Dodaj do ulubionych

SAAB 900 od 1994 r. - czy ktoś ma? chętnie wymienię doświadczenia

IP: 217.8.176.* 10.05.01, 15:44
Mam Saaba 900 S 2,0l 16V 130 km ( najprostsza wersja ). Chętnie pogadam z kimś
kto ma podobny.
Ten samochód bardzo prosty ale niezwykły. Ma charakter.
Jestem bardzo zadowolony. Jedyny mankament to to, że okropnie dużo pali.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jar Re: SAAB 900 od 1994 r. - czy ktoś ma? chętnie wymienię doświadczenia IP: 213.76.59.* 19.06.01, 23:04
      Dużo ! to znaczy ile ?
      • Gość: Heniek Re: SAAB 900 od 1994 r. - czy ktoś ma? chętnie wymienię doświadczenia IP: 217.8.176.* 20.06.01, 14:13
        około 12 - 12,5 l w mieście. Jak na taki silnik to chyba zbyt duzo? W trasie
        jest lepiej bo spada do ok. 8,5 - 9 l / 100 km
        Pozdrawiam.
        • Gość: Michał Re: SAAB 900 od 1994 r. - czy ktoś ma? chętnie wymienię doświadczenia IP: *.waw-kor.leased.ids.pl 07.09.01, 12:25
          900 S silnik 2.0(bez turbo) r.94 palił ok. 9 l, teraz mam 9000 2.3 i pali góra
          11 l w mieście
          • Gość: Piotrek do Michała IP: 192.168.0.* / *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.09.01, 14:24
            jaka wersja 9000 i z którego roku.
            Chętnie się czegoś dowiem gdyż chce kupić 900-tkę lub 9000 CS.

pzdr
            Piotrek
          • Gość: Heniek Saab 900 S - zużycie paliwa + kwestia radia fabrycznego IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 07.09.01, 14:48
            Gość portalu: Michał napisał(a):

&#62 900 S silnik 2.0(bez turbo) r.94 palił ok. 9 l, teraz mam 9000 2.3 i pali góra
            &#62 11 l w mieście

Wiesz Michał - z tym zuzyciem, o ktorym pisalem wczesniej trochę przesadziłem -
            zrobilem ostatnio test i przy jeździe mieszanej ok 200 km w trasie i 300 km po
            mieście, na paliwie 98 wyszło mi średnio około 9,5 l. W zimie będzie gorzej :)))
            Wskazania komputera pokładowego są bardzo nie precyzyjne przy częstym zapalaniu i
            gaszeniu silnika. Podobnie głupio działa termometr zewnętrzny, który podczas np.
            postoju w korku pobiera ciepło od silnika i wariuje. Nie wiem w którym miejscu
            jest czujnik - może udałoby mi się go gdzieś przesunąć.

Czy miałeś do czynienia z fabrycznym radiem do 900-tki? Myślałem czy sobie
            takiego nie sprowadzić z niemiec ze shrott-u. Można to zrobić podobno za ok.400
            zł przez gości, którzy przywożą z niemiec części do Saabów. Takie radio jest
            wygodne bo nie trzeba go każdorazowo wyciągać a popularne wśród złodziei nie jest
            bo pasuje tylko do Saaba a to jak wiadomo w Polsce rzadka marka. Mam w tej chwili
            przeciętne radio i zastanawiam się czy nie wymienić. Możesz coś w tej sprawie
            poradzić?
            Pozdrawiam,
            Heniek
            • Gość: art Re: Saab 900 S - zużycie paliwa + kwestia radia fabrycznego IP: 195.205.246.* 07.09.01, 20:03
              Jako ze mamy weekend - wracam z odpowiedzia dot. swiec i przy okazji bede
              pomocny przy sprawie radia.

Swiece:
              jak juz wspomnialem tylko NGK.
              Do turbo zalecane BCPR6ES-11, z przerwa 1mm. Nie wiem, czy sa optymalne do Ski,
              ale jako, ze nie jest to ogromny wydatek proponuje cwiczenie:
              drugim modelem NGK sa BCPR7ES-11 - sa to swiece zimniejsze, dla "zimniejszych"
              silnikow (jezdzonych troche spokojniej ;-)). Proponuje zakup tych drugich i
              sprawdzenie po 5 tys ich koloru - jezeli beda mialy ciemny nalot - oznacza to,
              ze sa za zimne - zmien na 6-tki. Nie polecam cwiczenia w druga strone -
              uzywanie za goracych swiec moze skonczyc sie stopieniem elektrody.

W temacie radia - musisz mi najpierw powiedziec jaki masz system SID u siebie w
              aucie tzn 1,2 czy 3 - pozwoli to ocenic czy mozesz zamontowac oryginalnego
              Clariona (ma wspolny wyswietlacz z komputerem).
              Tak wiec prosze Cie o info, czy masz glosniki w drzwiach, jakie wiadomosci
              jestes w stanie odczytac z wyswietlacza i czy masz glosniki (elipsy) z tylu.
              Wtedy pogadamy...

Pozdrawiam
              Art
              • Gość: Heniek Re: Saab 900 S - zużycie paliwa + kwestia radia fabrycznego IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 10.09.01, 11:08
                Cześć Art,

Dziękuję Ci bardzo za dane do świec. Ponieważ nie jestem typem rajdowca i jeżdżę
                raczej spokojnie napewno kupię 7-ki. Czy wiesz może gdzie w Warszawie najlepiej
                kupić takie świece? Czy mogą je może mieć w Inter-cars przy Rivierze?

W temacie radia - musisz mi najpierw powiedziec jaki masz system SID u siebie w
                &#62 aucie tzn 1,2 czy 3 - pozwoli to ocenic czy mozesz zamontowac oryginalnego
                &#62 Clariona (ma wspolny wyswietlacz z komputerem).
                &#62 Tak wiec prosze Cie o info, czy masz glosniki w drzwiach, jakie wiadomosci
                &#62 jestes w stanie odczytac z wyswietlacza i czy masz glosniki (elipsy) z tylu.
                &#62 Wtedy pogadamy...

Nie mam nieststy przy sobie instrukcji że by sprawdzić który SID jest w moim
                aucie ( chyba 2 ) Jest to jeden z uboższych - wyświetlacz pokazuje :
                - temperaturę zewnętrzną
                - zużycie paliwa "chwilowe"
                - odległość do najbliższego tankowania

Głośniki mam można powiedzieć wszędzie gdzie się da - w przednich drzwiach i pod
                szybą z przodu ( dwudrożne "Magnaty" - polecam!! ) oraz z tyłu fabryczne, które
                muszę zmienić bo są do kitu.

Mam nadzieję, że te informacje Ci wystarczą że by móc mi pomóc za co z góry
                wielkie dzięki!

Odnośnie spalania - tak się ostatnimi postami "nakręciłem", że zrobiłem wczoraj
                test na szosie. Jechałem 140 km ze stałą prędkością 90-100 km/h na V-tym biegu i
                komputer pokazywał mi spalanie na poziomie 7,2 -7,3 l/100 km!! Chyba zacznę
                oszczędniej jeździć. Wydaje mi się, że dużo mogły pomóc wyważenie i geometria
                kół, które ostatnio zrobiłem.
                W mieście komputer zaczyna wariować i nie pokazuje chyba dokładnych wartości bo
                przy ciągłym zapalaniu i gaszeniu silnika nie zdąża się właściwie ustawić.

Czekam na info i jeszcze raz Ci dziękuję.
                Pozdrawiam,
                Heniek
                • Gość: Piotrek Do Heńka i Art''a IP: 192.168.0.* / *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.09.01, 14:22
                  znalazłem strony prywatne o SAAB''ach (może już znacie i nie jestem odkrywcą):
                  saab.prv.pl.
                  Nie ma tam zbyt dużo info o samochodach, ale wasze uwagi są dla mnie b. cenne
                  bo zamierzam sobie SAAB''a kupić. Może na tych stronach umieścić wiecej info -
                  właściciel chyba chętnie zamieści tyle cennych informacji. Podejrzewam, że sam
                  jest właścicielem, a napewno miłośnikiem jest, SAAB''inki.
                  Pzdr
                  Piotrek
                  • Gość: Heniek do Piotrka IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 11.09.01, 11:31
                    Gość portalu: Piotrek napisał(a):

&#62 znalazłem strony prywatne o SAAB''''ach (może już znacie i nie jestem odkrywcą):
                    &#62 saab.prv.pl.

Nie znałem tej strony. Fajna jest ino rzeczywiście brak na niej praktycznych
                    informacji. Przydałoby się rzeczywiście coś takiego, gdzie np. wymienione byłyby
                    różne usterki czy mankamenty danego modelu i odpowiedzi jak sobie z nimi radzić.
                    To wymagałoby pewnie bardzo dużo czasu ale gdyby na jakiejś stronie było coś np.
                    pt. "porady i dywagacje" to możnaby tam kopiować nasze wypowiedzi dotyczące danej
                    sprawy. Być może ktoś oprócz nas zrobiłby z tego jakiś użytek. Lepiej pisać o
                    takich rzeczach niż o tym że ktoś właśnie pobił rekord z Warszawy na Hel...
                    Trzymaj się Piorek i nie ustępuj w próbach kupna Saabiny.
                    Heniek
                • Gość: art Re: Saab 900 S - zużycie paliwa + kwestia radia fabrycznego IP: 195.205.246.* 10.09.01, 19:58
                  Czolem Heniek,

Wyglada na to, ze masz SID 2, tak wiec jak to sie stalo, ze nie masz radia
                  fabrycznego - czy masz wypelnipona tylko polowke przestrzeni na audio?

Jezeli tak, to wiem, ze jest jeden czlowiek, chyba gdzies na pol-zach kraju,
                  ktory handluje czesciami (wszelakimi) do SAABow - moge poszukac nru tel.
                  Ale na marginesie - to chyba ktos przed sprzedaza wyjal audio - radio ma
                  wspolny wyswietlacz z komputerem.

Pzdr
                  Art
                  • Gość: Heniek radio IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 11.09.01, 10:24
                    Siemka Art,

&#62 Wyglada na to, ze masz SID 2, tak wiec jak to sie stalo, ze nie masz radia
                    &#62 fabrycznego - czy masz wypelnipona tylko polowke przestrzeni na audio?

Zgadza się. W górnej części jest nazwijmy ją zaślepka w postaci półeczki a w
                    dolnej dziura na normalne wymiarowe radio.

&#62
                    &#62 Jezeli tak, to wiem, ze jest jeden czlowiek, chyba gdzies na pol-zach kraju,
                    &#62 ktory handluje czesciami (wszelakimi) do SAABow - moge poszukac nru tel.
                    &#62 Ale na marginesie - to chyba ktos przed sprzedaza wyjal audio - radio ma
                    &#62 wspolny wyswietlacz z komputerem.

Być może ale nie przypuszczam bo po co komuś radio, którego do żadnego innego
                    auta nie wsadzi ??? Ale jak to się mówi CH.G.W. :)))
                    To super że może być współny wyświetlacz z komputrem! Jeżeli masz gdzieś namiary
                    na tego gościa z pd-zach to byłbym wdzięczny. Oczywiście pod warunkiem że radia
                    nie są kradzione i pochodzą ze złomu choć pewnie tego się nigdy nie dowiemy
                    naprawdę. Za żadne skarby nie chcę dawać zarobić złodziejom i nakręcać im
                    interesu. Są goście, którzy sprowadzają tego typu radia ze schrott''ów - od
                    takiego chętnie kupię.
                    Czy uważasz że warto z takim faciem pogadać na temat panela odblaskowego (nie
                    wiem jak to się fachowo nazywa ?? - jest pomiędzy światłami ) na klapę bagażnika?
                    Zastanawiałem się czy nie wyglądałoby to ładniej niż biały pas ze znaczkiem? Czy
                    Twoim zdaniem w ogóle coś to daje? A może ni ma sobie czym zawracać głowy?
                    Co warto sobie jeszcze "dorobić" za niewielkie pieniądze oczywiście?

Pozdrowionka,
                    Heniek
                    • Gość: art Re: radio IP: 195.205.246.* 12.09.01, 21:53
                      Heniek,
                      Nigdy od zlodzieja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Swiece na warynskiego - inter-cars
                      Co do radia i ulepszen proponuje w sumie sie kiedys spotkac - napisz
                      saab900se@poczta.onet.pl (poprzednio chyba zadalem zly adres) ;-(
                      Mieszkasz jakies 10/15 min ode mnie.
                      Art
    • Gość: Heniek Re: SAAB 900 od 1994 r. - czy ktoś ma? chętnie wymienię doświadczenia IP: 217.8.176.* 29.06.01, 15:01
      Chyba to rzeczywiście bardzo mało popularny samochód bo nikt się nie
      odzywa.....??
      • Gość: art Re: SAAB 900 od 1994 r. - czy ktoś ma? chętnie wymienię doświadczenia IP: 195.205.246.* 28.08.01, 22:20
        Patrzac na date mysle, ze moze juz nikt nie zajrzec tutaj.
        Ale co tam - posiadam 900 SET z ''94. W przypadku pytan prosze o posty
        • Gość: Heniek SAAB 900 IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 29.08.01, 10:00
          Zajrzy, zajrzy...! Cierpliwie czekałem...
          Cześć Art,
          Ciekaw jestem jakie są Twoje wrażenia o "nowej" 900-tce? Właśnie mijają 2 lata
          od kiedy kupiłem moją. Jak dotychczas nie wiele przy nim robiłem a przejechałem
          w tym czasie 50.000 km. Samochód jest prawie bez zarzutów.
          Zostało mi 2 tys km do przebiegu 100.000 dlatego nasuwa mi się pytanie : czy
          masz jakieś sugestie odnośnie tego, na co należy zwrócić szczególną uwagę przy
          przeglądzie po tym przebiegu?
          Masz silnik 2,3 czy 2,0 ccm? (Mój to najprostszy 2,0 bez Turbo)
          Gdzie serwisujesz swój samochód?

Pozdrawiam,
          Heniek
          • Gość: art Re: SAAB 900 IP: 195.205.246.* 29.08.01, 22:06
            Ha! Witam saabiarza. Po pierwsze gratuluje wyboru pojazdu - 3 czy 5 drzwi? Moj
            to 3 drzwi i 185KM :-)
            Aby odpowiedziec na Twoje pytanie mysle, ze nalezy wykonac standardowe
            czynnosci dla Saaba - nowe swiece (tylko NGK!), nowy olej, oryginalne filtry,
            wymiana plynu hamulcowego. Nie wiem z ktorego roku jest Twoj pojazd - zwroc
            jednak uwage na lozyska na kolumnach McPhersona z przodu - czesto szwankuja.
            Pozostale elementy w miare OK. Nie wiem jak zapatriujesz sie na prace
            zawieszenia - ze wzgledu na wklad Opla nie jest ono w 100% dopracowane. Ja mam
            troche obnizone i twarde sprezyny - prowadzi sie lepiej ale dziury daja sie we
            znaki. Niestety mam normalne amortyzatory Sachs, dlatego na dlugich
            poprzecznych nierownosciach troche buja...
            Z pozostalych elementow tylko 2 pytania - czy pojawilo sie kiedys swiatelko
            Check Engine oraz czy musisz czasami dolewac plynu do chlodnicy?
            Jezeli cokolwiek dzieje sie w Szwedzie pisz (rowniez: saab900se@onet.pl) -
            troche na ich temat czytalem i sporo juz wiem.
            Jezeli chodzi o serwis to pomoge w ramach Warszawy.
            Pozdrawiam
            • Gość: Heniek Re: SAAB 900 IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 30.08.01, 11:47
              Czołem!
              Moj wybór padł na 3 drzwiowego diabła z najsłabszym co prawda ale i tak całkiem
              żwawym silnikiem 2,0 130KM więc nieco bardziej mułowaty :))) niż Twój. Urodził
              się w 1995r.
              Dzięki za rady. Olej filtry i płyny oczywiście. Wymieniam raz na 10.000 km.
              W czym lepsze są świece NGK od np. Bosha? (które zawsze dotychczas kupowałem).
              Czy to jest fabryczne zalecenie czy Twój indywidualny sprawdzony wybór?
              Łozyska na kolumnach McPhersona z przodu - sprawdzę - dzięki.
              Co z rozrządem?
              Zawieszenie jest według mnie wyśmienite przy równej nawierzchni nawet przy dużych
              prędkościach w ostrych zakrętach. Polecam próby zacieśniania łuków
              w "luźniejszych" godzinach na nowym odcinku trasy Toruńskiej. Tam widać, że to
              auto chce się trzymać drogi.
              Wszelkie nierówności, dziury, tarka przy dojeżdżaniu do skrzyżowań, tory
              tramwajowe itp. są zdecydowanie nie stworzone dla tego modelu - bardzo ich nie
              lubi. I potrafi zmieniać tor jazdy. Jednak w trasie prowadzi się doskonale.

Światelko Check Engine nigdy mi się w czasie jazdy nie zapaliło. Płynu do
              chłodnicy czasami trochę dolewam w zależności od temperatur ale zwykle jest to
              raz na jakieś 3 miesiące. Przypomina mi o tym oczywiście zawsze komputer :))

Ostatnio zauważyłem, że przy prędkości ponad 130 km/h samochód dostaje dziwnych
              wibracji. Jakby powstał problem z wyważeniem kół? Nie wiem co to jest? 2 tygodnie
              temu nad morzem zakopałem się w błocie i dosyć ostro pobuksowałem. Myślałem, że
              to kwestia bardzo dokładnego wypłukania felg od środka i owszem - pomogło, ale
              nie całkiem. Czy myślisz że powinienem wyważyć koła po takim buksowaniu w błocie?.

Poza tym na wolnych obrotach nierówno pracuje silnik. Tak jakby trochę dygotał.
              Nie wiem czy to normalna rzecz w Saabach ale w Toyocie, którą miałem poprzednio
              nie było takich objawów a silnik był podobny. Może masz pomysł co z tym zrobić.

Czy masz klimatyzację? Ja mam manualną. Też mam tu mały problem bo przy wolnych
              obrotach lub przy jeździe w korku często wskazówka temp. silnika zaczyna wchodzić
              na wysoki poziom. Jakby chłodzenie było nie wystarczające. Jest tylko jeden
              wiatrak ( umieszczony za chłodnicą ) więc myślę, że problem w tym, że w korku nie
              ma co napędzać powietrza do chłodnicy. Czy w Twoim aucie też jest jeden wiatrak
              czy masz dodatkowy drugi? Poza tym po włączeniu klimy coś zaczyna dziwnie buczeć.
              Tak jest od zawsze (tj od 2 lat, od kiedy mam to auto).

Gdzie serwisujesz auto? Czy jeździsz do pana J.B. do Międzylesia? Ja staram się
              unkikać ASO bo zdzierają w nich okropnie a napraw dokonują zwykle uczniowie więc
              żaden z tego pożytek. Tylko poważniejsze sprawy załatwiam w ASO.

Jeszcze jedno pytanko : Ile pali? Mój w mieście średnio ok 10,5 - 11,0 a w trasie
              ok. 8,5 - 9,0. Jeżdżę na Pb 98 ( kupuję na stacji Jet bo tam mają 98 w cenie 95 )

Czekam z niecierpliwością na odpowiedź,
              Pozdrawiam,
              Heniek

• Gość: Michal Re: SAAB 900 IP: *.telia.com 30.08.01, 16:34
                Sprawdz termostat w silniku i ten co wlacza wentylator w chlodnicy Michal
                • Gość: Heniek Do Michała IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 31.08.01, 15:45
                  Gość portalu: Michal napisał(a):

&#62 Sprawdz termostat w silniku i ten co wlacza wentylator w chlodnicy Michal

Dzięki - sprawdzę.
              • Gość: art Re: SAAB 900 IP: 195.205.246.* 30.08.01, 21:11
                No to mamy efekt snieznej kuli - czy zauwazyles ile ludzi jest zafascynowanych
                Saabami?

Widze rowniez, ze w Twoim przypadku nie jest to zadna chwilowa fascynacja ... :-
                )
                Odpowiadajac na Twoje pytanie dot. NGK. Sa to swiece rekomendowane przez Saaba,
                a takze przez uzytkownikow tego pojazdu, ktorzy probowali innych marek. Twoje
                problemy z nierowna praca na wolnych obrotach moga byc rowniez zwoiazane ze
                swiecami. Saab okresla to mianem "misfire". Problemy z uzytkowaniem swiec
                innych niz NGK sa najwyrazniejsze w 2.0T, ale wydaje mi sie, ze w przypadku 2.0
                to ma rowniez bardzo wazne znaczenie.
                Bosch byl dobry do Toyoty...
                Ale tak serio - sluze nawet symbolem swiec - ale dopiero w Poniedzialek, gdyz
                mam go w pracy.
                Co do kol - wywazenie moze pomoc - prawdopodobnie zerwales obciazniki - fakt ze
                pojawiaja sie drgania pow. 130 wskazuje na to.
                Co do temp. silnika - nie mam zadnych problemow - mam klime automatyczna, ale w
                Twoim przypadku zbyt mala ilosc wentylatorow nie moze byc problemem. Nie znam
                sie na tym ale ktos wspomnial termostat.
                Saabika serwisuje we Wlochach - u p. M.H. - jest to drugi obok J.B saab doktor
                w wawie. Chyba sie znaja...
                Ile pali? - po miescie z klima okolo 13 (Pb 98 tylko), na trasie moze spalic 8-
                9 jak mu ustawie tempomat na 100-110, .... ale po co mi wtedy Saab Turbo, ktory
                rozpedza sie od 100 do 200 tak jak jakas honda civic 1.4 od 0 do 100 :-)
                Tak wiec na trasie mam okolo 11....

Nie wiem czy miales okazje jezdzic Turbo - polecam.

Pozdrawiam
                Art
                • Gość: Heniek Do Arta IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 31.08.01, 09:45
                  Cześć Art,
                  Widzę że zaczęliśmy bardzo przyjemny wątek :))

&#62 No to mamy efekt snieznej kuli - czy zauwazyles ile ludzi jest zafascynowanych
                  &#62 Saabami?

Kiedy próbowałem wszcząć wątek jakieś 3 miesiące temu nikt sie nie interesował.
                  Świat się zmienia:)) Jestem przekonany, że Saaby mają bardzo wielu fanów tylko
                  wielu ludzi podchodzi do nich jak do jeża. Szkoda bo to bardzo przyjemny widok na
                  ulicy jak ktoś jedzie podobnym do Twojego autem.
                  Czy zauważyłeś że Saabiarze często zupełnie "bezinteresownie" pozdrawiają się na
                  ulicy? Bardzo to jest fajne! Gdyby tak np. wszyscy właściciele fiatów zaczęli sie
                  pozdrawiać.... Wtedy zrobiłoby się naprawdę miło i kulturalnie na drogach.

&#62
                  &#62 Widze rowniez, ze w Twoim przypadku nie jest to zadna chwilowa fascynacja ... :
                  &#62
                  Zdecydowanie od dziecka te samochody robiły na mnie wrażenie. Kiedyś "gęba" saaba
                  przypominała mi jakiegoś potwora. Dlatego na mojego mówię czasem White devil :)))

&#62 Odpowiadajac na Twoje pytanie dot. NGK. Sa to swiece rekomendowane przez Saaba,
                  &#62
                  &#62 a takze przez uzytkownikow tego pojazdu, ktorzy probowali innych marek. Twoje
                  &#62 problemy z nierowna praca na wolnych obrotach moga byc rowniez zwoiazane ze
                  &#62 swiecami. Saab okresla to mianem "misfire". Problemy z uzytkowaniem swiec
                  &#62 innych niz NGK sa najwyrazniejsze w 2.0T, ale wydaje mi sie, ze w przypadku 2.0
                  &#62 to ma rowniez bardzo wazne znaczenie.
                  &#62 Bosch byl dobry do Toyoty...
                  &#62 Ale tak serio - sluze nawet symbolem swiec - ale dopiero w Poniedzialek, gdyz
                  &#62 mam go w pracy.

Myślę że rzeczywiście to może być kwestia świec. Zmienię nowe świece na NGK. Będę
                  Ci bardzo wdzięczny za symbol. Gdybyś miał informację gdzie najlepiej kupić takie
                  świece też byłoby miło.

&#62 Co do kol - wywazenie moze pomoc - prawdopodobnie zerwales obciazniki - fakt ze
                  &#62 pojawiaja sie drgania pow. 130 wskazuje na to.

Tak właśnie myślałem. Jadę po pracy do wulkanizatora żeby wyważył na nowo.

&#62 Co do temp. silnika - nie mam zadnych problemow - mam klime automatyczna, ale w
                  &#62 Twoim przypadku zbyt mala ilosc wentylatorow nie moze byc problemem. Nie znam
                  &#62 sie na tym ale ktos wspomnial termostat.

Muszę więc chyba pożyczyć od J.B. jakiś termostat żeby sprawdzić czy to to.
                  Jeżeli tak będzie trzeba kupić nowy. Jeżeli nie - będę główkować dalej.

&#62 Saabika serwisuje we Wlochach - u p. M.H. - jest to drugi obok J.B saab doktor
                  &#62 w wawie. Chyba sie znaja...

Ja narazie odwiedzałem tylko J.B. Mój przyjaciel serwisował u niego swoją starą
                  900-tkę. - Piękna była - czarna, 3 drzwi, chyba 1985 rok produkcji, amerykańska
                  wersja ( automat ), skóra - prawdziwe cacko. I miał oryginalny przebieg 90.000
                  km !!!:))

&#62 Ile pali? - po miescie z klima okolo 13 (Pb 98 tylko), na trasie moze spalic 8-
                  &#62 9 jak mu ustawie tempomat na 100-110, .... ale po co mi wtedy Saab Turbo, ktory
                  &#62 &#62 rozpedza sie od 100 do 200 tak jak jakas honda civic 1.4 od 0 do 100 :-)
                  &#62 Tak wiec na trasie mam okolo 11....
                  &#62
                  Tak więc widzę że to jest Saabowa norma. Myślałem że mój pali trochę za dużo.
                  Toyota, która miała też 2,0 l i 130 KM była jednak o wiele bardziej oszczędna. No
                  ale cóż - coś za coś. Mimo wszystko wolę Saabika:))

&#62 Nie wiem czy miales okazje jezdzic Turbo - polecam.

Turbo jeździłem tylko starym-tym, o którym pisałem wyżej. Jest frajda! Myślę, że
                  mój następny będzie już Turbo. Z resztą o ile wiem to 9.3 nie produkuje się bez
                  Turbiny.

Miłego łykendu
                  Heniek
                  • Gość: Heniek Do Arta II IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 03.09.01, 10:43
                    WITAJ ART,

CHYBA WYJECHAŁEŚ NA WEEKEND BO NIC NIE PISZESZ.. A TU SPRAWY SIĘ NIECO POSUNĘŁY:)

&#62 &#62 Co do kol - wywazenie moze pomoc - prawdopodobnie zerwales obciazniki - fa
                    &#62 kt ze
                    &#62 &#62 pojawiaja sie drgania pow. 130 wskazuje na to.
                    &#62
                    &#62 Tak właśnie myślałem. Jadę po pracy do wulkanizatora żeby wyważył na nowo.

BYŁEM W SOBOTĘ U WULKANIZATORA - WYWAŻYŁ KOŁA. OBCIĄŻNIKI NIE BYŁY POZRYWANE ALE
                    WYWAŻENIE TRZEBA BYŁO ZROBIĆ. ZROBIŁEM TEST I .... POMOGŁO !!! CHODZI JAK ZEGAREK.

Heniek

• Gość: art Re: Do Arta II IP: 195.205.246.* 04.09.01, 23:04
                      Mam strasznie duzo pracy - wlasnie wrocilem do domu i zapomnialem symbolu swiec
                      dla Ciebie.
                      Obiecuje, ze sie poprawie.

Pozdsaabiam serdecznie
                      Art
                      • Gość: Heniek Re: Do Arta II IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 05.09.01, 11:24
                        Gość portalu: art napisał(a):

&#62 Mam strasznie duzo pracy - wlasnie wrocilem do domu i zapomnialem symbolu swiec
                        &#62
                        &#62 dla Ciebie.
                        &#62 Obiecuje, ze sie poprawie.
                        &#62
                        Hej Art,

Nic nie szkodzi i dzięki za pamięć.
                        Wczoraj byłem na przeglądzie rejestracyjnym (chyba tak to się nazywa). Nie
                        wiedziałem, że teraz te badania techniczne są aż tak dokładne? Trwało to chyba ze
                        25 min. Facet wszędzie zaglądał, komputery wprawiały w wibracje różne płytki na
                        podłodze, a te z kolei poruszały całym samochodem. Koleżka zrobił bardzo dużo
                        różnych testów na komputerze i w rezultacie dał mi wydruki i przykazał :

1. ustawić zbieżność kół ?? - być może to też przyczyna "trzęsącej się
                        kierownicy" przy większych prędkościach. To ważna uwaga i muszę jak najszybciej
                        to poprawić.
                        2. załatać dziurę w tylnym tłumiku - rzeczywiście ostatnio zaczął nieco
                        głośniej "chodzić" a układy wydechowe to podobno słaba strona wszystkich Saabików.
                        3. i .... wymienić żarówki w podświetleniu tablicy rejestracyjnej :)).

Dziwne np. że amortyzatory przy przebiegu prawie 100.000 km są jak nowe ??

Też przesyłam Ci pozdsaabienia. [TO ŁADNE :)))]

Heniek

• Gość: VRT Re: SAAB 900 IP: 212.244.150.* 30.08.01, 11:56
              A jak ksztaltuja sie ceny czesci i serwisu?
              90% ludzi na slowa ''jezdze Saabem'' reaguje ''a wiesz jak drogie sa czesci?''.

Pozdrawiam,
              • Gość: Heniek Re: SAAB 900 IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 30.08.01, 12:00
                Wiele części to Opel (głównie Vectra ) więc ceny niezbyt wygórowane. Utrzymanie
                tego samochodu kosztuje mnie zdecydowanie mniej niż Toyoty Cariny, którą miałem
                przedtem.
                Pozdrowienia,
                Heniek
                • Gość: VRT Re: SAAB 900 IP: 212.244.150.* 30.08.01, 13:18
                  Jest to pocieszajace. Ja mam dodatkowo fabryczny ''naped gazowy''. Mniej do wydania na benzyne,
                  wiecej na serwis.

Pozdrawiam,
                • Gość: VRT Re: SAAB 900 IP: 212.244.150.* 30.08.01, 14:42
                  Jest to pocieszajace. Ja mam dodatkowo fabryczny ''naped gazowy''. Mniej do wydania na benzyne,
                  wiecej na serwis.

Pozdrawiam,
                  • Gość: Henio Re: SAAB 900 IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 30.08.01, 15:20
                    Gość portalu: VRT napisał(a):

&#62 Jest to pocieszajace. Ja mam dodatkowo fabryczny ''''naped gazowy''''. Mniej do wyd
                    &#62 ania na benzyne,
                    &#62 wiecej na serwis.
                    &#62
                    &#62 Pozdrawiam,

Gaz fabryczny może być całkiem całkiem. Ja nie chcę zawalać sobie bagażnika
                    jakimiś baniakam, które nie wiem kiedy mogą wybuchnąć. Jednak fabryczne to
                    fabryczne.
                    Czy Twoja Saabina ma silnik 2,0 czy 2,3 ? Jaki ma przebieg? Robiłeś już coś przy
                    nim?
                    Pozderowienia,
                    Heniek

• Gość: VRT Re: SAAB 900 IP: 212.244.150.* 30.08.01, 15:57
                      900. Niestety nawet nie ma tam literki S. Silnik 2.0. Przebieg 87 000, a
                      rocznik 98. Zastanawiam czy nie wybrac sie na przeglad po 90 kkm do ASO. Boje
                      sie tylko ceny jaka moga zaspiewac.
                      Na razie tylko dolewam gazu. Posiadam ten samochod od 2 tygodni.

Pozdrawiam,
                      • Gość: Heniek Re: SAAB 900 IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 30.08.01, 16:26

Silnik wygląda na to że ma ten sam co mój. 2000 ccm 130 KM

Jeżeli samochód dopiero kupiłeś warto zrobić mu od razu przegląd. Wymiana oleju,
                        płynów, filtrów , niech też koniecznie sprawdzą na komputerze czy wszsytko
                        pozostałe jest w porządku. Nie daj się tylko wrobić w żadne "duperele" są
                        najdroższe a może je zrobić każdy inny dobry mechanik bez marży ASO. Potem nie
                        polecam ASO - strasznie zdzierają a naprawy przeprowadzają zwykle uczniowie,
                        któryz wszystko potrafią zchrzanić.
                        W miarę przyzwoici są Panowie w W-wie na Wale Miedzeszyńskim. Nie wiem jak w
                        Starej Miłosnej. Ja unikam ASO i serwisuję w Międzylesiu u pewnego magika, który
                        reperuje tylko Saaby od wielu lat. Przyjeżdżają do niego ludzie z całej Polski.
                        Jest rzeczywiście niezły i uczciwy. Nie ma jednak komputera żeby sprawdzić wiele
                        rzeczy. Więc prostsze sprawy u niego a bardziej skomplikowane w ASO. Jeżeli
                        kupiłeś samochód używany i nie z pewnych rąk radzę sprawdzić czy ma jeszcze
                        poduszkę powietrzną.

Pozdrawiam, gratuluję zakupu i witam w klubie Saabiarzy!,
                        Heniek
                        • Gość: VRT Re: SAAB 900 IP: 212.244.150.* 31.08.01, 11:17
                          Dzwonilem do ASO. Za przeglad po 90kkm chca ok. 1000PLN. 130zl za podlaczenie
                          do komputera.
                          Moj adres: vick@polbox.com

Pozdrawiam,
                          • Gość: Heniek Re: SAAB 900 IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 31.08.01, 15:47

&#62 Dzwonilem do ASO. Za przeglad po 90kkm chca ok. 1000PLN. 130zl za podlaczenie
                            &#62 do komputera.
                            &#62 Moj adres: vick@polbox.com
                            &#62
                            &#62 Pozdrawiam,

ZWARIOWALI !!! Wyślę Ci mailem namiary na mojego mechanika. Zadzwoń do niego i
                            spróbuj się umówić na przegląd. Szkoda kasy. Jedyne co możesz zrobić w ASO to
                            test na komputerze.
            • Gość: piotrek Re: SAAB 900 IP: 192.168.0.* / *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.09.01, 13:25
              Saab interesujem mnie od dawna, ale ze względu na kase moze dopiero teraz sobie
              go kupie. Jeśli ktoś moze udzielić mi wskazówek co i jak kupować - czekam na
              info. ''
              Interesuje mnie 900 od 1994 lub 9000 w wersji CS. O silnikach wiem niewiele
              dlatego czekam na sugestie. Piotrek - opiotrek@yahoo.com.
              Moze ktos poleci dobry warsztat w Warszawie?
              • Gość: Heniek Do Piotrka IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 05.09.01, 13:46
                Gość portalu: piotrek napisał(a):

&#62 Saab interesujem mnie od dawna, ale ze względu na kase moze dopiero teraz sobie
                &#62
                &#62 go kupie. Jeśli ktoś moze udzielić mi wskazówek co i jak kupować - czekam na
                &#62 info. ''''
                &#62 Interesuje mnie 900 od 1994 lub 9000 w wersji CS. O silnikach wiem niewiele
                &#62 dlatego czekam na sugestie. Piotrek - opiotrek@yahoo.com.
                &#62 Moze ktos poleci dobry warsztat w Warszawie?

Cześć Piotrek,

Dobrze trafiłeś. Ja od 2 lat mam Saaba 900 S z 1995 r. Jak dotychczas doskonale
                się sprawuje. Jak będziesz kupować samochód ZAWSZE przed kupnem sprawdź go
                dokładnie u zaufanego mechanika. Jeżeli interesuje Cię to - mogę Ci przysłać
                namiary na najbardziej znanego Saabo-mechanika w Warszawie. Przed kupnem mojego
                Saaba został przez niego przebadany i wiedziałem co jest do zrobienia. Poza tym
                trzeba uważać bo niektóre auta są posprowadzane w 50-ciu kawałkach i potem
                posklejane do kupy tak, że gołym niewprawnym okiem nie da się tego zauważyć.
                Polecam auta kupione w kraju w salonie, nawet jeśli trzeba trochę dopłacić ( o
                ile stać Cię na to ).

Widziałem w sobotę w komisie w Warszawie przy ul. Wawelskiej (przy
                stadionie "Skry") bardzo ładnego Saaba 900 do kupienia.
                Ciemny niebieski metallic z 1996 r
                KUPIONY W KRAJU!
                5-cio drzwiowy
                2,0 TURBO, 150 KM
                Przebieg 74.000 km
                model : 900 SE (skórzane siedzenia, klima, radio fabryczne, komputer, 2
                poduszki itp, felgi auminiowe.)
                Cena wywoławcza 40.900 zł - Panowie twierdzą, że "do stargowania".
                ( niestety za komis nie ręczę bo nie miałem z nimi nigdy do czynienia )

Obok stoi też zielony metallic (świeżo sprowadzony ze szwajcarii-ma jeszcze
                szwajcarskie tablice). O wiele uboższa wersja (S) nie wiem ile kosztuje i chyba
                jest
                nieco starszy 93-ci lub ''94 r. ale dzięki temu na pewnie nieco tańszy. Też nieźle
                się prezentuje.

Ja mam najprostszą wersję i też jestem bardzo zadowolony. Im mniej "bajerów'' tym
                mniej może sie zepsuć.

Życzę powodzenia i mam nadzieję, że będziemy mieli niedługo nowego Saabiarza
                w "klubie" :)))

Heniek
                • Gość: Piotrek Re: Do Piotrka IP: 192.168.0.* / *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.09.01, 14:04
                  w ASO w Starej Miłosnej jest w komisie 900 z 1993. Podobno samochody od nich są
                  sprawdzone i gotowe do jazdy. Cena około 26000,00 zł.
                  czy ktos zna to ASO i cos moze zasugerowac.
                  Chętnie poznam namiary na dobrego mechanika gdzie będę mógł sprawdzić
                  potencjalnego w zakupie SAABa.
                  Dziękuję za info.
                  • Gość: Heniek Re: Do Piotrka IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 06.09.01, 10:25

&#62 w ASO w Starej Miłosnej jest w komisie 900 z 1993. Podobno samochody od nich są
                    &#62
                    &#62 sprawdzone i gotowe do jazdy. Cena około 26000,00 zł.
                    &#62 czy ktos zna to ASO i cos moze zasugerowac.
                    &#62 Chętnie poznam namiary na dobrego mechanika gdzie będę mógł sprawdzić
                    &#62 potencjalnego w zakupie SAABa.
                    &#62 Dziękuję za info.

Namiary na dobrego mechanika wysłałem Ci e-mailem. Ten człowiek zna się na
                    rzeczy, jest bardzo sympatyczny i uczciwy.
                    Na Twoim miejscu zajrzałbym jednak również do tego komisu na Wawelskiej. Jednak
                    co 96 rok to nie 93. Sprawdzić nie zaszkodzi.
                    W ASO oczywiście zawsze masz większą pewność że Cię nie orżną - za to w komisie
                    jest zwykle dużo taniej i nie wszystko co tam sprzedają to musi być złom. Jeżeli
                    mechanik dokładnie auto obejrzy i nie stwierdzi "braków" to może się okazać
                    czasem nawet lepiej kupić w komisie niż w ASO.

Powodzenia,
                    Heniek
                    • Gość: Piotrek odp. dla Heńka IP: 192.168.0.* / *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.09.01, 10:58
                      dzieki - skorzystam - sprawdzę SKRE.
                      jako użytkownik SAAB''a - na co Twoim zdaniem powinienem glównie
                      zwrócić uwagę.
                      • Gość: Heniek Odpowiedź dla Piotrka IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 06.09.01, 14:23

&#62 dzieki - skorzystam - sprawdzę SKRE.
                        &#62 jako użytkownik SAAB''''a - na co Twoim zdaniem powinienem glównie
                        &#62 zwrócić uwagę.

Niestety nie znam się na silnikach :(( Ja miałem problem z uszczelką pod głowicę -
                        to jedyna rzecz, która była do wymiany przed kupnem. Od tego czasu nie wiele się
                        dzieje.
                        Poza tym zwróć uwagę na zawieszenie, hamulce, układ wydechowy Saaby mają słaby.
                        Przy wersji z Turbo pewnie należy zrobić jeszcze kilka dodatkowych testów
                        silnika. To na pewno będzie wiedział mechanik do którego przesłałem Ci namiary.
                        Bardzo dokładnie trzeba sprawdzić samochód czy nie miał wypadku. Ten podobno jest
                        kupiony w Polsce więc prawdopodobieństwo że był rozbity jest mniejsze. Układ
                        chłodzenia silnika też wypadałoby przejrzeć.
                        Jeżeli masz ochotę możemy się umówić po południu w tym komisie - mieszkam obok -
                        to może przy okazji coś bym Ci mógł pomóc.
                        Daj znać. Chętnie pomogę w miarę wolnego czasu.
                        Pozdrawiam,
                        Heniek
      • Gość: VRT Re: SAAB 900 od 1994 r. - czy ktoś ma? chętnie wymienię doświadczenia IP: 212.244.150.* 29.08.01, 15:38
        No za duzo tych samochodow nie jezdzi po drogach.
        Ja jezdze 900-tka (najubozsza wersja) z 1998.
        Niewiele wiem na temat tego samochodu. Dopiero sie ucze.
    • Gość: kra Re: SAAB 900 od 1994 r. - czy ktoś ma? chętnie wymienię doświadczenia IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 01.09.01, 02:37
      Diesel 2.2 TiD Czy to jeszcze SAAB, mam nadzieję. Rok98.
      • Gość: Heniek Re: SAAB 900 od 1994 r. - czy ktoś ma? chętnie wymienię doświadczenia IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 03.09.01, 10:35
        Gość portalu: kra napisał(a):

&#62 Diesel 2.2 TiD Czy to jeszcze SAAB, mam nadzieję. Rok98.

To ciekawa rzecz. Nie wiedziałem, że w ''98 r. robili diesla do Saaba. Chyba że to
        już 9.3... Od kogo ten silnik "pożyczyli". Czy to też jakiś mix z GM? Jak to się
        sprawuje? Jakie jest zużycie paliwa?
        Pozdrowienia
        Heniek
        • Gość: kra Re: SAAB 900 od 1994 r. - czy ktoś ma? chętnie wymienię doświadczenia IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.01, 15:36
          A widać montowali. Samochód z Belgii. Ma 115 KM, silnik chyba z Opla Sintra,
          teraz podobno są z 125 KM. Trochę głośny silnik. Elastyczność jest super. Pali
          około 6l/ON 100km. Jest cimnozielonym metalikiem.
          • Gość: Heniek Do kra IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 06.09.01, 15:51
            Gość portalu: kra napisał(a):

&#62 A widać montowali. Samochód z Belgii. Ma 115 KM, silnik chyba z Opla Sintra,
            &#62 teraz podobno są z 125 KM. Trochę głośny silnik. Elastyczność jest super. Pali
            &#62 około 6l/ON 100km. Jest cimnozielonym metalikiem.

SUPER! Muszę o czymś takim pomyśleć przy następnej zmianie auta!
            Kolor też piękny dla Saaba.
            Pozdr,
            Heniek
    • Gość: Piotrek SAAB ''iarze IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.09.01, 00:52
      czy o tej porze śpicie - czy SAAB ''ami jeździcie ?
      godz. 01.02.
      • Gość: Heniek Re: SAAB ''''iarze IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 07.09.01, 09:49

&#62 czy o tej porze śpicie - czy SAAB ''''ami jeździcie ?
        &#62 godz. 01.02.

Cześć Piotrek,

A żebyś wiedział, że o 1.02 jeszcze jeździłem Saabiną :))))
        p.s. Jak postępy z zakupami ?
        Pozdr,
        Heniek
        • Gość: Piotrek Do Heńka IP: 192.168.0.* / *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.09.01, 14:21
          To miło, że "nie śpicie".
          Zakupy to skomplikowana sprawa - raczej temat na najbliższe 4-5 tygodni, m.in.
          poszukiwania opdowiedniego modelu i organizacja kasy.
          Aczkolwiek decyzja co do SAAB''a zapadła, pytanie: 900 czy 9000 CS.
          Pamiętam o radach i chęci pomocy - skorzystam.

A może ktoś się pokusi o strony "klubowe SAAB ''owiczów.
          Tam można byłoby się wymieniać inf. itd.
          Piotrek
    • Gość: Heniek Re: SAAB 900 od 1994 r. - czy ktoś ma? chętnie wymienię doświadczenia IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 18.09.01, 10:17
      • Gość: PW Re: SAAB 900 od 1994 r. - czy ktoś ma? chętnie wymienię doświadczenia IP: 195.94.206.* 18.09.01, 12:07
        Witam!
        Od ponad tygodnia ujeżdżam takiego Smoka !:))
        Moja maszyna to 900 s 2.3 5D ''97, którą wreszcie znalazłem po prawie 3 latach poszukiwań.
        Również chętnie wymienię doświadczenia
        Pozdrawiam wszystkich SAABiarzy !
        Piotr
        • Gość: art Re: SAAB 900 od 1994 r. - czy ktoś ma? chętnie wymienię doświadczenia IP: 195.205.246.* 18.09.01, 19:54
          No i pieknie - coraz wiecej Saabow widze zarowno na forum jak i na ulicach!!!
          Jest nadzieja w narodzie.
        • Gość: Heniek Re: SAAB 900 od 1994 r. - czy ktoś ma? chętnie wymienię doświadczenia IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 20.09.01, 10:11
          Gość portalu: PW napisał(a):

&#62 Witam!
          &#62 Od ponad tygodnia ujeżdżam takiego Smoka !:))
          &#62 Moja maszyna to 900 s 2.3 5D ''97, którą wreszcie znalazłem po prawie 3 latach
          &#62 poszukiwań.
          &#62 Również chętnie wymienię doświadczenia
          &#62 Pozdrawiam wszystkich SAABiarzy !
          &#62 Piotr

GRATULACJE Piotr!
          Gdybys miał jakiekolwiek problemy - pytaj.

Pozdrowienia,
          Heniek
          • Gość: PW Re: SAAB 900 od 1994 r. - czy ktoś ma? chętnie wymienię doświadczenia IP: 195.94.206.* 20.09.01, 15:46
            Hej!
            Dzięki! Naprawdę nie jest łatwo znaleźć SAABa, który by nie był po przejściach :(
            Oczywiście mam parę pytań :)
            Czy w Waszych 900 też tak ciężko chodzi sprzęgło ?
            Druga kwestia to radio. Temat był już dyskutowany tylko wątek się urwał. Otórz mój pojazd ma wyświetlacz SID
            3
            ale nie ma fabrycznego radia i nie ma głośników w drzwiach. Ma tylko przód i tył a założona była jakaś Alpina. W
            tej chwili przełożyłem swojego ulubionego Blaupunkta ale chętnie założyłbym radio fabryczne bo nie trzeba
            wyciągać z samochodu :). Moje pytania:kto w Warszawie może sprowadzić taki sprzęt za rozsądne pieniądze i
            czy były wersje z CD zamiast kasety.Wiem, ze w 9-3 napewno, ale w 900 nie widziałem.
            Aha, jeśli chodzi o spalanie to wychodzi mi jakieś 11-12l

Pozdrawiam

Piotr
            • Gość: Heniek Do Piotra IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 21.09.01, 11:41
              Gość portalu: PW napisał(a):

&#62 Hej!
              &#62 Dzięki! Naprawdę nie jest łatwo znaleźć SAABa, który by nie był po przejściach
              &#62 :(
              &#62 Oczywiście mam parę pytań :)
              &#62 Czy w Waszych 900 też tak ciężko chodzi sprzęgło ?
              &#62 Druga kwestia to radio. Temat był już dyskutowany tylko wątek się urwał. Otórz
              &#62 mój pojazd ma wyświetlacz SID
              &#62 3
              &#62 ale nie ma fabrycznego radia i nie ma głośników w drzwiach. Ma tylko przód i t
              &#62 ył a założona była jakaś Alpina. W
              &#62 tej chwili przełożyłem swojego ulubionego Blaupunkta ale chętnie założyłbym rad
              &#62 io fabryczne bo nie trzeba
              &#62 wyciągać z samochodu :). Moje pytania:kto w Warszawie może sprowadzić taki sprz
              &#62 ęt za rozsądne pieniądze i
              &#62 czy były wersje z CD zamiast kasety.Wiem, ze w 9-3 napewno, ale w 900 nie widzi
              &#62 ałem.
              &#62 Aha, jeśli chodzi o spalanie to wychodzi mi jakieś 11-12l
              &#62
              &#62 Pozdrawiam
              &#62
              &#62 Piotr

Cześć Piotrze,

W moim Saabciu sprzęgło też ciężko chodzi a do tego jeszcze okropnie skrzypi :)))
              Strasznie mnie to denerwuje i nie mogę tego usunąć.
              Odnośnie radia najwięcej na ten temat powie Ci chyba Art, który bardzo miło mi
              doradzał i mam nadzieję że pomoże przy zakupie w przyszłości:))). Z tego co wiem
              to fabryczne radia do Saabów robił Clarion.
              Wraz z moim samochodem kupiłem oryginalną do niego instrukcję obsługi. Było tam
              również radio w wersji CD zamiast kasety o ile dobrze pamiętam.
              Głośniki kupowałem i montowałem w Media-Markt w Markach k. Warszawy. Bardzo
              dobrze mi doradzili. Polecam Ci niemiecką markę "Magnat". Zamontowałem takie
              dwudrożne głośniki z przodu i efekt jest znakomity! Nie są zbyt drogie a bardzo
              dobrze grają i podobno są trwałe.
              Z tym spalaniem to mogłoby być lepiej! U mnie ostatnio różne wyniki wychodzą ale
              chyba trzeba się po prostu starać zbytnio o tym nie myśleć. Coś za coś. :))))
              Pozdrowienia,
              Heniek
              • Gość: PW Do Heńka : sprzęgło + audio IP: 195.94.206.* 21.09.01, 12:07
                Witam ponownie!
                Z tego co się dowiedziałem od znajomego, który 2 lata pracował w serwisie SAABa to w tych 900 sprzęgło po prostu
                takie jest :( Trochę dziś szperałem w sieci i znalazłem inormacje, że był zestaw do przerobienia sprzęgła na
                hydrauliczne ( tak jak jest to w 9-3). Znalazłem też stronkę nt. audio w SAABach :
                www.saabnet.com/sites/richard.bevan/ .
                Jes tam sporo informacji m.in. dokładny opis co i jak podłączać.
                Myślę, że po weekendzie będę miał trochę więcej do powiedzenia, bo planuję troszkę "pogrzebać".Bedę instalował
                zestaw do telefonu a przy okazji popatrzę na kwestie audio.
                Co do spalania to komputerowi nie bardzo należy wierzyć. Mój po wyzerowaniu pokazywał wartości od 27l/100 do
                4.9 l/100 w zależności od tego kiedy był wyzerowany - czy zaraz po odpaleniu czy w trasie .
                Zresztą i tak myślę o instalacji gazowej. W poprzednim autku też zakładałem, a tak się fajnie złożyło, że człowiek,
                który montował tą instalację zajmuje się serwisem SAABów. W razie potrzeby mogę podać namiary.

Pozdrawiam

Piotr

• Gość: Michal Re: SAAB 900 od 1994 r. - czy ktoś ma? chętnie wymienię doświadczenia IP: *.telia.com 20.09.01, 11:27
      Saab jest oszczedny jak kupisz sobie lekkie obuwie.Czyt. igdy nie naciskaj gazu
      wiecej ,aby tylko posuwac sie do przodu,tak jezdza skape svenssony.Wtedy bedzie
      Ci palil w granicach 8l do 10 l.Pzdr Michal
      • Gość: Heniek do Michała IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 21.09.01, 11:45
        Gość portalu: Michal napisał(a):

&#62 Saab jest oszczedny jak kupisz sobie lekkie obuwie.Czyt. igdy nie naciskaj gazu
        &#62
        &#62 wiecej ,aby tylko posuwac sie do przodu,tak jezdza skape svenssony.Wtedy bedzie
        &#62
        &#62 Ci palil w granicach 8l do 10 l.Pzdr Michal

Zgadza się Michał,
        Ostatnio jechałem na wieś i przez ok 100 km. równo trzymałem gaz pomiędzy 90 a
        100 km/h. Starałem się ani nie zwalniać ani nie przyspieszać. Komputer pokazywał
        mi 7,1 - 7,2 l Tak więc jest to możliwe ale tylko w trasie. W mieście od razu
        robi się to 10-11 l/100 km.
        Heniek

• Gość: Heniek Re: SAAB 900 od 1994 r. - czy ktoś ma? chętnie wymienię doświadczenia IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 01.10.01, 10:29
      Dla podtrzymania tematu na pierwszej stronie.
      • Gość: PW Re: SAAB 900 od 1994 r. - czy ktoś ma? chętnie wymienię doświadczenia IP: 195.94.206.* 01.10.01, 16:42
        Hej !
        Dla podtrzymania tematu ;) Jak Twoje problemy z chłodzeniem ?
        Pozdrawiam
        Piotr
      • Gość: PW Do Heńka - pytanie o głośniki IP: 195.94.206.* 02.10.01, 15:19
        Hej!
        Pisałeś, ża zakładałeś w Media Markt głośniki Magnat.
        Mam w związku z tym dwa pytania:
        - jaki typ
        - czy były potrzebne jakieś dodatkowe elementy do
        zamontowania głośników.
        Byłem tam wczoraj i znalazłem interesujące głosniki
        (nie pamiętam dokładnie oznaczenia coś_tam-216, w
        każdym razie oddzielnie niskotonowa 16 + wysokotonowy
        na deskę)ale człowiek w sklepie nie był wstanie
        powiedzieć mi czy da się je zamontować do SAABa. Żeby
        było śmieszniej ich program nie znalazł ŻADNYCH
        głosników do SAABa do zamontowania w drzwi !Na razie
        "reanimowałem" swojego Blaupunkta i jestem w miarę
        zadowolony z dźwięku, ale chętnie coś bym jeszcze
        poprawił :)))

Pozdrawiam
        Piotr
        • Gość: Heniek Do Piotra - głośniki IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 02.10.01, 16:57
          Czołem Piotrze,

- jaki typ ?

Typ sprawdzę w domu bo mam gdzieś pudełko. Niestety nie pamiętam. Ale chyba coś
          z "216" tam było.

- czy były potrzebne jakieś dodatkowe elementy do zamontowania głośników ?

Nic specjalnego nie musiałem dokupywać. W warsztacie Media-Marktu zamontowali "od
          ręki" w ciągu 1,5 godziny.

Moje głośniki też mają oddzielnie niskotonowe i wysokotonowy zamontowany pod
          kratką która jest pod przednią szybą na desce.

Dziwne że gość w sklepie nie był w stanie powiedzieć Ci czy da się je zamontować
          do SAAB-a. Jak ja u nich byłem w komputerze znaleźli wszystko włącznie ze
          zdjęciami modelu samochodu, poszczególnych otworów na głośniki, rozmiarami
          otworów, sposobem demontażu obicia na drzwiach itp. Może to nie ten sam sklep??
          Ja byłem w tym, który jest przy centrum handlowym w Markach.

Postaram się nie zapomnieć sprawdzić jaki model kupiłem i jutro coś Ci napiszę.

Do tyłu nowych głośników nie kupowałem bo w razie potrzeby są tam fabryczne a że
          nowe są drogie, to postanowiłem chwilowo trochę przyoszczędzić. Te z przodu z
          resztą w zupełności mi wystarczają. Nie ma co przeginać. :))

Pozdrawiam,
          Heniek
          • Gość: PW Re: Do Piotra - głośniki IP: 195.94.206.* 02.10.01, 17:14
            Witam!
            Nie byłem w warsztacie tylko w sklepie. Gość w sklepie
            odpalił program, znalazł model ze zdjęciem itd. po czym
            stwierdził, że nie ma żadnych głośników, co
            prawdopodobnie oznacza,że trzeba użyć podkładek, czy
            pierścieni i że w warsztacie pewnie będą to mieli.
            Natomiast ja nie będę korzystać z usług warsztatu bo po
            pierwsze sam lubię się pobawić , po drugie nie lubię jak
            ktoś grzebie mi w samochodzie jak nie trzeba :)) Poza tym
            widziałem jak było zamontowane radio w moim Saabiku -
            odcięta wtyczka ISO i wogóle nieciekawie - więc wolę
            zrobić to sam. A głośniki były chyba z serii Power Bull
            216 - cena około 340 PLN i w porównaniu z konkurencją -
            nawet droższą i bardziej markową grały lepiej.
            Natomiast z tyłu jestem bardzo zadowolony i nie będę nic
            zmieniał.

Pozdrawiam
            Piotr
            • Gość: art Re: Do Saabiarzy IP: 195.205.246.* 04.10.01, 21:13
              A moze jakis mini zlot - wtedy wszyscy beda mogli wymienic doswiadczenia?!!
              • Gość: PW Re: Do Saabiarzy IP: 195.94.206.* 05.10.01, 17:59
                POPIERAM W 100 %

I oczywiście pozdrawiam wszystkich SAABiarzy

Piotr
                • Gość: art Re: Do Saabiarzy IP: 195.205.246.* 05.10.01, 19:25
                  Proponuje jakas niedziele - jest bardziej "leniwa" niz sobota ;-)
                  Miejsce - na terenie wawy dowolne
                  Prosze o propozycje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka