Dodaj do ulubionych

Płyn do chłodzenia.

31.10.05, 17:43
Wymieniać go na nowy, czy uzupełniać?
Obserwuj wątek
    • kompletny_idiota Re: Płyn do chłodzenia. 31.10.05, 18:23
      Jak Ci plynu ubywa i czesto go uzupelniasz to po jakims czasie mozna powiedziec
      ze caly byl wymieniony.
      Jak plynu nie ubywa, to po kilku latach czy kilkudziesieciu (40-60) tysiacach
      kilometrow nalezy plyn spuscic, system wyplukac zwykla woda, wode spuscic i
      nalac nowego plynu. Upewnij sie ze system jest caly wypelniony plynem.
      • skyddad Re: Płyn do chłodzenia. 31.10.05, 18:32
        Plyn nie wymieniamy po przebiegu lecz po czasie to zalezyod producenta co
        zaleca.Na ogol co dwa lata lub trzy lata.Pzdr.Sky.
        P.S Plyn do chlodzenia stary bedzie utryudnial prace wszystkich sensorow jakie
        zbieraja informacje do #zrobienia# mieszanki paliwowej dla silnika .jest to
        uzyte jako przenosnia.
        • crannmer Fantasci wszystkich krajow laczcie sie 31.10.05, 20:09
          skyddad napisał:

> P.S Plyn do chlodzenia stary bedzie utryudnial prace wszystkich sensorow

Fantasci wszystkich krajow laczcie sie.

MfG

C.
          • kompletny_idiota Re: Fantasci wszystkich krajow laczcie sie 31.10.05, 20:40
            Napisal ze jest to uzyte jako przenosnia, wiec nie badz taki drobiazgowy. Na
            pewno chodzilo mu o gruba warstwe kamienia osadzonego na (co prawda nie wiem
            jakim) sensorze. Moze czujniku temperatury.
            • crannmer W przenosni, li tez doslownie 31.10.05, 20:59
              kompletny_idiota napisał:

> Napisal ze jest to uzyte jako przenosnia, wiec nie badz taki drobiazgowy. Na
              > pewno chodzilo mu o gruba warstwe kamienia osadzonego na (co prawda nie wiem
              > jakim) sensorze. Moze czujniku temperatury.

Nasz szwedzki fantasta napisal przeciez:
              "bedzie utryudnial prace _wszystkich_ sensorow jakie
              zbieraja informacje do #zrobienia# mieszanki paliwowej"

Czujniki odpowiedzialne za sklad mieszanki:
              przeplywomierz
              potencjometr albo inny czujnik polozenia przepustnicy
              czujnik polozenia walu korbowego
              czujnik cisnienia atmosferycznego
              czujnik temperatury powietrza
              czujnik cisnienia paliwa
              i wreszcie (prosimy o tusz!):
              czujnik temperatury cieczy chlodzacej
              (byc moze sa jeszcze inne, ale to jz detal)

Jedyny z powyzszych czujnikow, ktory w jakikolwiek sposob styka sie z ciecza
              chlodzaca, to czujnik temperatury.

Przy czym z racji warunkow pracy tego czujnika nawet gruba warstwa kamienia jest
              dla jego dzialania obojetna (poza przypadkiem skrajnym, kiedy zuzycie
              inhibitorow korozji doprowadzi do przezarcia i kompletnego uszkodzenia czujnika.
              A nawet w tym wypadku miedzy "wszystkie" a "jeden jedyny z szesciu" jest pewna
              roznica).

Wniosek: sklad i stan cieczy chodzacej jest dla tworzenia mieszanki i jej skladu
              obojetny. A wypowiedz naszego szwedzkiego fantasty jest od poczatku do konca
              fantastyczna fantastyka. W przenosni, li tez doslownie.

MfG

C.
              • kompletny_idiota Re: W przenosni, li tez doslownie 31.10.05, 21:19
                On jest znany z tego ze czasami polewa wode. Ale jest to typ sympatyczny i
                niegrozny. Zaloze sie ze ma najlepiej z nas utrzymany samochod.
                • fazi_ze_sztazi Re: W przenosni, li tez doslownie 31.10.05, 21:30

> On jest znany z tego ze czasami polewa wode. Ale jest to typ sympatyczny i
                  > niegrozny. Zaloze sie ze ma najlepiej z nas utrzymany samochod.

i najstarszy (ma chyba stuletnia tojote czy cos takiego)
                  a tak na powaznie, na tym forum mozna spotkac rozne wypowiedzi, zarowno od
                  inzynierow (niezapomniany kierowiec_1) jak i mechanikow zawodowcow jak i tych
                  co wiedza ze dzwonia ale nie wiedza w ktorym....
                  i dobrze, bo od kazdego cos sie mozna dowiedziec. dopoki ludzie wypowiadaja sie
                  kulturalnie, pozwalam im sie mylic.
                  pzdr.
                  • kompletny_idiota Re: W przenosni, li tez doslownie 31.10.05, 21:46
                    > a tak na powaznie, na tym forum mozna spotkac rozne wypowiedzi, zarowno od
                    > inzynierow (niezapomniany kierowiec_1) jak i mechanikow zawodowcow jak i tych
                    > co wiedza ze dzwonia ale nie wiedza w ktorym....

Ja jestem przypadkiem jedynym w swoim rodzaju bo mam tu najwieksza wiedze,
                    tylko ze staram sie ja ukryc. Czasami mi sie to zupelnie dobrze udaje.
                    • fazi_ze_sztazi Re: W przenosni, li tez doslownie 31.10.05, 21:48
                      > Ja jestem przypadkiem jedynym w swoim rodzaju bo mam tu najwieksza wiedze,
                      > tylko ze staram sie ja ukryc. Czasami mi sie to zupelnie dobrze udaje.

czyli to co mowisz jest prawda tylko wtedy gdy sie pomylisz, ale ze sie nigdy
                      nie mylisz ....
                      • skyddad Re: W przenosni, li tez doslownie 01.11.05, 18:02
                        P.S Plyn do chlodzenia stary bedzie utryudnial prace wszystkich sensorow jakie
                        zbieraja informacje do #zrobienia# mieszanki paliwowej dla silnika .jest to
                        uzyte jako przenosnia.
                        Zaraz wyjasnie:
                        W ukladzie chlodzenia w systemie chlodzenia jest szereg sensorow ktore zbieraja
                        informacje o temperaturze plynu wroznych czesciach systemu chlodzenia i stary
                        plyn daje zaklocenia w pracy tych czujnikow.Absolutnie te wlasnieczujniki maja
                        wplyw na ustalenie mieszanki paliwoej ktora jest podawana do
                        cylindrow.Temperatura za niska bedzie mieszanka wzbogacona i na odrwot.
                        Do mieszania plynu skoncentrowanego wukaldzie chlodniczym w nowoczesnym
                        samochodzie jest tylko dopuszczona woda destylowana.Juz uzycie wody zawapnionej
                        poczasie da dosc znaczne problemy.Rozumiem Wasze wypowiedzi i usmieszki ale
                        macie prawo do tego jest demokracja.Ja napisalem tak jak sie robi uczcziwie w
                        \firmach zachodnich.
                        Pzdr.Sky.
                        • kompletny_idiota Re: W przenosni, li tez doslownie 01.11.05, 19:27
                          Jak gotujesz wode na herbate to Ci sie nazbiera kamienia w czajniku dlatego ze
                          jedna wode zuzywasz i nalewasz nowej z ktorej wygotowujesz nastepna porcje
                          kamienia. W ukladzie zamknietym to nie nastepuje. Gdybys mial tyle kamienia
                          osadzonego na czujniku czy czujnikach temperatury ze zaklocalby odczyt, to duzo
                          wczesniej od tego kamienia zatkalaby sie chlodnica. Nie wiem jak gruba warstwa
                          osadu musialaby narosnac na czujniku zeby odczyt byl bledny o jeden stopien,
                          ale wydaje mi sie ze o wiele grubsza niz to sie widzi nawet w najstarszych
                          silnikach. Stary plyn a zwlaszcza dolewanie kranowki szkodzi chlodnicy a nie
                          czujnikom temperatury. Poza tym niektore z nich jak na przyklzd wlacznik
                          wiatraka, wcale nie sa zanurzone w plynie.
      • fazi_ze_sztazi Re: Płyn do chłodzenia. 31.10.05, 18:35

> Jak Ci plynu ubywa i czesto go uzupelniasz to po jakims czasie mozna
        powiedziec
        >
        > ze caly byl wymieniony.
        > Jak plynu nie ubywa, to po kilku latach czy kilkudziesieciu (40-60) tysiacach
        > kilometrow nalezy plyn spuscic, system wyplukac zwykla woda, wode spuscic i
        > nalac nowego plynu. Upewnij sie ze system jest caly wypelniony plynem.

to plukanie woda to chyba praktyka warsztatowa. jak plukac to plynem. a tak
        wogole to po co plukac? zmienic i tyle.
        kiedys zalecali plukac skrzynie biegow/mosty nafta przy okazji wymianu oleju,
        ale to inna bajka.
        pzdr.
        • kompletny_idiota Re: Płyn do chłodzenia. 31.10.05, 19:12
          W niektorych chlodnicach masz na dole taki kranik z gwintowana koncowka na
          ktora zakladasz szlauch ogrodowy (!) po czym puszczasz wode na caly gwizdek i
          woda wylatuje z chlodnicy gora, trzeba zdjac korek chlodnicy:), woda unosi ze
          soba duzo farfocli typu kamien i rdza. Trudno byloby to wykonac plynem
          chlodniczym, chyba ze ogrodek podlewasz glikolem.
          Resztki wody po takim plukaniu nie zaszkodza nowemu plynowi bo on juz i tak ma
          w sobie okolo 50 procent wody. Takie plukanie, a zwlaszcza spuszczanie starego
          plynu w kanal na ulicy, moze byc niemile widziane przez ekologow.
          • fazi_ze_sztazi Re: Płyn do chłodzenia. 31.10.05, 19:42
            ja myslalem ze plukanie znaczy wlewamy wode do ukladu, zapalamy auto i czekamy
            10-15 minut. a z drugiej strony to te "brudy" o ktorych piszesz powinny byc
            rozpuszczone w plynie (ma na to rozne dodatki-inhibitory), ale moze i siedza
            sobie na dnie w chlodnicy, nie wiem nie rozbieralem
            pzdr.
            • kompletny_idiota Re: Płyn do chłodzenia. 31.10.05, 19:55
              Istnieja rozne proszki ktore mozna lyzeczka wsypac do chlodnicy wlasnie w celu
              rozpuszczenia "kamieni nerkowych" przed spuszczeniem i wymiana plynu. Wydaje mi
              sie ze sam plyn nic takiego nie zawiera, tylko glikol i wode. Zawsze byly brudy
              w ukladzie, a wymienialem plyn juz wiele razy. Dobrze jest tez puscic
              ogrzewanie w czasie tego plukania, zeby nie zostal stary plyn w tej malej ala
              chlodniczce.
    • tomi_22 zalej KRETEM 31.10.05, 20:13
      Plukanko na 100% ;P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka