
      sa tak drogie czesci jak sie wszystkim wydaje i brak awaryjnosci.
      • callafior Re: Focus czy Corolla??? 25.09.05, 11:52
        są drogie, ale oryginalne (klocki hamulcowe ok. 900zł). Są tańsze zamienniki,
        ale naturalnie gorszej jakości. A że są bezawaryjne to się zgadza.
        "fort gowno wort" - tego nie trzeba udowadniać.
        • fru.fru Re: Focus czy Corolla??? 25.09.05, 14:01
          callafior napisał:
          <cut>
          A że są bezawaryjne to się zgadza.
          > "fort gowno wort" - tego nie trzeba udowadniać
          patrz pan a adac twierdzi cos innego, niedobry adac...
          www.oeamtc.at/netautor/na_pro/appl/na_professional/parse.php3?mlay_id=1000600&mdoc_id=1115150&bild=2#
          poklejcie sobie jak wam sie chce..
          • wedel25 Re: Focus czy Corolla??? 25.09.05, 20:47
            To co w końcu kupić????????? Chyba Corolle. Tylko ten oil....
            • fru.fru Re: Focus czy Corolla??? 25.09.05, 21:04
              civica ;-)
          • callafior Re: Focus czy Corolla??? 26.09.05, 12:56
            Ford wg ADAC jest pod względem awaryjności porównywalny z Toyotą, ale wcale nie
            jest dużo lepszy. Na pewno ADAC w tym teście nie badał podatności na rdzę, a to
            jest przecież pięta Achillesowa fordów.
            • fru.fru Re: Focus czy Corolla??? 26.09.05, 13:12
              callafior napisał:
              <cut>
              tak tak, w fordzie nie badal rdzy a w toyocie apetytu na olej..
              Tak czy siak ford wypada lepiej.
              • waskes29 Re: Focus czy Corolla??? 26.09.05, 13:18
                fru.fru napisał:

> callafior napisał:
                > <cut>
                > tak tak, w fordzie nie badal rdzy a w toyocie apetytu na olej..
                > Tak czy siak ford wypada lepiej.
                Badania ADAC obejmuja rowniez stan nadwozia ,ale jesli chodzi o apetyt na olej
                niekoniecznie bo to nie jest traktowane jako usterka jesli nie przekracza
                ustalonych przez producenta norm ,a te jak wiadomo nie sa restrykcyjne.
                • fru.fru Re: Focus czy Corolla??? 26.09.05, 13:31
                  waskes29 napisał:
                  <cut>
                  adac, liczy ile samochodow danej marki holowal do warsztatu bo umarly na
                  drodze, pomylilo ci sie z dekra, lub liczacym przepalone zarowki tuvem..
              • gls1 Re: Focus czy Corolla??? 28.09.05, 12:31
                Civic sedan 1.6 VTEC i bije na glowe oba te wozidła!!!
    • xxbms Re: Focus czy Corolla??? 25.09.05, 21:11
      Czy widziałes w Polsce 10-letnią Corollę? tak na złomowisku huty Sendzimira
      • niknejm Re: Focus czy Corolla??? 27.09.05, 15:38
        xxbms napisał:

> Czy widziałes w Polsce 10-letnią Corollę? tak na złomowisku huty Sendzimira

Bzdura. Akurat stare Corolle (robione w Japonii) trzymają się świetnie. Choć z
        dużych miast już je wymiotło, ludzie wymienili na nowsze modele.

Pzdr
        Niknejm
    • ffiill Re: Focus czy Corolla??? 26.09.05, 13:53
      O_C_Z_Y_W_I_Ś_C_I_E TOYOTA COROLLA.. a najlepij 1.4Diesel
      Mam jedno i drugie i wiem co mówię..
    • chris62 Re: Focus czy Corolla??? 26.09.05, 14:19
      A kup sobie Megane 1,6 16V RXE 107 KM przynajmniej się nie spocisz w upalny
      dzień bo za cenę tych cudów techniki w Megane jesze klimę dostaniesz, ze rdzą
      kłopotu nie ma w zasadzie gwarancję na nadwozie będziesz miał do 2012 roku.
      Z braniem oleju też kłopotu nie ma.
      bywały z cewkami ale te już pewnie wymienione :).
      Model z 1999 roku jest po liftingu i ma wiele poprawek względem wesji
      debiutanckiej z 1995 roku.
      Serwis nie za drogi byle nie w ASO.
      A jak jesteś uprzedzony do francuskich autek to poć się w tych Corollach i
      Focusach to Twój problem.
      Powodzenia.
      • wedel25 Re: Focus czy Corolla??? 26.09.05, 14:41
        Na Safari nie jadę, a na klimę mnie nie skusisz, bo nie ona mi potrzebna, lecz auto do jazdy po ulicach a nie po serwisach.
        • attache1974 Odpowiedź jest prosta jak drut 27.09.05, 09:32
          Wsiądź do Toyoty wsiądź do Focusa - przejedź się i tym i tym - porównaj
          wyposażenie - wielkość kabiny i bagażnika, i kup to co bardziej ci się podoba.
          Na opinię o niezawodności lub usterkowowści danej marki nie patrz w ogóle,
          jeśli kupujesz używańca i tak nie wiesz co było robione a co nie. A poza tym
          kupujesz furę dla siebie czy dla kogoś komu ją potem odsprzedasz. Znam ludzi co
          jeżdżą niemcami bo potem łatwiej sprzedać - i co z tego i tak stracisz i tak.
          Nie wiem czy sprzedawałeś kiedyś samochód - droga przez mękę (chyba że masz
          kogoś kto ci powie od razu że jak będziesz sprzedawał daj mu wcześniej znać)
          wszystko ci będą wmawiać przy sprzedaży że to trzeba zrobić i tamto że tu stuka
          i tam, a ty będziesz mówić że to i tamto już zrobiłeś (a jak było tylko ty
          wiesz) i tak samo kupując tylko osprzedawca wie co było robione w samochodzie -
          a czy poinformuje cię o tym rzetelnie nic od siebie nie dodając albo zatajając
          to już inny temat do dyskusji.
          Po prostu albo trafisz na dobry egemplarz albo na egzemplarz bardziej usterkowy.
          • attache1974 U mnie były takie modele brane pod uwagę 27.09.05, 09:48
            Corolla, Octavianka 2, Stilo, Nowy Ford Focus, Xara Picasso, Hundaii Elantra,
            Mitsubishi Lancer, Renault Megan, Renault Scienic,
            Kupiłem w końcu Nowego Focusa drugiej generacji - bo ma rewelacyjne zawieszenie
            wielowachaczowe, duży bagażnik i bardzo dużą kabinę.
            Przedtem jeździłem Punto I generacji i Sienką (punto miało 2 latka jeździłem
            nim 3 latka i sienka która była z salonu ale nią też jeździłem 3 latka i ani
            razu mi się nie zepsuła ani nie odwmówiła posłuszeństwa a nikt o zdrowych
            zmysłach na tym forum nie polecił by ci tego samochodu bo ponoć się psują i tak
            dalej i tak dalej a ja odsprzedałem ją rodzicom bo miałem do niej pełne
            zaufanie - fakt że w sience i punto musiałem zmienić alternator ale to norma
            dla tych modeli). Więc jak widzisz możesz kupić super renomowaną furkę i mieć z
            nią problemy - a możesz kupic ponoć usterkowy samochód i nic się z nim nie
            będzie działo. To w dzisiejszych czasach po prostu loteria - masz fart nic nie
            robisz przy samochodzie - masz niefart całyczas będzie stał w warsztacie.

Jedyne co - to zerknij na koszty części zamiennych - tych które musisz wymienić
            w trakcie eksploatacji (filtry, klocki, amortyzatory, rozrząd) i ewentualne
            częstotliwości zmian tych elementów - bo tańsza część wymieniana częsciej da ci
            bardziej po kieszeni niż droższa ale wymieniana przy większym przebiegu więc
            rzadziej. Co do padania innych elementów w osprzęcie silnika, zawieszeniu - to
            jak pisałem loteria zależna od tego co zastaniesz - na tym po jakich drogach i
            z jakim stylem jazdy poruszasz się i z jakimi przebiegami dziennymi - kończąc
        • mir11 Re: Focus czy Corolla??? 27.09.05, 09:50
          Jeżeli chcesz silnik 1.4 i 1.6 to tylko toyota. Focusem z silnikiem 1.4 nie da
          się jeździć, naomiast do silnika 1,6 nie można zamontować gazu, chyba że
          instalację z wtryskiem gazu w fazie ciekłej ale ta kosztuje około 8 tyś. Jeżeli
          gaz i focus to tylko silnik 1.8 i to jest rozsądna propozycja.

Co do awaryjności megane to sam mam megankę już 8 lat i nie miała ŻADNEJ awarii.
          Wszyscy moi znajomi są raczej zadowoleni z megane, Więc może byś nie powtarzał
          obiegowych opini tylko podszedł do tematu z rozsądkiem.
        • chris62 Re: Focus czy Corolla??? 27.09.05, 15:01
          wedel25 napisał:

> Na Safari nie jadę, a na klimę mnie nie skusisz, bo nie ona mi potrzebna, lecz
          > auto do jazdy po ulicach a nie po serwisach.

Ja Cię nie kuszę tylko daję dobrą alternatywę bo Megane z rocznika 1999/2000
          jest bardzo udanym modelem, mój były z roku 1997 śmiga do dziś bez problemów
          choć to golas jest i Twoja sprawa czy to rozpatrzysz czy nie.
          Jeżeli o klimę chodzi to ja tam sobie w 30 stopniowy upał jadę komfortowo w
          swoim awaryjnym Scenicu z politowaniem patrząc na powystawiane łokcie i
          zwisające ręce kierowców i pasażerów bezawaryjnych aut bez klimy pytanie tylko
          kiedy ktoś im te ręce uszkodzi. cóż wiedzą co mają golasa o słabych osiągach za
          to np znaczek VW na masce dodaje prestiżu typowemu Polakowi.
          A klima w używanym aucie nie kosztuje dużo więc nie rozumiem czemu się jej
          pozbawiać. Ja nie wyobrażam sobie jazdy w dzień przez Chorwację bez tego
          wynalazku moży Ty nie potrzebujesz ale zapakuj pasażerów i jedź na wakacje to
          się przekonasz co znaczy jazda w przeciągu i jakie są jej następstwa zdrowotne.
          Już ja tam wolę ponoć awaryjne z mocniejszym silnikiem i lepszym wyposażeniem
          niż ponoć bezawaryjne gołe bo znaczek nie jeździ.
          Tylko powiem Ci że jakoś te awarie mnie jeszcze nie spotkały w tych awaryjnych
          autach. A do serwisu zaglądać lubię (ale nie ASO) bo wiem że jadę sprawnym autem
          po takiej wizycie a jak sobie coś wymienię to się cieszę że np. hamulce mam nowe
          w starym aucie :)
          • niknejm Re: Focus czy Corolla??? 27.09.05, 15:54
            Jednego nie rozumiem. Czy Renault jest jedyną marką montującą klimatyzację w
            samochodach? ;-))

Pzdr
            Niknejm
            • chris62 Re: Focus czy Corolla??? 27.09.05, 16:20
              No oczywiście że nie ale bogato wyposażone kompakty często są poza zasięgiem
              polskich klientów więc jeżdżą golasami.
              W tym przypadku za cenę Corolli bez klimy mozna kupić Megane z klimą ale
              oczywiście nie jest to regułą bo może ktoś za pół darmo odda swoją niezawodną
              Toykę z klimą:)
    • madzia69 corolla!!!!!!!!!!!!!!!! 26.09.05, 19:33
      • madzia69 Re: corolla!!!!!!!!!!!!!!!! 26.09.05, 19:33
        no ale taka njawyzej do 5 lat
    • xystos Re: Focus czy Corolla??? 27.09.05, 17:10

.. bez wzgledu na to czy nowy czy tez przechodzony,- obejzyj Mazda 323 i
      jej mlodsza siostre Mazda 3 ,równie niezawodna jak Corolla ale duzo mniej
      koroduje , u nas widzi sie Mazdy 323 z konca lat ´80-tych bez plamki rdzy i
      wedlug wlascicieli absolutnie bezawaryjne ,Mazda 323 kosztuje nieco drozej niz
      Corolla ale oplaci sie,nie bedziesz placic spawaczowi&blacharzowi&lakiernikowi=
      taniej niz Corolla.
      Polecam Mazda 323 /Mazda 3 . Pzdr.
      • wedel25 Re: Focus czy Corolla??? 27.09.05, 18:35
        Wynalazłem dzisiaj i oglądałem zarazem Corolle z 2000r, 1.4 VVT-i 97KM za 22 500 zł z przebiegiem 94 000 tyś, na oko nie bita, przegląd ewentualnie później. Czy to atrakcyjna oferta? Auto ma 1 Air Bag, centralny z alarmem na pilota, servo i nic poza tym. Co Wy na to?
        • chris62 Re: Focus czy Corolla??? 28.09.05, 11:09
          Kolega kupił za 20 tys. PLN Megane 1,6 16V RXE 107 KM przebieg podobny a do tego:
          1. 4x air bag,klimatyzację, 4 szyby elektrycznie otwierane podgrzewane lusterka
          ABS centralny zamek Alufelgi 15", przeciwmgielne przednie i dużo innych opcji,
          których nie chce mi się wymieniać.
          Zaraz odwiedziliśmy mechanika wymiana rozrządu, paru dupereli w zawieszeniu
          hamulce nowe z płynem świece itp.
          Zapłacił 2 tys. za wszystko i smiga poniżej 10s do setki.
          Tak więc wychodzi ta różnica.
          • attache1974 Widzę nie ma to jak renówka - to ci powiem 28.09.05, 11:46
            W zamierzchłych czasach galopującej komuny - lata 80 - wujas kupił sobie
            Renault 30 TX (z wystawy z Targó Poznańskich bo czegoś takiego jak salon
            Renault to u nas jeszcze nie było) - potem sprzedał go mojemu ojcu. Toto miało
            silnik V6 2300 cm3 o mocy coś koło 130 koni (napędzane podwójnym łańcuchem
            rozrządu) - komp pokładowy pełną elektrykę.
            Potem starszy powoził 30 TS - tóżnica w wyposażeniu i bodjże wtrysku
            A potem 25 - gadającą do nas po niemiecku - o tym że klocki się kończą, zaczyna
            brakować paliwa - itp.
            To właśnie 30 pierwszy raz przewiózł mnie z prędkością 205 km/h. Śmiem
            twierdzić że wtedy było to jedno z szybszych aut w Polsce a na pewno w
            Warszawie.
            Ale mnie osobiście jakoś nie grzeje teraz renówka - fura jak każda inna.
            • chris62 Re: Widzę nie ma to jak renówka - to ci powiem 28.09.05, 11:59
              Oj tam to tylko przykład różnic wyposażeniowych aut w podobnej cenie na pewno
              znajdą się też ciekawe oferty z innych marek.
              Nie rozumiem czemu ludzie nastawiają się na konkretne modele w przypadku używek.
              Ja jak kupowałem uzywkę to patrzyłem na to, żeby dobra była za określone
              pieniądze a nie miała koniecznie napis Toyota lub Ford.
              Skoro mozna kupić w tych samych pieniądzach auto szybsze lepiej wyposażone to
              nie rozumiem w imię czego kupować golasa ale jest wolny rynek i kazdy ma prawo
              wyboru a to tylko takie sobie tam rozważania.
              Juz znam takich którzy koniecznie kilka lat temu chcieli mieć Golfa 3 a po tem
              płakali że okazał się powypadkowy i usunięcie pewnych wad jest niemożliwe więc
              jeżdza V max 80 km/h w obawie o zdrowie a sprzedać nie za bardzo jest komu za
              to szpan we wsi był :)

• attache1974 He no nie ma to jak wiosokowa fura z logo WV 28.09.05, 12:07
                Tu się zgodzę trzeba kupować auto pod siebie (nie mylić z robieniem pod siebie)
                a nie pod sąsiada, szefa, kolegę - tak żeby zazdrościli loga na masce i
                kierownicy.
                Siedzę sobie w małym miasteczku w ASO Fiata - a tam ludziska kupują nową Albeę -
                oczywiście na kredyt dla rolnika (ale to taki szczegół) - przyszło do wyboru
                koloru - ja im mówię bo to trwało i trwało a ja siedziałem obok, żeby wzięli
                wiśnię metalic bo w tym kolorze Alby wyglądają ładnie (miałem wtedy sienolota w
                takim kolorze więc im mówię zobaczcie tam robią moją furkę z profilu wygląda
                prawie jak Alba - ładna - no ładna potwierdzają). Pani się pyta to co ten kolor
                państwo zamawiają a oni że nie. Ja zdurniałem i pytam się czemu nie, a bo
                sąsiad ma taki sam kolor - ale na Albie - dopytuje się - nie na jakimś innym
                aucie. No to co z tego pytam się dalej, a oni że nie wypada bo sąsiad powie że
                spapugowali po nim kolor choć Alba w takim kolorze jest dla nich jak
                najbardziej kusząca.
                Toż to paranoja - kupować furkę pod zdanie sąsiada.
                Ale myślę że przy zakupie 50 % ludzi tak właśnie myśli, co powie sąsiad jak
                bedę miał zupełnie inne auto ale w takim samym kolorze jak on.
                • chris62 Re: He no nie ma to jak wiosokowa fura z logo WV 28.09.05, 12:17
                  :) zabawne.
                  Ale miałem podobnie jak kupiłem megane to sasiada skręcało bo ładne to auto by
                  ło na tamten czas ale po kilku dniach pojawił się uśmiech na jego twarzy bo
                  dowiedział się od znajomych , że Renault to najgorsza firma więc poprawiło mu to
                  humor.
                  Niestety nie doczekał się na spodziewane awarie....
                  • attache1974 Przypadek drugi - ta sama miejscowość 28.09.05, 12:22
                    Mieszkają tam moi teście - 3 lata jeździłem do nich Punto pierwszej generacji -
                    3 drzwi, kolor wiśnia metalic.
                    Zmieniłem Punciaka na Sienkę - (4 drzwi - sedan - wiśnia metalic) po pół roku
                    jeżdzenia do teściów sąsiadka pyta a co zmieniliście samochód, a ja no już
                    dawno, a to nie zauważyłam bo taki sam kolor macie teraz jak i poprzednio.
                    • chris62 Re: Przypadek drugi - ta sama miejscowość 28.09.05, 13:24
                      :) Ale to rozumiem bo wiele kobiet rozróżnia auta tylko po kolorach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka