Dodaj do ulubionych

ASTRA II - parowanie szyb

19.11.05, 14:39
Witajcie,
Kupiłam dwa tygodnie temu astrę II i mam z nią problem - otóż jak włączę
ciepły nawiew to strasznie parują mi szyby, problem trochę znika jak wlączę
klimatyzaję ale nie będę chyba calą zimę jeździć z włączoną klimatyzacją .
Możecie mi jakoś pomóc?/
Pozdrowionka - Monika z Gliwic
Obserwuj wątek
    • hondziarz Re: ASTRA II - parowanie szyb 19.11.05, 15:36
      Na początek sprawdź sobie filtr przeciwpyłkowy. Jeżeli jest brudny, to go
      wymień, a przestanie parować. Wymiane filtra nie jest trudna - zrobi się to
      samemu mając nawet dwie lewe ręce. Nie wiem jak to jest w astrze, ale zwykle
      filtr znajduje się albo za schowkiem który trzeba wyjąć, albo w podszybiu -
      prosty dostęp od komory silnika.
      Sprawdź też czy pod dywanikami nie masz wilgoci. Bo jeśli tam jest mokro, to
      nie jest to wina pyłka, ale cieknącej wody z jakiejś uszczeli.
    • mirmax2 Re: ASTRA II - parowanie szyb 19.11.05, 16:32
      Sprawdz czy nie jezdzisz na obiegu zamknietym
      • monia6767 Re: ASTRA II - parowanie szyb 19.11.05, 17:59
        Własnie wróciłam z Norauto. Mechanik stwierdził, że "te typy tak mają" ,
        poradził aby całkowicie pozbyć się jakiegoś filtra przeciwpyłkowego - jestem
        umówiona na poniedziałek. Nic się nie stanie z samochodem jak mechanik
        zlikwiduje ten filtr ? Do czego on wogóle słuzy?
        Pozdrowionka - Monika
        • p.dau Re: ASTRA II - parowanie szyb 19.11.05, 18:11
          monia6767 napisała:

> Własnie wróciłam z Norauto. Mechanik stwierdził, że "te typy tak mają" ,
          > poradził aby całkowicie pozbyć się jakiegoś filtra przeciwpyłkowego - jestem
          > umówiona na poniedziałek. Nic się nie stanie z samochodem jak mechanik
          > zlikwiduje ten filtr ? Do czego on wogóle słuzy?
          > Pozdrowionka - Monika

Zeby pylki nie wpadaly do silnika.
          W skrajnym przpadku silnik moze sie zatrzec, wiec ja bym nie radzil usuwac.
          • scolair Re: ASTRA II - parowanie szyb 19.11.05, 18:18
            Ehm..., nie mylicie tu filtra pylkowego z filtrem powietrza?
            Filtr pylkowy lapie tylko zabrudzenia z powietrza, ktore ma dostac sie do komory
            pasazerskiej przez wentylacje, o ile sie nie myle nie ma on nic wspolnego z
            powietrzem do silnika.

Wiec jesli nie masz alergii to wymontuj i juz.
          • hondziarz Re: ASTRA II - parowanie szyb 19.11.05, 18:18
            co ty za bzdury piszesz człowieku? Od czego ma się silnik zatrzeć? od braku
            filtra przeciwpyłkowego? Koleś, ty kiedykolwiek miałeś samochód? Bo tobie się
            pieprzy i to równo. Filtr przeciwpyłkowy służy tylko do powietrza krążącego w
            kabinie. Pomyliliło ci się z filtrem powietrza, który służy natomiast do
            powietrza wchodzącego do silnika. I jeżeli tego filtra by rzeczywiście nie
            było, to by mógł być problem z silnikiem. nie wypisuj więc bzdur człowieku nie
            mając pojęcia o motoryzacji.
            A teraz wracając do bzdur opowiadanych przez mechanika z tego norauto. Nie ma
            czegoś takiego "ten typ tak ma". Skoro szyby parują, to jakaś jest tego
            przyczyna. Nie rozumiem też dlaczego na usuwanie filtra trzeba się umawiać? to
            zajmuje dokładnie 20 sekund roboty.
    • hondziarz p-dau już się tu skompromitował 19.11.05, 18:22
      monia6767 napisała:

> Własnie wróciłam z Norauto. Mechanik stwierdził, że "te typy tak mają" ,
      > poradził aby całkowicie pozbyć się jakiegoś filtra przeciwpyłkowego - jestem
      > umówiona na poniedziałek. Nic się nie stanie z samochodem jak mechanik
      > zlikwiduje ten filtr ? Do czego on wogóle słuzy?
      > Pozdrowionka - Monika

Zeby pylki nie wpadaly do silnika.
      W skrajnym przpadku silnik moze sie zatrzec, wiec ja bym nie radzil usuwac.
      ----
      Dureń myli filtr powietrza z filtrem przeciwpyłkowym. I jego zdaniem do silnika
      idzie powietrze z kabiny i jak filra przeciwpyłkowego nie będzie, to się silnik
      zatrze. No kretyn jakiś i tyle. Ale tak to jest, jak się samochody zza sszyby
      autosana ogląda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka