Dodaj do ulubionych

Do użytkowników samochodów służbowych

04.11.05, 22:58
Witam,
ostatnio w mojej firmie po raz kolejny uległy zwiększeniu potrącane co
miesiąc z pensji "opłaty za wykorzystanie samochodów służbowych do celów
prywatnych". Obecnie opłata ta wynosi 350 złotych za miesiąc. Wprowadzenie
tych opłat wymuszone było ponoć przez Urząd Skarbowy, który zaczął sie
czepiać nieopodatkowanych przychodów; za takie przychody uznał właśnie
możliwość korzystania z samochodów służbowych. Nie neguję celowości
wprowadzenia takich opłat, bo faktycznie wykorzystuję auto do celów
prywatnych i jestem gotów za to płacić. Tylko, że wysokość opłaty po
ostatniej podwyżce zaczyna mnie trochę irytować - do podanej kwoty muszę
jeszcze dodać koszt parkingu strzeżonego pod domem (150 złotych) i paliwa
(jeśli jadę gdzieś dalej, tankuję za swoje).
Mam w związku z tym pytanie: jak to jest w innych firmach? Czy ponosicie
podobne opłaty? Jak są one motywowane? I przede wszystkim w jakiej są one
wysokości?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • gieroy_asfalta a po kiego informować tych złodziei 04.11.05, 23:23
      że używa się auta do celów prywatnych???
      • eagel2 Re: a po kiego informować tych złodziei 04.11.05, 23:41
        W firmie której pracuję jest sporo samochodów służbowych i nie ma żadnych opłat za użytkowanie do celów prywatnych. Można wyjeżdżać na urlopy, także zagraniczne bez problemu. Przy prywatnych większych trasach powinno się tankować za swoje. Jeśli ktoś parkuje na parkingu strzeżonym to płaci firma - przecież samochód jest narzędziem naszej pracy. Pozdr
    • m.wilkowski Re: Do użytkowników samochodów służbowych 05.11.05, 00:40
      Ja płacę miesięcznie 235 zł, gdybym chciał pod domem parking strzeżony to
      pewnie musiałbym dopłacić ze swoich. Nie mogę tankować na firmę w weekendy i w
      piątek po godz. 17 (chyba, że jest to uzasadnione wyjazdem służbowym itd.).

• hondziarz Re: Do użytkowników samochodów służbowych 05.11.05, 13:23
      nie takich przepisów w prawie podatkowym. A tych opłat to nie wprowadzono
      czasem dlatego, że pracownicy traktowali auto służbowe tak, jak niczyje?
      Ja sam noszę się w firmie z obciążaniem pracowników jeżdżących służbówkami. Już
      kiedyś to zrobiłem na krótki okres i efekty były natychmiastowe. Auta nagle
      przestały mieć stłuczki, powgniatane blachy i spalanie spadło o 2 litry. Ale
      np. wczoraj przeglądałem rozliczenie jednego z samochodów. I wiesz co wyszło?
      że w peugocie 1,4 hdi spalanie i to w trasie wynosi ponad 7,5 litra.
      Wytłumaczenia są dwa: pracownik jeździ mi cały czas na 5 tysiącach obrotów co
      jest raczej niemożliwe, albo podprowadza paliwko. Bo trzeciego wytłumaczenia
      nie widzę. On oczywiście tłumaczy się, że to przez korki, ale ja w cuda nie
      wieża. diesel 1,4 nie spali takiej ilości paliwa. To jest niemożliwe.
      • ml_500 Re: Do użytkowników samochodów służbowych 05.11.05, 13:27
        jak sie ma stacje beznzynowa to po co te auta sluzbowe dla pracownikow. jesli
        moge zapytac
        • mobile5 Re: Do użytkowników samochodów służbowych 05.11.05, 13:33
          ml_500 napisał:

> jak sie ma stacje beznzynowa to po co te auta sluzbowe dla pracownikow. jesli
          > moge zapytac

Żyjemy w świecie wirtualnym.
          • ml_500 Re: Do użytkowników samochodów służbowych 05.11.05, 13:40
            no wlasnie:)
        • hondziarz Re: Do użytkowników samochodów służbowych 05.11.05, 13:58
          a jak się ma kilka stacji, do tego handel olejem opałowym i gazem do celów
          grzewczych z dowozem do domu, plus udział w ptrzetargach na dostawę paliw do
          różnych firm i instytucji?
          Jak się o czymś nie wiem, to się nie komentuje. Bo inaczej wychodzi śmiesznie.
          • ml_500 Re: Do użytkowników samochodów służbowych 05.11.05, 14:07
            ja nie komentuje tylko sie pytam.
            jestes pierwsza osoba z branzy paliwowej jaka znam(osob ktore maja kilka stacji
            itp itd) ktora jezdzi stara honda civic podczas gdy jej pracownicy o wiele
            drozszymi peugeotami 206 hdi.
            gratuluje skromnosci. tak sie dochodzi do wielkich pieniedzy
            • hondziarz Re: Do użytkowników samochodów służbowych 05.11.05, 14:15
              nie jeżdzę starą hondą civic od prawie roku. Teraz mam coś innego i nowszego. :-
              )
              • ml_500 Re: Do użytkowników samochodów służbowych 05.11.05, 14:36
                no to gratulacje. widze ze idzie ku lepszemu w branzy:)
                • mobile5 Re: Do użytkowników samochodów służbowych 05.11.05, 14:43
                  Cena Pb95, 3,48, a stacjach od 3,9 do 4,3.
      • to-ja7 Re: Do użytkowników samochodów służbowych 05.11.05, 13:35
        www.supervisor.pl :) i po sprawie. Właściciele tirów oszczedzają DZIESIĄTKI
        tysięcy miesięcznie, bo ludzie przestają kraść paliwko.
        • hondziarz Re: Do użytkowników samochodów służbowych 05.11.05, 14:00
          bez przesady. Dlaczego mam wydawać pare tysięcy złotych na walkę ze
          złodziejstwem. Są proste metody zwalczenia go.
    • kolowr a to różnie bywa...... 05.11.05, 22:17
      kiedyś miałem generalnie nielimitowany, nikogo wiec nie obchodziło, jedynie
      swoje długie trasy trza było zatankować za własne (choć i te km się dało czasem
      "rozliczyć" służbowo ;))
      potem musiałem płacić za paliwo za wszystkie prywatne kilometry, właczając
      dojazd do pracy, na konic miesiąca rozliczałęm prywatne km i płaciłem wg.
      sredniego miesiećznego zużycia x4 pln ;)
      teraz tankuję raz na miesiąc za 150 pln własne, ale mogę jeździć do woli, kiedy
      i gdzie chcę :) i to jest rozsądne ;) hehe, nie trzeba kombinować
    • al_bert Re: Do użytkowników samochodów służbowych 05.11.05, 22:51
      330 PLN miesięcznie. Nikogo nie obchodzie ile wyjeżdżę i kiedy tankuję. Za
      parking płaci firma.
      • comando5 Re: Do użytkowników samochodów służbowych 06.11.05, 22:37
        u mnie jest tak tankuje i jade kiedy chcę nie ma opłat i limitu km.nie płacę za
        parking nie rozliczam km
        • trypel Re: Do użytkowników samochodów służbowych 07.11.05, 10:25
          Jeżeli w umowie dotyczącej użyczenia samochodu służbowego jest zapis mówiący
          również o prawie do korzystania z pojazdu w celach prywatnych to jest to
          podstawą do wyliczenia przez US podatku jaki dana osoba zapłacić powinna.
          Ponieważ w takim przypadku samochód jest traktowany jako dodatkowy dochód.
          Oczywiście przepisu że tak musi być nie ma ale faktem jest że jest to dochód
          który można w miarę dokładnie wyliczyć.
          Dlatego dla własnego dobra lepiej nie zawierać w umowie takich informacji.
          pozdr
          • emes-nju Re: Do użytkowników samochodów służbowych 07.11.05, 10:37
            Skarbowka i ZUS zawsze sie do czegos dopna :-(

Jak nie do "prywatnego" uzytkowania auta, to do diet na wyjazd sluzbowy. Paszcza socjalistycznego molocha jest nienapelnialna!
            • trypel Re: Do użytkowników samochodów służbowych 07.11.05, 12:03
              zamiast diet lepiej pozwolić na udokumentowane rachunkami kolacje :) wtedy się
              nie dopieprzą (kolacja z klientem) i wszyscy są zadowoleni. A tak faktycznie od
              diet ponadstandardowych podatek trzeba płacić
              • emes-nju Re: Do użytkowników samochodów służbowych 07.11.05, 12:05
                O ile sie nie myle, opodatkowany i oZUSowany jest nawet zwrot kosztow dojazdu prywatnym samochodem placony ryczaltem za kilometr.
                • trypel Re: Do użytkowników samochodów służbowych 07.11.05, 12:55
                  z drugiej strony np w Niemczech jeżeli nie pracujesz samochodem tylko
                  maszsamochód jako bonus to płacisz za każdy zrobiony służbowym samochodem
                  kilometr... więc u nas też tak będzie... kwestia czasu
    • simon_r Re: Do użytkowników samochodów służbowych 07.11.05, 14:47
      opłat żadnych to firma pobierać nie musi... natomiast wykorzystanie auta do
      celów prywatnych jest traktowane jako dochód i trzeba od tego zapłacić podatek.
      U mnie jest tak, że wykorzystanie prywatne traktuje sie tak jakbyś miał ryczałt
      w wysokości 500zł i dodaje się to do przychodu a następnie od tego odprowadza
      podatek.. tak więc mam jakby podwyższoną pensję ale nie widze gotówki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka