krzysztofgolec 19.10.05, 15:18 Panie szymonie, Drugi raz juz suzuki panu nie dadzą! Link Zgłoś Obserwuj wątek
tomek99996 Re: Drugie cięcie Samuraja - Suzuki Grand Vitara 24.02.06, 21:38 W zasadzie zgoda na tresci z artykulu lecz, jednak jako Użytkownik mam pewne ale i oto one: tylna kanapa owszem regulowana i dzielona,lecz czemu wpada w drgania ... serwis rozkłada ręce nic zrobić się nie da tylna kanapa owszem regulowana i dzielona , lecz sposób kompensacji powstających szczelin rodem z lat siedemdziesiątych ubiegłego wieku gdy królował zaporożec i lepiej nie patrzcie jak wygląda japońska technika przy obudowie nadkoli- jeżeli coś jest mniejsze od pilki do tenisa przeleci do bagażnika .... serwis rozkłada ręce trzeba wskazać na korzyści i wykorzystać te przestrzenie wskaźnik paliwa - rzeczywiście pokazuje koszmar, lecz posiada funcję wyłaczenia całe szczęście mocy pomimo 2litrów trochę jest trochę mało, muszę jednak potwierdzić, że po przejściu 4 tys poprawia się odczuwalnie + hałas do wytrzymania wreszcie to co zabolało: - złe uszczelnienie tylnego mocowania lewego relingu tak szczelne, ze przez moment myślałem,że rozwiązałem zagadkę znikających lodowych języków w Alpach - znalazły się wszczelinie pomiedzy lewym słupkiem i drzwiami pokrywając wszystko razem z zawiasami ..... i uwaga chociaż wiedziano o tej cytuję ,, niedoskonałości i opracowanych procedur jej usunięcia...'' to sam musiałem się zgłosić, mimo tego, że dwa tygodnie wczśniej byłem na przeglądzie - ciekawi mnie jak to będzie z gwarancją na powłokę lakierniczą w tym miejscu - jeszce jedna istotna rzecz jeżeli oddasz VITARĘ na parę dni do serwisu z tytułu uznanej gwarancji toi tak zapomnij o samochodzie zastępczym ( ta wiadomośc pochodzi z centrali SUZUKI ) ALE!!! MIMO TYCH NIEDOSKONAŁOŚĆI FRAJDA JEST DUŻA I TO W TERENIE I NA SZOSIE I JEŻELI TYLKO ZAPOMNISZ O PALIWKU TO PRAKTYCZNIE WJEDZIESZ WSZĘDZIE TAM GDZIE SIĘ ZMIEŚCISZ I TO NA TYLE SZYBKO JAK CI ROZSĄDEK POZWOLI POSUMOWUJĄC - PO PÓŁ ROKU UŻYTKOWNIA iiii JESTEM ZA!! pozostaje tylko wątpliwość czy nie było warto czekać na DIESLA I jeszcze jedno mimo krytycznych uwag serwis stara się i robi co może albo udaje, ze to robi - wrażenia pozostaą jednak pozytywne. Link Zgłoś
fides64 Re: Drugie cięcie Samuraja - Suzuki Grand Vitara 24.03.06, 15:24 Co do silnika V6 to w Stanach GV jest dostepna tylko taka jednostka 2.7L. Obecnie jezdze poprzednim modelem GV z silnikiem V6 2.5L. Naprawde nic nie mozna mu zarzucic jesli chodzi o moc. Nie ma co porownywac GV do innych samochodow - CRV, RAV4 - one nie sa zawieszone na ramie, brak reduktorow. To naprawde w przeciwienstwie do GV nie sa samochody terenowe. Wystarczy popatrzec na zdjecia na stronach off-road. Tam GV jest mnostwo. Jakos nie widzialem ani razu ravki czy CRV. Link Zgłoś
maciek1956 Re: Drugie cięcie Samuraja - Suzuki Grand Vitara 23.11.06, 15:57 Poczekałem i nabyłem Grand Vitarę w dieslu. Trochę małe te 130 KM, może żrebaki, ale ogólnie do normalnej jazdy wystarczają. Mam zamontowany box na stałe, opory więc mam trochę większe niż normalnie, zużycie paliwa tylko czasami nieznacznie przekracza 9 l i to jest wielka zaleta tego motoru. Szybko Vitarki nie zmienię na inne auto. Link Zgłoś
zarada Re: Drugie cięcie Samuraja - Suzuki Grand Vitara 12.02.07, 20:12 a ja czekam na odbior diesla, zostalo jeszcze 2 m-ce, ale po ostatnich komentarzach znajomych nie wiem czy warto. podobno diesel jest za słaby a poza tym głośny. Ostatnio słyszałem że nie mam co się nim wybierać w trasę, bo podobno komfort zerowy. nie zostaje nic innego jak czekać i ocenić. Link Zgłoś
andrzejb303 Re: Drugie cięcie Samuraja - Suzuki Grand Vitara 13.02.07, 07:44 Napisz coś więcej na temat tego diesla... Ile już przejechałeś i te 9 l to prawda czy też trochę zaniżyłeś? Pytam bo mam dylemat czy brać diesla czy benzynę, ale przy 9l no, no... Andrzej Link Zgłoś
maciek1956 Re: Drugie cięcie Samuraja - Suzuki Grand Vitara 16.02.07, 14:29 Mam niewielki przebieg, ok 13 tys km, pracuję blisko domu, na urlopie letnim nie byłem. Pokonałem nim tylko dwie dłuzsze trasy, po ok 500 km,(tam i z powrotem) bez problemu. Mam trochę uszkodzony kręgosłup i kolano, autem osobowym po max 150 km muszę robić przystanek, tym przejechałem w/w trasy tylko z przerwą na tankowanie. Wysiadlem i...nie było bólu. Mam wreszcie auto bardzo wygodne, dobre na szosę, ale niezłe też w terenie. Jeśli chodzi o spalanie to nie sprawdzam dokładnie, widzę to co pkazuje komputer i widzę ile muszę zatankować, nigdy nie przekroczyłem 10 l, a tak jak pisałem wcześniej mam zamontowany na stałe bagażnik i box. Mam sporo klientów, którzy używają np RAV 4, większość z nich, nie wiem na jakiej podstawie, ja nie miałem Ravki, mówi, że szkoda, ze to nabyli, trzeba było kupić Grand Vitarę. Miałem jedną awarię--pierwszego dnia auto straciło moc. Serwis usunął sprawnie ten problem, póżniej okazało się, ze Suzuki wzywa klientów na usunięcie w/w usterki. Nie bardzo wiem dlaczego ktoś mówi, ze silnik jest głośny. Prawie go nie słychać przy normalnej jeżdzie, fakt przy prędkości powyżej 140 zaczyna być glośnawo, ale to chyba w większości aut. Przesiadałem się do Vitary z Volvo V-70, nawet dealer Suzuki obawiał się czy będę zadowolony. Jestem i to bardzo. Już przyzwyczaiłem się do 130 KM, moze trochę jest to mało przy ruszaniu ze świateł (ale nie jest auto sportowe), w trasie radzi sobie wyśmienicie, wyprzedzanie--nie ma problemu. Polecam ten samochód, będziecie zadowoleni. ew GG 3939689 Link Zgłoś
zarada Re: Drugie cięcie Samuraja - Suzuki Grand Vitara 18.02.07, 23:04 dzięki za odpowiedź, mam nadzieję że i ja za jakieś 3 miesiace opiszę swoje wrażenia i będę zadowolony z GV. pzdr Link Zgłoś
mookkie Suzuki Grand Vitara diesel 11.10.07, 08:08 Witam, Właśnie odbrałam z salonu nowiutką Vitarkę w dieslu. Do tej pory jeździłam poprzednia wersja benzynową. Mam kilka uwag i pytań do bardziej doświadczonych posiadaczy diesla. Po 1. czy spalanie, które w tej chwili mam w Vitarze spadnie po jakimś czasie ? Bo jak na razie jestem przerażona jego wysokością :11,4. Po 2. co to za stuki wydobywające się spod podwozia ? Czy na tym polega różnica pomiędzy starym a nowym zawieszeniem ? Wydaje mi się jakby powypadały gumowe podkładki ...... Po 4. czy N na słynnym pokrętle powinno neutralizować skrzynię biegów ? Pomimo przekręcenia pokrętła na symbol "N" samochód jeździ "normalnie" I może jakiś doświadczony posiadacz podzieli się ze mną swoimi spostrzezeniami. Bardzo proszę. Link Zgłoś
mynia1522 Re: Suzuki Grand Vitara diesel 11.10.07, 11:36 Cześć, Nie licz na mniejsze spalanie, po mieście spali ci 11-12 latem a 13- 14 zimą (oleju oczywiście). W trasie zejdzie do 8-9 litrów - niestety silniki Common Rail są oszczędne tylko na papierze i w laboratoriach. Zawieszenie będzie stukało i to normalny objaw bo jest sztywniejsze. Powodzenia Link Zgłoś