Dodaj do ulubionych

Budujemy autostrady!

28.09.05, 11:19
Żelazne. Kasa z akcyzy idzie na PKP! Pie..ny, niewydolny, zacofany socjal-
kraj.

biznes.onet.pl/0,1171087,wiadomosci.html

Obserwuj wątek
    • wujaszek_joe Re: Budujemy autostrady! 28.09.05, 11:20
      im lepsza kolej tym mniejszy ruch na drogach
      dobra kolej jest nie mniej wazna niz autostrady
      • greenblack Re: Budujemy autostrady! 28.09.05, 11:24
        Pokaż mi swoje bilety kolejowe z ostatniego roku.
        • wujaszek_joe Re: Budujemy autostrady! 28.09.05, 11:27
          nie pisałem ze jezdze koleją tylko ze jest to wazna forma transportu masowego
          • greenblack Re: Budujemy autostrady! 28.09.05, 11:48
            wujaszek_joe napisał:

> nie pisałem ze jezdze koleją

To kto ma jeździć tymi pociągami, jak nie ty???
            • wujaszek_joe Re: Budujemy autostrady! 28.09.05, 11:51
              węgiel i inne masowe towary oraz robotnicy ze wsi do fabryk w miescie
              • greenblack Re: Budujemy autostrady! 28.09.05, 11:56
                A ty kto jesteś, ze możesz nie jeździć pociągiem? Zmusisz robotników ze wsi,
                żeby wstawali godzinę wcześniej i popie..li 4 km na dworzec? Wielkich fabryk
                to już nie ma.
                • p.s.j Towary mają jeździć. Przyjemnie byłoby bez TIRów 28.09.05, 13:41
                  na drogach np W-wa-Poznań. Zupełnie nie rozumiem, czemu nie można by było na
                  tej trasie wozić kontenerów szybką i tańszą koleją.
                  • swoboda_t Re: Towary mają jeździć. Przyjemnie byłoby bez TI 28.09.05, 16:30
                    Bo towar do tych kontenerów tzreba dowieźć i załadować w Poznaniu, wyładować w
                    Wawie i zawieźć do odbiorcy, oczywiście ciężarówkami. Do tego pociągi jeżdżą
                    wg. określonego planu, który niekoniecznie będzie pasował danemu
                    przedsiębiorcy. Gdyby używanie kolei było logistycznie uzasadnione, to
                    przedsiebiorcy woziliby towary pociągami włąśnie, przecież nie wybierają TIR-ów
                    komuś na złość.
                    • p.s.j Re: Towary mają jeździć. Przyjemnie byłoby bez TI 29.09.05, 10:18
                      Ale i tak po mieście TIRy nie jeżdżą, rozładunek kontenerów do mniejszych
                      ciężaróweczek/dostawczaków następuje w jakiś stacjach logistycznych w okolicach
                      miasta. Gdyby PKP Cargo i tysiąc innych spółek PKPowskich wzięło kasę i wydało
                      ją nie na samochodzik dla prezesuncia, tylko na remonty torów i składów tak, by
                      kontenery z Poznania do W-wy można było koleją przewieźć szybciej niż
                      samochodem (dajmy na to: o 2 godziny szybciej), to w połączeniu z taniością
                      transportu kolejowego w porównaniu z kołowym (a benzyna droższa i droższa)
                      chyba by się to opłacało, czyż nie?
                  • trzyseta Re: Towary mają jeździć. Przyjemnie byłoby bez TI 29.09.05, 23:28
                    to ku....wa niech będzie szybsza i tańsza i problem się sam rozwiąże.
                    Ani złamanego centa tym q..som nie wolno dać, bo i tak wszystko wtopią i nic z
                    tego nie będzie, kupią jakieś pendolino i będą rżnąć głupa, że muszą jechać 30
                    na godzinę bo tory kiepskie, za ostre łuki, brak wiaduktów i tak zawsze coś
                    przeszkadza. Kolej ma być prywatna i wtedy będzie coraz lepsza, a nie co raz
                    gorsza bo rozkradana i dojona przez zastępy cwaniaków.
                    W Chinach mają wybudować 400000km autostrad w ciągu 10-15lat to my powinniśmy
                    proporcjonalnie machnąć z jakieś 10000km licząc na 40mln obywateli i areał 300
                    krotnie mniejszy. Mają połączyć wszystkie miasta powyżej 200tys. mieszkańców.
                    Takich miast w Polsce jest z 10. No z 5000km autostrad w Polsce temat załatwia
                    definitywnie.
                    Szokujące jest np. że z Łodzi do Wrocławia jedzie sie 3 godziny z narażeniem
                    życia (200km). Z Poznania do Wrocławia jak wyżej z Gdańska do Szczecina 5
                    godzin. To Uganda jest jakaś. Nie wiem jak tam z Przemyśla do Szczecina albo z
                    Jeleniej Góry do Białegostoku - pewnie z noclegiem.
            • niki27 [...] 28.09.05, 15:17
              Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
              • niki27 Do P.S.J 28.09.05, 15:19
                Mój post NIE BYŁ odpowiedzią na twój, ale na dobrze-wiesz-czyj.
              • kszyrztow Re: Budujemy autostrady! 28.09.05, 15:25
                niki27 napisał:

> A nie chciałbyś debilu zdjąć tirów z dróg?
                > Pomyśl chwilę, zanim coś p..niesz.
                >
                >
                kiedyś kiedyś coś takiego napisałem:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=27605314&a=27610329
                obszczekało mnie paru wtedy solidnie... :)
              • greenblack [...] 28.09.05, 17:14
                Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • edek40 Re: Budujemy autostrady! 28.09.05, 12:06
        Jeden moj znajomy do dzis bije sie z myslami czy przypadkiem nie jest frajerem. Otoz wybral sie on jak bialy czlowiek ekspresem z W-wy do Poznania na targi. Razem z trzema kolegami. Zaplacili za luksus blisko 900 zl. Dostali ciastko i zimna kawe. Pilnowali swoich bagazy, bo przez megafon w wagonie im kazali. Na targach spotkali swoich znajomych, ktorzy rowniez we czterech dojechali za 500 zl. Taksowka. Z Warszawy. I nie pilnowali bagazy. A kawe wypili ciepla w Kutnie. Jechali tylko o godzine dluzej za to z dogodnego miejsca, a nie z dworca przy ktorym nie mozna zostawic auta.
        • kuszacy_witas Re: Budujemy autostrady! 29.09.05, 12:51
          Pod warunkiem ze taksowka to jakies wygodne auto a nie np Polonez.
          Poza tym i tak ja sie boje jezdzic z taksowkarzami za miastem :-)
    • vqr_via_jonci Re: Budujemy autostrady! 28.09.05, 11:40
      juz widze jak biegasz z taczka na budowie skoro mowisz 'budujemy'
      • zgred-j Re: Budujemy autostrady! 28.09.05, 12:21
        vqr_via_jonci napisał:

> juz widze jak biegasz z taczka na budowie skoro mowisz 'budujemy'

Mi to raczej przypomina anegtotkę o g..e, które przyczepiwszy się do statku,
        rzekło: "Płyniemy". :)
        • greenblack Re: Budujemy autostrady! 28.09.05, 12:31
          Wynarodowiliście mnie już, debile? To nawet lep(p)iej.
          • bocian4 do GB... 28.09.05, 21:40
            JA tylko jedno pytanko: znów wódkę w pracy zaczałeś pić? Bo znów zamiast
            merytoryczny robisz się agresywny...

mimo wszystko... respect

pzdr
            • genefski Re: do GB... 29.09.05, 15:12
              Z tego co mi wiadomo, to ten pezio pracuje w banku ... zenadka!
              • bocian4 Re: do GB... 29.09.05, 18:10
                > Z tego co mi wiadomo, to ten pezio pracuje w banku ... zenadka!

? Czemu zenadka? I co znaczy pezio?
                Poznałem kiedyś takich tuzów jak glówny ekonomista Bre czy pan Petru z BPH -
                budza mój podziw i szacunek.
                JAsne ze praca jako jednej z masy dealerów nie jest pewnie zabójczo ciekawa ale
                nie generalizujmy - nie jeden tuz w baku siedzi i zarabia niewąskie pieniadze.

PZdr
        • vqr_via_jonci Re: Budujemy autostrady! 28.09.05, 13:50
          anegtotka taka sobie ale uwazaj bo jeszcze ktos wezmie to do siebie a to taki
          delikatny czlowiek i mozesz zranic jego serce
          • zgred-j Re: Budujemy autostrady! 28.09.05, 14:50
            vqr_via_jonci napisał:

> anegtotka taka sobie ale uwazaj bo jeszcze ktos wezmie to do siebie a to taki
            > delikatny czlowiek i mozesz zranic jego serce

Eeeee... chyba nie? Ze słownictwa wygląda mi na twardego faceta, co z niejednego
            pieca chleb jadł i taką np. budową nieźle by zarządzał. :)
            • vqr_via_jonci Re: Budujemy autostrady! 28.09.05, 15:40
              Ze s_ownictwa wygl_da mi na twardego faceta, co z niejednego pieca chleb jad_ i
              tak_ np. budow_ nie_le by zarz_dza_. :)
              twardziel powiadasz ale trza szanowac uczucia innych
              moze mu odpusc skoro ma podnosic nasze standardy transportu
              tu z kolei /znowu to pkp/ przypomina mi sie dowcip o g..ch co na wojne szly i
              nie zabieraly mieczakow :P
              • zgred-j Re: Budujemy autostrady! 28.09.05, 16:00
                vqr_via_jonci napisał:

> tu z kolei /znowu to pkp/ przypomina mi sie dowcip o g..ch co na wojne szly i
                > nie zabieraly mieczakow :P

Wrzucisz mi ten dowcip na gazetowego mail'a?
    • kominiara Re: Budujemy autostrady! 28.09.05, 11:57
      Mimo ze posiadam furrre, jak tylko moge, korzystam z PKP. I wku... mnie, ze
      trase Gdynia-Wawa(350km) jade 4h 40 minut w najlepszym przypadku. Poza tym jest
      taniej, i piwka w Warsie tez mozna lyknac. No i stresow jakby mniej.
      Ale nie znaczy to, ze mamy przestac budowac autostrady!
    • chris62 Re: Budujemy autostrady! 28.09.05, 12:11
      Autostrad nie będzie bo to się nikomu nie opłaca.
      Weź pod uwagę ,że dzięki naszym drogom z pułapkami zarabiają wszyscy.
      Policja kasuje za przekroczenie 50 km/h które obowiązuje przez cały kraj w
      każdym kierunku z kilometrowymi przerwami czase.
      Dużoe wypadków a więc blacharze lakiernicy laweciarze zacierają ręce.
      Jak wypadek śmiertelny to i niedofinansowana służba zdrowai zarobi na sprzedarzy
      zwłok. Zakład pogrzebowy garnie za pogrzeb.
      A jak zostaniesz inwalidą po wypadku to wózek musisz kupić i płacić za
      rehabilitację czasem protezkę ktoś Ci sprzeda :(
      Rozbite auta trafiają na złom i ponownie na rynek w elementach a sprzedawcy
      samochodów nowych i uzywanych mają komu sprzedać.
      To tylko kilka przykładów że nie opłaca się budować autostrad, które mnóstwo
      kasy kosztują a pozbawią wielu ludzi pewnych dochodów, no ale pozostaje pytanie
      kto za to płaci?
    • duze_a_male_d_duze_m Re: Budujemy autostrady! 28.09.05, 13:56
      Zróbmy pikietę pod Sejmem, może dadzą nam chociaż po komplecie opon na zimę?
      Precedens już widzę jest.
    • emes-nju Re: Budujemy autostrady! 28.09.05, 14:05
      greenblack napisał:

> Żelazne. Kasa z akcyzy idzie na PKP!

Jak socjalizm, to socjalizm! Oszustwa tez sie w tym systemie mieszcza. Pisze o oszustwie bo jak wprowadzane byly coraz to nowe podatki nakladane na paliwa, waaaadza zapewniala, ze to na drogi. Ale nic to - PKP tak przegial z cenami biletow, ze czteroosobowej rodzinie taniej wychodzi jednak samochodem (chyba, ze ktos godzi sie na jazde ze srednia predkoscia ponizej 40 km/h w pociagu osobowym). Czyli wszyscy kierowcy buduja cos im malo potrzebnego bo w wyprowadzke TIRow na lawety nie wierza chyba nawet pomyslodawcy. Ale przynajmniej strajku na PKP nie bedzie... W sumie, jako Warszawiak, powinienem sie cieszyc - nie przyjada demolowac mojego rodzinnego miasta!
      • swoboda_t Re: Budujemy autostrady! 28.09.05, 16:41
        Nie Oni, to Inni, zawsze znajdzie się ktoś chętny na publiczną kasę :|
        P.S.: Byłem wczoraj w Warszawie, muszę przyznać, że przez 9 lat jak mnie tam
        nie widziano sporo się zmieniło,miasto wyładniało i unowocześniło się. Ale te
        korki... Na Śląsku i w Zagłębiu ruch jest duży, ale zazwyczaj w miarę płynny.
        Tak samo mogę powiedzieć na podstawie własnych obserwacji o Poznaniu i
        Krakowie. Niewydolność komunikacyjna stolicy zrobiła na mnie duże wrażenie.
        • swoboda_t Re: Budujemy autostrady! 28.09.05, 16:45
          Nie wiem jak Wy to wytrzymujecie?? Ale zapewne pocieszająca jest myśl, że
          zamiast nowych dróg i ulic, będziecie mieć nowe szyny :D
          • jarek-44 Re: Budujemy autostrady! 28.09.05, 16:48
            swoboda_t napisał:

> będziecie mieć nowe szyny :D

Ta kwota nie będzie przeznaczona na coś NOWEGO. Jedynie na remonty i ewentualnie
            na spłatę zadłużenia.
          • emes-nju Re: Budujemy autostrady! 28.09.05, 16:51
            swoboda_t napisał:

> Nie wiem jak Wy to wytrzymujecie??

No wiesz. Ten prestisz bycia mieszkancem stolycy :-P

A tak serio. Moj brat wyprowadzil sie pod Warszawe, ja mam juz nogi w blokach startowych. Teraz mieszkam w takim miejscu (precyzyjnie wybranym na samych obrzezach miasta), zebym na dojazd do i z pracy nie poswiecal polowy dnia. A jak "okrzepne" (czytaj wreszcie dojdzie do wladzy opcja sprzyjajaca biznesowi), wyprowadze siebie i firme poza Warszawe. Wielu moich znajomych juz sie wyprowadzilo. Z racji wielkosci miasta, do niektorych mam ponad 70 km! Zwykla, niezobowiazujaca imprezka MUSI konczyc sie nocowaniem :-)

pzdr
            • swoboda_t Re: Budujemy autostrady! 28.09.05, 17:21
              Mieliśmy niezły ubaw jak wyjeżdzaliśmy spowrotem do Katowic. Ruszyliśmy z
              Konduktorskiej(ok. Woronicza) i jeden warszawiak wyprowadzał nas na trasę
              katowicką przez jakieś boczne dróżki, żebyśmy nie musieli stać w korku. No więc
              jechaliśmy przez różne wsie, jakieś pola, gdzie droga ledwo mieściła dwa auta,
              bory jakieś ( Magdalenka-super chaty :D ), oczywiscie na tych duktach(dobrze,
              że jechaliśmy terenówką) ruch jak cholera, po kilka samochodów spotykało się na
              skrzyżowaniu w szczerym polu. Jechaliśmy i jechaliśmy, żeby w końcu wyjechać
              przy Maximusie (20kilometrów od centrum) i.... stanąć w korku :D Podobno to i
              tak jest szybszy sposób na wydostanie się z miasta. Paranoja! No i kolejne co
              mnie uderzyło: wielopasmowe skrzyżowania głównych dróg bez odrębnego cyklu
              świateł dla lewoskrętów-ktoś za to powinien dostać solidne lanie!! No, ale
              odeszliśmy od tematu kolei ;)
              • emes-nju Re: Budujemy autostrady! 28.09.05, 17:26
                W zeszlym roku 1400 km do Chorwacji jechalem az 22 godziny. Bylo w tym ok. 3 godzin na wydostanie sie z Warszawy w okolicach 17.00.

A Warszawa zaczyna po trochu tracic na tym pieniadze. Sporo moich znajomych placi juz PIT poza granicami miasta, a i ja sie do tego przymierzam...
                • pindoll Re: Budujemy autostrady! 28.09.05, 17:28
                  emes-nju napisał:

> W zeszlym roku 1400 km do Chorwacji jechalem az 22 godziny. Bylo w tym ok. 3
                  go
                  > dzin na wydostanie sie z Warszawy w okolicach 17.00.
                  >
                  > A Warszawa zaczyna po trochu tracic na tym pieniadze. Sporo moich znajomych
                  pla
                  > ci juz PIT poza granicami miasta, a i ja sie do tego przymierzam...
                  >

Ale czy po tej wyprowadzce będziesz jeździł WKD? Bo zbaczacie z tematu. ;)
                  • emes-nju Re: Budujemy autostrady! 29.09.05, 09:55
                    pindoll napisał:

> Ale czy po tej wyprowadzce będziesz jeździł WKD?

NIE!
                    I dlatego nie zbaczamy z tematu. Kasa z NASZYCH podatkow placonych w paliwie i dzie na kolej zelazna. Po Warszawie nie ma jak jezdzic (wiekszosc nowych inwestycji to latanie dziur albo produkcja eleganckich drog donikad) wiec planuje wyprowadzke siebie i firmy. I nadal nie bede korzystal z uslug kolei, ale bede na nia placil kupujac paliwo. Jakby nie wystarczylo, ze place PIT i VAT...
        • jarek-44 Re: Budujemy autostrady! 28.09.05, 16:47
          swoboda_t napisał:

> Niewydolność komunikacyjna stolicy zrobiła na mnie duże wrażenie.

Trzeba było sprawdzić, jaka część TIR'ów miała zagraniczne blachy i wyobrazić
          sobie, co by było, jeśli tranzytem jechałyby one koleją.
          • swoboda_t Re: Budujemy autostrady! 28.09.05, 16:56
            Nie było prawie żadnych TIR-ów. No, na ósemce, w Jankach, czy gdzie tam się ten
            korek zaczął trochę było, głównie polskie. W mieście raczej nie było ciągników,
            co najwyżej mniejsze cięzarówki "miejskie". Wszystkie korki to były głównie
            auta osobowe i dostawcze. Oczywiście nie zmienia to faktu, że Warszawa powinna
            w koncu mieć obwodnice. Co do tranzytu, to się zgadzam-w miarę możliwosci
            powinien isć na tory. Ale gros ciezarówek na drogach jedzie z Kutna do
            Swarzęza, albo z Rybnika do Poznania-wsadzenie tych na pociągi jest pozbawione
            sensu.
            • jarek-44 Re: Budujemy autostrady! 29.09.05, 10:51
              swoboda_t napisał:

> Nie było prawie żadnych TIR-ów.

???
              Z przykładowego kierunku Kraków/ Katowice/Wrocław na Białystok (krajowa
              "ósemka") polecam następujace ulice: Al. Krakowska, ul. Łopuszańska, Al.
              Jerozolimskie, Armii Krajowej, Radzymińską.
              Niezła jest także Marynarska, ale ze względu na trwającą od roku remont
              skrzyżowania z Rzymowskiego TIR'y, jakby unikaly tego kierunku.
              Dla niezorientowanych dodam, że wszystkie wymienione ulice, są w mieście z
              przekąsem nazywanym stołecznym.
    • sven_b Re: Budujemy autostrady! 28.09.05, 14:12
      Nie sądze zeby starczylo na TGV, wiec pewnie oddłużą molocha. To przyklad ze
      cudow nie ma - zeby dac jednym zabiera sie drugim. Tak tez moge rządzić.
    • hunaga Nalezy inwestować w kolej !!! 28.09.05, 14:32
      w kolej nalezy inwestowac i to wielokrotnie wiecej
      bo drozejaca ropa wymusi korzystanie z kolei !

faktem jest ze zarzadzanie koleja jest tragiczne
      ale nie mozna kwestionowac tego ze potrzebne sa inwestycje w transport szynowy
      kolej to przyszlosc

inna kwestia jest finansowanie kolei z kieszeni kierowcow
      co uwazam za brak myslenia
      no ale nie od dzis finansujemy jako kierowcy zus, krus, dotacje, fundusze itd
      itp

• ilion_t Re: Budujemy autostrady! 28.09.05, 18:03
      czytam, czytam... i nie łapię, o czym ta dyskusja? (laików, co nie mają pojęcia o czym piszą) Czy choć jeden z Was pracował na kolei? powtarzacie oklepane slogany... ja też jeżdżę 1 w roku pociągiem... bo są brudne, powolne. Ale nie muszę! i ostatnio droga z Radomia do Puław (samochodem) zajęła mi ponad 2 godziny... więc lepiej nie jeździjcie i nie narzekajcie! jak kolej zrozumie, że na przewożeniu np. TIRów można robić kasę (jak szwajcarzy) to się zmieni.
      • wujaszek_joe Re: Budujemy autostrady! 28.09.05, 22:55
        kolej jest dobrym uzupełnieniem transportu samochodowego. dla towarów masowych
        jak węgiel, chemia itd, najlepiej między zakładami z bocznicami kolejowymi.
        scisły związek kolei z drogami najlepiej obrazowały stare przeładowane
        ciężarówki z węglem jadące ze śląska w Polskę, rozjeżdżając nasze resztki dróg.
        bo kolej była wtedy droższa. transport drogowy i kolejowy wymaga ogromnych
        pieniędzy po to żeby żyło nam się taniej
    • cc_2004 Re: niech zbudują te A1, 2, 3 i 4 i na tym skończą 29.09.05, 11:26
      Transport kolejowy, lekki transport miejski (szybkie tramwaje itp.) to
      przyszłosć i konieczność ekonomiczna i ekologiczna.
      Np. w Anglii są parkingi podmiejskie dla dojeżdżających pociągami/metrem do
      pracy.
    • jarek-44 Re: Budujemy autostrady! 29.09.05, 12:29
      www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_050929/ekonomia/ekonomia_a_6.html
    • xystos Re: Budujemy autostrady! 29.09.05, 12:36
      greenblack napisał:

Żelazne. Kasa z akcyzy idzie na PKP! Pie..ny, niewydolny, zacofany socjal-kraj.

.. nie masz racji ze zacofany,pozatem polska nie jest pierwsza , juz w 1988 roku
      uruchomiono w szwecji "bil-tåg" -pociag samochodowy ,od Luleå na polnocy przez
      Stockholm-Malmö do Berlina , puzniej sprzegaja wagony wedlug destynacji ,
      w ub.roku w ten sposob "pojechalem autem" do Venecji , puzniej na miejscu juz
      na wlasnych kolach pn.Italie zwiedzalem

Bil-Tåg to wspanialy wynalazek auto na "pokladzie" wagonu samochodowego,a
      kierowca w sypialnym podrozuje ,-moze cos dla polski ? na trasach Gdynia-
      Zakopane ? itp. trasach ?. Pzdr.
    • genefski Re: Budujemy autostrady! 29.09.05, 15:05
      greenblack napisa?:

> Z˙elazne. Kasa z akcyzy idzie na PKP! Pie..ny, niewydolny, zacofany socjal - kraj.
      >
      >

Zapraszam do Szwajcu, dupku!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka